[ Jovan_NS @ 16.06.2007. 23:40 ] @
Ovako: Pošto su u zadnje vreme plazma televizori, postali dostupni za široke narodne mase zbog koliko-toliko povoljne cene, imam pitanje za sve vas: Na šta treba paziti prilikom kupovine plazma televizora?
- Kolika je poželjna max rezolucija (prm. 1024x768 ) ?
- HD READY (koja rezolucija je poželjna) ?
- Osetljivost (WTF) ?
- Kontrast
- Ulazi (HDMI, Component...) za koji sta služi?
- Ugao vidljivosti?

Ako imate neki model koji bi mi preporučili slobodno!
[ Majstor Duja @ 18.06.2007. 12:11 ] @
Obrati paznju da nije plazma....znam da zvuci glupo ali sam ozbiljan.
[ cHeMiR @ 20.06.2007. 15:29 ] @
kontrast da je shto veci, a odziv shto manji...

kod plazme je znatno veci ugao gledanja nego kod LCD-a, ali CRT mozes da gledas sa 90 stepeni
[ damg @ 20.06.2007. 16:14 ] @
Citat:
Jovan_NS: Ovako: Pošto su u zadnje vreme plazma televizori, postali dostupni za široke narodne mase zbog koliko-toliko povoljne cene, imam pitanje za sve vas: Na šta treba paziti prilikom kupovine plazma televizora?
- Kolika je poželjna max rezolucija (prm. 1024x768 ) ?
- HD READY (koja rezolucija je poželjna) ?
- Osetljivost (WTF) ?
- Kontrast
- Ulazi (HDMI, Component...) za koji sta služi?
- Ugao vidljivosti?

Ako imate neki model koji bi mi preporučili slobodno!

Poželjna rezolucija je naravno što veća Pošto se ove pristupačnije plazme prave uglavnom u 1024x768, onda si "osuđen" na tu rezoluciju. (jedino izbegavaj starije plazme koje imaju 852x480 rezoluciju) Sve zavisi šta nameravaš da gledaš. Za hd materijal u 1280x720 je sasvim ok rezolucija. Za materijal 1920x1080 ipak treba malo veća rezolucija. hd ready ti označava da je tv sposoban za prikaz te "niže" hd rezolucije, tj 720p (i 1080i). Ako si pod "osetljivost" mislio na vreme odziva promene piksela, to je kod plazme jako mala vrednost, i nije bitna, nego za lcd tv. Kontrast, naravno što veći, ali tu proizvođači uglavnom lažu i mažu, tako da jedino svojim okom možeš proceniti između više sličnih modela. Plazme imaju mnogo veći kontrast od lcd, a i crna je crna.
hdmi je digitalni standard za povezivanje uređaja - dvd plejeri, blue ray , hddvd, satelitski risiveri itd i sposoban je za prenos nekomprimovane hd slike i zvuka u digitalnom formatu. postoji dvi - hdmi kabel, tako da možeš npr. povezati pc. Komponentni se koristi na dvd plejerima koji imaju mogućnost progressive prikaza slike i na nekim konzolama. Bolji kvalitet slike nego preko rgb scart, s-video ili kompozitnog.
Ugao vidljivosti je kod plazme je skoro 180 stepeni, dok je kod lcd uglavnom 30-50 stepeni nakon koga počinju da se primećuju razlike u boji...
Što se tiče preporuke, naravno treba da kažeš koliki ti je budžet. (možeš kupiti bilo koji pioneer i nećeš pogrešiti, ali su oni najmanje 2 puta skuplji od konkurencije)
[ Stolled @ 24.06.2007. 17:23 ] @
Citat:
Majstor Duja: Obrati paznju da nije plazma....znam da zvuci glupo ali sam ozbiljan.

Nije ovo džaba napisano!!!
[ Pharos @ 09.09.2007. 10:39 ] @
Jel moze neko i da argumentuje zasto treba izbegavati plazmu?
[ Mobtel @ 11.09.2007. 17:12 ] @
kako sam cuo problematika je u veku trajanja ali nek to neko strucije pojasni
[ hauba™ @ 07.10.2007. 12:28 ] @
I ja sam nesto cuo da plazmin tv propada bez obzira da li ga gledas ili ne. Zamolio bih nekoga ko moze nesto vise o tome da nam napise. Poz.
[ zoran @ 08.10.2007. 01:53 ] @
Pokušao sam ukratko napraviti neku komparaciju između ovih dveju tehnologija na sledećem linku
[ damg @ 09.10.2007. 19:51 ] @
Citat:
hauba™: I ja sam nesto cuo da plazmin tv propada bez obzira da li ga gledas ili ne.

Glupost. Pročitaj malo o principu rada plazma ekrana, pa ćeš videti da nema šta da "propada od stajanja".
Moderni plazma displeji imaju radni vek od preko 40000 radnih časova (pod tim se podrazumeva da kontrast ekrana opadne na polovinu u odnosu na nov, btw pri čemu je i onda bolji nego nov lcd tv)
[ DusanR @ 10.10.2007. 20:27 ] @
O ovoj temi se vodi debata od nastanka LCD i Plasma tehnologije. Svako forsira ovo ili ono, ali cinjenica je da su mnogi "strucnjaci" stekli svoje znanje tako sto su jednom bili u Tehnomarketu gde im je radnik rekao - "vidis - ovo je LCD a ovo je Plasma" WTF??? Doneti definitivni zaljkucak koja tehnologija je bolja po tome koji tv ima lepsu masku.....damn (ima i ovakvih slucajeva). Ako su 10 LCD u radnji vezani na 1, i to vrlo los source (da, da - mislim na SBB) a jedna Plasma vezana na jedan jedini Blue-Ray nomalno je kakve ce ljudi (barem vecina) zakljucke doneti.

U svakom slucaju podji od budzeta kojim raspolazes, sta ces da gledas i koji efekat zelis da postignes.

