|
[ beli.pastuv @ 24.05.2007. 14:31 ] @
| Ljudi treba da upisem fax, pa se nesto premisljam izmedju Fon-a i Softverskog inzinjerstva na etf. Na prvom se uglavnom uci Java, dok se na drugom uce C jezici. Znam da je C majka, ali koliko se to trazi i koliko ce se traziti, mislim sta je perspektivnije. Kakva su vasa iskustva? Hvala |
[ Ivan Dimkovic @ 24.05.2007. 14:39 ] @
Ovaj
Moj savet - batali pricu C ili Java, i jedan i drugi su programski jezici - ako naucis fondacije programiranja nece ti biti tesko da kodiras u bilo kom jeziku.
Veca razlika je u samom profilu fakulteta:
ETF -> Elektrotehnicki Fakultet
FON -> Fakultet Organizacionih Nauka
I u samom imenu se vide sustinske razlike - profil koji ETF stvara su inzenjeri, a profil koji FON stvara su menadzeri. ETF ce ti sasvim sigurno dati vece tehnicko znanje od FON-a, dok ces na FON-u verovatno imati daleko vise susreta sa teorijama organizacije i upravljanja nego sa samom "tehnikom".
Sad, ti vidi sta te vise zanima od toga - FON bije reputacija da je laksi od ETF-a, a ETF ima reputaciju fakulteta koji se vise priznaje... Mislim da je daleko vaznija poenta sta tebe vise zanima, i koliko si spreman da ulozis energije u postizanje toga.
Programirati u C-u ili Javi mozes nauciti i van fakulteta.
[ beli.pastuv @ 24.05.2007. 16:25 ] @
Meni je najbitnije znanje i samo zanje. Interesuje me takodje da li potraznja za programerima opada, ili raste i kako ce se prica odvijati u buducnosti, tadkoje i kakvo je stanje u Bg-u. Otprilike po vasoj proceni gde bih mogao sa zavrsenim etf-om (si) da se zaposlim u bg-u u struci za koju sam ucio i otprilike koliko se krecu plate za profesionalce. Isto me zanima i outsourcing (ne zamerite ako sam lose napisao). Unapred hvala!
[ VRider @ 24.05.2007. 16:50 ] @
To da se na ETFu uci C je samo delimicno tacno.
Na prve dve godine ETFa se uci Pascal, C, C++, Java i letimice C#.
Pri tome, teze je poloziti bilo sta od navedenog na ETFu, nego svu Javu na FONu. Iza ovoga u potpunosti stojim jer mi je cimer i dosta docimera sa FONa, tako da znam i sta uce i sta im treba da znaju da bi polozili programiranja. Takodje, dosta ispita na ETFu podrazumeva da vladas sa jednim ili vise programskih jezika, dok se na FONu sve vise manje i zavrsi tim programiranjem. Barem je tako u prve 3 godine. Dotle smo stigli. 
[ Radovan__III @ 24.05.2007. 17:08 ] @
Citat: Ivan Dimkovic: Ovaj
I u samom imenu se vide sustinske razlike - profil koji ETF stvara su inzenjeri, a profil koji FON stvara su menadzeri. ETF ce ti sasvim sigurno dati vece tehnicko znanje od FON-a, dok ces na FON-u verovatno imati daleko vise susreta sa teorijama organizacije i upravljanja nego sa samom "tehnikom".
Programirati u C-u ili Javi mozes nauciti i van fakulteta.
Na FON-u se takodje dobija zvanje inzenjera ( ako se opredelis za smer ISiT ) i to inzenjer informacionih sistema.
Fakaultet se ne zavrsava da bi postao programer, jer ti za to netreba vise od srednje skole. Na etf-u se prvo radi paskal i c u celoj prvoj godini sto je kompletni smor posle se prelazi na c++ i javu, dok se na fon-u programiranje radi u tek u drugoj i to java, a c++/c# je izborni predmet na 4-toj godini.
Fon ima podosta "teskih" menadzerskih predmeta u prve dve godine koji mogu podosta zagorcati zivot "programerima". Ne ocekuj od fakultete da te nauci svemu, ti ces morati da napredujes sam a faks je tu da ti da odskocnu dasku.
Ovo je glavni profesor na is katedri na fonu http://fon.fon.bg.ac.yu/~devedzic/ , ekstra je covek i preporucio bi da mu se obratis preko maila i da pitas sve sto te zanima.
Preporucio bi ti da udjes na fon i da udjes na etf i da malo uporedis, da pogledas i druge ispite pa da vidis sta ti vise odgovara npr oet ili marketing. Imas dosta o fonu ovde www.puskice.co.yu www.fonforum.org .
[Ovu poruku je menjao Radovan__III dana 24.05.2007. u 18:51 GMT+1]
[ beli.pastuv @ 24.05.2007. 20:25 ] @
Pa uporedio sam programe i na etf-u mi se mnogo vise svidja. Mnogo se vise radi sustina, tj programiranje, samo u prvoj godini imala malo fizike i elektronike, sto bih ja pre ucio od menadzmenta i sl. Ali opet to zadovoljstvo kosta. Pa me najvise interesuje kakvo je zanje koje na kraju dobijes i na jednom i na drugom, tj koje je vece. Ja sam nekako favorit etf-a.
[ VRider @ 24.05.2007. 20:44 ] @
Ne zaleci se. Ni jedan ni drugi faks od tebe nece napraviti programera, a jos malo pa ces da shvatis da to u stvari i ne zelis.
Ja sam na ETFu tu "sustinu" polagao spremajuci ispit za dan ili dva, a one "sporedne stvari" me zezaju vec godinama. Sada da biram, upisao bih FON. E, da mi je ova pamet i tvoje godine...
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 05.01.2009. u 17:06 GMT+1]
[ 574nk3 @ 24.05.2007. 20:49 ] @
Pravo pitanje je da li zelish RTI ili SI.
Ako mozesh da upadnesh na budzet upishi SI. U suprotnom odaberi RTI.
Ali da ne duzim dalje, ako imash neko pitanje u vezi SI-ja, ostavio sam ti mail na pp
pa se javi ako ti trebaju neke informacije.
@VRider
Jel si i OS kod Miliceva uspeo da spremish za par dana ;)
[ darkon @ 24.05.2007. 20:57 ] @
Citat: Fakaultet se ne zavrsava da bi postao programer, jer ti za to netreba vise od srednje skole.
Mislim da je ovo pogrešno razmišljanje. Programiranje je ozbiljna stvar - inženjerstvo. Imao sam priliku da sretnem neke svršene srednoškolce koji su batalili fax i ubedili sebe da su sjajni programeri. Takvi proizvode gomilu đubreta od koda koji posle moraju da sređuju ljudi koji su se za to školovali i usvojili znanja i respekt prema ovoj struci.
Preporučujem ETF.
