|
[ zoran_dojkic @ 20.05.2007. 15:42 ] @
| MikroVesti
Elektronske vesti časopisa Mikro (www.mikro.co.yu)
utorak, 15. Maj 2007.
1. Microsoft prestaje sa isporukama Windowsa XP – korisnici prelaze na
Linux?
Kompanija Microsoft je još jednom potvrdila svoju ranije objavljenu odluku
o prestanku isporuke Windowsa XP. Prema planu, Windows XP se nakon 31.
januara 2008. godine više neće isporučivati proizvođačima računara, a
ta odluka se odnosi na verzije Home, Professional, Media Center, Tablet PC
i Professional x64.
U mrežnim pričaonicama na Web lokaciji Silicon Valley.com vodi se živa
diskusija o Microsoftovoj odluci, a čini se da veliki broj učesnika
razmatra prelazak sa Windowsa na Linux. "Ako nas Microsoft natera da biramo
između Viste i Linuxa, mogao bi neprijatno da se iznenadi izborom većine
korisnika", kaže jedan od učesnika u diskusiji.
Drugi učesnici podsećaju na to da se još uvek u upotrebi nalazi veliki
broj starijih računara, sa Windowsom 9X, na kojima Vista neće raditi.
"Ako odmah ne unapredite svoju stariju verziju Windowsa na XP, neće vam
preostati ništa drugo nego da pređete na Linux", savetuje vlasnike
starijih računara drugi učesnik diskusije na lokaciji Silicon Valley.com.
Čini se da su Microsoftovom odlukom najnezadovoljniji poslovni korisnici
Windowsa XP, koji takođe učestvuju u diskusiji. "Ne zanima me koliko dugo
ste testirali vaše sisteme sa Vistom, to jednostavno nije dovoljno. U
poslovnom svetu postoje bezbrojne aplikacije koje neće raditi pod Vistom,
tako da je odluka o ukidanju Windowsa XP neodgovorna", kaže jedan od
učesnika diskusije.
Protesti brojnih korisnika Windowsa XP bili su razlog da je kompanija Dell
početkom aprila odlučila da i dalje instalira Windows XP na nekim
prenosivim računarima iz serija Inspiron i Dimension. Štaviše, kompanija
je obećala da će omogućiti korisnicima iz malih kompanija da do kraja
leta kupuju računare sa Windowsom XP.
Predstavnici Microsofta, naravno, brane odluku kompanije. "Vista je lakša
za korišćenje, bolje povezana, bezbednija i zabavnija nego bilo koji
operativni sistem koji smo dosada objavili, o čemu svedoče i pozitivne
reakcije njenih korisnika", navodi se u saopštenju kompanije. "Uobičajena
je praksa da, nakon objavljivanja nove verzije operativnog sistema,
proizvođači i prodavci računara nastavljaju da nude starije verzije
Windowsa. Odluka o ukidanju Windowsa XP dostavljena je našim patnerima
još prošle godine, istovremeno sa njenim objavljivanjem u javnosti, tako
da su svi imali dovoljno vremena da se pripreme", tvrde predstavnici
Microsofta.
Predstavnici Microsofta nisu saopštili najnovije podatke o prodaji Viste,
ali su svoje tvrdnje da je Vista traženija nego što je to bio slučaj sa
Windowsom XP, potkrepili podatkom da je u prvom mesecu prodaje isporučeno
više od 20 miliona kopija Viste, što je značajno više od Windowsa XP,
koji je u prva dva meseca kupilo 17 miliona korisnika računara.
Iako smatraju da su Microsoftove analize prodajnih rezultata ispravne,
neki analitičari podsećaju da je Vista imala više vremena za
privlačenje velikog broja korisnika, budući da se pojavila skoro pet
godina nakon Windowsa XP, koji je objavljen 25. oktobra 2001. godine. Radi
se, za Microsoft, o neuobičajeno dugom periodu između objavljivanja dve
verzije operativnog sistema, budući da se Windows XP pojavio nešto malo
manje od tri godine nakon pojavljivanja Windowsa 98, koji je, pak,
objavljen samo godinu dana nakon pojavljivanja Windowsa ME. (G.B.)
|
[ tdjokic @ 20.05.2007. 16:42 ] @
Citat: zoran_dojkic: Predstavnici Microsofta nisu saopštili najnovije podatke o prodaji Viste,
ali su svoje tvrdnje da je Vista traženija nego što je to bio slučaj sa
Windowsom XP, potkrepili podatkom da je u prvom mesecu prodaje isporučeno
više od 20 miliona kopija Viste, što je značajno više od Windowsa XP,
koji je u prva dva meseca kupilo 17 miliona korisnika računara. Porede rezultat od pre pet godina i sadasnji? Smesno, iz dva razloga.
Prvi - sigurno je broj korisnika odnosno racunara (neki ih imaju vec po 2 - 3) prilicno porastao za 5 godina, pa je tako i broj potencijalnih kupaca veci.
Drugi - korisnici Windowsa su cekali na novu verziju 5 godina i logicno je, da su oni najradoznaliji navalili da kupuju ko mutavi.
Sve to nece resiti problem starijih racunara ako stvarno ukinu XP.
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2007. 16:57 ] @
Citat:
Prvi - sigurno je broj korisnika odnosno racunara (neki ih imaju vec po 2 - 3) prilicno porastao za 5 godina, pa je tako i broj potencijalnih kupaca veci.
Imas neke cifre? Meni se cini da u trzistima gde se Vista placa rast korisnika i nije bas toliki - posto je penentracija vec izuzetno velika. Cisto sumnjam da Vistu kupuju u Indiji i slicnim mestima gde se belezi vrtoglav rast svega.
[ Sir_Oliver @ 20.05.2007. 18:42 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Imas neke cifre? Meni se cini da u trzistima gde se Vista placa rast korisnika i nije bas toliki - posto je penentracija vec izuzetno velika. Cisto sumnjam da Vistu kupuju u Indiji i slicnim mestima gde se belezi vrtoglav rast svega.
Pa to je makar jednostavno. Ako ogranicimo uzorak samo na brand name racunare (Dell, HP, IBM,...), mislim da bi dosli do cifre da ove firme danas prodaju vise racunara nego 2001. (i to verujem vise od 15%, koliki je rast prodaje Viste u odnosu na XP). Naravno ovo je cista spekulacija bez konkretnih cifara. Verovatno bi bilo moguce iskopati ovu statistiku na netu, ali to mene iskreno ne zanima. Druga stvar: MS treba da kaze koliko je licenci aktivirano do sada. Oni su naveli samo broj prodatih licenci (sto ne znaci da se sve koriste). Po mom misljenju bi ta cifra bila zanimljivija od broja prodatih licenci.
Uostalom, ovu vest ne treba analizirati iz perspektive Vista vs. XP. Ovo ja vidim kao znak da su ljudi spremni na alternativu i sto je najbitnije da je se ne plase.
[ ventura @ 20.05.2007. 18:52 ] @
Korisnici su 'prelazili' na Linux i kada je Win98 menjao Win95, i kada je WinXP menjao Win98, ne vidim zašto bi pingvini pričali drugačije kad Vista menja XP...
Pingvini laju a karavani prolaze...
[ bojan_bozovic @ 20.05.2007. 19:00 ] @
Uh, hardverska zahtevnost Viste nije nista novo, i XP je bio slicno zahtevan 2001. i bas, poput Viste, nije mogao da se pokrene na starijim racunarima.
Prognozirati je glupo, medjutim.
[ Body Bag @ 20.05.2007. 19:16 ] @
Citat: ventura: Korisnici su 'prelazili' na Linux i kada je Win98 menjao Win95, i kada je WinXP menjao Win98, ne vidim zašto bi pingvini pričali drugačije kad Vista menja XP...
Tandarabroć....
Citat:
Pingvini laju a karavani prolaze...
Nisam znao da pingvini mogu da laju :-)
Lavez sa druge strane vise pristaje onom kucetu mesancu aka "search kalamunji" iz Windoza search dijaloga,kao jednoj od maskota istog i glupacima i trolovima kao sto si ti
[ ventura @ 20.05.2007. 20:44 ] @
Citat: Body Bag: Nisam znao da pingvini mogu da laju :-)
Lavez sa druge strane vise pristaje onom kucetu mesancu aka "search kalamunji" iz Windoza search dijaloga,kao jednoj od maskota istog i glupacima i trolovima kao sto si ti
Moraću da instaliram linux da bi drugi videli kako sam ja hax0r i jako pametan...
Ustvari kad bolje razmislim, da bi instalirao linux, podesio hardware, ukonektovao se na internet i poslao poruku na ES-u sa linuxa - stvarno treba biti jako pametan. Onda je i razumljivo zašto prosečna osoba koristi windows - ne treba ti rocket science phd da bi napisao poruku na internetu...
[ Body Bag @ 20.05.2007. 21:31 ] @
Yeah,yeah
To smo vec culi x puta
Svi tvoji postovi i trlovanje podsecaju na pokvarenu plocu koja uvek ponavlja isto,verovatno u nedostaku neceg pametnijeg :-)
[ ton_majstor @ 20.05.2007. 21:44 ] @
Citat: U mrežnim pričaonicama na Web lokaciji Silicon Valley.com vodi se živa
diskusija o Microsoftovoj odluci, a čini se da veliki broj učesnika
razmatra prelazak sa Windowsa na Linux. "Ako nas Microsoft natera da biramo
između Viste i Linuxa, mogao bi neprijatno da se iznenadi izborom većine
korisnika", kaže jedan od učesnika u diskusiji.
Hahahaha... ne mogu da verujem?!! Šta se sve može čuti, reći, lupiti i ostati živ? M$ će ovo teško primiti k' srcu!
Ovaj, srpski rečeno:"Nemo' da se zezate sas naske, pa da ukinete ikspe! Ima da ve isprebijamo ko mačke i da pređemo na pigvina!"
Znači, plaše mečku rešetom!
Pozdrav!
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2007. 21:48 ] @
Yep...
Zamisli vest: Najava Mercedesa da prestane da proizvodi CLK-55 AMG je docekana sa zadovoljstvom od strane korisnika Zastava Yugo automobila - "Ako Mercedes prestane da proizvodi CLK-55 AMG, vecina kupaca Mercedesa ce razmisliti o prelasku na Yugo, umesto na novi Merz"
:)
[ Ivan Dimkovic @ 20.05.2007. 22:11 ] @
Evo sta su pricali pingvini daleke 2001:
http://www.linuxtoday.com/developer/2001100301620NWKE
Citat:
Second, the increased cost and decreased performance will persuade many IT departments to consider their alternatives more closely. Third, the increasing lack of user freedom and choice in the successive Windows releases will convince those who value freedom and choice to switch to an open, customizable system like Linux/KDE.
