[ boogi @ 03.06.2007. 11:48 ] @
Imam problem oko brzine narezivanja dvd-a sa 2 razlicita hdd-2.

Imam hdd Maxtor 6E040L0 40GB koji je primarni i na kojem je Win XP i koji je podijeljen u 2 particije i Maxtor 4D080H4 80GB koji mi sluzi kao storage za kojesta.

E sad - kad narezujem dvd sa ovog prvog (znaci cca 4400MB podataka ) narezivanje traje par minuta ,dok narezivanje sa drugog traje 35-40 minuta za istu kolicinu podataka.Radim sa nerom7 i ukljucio sam mu opciju da mi ispisuje trenutnu brzinu prilikom narezivanja i ona za prvi hdd tj.podatke sa prvog hdd-a se krece od 6x do 16x dok za podatke sa drugog hdd iznimno rijetko prelazi 3x.

Oba Hdd -a su na jednom ata kablu dok su na drugom kablu DVD-RW(primarni) i CD-RW(sekundarni) .

Sta je u pitanju? Da li je u pitanju hardware ili software?

Postoji li kakav program za monitoring brzine protoka podataka sa hdd-a tj. da mi da performanse hdd -a ? Ako da gdje ga naci?

Pozzzz
BOOGI

[ calexx @ 04.06.2007. 20:00 ] @
Drugi hard je u PIO modu?
[ boogi @ 06.06.2007. 13:47 ] @
Nisam bas dovoljno strucan da znam sta zanci da li je Hdd u PIO modu.

Postoji li nacin da provjerim da li je tako i ako da kako da to provjerim?

Inace sta znaci da je u pio modu?
[ Slobodan Trebovac @ 06.06.2007. 13:59 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...Proces-divlja-prilikom-rezanja
[ boogi @ 08.06.2007. 06:03 ] @
Pregledah temu i evo rezultata:

-Drugi Hdd izgleda da jeste u PIO modu(slike)

Covjek rece zamjeni trakasti kabal.Zasto?Mislim,Hdd radi - u cemu je kvaka?

Ili u biosu podesi za uredjaj da radi u DMA modu- bio sam u biosu i stanje je:

MAIN/IDE SETTINGS/IDE 0 - secondary je podesen u opciji DMA kao AUTO - inace imam mogucnost auto,disabled i dma2,dma3,dma4,dma5 i dma 6

Drugi tj. prvi Hdd je isto na auto podeasen ali u propertisu mu kaze da radi u dma6.

Prijedlog?

Pozzzž

PS inace nemam problema sa kojekakvim zaglavljivnjem i tome slicno prilikom razanja (malo uspori komp ali podnoosljivo)

BOOGI
[ plavigor @ 08.06.2007. 09:56 ] @
Citat:
boogi: Zasto? Mislim, Hdd radi - u cemu je kvaka?
Disk radi, ali ne i brzinom kojom bi možda mogao. U PIO modu je protok podataka osetno sporiji nego u DMA, a razlika je više nego očigledna kod savremenih diskova (Ultra DMA 4, 5 i 6).
Nisam pročitao linkovanu temu, ali prvi korak bi bio deinstaliranje te grane u Device Manageru, tj. desni klik na Primary IDE Channel, pa Uninstall. Zatražiće ti restart računara, a nakon restarta će Windows naći novi hardver i sam instalirati potrebne drajvere. Biće pronađeni i tvoji diskovi, a nakon što se uveriš da je cela procedura gotova idi opet u Device Manager pa vidi kakva je situacija. Tek ako to ne popravi situaciju treba ići dalje (na hardver). Dalje, npr. stavi taj disk u tuđi računar pa vidi u kom modu radi. Ako kod drugara radi u Ultra DMA modu sledeći potez bi bila zamena tog pljosnatog IDE kabla. Btw, ja bih taj disk stavio kao Master na sekundarnoj grani.

Pozdrav
[ plavigor @ 08.06.2007. 10:03 ] @
(08.06.2007. - 12:03) Tema je premeštena iz foruma Windows aplikacije u forum Windows desktop.
[ boogi @ 09.06.2007. 20:47 ] @
Svaka cast majstore!!!

Uninstall i restart i sve sto posle toga ide i eto ga u dma mode 5!!!

Nero sa prijasnjih 3x sada u speed testu pokazuje 20.4x ili 28,276KB/s a vrijeme 2:56 ( kao karl luis svojevremeno )

Pozzz

Boogi

PS: Nego prijatelju reci mi da nemas kakvu foru da od modema 40Kbps napravimo 400 Kbps? :-) ( šala mala )

[ Slobodan Trebovac @ 09.06.2007. 21:52 ] @
Ma kakva sala, moze i to. ;)
Predji na ADSL, i eto magije, isto modem, ali radi na 400 Kbits/s (u stvari 384 Kbits/s, ali tu je to negdje, nismo na dial-up-u da cjepidlacimo;)), doduse mozes napraviti i brzi modem (paket), samo se treba malo potruditi. ;)
Poz.
[ boogi @ 10.06.2007. 14:25 ] @
Nazalost jos uvek sam na dial-up konekciji :-(