A da, Java ili C/C++ ? Moj odgovor je: DA. :)
[Ovu poruku je menjao darkon dana 24.05.2007. u 22:07 GMT+1]
[ beli.pastuv @ 24.05.2007. 21:34 ] @
"A da, Java ili C/C++ ? Moj odgovor je: DA. :)" - Koje DA :)
@ VRider - Jesi li ti na RTI ili SI, ja kada pisem o etf-u mislim iskljucivo na Si i nista drugo!
Verujte zelim biti programer i to mi ide od ruke za sada, najbolji sam iz programiranja u celoj godini, a i stvarno volim to.
[ mizob @ 24.05.2007. 22:09 ] @
Citat: beli.pastuv:
Verujte zelim biti programer i to mi ide od ruke za sada, najbolji sam iz programiranja u celoj godini, a i stvarno volim to.
Ako ti ide od ruke, zavisi koliko ucite, koliko ti je prof strog, koja si skola, kakvi su ostali..
Biti u najbolji u npr. gimnaziji iz programiranja, i biti najbolji u npr. tehnickoj(smer informatika) mislim da se ne moze porediti koliko ces nauciti u kojoj od te 2 skole, kakvi su zadaci u kojoj, predavanja, sta se uci, i mislim da to uopste nije pokazatelj neki(ove sam uzeo skole samo za primer). A ako volis programiranje.. Blago tebi, mislim da ga neces jos dugo toliko voleti 
[ Au197/79 @ 25.05.2007. 19:05 ] @
Fon ti je mnogo multidisclinarniji fax. Pored IT-a upoznaješ najvažnije zakonitosti sveta a to je biznis a ne fizika, elektronika i tehnika. To je kao pričao o Beta i VHS sistemu: iako je Beta tehnički savršenija pobedio je VHS jer je bio primamljiviji za biznis. Money makes the world go around. Osim tih predmeta postoje i mnogi zanimljivi predmeti primenjene matematike: optimizacija, operaciona istraživanja, numerička analiza itd.
Dakle na Fon-u se ide na širinu a na ETF-u u dubinu. Ni na jednom nećeš ići tako duboko da ćeš biti Rambo informtičar, u oba slučaja ćeš tek kad se zaposliš da naučiš prave stvari. Možda će ti sa Fon-ovom diplomom trebati malo više učenja ali to je tek malo više učenja i to marginalno malo i vrlo lako nadoknadlljivo. A ETF-ovci gubitak širine teško da mogu nadoknaditi jer neće ni biti svesni svoje ograničenosti, neće ni znati šta ne znaju (kao što u nekim zabitima nisu ljudi patili zbog toga što nemaju kompjutere jer jednostavno ili nisu znali za njih ili nisu znali šta mogu da urade s njima). Dakle ti uvek možeš da doučiš ono što ne znaš na potrebnom nivou ali samo ako si svestan toga, a ako si totalno ograničen takav ćeš ostati doveka.
Uostalom na FON-u ti niko neće braniti da učiš više nego što se traži, da učiš npr. C (koji se do pre neku godinu i učio iz Programskih jezika i Struktura podataka), da mnoge predmete polažeš preko programiranja a ne klasično... Niko ti neće braniti da za nekoliko izbornih predmeta izabereš sve one koji imaju veze sa programiranjem. Ja sam npr. imao samo 2 izborna (po novom programu ih ima više) i izabrao sam Inteligentne inf. sisteme kod pomenutog prof. Devedžića (a to je sada obavezan predmet po novom programu) i Korišćenje uzora u razvoju softvera (Software patterns).
Osim svega toga, na FON-u je opuštenija atmosfera, lepša zgrada, mladi predavači, više ljudi, to je veći fakultet, više je devojaka, ljudi se više druže, lakši je fax, kraće traje, postoje sportske i strukovne sekcije, redovna predavanja stranih i domaćih stručnjaka iz IT & biznis sveta, sve je dinamičnije i humanije.
Pogledaj npr. ko je osvoji svaki do sada održani Imagine Cup u Srbiji: http://www.b92.net/tehnopolis/pc.php?nav_id=247604
[ Ivan Dimkovic @ 25.05.2007. 19:09 ] @
Citat:
. A ETF-ovci gubitak širine teško da mogu nadoknaditi jer neće ni biti svesni svoje ograničenosti, neće ni znati šta ne znaju (kao što u nekim zabitima nisu ljudi patili zbog toga što nemaju kompjutere jer jednostavno ili nisu znali za njih ili nisu znali šta mogu da urade s njima). Dakle ti uvek možeš da doučiš ono što ne znaš na potrebnom nivou ali samo ako si svestan toga, a ako si totalno ograničen takav ćeš ostati doveka.
Broj inzenjera koji postanu menadzeri kako kod nas, tako i napolju uopste nije zanemarljiv, i to vrlo dobri menadzeri - kao sto ti za inzenjering nije nuzno potreban ETF, tako ni za menadzment nije potreban npr. FON, mozes upisati neku letnju biznis skolu ili MBA posle bilo kog fakulteta ako te to zanima, ili ako imas talenta ni to ti ne treba; osim toga ukusi i zelje ljudi su individualna stvar - da nije tako, ispalo bi da su mnogi ljudi "ograniceni" jer ih ne zanima organizacija drugih ljudi vec inzenjering, umetnost, istorija, medicina... - mislim da je vrlo prepotentno nazivati studente nekog fakulteta ogranicenim - to obicno samo govori o komentatoru, a ne o fakultetima - NHF ;-)
Ali vidim da se ovde sprema jos jedan ETF vs. FON fajt, tradicionalno za svaku godinu :)
Mozda je dovoljno samo reciklirati teme iz 2005, 2006 i promeniti godinu? :)
[ 574nk3 @ 25.05.2007. 19:36 ] @
FON - Kao shto mu i samo ime kaze "Fakultet Organizacionh Nauka".
Da li ti u nazivu svog fakulteta vidish Teknichki, Rachunarski i tome slichno ?
Koliko vidim vi ste svuda i nigde.
Radite od svega po malo, pa na kraju nishta.
:)
p.s
Ja sam mislio da su samo inzenjeri nepismeni, ali evo i ovi shto se bave Menadzementom, Programiranjem, Optoelektronikom ... jure zenske, druze se, zabavaljaju, izlaze ... i studiraju fax koji im proshiruje vidike(FON) imaju probleme sa gramatikom.
[ Radovan__III @ 25.05.2007. 20:15 ] @
Kao sto Ivan Dimkovic rece treba samo pogledati srodne teme na dnu strane.
Evo par razlika izmedju fon-a i etf-a koje nisu vidljive na prvu loptu:
1. etf ima slobodni racunski centar dok fon nema !!!
2. fon ima veoma jaku studentsku organzaciju, sa kojom mozete lako doci do prakse i bolje se provesti ( ko je isao na menadzerijadu u budvi i na elektrijadu u canju zna o cemu ja pricam )
3. uslovi obavljanja nastave po pitanju prostorija su neuporedivo bolji na fon-u
4. uslovi obavljanja nastave po pitanju guzve na vezbama i predavanjima su bolji na etf-u
Ako ste u mogucnosti da birate i imate sjajne rezultate u predhodnom skolovanju odmah trazite stipendije i idite u nemacku, austriju ili u ameriku na studije.
