[ srbox @ 24.07.2003. 12:46 ] @
| Pozdravi!
Novopreceni sam vlasnik Athlon-a XP 2000+ masine, i u ovim vrucinama pokusavam da se orjentisem koja je normalna temperatura rada procesora & masine. Prema sondama dobijam stanje poput, ako je
sobna temp 34C
temp. ploce 51C
temp procesora 58-65C (u zavisnosti od opterecenja).
Meni sve deluje prevruce. Kuciste se posle 20 min rada prakticno usija (prethodno sam imao Celeron 400MHz, koji nije ni prilazio ovim temepraturama; ovo je subjektivno vidjenje posto mogu da ih uporedim samo preko dodira...:P).
Kuciste je Chieftec 300W, da li je to dovoljno za ovu konfiguraciju ?
Napomena, cooler jeste slabiji, sto ce uskoro nadam se biti promenjeno (trenutno 2400 RPM Titan), ali to ne objasnjava zagrevanje kucista.
Ako moze jos neko sa sondama da baci svoja ocitavanja, bio bih zahvalan. |
[ mika @ 24.07.2003. 13:12 ] @
U pravu si, to je mnogo.
U principu ne bi trebalo da ti proc. prelazi temperaturu od 50-55 stepeni.
Moja preporuka je da uzmes Speeze Raptor Cooler ili ako bas hoces "tesku artiljeriju" onda ThermalTake 9(+), oni ce sigurno uspeti da ohlade taj procesor kako treba. Jesu malo skuplji (>15€) ali koliko para-toliko muzike.
Pozdrav.
[ del-boy @ 24.07.2003. 14:10 ] @
Ja imam Athlon XP 1700+ i juce mi je temperatura u sobi bila 35 stepeni a temperatura procesora je bila 52, a pri tom nisam radio nista zahtevno (slusao sam mp3). Ovo je bila najvisa temperatura koju sam video kod mog procesora. U zimskim danima najvisa je bila 45 stepeni. A ove tvoje temperatue jesu malo velike i gledaj da ih skines. Dok ne kupis novi kuler ostavi otvoreno kuciste bar sa jedne strane (bar meni to obicno skine temperaturu za oko 5 stepeni).
Pozdrav.
[ hex @ 24.07.2003. 14:21 ] @
onak cisto informativno.. bil oje glasina da je na nase podrucje dosla isporuka puno laznih amd xp 2???+ procesora. al nije to sigurno :D
[ mikis @ 24.07.2003. 15:48 ] @
Temperatura ploče je nenormalno visoka, za procesor ajd' i nekako.
Imaš li 7200 rpm hard diskove? Imaš li dodatne ventilatore u kućištu? Da li ti je termalna pasta dobro nanesena na procesor? I koja je ploča, možda jednostavno laže pa vidi da li ima za nju novi bios.
Ako već nemaš, obavezno ubaci bar još dva 80mm ventilatora u kućište -- jedan da uduvava vazduh preko hard diskova, a drugi pozadi da ga izbacuje.
Kod mene je trenutno 51C procesor / 38C kućište (Athlon 2000+, Volcano 7 na 3000RPM, 300W napajanje, 5 80mm ventilatora u zatvorenom TT kućištu...)
[ srbox @ 25.07.2003. 15:08 ] @
Ok,
u medjuvremenu sam napravio neke prepravke. Skinuo sam stranu kucista, postavio ga na bolje provetreno mesto i to je uspelo da skine znacajno temperaturu: ploca 47C, procesor 50-54C. Ploca je Epox 8RDA+ i mislim da ne laze sto se tice temperatura. Nakon toga ostao je jos hard kao problem zbog prejakog grejanja (Maxtor na 7200RPM (DMax9)), ali sam ga prebacio u rack sa ventilatorima radi dodatnog hladjenja. Masina sad zbog tih dodatnih cooler-a u rack-u bruji k'o traktor, ali hdd se vise ne greje ni polovinu predjasnjeg. Kuciste cu ostavljati otvoreno do daljnjeg, a cooler za procesor ce se menjati sto pre.
Trenutno imam dilemu izmedju Titana TTC-CU5TB (4800 RPM, dobio dobre kritike, teze ga nalazim) i spomenutog Vulcano 9, pa su komentari i dalje dobrodosli.
Hvala na dosadasnjoj pomoci!
[ mikis @ 25.07.2003. 16:39 ] @
Ja bih ti savetovao neki Speeze/Spire Cooler, ima ih gomila modela ali uglavnom bi išao na neki sa većim telom i 80 mm fanom na oko 3000 obrtaja -- osim ako si baš otporan na buku. Volcano 9 jeste dobar kuler, ali ako ga držiš na malom broju obrtaja hladi samo par stepeni bolje nego jeftini Titani/Speezeovi, a na većem broju obrtaja buka postaje iritirajuća.