:)
Eto, samo moze da se promeni datum, XP u Vista - i to je to :) A za tih 6 godina je XP zauzeo 95% desktop trzista... :)
[ xtraya @ 21.05.2007. 00:51 ] @
Citat: Zamisli vest: Najava Mercedesa da prestane da proizvodi CLK-55 AMG je docekana sa zadovoljstvom od strane korisnika Zastava Yugo automobila - "Ako Mercedes prestane da proizvodi CLK-55 AMG, vecina kupaca Mercedesa ce razmisliti o prelasku na Yugo, umesto na novi Merz"
Zamisli vest:
Najava COCA COLE da prestane da proizvodi svoje pice COCA COLU docekana je sa zadovoljstvom od strane korisnika vocnih sokova i ostalih osvezavajucih pica . Ako COCA COLA prestane da proizvodi COCA COLU,vecina kupaca ce razmisliti o prelasku na Pepsi ili slicnu COLU umesto na novo COCA COLA otrovno pice.
e a za recimo ovakvu vest bih se zabrinuo
Najava firme AHEAD da prestane da proizvodi NERO, docekana je za nezadovoljstvom od strane korisnika programa za snimanje. Ako AHEAD prestane da pravi nero, vecina kupaca NECE da razmisli o prelasku na drugi losiji softver (posto je nero No. 1).
i tako mozemo do sutra....
main ()
if M$ stop xp develop;
linus should be promoted to absolute OS ceasar;
else bill gates will make another charety fund for money laundring;
xixi...
[ degojs @ 21.05.2007. 01:00 ] @
MS nije prestao proizvoditi Windows. Šta ti lupaš, opet?
[ tdjokic @ 21.05.2007. 03:53 ] @
Citat: ventura: Korisnici su 'prelazili' na Linux i kada je Win98 menjao Win95, i kada je WinXP menjao Win98, ne vidim zašto bi pingvini pričali drugačije kad Vista menja XP...
Pingvini laju a karavani prolaze... Linux je tada bio prakticno u povoju za desktop. Sada je situacija mnogo bolja. Uostalom, ako pingvinu laju, Dell ne laje, nego priprema racunare sa preinstaliranim Linuxom za prodaju.
[ ton_majstor @ 21.05.2007. 08:22 ] @
Dell će to a radi i dalje i UVEK (zbog para, tj. imidža), pa i kada zaista prestane da se proizvodi XP.
Mislim, čudna mi čuda... menjam windoze od 1995, svakih 2-3 godine. Ovo je najduži period u kome ne menjam OS, tj. XP SP2. I to će dogodine da se menja.
Pozdrav!
[ tdjokic @ 21.05.2007. 09:44 ] @
Citat: ton_majstor: Dell će to a radi i dalje i UVEK (zbog para, tj. imidža), pa i kada zaista prestane da se proizvodi XP.
Mislim, čudna mi čuda... menjam windoze od 1995, svakih 2-3 godine. Ovo je najduži period u kome ne menjam OS, tj. XP SP2. I to će dogodine da se menja. :) Mislim da se nismo razumeli. To sto ti menjas Windowse - OK, tvoje pravo, volja itd., nikakvih primedbi nemam.
Moja primedba ide na argument da su i ranije korisnici mogli preci na Linux, da su hteli, u momentima slicnim ovome sada, kad se tu nesto govori o prestanku XP. Mislim da nisu mogli. Linux je tada bio bas cupav. Ne secam se tacno kad sam poceo sa njim, mozda 2003. ali je bilo svacega.
Kazem da je sada Linux napredovao, mnogo je poznatiji i po neko od dosadasnjih korisnika Windowsa ce mozda zaista preci na Linux. Isto tako tvrdim da se Dell ne bi upustao u Linux, ni za kakve pare ili imidz da nije uveren da ce stvar ici glatko. Sproveli su anketu, dobili odgovor od korisnika i krecu. Situacija nikako nije identicna onoj od vremena kad se sa Win95 prelazilo na Win98.
[ ton_majstor @ 21.05.2007. 09:56 ] @
Ipak smo se razumeli... znam da je situacija sa Linux-om baš takva kako si napisao. A i sa Windozom.
Htedoh samo da napišem da je Dell daleko od "Linux-filantropa", nego jednostavno želi da proda što više.
Ako mu tu pomogne nekakav Linux distro, još bolje!
Pozdrav!
[ Zoran Rodic @ 21.05.2007. 11:14 ] @
Citat: … vodi se živa diskusija o Microsoftovoj odluci…
Diskusija do mojega, da prostite
Citat: Drugi učesnici podsećaju na to da se još uvek u upotrebi nalazi veliki broj starijih računara, sa Windowsom 9X, na kojima Vista neće raditi.
"Ako odmah ne unapredite svoju stariju verziju Windowsa na XP, neće vam preostati ništa drugo nego da pređete na Linux",
I sta hoce da rade sa tako matorom masinom koja ne moze da potera XP?
Da stave Linux?
Koji?
Red Hat 6.2 i da koriste Motif ?
Citat: "Ne zanima me koliko dugo ste testirali vaše sisteme sa Vistom, to jednostavno nije dovoljno. U poslovnom svetu postoje bezbrojne aplikacije koje neće raditi pod Vistom, tako da je odluka o ukidanju Windowsa XP neodgovorna",
Ali ce zato te aplikacije da rade po Linuxom ?
Citat: "Vista je lakša za korišćenje, bolje povezana, bezbednija i zabavnija nego bilo koji operativni sistem koji smo dosada objavili, o čemu svedoče i pozitivne reakcije njenih korisnika"
1. Laksa?
XP je Visti dao domaci zadatak u jednostavnosti koriscenja . (pogledati sliku)
Sta? Bio ih blam da ostave sve isto kao u XP-u a jos veci da kopiraju KDE Control Center ?
[att_img]
2. Sta znaci bolje povezana?
3. Zabavna?
Kakav kretenizam.
FUN OS?
Vremena za zabavu imam na pretek narocito prvih 4 minuta dok se ne stabilizuje CPU na dizanju sistema. 4 minuta i 12 sekundi.
Celeron 2.4 , 1024 MB rama , ATI 9550ge/td 128 , 2xATA 80GB 7200 8MB i konacna ocena 3.7
Kad kliknem na Control panel imam celih 3 sekunde za dobru zabavu. (iskljucen AERO)
4. Bezbednija?
Da ne bude flame ,
http://blogs.zdnet.com/security/?p=175
http://arstechnica.com/news.ar...uses-will-evolve-on-vista.html
I Narocito u eri kad DoS Napad postaje sve cesca pojava A Vista Skupa ko djavo, A oni ne daju update nelegalnim verzijama, pa imas gnezdista botova na milione.
Bolje bi bilo da su dopustili update nelegalnim verzijama jer bi tako imali manje gamadi na svetu.
A DA, sto se tice prelaska na linux, ima daleko pametnijih i logicnijih razloga za prelazak nego sto je ova nebuloza
[ cynique @ 21.05.2007. 13:14 ] @
Malware je tek jedan dio sigurnosti, medijski dakako najeksponiraniji s obzirom da je, baš kao i svi sl. mehanizmi u kojima Pametni razmišljaju za Glupe, zasnovan na pranju mozgova AV kompanija naivnim korisnicima o tome da je Internet pun raznih kriminalaca koji jedva čekaju da im uhakiraju računala i pokupe im CC brojeve i passworde od pr0n sajtova, koji bi sutradan mogli osvanuti na ukrajinskom forumu u kojem je prosječna starosna dob diskutanta 13.4 godina.
Ponovio sam već n puta na ovom forumu - većina klasičnih malware aktivnosti će raditi i bez superuser privilegija (za otvoriti socket na koji ćeš slati pritisnute tastere ti ne treba UID=0, kao ni za pisanje u while(1) na /dev/udp/host/port) - ne postoji nikakav sigurnosni nadomjestak za neodgovornog krajnjeg korisnika, koji će pokretati svaki EXE koji mu dođe pod ruku. Vista je onesposobila neke klase malwarea (kernel-mode rootkite na x64 zahtijevajući digitano potpisane sve drivere) - za ignoriranje UAC dijaloga kriv je korisnik i samo korisnik. Kad završiš u bolnici nakon što si slupao auto vožnjom u pijanom stanju krivica je na tebi, ne na tvornici zračnih jastuka.
Ako pak ne razumiješ što znači:
Citat: "Vista je lakša za korišćenje, bolje povezana, bezbednija i zabavnija nego bilo koji operativni sistem koji smo dosada objavili, o čemu svedoče i pozitivne reakcije njenih korisnika"
Evo ti pa se obrazuj:
http://en.wikipedia.org/wiki/Features_new_to_Windows_Vista
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 14:39 ] @
Ja na zalost ili na srecu nisam imao prilike da isprobam vistu na nekom od svojih racunara :(
1. Upravo kucam na racunaru koji ima procesor oko 1GHz, 384MB SD ram memorije, 80GB HDD, NV GF4 graficku, i ne razmisljam o tome da menjam racunar samo zato sto Vista ne radi na njemu.
2. Pocetkom septembra prosle godine sam kupio laptop kompanije Dell, i zadovoljan sam njime, super radi, za te pare je odlican. E, sad on nema dx9 kompatibilnu graficku, ima svega 512MB rama, i 40GB hdd. Meni sasvim dovoljno za cuvanje projekata, za web development... Sto to Visti nije dovoljno, njen probem.
Imam jos jedan desk, mnogo bolji od ovoga, ali i on ima svega 512MB ddr ram-a, tako da mrka kapa od Viste.
E, sad sta je problem ljudima iz bogatijih drzava da plate komp koji ce podrzati vistu... Ali nama ovde jeste. I, da ja imam licencu za Vistu Bussiness, m$ je deli na mom fakultetu studentima, ali sta mi vredi, kad nemam dovoljno finansijskih sredstava da je ispratim i hardverski.
Verujem da velike kompanije imaju slican problem, jer ce morati da menjaju ogromnu kolicinu racunara, pa na to da dodaju troskove portovanja softvera na Vistu.
Ja jednostavno ne vidim zasto za neku kancelarijsku upotrebu racunara treba azdaha od kompa, koji tera Vistu?
Ne vidim zasto napraviti os da pojede skoro sve resurse racunara, a vrlo malo toga ostaviti programima?
Ali recimo razumem potrebu da se kupi novi racunar kako bi korisnik recimo gledao film u nekom od HD formata, jer se razlika drasticno primecuje.
Sto se linux-a tice, pa ovaj novi ubuntu 7.04 radi sasvim lepo i na racunarima od oko 500MHz, sa 256MB rama. Sasvim upotrebljiv sistem.
[ ventura @ 21.05.2007. 16:29 ] @
Citat: Slobodan Milivojevic:
2. Pocetkom septembra prosle godine sam kupio laptop kompanije Dell, i zadovoljan sam njime, super radi, za te pare je odlican. E, sad on nema dx9 kompatibilnu graficku, ima svega 512MB rama, i 40GB hdd. Meni sasvim dovoljno za cuvanje projekata, za web development... Sto to Visti nije dovoljno, njen probem.
Imam jos jedan desk, mnogo bolji od ovoga, ali i on ima svega 512MB ddr ram-a, tako da mrka kapa od Viste.
Napisao bih konfiguraciju svog kućnog računara, ali ne znam koja je, jer sam računar kupio tako što sam ušao u radnju, video nešto šta ima gotovo za pristojne pare (oko 400 evra pre 2 godine), i rekao spakujte mi to... Dakle to je tad mogla da bude neka prosečna konfiguracija, čim su imali gotovo i spremno za poneti...
Znam da ima 3ghz procesor i 512mb rama, koji je procesor u pitanju, da li je celeron ili p4 pojma nemam.