Ako ces iskljucivo da gledas SBB i obican SD DVD a pritom zelis da impresioniras prijatelje - slobodno kupi Plasmu, zakaci je na zid i bog da te vidi "D

Za bilo kakvo povezivanje sa komjuterom - izbegavaj plasmu u (vrlo) sirokom luku.
Pazi, ja nisam toliki pobornik LCD tehnologije, koliki sam protivnik Plasma tehnologije i sve sto mogu da ti kazem je potpuno "subjektivno"

Razlozi zasto ne Plasmu: Kraci vek trajanja kod P., kod LCD-a crknu pikseli - kod P. ceo panel, burn-in efekat, velika refleksija, niska rezolucija....
i da - slika kod plasme se vremenom (naravno - kada tv radi) degradira zbog razredjivanja gasa.... bukvalno ga gledas kako stari :D
Razlozi zasto Plasmu: mozes ponosno da kazes "JA IMAM PLASMU" ......bas lepo zvuci, zar ne

Ako planiras da gledas bilo kakav HD materijal - iskljucivo LCD koji podrzava 1:1 mapiranje pixela.
[ damg @ 10.10.2007. 22:10 ] @
Citat:
DusanR:
Za bilo kakvo povezivanje sa komjuterom - izbegavaj plasmu u (vrlo) sirokom luku.
Pazi, ja nisam toliki pobornik LCD tehnologije, koliki sam protivnik Plasma tehnologije i sve sto mogu da ti kazem je potpuno "subjektivno"

Razlozi zasto ne Plasmu: Kraci vek trajanja kod P., kod LCD-a crknu pikseli - kod P. ceo panel, burn-in efekat, velika refleksija, niska rezolucija....
i da - slika kod plasme se vremenom (naravno - kada tv radi) degradira zbog razredjivanja gasa.... bukvalno ga gledas kako stari :D
Razlozi zasto Plasmu: mozes ponosno da kazes "JA IMAM PLASMU" ......bas lepo zvuci, zar ne

Ako planiras da gledas bilo kakav HD materijal - iskljucivo LCD koji podrzava 1:1 mapiranje pixela.

Bez uvrede, ali iz aviona se vidi da si apsolutno u potpunoj zabludi. Ovo sa "razređivanjem gasa" je još i smešno. Većina stvari koje si izrekao su važile za prvu generaciju plazma ekrana.
Molio bih da se iznose isključivo lična iskustva, a ne "rekao mi drug", pročitao sam u "blicu", video sam tv u prodavnici na par minuta...
A ovo sa (ne)priključivanjem kompjutera na plazmu... nemaš pojma u kakvoj si zabludi. Igre i filmovi izgledaju 100 puta bolje nego na lcd-u.
[ DusanR @ 10.10.2007. 23:43 ] @
@damg

Sve sto sam naveo je "subjektivno misljenje" (sto sam i napisao)

Kada neko pita za elementarne razlike izmedju LCD i Plasme (znaci laik) potrebno mu je dati laicko i sto razumnije objasnjenje. Davati nekom odgovor koji ce razumeti 3/10 servisera tv-a je kontraproduktivno. Objasnjavati nekome razlike u velicini i proporcijama piksela, dok taj isti i ne zna sta je to ne vodi nicemu.

Nista sto sam rekao nije rekla-kazala, sve je iz prve ruke.
Vise od 10 godina se bavim animacijom i video produkcijom.Od toga 4 godine sam proveo na televiziji, znaci mogu (i moram) da primetim razliku u kvalitetu slike. Mogu da vidim razliku ismedju 18 i 25 fps. Kuci imam tri racunara koji su i dalje vazani na crt zato sto znam razliku (a i cenu) izmedju TN i S/PVA panela. 70% mojih klijenata emituje na SPVA LCDu. Ostali na plasmi isljucivo zbog ugla gledanja.

Vezati Plasmu na komp se jednostavno ne radi. Burn-in jednostavno nije uklonjen (provereno - javio bivsi kolega koji je sada na pinku - konkretno philips, ne znam koji model).E sad ko hoce da surfuje na velikom ekranu a onda da izadje malo do grada a ostavi ga upaljenog poigrava se sa vrlo skupom igrackom. Ja moj LG TV (da - imam 37" zakacen na zid) mogu da ostavim upaljen bez bojazni da ce nesto da se promeni kad se vratim za nekoliko sati.

Tacno je da plasma daje ...realniju...meksu sliku ali faktor rezolucije ostaje. Ocigledno je da nisi video full HD na LCDu (napominjem - moj lg nije full hd a 1080 plasmu nisam probao, a i sa cenom dobrog punta - i ne zelim). Dobar deo plasmi koje se prodaju kod nas je i dalje 800x400. E ako to moze da se meri sa mojih 1366x768 (koji su btw 1:1) Kada sam kupovao tv proveo sam dobrih nekoliko dana u tehnomarketu i probao sam doooosta modela licno (povezao/razvezao/gledao servisne menije/pustao 576/720/1080/radio nokiin screen test/vezivao na isti source i gledao razliku.....) Naravno, imam ljude u TM koji su mi to dozvolili (a i u zadnje vreme malo je guzve).
[ bocko @ 10.04.2008. 16:14 ] @
Buni me jedna stvar, gde je crna boja "crnja" kod lcd-a (pva) ili kod plazme

