[ RMAN @ 13.06.2007. 23:36 ] @
Ostade mi jos nekoliko zadataka koji mi ne idu.

1)Izracunati vrednost izraza ako je i
2)Resiti jednacinu
3)Resiti jednacinu

Evo dokle sam ja dogur'o:

1)
Ovaj stvarno ne znam,evo dogurao sam do ovde i ni makac:

Treba mi samo savet dal sam na dobrom putu i da mi predlozite sta dalje....

2)

Resenja:
Sva resenja zadovoljavaju jednacinu,pa me interesuje da li je ovo dobro?

3)

Smena:

Resenja : ne odgovaraju polaznoj jednacini pa se odbacuju
Konacno resenje je:

U resenju se dobije:
Kako su ovo uspeli da dobiju?????

Imam jos 2 nejednacine al to cu posle mrzi me sad da kucam.

[ Daniel011 @ 14.06.2007. 00:21 ] @
1)
Da li si možda pokušao da prvo nađeš koliko je , pa da zatim jednu promenljivu izraziš preko druge? Iz uslova i se jasno vidi da je . Nisam siguran da je to pravi način, samo pitam. Ovo ću još pogledati.

2)
Koliko vidim, ispravno ti je rešenje, jedino što bi sva ta rešenja mogao objediniti u jedan oblik:

3)
Sve ti je u redu do koraka

Jedino si pogrešio u rešavanju , za taj slučaj treba da se dobiju rešenja

tj.

[ RMAN @ 14.06.2007. 00:45 ] @
Tako je, u pravu si. Malo sam pozurio pa sam dobio da je
[ Kolins Balaban @ 14.06.2007. 00:46 ] @
moze biti samo , s obzirom na dati interval. I ja gledam taj zadatak. Mislio sam da sam ga bio rijesio, ali se potkrala jedna greskica, i sve palo u vodu :)
[ Daniel011 @ 14.06.2007. 00:49 ] @
Evo pogledao sam i pod 1), ne mora onako kako sam predložio, dobro si krenuo.
Sledeće što treba uraditi je imenilac, tj. pretvoriti u zbir:

tako da se kao konačno rešenje dobije .
[ Daniel011 @ 14.06.2007. 00:52 ] @
Kolinse, ne pripada intervalu .
[ RMAN @ 14.06.2007. 00:54 ] @
Tacno tako. Resenje je 2. Svaka cast!
[ RMAN @ 14.06.2007. 01:00 ] @
Evo sad ja malo Kolins-u da objasnim ,da nije u pravu, sa brojevima

Neka je

a interval je (-2,2) Znaci da je 3 van intervala. A sto je u intervalu.
[ Kolins Balaban @ 14.06.2007. 01:24 ] @
ccccc vidite li vi koliko je sati ljudi?? :) ja sam malo pomjesao brojeve u intervalu :P a da je interval ? :) nemojte zamjeriti ba (uhhhh jest me sad stid, svi mi se smiju :P podsjeca me na vremena kad sam imao vjezbe kod opasnog asistenta :)))))
[ RMAN @ 14.06.2007. 01:27 ] @
Aj pozdrav! Odo ja.
[ Daniel011 @ 14.06.2007. 01:43 ] @
Citat:
Kolins Balaban: a da je interval ?

Kad se navodi interval, obično se prvo napiše donja, a zatim gornja granica istog. Bar ja do sada nikad nisam video suprotan slučaj. Možda si mislio na interval , tada bi se zaista nalazilo unutar njega, ali to je već sasvim drugi slučaj.

A zbog čega ti se taj "opasni asistent" toliko urezao u pamćenje, da nisi možda koji put i sam bio na njegovoj meti?
[ Kolins Balaban @ 14.06.2007. 01:51 ] @
iako jedva gledam, nisam htio odustati :)

- koristio osnovni trig. indentitet, i dati interval kao uslov pri odredivanju znaka kosinusa
znaci imamo da je

-------------------------------

podijelimo obadvije jednacine sa pa dobijemo:

Sada oduzmemo drugu od prve, pa dobijemo:

De nemojte mi se smijati :) jedva gledam :P
[ Kolins Balaban @ 14.06.2007. 01:58 ] @
Hehe nije se meni niko smijao, ali jesam ja drugima. Ja nikad nista nisam smio ni pitati :) zadatke sam kontao kod kuce ko budala i patio se skupa s cimerom. Zafrkan asistent bio (drzao mi vjezbe iz uvoda u matematiku-kompl. br., vekt. algebra, linearna algebra, analitika u prostoru), teze skontati njegovo rjesenje, nego zadatak rijesiti sam. neki loodjak, sve zadatke rjesavao nekim svojim metodama, preskoci po 10 koraka, pa ti doomas kod kuce, odtkud mu ovo, a na vjezbama ne mozes stici ni da prepises s table. jednom rukom pise, a drugom brise (i tako bude sav bijel od krede), i tako tri casa, nema pauza :)
Ebo ti reko elektrotehniku u sarajevu, odoh ja na visu u doboju, gdje upisem 10 iz matematike, i gdje se traze one osnovne stvari, i ne sprema te niko za olimpijadu. Ionako jedan inzinjer elektrotehnike sve to zaboravi za par godina, jer mu 90% tih stvari ne treba.
[ RMAN @ 14.06.2007. 23:36 ] @
Evo jos ta dva zadatka:

4) Resiti nejednacinu
5) Resiti nejednacinu

4)

Iz ovoga sledi da su resenja:

DA LI JE OVO DOBRO????

