[ broker @ 23.07.2003. 14:05 ] @
Vec dugo koristim MySQL ali mi od pocetka smeta sto ne mogu da nadjem neki zgodan vizuelni alat za projektovanje koji nije samo interfejs za adminsitraciju nego omogucava da se baza prikaze u grafickom obliku sa sve vezama izmedju tabela.

Probao sam neke alate ali sam prilicno nezadovoljan. Svi su nekak onedoradjeni.

Ono sto mi treba od funkcija je sledece:

- da alat moze da procita bazu na serveru i izgenerise graficki prikaz onoliko koliko je to moguce

- da mi omogucava da postojeci graficki prikaz preuredim pre svega u vizuelnom smislu (da rasporedim elemente radi preglednosti)

- da omogucava azuriranje grafickog prikaza sa stvarnim stanjem u bazi bilo tako sto ce citanjem baze da utvrdi razlike i azurira svoje podatke ili ce mi omoguciti da u njemu napravim izmene koje ce on onda da primeni na bazu.

Najbolje sto sam do sada probao je SyBase Power Designer, koji kao podrzava i MySQL, i manje vise ima svu funkcionalnost ali ne radi. Naime, cak i ako samo procita bazu sa servera za nju tvrdi da ima dosta gresaka i odbija da uradi mnogo stosta. Primera radi, indeks za primary key se u svakoj MySQL tabeli zove PRIMARY a PD ne dozvoljava da se u istom projektu dva indeksna primarna kljuca zovu isto. Takodje, tabela kreirana u PD eksportovana u MySQL ne prolazi zbog netacne sintakse...

Ima li neko da uspesno koristi neki ovakav alat sa MySQL serverom?

[ Aleksandar Marković @ 23.07.2003. 14:41 ] @
Neverovatno :-) ...baš sam hteo da postujem ovu temu kad...i meni treba ista stvar za seminarski...
[ mikis @ 23.07.2003. 15:14 ] @
MS Access? :)
[ tvucko @ 23.07.2003. 15:21 ] @
Pogledaj : http://www.ems-hitech.com/mymanager/

Odlican alat za rad sa MySql bazom. Postoji verzija za Windows i Linux.
Jedino sto nije besplatan, ali imas trial versions na 30 dana.

[ broker @ 23.07.2003. 16:24 ] @
Tomo, hvala. Ovaj Manager izgleda bas dobro sudeci po onome sto pise na sajtu. Preuzecu trial pa cu da probam. Ako valja nije tesko registrovati ga.

Inace, danas sam ceo dan potrosio petljajuci se sa PowerDesignerom. Uspeo sam da ga nateram da mi odradjuje ono najosnovnije sto sam hteo, ali sam morao da iskljucim proveru gresaka i da podesim neke opcije kod generisanja skripta posto je generisao skript koji nije sintaksno ispravan. Za sad radi, ali cu tek da vidim da li je to dovoljno.

Posebno mi se svidelo sto sada radi opcija da ako u PD izmenim strukturu neke tabele on moze da azurira bazu na serveru tako sto napravi samo potrebnu izmenu sa alter table sto mi je i najvaznije.
[ leka @ 23.07.2003. 16:29 ] @
o ovome se ovde pisalo bar jedno stotinak puta na ovom forumu a i na drugim forumima (PHP, Perl...) :)
[ broker @ 23.07.2003. 17:31 ] @

Nije bas Leka :) Trazim vizuelni dizajner za mySQL bazu a ne database manager.

MyManager sam pogledao, dosta fin alat, po koncepciji mnogo podseca na MySQL front s tom razlikom da zaista ima vizuelni database designer koji podrzava referencijalni integritet.

Medjutim, u standardnoj funkcionalnosti nije mnogo bolji od MySQLFront-a tak oda mislim da je mnogo bolje krosititi MySQL front. Vizuelni dizajner je ipak tesno vezan sa serverom i n emoze da obezbedi nista vecu funkcionalnost nego sto to daje server, a to znaci da ne mozete imati u dizajneru zabelezene veze izmedju tabela koje ne podrzavaju referencijalni integritet. Ovakve beleske su bitne kao dokumentacija.

Dobre strane myManagera su i dobro razradjen eksport i import mehanizam sa podrskom za veci broj cesto korsicenih formata tabela kao i ugradjeni FastReport koji omogucava da napravite stampane izvestaje nad bazom i da ih snimite za ponovnu upotrebu.

Sve u svemu krnjavi Power Designer je jos uvek najbolje resenje :(
[ drbogi @ 23.07.2003. 19:55 ] @
KOliko sam ja shvatio, vama momci treba ErWin.
[ leka @ 23.07.2003. 20:40 ] @
Koliko ja videh MySQLManager ima vizuelni editor koji radi kao svi moderni GUI alati tog tipa...

