|
[ spezia @ 21.05.2007. 19:41 ] @
| Imam instaliran Linux Mint koji se bazira na Ubuntu verziji..Posto zelim vise da naucim o Linuxu i radu sa njim,pokusao sam da nadjem odgovarajucu literaturu.
Naisao sam na jednu knjigu " Prelazak na linux,zbogom Windowsu " izdanje 2006.
Knjiga je puna saveta i podesavanja,bar na prvi pogled.Zanima me ko je citao ovu knjigu,da li je dobro objasnjena,utisci i DA LI MOGU DA JE KORISTIM (podesavanja koja su objasnjena),ZA LINUX MINT(UBUNTU 6.10),jer ona uglavnom pojasnjava za KNOPPIX (koji je valjda isto Debian distribucija),koji je dat na prateci CD !!!
Tamo pise
"Ova knjiga nije namenjena iskusnim korisnicima!"
Ja sam skroz neiskusan ali bih takodje zeleo vise da saznam,a ne samo za kucnu upotrebu-tipa gledaj film,pusti muziku..Ali posto sam pocetnik mozda bi i ovo dobro doslo??
http://www.kombib.co.yu/knjiga.php?kid=321&o=10 -> vise o knjizi.
Za to ko je koristio neka stavi komentar
|
[ enaB @ 21.05.2007. 22:00 ] @
Ne dopada mi se terminologija u sadržaju, verovatno je tako i u celoj knjizi...
[ sasa_vu @ 21.05.2007. 22:16 ] @
Za pocetak, citaj dokumentaciju svoje distribucije i trazi ono sto tebi treba. kad zapnes, tu je google:-)
[ spezia @ 22.05.2007. 22:33 ] @
Meni ovakav nacin vise odgovara,eng mi nije jaca strana..I laksi od lutanja stalno netom i maltretiranja dgugih nekad za jednostavne sitnice
[ tdjokic @ 23.05.2007. 07:39 ] @
E, imam nesto za tebe - Mint forum na bosansko-srpsko-hrvatskom jeziku - http://linuxmint.com/forum/index.php?f=78 . Jeste da za sad ima malo tema, ali uvek treba imati nade.
[ enaB @ 23.05.2007. 15:42 ] @
IRC je brza pomoć 
[ spezia @ 23.05.2007. 18:25 ] @
Ma clan sam,ali ne bi pomoglo u ovom slucaju(bar mislim)..mada postavicu i tamo
Mene najvise zanima koliko su KNOPPIX i UBUNTU/LINUX MINT slicni u podesavanjima-tipa otvori karticu Preferences,pa tu nadji...i podesi ovako... to me zanima,ako vec niko nije koristio ovu knjigu
[ maksvel @ 23.05.2007. 21:02 ] @
A zašto ne ispratiš lepo primere uz Knoppix koji su dali? Kad uđeš u štos, lako ćeš uvideti šta i kako na Mintu, a on-lajn pomoć je tu :)
[ spezia @ 24.05.2007. 13:55 ] @
Zbog toga pitam -za vise info narocito ako je neko koristio knjigu da kaze da li je dobra i koliko...
Plasi me da budu razlicita podesavanja(tipa nema te opcije,zbog modifikacije sistema i sl.) Knjiga ce mi sigurno u necemu koristiti i nesto ce biti isto u podesavanjima .A ako je to malo da bacam pare i ne ide...
[ spezia @ 24.05.2007. 13:57 ] @
Neverovatno ali tamo su mi dali za sada najbolje informacije..a pitanje sam postavio na 5 foruma.
[ tdjokic @ 24.05.2007. 15:17 ] @
Citat: spezia: Zbog toga pitam -za vise info narocito ako je neko koristio knjigu da kaze da li je dobra i koliko...
Plasi me da budu razlicita podesavanja(tipa nema te opcije,zbog modifikacije sistema i sl.) Knjiga ce mi sigurno u necemu koristiti i nesto ce biti isto u podesavanjima .A ako je to malo da bacam pare i ne ide... Odgovoricu ti "na slepo", jer knjigu nisam imao ni citao. Bojim se, da ces stvarno baciti pare. Knoppix vec duze ne koristim, niti pratim, ali onoliko koliko se secam, mislim da ima razlika izmedju njega i Minta, pogotovu sto je Mint neki nestandardni proizvod, njegov autor cesto nesto eksperimentise itd.
Iskreno - ne znam, samo sam malo razmisljao naglas 
[ spezia @ 04.06.2007. 15:37 ] @
[ Comrade @ 04.06.2007. 17:03 ] @
Ja bih ti preporucio da ne uzmes ovu knjigu, vec neku "jacu". Bilo sta o linux administraciji.
Mislim glupo je bacati pare na tako nesto.
Uzmi izlistaj ovaj forum alone i verujem da ces biti vise nego obucen kada su linux osnove upitanju...
[ Mitrović Srđan @ 04.06.2007. 18:28 ] @
Ptobaj sa knjigom UNIX do KRAJA od kombiba.
[ spezia @ 05.06.2007. 18:49 ] @
Isto tako zanima me sledece..ceste verzije jedne distribucije.
Recimo Windows izlazi na par godina,dok recimo Ubuntu 2x godisnje a neki i 3x..toliko brzo izlaze da ne mozes da stignes samo da instaliras sisteme.Rekao bih da je ovo velika mana Linuxa!!!
Ako kupim knjigu Suse 10.2,dok je ja prodjem a ono nova verzija,a tek za 2 god...
Kako resiti taj problem sa ucenjem i da li (koliko cesto)treba menjati svoju distribuciju.
Ako uzmem suse 10.2 koliko mogu da ga koristim vremenski,dok ne predjem na novu verziju ??
[ fade @ 05.06.2007. 19:22 ] @
Ne shvatam sta je problem sto stalno izlaze nove verzije,da li se mozda komande u konzoli menjaju ili nesto ,pa se mora stalno uciti novo? Windowse izlazi na svakih par godina ,ali SP izbacuje redovno,tako da ti to dodje slicno.
[ Tyler Durden @ 05.06.2007. 19:33 ] @
Samo ti nauči tu jednu verziju i ne brini se za sljedeću...
[ Not now, John! @ 05.06.2007. 19:49 ] @
Citat: spezia: Isto tako zanima me sledece..ceste verzije jedne distribucije.
Recimo Windows izlazi na par godina,dok recimo Ubuntu 2x godisnje a neki i 3x..toliko brzo izlaze da ne mozes da stignes samo da instaliras sisteme.Rekao bih da je ovo velika mana Linuxa!!!
Novi Ubuntu izlazi (koliko znam) kad izađe nova verzija Gnome-a. Međutim razlike između "verzija" Linuxa je veoma mala (u poređenju sa verzijama Windowsa, npr. XP->Vista), tako da nije nikakav problem koristiti jednu verziju neke Linux distribucije, a koristiti literaturu za neku drugu verziju. Pored toga, ako imaš dobru Internet vezu, možeš veoma jednostavno da dobiješ noviju verziju distribucije bez reinstalacije, podešavanja i sl.
[ jorganwd @ 06.06.2007. 09:26 ] @
Vidio sam je u knjizari, blizu 60eura kosta. Valja li sto ta knjiga (s obzirom da je malo starija)? Jeli jeftinija u BG-u?
[ spezia @ 06.06.2007. 13:31 ] @
Hvala na odgovorima :)
[ maksvel @ 08.06.2007. 18:54 ] @
Ne bih da reklamiram, ali na sajtu izdavača navedene knjige su neka starija izdanja po extra-povoljnim cenama od 540 dinara. Za "Unix - majstor" to je bagatela.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|