[ alekd011 @ 08.06.2007. 14:25 ] @
Racunari su pod winXPhomesp2 imam jos AP/Router Gigabyte. Desktop je ukljucen kablom u AP/Router ideja je bila da se dva notebooka preko AP/Routera spoje sa desktopom i podele printer i internet.

Problemi:

1. Kad sam isetavo staticke IP adrese svim racunarima 192.168.1.1 do 192.168.1.3 (AP/Router je na 192.168.1.254) racunari su se cas videli i mogli da sharuju file i printer a neki put se nebi nikako videli. Kad ih pingujem vide se svi. Jedino laptopovi ponekad imaju timeout ali posle par timeouta opet se vide preko pinga (sva 3 racunara se vide preko pinga) winxp nikako da ih vidi. Kako ovo resiti u koji mod staviti AP/Router AP ili Router mode? Da li treba promeniti IP adrese ili nesto drugo. Naravno da smo svi u istoj workgroup.

2. Sad nam stize ADSL koji ce biti prikljucen na desktop kako naterati desktop da propusti internet ka laptopovima (pokusao sam sa sharovanjem dialup konekcije sa desktopa i nije uspelo kod laptopova sam upisao da mi je default gateway desktop)

Pitanje da li treba dokupiti switch i AP/router spojiti sa njim a desktop u switch. Da li bi to radilo ili to nema veze uopste? Da li je potrebno ako se sharuje internet da adrese budu 192.168.0.X, da li to utice na AP/Router jer njegova adresa je 192.168.1.254.

I konacno kako sve ovo konfigurisati da radi.

P.S. Ovde u forumu sam nabasao na izmenu u reg bazi ipenablerouter u 1. Da li to treba ukljuciti na desktopu da bi sharovo internet.

Unapred hvala...
[ Milos Stojanovic @ 08.06.2007. 14:51 ] @
Ako ponekad imaš ping timeout to znači da ti wireless veza nije baš najbolja, tj. dolazi do gubitka paketa što je dosta loša stvar.

Možda je udaljenost između AP i notebookova suviše velika, ili imaš nekih fizičkih prepreka na toj relaciji?
[ alekd011 @ 13.06.2007. 10:05 ] @
Posto nam je stigao ADSL evo me sa novim iskustvima...

Mislim da je veza koju sam opisao u pocetku teme nemoguca i da je potreban switch izmedju AP/Routera i desktop racunara. Ovo sledi iz toga sto kad sam ADSL preko lan kabla spojio sa AP/routerom sve je proradilo. Jos nisam testirao workgroup rad, ali internet pici.

Jedino sto me nervira sa AP/Routerom sto gubi signal (time- out) to ozbiljno remeti vezu i stvara probleme. Inace AP/ Router mi stoji odma do laptopa tako da mislim ili nesto nije u redu sa AP/Routerom ili samo setovanje (nislim na pakete i brzinu rada) nije u redu. Tako da cu najverovatnije preci na 1 switc i razvuci kablove (ipak bez kablova nista).

Ako neko ima ideju kako resiti time-out i gubitak konekcija sa AP/Routerom svaki predlog je dobro dosao.