Citat:

Visual Database Designer is provided for designing your database visually. It allows you create, edit and drop tables and table fields, set links between tables, and so on.


VDD je deo MySQLManager-a, evo sta poseduje: http://www.ems-hitech.com/mymanager/docs.phtml?docID=960
A posebno je vezano za ono sto si meni napisao kao odgovor (reference) ovo: http://www.ems-hitech.com/mymanager/docs.phtml?docID=920 . I hajd' mi ti sada reci da EMS MySQLManager ne radi ono sto si na pocetku rekao?
[ leka @ 23.07.2003. 20:46 ] @
Citat:
broker:
Vizuelni dizajner je ipak tesno vezan sa serverom i n emoze da obezbedi nista vecu funkcionalnost nego sto to daje server, a to znaci da ne mozete imati u dizajneru zabelezene veze izmedju tabela koje ne podrzavaju referencijalni integritet. Ovakve beleske su bitne kao dokumentacija.


Da li si to proverio? Ja licno ne vidim korist od necega sto covek moze da uradi, a da to nesto ne podrzava server na kome ta dizajnirana baza treba da funkcionise... Ili gresim?
[ Mihailo @ 24.07.2003. 00:21 ] @
Skoro sam naleteo na MySQL Developer Tools ali nisam probao. Ko proba neka podeli utiske :)
[ Dejan Topalovic @ 24.07.2003. 02:00 ] @
Mihailo hvala na linku. Koliko sam mogao primijetiti, radi se o prihvatljivom alatu za "vizualno dizajniranje" MySQL baze i tablica.
Pogotovo mi se svidio ovaj screenshot:
http://www.mysqltools.com/images/mysqlexp_diagram_editor.gif
[ anon676 @ 24.07.2003. 02:15 ] @
Dejane još jednom svaka čast, na linkovima. Puno su mi pomogli!
[ broker @ 24.07.2003. 11:38 ] @
Citat:
leka:
Citat:
broker:
Vizuelni dizajner je ipak tesno vezan sa serverom i n emoze da obezbedi nista vecu funkcionalnost nego sto to daje server, a to znaci da ne mozete imati u dizajneru zabelezene veze izmedju tabela koje ne podrzavaju referencijalni integritet. Ovakve beleske su bitne kao dokumentacija.


Da li si to proverio? Ja licno ne vidim korist od necega sto covek moze da uradi, a da to nesto ne podrzava server na kome ta dizajnirana baza treba da funkcionise... Ili gresim?


Gresis. Uzmi situaciju da radis neki obimniji projekat na MySQL ISAM bazi (koja nema referencijalni integritet). U Projektnoj dokumentaciji ti treba da imas jasno oznacene veze izmedju tabela (koje u sustini i predstavljaju referencijalni integritet na onim bazama koej to podrzavaju). On sto meni trebaje upravo to, da ja dokumentujem bazu (pre svega da graficki predstavim bazu ukljucujuci i veze izmedju tabela) ali i da alat kojim radim dokumentaciju moze da mi napravi i azurira strukturu baze cak i ako ona ne podrzava referencijalni integritet.

mySQLManager radi fino ali smao nad inodb tabelama koje podrzavaju ref int. Ako koristis ISAM tabele, program ti ne omogucava da koristis vizuelni alat za definisanje veza vec samo da slozis tabele i mejjas njihove parametre.

S druge strane SyBase Power Designer radi drugacije, on definisiju i dokumentaciju baze cuva u sopstvenom dokumentu a na zahtev vrsi intervenciju an serveru (generisanje ili azuriranje baze). Tako, ja u dokumentaciji mogu da imam sve sto mi treba, a na serveru ce biti ono sto server podrzava.


U vezi Erwin-a, pitanje: Da li podrzava MySQL?

U vezi MySQL explorera: pitanje, da li vizuelni dizajner omogucava da se definisu i sacuvaju veze i na ISAM tabelama ili insistira na innodb ili nekoj drugoj tabeli koja podrzava ref. integritet?

[ leka @ 24.07.2003. 18:13 ] @
A ne mozes da u opisu tabele ukucas rucno sta svako polje predstavlja, i kakvi su odnosi? - Mozes.

Druga stvar je ovo, ja odnedavno koristim i DBDesigner4 kojeg mozes da probas, nalazi se na http://www.fabforce.net/dbdesigner4 ... Aplikacija je GPL!
[ drbogi @ 24.07.2003. 23:31 ] @
Citat:
broker:

S druge strane SyBase Power Designer radi drugacije, on definisiju i dokumentaciju baze cuva u sopstvenom dokumentu a na zahtev vrsi intervenciju an serveru (generisanje ili azuriranje baze). Tako, ja u dokumentaciji mogu da imam sve sto mi treba, a na serveru ce biti ono sto server podrzava.


U vezi Erwin-a, pitanje: Da li podrzava MySQL?