Uglavnom, Vista mi radi brže od XP-a, i to sve sa aerom uključenim (koji btw ne primećujem da je upaljen ili ugašen po performansama), svi programi rade podjednako brzo, flight simulator mi radi sa istim podešavanjima i jednakom brzinom kao na XP-u, jedino sam imao manji problem sa gameportom - pošto sam stavio vistu business ona ne podržava gameport, ali rešio sam i to. Šta sam do sad video kao zamerku je nešto sporiji rad sa folderima, ali to je verovatno zbog indexiranja jer sam skoro instalirao vistu, pa još uvek svi folderi nisu indexirani da bi odmah prikazivao thumbnailove...
I još jedanput da napomenem, mojne to ne argumentovano pljuvanje po visti...
[ Mitrović Srđan @ 21.05.2007. 16:42 ] @
Sa 512 rama nema sanse da ti radi tako mislim to je SF.
A koji Flight Simulator ? '88 :)
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 16:43 ] @
A zasto me onda ljudi na forumu (ovom istom) ubedjuju da na laptop ne snimim vistu jer joj nije dovoljno to sto imam.
Odavno se spremam da probam tu famoznu vistu, ali mi mali problem predstavlja nedostatak mesta na hdd-u, a mrzi me sad da backup-ujem ceo ubuntu kako bi napravio mesta za vistu.
Mada, ne vidim zasto bi to radio kad mi ovaj ubuntu feisty fawn radi savrseno dobro i brzo na svim masinama. Jedino iz radoznalosti, ali sad nemam preterano vremena da se igram sa tim.
[ xtraya @ 21.05.2007. 17:30 ] @
Citat: I još jedanput da napomenem, mojne to ne argumentovano pljuvanje po visti...
jel placena vista?
[ Body Bag @ 21.05.2007. 17:31 ] @
Citat: ventura:Znam da ima 3ghz procesor i 512mb rama, koji je procesor u pitanju, da li je celeron ili p4 pojma nemam.Uglavnom, Vista mi radi brže od XP-a, i to sve sa aerom uključenim (koji btw ne primećujem da je upaljen ili ugašen po performansama), svi programi rade podjednako brzo, flight simulator mi radi sa istim podešavanjima i jednakom brzinom kao na XP-u, jedino sam imao manji problem sa gameportom - pošto sam stavio vistu business ona ne podržava gameport, ali rešio sam i to. Šta sam do sad video kao zamerku je nešto sporiji rad sa folderima, ali to je verovatno zbog indexiranja jer sam skoro instalirao vistu, pa još uvek svi folderi nisu indexirani da bi odmah prikazivao thumbnailove...
Na svim forumima odreda i po iskustvima ljudi za neke pristojne preformanse potrebno je 1GB RAM-a
Kod jednog ortaka je Vista Premium znala da stucka(iako u globalu radi fino)na Celeron 3,2GHZ,1GB DDR-a i ATI Radeon X1700 karticom
Ali ne-svi ostali pricaju gluposti a tebi jedinom Vista radi dobro na 512MB RAM-a
Najobicnije spamovanje da bi se jos jednom potpirila vec milion puta prozvakana rasprava o zahtevnosti Viste :-)
Citat:
I još jedanput da napomenem, mojne to ne argumentovano pljuvanje po visti...
Covek nije pljuvao vec je lepo rekao da ne planira da jos uvek prelazi na Vistu jer nema dovoljno jaku masinu
Medjutim poznato je da trolovi vole da izvrcu tudje reci i postove :-)
[ cynique @ 21.05.2007. 17:38 ] @
Citat: Body Bag:Ali ne-svi ostali pricaju gluposti a tebi jedinom Vista radi dobro na 512MB RAM-a
Pa da i ne radi, dodaš još 512MB za mizernih 50-ak eura i vozi Vistu sljedećih 5 godina.
[ ventura @ 21.05.2007. 18:03 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Sa 512 rama nema sanse da ti radi tako mislim to je SF.
A koji Flight Simulator ? '88 :)
Slobodno dođi kod mene i lično se uveri u to kako mi radi Vista. A Flight Simulator 2004 je u pitanju...
Citat: xtraya: jel placena vista?
Naravno da je plaćena, možda je u tome trik ;)
Citat: Body Bag:
Na svim forumima odreda i po iskustvima ljudi za neke pristojne preformanse potrebno je 1GB RAM-a
Kod jednog ortaka je Vista Premium znala da stucka(iako u globalu radi fino)na Celeron 3,2GHZ,1GB DDR-a i ATI Radeon X1700 karticom
Ali ne-svi ostali pricaju gluposti a tebi jedinom Vista radi dobro na 512MB RAM-a
Najobicnije spamovanje da bi se jos jednom potpirila vec milion puta prozvakana rasprava o zahtevnosti Viste :-)
Milion puta bez ikakvih argumenata, i ja milion i prvi put pišem iskustvo iz prve ruke. Za ocenu sistema, procesor i količinu memorije izvolite pogledati screenshot, a ja ću sada da iskopam račun od kompjutera i tačno da napišem šta je od komponenata unutra.
[ ventura @ 21.05.2007. 18:15 ] @
Dakle, konfiguracija je tačno sledeća:
Procesor:
INTEL Pentium4 3.0GHz BOX 800MHz 1Mb Cache Original S478
Cena: 157.08 eur
Ploča:
MB ASUS P4P800 GD/SE P4Intel865PE ICH5R SPRINGDALE SB6-Channel/DualChannelDDR400/AGP8x/SerialATA RAID 0,1/LANGigabit/USB2.0/SPDIF/WiFiSlot
Cena: 83.49 eur
Memorija:
DDRAM 512Mb PC3200 400MHz Hyunix
Cena: 52.14 eur
Grafička:
AGP ATI Radeon9600SE 128Mb Tvout/DVI DDR Sapphire FullPack
Cena: 61.05 eur
Ukupna cena: 353 eur
Datum kupovine 14.03.2005.!!!
Danas po nekoj srednjoj vrednosti sa Froogle-a te komponente koštaju 120 eur.
I o čemu mi ovde pričamo? Znači pre dve godine sam uzeo prosečnu količinu memorije, i ispodprosečnu grafičku (60 evra za novu grafičku je low-end kategorija) u proleće 2005, Vistu instaliram u proleće 2007, nešto malo više od 2 godine nakon toga, i sve sa aerom i munjama radi više nego lepo.
I šta je tu u pitanju, nego najobičnije trolovanje i pljuvanje od strane linux ekipe koja se nije udostojila čak ni da proba vistu pre nego što se baci na pljuvačinu.
[ Mitrović Srđan @ 21.05.2007. 18:36 ] @
Auu jadan moj AMD onda ;-(
Meni na doduse Sempronu 3000+ 64 bita , 512+256 DDR i x550 256DDR radeonci vista zna i da zastuca i to
da ne prcam kad pokrenem nesto tipa photoshop , dw, flash , firefox sa extenzijama.
Bice da te dostaaaa vadi taj CPU jel su ostale komponente jad i beda :)
Na jednom workstationu sa giga ipo memorije radi bez problema retko swapuje.
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 19:10 ] @
Ajde bas cu posle da instaliram vistu na laptopu, da vidimo dal ce da se pogusi...
See ya later from vista.
Konfiguracija je:
Dell Inspiron 1300,
CPU: Celeron M 1.6GHz
RAM: 512MB DDR 466
HDD: 40GB ATA133
VGA: Intel i915
ostalo je manje vazno.
Placen 550e septembra 2006.
edit: ubuntu feisty fawn leti na tom laptopu sa sve beryl-om i cudima.
[ icobh @ 21.05.2007. 19:31 ] @
Pošto me ova priča ne interesuje bog zna koliko, želim samo da kažem nešto za već pomenuto, a to je AMD vs. Intel. Ja kao neko ko se "razumije u kompjutere" imao sam dosta prilika da reinstaliram Windowse, dižem ih iz mrtvih itd... na raznim konfiguracijama i ono što sam iz tog svog rada uspio da zaključim, RUKU SMIJEM DATI U VATRU ZA INTEL PENTIUM.
Koliko su to moćne mašine, kako fino rade, čudo neviđeno. Vi meni nebi vjerovali da ja na ovoj mašini mogu da potjeram Photoshop CS2 i da radim, a mogu, a mašina je bijedna...
Mašina:
[att_img]
P.S. Čak sam zaključio da i Windowsi rade bolje na Intelu, ozbiljno...
[ degojs @ 21.05.2007. 19:31 ] @
@Slobodan Milivojevic:
Ček, tvoja grafička je integrisana na ploču? Koristi li sistemsku memoriju ili ima svoju?
[ degojs @ 21.05.2007. 19:34 ] @
@ichob:
to vredi samo ako je u pitanju Core 2 Duo. Sve do tog procesora, AMD je daleko bolji izbor.
Moja Vista na AMD 2.2 GHz (dual core) radi ubedljivo brže nego Pentium 4 2.8 GHz (dual core) na XP što imam na poslu. Pitanje se uopšte ne postavlja.
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 19:36 ] @
Ako mene pitas degojs, jeste integrisana  I oduzima od rama.
evo vec sam krenuo u backup cele particije feisty-ja, pa cu polako da instaliram vistu 
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 19:44 ] @
Backup je na 80%
imas jos sasvim malo vremena da me odvratis od instalacije... samo nemoj posle da ispadne Slobodan nije hteo da instalira vistu.
[ degojs @ 21.05.2007. 19:44 ] @
^Dobro, pošteno, samo primeti da ventura ima grafičku sa 128MB na kartici, ako sam dobro pročitao njegove specifikacije.
[ icobh @ 21.05.2007. 19:45 ] @
^^^^Dobro za Vistu ne znam, ali XP. Kažem, prevalio da nekih 50 računara i to samo instaliranje, reinstaliranje + još se naigram, znam o čemu pričam.
Taj 2.8GHz je šugav, to je neka među serija, samo da se popuni razmak između 2.6 i 3.0, a ne radi ni kao 2.4, ali zato ovi stariji do 2.4, jer sam takvih najviše imao u rukama, ne prevaziđeni su...
Čak sutra možda kupim još 256MB rama, da probam Vistu (kupio bih i više, ali je ovo sestrin računar, ne isplati se ulagati, a i hoću da probam Vistu na samom donjem limitu), da vidim na šta to liči...
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 19:48 ] @
Ja samo kazem da je ta konfiguracija i vise nego dovoljna za moj ubuntu. Aj da vidimo kako vista tu sljaka.
Znam ja da ce to da se vuce ko... Al mozda i nece... Polako ljudi, da vidimo
btw. probao sam ja na tome da teram i macosx 10.4.9 patch-ovan za bootovanje sa bios-om, i radi ko zmaj.
[ degojs @ 21.05.2007. 20:00 ] @
@icho: otvori drugu temu, pa možemo Intel vs AMD :) Bilo koji Pentium nije ni blizu AMD-a iste cene (da se razumemo, C2D nije Pentium). Pa otvori bilo koju poznatiju stranicu sa testovima (Anand tech, Tom's hardware, Firing squad, itd). Kao što se svi slažu da je C2D brži od postojećim AMD-ova X2, tako je i pre toga sve bilo na strani AMD-a. Doduše, AMD je sada zaista drastično spustio cene, kako bi koliko-toliko parirao C2D.