Umesto tog HDD racka probaj da ugradiš jedan 80mm fan u ono donje "kućište" za hdd, trebalo bi da ima mesta na Chieftec kućištu za njega. Dobićeš mnogo bolje hlađenje, manju buku i duži život harda. Pogledaj ovde slike 7-11:
http://www.chieftec.com/products/workstation/workstation-tmp.htm
[ BeastMaster @ 25.07.2003. 16:39 ] @
Moj prijateljski predlog ti je da uzmeš TT7+. Kod mene (8RDA+, 1700 @ 2.3GHz Maxtor dm9 7200, i zatvoreno TT Xaser II, TT7+ @ LOW speed) temperatura u idle-u ne prelazi 38, a u full opterećenju 44-45 stepeni.
[ srbox @ 25.07.2003. 17:24 ] @
Rack je samo privremeno resenje, dok ne prodju vrucine. Za posle cu videti, jer jos jedna stavka je da nadjem dilera koji je voljan da se pati sa trazenjem dodatnih cooler-a (pri kupovini nailazio sam na ljude koji su kolutali ocima cim bi im rekao da ne zelim da kupim njihovu gotovu konfiguraciju, cooleri za hdd bi mozda bili mali problem...).
[ Draganche @ 25.07.2003. 17:42 ] @
Ja imam Athlon 1700, plocu Microstar KT3, HD Maxtor na 7200RPM... i kuler JNC 2100+ sa bakarnom podlogom. Posto se ne razumem bas najbolje u sve te stvari, merenje sondom... itd... za merenje temperature sam samo instalirao onaj programcic koji pokazuje trenutnu temperaturu. Kod mene temperatura procesora dostize max. 61 stepen (pri ovim vrucinama) uz igranje svakakvih igara... u normalnom radu je oko 57... pitam se jel je to mnogo i da li bih mogao da imam problema zbog svega toga?
Hvala unapred.
[ mikis @ 26.07.2003. 00:16 ] @
Kritična temperatura za procesor je tek preko 90 C, tako da nemoj mnogo da se brineš.
srbox: Ne znam za Novi Sad, ali u Beogradu nije problem naći dodatne 80mm fanove. Ima ih sigurno i u prodavnicama koje drže komponente za elektroniku, pa čak i na buvljaku. Ja sam skoro uzeo jedan u *****, koštao je oko 200-300 din, na žalost nije kuglični (ball bearing) nego običan (sleeve). A uzimao sam i Cooler Master kuglične u *****, bili su nešto skuplji (možda oko 300-400 din).
[Edit by StORM48: Zabranjeno reklamiranje na forumu.]
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 06.06.2005. u 19:45 GMT+1]
[ SoulFly @ 26.07.2003. 04:56 ] @
@ srbox: ma kako choveche nema po NS zaaabooogaaaaaa....pa to buklvano u svakoj rupi od radnje ima...to bar ima...a ako u ***** nema e onda cu ti ja lichno kupiti...daj bre 100 puta sam bio po NS i kupovao hardver, ima 90% shta ti treba..pa te 3 firme su snabdevachi za 90% sitnijih firmi po celoj Vojvodini..evo ja ih vidim po radnjama u SO koje iskljuchivo rade sa *****...pogledaj to malo bolje
p.s. ako chovek kazhe da je kupio u *****.
pozdrav
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 06.06.2005. u 19:47 GMT+1]
[ Djomloun @ 26.07.2003. 12:50 ] @
To sto si skinuo stranu kucista ne mora da znaci da si smanjio temp. Kada skines stranu kucista postoji sekundarno strujanje vazduha tako da sonde ne mogu da izmere tacnu temp. i plus sto si poremetio projektovani tok vazduha.(moze se cak i pogorasti stanje u nekim ekstremnim slucajevima)-samo bez flejma.
U svakom slucaju kupi 2 ventilatora,jedan da ubacuje vazduh a drugi da izbacuje vazduh.Veliki uticaj ima i temp. sobe tako da ako ti je u sobi prevruce dzaba ti milion ventilatora.
p.s. Imas negde na forumu dobar tekst o tome kako se treba postaviti ne mogu sada da ga nadjem ali ako nadjem okacicu ovde.
