Baš je dobro Sanibo što si se uključio, tako da ću da objasnim razliku u hijerarhiji projekta rađenog u Inventoru i Solid Worksu te će biti jasno zašto se mora radiiti postupak koji sam naveo:
Citat:
sanibo:
NPR. Solidworks uzima fajlove iz foldera aktivnog sklopa.
Pozdrav
Razlika kod Inventora je u tome, što Inventor pri otvaranju Assembly-ja uzima partove i SubAssembly-je iz foldera aktivnog projekt fajla

. Zbog toga je potrebno da u drugom folderu u koji su prekopirani fajlovi postoji i projekt fajl koga je potrebno sa Browse uvesti u Inventor i aktivirati. Projekt fajl se može prekopirati sa ostalim fajlovima u drugi folder i da mu se jednostavno promijeni ime (na primjer ''ime projekta''Ver2), ali je postupak sa Pack And Go ispravniji jer sa sobom povlači kopiranje samo onih partova i assembly-ja koji su sastavni dio glavnog assembly-ja (ne povlači one partove koji su na primjer zbog nekih izmijena izbačeni iz assembly-ja, ali su ostali u folderu projekta), kao i dijelove iz standardne baze dijelova. Pack And Go je najviše pogodan kada je potrebno u novi projekat ubaciti neke standardne ili unificirane SubAssembly-je (podsklopove) u novi projekat. Vrlo jednostavno ih prebacite iz starog projekta (a da ne morate u windowsu tražiti i selektovati njihove Partove i SubAssembly-je i kopirati ih, znači taj postupak Copy/Paste se izvodi automatski) u novi.
Pretpostavljam ivicat13 da je problem bio u tome što nisi aktivirao novi projekt fajl iz foldera B (kako si ga nazvao). Aktiviran je bio projekt fajl iz projekta A i pri otvaranju glavnog Assembly-ja iz foldera B povučeni su Partovi i SubAssembly-ji iz foldera A, jer se aktivni projekt fajl nalazi u folderu A. Potrebno je da sa Browse uvezeš projekt fajl iz foldera B u listu projekata, ali i da
duplo klikneš na njega u listi projekata kako bi on postao aktivan (kao na slici ispod, da bude ''čekiran''), i tada pri otvaranju glavnog Assembly-ja iz foldera B neće biti povučeni fajlovi iz foldera A.
Da li je to prednost ili nedostatak kod Inventora u odnosu na Solid Works?
Meni lično više odgovara hijerarhija projekata kod Inventora, zato što imate preglednu listu svih projekata kao na slici iznad, i onda iz jednog projekta u drugi prelazite jednostavnim dvoklikom na željeni projekat. U Solid Worksu morate preturati po folderima na hard disku da bi ste našli željeni Assembly, ali onome ko uredno sortira i imenuje sve te foldere to predstavlja najmanji problem.
Pozdrav i nadam se da sam pomogao.
Slaviša
[Ovu poruku je menjao SlavishaT dana 09.06.2007. u 16:06 GMT+1]