[ degojs @ 21.05.2007. 20:01 ] @
Citat: Ja samo kazem da je ta konfiguracija i vise nego dovoljna za moj ubuntu. Aj da vidimo kako vista tu sljaka.
Pa čuj, dobra je ta konfiguracija i za XP, Windows 2003 server, verovatno i za Windows 2008 Server.. Iskreno, kako ti uopšte nalaziš za shodno da porediš Ubuntu i Vistu? To je malo neozbiljno.
Ti probavaš Vistu na kompjuteru koji dakle nema ni 512 MB RAM-a. Vala.. nek' ti je sa srećom :)
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 20:04 ] @
Kako da ne poredim ubuntu i vistu, pa valjda su vrsnjaci?
Sa XP-om da ga poredim?
Pored zivog beryl-a?
[ degojs @ 21.05.2007. 20:12 ] @
Ozbiljno šta je tebi? Tebi se sistem svodi na 3D efekte u GUI-ju?
Pa ako ćeš to da porediš, Vista tu nije ništa posebno. Mislim, šta imaš od samih efekata - animaciju spuštanja i dizanja prozora.. I to je sve, praktično. O da, okviri prozora su onako malo prozirni.
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 20:18 ] @
Ne, sistem mi se ne svodi na te efekte, al kazem da oni u Linuxu sasvim normalno rade, ne seckaju, i moze da se radi uz iste cak i povecavaju produktivnost, jer ima tolko precica...
I, naravno da znam da Vista u svom kernelu ima backward compatibility sa svim MS operativnim sistemima koji su se ikada pojavili, znam da vista koristi WPF koji opet koristi .net koji trosi memoriju itd itd itd...
Samo hocu da probam kolko dobro dektop sistem vrsnjak ubuntu-a, koji je napravio m$ jede racunar.
Nije meni cimanje da isprobam.
[ degojs @ 21.05.2007. 20:24 ] @
Pa probaj onda :)
[ vladared @ 21.05.2007. 20:24 ] @
Ha, ha, ha... Ova ti je dobra Slobodane... Ala ih navuče na tanak led...
Problem je u tome što za sve fenserice koje uvodi Windows pitanje je da li je baš potreban tako jak hardware i to je verovatno najveći nedostatak Viste. Neko je da li u ovoj temi ili na onoj gde već 20 strana se prepucavaju oko 2 meseca koji je doduše davno istekao, rekao da ako želiš da poteraš linux da ti ne znam kakava mašina treba. Verovali ili ne postoje linuxi koji najnoviji software još uvek teraju na p1 i p2 mašinama. Uopšte ti nije potreban kako se dotična osoba izrazila RedHat 6... Možeš i Vektor, i Slackware a ima još nekoliko distroa koji su napisani za to. Za 3d fenserice na linuxu dosta 256M, da linux klizi p3 a da ne pričam o bilo kome p4 ili amd ekvivalentu procesora, čak može i neka stara 3d grafička a da ne poredim sa Vistom i to ako ne praviš dodatne naloge na Visti jer sam primetio čim napraviš dodatni korisnički nalog iz koga ćeš da radiš, performanse računara drastično padaju.. što?! Znam, znam... Sledi - ma koji će ti takav krš od mašine? Nije pitanje krša. Linux iste stvari tera sa mnogo manje zahtevnosti... Zašto?? Na žalost nemam odgovor na ovo pitanje jer programiranje nije moja profesija (znam da programiram, ali bi mi trebalo malo vremena jer ipak zadnji put sam pravio pravi program na faxu pre recimo 9 godina), ali me baš interesuje koji je razlog baš ovako velike zahtevnosti Viste...
[ degojs @ 21.05.2007. 20:33 ] @
Kakav "jak" hardver?
Ono što ventura ima ti podrazumevaš pod "jak" hardver? U kom vremenu živiš?
Jak hardver su C2D procesori (ili odgovarajući AMD X2) na višim taktovima, par GB memorije i grafičke koje podržavaju DX10.
Citat: linux iste stvari tera sa mnogo manje zahtevnosti... Zašto??
Koje to "iste" stvari? Imaš li ti na linuxu npr. "Previous versions" (inkremenatalni bekap) za čitav fajl sistem, na nivou klastera? Pa Apple sada pokušava da to doda u MacOS X, tzv. Time Machine, koji opet nije ni blizu onog što Windows nudi, jer ako sam dobro razumeo, Apple traži da odvojiš čitavu particiju za to.
Druga stvar, koju god distribuciju da sam probao na kompjuteru (ne pod VM, već "regular" instalacija na disk), sve aplikacije pod Linuxom su se uvek sporije pokretale nego na Windowsu. Firefox, OpenOffice su samo primeri gde možeš da odeš kafu da popiješ dok se pokrenu na Linuxu. To nije bitno? :)
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 20:38 ] @
Instalirala se
Sad je testiram, i mogu da kažem da radi prilično OK. Samo je na početku "malo" izsvapovala (oko 400MB). Poslaću i shotove malo kasnije.
Odoh da testiram Vistu 
[ zoran_dojkic @ 21.05.2007. 21:04 ] @
Ocena 1, Aero ne radi. (Bez AV programa, za sada.)
EVEREST Ultimate Edition 2006 © 2003-2006 Lavalys, Inc.
Verzija EVEREST v2.80.568 Beta/src
Benchmark Module 2.0.139.0
Matične stranice http://www.lavalys.com/
Vrsta izvještaja Brzi izvještaj
Računar ZORAN-PC
Izvještaj sačinio Zoran
Operativni sistem Microsoft Windows Vista Ultimate 6.0.6000 (Vista Beta)
Datum 2007-05-21
Vrijeme 21:35
Izvještaj o sistemu
Računar:
Vrsta računara ACPI x86-based PC
Operativni sistem Microsoft Windows Vista Ultimate
Servisno pakovanje -
Internet Explorer 7.0.6000.16386
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Naziv računara ZORAN-PC
Ime korisnika Zoran
Domen za pristupanje Zoran-PC
Datum/vrijeme 2007-05-21 / 21:31
Matična ploča:
Vrsta procesora AMD Athlon XP, 1733 MHz (13 x 133) 2100+
Naziv matične ploče Asus A7V8X-X (6 PCI, 1 AGP, 3 DDR DIMM, Audio, LAN)
Skup čipova na matičnoj ploči VIA VT8377 Apollo KT400
Sistemska memorija 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Vrsta BIOS-a Award Modular (09/02/04)
Komunikacijski port Communications Port (COM1)
Komunikacijski port ECP Printer Port (LPT1)
Grafika:
Grafička karta GeForce4 MX 440 (64 MB)
Grafička karta NVIDIA GeForce4 MX 440 (Microsoft Corporation - XDDM) (64 MB)
Čip za 3D ubrzanje nVIDIA GeForce4 MX 440
Monitor Samsung SyncMaster 715MB/765MB/MagicSyncMaster CD175D(P) [17" CRT] (HSAW500441)
Multimedija:
Zvučna karta Analog Devices AD1980 @ VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
Prostor na diskovima:
IDE kontroler VIA Bus Master IDE Controller - 0571
SCSI/RAID kontroler Microsoft iSCSI Initiator
Flopi-disk Floppy disk drive
Tvrdi disk Maxtor 6Y120P0 ATA Device (120 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)
Optički uređaj _NEC DVD_RW ND-3520A ATA Device (DVD+R9:4x, DVD-R9:4x, DVD+RW:16x/8x, DVD-RW:16x/6x, DVD-ROM:16x, CD:48x/24x/48x DVD+RW/DVD-RW)
Optički uređaj ASUS CRW-5224A ATA Device (52x/24x/52x CD-RW)
Stanje SMART tvrdih diskova OK
Particije:
C: (NTFS) 12801 MB (7284 MB slobodno)
D: (NTFS) 5122 MB (2434 MB slobodno)
E: (NTFS) 27588 MB (6197 MB slobodno)
F: (NTFS) 61483 MB (14154 MB slobodno)
J: (NTFS) 10244 MB (2262 MB slobodno)
Ukupna veličina 114.5 GB (31.6 GB slobodno)
Ulazni uređaji:
Tastatura Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard
Miš HID-compliant mouse
The names of actual companies and products mentioned herein may be the trademarks of their respective owners.
[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 21.05.2007. u 22:16 GMT+1]
[ Body Bag @ 21.05.2007. 21:11 ] @
Citat: degojs: Ozbiljno šta je tebi? Tebi se sistem svodi na 3D efekte u GUI-ju?
Pa ako ćeš to da porediš, Vista tu nije ništa posebno. Mislim, šta imaš od samih efekata - animaciju spuštanja i dizanja prozora.. I to je sve, praktično. O da, okviri prozora su onako malo prozirni.
A vamo ste pre nekog vremena zabalavili i naprezali se da istaknete kao je Aero naj i naj...
Al' lepo si rekao-nije nista specijalno,a beryl-u tek nije do kolena,a hardverski prohtevi tek ne treba da se spominju
Citat: Kakav "jak" hardver?
Ono što ventura ima ti podrazumevaš pod "jak" hardver? U kom vremenu živiš?
Ventura rekao?Joj....
Citat:
Koje to "iste" stvari? Imaš li ti na linuxu npr. "Previous versions" (inkremenatalni bekap) za čitav fajl sistem, na nivou klastera? Pa Apple sada pokušava da to doda u MacOS X, tzv. Time Machine, koji opet nije ni blizu onog što Windows nudi, jer ako sam dobro razumeo, Apple traži da odvojiš čitavu particiju za to.
Prosto se ljudi zgranuse koliko brinu o nedostatku doticnog
Citat: Druga stvar, koju god distribuciju da sam probao na kompjuteru (ne pod VM, već "regular" instalacija na disk), sve aplikacije pod Linuxom su se uvek sporije pokretale nego na Windowsu. Firefox, OpenOffice su samo primeri gde možeš da odeš kafu da popiješ dok se pokrenu na Linuxu.
Yeah right....
[ degojs @ 21.05.2007. 21:22 ] @
Citat: A vamo ste pre nekog vremena zabalavili i naprezali se da istaknete kao je Aero naj i naj...
Gde to? Ja se ne sećam da je to iko od "Windows ekipe" ovde pričao tako nešto.
Mislim, ti si na drugoj temi pre 5 minuta odvalio da sam ja rekao da na *nix sistemiima nema Jave :) Počeo si mnogo da izmišljaš.
Citat: Prosto se ljudi zgranuse koliko brinu o nedostatku doticnog
Vidim, zato Apple pokušava da iskopira isto na MacOS X. Doduše, njihova implementacija će izgleda biti smejurija u odnosu na ono što Windows pruža već nekoliko godina (volume shadow copy; koji je osnova za "Previous versions" u Visti).
Što se 3D efekata tiče, koliko je meni poznato, MS je izbacio sve fensi animacije iz Viste, upravo na zahtev velikih klijenata. Naravno, kome je to interesantno nego onima koji nemaju praktično nikakve igrice na sistemu. Pa onda pokrenete taj beryl i igrate se :)
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 21:46 ] @
Imam jedno pitanje:
Da li je obavezno aktivirati vistu da bi skinula update?
