[ Mariouss @ 11.06.2007. 10:30 ] @
Pozdravljam ! Imam jedno kratko pitanje.... "Tjeram" MS SQL bazu (za sada je velika 10 Gb) na dva 3 Ghz XEONA x226 IMB serije serveru, sa 3 Gb rama, 2x74 Gb 15000 okr/min (MIRROR 1) i 2x146 Gb 10 000 okr/min. Trenutno mi je baza pocela da steka u smislu da mi diskovi stvaraju usko grlo, jer kada se vade neki zahtjevniji izvjestaji koji se protezu na recimo 1, 2 il 3 mjeseca dosta korisnika je zakinuto za resurse. Npr. Ja kada vadim kvartalni izvjestaj, drugi korisnici se zale da je jako sporo, sto i sam mogu da vidim, jer diskovi necu reci da "crkaju" ali se debelo napinju. Stavio sam bazu na brze diskove (15 000 okr/min), dok sam OS (WINDOWS ENETERPRISE SERVER 2003) stavio na sporije diskove od 146 Gb. Svi diskovi su u MIRRORU 1. Posto nemam licence za 4 CPU (HT off), zanima me da li bi dobio ista na ubrzanju ako bi kupio jos dvije licence za OS i ukljucio HT? Sta predlazete da se napravi ovdje? Da li da kupim novi server? Jedno lagano pitanje: AMD ili INTEL za MS SQL? Sto je bolje/brze? Da ne zaboravim, baza ima tendenciju da godisnje raste po 5 gb. Unaprijed hvala! |