[ postmortem @ 26.07.2003. 18:48 ] @
bilo je rasprava na ovu temu, pre 2 meseca odprilike.
pre svega (raznih troskova i kupovina):
moj savet ti je (kod mene je upalilo) da isprobas softwersko resenje.
npr. skini program CPUIDLE www.cpuidle.de
meni u proseku skine temperaturu durona za 10-14 stepeni.
javi sta si napravio..
[ mikis @ 26.07.2003. 23:34 ] @
Mož' da bidne, al ne mora da znači. CPUIdle i slični programi možda mogu da ti skinu temperaturu u idle-u, ali pri bilo kakvom opterećenju su beskorisni. Bila je ranije i fora (na KT133/266a pločama) da se programom WCPRSET/WCPREDIT uključi ACPI HALT opcija u BIOS-u i na taj način aktivira "softversko" hlađenje, ali nisam siguran da to ima efekta na novijim pločama (KT333/400). Iz ABIT KT7 FAQ:
"With previous BIOS versions ABIT set a bit in the BIOS CMOS (offset 52 bit
7) to "1" to enable the ACPI "HALT" function and cool down the CPU temp in idle
mode. This, whilst allowing cooler CPU operation, is against the advice of
AMD and VIA. Under earlier AMD processors, however, this modification allowed
the system to idle cooler and had no ill effects. However, it was been found
with newer 133MHz FSB processors running at 1333MHz and higher, that this
software cooling can cause severe stability problems - especially under
Windows 2000. As a consequence, in all ABIT BIOS releases after version 3R,
ABIT have set this bit to "0" - the value recommended by AMD and VIA. This
allows the motherboard to be stable with all AMD processors at the expense of
an increase of 5-10 degrees Centigrade during idle (from approximately 35
degs C to 45 degs C). This will not harm your motherboard or processor."
p.s. Sad sam se tek setio da sam ovo zaboravio da uključim :) Temperatura u idle-u mi je pala sa 50 na 43C, a problema sa stabilnošću nema (Abit KR7A ploča, TBird 2000+). Znači, u programu WCPREDIT treba vrednost na ofsetu 95 (90 horizontalno, 05 vertikalno) postaviti na hex 1E / bin 000111110, odnosno dovoljno je samo drugi bit sa desne strane (Halt Command Detect) postaviti na "1".
[ David D. @ 27.07.2003. 00:05 ] @
Ima "80-ica" i u N.S. i to Zalman ZM-1 , cena 280-300 din. Koliko sam cuo da su ovi dosta hvaljeni... uzecu i ja jedan pa da vidim. Naisao sam i na neke druge ali nisu sa kuglicnim lezajem pa mi nisu zanimljivi.
Inace imam i ja pitanje: koliko i da li uopste vredi montirati dodatni ventilator sa prednje strane kucista (da uduvava vazduh) kada prednja strana (plasticna maska) nije odgovarajuce perforirana? To me najvise buni...
Ona (2 na mom kucistu) mesta nazad ispod napajanja su jasna jer je kucistre adekvatno perforirano i ventilatori imaju kuda da izduvaju topao vazduh ali ona (4 na mom kucistu) na prednjoj strani? Koliko i da li ce biti efikasni da uduvaju "svez" vazduh u kuciste?
[ BeastMaster @ 27.07.2003. 01:11 ] @
A kaži nam koje kućište imaš? Otvori moraju da postoje, samo su možda zakamuflirani kao kod TT-a i Chieftec-a.
[ mikis @ 27.07.2003. 02:36 ] @
Citat: David D.:
Inace imam i ja pitanje: koliko i da li uopste vredi montirati dodatni ventilator sa prednje strane kucista (da uduvava vazduh) kada prednja strana (plasticna maska) nije odgovarajuce perforirana? To me najvise buni...
Vredi ako ga staviš da uduvava vazduh preko harda, itekako. Meni spušta temperaturu hardova sa 50+ stepeni na oko 24/34C (jedan HDD pokazuje 24, drugi 34). Plastika jeste odgovarajuće perforirana (kod boljih kućišta).
Od onog donjeg ventilatora mislim da nema previše vajde, držim ga uključenog samo reda radi, ali definitivno i on vuče -- sudeći po količini prašine koja se sakuplja u kućištu :)) Znači taj prednji možeš i zaobići ali obavezno postavi jedan da duva preko hardova ako imaš Chieftec/Thermaltake kućište.
[ David D. @ 27.07.2003. 21:35 ] @
Ne znam koje je marke kuciste (a nisam kuci da pogledam) ali nije neko veliko ime.