u jednom clanku je pisalo da je kod plasme crna vise kao siva
mada ja imam monitor samsungov 2232BW, i crna je jeako losa, a probijanje sa gornjih strana je ogromno (bleeding), da li je to i kod lcd tv-a
[ PPZ @ 10.04.2008. 20:53 ] @
Plazma televizori su bolji po pitanju kontrasta u odnosu na LCD.Doduse, to se odnosi na modele generacije 10 plazma panela, koji imaju odnos kontrasta preko 10.000:1.Trenutno su novi plazma paneli mnogo bolji po karakteristikama od LCD, ali nazalost jos uvek ostaje pitanje vece potrosnje kao i kod starih plazmi.Doduse, priblizila se dosta LCD televizorima.Jedan tipican primer je plazma panel iz serije "VIERA", proizveden od strane Panasonic-a, i recimo jedan rival Sony "Bravia" LCD.Isti panel od 42" u plazma izvedbi trosi otprilike 270-280W, dok LCD ide ispod 250W.Kome to nije problem, onda je plazma zasada u prednosti.Naravno, govorimo o boljim modelima.Moje licno misljenje je da je povoljnije uzeti LCD, ali zbog posla sam bio u prilici da testiram nove plazme, i mogu ti reci da zaista plene, kako pojavom tako i cenom (Panasonic Viera TH-42PZ70 kosta ovde oko 1200 eura.Inace je Full HD 1920x1080, i sa svim novinama koje krase i LCD televizore.Isti takav LCD televizor kosta bar 400 eura vise).
[ bocko @ 11.04.2008. 01:27 ] @
Mene nesto vise vuce ka 50" ekranima, koliko kostaju takvi solidni lcd
Video sam reklamu da u Metrou stize samsung PS50-C62, a u tempo panasaonicH 50PV70 ali su oba 1368*768. kostace oko 1200e
Potrosnja mi nije bitna, ali me mnogo brine taj efekat pregorevanja, jer ja stvarno ne mogu gledati non stop da slucajnoi nesto nije ostavljeno na pausi ili tako slicno
a i sta sa filmovima koji imaju crnu traku gore i dole, dali to ostavlja senke?
Ne znam toliko citam po netu i ne mogu da se odlucim, znam samo da u prodavnicama mi je lcd uvek davao lepsu sliku, jacih i toplih boja bez pixelizacije kad se gleda iz bliza
[ PPZ @ 12.04.2008. 11:40 ] @
Ta "traka" gore i dole, je zbog formata filma, i na 16:9 TV-u ce biti pun ekran, one se nece videti.Kao sto rekoh, burn-in je mnogo manji od prethodnih generacija.A sto se pazenja tice, ne znam kako bi reagovao da ti je receno da to isto vazi i za CRT televizore.Da li bi i onda pazio da ne pritiskas pauzu, i ostalo na "obicnom" , CRT televizoru?
Hocu da kazem da taj efekat moze biti poguban za televizor, ali nikako u meri u kojoj ti to zamisljas, i ne tom brzinom.Potrebno je da taj postupak ponavljas godinama da bi burn-in bio primetan.Sto se tice LCD-a, neces pogresiti ako uzmes.Plazme su dobre, a i LCD.Svaka tehnologija ima svoje prednosti i mane, tako da samo od tebe zavisi sta ces uzeti.
[ Nelle_86 @ 24.04.2008. 17:37 ] @
Hmm... Vrlo zanimljivi postovi, svaka cast, momci.

Posto ja nisam nikakav strucnjak za televizore, a voleo bih da naucim sto vise, da li neko od Vas moze detaljno da objasni koja je razlika izmedju LCD <> Plazma <> HD (Ready). Kakve su ovo rezolucije koje spominjete? Sta je ono "i" i "p"?
[ konda @ 25.04.2008. 08:10 ] @
Što se tiče panela kod plazme, zbog toga se više netrebamo sekirati jer panasonic daje garanciju na 100 000 radnih sati samo na panel, a tu je i poboljšana planarna tehnologija panela koja omogućava višečasovno zadržavanje statične slike na istom.
ukoliko nekoga interesuju nove karakteristike viere (nove serije panasonic-a) mojgi ih ovde izneti. SAMO ŠTO SE TIČE PDP-a!
[ lnick @ 25.04.2008. 08:53 ] @
Ako ostavimo sa strane,lepotu i kvalitet slike izmedju plazme i lcd-a(koja je svakim danom sve manja)prosetajte se do bilo koje prodavnice i pipnite gornje delove-ivice plazma panel i lcd-a,naravno dok su ukljuceni par sati...
Pazite da se ne opecete na plazma tv...
Kvaliteniji proizvodjaci(pioneer)imaju ventilatore za hladjenje,dok ostali ne..viskoka temperatura i elektronika se malo ne vole tako da je velika verovatnca da ce nesto od elektronike otkazati mnogo pre nekog otkaza panela
Naravno velii problem je i vec pomenuti burn-in,iliti spaljivanje fosfornog sloja na panelu...
Imao sam plazmu,popravljao sam vise komada,uvek mi se lice oazri kada vidim neku lepu plazmu u radnji,kako dere sve lcd-ove ali ne pada mi na pamet kupim istu grejalicu :) trose oko 250-350W,a moja cera voli crtace..all day long..pa vi vidite koli je to udar na elektrodistribuciju :) i na vas novcanik i vek tv-a
Ko kupi plazmu od npr 42 inca,ima ih jako povoljno polovnih sa zapada-ne mora da razmislja o grejanu sobe do 20m2-ozbiljno...
Ovo je moje licno misljenje,ako vas sta dodatno zanima,samo nappred

poz.
[ nmaric @ 25.04.2008. 09:41 ] @
Citat:
lnick: Ako ostavimo sa strane,lepotu i kvalitet slike izmedju plazme i lcd-a(koja je svakim danom sve manja)prosetajte se do bilo koje prodavnice i pipnite gornje delove-ivice plazma panel i lcd-a,naravno dok su ukljuceni par sati...
Pazite da se ne opecete na plazma tv...
Kvaliteniji proizvodjaci(pioneer)imaju ventilatore za hladjenje,dok ostali ne..viskoka temperatura i elektronika se malo ne vole tako da je velika verovatnca da ce nesto od elektronike otkazati mnogo pre nekog otkaza panela
Naravno velii problem je i vec pomenuti burn-in,iliti spaljivanje fosfornog sloja na panelu...
Imao sam plazmu,popravljao sam vise komada,uvek mi se lice oazri kada vidim neku lepu plazmu u radnji,kako dere sve lcd-ove ali ne pada mi na pamet kupim istu grejalicu :) trose oko 250-350W,a moja cera voli crtace..all day long..pa vi vidite koli je to udar na elektrodistribuciju :) i na vas novcanik i vek tv-a
Ko kupi plazmu od npr 42 inca,ima ih jako povoljno polovnih sa zapada-ne mora da razmislja o grejanu sobe do 20m2-ozbiljno...
Ovo je moje licno misljenje,ako vas sta dodatno zanima,samo nappred

poz.