Pustim Install Updates i stoji na 0%... ?
edit: Ipak samo nije pokazivao progress pojedinacnog fajla (od oko 10mb) 
[ Body Bag @ 21.05.2007. 21:46 ] @
Citat: degojs:Gde to? Ja se ne sećam da je to iko od "Windows ekipe" ovde pričao tako nešto.
Mislim, ti si na drugoj temi pre 5 minuta odvalio da sam ja rekao da na *nix sistemiima nema Jave :)
E sad primeni na sebe ovo sto meni prisivas,po cemu si inace i poznat,dakle:
Citat: Počeo si mnogo da izmišljaš.
Tacnije negiras i pravis se lud=izmisljas
Ali zaista nemam vise nameru da se dalje raspravljam sa trolom koji je kao lovacka dzukela najusio da postoji mogucnost da se neko upeca na njegov spam pa udri posle flamovanje do zore,dok mu ne dosadi
Jadno i bedno....
[ degojs @ 21.05.2007. 21:51 ] @
Pa daj onda lepo pokaži temu/post gde sam ja rekao da nema Jave na *nix sistemima. Isto tako pokaži gde je neko iz "Windows ekipe" pričao takve stvari za Aero.
Pa ja sam do pre par meseci na poslu radio svaki dan Javu.. mislim da bi bilo mnogo da ne znam da ima Java za *nix sisteme :) Hehehe..
Ovakvim smešnim laganjem, samo ćeš postići da ćeš steći status kao onaj xtraja.
Citat: E sad primeni na sebe ovo sto meni prisivas,po cemu si inace i poznat,dakle:
Šta je tebi "prišivam" i šta "dakle"?
Daj bre, nauči da napišeš smislenu rečenicu pa ćemo da razgovaramo.
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 22:01 ] @
Apropo Viste na mom laptopu, razmisljam da napisem uporedni test sta i kako radi u Visti, sta i kako u Ubuntu linuxu.
Mozda i otvorim novu temu, naj pametnije bi bilo.
p.s. malo me strah za hdd na laptopu, mnogo drlja hdd 
[ Mitrović Srđan @ 21.05.2007. 22:04 ] @
Mnogo trazis degojs kada sam ja od doticnog trazio link ka postu gde kopiram Sundancea
vise se nije javio na temu ;) Tako da sumnjam da ce i na ovu :)
[ zoran_dojkic @ 21.05.2007. 22:07 ] @
[ sasa_vu @ 21.05.2007. 22:15 ] @
Citat: Meni nikako nije jasno čemu ovo služi
A uz to i ne radi 
[ zoran_dojkic @ 21.05.2007. 22:17 ] @
Citat: sasa_vu: A uz to i ne radi:-)
Tačno tako.
[ Body Bag @ 21.05.2007. 22:26 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Mnogo trazis degojs kada sam ja od doticnog trazio link ka postu gde kopiram Sundancea
vise se nije javio na temu ;) Tako da sumnjam da ce i na ovu :)
Za tebe evo ista poruka isto kao i za kolegu trola degojsa :-)
"Tacnije negiras i pravis se lud=izmisljas"
I couldn't agree more...
[ Mitrović Srđan @ 21.05.2007. 22:30 ] @
[ degojs @ 21.05.2007. 22:33 ] @
Citat: Meni nikako nije jasno čemu sve ovo služi:
Pa znaš čemu? Boljoj prodaji kod običnih korisnika. Kad baba i unuk idu po prodavnici pa vide te "cool" stvari, odmah požele isto.
Dobre stvari bi bile:
1. prozori su sada "odvojeni" - ako jedna aplikacija pukne, nema više onog belog traga tog prozora po desktopu i ostalim prozorima
2. ako imaš više monitora (sa malo većim rezolucijama), trebalo bi da GPU ipak brže radi posao iscrtavanja svega toga - oslobađaš CPU za druge poslove
Ovi screenovi što si ti stavio, ne služe baš ničem pametnom :)
[ Slobodan Milivojevic @ 21.05.2007. 22:45 ] @
2 all of you:
Ne kopirajte mi bre potpis! :p
2 degojs & windows kompanija:
Evo isprobao sam vistu, jeste da je to testiranje trajalo samo 2 sata, ali sam stekao neki dojam kako to funkcionise.
Dobre stvari:
- Ne radi tolko sporo kolko sam se nadao, mozda moze i nesto da se radi i na toj konfiguraciji, mada drlja po hdd-u i swapuje ko luda.
- Prepoznala je uredno sav hardver na mom laptopu.
- Pretraga u start meniju radi prilicno dobro i brzo
- Windows media centar izgleda odlicno, i ne funkcionise sporo
Lose stvari:
- Pri prvoj konekciji na moj wireless hotspot nije htela da se iskonfigurise putem dhcp-a, pa sam morao ponovo da se konektujem.
- Detektovao je mrezu, i pitao me da li je privatna ili javna, i sve podesio, ali posle jednog sleep-a nije automatski selektovao istu mrezu, i cak posle manuelnog selektovanja nije mogao da identifikuje mrezu (tip, privatna ili public), pa sam morao jos jedan reconnect, nakon cega je proradio.
- Pokusao sam da pustim svoj omiljeni net radio, koji se stream-uje u mp3 i aac+ formatu. Sa mp3 formatom nije bilo problema, ali dok sam namestio aac+ da kolko tolko radi namucio sam se dosta (morao sam da trazim po raznim sajtovima codec za aac/aac+ - koji su bili linkovani sa zvanicnog ms sajta za windows media player plugin-ove). Nasao sam jedan plugin koji je odradio posao, ali mi nije u title-u pesme pisao informacije o pesmi koja trenutno ide, vec je slao media playeru video pun teksta o tome sta ide trenutno na radiju).
- Bluetooth je posebna prica. Pokusao sam da skeniram sa telefona (Nokia 6680) uredjaje, i nisam nista dobio. To je ok. Nakon toga sam otisao u control panel, bluetooth... i izabrao opciju da se laptop "vidi" kad se skenira sa drugih uredjaja. Ime koje dobijem pri skeniranju je nesto tipa LD-PWOD237D-DX iako mi se racunar zove "MOON". To nije sve. Nisam nigde nasao opciju da racunar (polu)automatski prihvata sve fajlove koje mu posaljem sa telefona, vec sam morao za svaki, ponavljam, za svaki pojedinacni fajl da kazem "i want to receive file". Ajde to, nego ja selektujem da mi telefon posalje vise fajlova od jednom, ali posle prvog fajla, kaze "Sending Failed". Ovo mi je islo na zivce.
Sad sam vec umoran. Detaljniji "review" dobijate sutra u posebnoj temi ovde :) Verovatno i uporedni test sa ubuntu linux-om.
[ icobh @ 21.05.2007. 23:23 ] @
Beryl, šta to ono bi?
[ sasa_vu @ 21.05.2007. 23:57 ] @
Citat: Beryl, šta to ono bi?
To ti je ono sto je bolje od Yod'm 3D, pa bar 20 puta:-) A inace je fancy, ne sluzi nicemu, odvlaci paznju, sluzi umesto igrica na Linuxu, itd, itd....:-)
Samo mi nije jasno sta ce njegov osakaceni klon na Win-u onda?
P.S. Jel ovo sve sto moze?
http://youtube.com/watch?v=kK9GPGQQouA
Kakav Beryl, Yod'm 3D rules:-)))) Mislim, stvarno smesno. Mrzi me da kacim klipove beryl-a sa youtube, da ne upadaju ljudi u bedak:-) A i svi ih znaju napamet.
[ degojs @ 22.05.2007. 00:00 ] @
I šta sad, ispade kod Slobodana Vista radi i sa manje od 512 MB RAM-a, pošto je deo memorije dao grafičkoj..
Ajd sad priču na nešto drugo :-)
[ degojs @ 22.05.2007. 00:18 ] @
Citat: To ti je ono sto je bolje od Yod'm 3D, pa bar 20 puta:-) A inace je fancy, ne sluzi nicemu, odvlaci paznju, sluzi umesto igrica na Linuxu, itd, itd....:-)
Pa hajde pojasni, čemu konkretno služe te ekstra animacije? Pojasni kako to povećava produktivnost ili čini rad lakšim? To može biti interesantno 2 dana i šta posle? Ko se ozbiljno bavi kompjuterima, to postaje smaranje i to žešće.
Pa mislio sam da su neki ljudi sa Windowsa prešli na Linux zbog onog "neću da me OS smara i tretira kao idiota." Šta bi sa tim?
Citat: Samo mi nije jasno sta ce njegov osakaceni klon na Win-u onda?
Naveo sam ti razloge: GPU će to da odradi lakše nego CPU (pogotovo kad imaš više monitora), a ima i prednosti kod samog iscrtavanja desktopa (u slučaju da neka aplikacija "zaglavi" i ne može da osveži svoj prozor). Ali te stvari nisu vidljive prilikom korišćenja, a još manje da smaraju nakon 2 dana.
To jeste realna prednost, ali kakve veze animacije imaju sa tim? Prozori koji gore.. hehehe :)
Onog dana kada Windows (desktop ili server) budu kao taj beryl ili MacOS, a ne bude moglo da se isključi, ovde potpisani pozdraviće se sa istim. Daleko vam kuća sa svim tim budaleštinama. Pa meni je i ovo na Visti, samo ove animacije otvaranja/zatvaranja prozora skoro na granici da ugasim Aero i stavim Windows Classic temu (ili bar ugasim te animacije u Aeru).
Možda zaista ima ljudi koji će da koriste Linux pre nego Vistu zbog beryla. Samo nešto nisam ubeđen u to :) Ako je do zabave i animacija, beryl je ipak slaba konkurencija igricama na Windowsu.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 22.05.2007. u 01:36 GMT+1]
[ Goran Arandjelovic @ 22.05.2007. 00:33 ] @
Mala digresija.. da li bi neko mogao da mi objasni jedinstven postupak (nezavisno od distribucije) nameštanja bluetooth-a i TV karte pod Linuxom?
@Body Bag
81. si.. a kaži mi, koje je tvoje primarno zanimanje ili..šta studiraš ako si jos na fakultetu?
[ sasa_vu @ 22.05.2007. 01:04 ] @
Pa rekao sam cemu sluzi;-)
Citat: A inace je fancy, ne sluzi nicemu, odvlaci paznju, sluzi umesto igrica na Linuxu, itd, itd....:-)
Simpaticno mi je da se pojavljuju window manageri za Win koji su kopija (losija) onih sa Lin.
inace, ne vidim bas kako ce Beryl da ti smanji produktivnost. Ima vise opcija, ili da ga skroz iskljucis, ili da stavis neke minimalne efekte, ili stavih par koji ti odgovaraju, itd, itd... U krajnjem slucaju, koga bas bas smara, jednostavno ga deinstaliras.
A sto se tice Ms-a, oni vec te fancy efekte ne iskljuciju sa enable yes-no digmicima, vec sa 512, 1, 2 gb rama, koliko ko vec ima na svojoj masini:-))) Tako da ako neces efekte, samo stavis malo manje rama, i nema problema, problem resen:-)
[ cynique @ 22.05.2007. 01:22 ] @
Citat: sasa_vu:inace, ne vidim bas kako ce Beryl da ti smanji produktivnost. Ima vise opcija, ili da ga skroz iskljucis, ili da stavis neke minimalne efekte, ili stavih par koji ti odgovaraju, itd, itd... U krajnjem slucaju, koga bas bas smara, jednostavno ga deinstaliras.