[ beli.pastuv @ 25.05.2007. 23:53 ] @
Ljudi ja ne idem na fax da jurim devojke, zato sto je lak, zato sto krace traje, zato sto ima sportski i strukovnih sekcija, ja idem na fax da bih nesto naucio! Ko trazi (bez uvrede) zabavu na faxu, pa recimo nek porazmisli malo... Znam da zvuci krajnje sreberski, ali tako je.
Sto se tice menadzmenta isl, od toga meni izlaze ospice (krajnje individalna stvar). Mene to koci jer sam ja totalni prakticar, ne volim da ucim ekonomiju, menadzment i sl. ako sam se vec opredelio da budem programer. Da sam to hteo upisao bih fax vezan za neku drugu oblast. A u ostalom imam u siroj porodici i odlicnog ekonomistu i odlicnog pravnika, ako mi bude trebao neki savet. Opet kazem individualna stvar.
Ivinjavam se sto nisam malo procesljao forum nisam znao da se ovo desava svake godine, ali sta sad vec smo tu, pa nek tece rasprava.
Meni sve vise lici da cu ja ipak na SI, mada to se moze za cas promeniti. Strah me da na fonu uce od svega pomalo, a na kraju... Ipak svako favorizuje svoj fax, zar ne.
Interesuje me i kakva je potraznja za programerima u BG-u, a i sire. Posebno mi je zanimljiv outsourcing (ako sam ga dobro napisao). Ako nije tajna koliko se krecu plate za dobre strucnjake, ipak, slozicete se. mora od necega da se zivi.
p.s. posetio sam fon na kratko i svidja mi se fax, lepo je sredjen i spolja i ono malo unutrasnjosti sto sam video. ETF jos nisam video, ali cu sada za vreme prijava za prijemni, zahvaljujuci Prodekanki za nastavu (veliko joj hvala na detaljnim podacima), obici malo prostorije i nekog asistenta sa SI-ja, pa cu uporediti.
P.P.s. mozda sam malo tradicionalan, ne znam, ali po meni ipak je ETF, ETF. (kako li ce me samo pljuvati fonovci, ako odem kod njih)
Pozdrav!
[ De La Noche @ 26.05.2007. 00:04 ] @
Evo da i ja pokusam da pomognem momku.
Moj savet ti je definitivno ETF, fakultet koji sa strucnog aspekta pokriva nemerljivo vise u odnosu na FON,
slazem se sa Dimkovicem, jer ne postaje se menadzer neke ozbiljne kompanije sa 22 godine kad izadjes sa fakulteta,
znaci ti kao vrhunski strucnjak - programer zaposlises se u nekoj ozbiljnoj programerskoj firmi, radis na ozbiljnim
projektima, i vremenom preuzimas menadzersu ulogu (ako iskazes afinitet ka tome), a onda mozes da upises neki MBA, MIB,
ili u kom pravcu vec ide tvoje dalje napredovanje.
Ima upravo mnogo primera gde se za ozbiljne managment pozicije biraju ljudi iz struke.
Jedan nas covek - ziveo je u Kanadi, inace doktor Hemije, tek sada sa 45 godina je usao u TOP managment njegove firme,
ili jedan moj prijatelj Danac, elektronicar, posle nekoliko godina rada u struci poslat je na skolovanje u Englesku,
i sad je QA manager u svojoj firmi.
Ovo pod uslovom da sebe vidis u ozbiljnom poslu.
Ako hoces neku brzu varijantu - zavrsis fon, postanes PR manager ;), ili neki slican manager u nekom predstavnistvu ili nekoj banci,
malo baratas sa bazama podataka (pardon informacionim sistemima), kao sto rekoh onda FON.
Naravno postoje i biznis fakulteti gde ti upadas odmah u masinu, ali na zalost Srbije to nije FON,
vec fakulteti sa godisnjom skolarinom od US$50K+
tako da u okviru u kome ti mozes da biras to je definitivno ETF, jer je on ipak koliko toliko priznat
i mnogi nasi strucnjaci koji rade po svetu su upravo i zavrsili ETF.
Aj javi sta si resio.
Pozdrav
[ Au197/79 @ 26.05.2007. 11:05 ] @
Mislim da ovde ima mnogo predrasuda koje zamagljuju suštinu.
Prva je da fon školuje samo menadžere. Postoji samo jedan odsek za opšti menadžment, ostali su za informacione sisteme, kontrolu kvaliteta i industrijski inženjering. Slično je sa pričom da sa ETF-a izlaze stučnjaci za bilo koji deo informatike. A znam lika koji je završio telekomunikacije a ne zna ni šta je to SQL, ne zna ni .bat ili .sh file da napiše, završio je CCNA kurs a kad se uloguje na Cisco switch nema pojma zašto je u komandnoj liniji dobio # kao odzivni znak. Na ljude koji imaju bilo kakav dodir sa kodom gleda kao na rudare a na vizit-kartici napisao da je ing. inf. (da mu oprostimo nepismenost jer treba da stoji inž.). Profesor Devedžić koji bar pola godine provede predajući na stranim univerzitetima Fon prevodi kao fakultet za biznis, a biznis nije samo menadžmet, IT samo u malim postocima postoji iz nekog drugog nebiznis razloga (evo sad mi je i to teško da se setim, npr. za državnu upravu, za simuliranje fizičkih i društvenih procesa, upravljanje naoružanjem, a sve drugo je biznis).
Druga je da će fax da vas spremi za rad, samo da se završi i ti si gotov menadžer, programer, mrežni admin itd. Znam po drugovima sa Fon-a i Etf-a i matematičkog, znam po kolegama (vojnicima i stalno zaposlenima) sa služenja civilnog roka pri jednom IT odeljenju. Jedan od njih je asistent na etf-u.
Treća stvar je da se na fonu predmeti dele na menadžerske i informatičke. Po starom programu informacionih sisteme ima 42 ispita i možete misliti koliko tu raznih predmeta ima. Od onih u kojima preovlađuje ekonomija: ekonomija, finasije i računovodsetno, ekonomika, marketing, pa uglavnom menadžerskih: upravljanje kadrovima, psihologija organizacije, osnovi organizacije, projektovanje organizacije, investicije i upravljanje projektima, preko onih low level organizacionih predmeta: proučavanje rada, upravljanje proizvodnjom, pa matematičkih predmeta: mat1, mat2, verovatnoća i statistika, potom primenjena matematika: numerička analiza, diskretne matematičke strukture, linearni statistički modeli, ekonometrija, teorija sistema, operaciona istraživanja, optimizacija, simulacije, dinamika sistema, zatim predmeti koji primenjuju matematički formalizam na konkretne probleme u oblasti poslovanja: teorija odlučivanja, sistemi za podršku odlučivanju, pa su tu opšti predmeti: sociologija, jezici, razvoj i obrazovanje, pravni osnovi inf. sis i konačno informatički predmeti: uvod u informacione sisteme, principi programiranja, strukture podataka, projektovanje programa, baze podataka, projektovanje inf. sis, programski jezici i prevodioci, organizacija računara i operativni sistemi, inteligentni inf. sis, distribuirani inf. sis... Ima tu još predmeta ali mislim da je suština iskazana. Po novom programu je promenjen odnos informatičkih predmeta prema ostalim u korist ovih prvih.