Ako ista vredi opis: crne je boje sa srebrnom prednjom plocom i ima providnu bocnu stranicu na kojoj je fabricki montiran dodatni ventilator (sa 3 plave LED-ovke). U unutrasnjosti kucista sa zadnje strane ispod napajanja ima 2 mesta za dodatne ventilatore a sa prednje za jos 4. E sad sa prednje strane kucista lim na koji bi se montirali dodatni ventilatori jeste perforiran ali prednja maska (plasticna) ga prekriva tako da ne znam koliko bi bilo efikasno tu montirati ventilator/e.
E sad, zbunjuje me i to kako da montiram ventilator "preko" harda, tj. ne znam kako se to radi (da li treba neki adapter?).
Temperatura procesora XP2000+ nikada nije presla 59 stepeni a u ovo vreme je oko 57 u opterecenju (npr. igrama). Cooler na procesoru je Dr. Thermal TI-H748EN (onaj sa 4 plave LED-ovke). Temperatura HD-a je maksimalno bila 41 stepen (u jos toplije vreme posle defragmentizacije HD-a) a u ovo vreme je oko 37 stepeni.
Pozdrav!
[ mikis @ 28.07.2003. 03:07 ] @
Po tome što si napisao, liči mi na neki JNC ili ANS, samo nisam siguran da oni imaju 4 mesta za ventilator napred? Anyway, pogledaj na onom linku na Chieftec sajt koji sam dao kako se kod njih montira kuler ispred harda, pa ako ne možeš tako možeš kupiti onaj poseban kuler za hard koji se montira sa donje strane (paralelno sa elektronikom).
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 06.06.2005. u 19:49 GMT+1]
[ David D. @ 28.07.2003. 22:57 ] @
Jeste mikis,
kuciste je JNC RJA8638 Midi Tower, 300W PSU, Blue Case Light, LED Fan
[ dakiyu @ 29.07.2003. 05:59 ] @
Nemam puno pojma o kompijuterima nov sam ali posto su mi 3 atlona pod rukom cisto za vasu informaciju:
moj 2000+ na gigabytu vax-a sistem najvise 48 cpu 49 po vrucinama
drugi 2000+na gb-u va sistem 43 cpu 45
treci 1800+na microstaru 42 cpu 46
samo jedno mogu da ti kazem a to je da gigabyte ima jedan programcic koji pokazuje napone i temperature i sluzi za overklokovanje i na njemu je namesteno da alarmira ako temp predje 60 tako da mislim da nikako ne valja preko 60 to je sigurno.
sto se ventilatora tice sva tri pokazuju 4326 obrtaja i sva tri su pod garancijom tako da o unutrasnjosti ne znam nista a ako te nesto interesuje da pogledam javi sva tri su mi pod rukom...
[ milan88 @ 29.07.2003. 13:10 ] @
Eeeeee....Kad smo vec kod [Ledenih]Athlona ja imam 1700+ i TT6+cu koji me je doveo do mentalne bolesti a temperatura mi je 47-54C normalno sa otvorenim kucistem i ventilatorom bez kojeg bi mi temperatura sigurno bila 60-70C!Te sam namerio da nabavim nekog Zalmana sto svima preporucujem.A kada sam video tem.ploce onda sam se slogirao evo upravo mi je sada 48C!! pa ko ima da mi preporuci jos neki tihi ali dobar kuler posto mogu da priustim samo jednog Zalmana
a treba mi neki kuler za odvodjenje toplog vazduha iz kucista?
Pozdrav!!
[ mikis @ 29.07.2003. 15:46 ] @
milan88: Ajd ponovo pročitaj prethodne poruke, i kašće ti se samo :)
dakiyu: 60C NIJE kritična temperatura za procesor, kritična je preko 90C. Za serverske procesore koji se koriste u ultratankim rack serverima (Athlon MP, Opteron, Xeon), temperature preko 60C su sasvim normalne.
[ SoulFly @ 29.07.2003. 18:43 ] @
alo ljudi kakva su ovo vec lupetanja...frke i panike sa Atlonom na 50 i manje stepeni i to sad pod ovim uslovima gde su sobne temerature preko 30???
a shta biste vi???
[ dakiyu @ 30.07.2003. 06:45 ] @
Mikis nisam hteo da kazem da ce procesor da mu crkne na 61 naravno da nece ali ako svima ne ide preko 50-55 zasto bi njemu morao da ide?To je vec neki pokazatelj da bi mogao da se pozabavi tom temom.Procitaj moju temu NOV SAM A ASUS ME UBI pa ces videti da sam mogao da ostavim da mi se W-xp pali 31 put pre starta komp mi je radio odlicno!ali zasto da to ignorisem kada se nikome ne pali 31 put???Ipak mislim da je dobro postupio sto reaguje na tu temperaturu bolje spreciti nego leciti a sto se tice temperatura u biosu je namesteno da se komp iskljuci na 110C sto mislim da je ipak malo mnogo i nisam siguran da bi procesor izdrzao dotle.