Pingvini pretendiraju na neke velike CLI haxore, smatraju da ih windows-like dijalozi "zatupljuju" (Not now john) i "ograničavaju slobodu" za razliku od conf datoteka....a kad ono na forumčićima se razmahuju youtube linkovima na nekakve "3D desktope". Vrlo sam siguran da nitko od vas ne rabi tu rotirajuću kocku svakodnevno, već samo da se ispuše pred susjedima i za printscreen na forumima, i to obavezno nakon što ih satima "šteluju" (xtraya) kako bi se pingvin prikazao u najboljem svjetlu, uz nezaobilazne cat /dev/cpuinfo i /dev/meminfo kako bi se naglasili minorni hw zahtjevi dotičnih.
Teško da od tog 3D sranja ima ikakve povećane produktivnosti, jer da ima Windowsi/MacOS bi ga odavno imali.
[ degojs @ 22.05.2007. 02:56 ] @
Citat: Pa rekao sam cemu sluzi;-)
Pa dobro si i rekao :)))
Nisi nam samo rekao kako izgledaju fontovi kad stane animacija, rade li igrice, AutoCAD, Photoshop, Corel, MasterCAM, itd.. tj. rešava li beryl te probleme? Ako ne, pa onda to jeste igračka za takve kao što si ti :) Izgleda da taj linux u većini slučajeva stvarno koriste klinci, od kojih većina ni imenom i prezimenom ne sme ovde da se potpiše..
Pazi idiotizma - pokazivati i lapradti o 3D desktopu i efektima na istom, a fontovi i dalje katastrofa. Pa misssim... hehehe
Citat: A sto se tice Ms-a, oni vec te fancy efekte ne iskljuciju sa enable yes-no digmicima, vec sa 512, 1, 2 gb rama, koliko ko vec ima na svojoj masini:-))) Tako da ako neces efekte, samo stavis malo manje rama, i nema problema, problem resen:-)
Pa nešto nisam primetio da je Slobodan danas to prijavio, a probao je Vistu na sistemu sa 512 MB i to još deo te memorije ide grafičkoj, pa nije ni 512 MB znači. Ebi ga, možete da ponavljate do iznemoglosti da ne radi bez 2 GB RAMa i slično..
[Ovu poruku je menjao degojs dana 22.05.2007. u 04:20 GMT+1]
[ Ivan Dimkovic @ 22.05.2007. 05:03 ] @
Citat:
Simpaticno mi je da se pojavljuju window manageri za Win koji su kopija (losija) onih sa Lin.
Postoji nesto sto se zove relevantnost misljenja ;-) Ljudi koji ne vide muljave fontove obicno nemaju puno kredibiliteta da sude o aspektima korisnickog interfejsa. Uostalom samo treba pogledati kakav je mess korisnicki interfejs Linux distribucija pa doci do zakljucka da ljudi koji dizajniraju Linux UI nemaju bas puno veze sa dizajnom a ni upotrebljivoscu.
Sa tim u vidu - ne, Vista UI nema blage veze sa Beryl-om - i dizajnirana je od strane industrijskih profesionalaca (recimo, dvoje koje znam rade za jednu od najvecih svetskih industrial-design firmi) ... sad sto Linuxovci misle da su rotirajuci prozori dokaz da ih neko kopira... oh well :)
[ tdjokic @ 22.05.2007. 06:14 ] @
Citat: OpenOffice su samo primeri gde možeš da odeš kafu da popiješ dok se pokrenu na Linuxu.
Degojs, iznecu jedan podatak, koji sam upravo saznao, bez ikakve namere da procenjujem brzinu pokretanja OO na Linuxu i Win-u. Podatak iznosim samo u interesu informisanosti.
Koristim Mint Bianca, baziran na Ubuntu i prilicno preradjen, u smislu brojnih olaksica za korisnika. Kad sam procitao ovo sto si rekao za sporo podizanje OO, odem u glavni meni i kliknema OO Writer. Vreme - oko 3 sekunde. Maisna je prilicno skromna, AMD 1,6G(?), memorija 512MB (mesani cipovi :-( ), graficka 128MB, ali neka spora, ima pasivni hladnjak.
Prisetim se da sam u komandnom panelu vidjao nekoliko ikonica, za koje ni ne znam cemu sluze i pogledam malo bolje - jedna od njih je OO Quickstarer, kliknes na nju, pojavi se meni koji ti nudi da zapocnes Text document, Spreadsheet, Presentation i jos nekoliko opcija. Kliknuo sam na Text document i OO se otvorio ODMAH, MOMENTALNO! Da li on ceka negde u memoriji, da li je posredi nesto drugo, nisam strucan, ali vreme pokretanja je 0 (nula).
[ sasa_vu @ 22.05.2007. 07:07 ] @
@Cynique
Nisam rekao da ima povecane produktivnosti, nego da ne vidim kako smanjuje produktivnost. Inace, ima distribucija u kojima radi sa jednim klikom na dugme, bez stelovanja mesecima i ronjenja po raznoraznim fajlovima, tako da nisi u pravu. I to sto sada nema slicnih efekata u Visti, ne znaci da ih nece biti za par godina u nekom sledecem izdanju OS-a. Posle 5 godina rada na visti(od toga godina dana na shut down meniju:-))), ne mozes ocekivati da ce bas sve sada da odrade i ubace:-))
@Degojs
Stvarno nemam pojma da li i kako rade programi koje si naveo, jer ne radim u njima i ne koristim ih. Da je to slucaj, verovatno bih koristio Xp ili Vistu:-)))) Druga stvar sto se tice te memorije, ne znam samo sta jos moze da pokrene sem Viste sa 512 rama, a da radi ok? Neka muzika, surf,NetBeans, Eclipse, server, neka baza mozda? Mislim istovremeno, ne posebno?Klinci ili ne, koliko znam, prvo je Sun poceo sa 3d desktopima, onda se pojavio Beryl, sada i neke zezalice za Win, tako da ga ipak ocekujem u narednim godinama i na Windowsu. Mozda samo za neke ultimate verzije, ali dobro;-)))
@Dimkovic
O ukusima ne vredi raspravljati, tebi se nesto svidja, nekom drugom ne, tako da....Mada, kad bolje pogledas yod'm 3d, vidis koliko lici na Linux:-))) A ima ga na Windowsu, Xp i Visti. Ali dobro, iza tog projekta verovatno ne stoje vrhunski dizajneri, nego neki cobani, budale:-)))
Aj pozz
[ ventura @ 22.05.2007. 09:04 ] @
Citat: tdjokic:
Koristim Mint Bianca, baziran na Ubuntu i prilicno preradjen
Pa ti svako malo menjaš distribuciju koju koristiš... Kako to radiš? Jel to klasičan format/reinstall ili ima možda neki drugi alat?
[ tdjokic @ 22.05.2007. 09:34 ] @
Citat: ventura: Pa ti svako malo menjaš distribuciju koju koristiš... Kako to radiš? Jel to klasičan format/reinstall ili ima možda neki drugi alat? A jel se ti to pravis duhovti? Slucajno si "prevideo" da je vreme pokretanja Open Office-a 0(nula) nego si se zakacio za distribuciju? Kakve veze ima koju distirbuciju koristim, ako je ne podmecem kao nesto posebno ili merilo za nesto ili nekome namecem ili bilo sta u tom smislu? Samo sam dao informaciju, da ne bi u sledecem postu pitali "A koju distribuciju koristis?" Mislim da svako ima pravo da koristi distribuciju koju hoce i da ih menja koliko hoce.
Osim toga, vec sam bezbroj puta rekao da me zanima da probam nove distribucije i koji deo od toga ti ne razumes? Ovaj Mint mi se vec "ubudjao", imam nesto skinuto da ga promenim, ali nikako da stignem, imam neke ne-IT poslove trenutno.
[ bojan_bozovic @ 22.05.2007. 09:46 ] @
@sasa_vu
Sada mi uporedi upotrebljivost Beryla sa klasicnim visestrukim desktopom, gde mozes videti sve desktope i preci na bilo koji od njih bez obrtanjaa kocke, i jos su npr. na Enlightenmetu, prikazani kao thumbnail pa mozes prozore drag'n'dropovati sa jednog desktopa na drugi. Izgleda, vidi, lose i slaba mu je upotrebljivost u uporedjenju sa klasicnim visestrukim desktopom. Zamolio bih da obratite paznju na tesku pikselizaciju na svim dijagonalnim linijama npr. na ivicama kocke. Kako onaj D3D cube demo moze bez toga, pitam se? I jos je to lepo, po nekima?
Link na PNG
Izvinite, nesto poluprofesionalno poput toga gore valja uporediti sa kvalitetnim 3D naprimer u nekoj igri, gde pikselizacije nema, i zakljucak se sam namece.
Da uporedimo sa Flip3D? Ima li pikselizacije na Flip3d? Ne, nema. Link na PNG
Evo, sad sam ih uploadovao ovde na [es] takodje, za slucaj da linkovi gore prestanu da rade, samo sam morao da isecem Flip3d screenshot jer je veci od upload kvote od 1Mb.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 22.05.2007. u 11:26 GMT+1]
[ ventura @ 22.05.2007. 10:10 ] @
Citat: tdjokic: A jel se ti to pravis duhovti? Slucajno si "prevideo" da je vreme pokretanja Open Office-a 0(nula) nego si se zakacio za distribuciju? Kakve veze ima koju distirbuciju koristim, ako je ne podmecem kao nesto posebno ili merilo za nesto ili nekome namecem ili bilo sta u tom smislu? Samo sam dao informaciju, da ne bi u sledecem postu pitali "A koju distribuciju koristis?" Mislim da svako ima pravo da koristi distribuciju koju hoce i da ih menja koliko hoce.
Osim toga, vec sam bezbroj puta rekao da me zanima da probam nove distribucije i koji deo od toga ti ne razumes? Ovaj Mint mi se vec "ubudjao", imam nesto skinuto da ga promenim, ali nikako da stignem, imam neke ne-IT poslove trenutno.
Verujem ja tebi da se OO pokreće trenutno, bože moj, što ti ne bi verovao..
Nije to poenta mog posta..
Ako se vi iz linux ekipe sećate, ranije (a možda još uvek) je glavni argument pljuvačine po windowsu bio to što je s***** sistem i mora da se reinstalira svako 6 meseci godinu dana jer se zaguši. I onda pogledam u vaše dvorište, i šta vidim - pa vi menjate sistem još češće, i to zbog manjka funkcionalnosti, a ne zbog nečeg drugo!!!
[ Sir_Oliver @ 22.05.2007. 10:26 ] @
Citat: ventura: Verujem ja tebi da se OO pokreće trenutno, bože moj, što ti ne bi verovao..
Nije to poenta mog posta..