Sto se tice potrosnje i grejanja, sve je apsolutno tako.
U kancelariji imamo plazmu LG 50", potrosnja je 450W, a grejanje panela je takvo da prosto zraci toplotom i greje prostoriju. Nismo merili temperaturu panela, ali naslonjen dlan ne mozete zadrzati duze od ~10 sekundi!!!
Definitivno trazim neki lcd za po kuci. Recimo neki od 40", sa s-pva panelom i 1920x1080. Da li ima predloga ...
[ konda @ 25.04.2008. 12:54 ] @
Naime zašto plazma više emituje toplote od LCD-a, e da li mi to neko zna stručno objasniti?
ALI 100% STRUČNO!!!!
Nemam ništa protiv PDP-a, a kamo li LCD-a , ali čisto me interesuje ...
[ Nelle_86 @ 25.04.2008. 17:04 ] @
Hmm...

lnick je dao jednu korisnu informaciju koju treba obavezno uzeti u obzir pri kupovini. Zaista nisam znao da plazma televizori emituju toliko toplote i to moze biti jako ozbiljan faktor pri izboru pod uslovom da je to tacno, a ne verujem da je covek izislio jer je to njegovo licno iskustvo.

Mene zanima da li neko moze da mi objasni razliku izmedju LCD-a i plazme, ali sa neke tehnicke strane, da tako kazem. Planiram da kupim nov TV vec 2-3 meseca i sve to vreme se "lomim" oko izbora upravo zbog toga sto ne znam ovu razliku.
[ lnick @ 25.04.2008. 18:13 ] @
ovo pitanje zahteva pooooooooduzi odgovor...tehnologija....

pa izvolte :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_display

http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal_display_television

nemoj da ste lenji,proguglajte malo...ima bezbroj foruma koji se bave pitanjima i odgovorima....

a sto se tice kada mene rodbina ,prijatelji i ostali pitaju sta da kupe od tv-a,kupi ono sto ti se svidja,obidji prodavnice,uporedi slike,sa istim izvorom signala poigrajte se malo sa funkcijama, pa ako se uklapa u vas budzet...napred,ili povedite nekog strucnije sa sobom kome verujete,kupite tv pa pocastite ruckom-vecerom ili sa cim bilo...i uzivajte...
tehnologija u ovom slucaju leti pa ce uvek biti nesto lepse-bolje itd....

nadam se da sam malo pomogao...

poz.
[ Memomax @ 25.04.2008. 18:14 ] @
imam plazmu od pocetka godine, i sto se racuna za struju tice, nikakve promene. mozda smo ustedeli na nekoj drugoj strani, ali bukvalno je skoro isto kao dok sam imao CRT. bar moja plazma ima neke energy save modove, i sto se tice grejanja, sam ekran jeste nesto topliji, ali rekao bih nista manje od CRT-a. najtoplija je pozadi na gornjem delu gde i ima najvise otvora za ventilaciju, ali sve drugo na zadnjem delu je hladno kao led. za razliku od CRT-a koji je pozadi isijavao toplotu na sve strane i sigurno daleko vise nego plazma.

ne želim da kažem kako LCD zaista ne troši manje, ali se ipak problem toplote i potrošnje kod plazme preuveličava. naš problem je što smo svi mi mentalno i ekološki nezreli pa smo "navikli" da TV mora da bude uključen po čitav dan. bar moja deca su vaspitana tako da ne mogu da gledaju TV po čitav dan, i da TV ne može da bude zamena za lično obrazovanje.
[ PPZ @ 25.04.2008. 18:20 ] @
Ocigledno nisi testirao nijedan panel 10-te ili 11-te generacije plazme, zato tako pricas.Ja u jednom drugom postu ovde spomenuh kako Panasonic daje 100.000 sati rada na plazma panel (a spomenu i neko ovde), i kako se potrosnja svela na isti broj kao i LCD-i.Sto se toplote tice, odgovorno tvrdim da se ne zagrevaju preterano vise od LCD-a.Panasonic Viera koju sam ja testirao je vec radila kad sam je se docepao, i ja sam je maltretirao oko dva sata, i nije bila preterano vruca (mogao sam bez problema da zadrzim ruku na ekranu).Sto se poredjenja tice, jedan LCD srednje klase velicine 42" potrosi oko 250W, dok ovaj gorespomenuti Viera trosi 270W-280W.Priznaces da nije velika razlika."Bojleri" su bili prvi paneli, starijih generacija...
[ chokalija @ 27.04.2008. 16:13 ] @
Ajte sada molim vas serviseri,elektronicari,prodavci i ostali poznavaoci lcd i plazme recite mi KONKRETNO koji model PANASONIC,SONY,SHARP-a da uzmem dijagonale 37".
Znaci minimum 1366*768,svakodnevno gledanje tv-a i povremeno dvd-a i poneki hd materijal sa RAPID..-a.
Ajde budite ljubazni pa napisite koji model posebno za lcd i plazmu.

Thx unapred....
[ wwob @ 27.04.2008. 21:37 ] @
Gdje vi zivite i ko vama puni glavu s tim pizdarijama o plasmi ja ne mogu virovat.

chokalija--> Hajde procitaj ovaj moj upis prije jedno godinu dana kojeg sam pisao. Doduse dosta je nestrucno napisan iz razloga toga sto je bio prvotno objavljen na forumu a poslje copy / paste na hdtelevizija.com

Evo pa procitaj.
Mozda se ovaj model uklapa u ono sto tebi treba.

http://hdtelevizija.com/index..../06/panasonic-37pv70-best-buy/
[ Nelle_86 @ 28.04.2008. 14:10 ] @
Citat:
lnick: ovo pitanje zahteva pooooooooduzi odgovor...tehnologija....

pa izvolte :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Plasma_display

http://en.wikipedia.org/wiki/Liquid_crystal_display_television

nemoj da ste lenji,proguglajte malo...ima bezbroj foruma koji se bave pitanjima i odgovorima....