Nije mi namera da hvalim svoj fakultet. Ako se pogledaju moji raniji postovi može se videti da sam uvek kritikovao neke stvari, ali da i sam reagovao na neistine o njemu. Npr. ja mislim da se mnogi od predmeta koji nisu informatički rade pogrešno. Mnogi od njih su zajednički pa se povlađuje menadžerskoj viziji. Ja mislim da tu fali informatički pogled pa da se iz upravljanja projektima rade primeri IT projekata, da opimizaciju i numeričku analizu predaje informatička ekipa a ne ekipa primenjenih matematičara, pa da algoritme lokacijsko-alokacijsikh problema, pretrage na grafovima, nalaženja nula itd. radimo programerski. Mislilm da su neki od profesora šarlatani koje ne zanimaju studenti, da su im predmeti zastareli itd. Mislim da je loše to što se više ne radi ni jedan programski jezik sa direktnim pristupom memoriji... Ali čujem da ništa nije bolje ni na drugim faxovima.
I taj mitski sukob "informatičkih" fakulteta mi ide na ganglije. To je otičlo dotle da se devojka sa etfovog foruma pojavi na fonovom i ispriča viceve na račun fonovaca, a onda se na etfovom hvali učinjenom delu, kao da fonovaca nema na tom forumu. Detinjarija prava :) Uostalom mislim da ovoj zemlji fali jedan čist IT fakultet sa nekoliko odseka kao različitih pogleda na materiju. Mislim da fali dipl. inž. inf. kao titula, mislim da IT treba da prestane biti pastorče raznih fakulteta. Nekada je i elektrotehnika bila deo studija mehanike u doba Nikole Tesle, pa se razvojem oblasti ona osamostalila. To što je IT nije kod nas osamostalio je indikacija nerazvijenosti svesti o tome da se radi o jednoj potpuno novoj oblasti nauke i privrede koja je dovoljno jaka da bude samostalna. Međutim i sad ima pomaka. To što je IT na fonu imao jedan noviji tretman devedesetih je dovelo da Etf uvede SI smer, a da na matematičkom pričaju o smeru sa naglaskom na IT (pričaju o tome godinama, ali ne znam dokle se stiglo). Ako neki od ovih nabrojanih fakulteta učini neki proboj to će automatski povući ostale, konkurencija je majka.
@574nk3A: verovao ili ne fon pripada grupaciji tehničkih fakuleta.
@De La Noche: i fon je jedan od priznatijih fakulteta, kažu jedan od 3 iz Srbije čije se dipolome priznaju
PS: Pogrešno sam se izrazio da su etf-ovci ograničeni. Nisam mislio na dijagnozu već da imaju uži pogled na svet. Npr. fon prema etf-u ili matematičkom dođe kao gimnazija prirodno-matematičkog usmerenja prema stručnim školama tehničkog usmerenja.
PPS: Pokretaču teme želim puno sreće na ETF-u i nadam se da je doneo ispravnu odluku. I to bez znanja teorije odlučivanja :)
[Ovu poruku je menjao Au197/79 dana 26.05.2007. u 12:27 GMT+1]
[ beli.pastuv @ 26.05.2007. 16:04 ] @
Hvala vam puno ljudi na ovako opsirnim odgovorima. Mnogo to cenim verujte. I sivdja mi se sto niste uobrazeni, pa vas mrzi da mi pomognete. Mnogo sam informacija skupio ovih dana, ali jos nisam odlucio. Jedino pitanje na koje mi niko nije odgovorio je: kako se krecu plate, pocevsi od dna, pa dao pravih profesionalaca koji razbijaju. Kakav je trend u BG-u itd. Jako bi cenio odgovor na ovo pitanje.
Veliki pozdrav,
Milos.
[ Au197/79 @ 26.05.2007. 16:51 ] @
Što se tiče plate, čak i da radiš kao priavljen pri nekom IT odeljenju nekog fakulteta, kao mrežni admin, dakle državni lebac da jedeš i da te nije briga kad dolaziš i odlaziš sa posla, imaćeš nešto manje od 40 hiljada.
Kod privatnika je 500 € neki minimum kao plata za 1. mesec. To je bilo tako i pre par godina, možda je skočilo međuvremenu. Znam da moj drug koji je skoro diplomirao fon već prima 700 €. Mislim da je najveća moguća plata negde oko 1500 €. I naravno da se deo isplaćuje na ruke a manji se prijavljuje. Nek me isprave oni koji su stvarno zaposleni.
[ beli.pastuv @ 26.05.2007. 19:12 ] @
E pa ljudi nova informacija. Moji su odustali od SI-ja previse je nesigurno i skupo, tako kazu. Morao sam da prihvatim taj poraz, sta ce te kada zivite u ovakvoj zemlji. Definitivno upisujem fon (sad ce da bude pljuvanja), jer mi RTI na ETF-u ne pada napamet. Nova polemika mi je da li kada pocnem da studiram, skroz da se upustim u fax i naucim tu Javu (posto se na nju baca akcenat) ili da se prepustim mom hobiju, tj 3d animaciji, posto to uglavnom ide self-thaught, a da na faxu dajem ispite cisto zbog diplome. Neko misljenje?
P.S. jer taj tvoj drug sto je imao odmah 700 evra platu imao neku debelu vezu ili su ga primili zato sto je stvarno dobar. Privatnik ili drzava? Jer radi kao programer ili menadzer?
[ 574nk3 @ 26.05.2007. 19:27 ] @
Zao mi je shto ipak necesh biti buduci kolega na SI-ju. Ali dobro na FONu, cesh imati vishe vremena da radish na sebi van faxa. Ne znam zashto si u startu odbacio RTI kao izbor, jer je to smer iz kojeg je SI izrastao, ali nije bitno
U svakom sluchaju zelim ti puno srece i uspeha na FONu.
[ beli.pastuv @ 26.05.2007. 19:37 ] @
Veruj meni je jos vise zao, ali sta sad da se radi. RTI sam odbacio jer je previse neracionalan, treba da se razbijam od fizike, elektrotehnike i sl, a to mi nece nikada trebati u zivotu. Takvo zanje koje koristi ima 0,01 % IT ljudi u svetu. Ne planiram da projektujem hardver i sl. Bolje cu ako treba da van faxa ucim malo vise programiranje. Flash mi deluje dosta perspektivan.
Pozdrav i hvala.