[ Prime8 @ 31.07.2003. 16:09 ] @
Stho se tiche navedene teme ja sam imao problem AthlonXp 2000+ i global win fop32.Temperatura je ishla i do 68C sa otvorenim kucishtem u punom radu.Sada sam stavio Thermal Take Voolcano 9 i prilikom menjanja polomio procesor ali to je jedna tuzna pricha.U kucisthu imam dva Maxtor 7200 RPM Hdd-a.Kucisthe je otvoreno i sada je max 55C = reshen problem
[ daca @ 02.08.2003. 04:50 ] @
Kod mene je epox8rda+ sa xp2000+ thoroughbred jezgra hladi se sa spire ventilatorom na 3200 obrtaja temperatura u normalnom radu oko 49 stepeni.
[ srbox @ 06.08.2003. 21:15 ] @
Epilog:
Kupio sam TT Vulcano 9, ukratko, odusevio sam se ventilatorom, procesorska temp u najgorim uslovima ne prelazi 53-54 (100% opterecenje [citaj igrice]+ najtoplije doba dana,ranije je to islo 60C+), a generalno zvuk i nije toliko problem, posto cim prodju vrucine smanjicu ga na neki minimum obrtaja (jos cu da vidim sta taj minimum znaci... sumljam da ce biti 1500RPM, mada tada se zaista pitam da li stvar uopste radi koliko je tiha :)). Utisak je da se isplatilo uzeti ga.
jos jednom tnx svima na pomoci
[ BeastMaster @ 06.08.2003. 21:22 ] @
Ipak je TT7+ primetno i bolji (450g čistog bakra) i kvalitetnije odrađen a skuplji je samo evro ili dva...
[ gagacg @ 07.08.2003. 01:52 ] @
Iako je prošlo relativno dosta vremena otkako je Thermaltake 7+ izašao i dalje važi za najboljeg među ventilatorima za procesor. Naravno ne računam druge tipove poput vodenog hlađenja i slično. Jedina mana mu je malo povećana buka o odnosu na ostale modele!
[ boki @ 08.08.2003. 00:52 ] @
he ja imam ubedljivo najbolje hladjenje.... Sobni ventilator precnika pola metra!!
Evo sada:
CPU: 43
MB: 33
HDD: 38
i to je CPU poguran na 144x11
[ BeastMaster @ 08.08.2003. 06:53 ] @
A kod mene je čak 39 stepeni temperatura procesora :) A cpu radi na skromnih 12x200MHz.
[ srbox @ 08.08.2003. 09:44 ] @
OK, imate bolje temperature, fazon je u tome sto se moj komp nalazi u potkrovlju gde ceo krov izigrava jedno veliko grejno telo a prostorija se usija (mislim krov, zidovi, patos... zamisli predimenzionisanu rernu i stecices dobru ideju). Kuciste ostaje zagrejano i kada ne radi samo od te pocetne temperature celog prostora i to je pokrenulo svu ovu frku oko dobrog hladjenja za procesor. Voleo bih da mogu da ga premestim bilo gde, ali nisam u mogucnosti...
[Ovu poruku je menjao srbox dana 13.08.2003. u 13:22 GMT]
[ otorino @ 10.08.2003. 15:53 ] @
ZANIMA ME KAKVA JE SITUACIJA SA INTELOM PO OVOM PITANJU MISLIM NA PROCESOR 2.4
[ nenadkg @ 10.08.2003. 17:32 ] @
e pa ovako stvari stoje kod mene.Imam MSI K7N2G-ILSR plocu sa integrisanom GF4 MX kojoj sam dodelio 128 ddram-a a 384 ddram-a ide na sistem.Procesor je AMD ATHLON XP 2400+ sa originalnim coolerom iz AMD-a za njega BOX izdanje.Sad temperatre su mi malo povisoke a vi mi dajte predlog kako da to skinem.Inace integrisana GF4 ima na sebi cooler takodje koji je dosao sa plocom.