Hvala ti na onim linkovima, ali to nije odgovor na moje pitanje... Ja sam pitao za razliku izmedju LCD-a i Plasma-e (i HD Ready-a). Ima dosta nas koji nemamo pojma o ovim stvarima i verovatno smo ponekad i dosadni, ali mislim da necije strucno objasnjenje moze biti idealan putokaz za nas da nesto naucimo ili pocnemo da ucimo.
U svakom slucaju - hvala ;)
[ chokalija @ 28.04.2008. 19:55 ] @
Hvala WWOB....
Jos neki predlog bih dobro dosao,pa da se odlucim...Mislim da je ovaj panasonic dobar...
[ konda @ 29.04.2008. 08:11 ] @
TH 37 PV 7 P takodje noviji model koji se nije nimalo lose pokazao! (noviji od PV 70 P modela)
[ wwob @ 29.04.2008. 09:30 ] @
Mislio si rec stariji model s kojom je panasonic podbacio ?
pv7 serija im je cisti promasaj bila.
Lose do zla boga.

Gradacija boja ispod 2000 , 1 hdmi sucelje , totalno loš procesor v-real1 , kontrast skoro kao i kod lcd-a ...

S 37 pv70 i 42pv70 panasonic se popeo na no1 mjesto po prodaji. Svugdje..
A sad sa pv80 ruse sve rekorde .
Recimo samo kod mene je 42pv80 prodana od 26.3.2008 do danasnjeg dana 26 televizora !
U emezzete jos duplo toliko !

Toliku prodaju nisu imali ni top crt ekrani kad je bilo prvenstvo u koreji.
[ Nelle_86 @ 29.04.2008. 09:41 ] @
Ja ne znam vise sta da mislim o ovim Plasma televizorima... Koliko sam mogao da primetim TV kanali su jako losi na njima dok su blu-ray filmovi i PlayStation 3 igre fenomenalne, slika je extra. Posto malo ko od nas ima neki blu-ray player ili PlayStation 3 mislim da se trenutno ne isplati uzimati Plasma TV.
Mozda je ipak pametnije sacekati jos malo sa kupovinom Plasma-e...
[ mrle 011 @ 29.04.2008. 10:29 ] @
Citat:

konda:

Naime zašto plazma više emituje toplote od LCD-a, e da li mi to neko zna stručno objasniti?
ALI 100% STRUČNO!!!!
Nemam ništa protiv PDP-a, a kamo li LCD-a , ali čisto me interesuje ...

ja nisam nikakav strucnjak, cak bi se moglo reci da sam madju najvecim laicima na svetu, ali sam pre 10-ak dana kupio jednu plazma tv.
zove se LG 32PC51 i ima ekran od 32 cola (81-82 cm).

- ne greje se bre uopste, malo je mlaka pri vrhu, a dole je hladna skoro isto k'o i zid sobe u kojoj se nalazi.

- trosi 180 ili 190 wati (na dva mesta sam procitao te dve razlicite informacije), stim sto je kod mene ukljucen neki rezim rada, sa kojim mi se slika vise svidja, koji stedi energiju.
nemam pojma koliko trosi struje u tom rezimu, mozda 150 W npr. kao dve sijalice - jel' to mnogo? - koliko struje trosi prosecan CRT od 32 cola?

- platio sam ga 450 ojra bez PDV-a (uz'o sam ga na foru, bez poreza), puna cena je dakle bila oko 530 evra.
dakle nije ni skup, ako se za reper uzme neki pristojniji crt od 32 cola koji bi kostao 350-400 evra, valjda.

- uopste se ne razumem u te rezolucije, 50000:1, 1:1000000 i sve to ostalo i tv mi sluzi za gledanje tv programa, ali sa slikom sam prezadovoljan.
kada bih je cenio od 1-10, a desetka bila slika kod dvojice mojih drugara koji su kupili crt-e od 32 cola (soni i samsung), ja bih tv sliku kod ovog lg-a ocenio izmedju 8 i 9.

kada mi je crk'o stari tv, neki muzejski eksponet, i kad sam, dvoumeci se izmedju crt-a i plazme za kupovinu novog, malo citao po ovom i jos po nekim forumima, malo mi je falilo da se, uplasen nekim pricama, zahebem i kupim crt.

...... eto, mozda i moje laicko iskustvo pomogne nekom bar malo.
[ konda @ 03.05.2008. 12:18 ] @
kolega NELLE, upravu si,
kod mene u kući TH 37 PV70P, isključivo reprodukuje kanale sa total tv-a i digi paketa, a kućno kino je sa kompozitnim izlazima povezano sa PDP, a crt tv koristi se za gledanje analognih zemaljskih kanala.... (na takav sam način djelimično riješio problem)

uskoro cu postaviti nekakve sličice ovde ..... do tada pozz
[ konda @ 03.05.2008. 12:25 ] @
kolega WWOB

sigurno si čuo da je PANASONIC "official worldwide olimpic partner" Beijing 2008.
a na prošlim olimpiskim, mislim u grčkoj ako se nevaram, jedini oni postavili PDP ekran na glavnom stadionu (što se mogao gledati sa svakog sjedišta na istom). Imao sam podatak da je bio težak oko 8t.
Ako su me slagali, evo i ja sam sada.
[ wwob @ 03.05.2008. 14:39 ] @
Da znam za taj podatak.
To je nesto u suradnji s mitsubishiem bilo.
Ipak je Mitsubisi vodeci i jedini priznati proizvodac golemih prezentacijskih displeja za takve manifestacije.
[ wwob @ 03.05.2008. 14:46 ] @
Sta se tice ovih mojih testova koje napravim i objavim ovdje , mislio sam pitat dali se snalazite s odnosom cijene u kunama i eurima.
Mozda da uz svaku cijenu napisem i protuvrijednost u eurima ako bi vam bilo lakse.
Ne znam kolika je posjecenost testa.
Mislim da je velika jer je jedino tako nesto na prostoru bivse ex yu i bavi se iskljucivo hd tematikom.