[ Au197/79 @ 26.05.2007. 22:33 ] @
Taj moj drug je bio super student, sa stipendijom i praksom u Narodnoj banci (onoj državnoj za taletne). Završio je CCNA kurs, i čim je diplomirao Narodna banka ga primila. Sad ide na neki viši Cisco kurs.
Drug koji je pre 3 godine dobio 500€ (to su tada bile pare ipo, primap platu a obučavali ga da radi na nekom specifičnom softveru) je radio kao demonstrator na javi, kao i ja. Zanimljivo je da on prvo upisao matematički fakultet za programera pa se popišmanio :)
Sa znanjem 3d animacije možeš položiti neke ispite na fon-u. Npr. izborni predmet multimedijalne sisteme.
[ beli.pastuv @ 27.05.2007. 21:28 ] @
E ljudi sad sam nesto nagazio pa rekoh da vas prupitam. Vi strucniji pogledajte http://www.matf.bg.ac.yu/planovi/novi1.html , to im je neki novi smer cista informatika (bez racunarstva, 3+2), nisam strucan za onolike predmete, pa molim za necije misljenje. Kakva je ovo anomalija: svi studenti PMFa i ETFa mi pricaju bezi dalje sto te noge nose (izuzev SI, za koji stvarno rispekt)m dok FONovci su super zadovoljni i svi mi preporucuju fax, a kazu da se i jako brzo dobija kvalitetan posao, po zavrsetku studija. Aj pliz pogledajte ovo na Matematickom faksu.
[ Duke Nukem @ 27.05.2007. 22:15 ] @
Dugo nisam u univerzitetskim "vodama" ali me zanimaju alternative
kao sto su matematicki fakultet i racunarski fakultet, da li neko ima neka
iskustva ?
Sto se tice decaka koji je pokrenuo temu ja (subjektivno) glasam za ETF (i C++).
ps. video sam neku brosuru sa racunarskog fakulteta, mnogo se hvale pogotovu
da su superiorniji u odnosu na drzavne fakultete
Ipak, ja sam za "usku specijalizaciju" a ne za svastarenje,
isto tako ne treba bezati od fizike pogotovu
od matematike
[ kiklop74 @ 28.05.2007. 00:08 ] @
Nema dvoumljenja izmedju jave i c++. Pozeljno je da znas i jedno i drugo i jos barem 2-3 jezika. Sto se tice skole preporucujem etf ili pmf.
[ De La Noche @ 28.05.2007. 00:35 ] @
To je moj fakultet, samo u moje vreme nije bio takav smer, vec R (racunarstvo i informatika),
mada se pricalo od 2000 jos da ce uvesti i I smer, a uveli su tek par godina kasnije,
tad sam zavrsio, i nisam se susretao sa tim smerom.
Pazi, imas Analizu 3 u drugoj godini,
ljudi su masovno odustajali zbog analize 1, sad mozes da zamislis kako izgleda analiza 3,
a tek analiza 4, kao izborni predmet na 4 godini ;)
Sto se tice programerskih predmeta, napravljen je znacajan iskorak,
pogotovu u sirinu, a po nazivima predmeta vidim da su dosta u domenu teorije,
sto je jako dobro, jer te ne ogranicava na jedan programski jezik ili pravac,
vec te uci kompjuterskoj filozofiji.
Malo ce biti nategnuto poredjenje, ali slicno knuthovoj knjizi art of computer programming,
gde autor sve vreme u knjizi koristi arhitekturu izmisljenog kompjutera MIX ili MMIX,
a sa ciljem da nauci citaoca filozofiji programiranja a ne konkretnom programiranju na konkretnom jeziku.
E tako mi se cini i za ove predmete na faksu.
Nije sad da hvalim svoj fakultet, ali ko ovo zavrsi (svih 5 godina), a da ga stvarno zanima nauka,
i da ima minimalno sposobnosti da se probije u zivotu,
opusteno moze da ide da radi u NASA, ili neku americku, evropsku agenciju slicnog ranga,
sve ispod ovoga ce biti ponizavajuce - eventualno INTEL, AMD, NVIDIA, etc ;)
Suma sumarum, i ovaj smer-fakultet, ce traziti od tebe stalnu nadogradnju,
pracenje inovacija ako zelis da budes i dalje TOP programer,
ali sa njim definitivno vise ne razmisljas da budes system administrator negde,
niti da si programer u nekoj firmi koja radi u visual basicu programe za knjigovodstvo i slicna sranja.
Jos jednom podrska sta god da upises.
Pozdrav
[Ovu poruku je menjao De La Noche dana 28.05.2007. u 01:59 GMT+1]
[ jablan @ 28.05.2007. 17:15 ] @
Citat: beli.pastuv: Kakva je ovo anomalija: svi studenti PMFa i ETFa mi pricaju bezi dalje sto te noge nose (izuzev SI, za koji stvarno rispekt)m dok FONovci su super zadovoljni i svi mi preporucuju fax, a kazu da se i jako brzo dobija kvalitetan posao, po zavrsetku studija.
Evo ja sam fonovac i kažem ti beži koliko te noge nose. Obrazloženje ćeš naći u odgovarajućem flejmu od pre par godina.
[ Predrag Radenkovic @ 30.05.2007. 10:59 ] @
Ako odaberes ETF dobro razmisli da li ces na SI ili na RTI! Po meni, mozda sam i malo pristrasan, bolje ti je upises RTI, iz mnogo razloga!
Navescu neke:
Na RTI se uci mnogo vise hradver nego na SI, sto moze mnogo da ti znaci za struku programera jer na primer Operativne sisteme ti nikako ne mozes da radis bez poznavanja hardvera, a na SI je mnogo manje bacen akcenat bas na taj deo (kao sto mu i samo ime kaze :-);
Uporedi bilo koji rok iz bilo kog predmeta na SI i RTI i videces da su rokovi na SI mnogo laksi sto nadam se tebi nije cilj;
Medjutim prednost na SI-u je sto se radi u manjim grupama te imas vise kontakta sa asistentima i profesorima mada u principu svaki prof na ETF-u hoce da pomogne u bilo kojoj situaciji tako da to ni nama obicnim smrtnicima (koji ne placaju 2000 eura) ne predstavlja neki problem!
I naravno treba da gledas sa finansijske strane da je skolovanje na RTI besplatno a na SI kosta!
Takodje odi na rti.etf.bg.ac.yu i nadi mail bilo kog asistenta (svi oni predaju i na RTI i na Si) - oni ce ti dati i najpametniji savet!
[ beli.pastuv @ 30.05.2007. 21:20 ] @
E ljudi ko se pored vas odluci za fax, svaka mu cast. Samo bre menjate, daj odlucite za nesto :) Poludeh.
[ laserjat @ 31.05.2007. 02:26 ] @
Citat: beli.pastuv: E ljudi ko se pored vas odluci za fax, svaka mu cast. Samo bre menjate, daj odlucite za nesto :) Poludeh.
