|
[ zi:: @ 30.05.2007. 21:31 ] @
| Redovno čitam na ovom forumu mogućnost migracije sa Windowsa na Linux, kako na Linuxu sve postoji što ti treba ...
Zamislimo obrnutu situaciju. Npr. da hard-core Linuxas hoće da pređe na Vistu. Da li će taj prelaz biti bezbolan?
Da li se na Visti lako (i koliko lako) mogu dobiti sledeće stvari:
- višestrukti desktopi (ko se navikne, gotovo je)
- dobar terminal program (stare navike teško umiru) - cinique je pomenuo console?
- set unixoidnih komandi, a da nije ultimate vista, nego home premium?
- puštanje bilo kojih filmcica, mplayer to fino radi
- snimanje dvd-a, k3b me šarmirao ...
Ovo je tek početak.
|
[ bojan_bozovic @ 30.05.2007. 22:06 ] @
1. X server? Hummingbird Exceed recimo omogucava visestruke desktope od Win 3.11. Svaki ATI moze imati visestruke desktope i preko Hydravision BTW. Imas Cygwin-X i XMing besplatne X servere.
2. Da, console je odlican.
3. Cygwin.
4. mplayer imas za windows.
5. E to stvarno ne znam, jer k3b nisam koristio, mada bi trebalo da nadjes nesto slicno.
[ degojs @ 30.05.2007. 22:32 ] @
Citat: snimanje dvd-a, k3b me šarmirao ...
Ni ja nisam koristio k3b, ali DVD Decrypter + ImgBurn rade posao extra (još u kombinaciji sa DVD Shrinkom ako ti treba).
Kažu i da je DVDx prva liga, ja ga nisam probao.
[ Duffman @ 30.05.2007. 23:11 ] @
@zi: Treba da tražiš konzolni browser i program za obradu slika iz konsole
I simulaciju vožnje znamenja operativnog sistema niz padinu nijedan hardcore linuxas nije propustio da provozao tuxa niz padine  /sarc
Mada urnebesna tema.
[ bojan_bozovic @ 30.05.2007. 23:15 ] @
Ima i to. Vidi ovde i ovde. ^_^ A ima i lynx BTW da ne trazim sada.
[ Duffman @ 30.05.2007. 23:29 ] @
Hmm a jel ima da desktop lici kao da pada kisa? Prokleti linuxasi sa svojom otvorenoscu podrzavaju svima nam mrskog neprijatelja.
[ xtraya @ 31.05.2007. 00:38 ] @
a lynx za WinbloWs?
ah ta konzola... majka...
[ bojan_bozovic @ 31.05.2007. 02:48 ] @
Pa ima ga, zasto ne verujes na rec?
[ mr_pingvin @ 31.05.2007. 11:37 ] @
A jel može na Visti da se namesti paste na srednje dugme? Tako da označiš tekst i odradiš paste sa srednjim gde ti treba a da nejdeš na meni pa copy, ili da ne moraš da koristiš CTRL+C. Ja bez ovog ne mogu.
[ zi:: @ 31.05.2007. 12:33 ] @
Ja npr. koristim i OS X, jedino sto mi je tamo nedostajalo su virtual desktopovi. Na njih sam bas naviknut. Srecom, bice ih u novoj verziji.
[ degojs @ 31.05.2007. 14:54 ] @
Citat: Ja npr. koristim i OS X, jedino sto mi je tamo nedostajalo su virtual desktopovi. Na njih sam bas naviknut. Srecom, bice ih u novoj verziji.
Mora da se čeka nova verzija OS-a za takvu stvar? Nije valjda da nema neki besplatni programčić tog tipa..
[ icobh @ 31.05.2007. 15:00 ] @
Pa čak i WinXP ima virtuelne desktope, ne baš out of box, ali na MS sajtu se može naći "moćana igračka"...
[ mr_pingvin @ 31.05.2007. 15:37 ] @
Citat: Pa čak i WinXP ima virtuelne desktope, ne baš out of box, ali na MS sajtu se može naći "moćana igračka"...
Ali na wikipediji piše da ne možeš da premeštaš prozore između desktopova i ne možeš klikom na taskbar da podigneš aplikaciju sa taskbara ako je ona slučajno na drugom desktopu već moraš da zameniš na taj desktop pa tek onda... To mi je nekako lejmerski.
[ nkrgovic @ 31.05.2007. 17:12 ] @
Virtuelni desktopi preko windows power toys-a, ili preko drajvera, sve jedno, rade, ali su daleko po funkcionalnosti od onih na X-u. Lose, traljavo. Paste na srednje verovatno moze da se nabudzi pre, opet, drajvera (za misa), ali copy samo highlight-om ce biti problem. Konzola ima, cygwin ima i dobijes ti sve alate, ali struktura direktorijuma je razlicita i razlicit je stil rada... Rezultat je da ja, kad sednem na Windows, za max. pola sata dobijem glavobolju... :) Navika je cudo.