Sad sljedece sta se sprema je veliki clanak o plasmi vs lcd gdje ce bit analizirano do najsitnijih detalja sve prednosti i mane lcd ekrana .
A u planu je jos i nacini spajanja s kablovima uz mnostvo slika kao dokaz onome o cemu se govori..

Bit ce zanimljivo..
[ Nelle_86 @ 08.05.2008. 21:30 ] @
Sada sam ponovo malo zbunjen...

Da li moze neko da mi objasni sledece stvari:

- Sta je to kontrast (dakle, treba mi neka konkretna definicija ovog termina)?
- Sta je to kompozitni, a sta komponenti ulaz, koja je razlika izmedju njih i cemu koji sluzi?
- Sta je to analogni, a sta digitalni signal (izvor)?
[ PPZ @ 08.05.2008. 22:43 ] @
Ja bih ti preporucio da proguglas, ovo je ipak deo foruma o TV uredjajima i popravkama istih, a ne uvod u audio-video tehniku.Ali ajde, na brzaka:

- kompozitni signal je kombinovan luminantni i hrominantni signal.To znaci da se na strani izvora (vcr na primer) signal Y i C kombinuje i salje do prijemnika.U prijemniku se taj signal razdvaja, i dalje obradjuje.Zbog tog kombinovanja slika je losija nego kod komponentnog signala jer prilikom svakog prolaska signala kroz kola za razdvajanje isti slabi i deformise se.

- komponentni signal zahteva tri kabla, i svaki od njih nosi po jednu boju plus luminantni signal.S obzirom da RGB signal ide bez izoblicenja (u vidu ujedinjenja kao kod kompozitnog) slika je najbolja sto se moze kod analognog signala.Kvalitet se postize time sto se izvegavaju sklopovi za razdvajanje i pretvaranje u RGB signal, vec se signal transportuje bez modifikacije od izvora do prijemnika.

- analogni signal je signal koji se proizvodi u analognim uredjajima (vcr, tv tjuner, analogni sat. risiver) i kao takav stize do prijemnika.Signal je od nastanka pa do prikazivanja analogni i podlozan izoblicenjima i smetnjama.

- digitalni signal je signal koji proizvode digitalni uredjaji (dig.sat.risiveri,DVD plejeri,video kamere) i koji u takvom obliku stize u prijemnik, pa se u prijemniku uz pomoc D/A konvertera pretvara u analogni, i prikazuje.U principu je najkvalitetniji, jer se signal ne deformise u transportui i nema izoblicenja od izvora do prijemnika, i potrebno mu je najmanje obrade da bi stigao na ekran.

Za HD televiziju se uglavnom koriste digitalni (HDMI,DVI) signali, i komponentni, jer daju najkvalitetniju sliku sa najmanje izoblicenja od izvora do prijemnika.HDMI signal takodje moze nositi i digitalni audio signal do prijemnika.
[ Nelle_86 @ 09.05.2008. 18:00 ] @
Ma, "guglao" sam i raspitivao se na sve strane i svako mi kaze nesto razlicito pa sam totalno zbunjen. Ni ovo sto si ti napisao nisam ukapirao skroz, ali hvala ti na odgovoru u svakom slucaju.
Sto si tice Plasma televizora, da li je tacno da su njihovi ekrani punjeni nekim gasom i da taj gas vremenom "iscuri" i kad dodje do toga uredjaj prestaje da radi?
[ PPZ @ 09.05.2008. 18:18 ] @
Pa nisam mogao jednostavnije da ti objasnim.Da ne komplikujem sad pa da objasnjavam razlicite vrste komponentnog signala.Ja sam ti objasnio najprostiji, RGB, dok ima jos dve vrste komponentnih.Za to ipak treba da si malo potkovan, ako si laik onda jeste tesko da razumes...
[ damg @ 10.05.2008. 19:08 ] @
Citat:
Nelle_86:Sto si tice Plasma televizora, da li je tacno da su njihovi ekrani punjeni nekim gasom i da taj gas vremenom "iscuri" i kad dodje do toga uredjaj prestaje da radi?

Kao i sva elektronika, i plazma tv su napunjeni magičnim dimom i kada on iscuri, aparat prestaje da radi. ;-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Magic_smoke
[ Mijusa @ 10.05.2008. 22:06 ] @
Ja sam strucnjak za plazma i lcd tv, pa cu vam dati preporuku. Kupite onaj koji je jeftiniji, jer ako ti zvekne panel ili plazma, mozes slobodno da ga okacis kao sliku, da ga gledas i da places jer si za to dao 2000 ili 3000 evrica. Uzmi nesto sa srednjim kvalitetom slike za sto manje pare i uzivaj.
[ PPZ @ 10.05.2008. 22:19 ] @
Onda si stvarno veliki strucnjak.Nemam reci.Znaci ako kupim skup televizor crci ce mi panel i onda mogu da fa okacim kao sliku, a ako kupim od jeftinijih onda ce da radi.I to je dobro znati
[ Mijusa @ 10.05.2008. 22:35 ] @
Duhovito decko, vrlo duhovito ali nisi ukapirao i nisam se nasmejao. Poenta je potrositi sto manje love, i to je moj savet za sve ljude koji nisu finansijski sjajni a zele lcd ili plazmu. A ako bas zelis da ih potrosis, pojavio se u prodaji Samsung 183 ekran, kontrast i ostale gluposti su nevidjene do sada, a cena prava sitnica - 2.299.999.00
[ rubin_miki @ 10.05.2008. 23:35 ] @
Mijusa
donekle se slazem sa tobom, nemaju para a oce plazme..jbg, nemaju para a oce bmw ili merca od 150.000 evreja..ocu i ja, ali idem na sajam pa ih samo gledam cudan narod smo mi balkanci..em nemamo em ocemo da se kurcimo
ali, moramo da shvatimo da postoje ljudi kojima lova nije nikakav problem..kupuju plazme od tri metara i bas ih boli ona stvar kad se pokvare..kupe novu..ko razmislja od njih za servis?
Mijusa
aj te molim, pojasni malo ono strucnjak za lcd i plazme??? strucnjak za prodaju, strucnjak za servis ili strucnjak za copy/paste??? ili za maglu?
[ Memomax @ 11.05.2008. 00:04 ] @
malo ste krenuli u mistifikaciju tehnologija koje svakim danom postaju sve jeftinije i samim tim svima dostupne. ako krenemo tom logikom onda je bezveze imati PC ako nemas Quad core, bezveze je imati plazmu ako nije Pioneer, bezveze je imati Peugeot jer postoji BMW, bezveze je piti vodu iz česme kad postoji Evian, i bezveze je imati ženu ako ne izgleda kao s Playboy duplerice. normalno je da svako kupovinu prilagođava svom džepu, i zato postoji roba za svakoga. prosto ne vidim razloga za ironiju ako neko hoće plazmu od 1000 evra, jer takve iste, pa i slabije, uzduž i popreko kupuju svuda na Zapadu.

