|
[ 3okc @ 15.06.2007. 20:27 ] @
| Priznajem da sam početnik u XML-u i unapred se izvinjavam ako je ovo već neko pitao. Sumnjam da jeste pošto sam već izguglao izveštaj o grešci i od oko 380 ponuđenih strana (uglavnom forumi) samo jedan (!) je pitao ovo isto i, zamislite, bez odgovora. Pomalo frustrirajuće, rekao bih.-
Elem, kao što rekoh totalni sam početnik u xml-u, uglavnom još pipam u mraku. Svojevremeno sam skinuo mali parser xt.exe koji ne treba instalirati nego ga pokrećeš iz DOS-a (ili TotalCommander-a) i prosleđuješ mu argumente (xsl in.xml out.xxx). Prosto, ali meni je obavljalo posao bez obaveze da se opterećujem glomaznim programima. [Ovo pominjem zato što bih voleo da nastavim da ga koristim, ako je moguće.]
Dakle, greška koja me izluđuje kada pokrenem parsiranje je:
Code: Unable to start the application. The Microsoft virtual machine cannot be found.
Class not registered
Šta je još ostalo da se instalira? Tu su i Dot.NET 1, 1.1, 2, Microsoft XML 4, najnoviji JWM SDK.. Stvarno ne znam šta još da uradim.. Negde sam pročitao komentar da postoji problem ako nešto od ovoga instaliraš "pogrešnim redosledom"! Pa ne mogu da verujem da je to moguće! Naknadno sam deinstalirao Dot.NET 2 i, opet isto.
Kako je uopšte moguće da neko napravi instalaciju koja te neće upozoriti prilikom instalacije da je, upravo, pogrešna??
Ako iko zna za rešenje, grizem nokte da saznam. |
[ 3okc @ 19.06.2007. 20:32 ] @
Sumnjam da ovo ima neke veze sa Javom, ali opet, ako se nađe junak koji je rešio ovaj problem (a pri tom bude i voljan da ga podeli sa nama) --nema problema.
Možda nisam bio sasvim jasan: imam xml fajl sa podacima veličine nekoliko 10M i napisan xsl koji mi izvlači potrebnih 300K podataka. [Dakle, meni se ovo, kao laiku, do sada čini da je bilo na dobrom forumu, al' ajd' sad.]
Pre 10-ak meseci, kada sam nekako sastavio svoj prvi xsl, za parsiranje sam koristio xt.exe, što će reći, tada je sve radilo kako treba. Međutim, prošle nedelje kada sam ponovo imao potrebu za izdvajanjem ovih podataka, ponovio sam korake ali mi se javila pomenuta greška! Isto mi se dešava i kod kuće i na poslu! (Win XP Pro)
Ponovo sam skinuo sa web-a xt.exe za slučaj da se fajl "oštetio" (hoće to od "stajanja") ali bez razlike. Nemam informaciju da je konfiguracija (softverska) menjana za protekli period, tj ne znam da li je neko nešto (de)instalirao na poslu ali sumnjam. Na kućnom sam radio bck-up ali imam sačuvane instalacije koje sam onomad koristio (MS XML, JAVA) i njihovo reinstaliranje mi ama baš ništa nije vredelo.
U međuvremenu sam pročitao u MS help-u (nešto što vi koji radite sa xml-om sigurno već znate) da se informacija o šablonu za parsiranje može navesti i unutar xml-a ukoliko ovaj [šablon] postoji, inače se koristi podrazumevani. Kada sam ubacio ovu definiciju u onih 30-40 MB, IE je lepo prikazao podatke (budući da je i predviđen htm kao izlaz). Međutim, meni bi baš odgovarao xt.exe koji sve lepo prosledi u poseban fajl.
[ mmix @ 20.06.2007. 16:45 ] @
Pazi, ja koliko vidim ti nemas problema sa svojim XMLom niti sa XSLT transformacijom koju si napisao, imas problem da pokrenes xt.exe. Takodje, xt nije parser, parser samo cita XML i eventualno ga verifikuje koristeci xsd semu koju pominjes, xt.exe je transformator (boze, kakav rogobatni naziv  ) tj primenjuje tvoju XSLT transformaciju da iz ulaznog XML fajla formira izlazni. Dakle, parsiranje i transformacija su dve razlicite stvari.