Pa ko ovde upisuje fax.Ne mogu drugi da odluce za tebe, ti moras sam izabrati, a ljudi ti daju samo savete ;)
[ Au197/79 @ 31.05.2007. 16:14 ] @
Najpragmatičniji odgovor je: upiši ETF, a ako ti ne bude išlo možeš se prebaciti na FON (ali će to da te košta 110 k po godini i gubitak vremena). Ja čak znam lika koji je upisao ETF pa se prebacio na FON i to na menadžment, sad je na master studijama.
[ 3MAJ86 @ 01.06.2007. 10:35 ] @
Ako želiš biti programer, mislim da je cela ova priča bezvezna. U tom smislu ubedljivo ti je najbolji izbor Matematički fakultet R smer (MATF, a ne PMF kako mnogi pišu, a isti ne postoji još od 1994. godine...).
[ beli.pastuv @ 01.06.2007. 17:08 ] @
Verujem, ali mi svi kazu kako je tu hardcore matematika. Mene vise interesuje cisto programiranje. Zato mi se SI toliko i svidja. pozz
[ Predrag Radenkovic @ 02.06.2007. 08:51 ] @
Citat: beli.pastuv: Verujem, ali mi svi kazu kako je tu hardcore matematika. Mene vise interesuje cisto programiranje. Zato mi se SI toliko i svidja. pozz
Pa bato, ne mozes da budes programer ako znas samo programiranje - sta ces onda da programiras?
Naravno da treba da imas neko znanje i iz matematike i jos nekih oblasti!
[ beli.pastuv @ 02.06.2007. 09:35 ] @
Ma slazem se ja da treba i znanje iz matematike i jos ponecega, naravno to nije sporno, samo nije potrebno TOLIKO znanje iz matematike, kakvo se dobija na matf. Pricao sma sa ljudima koji su zavrsili informatiku na matf i svi su mi rekli kako ima nekih stvari koje ti koriste, ali je to mali broj.
[ 3MAJ86 @ 04.06.2007. 09:18 ] @
evo citiraću 'kolegu' De La Noche:
Citat: Nije sad da hvalim svoj fakultet, ali ko ovo zavrsi (svih 5 godina), a da ga stvarno zanima nauka,
i da ima minimalno sposobnosti da se probije u zivotu,
opusteno moze da ide da radi u NASA, ili neku americku, evropsku agenciju slicnog ranga,
sve ispod ovoga ce biti ponizavajuce - eventualno INTEL, AMD, NVIDIA, etc ;)
Mislim da je ovime sve rečeno, i mislim da je tu glavna razlika između programera koji 'ne vole toliko' matematiku, i između onih koji imaju čvrstu matematičku osnovu da urade bilo šta.
Mislim, mnogi ljudi ne shvataju da se računarstvo zapravo razvilo iz matematike a ne iz elektrotehnike i elektronike.
Naravno, kao što neko ovde reče: 'ciga hvali svog konja' - naravno, ali moraju neke stvari da se razgraniče. Najbolji (elektro)tehničari dolaze sa ETF-a, najbolji menadžeri sa FON-a, a najbolji programeri sa MATF-a. (Naravno, ograđujem se od toga ko je kakav student, ima onih koji su završili i FON pa programiraju ekstra, ili sjajnih menadžera sa ETF-a (itd.) ali te veštine su stekli radom sa strane a ne na fakultetu.)
Fakultet (bilo koji) ti daje osnovu, i širok spektar (manje više teorijskog) znanja. A konkretne stvari, ili učiš sam sa strane, ili učiš kada se zaposliš. To je razlika npr. između 'naših' i zapadnih škola koje su uže i specijalizovanije. Ali da ne skrećem sa teme...
[ jablan @ 04.06.2007. 09:59 ] @
3maj, zamisli hipotetičku situaciju: umesto da srednjoškolci stvarno studiraju ta tri fakulteta, samo ih upisuju i odmah dobiju diplomu. Dakle, njihovo je samo da odluče koji će od 3 fakulteta upisati. I u tom slučaju bi najbolji tehničari bili sa ETF-a, menadžeri sa FON-a a matematičari sa PMF-a. Kapiraš?
[ gosha @ 04.06.2007. 20:42 ] @
Proceni koji ces fakultet najbrze moci da zavrsis i taj upisi.
Jako ti je bitno da li imas zavrsen fakultet, a mnogo manje je bitno da li je to ETF ili FON. Dokaz ovoj tvrdnji jesu oglasi za IT poslove. Jako su retki oni oglasi koji traze samo ETF ili samo FON diplomce.
Studirati 8 godina i studirati 5 godina + raditi 3 nije isto. Pri cemu ovo drugo ima veliku prednost.
Po meni treba da upises laksi i da visak vremena trosis na samostalne projekte ili projekte otvorenog koda. Najverovatnije ces imati i projekte koje ces raditi za pare.
U ovoj raspravi su iznete neke po meni pogresne izjave.
1. Ko nije diplomirao pise krs kod. LOL Ja video i diplomce koji isto pisu krs kod. Video i da oni koji znaju da pisu super kod pisu krs jer je menadzment firme krs. Tako da ovu izjavu treba pretociti u "Ko se bavi programiranjem, a nije procitao vise od desetak knjiga o programiranju, najverovatnije pise krs kod". Danas barem nije tesko doci do dobrih knjiga ima i prevedeno dosta dobre literature i nemoj zaliti pare na istu.
2. Treba znati barem 3-4 jezika. Svaki programetski jezik moze da se nauci otprilike mesec pa do par meseci. Medjutim savladavanje biblioteka, alata i td koje idu uz taj jezik moze potrajati godinama. Iz tog razloga treba da odaberes oblast koja te zanima i u skladu sa njom odaberes programerski jezik i alate koje ces usavrsavati do detalja.
3. Matematika i fizika su jako bitne. Jeste ako se bavis oblascu koja zahteva znanje tih nauka. Tesko ces praviti 3D igre ako ne znas matrice. Najverovatnije neces moci da napravis simulaciju letenja ako ne
znas deo fizike. Ako zaglibis u poslovni softver matematika i fizika ce ti trebati kao kamen u bubregu.
4. Biti programer i nije neki uspeh u IT svetu. Obicno ta zelja prodje za par godina. To je jedan zanat koji u pravom smislu moze biti jako dosadan. Neko ti da projekat i udri if-ove. Ono sto je mnogo zanimljivije u IT sektoru jeste biti projektant. Medjutim u nasoj zemlji malo je firmi u kojima je izvrsena detaljna podela zadataka tako da ces najverovatnije biti i projektant i programer i tester i implementator ili neka kombinacija.
I za kraj jedna jako bitna stvar. IT je jedna od najdinamicnijih inzenjerskih oblasti i budi siguran da ono sto se danas uci na fakultetima za 10 godina biti zastarelo. Hocu reci da je ovo oblast u kojoj uspeh u njoj 99% zavisi od tebe, a ne od toga koji si fakultet zavrsio i da li si ga zavrsio. Moze se uspeti u njoj i bez fakulteta ali malo teze.