jednostavno, pojeftinila tehnologija i sada skoro svaki Pera, Žika, Hans, ili Joe mogu sebi lakše da priušte neke stvari.
[ PPZ @ 11.05.2008. 01:41 ] @
Citat:
Mijusa: Duhovito decko, vrlo duhovito ali nisi ukapirao i nisam se nasmejao. Poenta je potrositi sto manje love, i to je moj savet za sve ljude koji nisu finansijski sjajni a zele lcd ili plazmu. A ako bas zelis da ih potrosis, pojavio se u prodaji Samsung 183 ekran, kontrast i ostale gluposti su nevidjene do sada, a cena prava sitnica - 2.299.999.00

Niti sam decko za tebe, niti sam pokusavao da budem duhovit.Molim te da se ne ponasas tako prepotentno jer je tvoje objasnjenje u najmanju ruku glupo.Kvalitet se uvek placao.Jedan "strucnjak" kako sebe nazivas bi trebao da zna da u ovom slucaju nije bitno ime proizvoda, nego njegov kvalitet.I nemoj mi samo reci da je jedan Vivax panel kvalitetniji od Mitsubishija ili Panasonica.Samo je jeftiniji i pristupacniji dzepu.

Citat:
Memomax: malo ste krenuli u mistifikaciju tehnologija koje svakim danom postaju sve jeftinije i samim tim svima dostupne. ako krenemo tom logikom onda je bezveze imati PC ako nemas Quad core, bezveze je imati plazmu ako nije Pioneer, bezveze je imati Peugeot jer postoji BMW, bezveze je piti vodu iz česme kad postoji Evian, i bezveze je imati ženu ako ne izgleda kao s Playboy duplerice. normalno je da svako kupovinu prilagođava svom džepu, i zato postoji roba za svakoga. prosto ne vidim razloga za ironiju ako neko hoće plazmu od 1000 evra, jer takve iste, pa i slabije, uzduž i popreko kupuju svuda na Zapadu.

jednostavno, pojeftinila tehnologija i sada skoro svaki Pera, Žika, Hans, ili Joe mogu sebi lakše da priušte neke stvari.

To sto ti navodis je snobizam, a ne rasprava o kvalitetu uredjaja.Slazem se da postoje ljudi kojima je ceo zivot da poseduju Mecku ili BMW, da imaju Yamaha pojacala, nose skupu odecu i pijuckaju koktele po klubovima.Kao sto spomenuh gore u odgovoru "strucnjaku", nije isto da li posedujes jedan Panasonic plazma panel sa deklarisanih 100.000 sati rada, i jedan Vivax ili Crown koji ima garanciju dok ne izadje iz prodavnice.Niti sam snob, niti imam para da kupujem jeftino.A cinjenica je da su ti "brand" paneli postali mnogo pristupacniji u poslednje vreme (Panasonic Viera 42" kupujes za nesto vise od 1000 eura).Negde u ovim silnim raspravama napisah da je osim samog kvaliteta uredjaja vrlo vazno imati i dobru podrsku za njih, jer to je ono sto se najvise ustvari ugradi u cenu.A istina je da "veliki" imaju mnogo bolji servis u garantnom roku nego ovi "mali" i jeftini...

To sta ce svako od nas da kupi zavisi od dubine njegovog dzepa, i nije uvek poenta kupiti skupo (kupismo za moju sestru skoro jedan jeftini lcd LG 32"... hebi ga sad koji je model, 488 eura, i radi ODLICNO) ali je poenta kupiti NAJBOLJE ZA PARE KOJE IMAS.Zato takav uopsten savet od "strucnjaka" nije na mestu.Naravno, ni pitanje u pocetku nije bilo na mestu.Covek je trebalo da kaze "imam xxx eura, hocu da kupim XX inca televizor, sta mi savetujete?".Podrazumeva se da neka mala razlika +-50 eura moze da dodje u obzir.Ovako filozofiramo bez rezultata.Samo flejmujemo ovaj dobar i edukativni post.
[ Dusan km @ 11.05.2008. 07:57 ] @
U sledecem broju sveta kompjutera treba da izadje mega test plazma i lcd televizora,tako da savetujem svima da sacekaju i vide sta oni preporucuju.
[ Mijusa @ 12.05.2008. 11:54 ] @
Miki, pa zar druze ne vidis da se salim, nisam ja nikakav strucnjak kao ni ostali koji misle da nesto znaju. Strucan sam samo za to da je tehnika prebrzo uznapredovala i da je kvalitet generalno zanemaren. Zato sam rekao da sam strucnjak figurativno. Cinjenica je da sam kroz ruke provukao mnogo Lcd-a i Plazmi, jer imam servis za te stvari, i mogu ti reci da je na svakom petom neispravan panel, nebitno da li je to Sony, Panasonic ili Vivax, te stvari se jednostavno kvare. U kuci imam TV Philips koji sam platio preko 1500 evra i imam TV Neo koji nisam ni platio, dobio sam ga na poklon. Vec 4-5 godina rade besprekorno. Ja vam zelim da kupite kvalitetno, licno podrzavam kvalitet, ali morate da shvatite da 99% uredjaja koji se prodaju na nasem trzistu su sklapani na brodu koji naravno plovi iz Kine. Zato sami procenite svoje mogucnosti, ja sam dao savet za sve ljude koji nemaju mnogo sredstava a imaju zelju da poseduju takav uredjaj. Da li ce oni prihvatiti moj savet, to je njihova stvar(njihove pare). Posto vidim da neke mnogo boli rec "Strucnjak", evo izvinjavam se gospodo strucnjaci, nadam se da cete veceras moci da spavate mirnije... )
[ rubin_miki @ 12.05.2008. 12:05 ] @
Citat:
Mijusa: Miki, pa zar druze ne vidis da se salim, nisam ja nikakav strucnjak kao ni ostali koji misle da nesto znaju...... Posto vidim da neke mnogo boli rec "Strucnjak", evo izvinjavam se gospodo strucnjaci, nadam se da cete veceras moci da spavate mirnije... ).........