Greska koju si pomenuo gore pominje microsoft virtual machine, sto je, sad obsoleted, microsoftov java engine. Ja pretpostavljam (ne mogu da tvrdim) da tvoj xt.exe ima boot rutinu koja ucitava JVM i kroz njega pokrene klasu registrovanu u sebi. A sad, dal je ova pretpostavka tacna i ako jeste kako to da resis, to mora da ti kaze neko koje mnogo bolji od mene u Javi (sto i nije tesko  )
[ Zmaj @ 20.06.2007. 17:11 ] @
pa probaj da skines java virtual machine, potrazi preko gugla, instaliraj ga i onda pokreni taj xt
[ 3okc @ 20.06.2007. 23:42 ] @
Meni jedino ostaje da citiram sam sebe:
Citat: Šta je još ostalo da se instalira? Tu su i Dot.NET 1, 1.1, 2, Microsoft XML 4, najnoviji JVM SDK.. Stvarno ne znam šta još da uradim.. Negde sam pročitao komentar da postoji problem ako nešto od ovoga instaliraš "pogrešnim redosledom"! Pa ne mogu da verujem da je to moguće! Naknadno sam deinstalirao Dot.NET 2 i, opet isto.
Znači, JVM je instaliran, ako je i bio neophodan obezbeđen je od samog početka. Nisam morao da ga tražim preko gugla, hvala na "korisnom" savetu. Mislim, sad bih ja trebao da budem bezobrazan i uputim one koji mi šalju ovakve savete da prvo pročitaju uputstvo (koje sam btw ja pročitao) o načinu kako treba postavljati pitanja. Elementarna pretpostavka važi i ovde: prvo čitaš pitanje. Druga, ako nešto nije jasno napisano, pitaš za pojašnjenje. Vrlo prosto.
Posebno "volim" one što im je "potraži na guglu" početak, sreda i kraj svega čime imaju da doprinesu. Hvala, "brate", nisi morao da se trudiš, slobodno me ubuduće obiđi.
Pitanje je trebalo da isprovocira nekoga kome se ista greška javila, da mi objasni kako je problem rešio (ako jeste), eventualno, ako zna, da mi objasni zašto se to dešava.
Nije ova greška ni po čemu specifična za xt.exe. Kada sam je guglovao, na većini sajtova se pominjao SAXON (ako sam dobro zapamtio).
[ 3okc @ 21.06.2007. 00:57 ] @
Citat: mmix: Pazi, ja koliko vidim ti nemas problema sa svojim XMLom niti sa XSLT transformacijom koju si napisao, imas problem da pokrenes xt.exe. Takodje, xt nije parser, parser samo cita XML i eventualno ga verifikuje koristeci xsd semu koju pominjes, xt.exe je transformator (boze, kakav rogobatni naziv ;)) tj primenjuje tvoju XSLT transformaciju da iz ulaznog XML fajla formira izlazni. Dakle, parsiranje i transformacija su dve razlicite stvari.
E, prvi put čujem da se to zove "transformator", svašta! Nekako mi je logičije da ga zovem "parser" kad mi izdvaja podatke (tj "parsira" :)), nego da se navikavam (i pri tom zbunjujem svet) na novo značenje već iskorišćene reči. Mislim, zašto ne bismo mogli da kažemo, ok, ovo NIJE parser, ali nek onda bude VRLO OGRANIČEN PARSER (VOP)? ;) To sa "transformisanjem" &stuff je malo preupotrebljeno već na raznim mestima.. Zašto onda ne bi bio formatizator? preformator? translator? transformulizator? :D Reci, bre, "transformer" da te ceo svet razume! :D
Citat: Greska koju si pomenuo gore pominje microsoft virtual machine, sto je, sad obsoleted, microsoftov java engine. Ja pretpostavljam (ne mogu da tvrdim) da tvoj xt.exe ima boot rutinu koja ucitava JVM i kroz njega pokrene klasu registrovanu u sebi.
To pitanje i mene kopka, pomenuo sam već da sam negde pročitao da redosled instaliranja može da bude bitan. Ako mu poslednje instalirani (recimo da je to MS XML) preotme registraciju onda je poruka logična. Samo, zar to, onda ne bi bio malko češći problem? shodno tome, valjda i šire poznat? umesto što se nedelju dana preganjam sa istim.. Ne znam, evo, čitam i helpove, ne nalazim da se nešto pominje. Nisam našao ni gde bi ta registracija bila upisana. Valjda bi trebalo da onda može da se menja, zar ne?
Citat: A sad, dal je ova pretpostavka tacna i ako jeste kako to da resis, to mora da ti kaze neko koje mnogo bolji od mene u Javi (sto i nije tesko :))
Čekamo tog junaka da se javi!
[ Zmaj @ 21.06.2007. 06:49 ] @
posto kazes da imas sve instalirano (a ni jedno nema veze sa drugim: XML, .NET i JAVA) niti znas uzrok zasto ti ne radi, da li si probao da ponovo instaliras JVM, posto dodavanje i oduzimanje .NET nema veze sa javom.
