[ garrak @ 13.06.2007. 16:01 ] @
Poštovani,

Imam "serijski" problem sa usb tastaturom. Ploča je Gigabyte za procesor AMD 64 X2.

U biosu tastatura radi, pregledao sam sve stavke za enable usb:ovo-ono, probao 100 kombinacija. Najbolje što je uspjelo je da na login promptu tastatura proradi poslije 2-3 sekunde, logujem se u sistem i onda u sistemu tastatura više ne radi. Na jednom od prednjih usb konektora ponekad proradi ali to ne traje dugo.

Pored toga u hardware devices, isto PONEKAD se vidi upitnik kod jednog od 3 usb human interface-a.

To mi se događa sa 2-3 ploče (kompjutera) koji su sastavljeni skoro, potpuno novi.

Jedino što mi pada na pamet a što bi moglo možda biti uzrok je da dok je rađen widows setup to je rađeno sa ps/2 tastaturom.

Da li bi pomoglo deinstalirati čipset (nvidia), može li se to uopće?

Probao sam sa deinstalacijom usb device-a. Ponovo ih prepozna i instalira ali problem ostaje.

Važno mi je rješenje ovog problema jer sam na poslu na probnom periodu pa se nadam da ćete pokušati pomoći.

[ kime1 @ 14.06.2007. 18:25 ] @
imaš one usb/ps2 konvertore, možda bi to pomoglo...usput ćeš osloboditi jedan usb port :)
[ garrak @ 15.06.2007. 07:10 ] @
Evo kako sam to riješio.

Safe mode: deinstalirati sve usb drajvere(device manager), i isključiti system restore. (to sve naravno sa prikopčanom ps/2 tastaturom).
Zatim, kad isključim komp. iskopčati ps/2 i ukopčati usb tastaturu. Miš (usb) je cijelo vrijeme spojen preko ps/2 adaptera.
Tada je proradilo sve kako treba, kad sam se uvjerio da i dalje radi poslije nekoliko reboota, ukljucio sam ponovo sys restore (jer šefovi traže da bude uključen).

Ovo sve navodno važi samo za XP SP2.

Courtesy of Nele, master of hardware&other things :)