skidam kapu za iskrenost, retki su ljudi koji imaju doblesti da ovako nesto napisu
veruj, nikoga ovde ne boli rec "STRUCNJAK", ali samo ako je covek stvarno to..
pozdrav
[ PPZ @ 12.05.2008. 21:12 ] @
Citat:
Mijusa: Miki, pa zar druze ne vidis da se salim, nisam ja nikakav strucnjak kao ni ostali koji misle da nesto znaju. Strucan sam samo za to da je tehnika prebrzo uznapredovala i da je kvalitet generalno zanemaren. Zato sam rekao da sam strucnjak figurativno. Cinjenica je da sam kroz ruke provukao mnogo Lcd-a i Plazmi, jer imam servis za te stvari, i mogu ti reci da je na svakom petom neispravan panel, nebitno da li je to Sony, Panasonic ili Vivax, te stvari se jednostavno kvare. U kuci imam TV Philips koji sam platio preko 1500 evra i imam TV Neo koji nisam ni platio, dobio sam ga na poklon. Vec 4-5 godina rade besprekorno. Ja vam zelim da kupite kvalitetno, licno podrzavam kvalitet, ali morate da shvatite da 99% uredjaja koji se prodaju na nasem trzistu su sklapani na brodu koji naravno plovi iz Kine. Zato sami procenite svoje mogucnosti, ja sam dao savet za sve ljude koji nemaju mnogo sredstava a imaju zelju da poseduju takav uredjaj. Da li ce oni prihvatiti moj savet, to je njihova stvar(njihove pare). Posto vidim da neke mnogo boli rec "Strucnjak", evo izvinjavam se gospodo strucnjaci, nadam se da cete veceras moci da spavate mirnije... )

Sad mozemo da popusimo lulu mira

Svaka cast za iskrenost.
[ inobradovic @ 13.05.2008. 18:47 ] @
kontrast da je shto veci, a odziv shto manji...

da li je ovo tacno?
[ Dusan km @ 14.05.2008. 15:03 ] @
Citat:
inobradovic: kontrast da je shto veci, a odziv shto manji...

da li je ovo tacno?

Tacno tako!
[ inobradovic @ 14.05.2008. 17:34 ] @
i sta je bolje PLAZMA ili LCD ?

[Ovu poruku je menjao inobradovic dana 14.05.2008. u 21:47 GMT+1]
[ PPZ @ 14.05.2008. 19:23 ] @
Sta ti se vise svidja?
[ konda @ 21.05.2008. 14:58 ] @
nije me bilo neko vrijeme pa evo da opet malo aktulizujemo ovu temu.
možda će moja servisna iskustva pomoći, i nečiju radoznalost zadovoljiti.
uskoro ću postaviti slike i od samsunga.

pozdrav

[Ovu poruku je menjao konda dana 21.05.2008. u 16:14 GMT+1]
[ konda @ 28.05.2008. 12:27 ] @
evo samo jedna za sada slika samsunga LE37M86 BDX
[ konda @ 19.07.2008. 10:30 ] @
ovo se desi kada vas vaša draga supruga gađa pepeljarom (iz ljubavi naravno), a vi se sagnete.....

[Ovu poruku je menjao konda dana 19.07.2008. u 11:44 GMT+1]
[ plazmaTV @ 25.05.2010. 20:43 ] @
Radim seminarski na temu plazma tv prijemnici pa mi je potrebno sto vise dokumentacije povodom toga. Saljite sto vise materijala ako ga imate. Hvala unapred....
[ banetv @ 26.05.2010. 10:03 ] @
Otkucaj na googlu "plasma tv" i bićeš zatrpan odgovorima pa biraj natenane.
[ djala @ 28.05.2010. 16:39 ] @
Pitanje mozda nije na pravom mjestu...ali ovako

Kupio sam plasmu tv panasonic tx42u10e full HD prije oko 5 mjeseci. Stvarno sam prezadovoljan sa kvalitetom slike, itd...međutim....Prije nekoliko dana bio sam iznenađen jer se desilo da je pola ekrana bilo normalno a donja polovica sa jako blještavom slikom, po meni prejak kontrast,svjetlost,......to se desavalo na svim izlazima...hdmi,scart,svideo,činč itd....Onda sam se sjetio i vratio tv na tvornicke postavke....ostavio ga par minuta bez ikakvog signala da radi (snijeg) i on se vratio u normalu kao da se nista nije desilo.

Nisam baš nešto upućen u tehnologiju plazma tv-a pa me zanima dali ovaj događaj treba da me zabrinjava, jer iako je garancija 24 mjeseca, svi znamo da ide Južna Afrika....pozdrav
[ banetv @ 30.05.2010. 10:17 ] @
To treba da te zabrine. Problem je obično u drajverima ili njihovim konektorima ali se samo u servisu otklanja.
Fabričke postavke nemaju veze s tim - čista koincidencija. Daj bože da se problem što pre pojavi (bar u garanciji) pa da srede u servisu.
[ djala @ 06.06.2010. 18:49 ] @
Hvala druže na odgovoru......za sada radi sve ok....to se desilo samo nekih desetak minuta....pozdrav