Procesor ima 63-65 stepeni(na igrama se penje do 67-68)
Ploca 57 stepeni
gde se CPU fan okrece na 4891
a system fan na 4400-4500
[ SoulFly @ 10.08.2003. 17:46 ] @
[Edit by StORM48: Obrisan nepotreban citat.]
jel ti imash na toj BOX varijatni josh jedan kuler ili samo ono originalno shto dolazi u BOX pakovanju???
moj drug ima XP 2000+ box varijatu i ima josh jedan cooler od gore preko BOXa..e sad kako je tachno stavljen ne znam..nisam imao prilike da vidim
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 25.09.2005. u 15:19 GMT+1]
[ nenadkg @ 10.08.2003. 20:56 ] @
imam samo procesor i kuler koji su dosli u originalnom pakovanju iz AMD-a.I jos jedan kuler je postavljen na chipu GF4 koji je integrisan na ploci.E sad razmisljam da li da dajem novac pa da ugradim neki TT7,ili 9 ili nekog Titana,Speeza ili Spire-a na CPU i jos neki kuler na HDD i jos jedan pride na kuciste,sto bi ukupno bilo 4 kulera u kompu pa ako ga to ne bi ohladilol ne znam sta bi a od kucista sa vodenom hladjenjem ne znam sta spada u kvalitetne ali jeftinije varijante i koliko je ono pouzdano???!!!!
[ daxx @ 16.08.2003. 21:00 ] @
Ja sam vlasnik XP-a 2000+, i sa ponosom mogu da kazem da je temperatura procesora dok kucam ovaj txt 35 celzijusa, a MB temperatura 28. CPU nikad ne prelazi preko 45, a ploca preko 35 stepeni, iako je FBS dignut na 140, pa procesor radi na nekih 100MHz vise od "normalnog". Vidim da svi mahom pricate o hladjenju procesora, ali mislim da zapostavljate jednu veoma bitnu stvar u celoj prici, a to je izbor ploce. Ja imam Asus A7N8X-X i nisku temperaturu dugujem upravo njoj, bez obzira sto imam i TeTku 9. Imam big tower, ali je strujanje vazduha unutar njega trenutno jako slabo jer su mi IDE kablovi prilicno kratki za tako veliko kuciste i ne mogu da ih skonim, a nemam ni jedan dodatni chassis fan. Paste na cooleru ima jako malo. E sad, jebiga, tetka je na 5000 obrtaja i cuje se prilicno, ali meni ne smeta. Uzgred, zna li neko kako da dignem umnozak preko normalnih 12,5, u biosu nema ponudjeno nista vece??
[ pctel @ 17.08.2003. 09:40 ] @
po mojim (mozda strogim) kriterijumima, racunar ciji procesor se greje preko 50 stepeni nije bezbedno upotrebljavati jer <red>proizvodjaci ne priznaju garanciju na sprzene procesore.</red> Cak i ako procesor ne izgori, budite sigurni da mu se zivotni vek znatno smanjuje, jer <blue>kristali silicijuma pri visim temperaturama mnogo lakse prelaze u amorfno stanje</blue>. Tu je i indirektna steta, jer visoke temperature ne prijaju ni drugim komponentama. Vidjao sam da ljudi u jednom trenutku ostanu bez ploce, procesora, HDD-a, graficke karte, modema, jer procesor pri pregorevanju izazove varijacije napona na ploci, od cega mogu da stradaju mnoge komponente.
Jeftina (10 EUR) a mnogo dobra varijanta je Spire 5F263B1M3. Temperatura je ista kao TT, samo sto se duplo manje cuje i duplo manje kosta. Ako nekog zanima gde moze da se kupi nek posalje mail, da ne zloupotrebljavam forum.
Evo jedne jako korisne stvari: Pronadjite oznaku na procesoru nesto kao "AXDA3000DKV4D". Obratite paznju na trece slovo s desna (u ovom slucaju V)
Ono oznacava maksimalnu temperaturu koju moze izdrzati vas (AMD) procesor:
R 70˚C
V 85˚C
T 90˚C
S 95˚C
Q 100˚C
Kad ste vec tu pogledajte i prethodno slovo, i proverite da li je korektan Core Voltage u biosu:
Y 1.10v
C 1.15v
T 1.20v
X 1.25v
W 1.30v
J 1.35v
V 1.40v
Q 1.45v
L 1.50v
H 1.55v
U 1.60v
K 1.65v
P 1.70v
M 1.75v
N 1.80v
Ukoliko je Core Voltage visi od navedenog, pokusajte da ga smanjite (ukoliko takva opcija postoji) i temperatura ce se osetno smanjiti.
[ daxx @ 17.08.2003. 12:29 ] @
E jos kad bih skinuo tetku da vidim ta slova i brojeve... Pa jedva sam je jednom stavio i ziv sam se pojeo dok nisam video sliku na ekranu... Inace, imam vrlo neprijatna iskustva sa stavljanjem TT-a. Iako koristim AMD otkad znam za sebe, mora se priznati da je Intel mnogo bolje resio ugradnju coolera - nema opasnosti za procesor.
