[ a zo zo @ 29.05.2007. 11:08 ] @
Pozdrav!
Da li vi obavezno kod definicije imena varijabli obavezno koristite ispred imena i neko slovo koje asocira na tip? Cisto estetski, da vidim kako ostali uglavnom rade. U ovoj knjizi koju imam apeluju obavezno na to. malo mi je to glupo, ali valjda ima i tu logike. npr, bolje se snalazimo, ali to mi nekad djeluje skrnavo poprilicno.
[ mmix @ 29.05.2007. 13:39 ] @
To je svojevremeno imalo smisla u strukturalnom programiranju i bez intelisensa. Sad kad imas OOP i kad za svaku varijablu mozes da saznas tip gotovo trenutno, prefiksovanje varijabli skracenim tipovima je bespotrebno i nadasve rugobno. U svakom slucaju namin standard nije nesto sto je zakucano u kamen i uglavnom se razlikuje od tima/firme do tima/firme i uglavnom ga odredjuju iskusniji clanovi tima.
[ CallMeSaMaster @ 29.05.2007. 14:33 ] @
Meni ovo smisla ima samo u nekim slucajevima u skriptnim jezicima.Licno, samo ih tamo koristim, inace mmix jer sve rekao - Nema potrebe!
[ aleksandarpopov @ 29.05.2007. 15:12 ] @
Eventualno kod imena za promenljive vizuelnih komponenti ... text box, cmdbutton,menuitem....
[ bjevta @ 30.05.2007. 21:06 ] @
"Da li vi obavezno kod definicije imena varijabli obavezno koristite ispred imena i neko slovo koje asocira na tip?"

Mađarsku notaciju ne koristi nikako. To je napušteno. S razlogom.

Evo dva koncepta, rekao bih da su najčešći:
1. na privatne i protected varijable dodati prefix m_
2. privatne i protected varijable počinjati malim slovom, a njihove get/set velikim

Osim toga:
- imenima parametara dodati prefix new (newName, newAmount, etc)
- imenima parametara dodati prefix a/an (aName, anAmount, etc)
[ mmix @ 31.05.2007. 16:03 ] @
Zakljucavam ovu temu pre nego predje u flame. naming konvencija nije nesto sto rpedtsavlja tehnicki problem i stvar je individualne/timske odluke programera (a mozda i polise kompanije)...