Poz. Gosha
[ DjoleReject @ 05.06.2007. 16:07 ] @
Citat: "Ko se bavi programiranjem, a nije procitao vise od desetak knjiga o programiranju, najverovatnije pise krs kod".
O da!
I to da znas da se pod "knjige o programiranju" ne podrazumevaju udzbenici koje i onako moras procitati da das ispit. Citanje o temi podrazumeva da odes do biblioteke sa strucnom literaturom, kupis sve sto ima prevedeno i iscitas to do potpunog razumevanja. Nakon toga treba da se smoris sto nema vise prevedenih knjiga ili knjiga iz oblasti koja te konkretno interesuje, pa da krenes da skidas tone tutorijala i dobrih knjiga koje nikada nece postati interesantne nasim izdavacima (jer nisu bestseleri ili su mnogo specijalizovane). Onda neko ogromno vreme provedes citajuci to i koristeci stecena znanja na nekim svojim projektima (jer neces imati prilike neke napredne stvari da pokazes profesorima). Mora ti biti jasno da znanje koje se trazi na ispitu sadrzi 10% znanja koje se trazi u realnom zivotu. Npr. - NA ETF-u ce ti ispit iz C++a, Jave i C# (on cak nema ispit, nego u sklopu Jave ide par teoretskih pitanja) izgledati tesko. Nakon sto uradis par stvari u realnom zivotu, videces da je svo to znanje koje si stekao neophodno, ali ni priblizno dovoljno. Posto se ispit radi na papiru, neke stvari moraju da se izbegnu, pa ti sasvim lepo mozes da polozis i sa ozbiljnim rupama u znanju. Ovakve krivine je moguce hvatati, ali to je osnovni razlog sto iz nekih ozbiljnih skola izlaze tupani koji nisu sposobni da svoje znanje korisno upotrebe jos par godina koje poslodavac mora da potrosi na ucenje tek diplomiranog kadra. Ako se vec odlucujes za studiranje, shvati ga kao deo svog obrazovanja, pa ces biti u poziciji da imas i papir i znanje - a onda si na konju.
[ leka @ 11.06.2007. 13:18 ] @
Moj predlog pokretacu teme je da prosto uporedi programe koji ga interesuju (ako se ne varam jedan program je na ETF-u, drugi je na FON-u) i vidi sta mu od to dvoje vise odgovara. Besmisleno je upisati nesto sto se "vise trazi" ako ce ti studiranje toga biti nocna mora. Vidite, studije treba da budu interesantne, studenti treba da su zainteresovani za temu, inace studiranje nema smisla.
Iz onoga sto ja znam o CS/IT programima ETF-a i FON-a, a sto je jako malo, zakljucujem da ETF definitivno daje vise CS znanja studentima, i to znanje nizeg nivoa. Svaki priznati fakultet u CS svetu polazi od ovoga, i nauci studente kako kompjuter zapravo funkcionise, upozna ih sa stekom, raznim tipovima memorije, menadzerom memorije, registrima, IEEE 754, asemblerom i da ne nabrajam... Ako se ne varam FON je vise orjentisan ka softverskom inzenjeringu i sprema studente za neke menadzerske poslove, kao i razvoj biznis aplikacija.
Cisto sumnjam da ce neki FON student, sa znanjem "pokupljenim" sa predavanja, znaci ne neko ko ima neko "eksterno znanje", moci da napravi neko "parce" hardvera i napise drajver za isto u C/C++. :)
[ Au197/79 @ 11.06.2007. 14:30 ] @
Upravo što kaže Leka FON je napravljen za poslovnu primenu informatike, dakle za razvoj poslovnih aplikacija a ne za pisanje drajvera ili pu, pu dalje od moje kuće, bože me sakloni pravljenje hardwarea. A većina aplikacija koje se rade spadaju u domen poslovnih aplikacija.
[ Ivan Dimkovic @ 11.06.2007. 14:36 ] @
Citat:
Upravo što kaže Leka FON je napravljen za poslovnu primenu informatike, dakle za razvoj poslovnih aplikacija a ne za pisanje drajvera ili pu, pu dalje od moje kuće, bože me sakloni pravljenje hardwarea. A većina aplikacija koje se rade spadaju u domen poslovnih aplikacija.
Heh -
1. Dakle, to je tvoj ukus - ne volis pravljenje hardvera, to je OK - mozda osoba koja je postavila pitanje ima drugaciji ukus/zelje za svoju karijeru? :)
2. Vecina aplikacija? Imas li neke statistike - meni se cini da je, recimo, potrosacka elektronika - a samim tim i njen razvoj, recimo daleko sire zastupljenija od biznis aplikacija koristeci iskljucivo culo vida :)
Mislim - poenta price nije da se namecu neki licni preferencijali vec da se postavljacu teme pomogne u izboru - pri tome se treba drzati objektivnih cinjenica (ETF - radi se to i to, FON - radi se to i to) a ne uplitanja licnih afiniteta. Mislim, moze sad da upadne neki nuklearni fizicar i da kaze da je sve ovo o cemu pricamo s*anje :)
[ Au197/79 @ 11.06.2007. 16:50 ] @
Ivane jeste da te ja mnogo cenim i da si mi jedan od naj likova na ES-u ali stvarno si ponekad naporan. U čitavom postu sam govorio samo o FON-u. Ako sam se ikome lično obratio, obratio sam se Leki. I pokušao sam da budem malo duhovit na ovoj temi koja je pokretaču veoma važna. Ne znam samo gde ti vidiš neko nametanje u 2 rečenice. Bio objektivan koliko sam mogao obzirom da o drugim fakultetima znam samo preko posrednika i iznosio sam činjenice i u prethodnim postovima.
Što se tiče statistike da li ima više programera koji programiraju nuklearnu fiziku, ili je više onih koji prave drajvere, ili onih koji programiraju Plan 9.... A i ti poslovne aplikacije shvataš suviše usko. Npr. dobar deo web aplikacija spada u njih, razni portali, razni CMS-ovi, sve što jedna kompanija koristi da zaradi novac...
[ Ivan Dimkovic @ 12.06.2007. 13:28 ] @
Sorry nije mi zelja da budem naporan, ali zaista mislim da subjektivne procene posla nisu od velike pomoci - na kraju krajeva, postavljac teme je iskazao sta njemu najvise "lezi" pa nije lose i savetovati u tom smeru :-)
[ jablan @ 12.06.2007. 14:12 ] @
Citat: leka: Moj predlog pokretacu teme je da prosto uporedi programe koji ga interesuju (ako se ne varam jedan program je na ETF-u, drugi je na FON-u) i vidi sta mu od to dvoje vise odgovara.
Ne slažem se. Ja sam polazio od programâ kad sam upisivao faks i zeznuo sam se. Barem što se tiče FON-a, program je na nivou tarabe - tj. i na tarabi piše da ćete odlično programirati kad se par puta snažno odvalite njome po glavi, pa opet je to daleko od istine.