Podržava, preko ODBC-a, ili izvezeš u SQL rečenicu, pa uvezeš u My Sql bazu.
Erwin sam ti preporučio kao prilično univerzalan alat, koji je nezavisan od DB Enginea koji koristiš. Ukoliko se odlučiš za download, računaj na oko 50Mb.

Inače radi upravo kao i Power Designer, sa svojim fajlom itd..., a uz njega stižu i tutorijali.
[ drbogi @ 25.07.2003. 00:03 ] @
Citat:
leka:
A ne mozes da u opisu tabele ukucas rucno sta svako polje predstavlja, i kakvi su odnosi? - Mozes.

Druga stvar je ovo, ja odnedavno koristim i DBDesigner4 kojeg mozes da probas, nalazi se na http://www.fabforce.net/dbdesigner4 ... Aplikacija je GPL!Može da kuca koliko hoće po opisima polja u bazi, ali ukoliko reši da promeni bazu npr. sa MySql-a da pređe na Postgres džaba je krečio.

Fora i jeste u tome da se odvoji dizajn i projektovanje od same BP.

E, upravo zato su ljudi i izmislili aplikacije kao što su ErWin, Power Designer ili DB designer, da ne bi kuckali po opisima polja SVAKI PUT.[ drbogi @ 25.07.2003. 00:15 ] @

Link za Erwin trial verziju:

https://www3.ca.com/Register/m...ister%2fform.aspx%3fcid%3d8403
[ leka @ 25.07.2003. 01:30 ] @
Citat:
drbogi:
Može da kuca koliko hoće po opisima polja u bazi, ali ukoliko reši da promeni bazu npr. sa MySql-a da pređe na Postgres džaba je krečio.Možeš li objasniti šta si mislio ovim reći? :)

Pogledao DbDesigner 4 ?
[ broker @ 25.07.2003. 12:19 ] @
Skinuo sam DBDesigner 4. Izgleda vin alat, bas onakav o kakvom i pricamo. Izgleda da moze da snimi projekat nezavisno od servera i time sacuva i definisane veze. Sinoc nisam stigao mnogo da ga isprobavam ali danas hocu.
[ leka @ 25.07.2003. 13:26 ] @
Ja DbDesigner 4 koristim za dizajn baze, a najvise, najvise ga koristim za naizgled veoma prostu stvar - da odradim reverse engineering baze i odstampam tabele, tako da imam na papiru ceo model...
[ Aleksandar Marković @ 25.07.2003. 16:18 ] @
Citat:
da odradim reverse engineering baze i odstampam tabele, tako da imam na papiru ceo model...


yes!!!
[ broker @ 25.07.2003. 20:41 ] @
Citat:
leka:
Ja DbDesigner 4 koristim za dizajn baze, a najvise, najvise ga koristim za naizgled veoma prostu stvar - da odradim reverse engineering baze i odstampam tabele, tako da imam na papiru ceo model...


Uprvo takav alat sam i trazio s mogucnoscu da kad vec ima model ume i da napravi takvu bazu na serveru i azurira je.

Ovaj DBDesigner mi se, sto vise radim s njim, sve vise svidja :)

Leko jel imas na svom sajtu neku stranicu sa preporucenim alatima?
Ako nemas stavi. Ovo je vec peti ili sesti odlican alat koji si mi preporucio.
[ drbogi @ 26.07.2003. 00:16 ] @
Citat:
leka:
Citat:
drbogi:
Može da kuca koliko hoće po opisima polja u bazi, ali ukoliko reši da promeni bazu npr. sa MySql-a da pređe na Postgres džaba je krečio.Možeš li objasniti šta si mislio ovim reći? :)

Pogledao DbDesigner 4 ?


Pogledao površno i video da podržava isključivo MySql, tj. reverzno možeš da skineš DB definicije, ali samo možeš da kreiraš MySql bazu.


Inače primedba o krečenju se odnosila na opisivanje polja u vidu komentara kako sam ja to shvatio, a to je neupotrebljivo kada treba promeniti RDBMS.

Nije da nešto lobiram po pitanju ErWina, ali to je de facto standard bar kod nas u CS kada su u pitanju alati za projektovanje BPa. Da sada ne tupim o podršci logičkim i fizičkim modelima pisanju trigera a u krajnjem slučaju o broju podržanih RDBMSa.

Inače kada se već priča o alatima, po mom mišljenju vredan spomena je i Case Studio alat.
Inače nijedan od ovih alata nije besplatan.
[ leka @ 26.07.2003. 18:55 ] @
Da to je tačno, mada mene lično to ne tangira, jer moja firma (a i ja lično) koristi isključivo MySQL za svoj biznis, koji veruj mi na reč nije mali...
Za mene je takođe veoma bitna činjenica da ova aplikacija radi i na Linux-u, na kome provodim poprilično puno vremena i na poslu i kod kuće... Pogotovo kući. :)