[ disk @ 22.07.2003. 18:00 ] @
| Imam problema sa BIOS-om, ne zeli da mi napravi CD butabilnim. Masina je Pentium I, 133 Mgh. Cuo sam nesto o flesovanju BIOS-a. Ima li toga? Kako se skida neki bolji BIOS za tu staru masinu i kako se to flesuje. Jel' to moze da unisti masinu. Molim odgovor hitno.
Pozdrav |
[ hex @ 22.07.2003. 21:43 ] @
Može se radit ne nekim matičnima al trebaš znat podatke o matičnoj i trenutnom biosu, pa otić na website proizvođača i vidit ako postoji bios update za tvoju matičnu.. ak nisi 100% siguran da je to taj kojeg trebaš i da se može nemoj sam radit rađe odnesi u servis i traži tamo da ti to srede,
[ Mitrović Srđan @ 22.07.2003. 21:50 ] @
pa najlakse je da resetujes cmos tj izvadi bateriju sa maticne ploce i sacekaj par minuta i vrati je i podesi bios ponovo i sve ce biti lepo....
[ Vesic @ 22.07.2003. 22:59 ] @
Vađenje baterije samo resetira BIOS, što ne znači nužno da bi i riješilo problem. Zapravo, najvjerojatnije ne bi pomoglo jer po svemu sudeći BIOS u toj verziji ne podržava bootanje sa CD-a.
Ipak, prvo probaj ručno podesit da se sistem boota sa CD-a. U BIOS-u potraži nešto tipa Bios features setup (ili izbornik Boot, ovisno o proizvođaču) i tamo pod Boot Sequence postavi da ti prvi u nizu bude CD-ROM... U novijim BIOS-ima imaš mogućnost zasebno definirati "1st boot device" (Removable device), 2nd boot device (IDE Hard Drive), 3rd...
Ako to ne radi onda ti BIOS ne podržava bootanje sa CD-a.
U tom slučaju možeš potražiti noviji firmware za ploču i flashirati (na siteu proizvođača ploče bi trebao naći upute što i kako), ako te prpa i nisi siguran onda pozovi nekog ko zna da ti to sredi.
Druga mogućnost ti je da probaš nabavit (downloadat) fileove potrebne za bootanje sistema i da ih staviš na disketu/e i tako bootaš, dodatne informacije o tome bi trebale postojati na siteu posvećenom OS-u koji želiš bootat.
BTW, budi siguran da je sâm CD s kog pokušavaš bootat bootabilan :eyes
[ disk @ 22.07.2003. 23:14 ] @
HVALA SVIMA KOJI SU MI ODGOVORILI. PROBACU SVE PA KADA ZAVRSIM SA PROBAMA JAVICU SE.
[ Mitrović Srđan @ 23.07.2003. 03:10 ] @
Citat: Vesic:
Ako to ne radi onda ti BIOS ne podr�ava bootanje sa CD-a.
U tom slucaju mo�e� potra�iti noviji firmware za plocu i flashirati (na siteu proizvodaca ploce bi trebao naci upute �to i kako), ako te prpa i nisi siguran onda pozovi nekog ko zna da ti to sredi.
Druga mogucnost ti je da proba� nabavit (downloadat) fileove potrebne za bootanje sistema i da ih stavi� na disketu/e i tako boota�, dodatne informacije o tome bi trebale postojati na siteu posvecenom OS-u koji �eli� bootat.
BTW, budi siguran da je s�m CD s kog poku�ava� bootat bootabilan :eyes
bios da ne podrzava bootanje sa cd malo tesko
[ Milan Pavlovic @ 23.07.2003. 03:18 ] @
pa na nekim plocama npr. neke matsonic imas jumper za resetovanje biosa pa ga premestis i drzis nekih 10-ak sekundi i vratis
[ caiser @ 23.07.2003. 03:27 ] @
Citat: blood
bios da ne podrzava bootanje sa cd malo tesko
Malo tesko? Hahahaha!!!! E ovo me je bas slatko nasmejalo. :o) A zasto si tako siguran u to? Mislis li da su racunari od svog nastanka imali CD? E pa evo iznenadjenja za tebe. NISU! A posto nisu, zasto bi onda podrzavali nesto cega nema?
[ Mitrović Srđan @ 23.07.2003. 19:45 ] @
a brate krecem od pretpostavke da covek nema commodore nego neku iole noviju masinu...
stvarno cd hmmm nije postojao ja sam mislio da je on izmisljen pre kompjutera
[ caiser @ 23.07.2003. 19:58 ] @
Pa podji od toga sto ces da procitas pitanje. Covek je lepo rekao da ima P I.
[ Djomloun @ 24.07.2003. 19:23 ] @
Pa ja sam na mojoj praistotiskoj masini 486 -ici imao CD 2x, tako da verovatno nije problme tu....
[ Vesic @ 24.07.2003. 21:30 ] @
To što mašina ima ugrađen CD-ROM drive ne znači nužno i da BIOS podržava bootanje s njega.
Pojavom pentiuma sve učestalije je postalo bootanje s CD-a, ali opet nisam mogao bit siguran da i čovjekov P133 može bootat na taj način. Zato sam mu objasnio kako da to provjeri i podesi, odnosno što da uradi ako mu BIOS ne podržava bootanje sistema preko CD-ROM drivea.
caiser je dao logično objašnjenje zašto svi BIOS-i ne omogućuju bootanje s CD-a.
BTW, Djomloun, probaj bootat nešto preko CD-ROM-a na toj 486-ici... Prilično sam siguran da u BIOS-u nećeš moći postaviti odgovarajući boot sequence; velim, nisam siguran, ali ako BIOS nikad nije flashiran vrlo je vjerojatno da neće hodati.
[ salec @ 25.07.2003. 10:59 ] @
Postoji programce SmartBootManager, koji ti omogucava da bootujes sa svih uredjaja, tako sto se, jednom kad je instaliran, pokrene pri pokusaju bootovanja sa harda i prikaze ti meni sa svim uredjajima i particijama. Ako BIOS nece da dozvoli boot sa CD-a, to mozes da ucinis iz tog menija.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|