5)
Nemojte resavati ovaj zadatak,dajte mi samo savet sta da radim. Dal da je resavam kao kvadratnu jednacinu ili kako?
[ Daniel011 @ 14.06.2007. 23:58 ] @
4)
Ne vidim svrhu znaka . Da nije on možda ovde suvišan?
I umesto trebalo bi da stoji . Takođe, umesto treba .
Ajd proveri to, dok ja pogledam 5)...
[ Kolins Balaban @ 15.06.2007. 00:04 ] @
U tom 5. zadatku, mozes to fino rastaviti na oblik i dalje rjesavas tablicom, ili kako si vec navikao
[ Daniel011 @ 15.06.2007. 00:06 ] @
Upravo to i ja sad htedoh reći, jer sam pokušao kao kvadratnu i nisam daleko stigao.:)
[ EArthquake @ 15.06.2007. 11:47 ] @

da pojasnim kad ide a ne
posto sam ja imao muke dok sam to shvatio , kad sam spremao trigonometriju , nisam u nijednoj knjizi koju imam nasao zasto se to radi

pa sam prokljuvio sam ,
pa , da se nebi neko mucio ako dodje na istu muku , da objasnim bar :)

ta dva resenja , kad ih nacrtas na trigonometrijskom krugu cine ugao od 180 stepeni , i onda imesto da za oba resenja dajes periodicnost (odnosno periodicnost celog kruga), das mu periodicnost pola kruga tj

u sustini , oba vida resenja su tacno , ali u zbirci po kojoj ocigledno RMAN i ja radimo daju resenja u ovom , drugom , obliku sto je mene jako zbunjivalo , zaista nigde nisam mogao da nadjem zasto :) dok nisam seo i sam ga skapirao :)

pozdrav,
Aca

[Ovu poruku je menjao EArthquake dana 15.06.2007. u 12:59 GMT+1]
[ RMAN @ 15.06.2007. 16:39 ] @
@Daniel011
U pravu si za .Zurio sam pa sam zaboravio da podelim sa 2,posto je .
Ona unija ne znam dal treba. U zbirci za FTN stoji sa unijom i kaze otprilike ovako:
Prvo se gleda nejednacina(ako je sin i cos) u intervalu od . Kada se nadje resenje za ovaj interval onda je resenje nejdenacine unija svih resenja van tog intervala.
[ Daniel011 @ 15.06.2007. 17:58 ] @
Misliš na uniju po vrednostima , gde ? Ako je tako, onda mi deluje logično. Ja, priznajem, nisam do sada susretao taj način obeležavanja, ali ako je tako napisano u zbirci, onda je u redu.
[ RMAN @ 15.06.2007. 22:16 ] @
Pa da,tako.
[ Maverick89 @ 26.06.2008. 12:39 ] @
Da li bi neko mogao da mi objasni kada u resenju dodajem kπ a kada 2kπ.... Ovo me svaki put iznervira kod resenja,sve tacno uradim i onda me ovo zezne... Hvala
[ miki069 @ 26.06.2008. 23:19 ] @
osnovni period sin(x) i cos(x) je 2*pi. Kod njih dodajes 2*k*pi na osnovno resenje.

osnovni period tg(x) i ctg(x) je pi. Kod njih dodajes k*pi na osnovno resenje.

Pod "osnovno resenje" se smatra svako resenje od 0 stepeni do 359 stepeni, 59 minuta, 59 sekundi, 5959595959...
[ Maverick89 @ 27.06.2008. 15:21 ] @
Evo jedan primer 1-sin2x=cosx-sinx na int. [0,2π]. Oni u resenju dobiju na kraju za cos x=2kπ i x=-π/2+2kπ,a za sin x=-kπ i x=-π/2 - [B]kπ[/B]. Zasto je za sin samo kπ,a za cos 2kπ,ne kapiram... Hvala
[ miki069 @ 30.06.2008. 22:23 ] @
Kako nigde u resinjima nemaju x=pi/4 ili ti x=45 stepeni.

Podeljena je jednacina sa (cosx - sinx) bez garancije da je razlicit od nule?

A sta ako je (cosx-sinx) = 0 ?

Jel u tim resenjima dokazuju da je: 2 =3?

Kad smeju da dele jednacinu sa nula, onda se to lako dokaze.
[ petarm @ 30.06.2008. 22:45 ] @

je svakako resenje!
[ miki069 @ 30.06.2008. 22:56 ] @
Tvoje resenje je OK Petre.

Mogao si i brze. Leva strana ti cini potpun kvadrat od (cosx - sinx).
Izadje na isto. Nebitno je.

Zbunjuje me da kazu da u resenjima u zbirci nema x=pi/4.

Jedini nacin da ga nemaju je da su podelili (skratili) jednacinu sa (cosx - sinx) bez garancije da je razlicit od 0, a ne kao ti ispravno ga faktorisao iza zagrade.