[ diavolka @ 05.06.2007. 23:29 ] @
U cetvrtak polazem maturski iz matematike, dobila sam 62 zadatka, i dva su mi ostala, nikako ne mogu da ih resim, pa ako neko moze da mi pomogne.... Hvala unapred!

A, evo i zadataka:

1. Koju relaciju zadovoljavaju koeficijenti p i q u jednacini x4+px2+q=0, ako resenja te jednacine cine aritmeticki niz?

2. Odrediti zbir nx+(n-1)x2+...+2xn-1+1xn
[ uranium @ 06.06.2007. 04:30 ] @
1.

Jednačina , nakon smene postaje .
Neka su i odgovarajuća rešenja.
Gubeći na strogosti (ali dobijajući na jednostavnosti zapisa ), možemo reći da su rešenja polazne j-ne data sa:

U slučaju da je neki od brojeva , negativan ili kompleksan, izraz (za ovu priliku) treba tumačiti kao jednu (bilo koju) od 2 moguće kompleksne vrednosti.

Kako brojevi čine aritmetički niz , (naravno, ne obavezno u datom poretku) mora da važi:

ili

(ovo je skupovna jednakost, poredak elemenata u zapisu je nasumičan)

Vidimo da je , pa ako zanemarimo slučaj , jasno je da poslednja jednakost zapravo neka od sledećih:

ili ili ili tj. mora biti

ili ili
ili

iz svakog od prva dva slučaja, nakon sređivanja dobijamo , pa na osnovu Viète-ovih formula najzad imamo i , pa je i tražena relacija , pri čemu je proizvoljno.

Iz svakog od druga dva slučaja dobijamo , pa kao i u prethodnim sledi i tj. , proizvoljno.

Naravno, ukoliko ne posmatramo kompleksne aritm. nizove, izvođenje je jednostavnije.

[Ovu poruku je menjao uranium dana 06.06.2007. u 07:50 GMT+1]
[ uranium @ 06.06.2007. 04:46 ] @
2.

Neka je
, treba pronaći
.

1. slučaj:

2. slučaj:

Vidimo da je tj.

tj.

pa je konačno
[ diavolka @ 06.06.2007. 07:50 ] @