[ elemirac @ 15.06.2007. 13:15 ] @
Malo sam se raspitivao i dosao do raznih recepata za kucnu proizvodnju biodizela. Zato me sada interesuje da li je moguca neka konkretna primena. Da budem realan - ne racunam da cu uskoro voziti auto na to gorivo (vozim yuga na plin), jer cak i ako nekako u kucnim uslovima postignem dovoljnu cistocu i kvalitet, ipak cena proizvedene litre prelazi cenu kupovnog dizela. U najboljem slucaju, kada bih koristeno ulje uspeo da dobijem iz nekog restorana ili slicno, opet bi sve ukupno kostalo oko 10 din. manje po litri... Zanemarimo, dakle, pricu o automobilima. Ono sto je meni palo na pamet je primena u starim naftaricama. Tu nisu potrebna neka specijalna svojstva goriva, a bila bi to jeftina opcija za grejanje preko zime. U ovoj temi zeleo bih da se javi neko, ko bi mi mogao reci nesto o proizvodnji ulja. Kako cediti ulje iz raznih biljaka, uljarica i da li je moguce koristiti drugacije biljke ili cak razne korove. Zatim, interesuje me da li bi za takvu primenu goriva (sa cedjenim i koristenim uljem), mogla da se koristi univerzalna formula. Na primer 10 litara ulja, 2 litre metanola i 5 grama kausticne sode. Pretpostavljam da za naftarice nije bitan kvalitet goriva. Pa, ako neko zna nesto o ovome... Unapred hvala |