[ mb_sa @ 06.06.2007. 16:29 ] @
imam formu sa GET metodom. pristiskom na dugme se u adress bar se pojavi ?vrsta=5&trazi=go

Sa $dio_urla = $_SERVER["QUERY_STRING"] pokupim dio urla (koji mi je potreban) iz adress bara. Prilikom submitanja ove iznad forme, potrebno je da se u adress baru pojavi i $dio_urla, tj. da izgleda ?vrsta=5&trazi=go&$dio_urla.

Pokusao sam da u hidden polje stavim $dio_urla, ali nakon submita forme znakovi kao &, = ... se prevore u %26% i slicno.

Nadam se da ste me shvatili.

Pozdrav.
[ 01011011 @ 06.06.2007. 16:48 ] @
Citat:
mb_sa: imam formu sa GET metodom. pristiskom na dugme se u adress bar se pojavi ?vrsta=5&trazi=go

Sa $dio_urla = $_SERVER["QUERY_STRING"] pokupim dio urla (koji mi je potreban) iz adress bara. Prilikom submitanja ove iznad forme, potrebno je da se u adress baru pojavi i $dio_urla, tj. da izgleda ?vrsta=5&trazi=go&$dio_urla.

Pokusao sam da u hidden polje stavim $dio_urla, ali nakon submita forme znakovi kao &, = ... se prevore u &% i slicno.

Nadam se da ste me shvatili.

Pozdrav.

Kad dobijes to sto sad dobijas.... %20%28 i tako dalje. To sve sacuvaj u jedan string recimo $urlString , znaci

$urlString = "http://www.tvojsajt.com?vrsta=5%20%25...."; // tako nesto ce biti

i onda samo koristi funkciju rawurldecode()

Code:

echo $newString = rawurldecode($urlString);

I to je to.

Pozx
[ mb_sa @ 06.06.2007. 18:54 ] @
Pozdrav,

nazalost nije mi pomoglo.

Kada uradim echo $_SERVER["QUERY_STRING"]; u okviru stranice dobijem sasvim normalne vrijednost.

Medjutim kada stavim u hidden polje u okvru forme i kada uradim submit u adress baru se pojave %25% i slicno i tako nesto nije citljivo i dodje do pada skripte.

Konkretno pukusavam da rijesim sljedecu siutaciju.

Imam dvije kolone. U jednoj koloni je forma za pretragu, a u drugoj je neki sadrzaj iz baze. Kada submitam formu, u prvoj koloni treba da se prikazu rezultati, a u drgoj da ostane isti sadrzaj kao sto je bio prije submit-a.

Dakle, moja ideja je bila da u hidden polje spasim potrebni dio URLa i da ga prilikom submit forme prosliedjim kao GET parametar. Medjutim, javio mi se je navedeni prolbem. Dakle, u value atribut hidden polja smjestim potrebni dio urla sa regularnim vrijesnotima, medjutim nakon submita dodje do navedne konverzije.

Nadma se da sam sada bio jasniji.

Hvala!
[ 01011011 @ 06.06.2007. 19:36 ] @
Postavi ovdje code i sta hoces da uradis.
[ mb_sa @ 06.06.2007. 21:08 ] @
Code:
<html>
<head>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
<title>PRIMJER</title>
</head>

<body>

<?php 
$dio_urla = $_SERVER['QUERY_STRING'];

echo "$dio_urla";

?>
<table width="500" border="0">
  <tr>
    <td width="214"><form id="form1" name="form1" method="get" action="">
      <label>vrsta
      <select name="vrsta">
        <option value="1">lista1</option>
        <option value="2">lista2</option>
      </select>
      </label>
        <label>
        <input type="submit" name="trazi" value="OK" />
        </label>
        <input name="jezik" type="hidden" value="1&<?=$dio_urla;?>" />
    </form>
    </td>
    <td width="276">Sadrzaj iz baze </td>
  </tr>
</table>
</body>
</html>

Kada se klikne na OK (2x) , u adress baru preglednika umjesto ?vrsta=1&trazi=OK&jezik=1%26vrsta%3D1%26trazi%3DOK%26jezik%3D1%2526, bi trebalo da se pojavi
?vrsta=1&trazi=OK&jezik=1&vrsta=1&trazi=OK&jezik=1&
[ 01011011 @ 06.06.2007. 22:45 ] @
Kao prvo kad izbacujes promjenjivu na ekran ne trebaju ti znakovi navoda, znaci samo

Code:

echo $promjenjiva;

A sto se tice ovoga tvoga koda, bas je ono sto sam ti rekao prije tacno. Znaci umjesto ovoga sto si ti napisao.

Code:

<?php 
$dio_urla = $_SERVER['QUERY_STRING'];

echo $dio_urla;

?>

Samo stavi funkciju na ovo i to je to...

Code:

<?php 
$dio_urla = rawurldecode($_SERVER['QUERY_STRING']);

echo $dio_urla;

?>

Pozdrav