Ja bih se složio sa korisnikom gosha - treba da upiše nešto što će najbrže završiti (ja glasam za neki dvo ili trogodišnji plan koji se kasnije može po potrebi nastaviti), a u međuvremenu neka sedi kod kuće i kodira.
[ hoplit @ 13.06.2007. 23:06 ] @
upisi fon i neces zazaliti jer je odnos : ulozeno /dobijeno optimalan
ukoliko ti nije problem da ucis 5h kuci +5hprovedenih na faxu ,dnevno,odnosno 10 h u ispitnom roku(mjesec dana) idi na etf.
Ja inace privodim kraju studije na etf i ove pameti ga nikad ne bih upisao , izgubio sam 2 godine na elektronici koja mi u zivotu nece trebati , a za te 2 godine sam mogao zaraditi minimum 12000 eu...
[ 574nk3 @ 14.06.2007. 07:11 ] @
Hmmm.
Da to jeste glavni problem na etf-u. Izgubish bar 5 sati na fakultetu nerachunajuci prevoz.
Nama su josh predavanja ove godine bila popodne od 14h do 19h, plus dva sata za prevoz do faxa i nazad. Tako da je to katastrofa nemash kada ni da uchish.
[ kingakul @ 07.03.2009. 01:54 ] @
Iako je ova tema davno mrtva, zapalo mi je za oko nesto pa nisam mogao da odolim, a da ne napisem.
Nadam se da ce posluziti buducim srednjoskolcima koji se dvoume.
citat Radovan__III:
"Ovo je glavni profesor na is katedri na fonu http://fon.fon.bg.ac.yu/~devedzic/ , ekstra je covek i preporucio bi da mu se obratis preko maila i da pitas sve sto te zanima."
From fall 1985 to fall 1995 Vladan Devedzic was with the "Mihailo Pupin" Institute, Belgrade, Serbia. Up to 1990, he participated in developing the RL programming language, control software for aircraft flight simulators, expert systems and knowledge-based systems for industrial applications, and control software for flexible manufacturing systems. From early 1991 till fall 1995 he was a member of the Intelligent Systems Group of the "Mihailo Pupin" Institute, where he developed software techniques for representing expert knowledge and intelligent reasoning, as well as expert system building tools.
Ovakvim poslovima ne moze da se bavi FON-ovac da se razumemo. Covek je uostalom zavrsio:
He received his BS, MS and PhD degrees in Electrical Engineering and Computer Science from the University of Belgrade (ili ti ETF), Serbia (ex Yugoslavia), in 1982, 1988, and 1993, respectively.
I ovo je zaista najbolji dokaz kako stvari stoje. Na srecu kolega koji je pokrenuo temu je doneo pravu odluku!
[ Burgos @ 01.04.2009. 13:46 ] @
Aman, zaman, kakav crni dokaz? Zaista misliš da čovek ne bi postigao to što je postigao da nije završio ETF?
Diplomirao je 1982. godine, kako vidim. 1982. godine čovek i nije imao baš nešto izbora, zar ne? Daklem, tadašnji PMF, ETF ili Ekonomija/Pravni. Mnogo je vode Dunavom proteklo od tad, mnogo se asistenata promenilo, i mnogo je pao kvalitet matematike na ETF-u.
Na ETF-u sam, ali nemam ništa protiv FON-a, ili bilo kog drugog fakulteta (osim sega-mega fakulteta ;) ), svaki fakultet školuje druge profile, daje im drugačiji pogled na budućnost (koja se, neretko, prepliće), i ne postoji valjan način za ocenjivanje fakulteta u slučaju kada taj neko ko želi da upiše taj fakultet ne zna šta će od sebe. However, imam značajno dosta protiv ljudi i sa ETF-a, i sa FON-a, koji idu čaršijom i viču: "Moj fakultet je bolji od tvog, ima lepši amfiteatar!" ili "Moj fakultet je bolji od tvog, može se duvaniti po hodnicima."
ETF sam svojevremeno upisao jer su mi dve velike ljubavi, od kojih jedna prerasta u hobi, a druga u obavezu, elektronika i računarstvo. Da je umesto bilo koje od ovih kategorija bio menadžment, verovatno bih razmislio, ovako, ništa.
Da li sam zadovoljan ETF-om? Donekle. Zašto donekle? Pa, jednostavno, svaka katedra je priča za sebe. Ima svega - od preterano dobro organizovanih katedri, kakva je Katedra za opštu elektrotehniku, do katedri kojima su potrebne nedelje da bi pregledale radove. Asistenata, takođe ima svakakvih - ima kojima znanje viri iz očiju, i koji ti ga sasvim pristojno prenesu, ali ima i onih koji ti ne uspeju da prenesu ništa, ali ti sasvim lepo pokažu da oni znaju. Ima onih koji ti omile predmet, ali ima i onih koji ti unište par ispitnih rokova, jer si slušao kod njih, npr. matematiku, i uspeli su da ti toliko ogade taj predmet svojim neumesnim komentarima, i slično, da ne poželiš da spremaš to. Svaki od njih ima grupu na fejsbuku, uzgred :).
Ponovo, donekle sam zadovoljan ETF-om, ali to ne znači da, u ovim okolnostima, ETF nije fakultet koji MENI može najbolje da ponudi. Međutim, to što je meni ponudio, ne znači da će ponuditi i osobi koja posle petnaestog puta izlaska na OET1, odustaje, i shvata da to nije mesto za njega.
Još jedan flejm - počela je sezona upisa :).
[ kingakul @ 01.04.2009. 21:52 ] @
Nisam imao nameru da omalovazavam FON vec da istaknem upravo ono sto si rekao, a to je da se ne izucavaju iste stvari na oba fakulteta i da je zato autor ove teme ucinio pravi izbor u skladu sa interesovanjima koje je ispoljio.
I istakao sam da se ovim FON-ovac ne moze baviti sledecim stvarima (nije ovaj covek samo zavrsio ETF vec je i na njemu doktorirao 1993.!):
- His duties included R&D in the areas of microcomputer systems and data communication.
- control software for aircraft flight simulators,
- expert systems and knowledge-based systems for industrial applications,
- and control software for flexible manufacturing systems.
(sa izuzetkom ove 3. teze kojim mozda i mogu da se bave)
To je sve. Nema flame-a :)
Sta se ETF-a tice matematika je na dnu. Tezina se zasniva samo na bubanju nenormalne kolicine teorije (iako su svi zadaci sablonski i ne zahtevaju bilo kakvu dublju primenu iste). Primena i razumevanje te iste matematike je na niskom nivou (uci se iskljucivo na ne-matematickim predmetima). Sta se tice licnosti Merkle je super :), Radosavljevic dobro predaje, Cakic je lenj, ali ume da predaje itd... sta se asistenta tice verovatno je isti koji je meni na pitanje da li mogu da dobijem jos papira odgovorio sa: "kakvog papira kolega? toalet papira?"...
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|