[ MMX @ 17.08.2003. 13:08 ] @
Hmm... Evo kako stoje moja iskustva vezana za AMD i coolere. Naime, u proteklih godinu dana promenio sam par coolera i ni sa jednim nisam bio zadovoljan. Neki su slabo hladili, drugi su se previše čuli itd. Od pre 15ak dana, imam original AMD-ov cooler iz box-a. Temperatura procesora je nekih 40 i nešto celzijusa (max 49) a najbolje od svega je to što se cooler skoro nečuje. Inače imam Athlon XP 1800+.
[ daxx @ 17.08.2003. 18:58 ] @
Slazem se, cooler iz box-a je prilicno dobar i tih
[ pctel @ 17.08.2003. 21:15 ] @
Dobro, BOX kuleri rade dobro ljudima kojima je temperatura 50-60 normalna. Kad ste svi naveli podatke temperaturu, da to ucinim i ja:
XP2400+ OC 150 MHz
ploca Matsonic
kuler Spire
temperatura CPU 43 (malo zbog spoljasnje temperature, malo zbog overklokovanja - inace treba da bude 37).
Tamo gde radim, do pocetka leta smo imali sledeci princip:
- Racunar ciji procesor se greje preko 40 C ne sme da se prodaje, vec mora da se proveri u cemu je "kvar". Letnje vrucine su pomerile tu granicu na 45.
Kuler je najvaznija komponenta dobrog racunara, na svemu mozete stedeti a na kuleru nikako.
[ BeastMaster @ 17.08.2003. 22:29 ] @
Ajd mi molim te objasni odakle ti podatak da temperatura procesora treba da bude baš 37 stepeni?
P.S. Kod mene Xp1800+ @ 2.4GHz @1.725v temp --> 39 stepeni trenutno...Klimatizovan stan i tt7+.
[ gazda | Replicant @ 17.08.2003. 22:51 ] @
Taj podatak nije tacan.Najbolja temperatura AMD procesora je do 65 stepeni.Zato i postoji ventilator koji sprecava pregrevanje procesora.U samom bios-u moze se podesiti temp. procesora.Prebaci temp. zagrevanja na 85 stepeni u samom bios-u tako da ako dodje do pregrevanja comp. se automatski iskljuci.Kod mene je bilo podeseno na 110 stepeni fabricki ali sam ja to promenio.Nemoj da se brines.
[ BeastMaster @ 17.08.2003. 23:02 ] @
Ljudi, nešto kao NAJBOLJA temperatura za procesor NE POSTOJI. Normalno je da je poželjno da temperatura bude što niža, ali to zavisi od mnogo činilaca tipa sobne temperature, senzora na ploči, u zavisnosti da li senzor čita temp iz samog procesora ili pomoću sonde, coolera, temperature kućišta, položaja napajanja u kućištu, veličine kućišta..... Bitno je da ne prelazi sertifikovanu dozvoljenu temperaturu za procesor koji posedujete, a sad dal je idelna da bude 37 ili 65 to niko ne može da kaže.
[ pctel @ 18.08.2003. 00:14 ] @
Tacno, ne postoji najbolja temperatura i sto niza to bolja. I procesor ne moze da ima tacno definisanu temperaturu na kojoj ce izgoreti. Vecina ljudi misli 'Aha, moj procesor je izdrzao 65 stepeni, i sad je polozio ispit za tu temperaturu' ali nije tako, procesor moze tako raditi mesecima, a onda neki kristal predje u amorfno stanje i KVRC, zemlja zemlji, pepeo pepelu.
A sada malo uproscene verovatnoce i statistike...
Najniza temperatura na kojoj sam video da crkne procesor je bila 50 C, a najvisa koju sam ikada video da prezivi je 95 - u nekoj firmi (!?) coveku ugradili kuler od PI na AMD duron :)).
To sa senzorima je potpuno tacno, ali proizvodjaci iglavnom se trude da smanje, nisam primetio da neko povecava. Znaci, ako pise 60, moze da bude i 70!
Ali evo univerzalnog testa za rashladni sistem: Uhvatite rukom za metalni deo, i drzite tako 20-ak sekundi. Ako je metal blago topao, onda je dobro, ako ste jedva cekali da vreme istekne znaci da hladjenje ne funkcionise kako treba.
[ pctel @ 18.08.2003. 00:38 ] @
Kod mene Xp1800+ @ 2.4GHz
Video sam vise puta ljudi ovde pominju ovaj procesor, pa me zanima kombinacija frekvencije i mnozioca...
