[ dragon.mi @ 29.05.2007. 09:10 ] @
Zelim da umesto Unicode i UTF-8 predjem na Win1250 character set zbog toga sto mi je potrebna podrska samo za latinicu, a sto je najvaznije primetio sam da nema problema prilikom koriscenja SQL Managera u pisanju procedura i eksportu podataka kao sto je slucaj sa Unicode i UTF-8 karakter setom.
Medjutim, tu sam naisao na problem nakon sto sam uradio sledece (za Unicode bazu podataka slicno podesavanje je radilo kako treba):
1) kreirao sam bazu sa character setom Win1250 i kreirao sve tabele sa tim character set-om sto sam kasnije i proverio

2) u connection URL koji Hibernate koristi prilikom povezivanja sa bazom sam dodao tu informaciju: url="jdbc:firebirdsql:localhost/3050:F:\\TEST\\TEMP\\RACUNARI10.FDB?lc_ctype=win1250"

3) U include.jsp stranu dodao sam deo koji se odnosi na character set: <%@ page contentType="text/html; charset=windows-1250" pageEncoding="windows-1250"%>.

4) Takodje, podesio sam u Regional Options-u u Control Panelu Serbian Latin jezik za Non-Unicode programe.Nakon ovih podesavanja moja web aplikacija NE MOZE ISPRAVNO NI DA PRIKAZE NI DA UNESE NASA LATINICNA SLOVA!
Unapred hvala na pomoci
[ dragon.mi @ 29.05.2007. 12:19 ] @
Uz ovo sto sam do sada napisao interesuje me da li bi neko mogao da mi preporuci program za eksportovanje podataka baze za koju je podesen character set UNICODE_FSS. Ovo nisam uspeo da uradim pomocu SQL manager 2005 for Firebird/Interbase posto mi je vracao prazne stringove.
[ dragon.mi @ 29.05.2007. 13:53 ] @
Mislim da problem nije vezan za jsp strane posto podaci iz baze stizu u Hibernate u netacnom obliku pa moze da mi pomogne neko ko je vec uspesno povezivao Firebird 2 i Hibernate, a koristio je win1250 character set. Isti ti netacni podaci se zatim prikazuju na jsp stranama
[ Mr. Rejn @ 29.05.2007. 18:49 ] @
Citat:
dragon.mi: Uz ovo sto sam do sada napisao interesuje me da li bi neko mogao da mi preporuci program za eksportovanje podataka baze za koju je podesen character set UNICODE_FSS. Ovo nisam uspeo da uradim pomocu SQL manager 2005 for Firebird/Interbase posto mi je vracao prazne stringove.

Eksportovanje podataka baze u šta?Neki poseban format ili ...?
U svakom slučaju pokušaj sa IBExpert Personal.

Pozdrav,
Deki
[ dragon.mi @ 30.05.2007. 09:51 ] @
Mislio sam na eksportovanje podataka u format UNICODE_FSS posto kada sam probao da to uradim pomocu EMS SQL Managera 2005 (Tools - Extract Database) on je kreirao sql fajl za eksport podataka koji je u sebi sadrzao samo prazne stringove na mestima gde su trebali da budu UNICODE_FSS stringovi.

Inace uspeo sam da resim problem koji sam imao. Iako sam kreirao bazu sa character setom WIN1250 morao sam da nakon toga ipak prilikom kreiranja tabela eksplicitno navedem koji character set koristim (ranije sam to ostavljao praznim misleci da ce preuzeti podesavanje character seta sa nivoa baze). Tek onda je sve proradilo.Hvala na pomoci. Potrazicu IBExpert Personal pa cu videti kakve su mu mogucnosti.

Pozdrav
[ mbabuskov @ 02.07.2007. 17:26 ] @
Citat:
dragon.mi: Mislio sam na eksportovanje podataka u format UNICODE_FSS posto kada sam probao da to uradim pomocu EMS SQL Managera 2005 (Tools - Extract Database) on je kreirao sql fajl za eksport podataka


Mozes sa FBExportom - opcija 'export as INSERT statements' iliti -Si iz komandne linije:

http://fbexport.sourceforge.net

Mada, mozda bi mogao da nam kazes zasto eksportujes podatke? Ako je samo zato da bi ubacio u drugu bazu onda ti je bolje da radis sa binarnim FBExport formatom (cisto -S) jer mnogo brze radi import u drugu bazu posle. A ako su ti baze vidljive preko mreze, mozes i direktno kopirati sa FBCopy-jem.