Citat:
savkic:
D2005 ne znam pa cu komentarisati BDS2006/TurboDelphi i D7. Ja koristim oba BDS i D7, BDS doista ima nekoliko zgodnih novina u dizajneru (kada se pozicioniraju kontrole) i u editoru. Što se tiče stabilnosti i bagova, tu su negde i jedan i drugi imaju svojih bubica. Ja D7 koristim pet, šest (već kada sa pojavio) godina i navikao sam se na sve probleme tako da mi je i dalje osnovno okruženje, ali vremenom ću se prebacivati na BDS. Naročito što se mogu raditi .NET compact aplikacije. Ako tek krećeš onda ti je moj savet BDS ili TurboDelphi.
Ajmo po redu.
D2005 donosi neke nove i korisne stvari u odnosu na D7. Najznačajnija stvar po meni je Refactoring, odnosno mogućnost veoma jednostavne promene metoda i propertija, ali na inteligentan način. Znači ne radi prosto find and replace nego gleda kontekst u odnosu na klasu. Opcija koja može da uštedi MNOGOOOOOOOOOO vremena. Provereno.
E sad, da ne bude da samo hvalim D2005, moram i da se žalim na njega.
EKSTREMNO JE SPOR!
Ne mogu da ti objasnim svoje razočarenje kad sam otpakovao svoj D2005 architect, instalirao ga i skapirao da mu treba 2 minuta da se podigne. A onda se još setiš koliko je plaćen. :(
Stvar se mnogo popravila sa neoficijalnim patchevima koji koriste FastMM.
Sve može još više da se ubrza ako namestiš da se posebno diže Delphi win32, posebno Delphi .net, a posebno C#.
Delphi 2006 donosi ubrzanje i C++.
U odnosu na D2005 donosi još neke novine, kao već spomenuti pozicioner, class helpere u Delphiju za win32, metode u rekordima...
Zanimljivo je da class helperi rade i u Delphiju za win32.
Iako editor podvlači kod crvenim i označava ga kao neispravan, pokretanje aplikacije pokazuje da to IPAK radi. Obzirom da nigde zvanično nije objavljen taj podatak, kao ni da nije izašao patch za ide, ostavio sam to kao nešto što radi, a ne mora da znači da radi kako treba. :)
Još jedna značajna novima je korišćenje FastMM-a kao default memory managera.
Turbo je sasečena verzija D2006. Napravili su 4 posebna IDE-a od jednog.
Delphi 2007 za razliku od D2005 i D2006 koristi .net 2.0, pa samim tim radi brže nego prethodna dva (razlog je što je .net 2.0 brži nego 1.1).
Pored ovoga tu je i podrška za Vistu.
Preporuka naravno D2007.