[ solarko @ 09.06.2007. 09:33 ] @
Tabela ima 2 kolone. Hocu da pronadjem red sa vrednoscu X u prvoj koloni (primarni kljuc) i da odstampam sadrzaj 2. kolone.

Poz
[ Miloš Baić @ 09.06.2007. 09:48 ] @
Koju tehnologiju koristiš za rad sa bazom i koji report engine?
[ X Files @ 09.06.2007. 10:40 ] @
U Borland C++ Builderu (verujem da i u Delphiju) postoje metode Lookup i Locate TDataSet-a. Detaljna upotreba je
opisana u Help sekciji: Developing database applications > Understanding datasets > [Using Lookup i Using Locate]

Lookup traži po zadatom ključu (koji može biti i više atributa), i vraća Variant polje sa vrednostima željenih atributa.
Lookup se ne pozicionira na pronadjeni slog za razliku od Locate. Ovo završava posao vrlo lako a pretraga koristi
i indekse ako postoje za brže pronalaženje sloga.

[ Miloš Baić @ 09.06.2007. 11:17 ] @
Ako koristiš ADO, što nisam u prvom momentu video, moja greška, preporučio bih ti TADOQuery za upit kojim ćeš dobiti željeni podatak. Uopšte, rad sa komponentama koje mogu koristiti upitni jezik.
Code:

select atribut2 from tabela where atribut1 = neka_vrednost;

Postoji i u delphiju metoda Locate, kao i Lookup polja. O svemu tome, pretraži malo forum, dosta se pisalo.

E, sad, za izveštaj, koju tehnologiju koristiš(report engine)?
[ solarko @ 09.06.2007. 20:38 ] @
Nikakvu tehnologijiu. Samo da mi sadrzaj polja trenutnog reda ispise u Caption forme. [ovo je uproscena verzija problema]
[ solarko @ 09.06.2007. 20:43 ] @
Nikakvu tehnologijiu. Samo da mi sadrzaj polja trenutnog reda ispise u Caption forme. [ovo je uproscena verzija problema]
[ solarko @ 09.06.2007. 20:55 ] @
Pronasao sam sta mi treba.
Hvala Baicu i X Files-u (vec tradicionalno) za brze i korisne odgovore.

Postavio sam jedno pitanje u forumu Baze, pa mozete i oko toga da mi pomognete :)

http://www.elitesecurity.org/t...-pocetniku-Malo-slozeniji-upit