[ vortex77 @ 01.06.2007. 12:11 ] @
Pitanje : Kako da se u aplikaciji omoguci korisnicima da se kroz polja setaju i sa tab-om i sa enterom? Pronasao sam par tema sa donekle tacnim odgovorima na ovo pitanje, ali ni na jednom jos nisam nasao objedinjen nacin da se ova funkcija realizuje. Naime, koliko sam uspeo da procitam, svuda se, na ovaj ili onaj nacin, ova funkcionalnost realizuje povezivanjem na onKeyPress. Ovo je ok, ali problemi nastaju kada imate 40+ polja na jednom formu i aplikaciju sa 30+ formova... Zamislite koliko je potrebno vremena da se za svaku komponentu poveze ova funkcija pojedinacno. Stoga, postavio bih pitanje : Da li postoji ( i koja) funkcija koja bi mogla da realizuje ovu funkcionalnost na nivou cele aplikacije - npr. pozivom neke winapi f-je koja bi radila prosirenje entera ili nesto drugo... Do sada sam uspeo da ovo realizujem samo na jednom formu. Evo koda : Code: procedure TForm1.ApplicationEvents1ShortCut(var Msg: TWMKey; var Handled: Boolean); begin if Msg.CharCode = VK_RETURN then begin SelectNext(ActiveControl,True,True) ; end; end; Kod radi, ali kada vrsim poziv nekog modalnog forma, ActiveControl se zadrzava na prvom formu i nista se ne desava. Pretpostavljam da bi zamena ActiveControl sa "Sender As TWinControl" odradila posao ali ne znam kako sa prosledim Sender-a. |