Da li ti u opcijama od jave stoji da je default za IE (mozda ima veze):
control panel->java->advanced->default java for browsers,
ukljuci oba ako nisu. Ne secam tacno, ali, da li ti prilikom instalacije JVM, predlozi da ga doda u path, ako da, dozvoli mu.
Download:
Sun: http://www.java.com/en/download/manual.jsp
MS: posto je MS-u zabranjeno da pravi svoju JVM, jer ona koju su oni napravili se razlikovala od origanalne specifikacije, i koja je izbacena iz XP-a, mogao se naci fajl da se skine sa MS-ovog sajta, ali sad ga vise nema. Tako da sam ga nasao google, a ukucaj MSJAVAVM.EXE (kako se zvao taj fajl) pa sam dobio gomilu rezultata, ako ti neradi sa Sun JVM probaj ovaj. Velicina je par megabajta.
Sto se tice transformacije, tu je mmix u pravu, xslt se koristi za transformaciju xml fajla. procitaj (opet uz pomoc google-a) sta je xslt, ukucaj "what is xslt". prvi rezultata ti kaze:
Extensible stylesheet language transformation (XSLT) is a language for transforming XML documents into other XML documents. XSLT is designed for use as part of XSL, which is a stylesheet language for XML.
Nadam se da ce ti ovo pomoci.
[ 3okc @ 23.06.2007. 00:10 ] @
Uradio sam tek danas po ZMAJevom savetu i sada - radi! Hvala, veliko!
Samo da preciziram:
(1) Sa Sun-ovog sajta nisam ništa pametno uradio, preuzeti JVM mi je pri instalaciji prijavio da isti već postoji i da mogu da ga re-instaliram. Prihvatio sam ali ovo ništa nije vredelo.
(2) Ptom sam skinuo MSJAVAVM.EXE sa prvog linka koji mi je Google ponudio, instalirao i - nakon reseta, xt.exe je transformisao kao nekada. Interesantno je da su svi ostali MSJAVAVM.EXE sa ostalih linkova iz Google-a - različite veličine! Ovaj koji sam skinuo je od svih najveći i ima 6.29 MB; trebalo bi da je onda i noviji od ostalih.
(3) Ovo mi niko nije savetovao, nego, morao sam da probam - tu sam onda uklonio Sun-ove instalacije JVM-a koje su prethodno instalirane i reinstalirane, tek da vidim koliko mi trebaju. Posledice - nikakve, sve je nastavilo da funkcioniše.
Ukratko, vrlo sam zadovoljan!
[ 3okc @ 23.06.2007. 00:33 ] @
Citat: Zmaj: posto kazes da imas sve instalirano (a ni jedno nema veze sa drugim: XML, .NET i JAVA) niti znas uzrok zasto ti ne radi, da li si probao da ponovo instaliras JVM, posto dodavanje i oduzimanje .NET nema veze sa javom.
Nisam mogao da budem toliko siguran da jedno veze nema sa drugim jer sam prilikom instalacije nekog od .NET-a dobio i MSXML. Za mene dovoljno da verujem da bi veze moglo da bude.
Citat: Zmaj: Sto se tice transformacije, tu je mmix u pravu, xslt se koristi za transformaciju xml fajla. procitaj (opet uz pomoc google-a) sta je xslt, ukucaj "what is xslt". prvi rezultata ti kaze:
Extensible stylesheet language transformation (XSLT) is a language for transforming XML documents into other XML documents. XSLT is designed for use as part of XSL, which is a stylesheet language for XML.
Ni ovde ne mogu da se složim u potpunosti. To što si napisao je "tačno" - utoliko što korespondira sa definicijom koju citiraš ispod; istovremeno, takvu formulaciju sam našao i u knjizi David-a Hunter-a "XML od početka...", koristi identične reči; U odeljku o xt.exe piše doslovno:
Citat: source je XML-ova datoteka koju želite da transformišete, stylesheet XSL-ova lista stilova koju koristite za izvršavanje transformacije ...
Međutim, ono što je "mmix koji je u pravu" rekao, i na šta je bila moja reakcija je nešto potpuno drugo. mmix je ovaj program prozvao "transformatorom". Nije da teramo mak na konac ali na ovoliko slobode ja ne mogu tek tako da pristanem, trebao bi mi malko jači autoritet. Ništa slično do sada nisam našao u pisanom izvoru, a kako vidimo, ne postoji ni u Google-ovoj definiciji.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|