Ako se vi iz linux ekipe sećate, ranije (a možda još uvek) je glavni argument pljuvačine po windowsu bio to što je s***** sistem i mora da se reinstalira svako 6 meseci godinu dana jer se zaguši. I onda pogledam u vaše dvorište, i šta vidim - pa vi menjate sistem još češće, i to zbog manjka funkcionalnosti, a ne zbog nečeg drugo!!!
Pa recimo da se na Linux-u nikada nece desiti da zbog instalacije jedne MULTIMEDIJALE aplikacije ceo sistem postane neupotrebljiv. Na poslu sam zamolio sys admina da instalira iTunes za moj iPod na Win2000 SP4 (masina je brand name HP). Posle instalacije i reboota, sistem se dizao tako sporo, da smo ga ostavili sat i dvadeset minuta i jedva je uspeo da stigne do desktopa, a upotrebljivost NULA. Tako da je sys admin morao da radi format c: i da instalira sistem iznova.
[ bojan_bozovic @ 22.05.2007. 10:31 ] @
Ma nemoj, Sir Oliver? Probaj da poteras najnoviji KDE na Pentiumu II, na primer. To sto je iTunes los je manjkavost iTunes i greska Applea, a ne Microsofta.
[ ventura @ 22.05.2007. 10:35 ] @
Citat: Sir_Oliver: Pa recimo da se na Linux-u nikada nece desiti da zbog instalacije jedne MULTIMEDIJALE aplikacije ceo sistem postane neupotrebljiv. Na poslu sam zamolio sys admina da instalira iTunes za moj iPod na Win2000 SP4 (masina je brand name HP). Posle instalacije i reboota, sistem se dizao tako sporo, da smo ga ostavili sat i dvadeset minuta i jedva je uspeo da stigne do desktopa, a upotrebljivost NULA. Tako da je sys admin morao da radi format c: i da instalira sistem iznova.
Jak ti je taj sysadmin, a i posao na kome ti se dopušta da skidaš pesme sa iTune-a...
Tako da tu očigledno nije problem u windowsu...
[ Slobodan Milivojevic @ 22.05.2007. 10:37 ] @
Citat: degojs: Pa nešto nisam primetio da je Slobodan danas to prijavio, a probao je Vistu na sistemu sa 512 MB i to još deo te memorije ide grafičkoj, pa nije ni 512 MB znači. Ebi ga, možete da ponavljate do iznemoglosti da ne radi bez 2 GB RAMa i slično..
hm, evo malo o muljavim fontovima na visti. Slikano je Nokia-om 6680 (nisam imao nista bolje ovde), ali se jasno vidi:
Sto se tice toga kako vista radi, pa ja ne kazem da ona ne radi, ali nije previse ni upotrebljiva zato sto napravi swap od 500mb, i prilicno krlja po hdd-u kad otvoris vise od 2 prozora (valjda duva promaja, sta li?  )
A bluetooth je posebna prica, nisam mogao da posaljem vise od jednog fajla sa telefona, a kad sam probao da uparim telefon i komp, dobio sam informaciju da nemam drajvere za telefon... wtf?!
[ bojan_bozovic @ 22.05.2007. 10:38 ] @
A kako telefon radi na linuxu, da te pitam?
[ japan @ 22.05.2007. 10:58 ] @
cekaj sad, kakve veze ima linux? covek testira vistu.
inace, ono sto si pitao za pixelizaciju... naterao si me da instaliram beryl, i znas sta? onas shot koji si ti okacio ko zna odakle, ne moze da se dobije nikako na vise od par stotina milisekundi, tako da je potpuno nebitno da li je pixelizovano ili ne. kao da je problem bio ukljuciti antialias pri iscrtavanju te kocke. jedna komanda.
[ Slobodan Milivojevic @ 22.05.2007. 11:02 ] @
Evo ga bluetooth na (k)ubuntu, da ne ispadne da ne radi
Evo ga:
System Menu (pored K menija) > Remote Places > Bluetooth

I imam pristup fajlovima na telefonu. Simple as that.

Saljem sa telefona, pronalazi mi da se bt uredjaj zove moon-0 (prvi uredjaj na komp-u moon)

I sasvim kulturan dialog za primanje fajlova sa bluetooth uredjaja.

Konektovanje na internet, ipak sam trebao da se namucim da u google otkucam: gprs bluetooth linux i da kliknem na prvi rezultat.
[ Not now, John! @ 22.05.2007. 11:11 ] @
Klasično skretanje s teme... Čovjek testira tu u pjesmama opjevanu upotrebljivost Win-a.
Juče me prijatelj zove da mu riješim problem sa WinXP. Nešto se zezao s displayom, pokušavajući da dobije sliku na TV-u. Nakon toga je izgubio sliku i na monitoru i na TV, pri čemu nije pomagao ni "Safe Mode", ni "Enable VGA", ni popravka instalacije pomoću instalacionog CD-a.
Ja još čekam jednog Win zealota da ne viče: "Pingvin!" čim neko kaže nešto protiv Win. Čini se da su religiju zamijenili Microsoftom (samo da mu ne prinose žrtve), jer je tabu pričati protiv istog. (A prigovarali su Ubuntulideru kad je rekao da je Ubuntu savršen sistem...)
[ ChanMaster @ 22.05.2007. 11:13 ] @
Ako je pitanje izmedju linuxa i viste najradje cu ostati na Xp-u...
Vista mi je instalirana kao podsistem na kompu i ukljucjem je samo kad mi "dodje " da skinem update. Nervira me do 101 samo okruzenje i "pojednostavljene" radnje u njoj, ono sto si u xp-u radio sa dva klika u visti ti treba bar 5!
A kazem da cu ostati pri xp-u iz razloga sto i dan danas ima puno korisnika koji jos uvek koriste 98-micu i bez podrske od Microsfta...
[ bojan_bozovic @ 22.05.2007. 11:13 ] @
Muljave fontove je spomenuo zbog necega, nije li?
Nisam li napisao da od O/S ne moze da se ocekuje vrhunski antialiasing i kerning? Ajde, zasto se za DTP koristi InDesign a ne Wordpad? To sam napisao prvo kao odgovor bas degojsu, i postavljao screenshot [es] u browseru da pokazem da ni Windows ne renderuje fontove onako kako se od profesionalnog programa ocekuje. Medjutim linux nije desktop sistem, molim, ako zelite ravnopravnu diskusiju, otvorite jednu server temu. Upotrebljivost je relativna stvar, a sto se kritike bloetootha u windowsu tice, OK.
[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 22.05.2007. u 12:33 GMT+1]
[ Sir_Oliver @ 22.05.2007. 11:19 ] @
Citat: ventura: Jak ti je taj sysadmin, a i posao na kome ti se dopušta da skidaš pesme sa iTune-a...
Tako da tu očigledno nije problem u windowsu...
Citat: bojan_bozovic: Ma nemoj, Sir Oliver? Probaj da poteras najnoviji KDE na Pentiumu II, na primer. To sto je iTunes los je manjkavost iTunes i greska Applea, a ne Microsofta.
Sah-mat!
Milan
[ Mitrović Srđan @ 22.05.2007. 11:26 ] @
UU Sir_Oliver sad si sve pobedio najjaci si :)
[ Not now, John! @ 22.05.2007. 11:27 ] @
Citat: bojan_bozovic: Kad je tako lose, sto ne izvoli da pokaze da je pravi linuksas i koristi samo linux jedno godinu dana.
Nije "tako loše", ali Win ima mana, boljelo to nekog ili ne. Ja WinXP palim jednom sedmično u prosjeku, i to na kratko (maloprije sam ga palio samo da vidim kako prikazuje CD sa Rock Ridge ekstenzijom, a bez Joliet). Na primjer, palim Win XP ako štampam veći broj stranica, jer je na Linuxu to jako sporo ili ako mi je neko poslao veći MS Word dokument da mu odštampam, pošto OOo i nije pretjerano dobar za Wordove dokumente.
[ Slobodan Milivojevic @ 22.05.2007. 11:29 ] @
Apropo kde-a na pentium 2 racunaru. Jednostavno radi. firefox vec malo hoce da pojede ram, ali sam kde, recimo konqueror, amarok (sa malom kolekciom <10.000 pesama), gwenview... Radi bre ljudi, samo mu treba oko 75mb rama na pocetku, sa 192 radi extra, sa 128 ipak preporucujem XFCE.
Nista preterano zahtevno sto nece da radi na 333MHz. Naravno da ne radi brzo kao '98-ica na tom kompu, ali je skroz upotrebljiv.
Ja na kompu 433MHz, PII, 256 ram, guram open office u kde-u (k)ubuntu 7.04. Jeste da se spooro startuje, ali radi sasvim ok.
[ Mitrović Srđan @ 22.05.2007. 11:29 ] @
A ko je rekao da Windows nema mana?
Koji jos proizvod u IT svetu nema mane :)
[ Not now, John! @ 22.05.2007. 11:34 ] @
Nije niko rekao tim riječima, ali kad god neko kaže da mu se nešto ne sviđa na Win bude prozvan pingvinom. Jer, "zaboga, 95% korisnika se to sviđa, pa mora da s tobom nešto nije uredu" ili "95% korisnika koristi Win, što znači da je to MS uradio savršeno i ne može bolje".
Zilotizam 2
[ Slobodan Milivojevic @ 22.05.2007. 11:34 ] @
Sve u svemu, dobicete uporedni test ubuntu linuxa i viste na istom laptopu, naravno u novoj temi, samo veceras kad budem imao vremena.
Mada se vec sad vidi, vista nema nista manje mana od ubuntu-a i obrnuto. Kao sto vec rekoste, nista nije savrseno, ali Vista nije tolko mnogo bolja, kolko je 400$ bolje od 0$. Ja nemam para za bacanje.
[ bojan_bozovic @ 22.05.2007. 11:36 ] @
Naravno da ih ima John, mnogo, ali, to je ipak najbolji desktop O/S, bar na PC-ju. OSX nisam koristio, ali to nije PC O/S.
[ zoran_dojkic @ 22.05.2007. 12:23 ] @
Open Office Quickstarter otvara trenutno novi dokument i na Visti sa ocenom 1, tako da to nema nikakve veze sa OS-om.
[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 22.05.2007. u 13:40 GMT+1]
[ tdjokic @ 22.05.2007. 13:35 ] @
Citat: zoran_dojkic: Open Office Quickstarter otvara trenutno novi dokument i na Visti sa ocenom 1, tako da to nema nikakve veze sa OS-om.
[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 22.05.2007. u 13:40 GMT+1] "Prezimenjace" (neko vreme sam tvoje prezime citao pogresno - Djokic  ) to ti objasni degojsu, on je desetak postova unazad rekao da mozes otici na kafu kad pokrenes aplikacije X, Y i Open Office. Onda sam ja pogledao taj Quickstarter i naucio nesto novo, sto priznajem pre nisam znao - meni dovoljno brzo i onih 3 - 4 sekunde na klasican nacin. Ako nema veze sa OS-om, kako onda da idem na kafu  kad se bestija pokrene odmah i u Linuxu?
[ degojs @ 22.05.2007. 14:22 ] @
Citat: @tdjokic:
jedna od njih je OO Quickstarer,
Pa slušaj Tomo, onda mogu i da pokrenem OpenOffice i ne zatvaram ga uopšte, pa će da bude stalno pokrenut :) Još najbolje, pokrenem sve aplikacije na kompjuteru i ne zatvaram ih :))
Što se ostalog tiče.. vidim da linuxovci pominju nekakvo "skretanje sa teme". Nije li Slobodan trebao da nam pokaže kako Vista ne radi na 512 MB, pošto je, je li, ventura lagao?