1800+ (1533MHz=133*11.5) kad se overklokuje postaje:
2400+ (2 GHz=173*11.5)
ili
~3100+ (2.4GHz= 208*11.5)
ili
neka druga kombinacija sa promenom mnozioca?
[ dakiyu @ 18.08.2003. 00:53 ] @
E stvarno ste maleri...kud sam se i ukljucio u temu...kao sto rekoh ako ste dobro procitali 3 amd-a su mi pod rukom i svima max temperatura 51c a sada mi je i cetvrti pod rukom takodje amd 2000+ na gigabytu samo sa gforce fx 5200 i asus cd-rw ako to ima veze sa temperaturama i sistem mu je 41C(najnize od svih)ali cpu i do 59C!!!.Ne bi me to toliko zabrinulo da se uporno ne restartuje pri flight simulatoru 2004(koji je na 4 diska i ja ga smatram jako zahtevnim)tako da mislim da drugar ima problem.Obzirom da se bas ne razumem u kulere a svi smo kupili na istom mestu svima nam pise da je u pitanju neki speeze kuler i svima nam ide do 4400 obrtaja samo sto ovom poslednjem izgleda to bas nije dovoljno.Rekao sam mu da se sutra obrati serviseru iako mu sve ostalo radi odlicno...ali u fs 2004 mi se restartuje uvek kada prvi put treba da pokaze full sliku tako da mi je nesto sumnjivo da bi bas u tom trenutku temp mogla da ide i preko 60c sto ga natera na restart...ne znam videcemo...i kod mene pri upotrebi svega ostalog je 46-47 samo fs 2004 onda 50-51...
[ BeastMaster @ 18.08.2003. 06:22 ] @
Citat: pctel:
Kod mene Xp1800+ @ 2.4GHz
Video sam vise puta ljudi ovde pominju ovaj procesor, pa me zanima kombinacija frekvencije i mnozioca...
1800+ (1533MHz=133*11.5) kad se overklokuje postaje:
2400+ (2 GHz=173*11.5)
ili
~3100+ (2.4GHz= 208*11.5)
ili
neka druga kombinacija sa promenom mnozioca?
Ja konkretno držim na 12x200 jer je na svim tbredovima otključan množioc. Inače ploča mi trpi stabilno do nekih 225 MHz magistralu pa ti sa kombinuj do mile volje :)
P.S. Barton 3200+ radi na frekvenciji od 2.2Ghz (11x200).
Pozdrav
[ drmix @ 06.06.2005. 16:39 ] @
Kod mene je AMD 1900XP procesor. Temperatura se, barem sada kad je malo ugrijalo krece od 55 pa ide do preko 60.
Maticna ploca je Gigabyte GA-7N400-L a cooler GlacialTech Igloo 2450.
http://www.hw.by/images/Coolers-3/2450.jpg
http://www.giga-byte.com/Mothe...oducts/Products_GA-7N400-L.htm

(ovo su podatci dok je ukljucen samo firefox)
e sad, ako je do coolera, a smatram da je malo prevelika temperatura, mozete li mi predloziti jedan cooler sa nekog od donjih linkova:
HGspot
ve-mil
[ sabrina @ 06.06.2005. 18:26 ] @
ne umaraj se....gigine ploče imaju sve po redu više temperature....
meni se kada je okolina 35 kreće od 48-60 stepeni, i to nije opšte problem...da je 70 e to bi se malo zabrinuo...
nemoj trošiti novce na coolere...isti cooler imam , pa sam se i sam uverio...
na TR 800 temperatura mi se kretala također preko 50 stepeni (jedva sam ga namontirao na ploču, cela nauka oko kopči) te sam ovet vratio stari jeftini GlacialTech 2450, a TR zamenio za pivo !!!
[ Virked @ 06.06.2005. 23:57 ] @
Ploca: MSI 6712 KT 400
Procesor:Athlon XP 2000+ BOX
Quleri za kuciste:2 kom CM SIlent 80 mm + otvorena stranica kucsta od kako su pocele vrucine.
[ y-men @ 08.06.2005. 20:48 ] @
[ drmix @ 08.06.2005. 23:06 ] @
al nema "Zalman" u vemil-a za AMD-a
PS
nesto mi previse skup inace... najjeftiniji 35 eura... ja sam svojevremeno XP1900 platio cca 55 eura
[ michea @ 25.07.2005. 22:23 ] @
JEDNO PITANjE!
Koja je razlika izmedju kuglicnih (ball) i sleeve bearing fan-a??
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|