[ Lejlab @ 13.06.2007. 13:08 ] @
Evo sta ja ne razumijem. Sjednes za kompjuter, koristis npr.Skype ili neki drugi program koji omogućava konvertovanje i slanje tvog glasa u mrežu i upises broj koji zoves, mobilni ili fiksni. I sve to kroz mrežu ide do servera koji je najblizi onom koga zoves. A osoba koju zoves je pretplatnik telekoma koji ne omogucava VoIP niti je konfigurisan za tu uslugu. I sta sad? Ko ti omogucava i dopusta da ti pozoves tu osobu? Postoji usluga biranja, ko te "pusti" i signalizira toj osobi uopste da je zoves? Sta se desava na tom "najblizem" serveru (a koji ne dozvoljava VoIP) da osoba pozove mobilni ili fiksni broj???
[ misk0 @ 13.06.2007. 20:28 ] @
Ukratko: tvoj racunar konvertuje tvoj glas u niz byte-ova (podataka) i salje ih na internet, koji opet prenosi tvoj glas do odredjenog uredjaja koji komunicira sa telefonskom centralom (koja je danas poprilicno komplexna i sofisticirana) i centrali prenosi glas i zeljeni broj. Tad centrala poziva taj broj i ukoliko se veza uspostavi omogucuje prenos glasa sa tvog racunara na neciji fixni telefon. To je ukratko i ugrubo, za detaljnije se ide u skolu :)

[ Lejlab @ 14.06.2007. 07:11 ] @
Ok jasno mi je to dio koji ne kontam je kao sto sam objasnila. Ako npr. ja koristim usluge telekoma koji nije konfigurisan za voip, a takvih je trenutno koliko hoces. Kako će centrala prenijeti taj broj i obaviti i dozvoliti poziv kad joj ne plaćaš za to i kad nije konfigurisana za to.??? Poziv dodje to centrale, ali putem internet mreže a ne telefonske mreže koja dozvoljava taj poziv u noramalnim uslovima.
[ gojnik @ 14.06.2007. 11:30 ] @
Poziv dođe putem interneta do servera koji je povezan sa PSTN. Taj server se može nalaziti naprimer u matičnoj zemlji osobe koja se poziva, susednoj zemlji, ili iz zemlje iz koje je trenutno legalno i najpovoljnije terminirati pozive u fiksnu mrežu. Koliko sam ja upoznat, zasad je ilegalno terminirati VoIP pozive u Telekom Srbija fiksnu telefonsku mrežu.