Sad kad ispade radi Vista i na mašini sa manje od 512MB, sad vidim počinje druga pesma. O tome kako Vista ne radi na 512MB više ni reči, a?
[ degojs @ 22.05.2007. 14:25 ] @
Citat: hm, evo malo o muljavim fontovima na visti. Slikano je Nokia-om 6680 (nisam imao nista bolje ovde), ali se jasno vidi:
Odakle je taj screenshot?
Izgleda mi kao sa onih ekrana koje sistem pokazuje dok se instalira? Pretpostavljam da si zbog toga i slikao ekran, a nisi "uzeo" screenshot iz samog sistema.
Kakve to veze ima, pobogu? To su ekrani koje vidiš kada instaliraš sistem i nikad više. I to su nekakve reklamne poruke.. Hehehe, e ljudi koje gluposti nećete da pričate.
[ degojs @ 22.05.2007. 14:48 ] @
Citat: Kao sto vec rekoste, nista nije savrseno, ali Vista nije tolko mnogo bolja, kolko je 400$ bolje od 0$. Ja nemam para za bacanje.
Jeste, ajmo i dalje da se pravimo ludi da su npr. fontovi isti na Visti i raznim kupusarama.. Pa ja bih samo za to platio i više.
A o izboru aplikacija i igrica da ne pričamo.
E sad, ako ti, kao i Mladen, koristiš kupusaru da bi pokrenuo amarok, onda i ne treba da plaćaš više.
[ tdjokic @ 22.05.2007. 16:35 ] @
Citat: degojs: Pa slušaj Tomo, onda mogu i da pokrenem OpenOffice i ne zatvaram ga uopšte, pa će da bude stalno pokrenut :) Dobro, priznao sam da tu foru nisam ni poznavao, ali je, bar kod mene PRVO pokretanje OO-a dugacko 4 sekunde. Kasnije sam video, da nece ni Quickstarter da ga pokrene prvi put odmah.
Znaci - bez Quickstartera, 3 - 4 sekunde, PRVO pokretanje, nakon boot-a, a sledeca pokretanja 2 - 3 sekunde. To ipak nije za na kafu.
A ako taj Quickstarter radi isto i na Visti i na Linuxu, onda tu "nesto nije u redu" :)
[ sasa_vu @ 22.05.2007. 18:26 ] @
@Bojan Bozovic
Slicica Beryla koju si stavio, mislim ne znam sta da kazem. To se u realnom koriscenju ne primecuje. I ne smeta. Jer se kocka okrece ne 10 minuta pa da se sve lepo proanalizira i vidi, nego su milisekunde u pitanju. Ne snimam monitor kamerom dok radim na kompu pa posle pustam usporen snimak i trazim dlaku u jajetu. Mislim....:-)
I jedna stvar mi nije jasna, niko nije rekao da je Beryl najbolji window manager svih vremena, nego da ga je lepo imati na kompu. Pa ako te smara, ti ga iskljuci, ako te ne smara ti ga ukljuci. Prosto. Ne znam cemu tolika frka i panika kad se pomene Beryl? Sve te price kako je ovakav, onakav, kako smara, smeta, kvari ugodjaj i sta kod, padaju u vodu jer Beryl vrlo lako moze da se iskljuci. Jedan klik i gotovo. I najvaznije, ne treba ti 1 gb rama da bi pod njim mogao da otvoris tri, cetiri prozora i da radis nesto.
I nemoj da uporedjujes Flip3D i Beryl, nije posteno:-)))) Zbog Flipa mislim:-)))
@Degojs
Citat: Sad kad ispade radi Vista i na mašini sa manje od 512MB, sad vidim počinje druga pesma. O tome kako Vista ne radi na 512MB više ni reči, a?
Ja sam lepo pitao i nisam video odgovor, sta jos SEM Viste moze LEPO da radi sa 512 MB rama? Kaze covek, otvori dva prozora i Vista stuca. Super radi na 512, nema sta:-)) Pa jel poenta da na kompu istaliras Vistu, ukljucis komp i da je gledas ? Ili OS teba da sluzi da se nesto drugo radi? Onda ispada da ipak Vista ne radi na 512.
I jos nam ne rece Slobodan, radi li Aero na 512? I jos nesto sem njega?
[ ChanMaster @ 22.05.2007. 20:17 ] @
[/quote] sasa_vu: @Bojan Bozovic
Pa jel poenta da na kompu istaliras Vistu, ukljucis komp i da je gledas ? Ili OS teba da sluzi da se nesto drugo radi? Onda ispada da ipak Vista ne radi na 512.
I jos nam ne rece Slobodan, radi li Aero na 512? I jos nesto sem njega?[/quote]
Odgovor znas i sam...
Ali vista je vista- lepo je kad ti dodje komsija koji nema vistu pa mu ti nabacis vidi kako je lepa hehehhe
[ ChanMaster @ 22.05.2007. 20:20 ] @
Ja se malko zezno u citiranju
Moderatori NAPAD!!!!!!!!!!!
[ ventura @ 22.05.2007. 20:37 ] @
Citat: sasa_vu: I jos nam ne rece Slobodan, radi li Aero na 512? I jos nesto sem njega?
Možda je Slobodan 'zaboravio', ali rekoh ja... Još i rekoh koja mi je konfiguracija, pored tih 512mb rama..
Ccc... Imate crno na belo, nekoliko postova iznad, i opet 'zaboravljate' i izmišljate...
[ japan @ 22.05.2007. 20:37 ] @
Citat: degojs: Jeste, ajmo i dalje da se pravimo ludi da su npr. fontovi isti na Visti i raznim kupusarama.. Pa ja bih samo za to platio i više.
ae?!? iz keca u x?
[ japan @ 22.05.2007. 20:40 ] @
jedno IE7 na XP
drugo firefox 2.0.2 na ubuntu linux
?
gde dama?
[ sasa_vu @ 22.05.2007. 21:02 ] @
@Ventura
A mozes li da otvoris vise od dva prozora a da ne stuca komp, sve sa Aerom? I to rece Slobodan:-)))
[ degojs @ 22.05.2007. 22:08 ] @
Pa uključi antialiasing..
Citat: jedno IE7 na XP
drugo firefox 2.0.2 na ubuntu linux
I čemu XP, kad je Vista tu već duže vreme?
Ma daj.. ako ti nije jasno u vezi fontova, otvori onu nedavnu temu pa vidi sam screenove.
[ ventura @ 22.05.2007. 22:39 ] @
Citat: sasa_vu: @Ventura
A mozes li da otvoris vise od dva prozora a da ne stuca komp, sve sa Aerom? I to rece Slobodan:-)))
Pokušavam... Al jedva... Dosta da sam i ovaj jedan otvorio...
[ sasa_vu @ 22.05.2007. 22:49 ] @
Ma opusteno, posle ces drugi:-))))
[ japan @ 23.05.2007. 08:11 ] @
Citat: degojs:Pa uključi antialiasing..
vidi stvarno... :) pa hteo sam da ga iskljucim, ali me IE iskulirao i iskljucio aa samo na pola dokumenta... :)
Citat: I čemu XP, kad je Vista tu već duže vreme?
a cemu vista? i XP mi stoji na vmware, i skoro da mi i ne treba, al aj da ga imam.
a kakva je razlika? jesu na visti bolji fontovi? 400$ bolji?
Citat: Ma daj.. ako ti nije jasno u vezi fontova, otvori onu nedavnu temu pa vidi sam screenove.
meni je sve u vezi fontova jasno, ti si taj koji stalno nesto spominje fontove, pokusavajuci da dokaze ne znam ni ja sta...
[ zoran_dojkic @ 23.05.2007. 09:55 ] @
Svi putevi vode u Fontove (rimske).
[ Not now, John! @ 23.05.2007. 11:10 ] @
Evo jedan prilično objektivan tekst (koji iz nekog razloga ne spominje muljave fontove - primarni problem na Linuxu):
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=420
Čini mi se da bi komercijalni distributeri Linuxa trebalo da idu u tom pravcu.
[ degojs @ 23.05.2007. 13:54 ] @
Citat: a cemu vista? i XP mi stoji na vmware, i skoro da mi i ne treba, al aj da ga imam.p
Pa dobro, to je kao da ja uzmem Linux iz 2001, pa ga poredim sa Vistom. Najbolje stavi MSDOS pod VMWare, pa poredi..
Nego, znači skoro da ti ne treba Windows? :-) E pa, javi se kad bude bez tog "skoro".
Citat: a kakva je razlika? jesu na visti bolji fontovi? 400$ bolji?
Pa kad budeš imao priliku da radiš sa Vistom, možemo i da pričamo..
Citat: Ma, naravno. Zato se MS vuče po sudovima sa optužbama da zloupotrebljava monopolski položaj.
Da, videli smo screenshotove sa Linuxa i Viste, sa uključenim antialiasingom na onoj drugoj temi pre nekog vremena.
Čitavo to vaše "nema razlike" jasno govori koliko ste objektivni. Ebi ga, nisam vam ja kriv što u 2007. fontovi izgledaju gore nego na Windowsu 3.11 ili Macu iz tog perioda.
Kad je "ping localhost" glavni posao, šta te i briga za fontove..
[ japan @ 23.05.2007. 14:25 ] @
Citat: degojs:Nego, znači skoro da ti ne treba Windows? :-) E pa, javi se kad bude bez tog "skoro".
skoro znaci da sam ga u prethodnih mesec dana, od kad sam ga instalirao, ukljucio samo juce da napravim shot. inace, ranije kad sam ga koristio, koristio sam ga uglavnom da proverim layout sajta u IE, pa sam onda saznao za ies4linux, dobio IE u tri klika, i time definitivno sveo njegovu upotrebu na "nek stoji, zlu ne trebalo". pored XP-a u vmware-u mi stoje jos i FreeBSD i dva linuxa, pa to ne znaci da ne bih mogao bez njih.
sto se viste tice, evo sa' cu... nemam pametnija posla nego da se bakcem sa ko zna kakvim piratskim verzijama necega za cime uopste nemam potrebu... ili da platim 400$ da bih tebi poredio fontove?
[ degojs @ 23.05.2007. 14:59 ] @
^Nisam te ja terao da se javljaš sa poređenjem fontova.. Pa šta to mene briga ako ti nemaš Vistu, a hteo bi da porediš Windows sa nekim Linuxom po tom pitanju? Nemoj ni da dosađuješ sa takvim poređenjima, ako nemaš "opremu" da uradiš koliko-toliko realan test :)
Najbolje da ja sad uzmem Vistu i neki Linux iz npr. 1997. pa da vršim poređenje..
[ xtraya @ 26.05.2007. 03:17 ] @
ma jok,uzmi Dr.Dos na 1.2 MB 5,25 inch floppyju od koga je Billy Boy napravio M$ Dos. on ti je taman cool za poredjenje...
nemas 5,25 drajv? baci na PP adresu, saljem odmah DHL-om za CA.
jel bese ctrl+alt+del za reboot?
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|