[ caboom @ 31.05.2007. 17:25 ] @
Citat: zi::: Ja npr. koristim i OS X, jedino sto mi je tamo nedostajalo su virtual desktopovi. Na njih sam bas naviknut. Srecom, bice ih u novoj verziji.
virtuedesktops nije los, ponekada ume da se strmopizdi svakih par dana - ali ponovno startovanje aplikacije resava problems (ne desava se da "pogubis" prozore, ili da ti se skrcaju svi na isti desktop) i prestali su sa razvojem ali ce potrajati do nove verzije OS/X-a. najbolji je ubedljivo bio codetek-ov virtualdesktop, ali ako se ne varam nije jos izasao x86/universal binary i sumnjam da ce izaci, tako da se neces bas usreciti ako nemas PPC makinu. zapravo, izbor je vise nego bogat - kako sto se tice free, tako i komercijalnih aplikacija, though spaces ce verovatno biti prava stvar.
[ degojs @ 31.05.2007. 17:41 ] @
@zi:
A što ne bi stavio Linux u neku VM (npr. besplatni VMWare Server) i završio posao? Onda možeš da se konektuješ na tu "mašinu" iz Windowsa, koristeći, znaš i sam, putty ili neki alat za GUI (npr. Xming - http://www.novell.com/coolsolutions/tip/18137.html)..
[ degojs @ 31.05.2007. 17:44 ] @
Citat: Paste na srednje verovatno moze da se nabudzi pre, opet, drajvera (za misa),
Može i pomoću ovog programčića: http://fy.chalmers.se/~appro/nt/TXMouse/
Radi OK, evo i na Visti.
[ Slobodan Milivojevic @ 31.05.2007. 17:49 ] @
Citat: degojs: @zi:
A što ne bi stavio Linux u neku VM (npr. besplatni VMWare Server) i završio posao? Onda možeš da se konektuješ na tu "mašinu" iz Windowsa, koristeći, znaš i sam, putty ili neki alat za GUI..
He he he, a kako onda taj korisnik prelazi na windows? kad ipak koristi linux?
A sto se tice osecaja kad sednem za widows, pa dok ne gledam van firefox-a ok je  , cim pogledam okolo osecam se ko da sam u sred afrike.
[ degojs @ 31.05.2007. 18:24 ] @
Pa kako ne prelazi?
Možeš li, a da ne pređeš na Windows, da pokreneš IIS, ASP.NET, SQL Server, Photoshop, AutoCAD, igrice, itd, a da to provereno radi? Ovako imaš sve to, a i 100% Linux okruženje ti je tu. Mada, slažem se, mora čovek da ima stvarno valjan razlog da pored Windowsa treba i neki drugi OS s obzirom da recimo Apache, PHP, MySQL, itd. bez problema rade na Win.
Uostalom, to je samo predlog za Igora.
[ Sir_Oliver @ 31.05.2007. 18:37 ] @
Citat: degojs: Pa kako ne prelazi?
Možeš li, a da ne pređeš na Windows, da pokreneš IIS, ASP.NET, SQL Server, Photoshop, AutoCAD, igrice, itd, a da to provereno radi? Ovako imaš sve to, a i 100% Linux okruženje ti je tu. Mada, slažem se, mora čovek da ima stvarno valjan razlog da pored Windowsa treba i neki drugi OS s obzirom da recimo Apache, PHP, MySQL, itd. bez problema rade na Win.
Uostalom, to je samo predlog za Igora.
Slazem se sa tobom da Apache, MySql, PHP rade bez problema na Win-u. Ali sto bi rekao Ivan Dimkovic to je OSS i to je s*****, naspram Closed Source Software-a kao sto su IIS, APS.Net, MS SQL Server koji su superiorniji, bolji, pouzdaniji i koji nazalost rade samo pod Win-om... (haha) 
[ bojan_bozovic @ 31.05.2007. 22:54 ] @
Ne radi se o tome da li je nesto s***** ili ne, vec da li ti treba. Ako ti programi koje mozes naci na linuxu rade posao i drugo ti nije potrebno nema razloga da ga ne koristis.
[ Sir_Oliver @ 31.05.2007. 23:02 ] @
Citat: bojan_bozovic: Ne radi se o tome da li je nesto s***** ili ne, vec da li ti treba. Ako ti programi koje mozes naci na linuxu rade posao i drugo ti nije potrebno nema razloga da ga ne koristis.
Slazem se!
