[ entropy @ 21.05.2007. 18:10 ] @
Evo jednog zanimljivog članka:

Covek je naucio da pali vatru pre oko dva miliona godina i od tada do danas je naucio da je ona dobar sluga a los gospodar. Medjutim, uvek je to bila vatra na zemlji. Sa prvim letovima u svemir postavilo se pitanje kako vatra gori u uslovima nulte gravitacije.
Ovo je narocito interesovalo americke istrazivace jer su za misije sa ljudskom posadom planirali da unutrasnjost letelice bude ispunjena cistim kiseonikom. A kiseonik potpomaze gorenje. Godine 1967. jedna varnica je kabinu broda Apolo 1 u momentu pretvorila u buktinju i tom prilikom su tri astronauta stradala. Kabina je bila ispnjena cistim kiseonikom. Medjutim Apolo je izgoreo dok je jos bio na lansirnoj rampi. A kako stoji stvar sa vatrom tamo gore?
Pa, u bestezinskom stanju vatra ne moze da gori jer se plamen jednostavno gasi sam od sebe. Zasto?
Ovde na zemlji kada zapalite vatru ona proizvodi svetlost, toplotu, ugljen dioksid i vodenu paru. Toplota uzrokuje da se produkti sagorevanja sire sto smanjuje njihovu gustinu i oni se dizu u vis (znate da je vazduh iznad plamena topliji nego ispod plamena). Okolni svez vazduh sa kiseonikom tako dospeva u plamen i podstice dalje sagorevanje.
Medjutim u bestezinskom stanju produkti sagorevanja ne odlaze nikud. Oni se akumuliraju oko plamena i time sprecavaju da kiseonik dopre do njega i pomogne gorenje.
Gravitacija je znaci neophodna za vatru. Da bi vatra gorela i u nekoj sobi vasionskog broda u kojoj vlada nulta gravitacija potrebno je nekako obezbediti priliv kiseonika, tako sto bi npr. ventilator stalno rasprsivao akumulirani ugljen dioksid. Uostalom, znamo i sami da vatra jace gori kada duvamo u nju.

[ superbaka @ 21.05.2007. 21:28 ] @
znaci sve one eksplozije vasionskih brodova sa vatrom u sf filmovima su nerealne? bljak, sad mi ogadio gledanje mojih omiljenih filmova :)
[ Shadowed @ 21.05.2007. 22:37 ] @
Mislim da to zavisi od materijala koji gori. Nesto sto gori sporije se nece ugasiti jer ce se difuznim mesanjem gasova CO2 rasiriti dovoljno a kiseonik pribliziti materiji koja gori na vreme (jer se ne trosi toliko mnogo kiseonika niti oslobadja CO2).
[ zokish @ 22.05.2007. 09:12 ] @
Samo da pitam da li razmatramo situaciju kada je u prostoriji cist kiseonik ili je standardna mesavina - vazduh?
[ entropy @ 22.05.2007. 13:22 ] @
Preneo sam Vam originalan članak. Nema detaljnijih objašnjenja; sve je u tekstu.
Ali imajući u vidu da je ovo istraživanje počelo zbog toga što je američke istraživače zanimalo šta se dešava kad unutrašnjost letelice bude ispunjena čistim kiseonikom najverovatnije da se i na te uslove odnosi.
Ali takođe kada se zna da "u bestezinskom stanju produkti sagorevanja ne odlaze nikud. Oni se akumuliraju oko plamena i time sprecavaju da kiseonik dopre do njega i pomogne gorenje" onda i nije previše važno da li je vazduh ili čist O2 ma da bi svakako trebalo da je lakše sagorevanje kada je O2 upitanju.

[ ton_majstor @ 22.05.2007. 17:36 ] @
Citat:
znaci sve one eksplozije vasionskih brodova sa vatrom u sf filmovima su nerealne? bljak, sad mi ogadio gledanje mojih omiljenih filmova

Matori, da si bio sa mnom 1999. na jednom mestu gde su gađali (i BLIZU pogodili) raketama sa F-16, sa tim gore stavom bi bio sada ili mrtav ili alkoholičar (kao svi preživeli tamo)!

Znači, rokne nešto... pa malko (335m/s je brzina zvuka) kasnije PUKNE.

Ili PUKNE nešto, pa malko kasnije UKAPIRAŠ da si PUKNUT, tj. živ (zamalo)!

Znači, ti si "ŠUGA"! Posle toga je sve moguće... "vatra u svemiru" je potpuno OK za kontemplaciju!

Pozdrav!
[ superbaka @ 22.05.2007. 21:47 ] @
pa imao sam ja moje brdo pre nekoliko meseci, 1.5km od moje kuce, i pucalo je nekoliko dana... zaboravio si?
[ Dalibor81 @ 24.05.2007. 10:14 ] @
Pa u avionu koji pada nema gravitacije, a sve gori?
[ entropy @ 24.05.2007. 12:59 ] @
A kako pada kad nema gravitacije?
[ Miroslav Jeftić @ 24.05.2007. 13:07 ] @
Mislio je da se unutra u samom avionu, usled naglog ubrzanja/padanja poništi dejstvo gravitacije (laičko objašnjenje, trebao bi neko to bolje ). Samo što mislim da to nije lako postići i traje kratko.

[att_img]

http://www.space.com/missionlaunches/zero_g_040914.html

[Ovu poruku je menjao Miroslav Jeftić dana 24.05.2007. u 14:25 GMT+1]
[ Shadowed @ 24.05.2007. 13:51 ] @
Gravitacija postoji kako van tako i unutar aviona. Jedino sto unutra nema tezine (tj. ne neke narocite).
[ Dalibor81 @ 26.05.2007. 21:01 ] @
Zar nije gravitacija uzrok tezine, a i stanje u kome nema gravitacije, zove se beztezinsko stanje, pa se opet svodi na to da tek ako nema gravitacije nema ni tezine. Ne kontam na sta mislis!
[ Milos Stojanovic @ 26.05.2007. 22:06 ] @
Can a Candle Burn in Zero Gravity?

http://chemistry.about.com/od/chemistryfaqs/f/firegravity.htm
[ Shadowed @ 26.05.2007. 22:14 ] @
Gravitaciona sila je medjusobno privlacenje tela koja imaju masu.
Tezina je sila kojom neko telo pritiska podlogu ili zateze kanap o koji je okacno (ok, mozda postoji neka preciznija definicija, ovo je skolska).
U avionu koji pada, gravitacija postoji. Ona privlaci i avion i tebe i sve ostalo sto je u avionu. Medjutim ti nemas tezinu jer ne pritiskas nikakvu podlogu niti si okacen o neki kanap koji zatezes.
Padobranac tokom pada takodje nema tezinu (osim ako vazduh pod njih ne smatramo podlogom), ali definitivno na njega utice gravitacija.
[ zokish @ 27.05.2007. 15:08 ] @
poredjenje plamena svece u slucajevima na zemlji i u bestezinskom stanju

izvor: http://liftoff.msfc.nasa.gov/s...s2000/flames/candles-large.jpg