[ zi:: @ 01.06.2007. 05:24 ] @
[ Časlav Ilić @ 01.06.2007. 16:13 ] @
Citat: degojs: Mada, slažem se, mora čovek da ima stvarno valjan razlog da pored Windowsa treba i neki drugi OS s obzirom da recimo Apache, PHP, MySQL, itd. bez problema rade na Win.
Interesantno, u svom radnom miljeu već na nekoliko mesta sam primetio da se Vindouz koristi kao školjka za Katiju. Konkretno: bar tri kolege na mom spratu imaju dva računara pod stolom, odnosno dva monitora na stolu, jedan na kome se uvek vrti Katija (odnosno Vindouz), i drugi s Linuksom gde rade sve ostalo. A sve te komercijalne programe što koriste pod Linuksom imaju i za Vindouz, naravno o uobičajenim slobodnim alatima nema šta da se komentariše. Hm, možda nekog mrzi da podešava Vindouz do neophodnog nivoa i održava ga takvog...
Sve u svemu, sigurno jedva čekaju Vistu :)
No dobro, mada nije vezano isključivo za Vistu, ja ipak iz radoznalosti počinjem da čitam Pejetov „ Windows PowerShell in Action“, da vidim šta se to dimi. I već u predgovoru, pod Who should read this book?, kaže „ If you’re a Windows sysadmin, this book is for you. If you’re a developer and you need to get things done in a hurry, if you’re interested in .NET, or just if you like to experiment with computers, PowerShell is for you—and this book is for you!“ — što me je odbilo jedno nedelju dana sa nastavkom čitanja. Niti sam admin, niti programer kao takav, niti u žurbi, niti volim da eksperimentišem sa računarima (instalirao dve distribucije Linuksa za pet godina). A nisu ni ova trojica pomenutih „dvoglavih“ kolega, pa ipak im se po stolovima vrzma O'Rejlijevo pitonče...
Eh, kultura je kultura.
[ degojs @ 01.06.2007. 17:03 ] @
Citat: Hm, možda nekog mrzi da podešava Vindouz do neophodnog nivoa i održava ga takvog...
I ja već 10+ godina koristim Windows, pa nisam primetio da mu treba nekakvo posebno "podešavanje" i "održavanje." Nisam primetio da sistem počinje da "propada" a da to nije direktan rezultat mojih akcija.
To, ***i ga, što ti ne umeš, kao i ostali linuxovci, da koristite Windows bez poznatih BSOD-ova, usporenja i šta ti znam ja šta --- vaš je problem.
Primeti da se "pro" korisnici Windowsa nešto ne žale na takve stvari. Bar na ovom forumu se javlja dosta ljudi koji programiraju na Windows platformi i sl. i retko ko se žali na takve stvari.
Ostaje mi da zaključim da si što se Windowsa tiče ti na nivou neke Mice komšinice i Perice koji vole da čačkaju šta god i da kao administratori pokreću p0rn.exe, šta drugo?
Citat: No dobro, mada nije vezano isključivo za Vistu, ja ipak iz radoznalosti počinjem da čitam Pejetov „Windows PowerShell in Action“, da vidim šta se to dimi. I već u predgovoru, pod Who should read this book?, kaže „If you’re a Windows sysadmin, this book is for you. If you’re a developer and you need to get things done in a hurry, if you’re interested in .NET, or just if you like to experiment with computers, PowerShell is for you—and this book is for you!“ — što me je odbilo jedno nedelju dana sa nastavkom čitanja. Niti sam admin, niti programer kao takav, niti u žurbi, niti volim da eksperimentišem sa računarima (instalirao dve distribucije Linuksa za pet godina). A nisu ni ova trojica pomenutih „dvoglavih“ kolega, pa ipak im se po stolovima vrzma O'Rejlijevo pitonče...
Mislim... očigledno kakav stav imaš od samog početka kad zbog takve stvari prestaješ sa čitanjem. Pa što se uopšte maltretiraš kad je jasno da "tražiš" bilo šta da prestaneš... zafrljači knjigu u korpu za smeće i prestani da se mučiš, sačuvaćeš živce, ako ništa. Prestati čitati knjigu zbog takve nebitne stvari???
Jasno, trebalo je da piše: "Ova knjiga je specijalno za Časlava Ilića."
Što se kulture tiče, možda da proveriš kakvo "zaleđe" imaju ljudi koji prave PowerShell. Pa, npr. Payette je radio UNIX alate za Windows pre nego je došao u MS. Verovatno nije imao prilike da dobro upozna komandnu liniju na Unixu sa takvim zanimanjem? :)
Sve skupa, to tvoje "odustajanje" od te knjige me pomalo podseća na ono Đurino: za ovaj eksperiment nam ne treba limun, pa ga nećemo ni koristiti.
[Ovu poruku je menjao degojs dana 01.06.2007. u 21:28 GMT+1]
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|