[ masterPain @ 17.06.2007. 00:53 ] @
Velike pare se vrte u gaming industriji.

Recimo da neki tim iz Srbije završi jednu kompletnu 3d rts strategiju prosečnog kvaliteta za trenutne svetske standarde.
Sledeći korak bi bio pronaći nekog izdavača, ako se ne varam?
Ako bi izdavač pristao da distribuira igru, koliki deo profita bi išao
izdavaču a koliki domaćem timu?

Dakle pretpostavke su:

Igra je gotova.
Izdavač je zadovoljan kvalitetom i pristao je da je distribuira.
Izdavaču dakle valjda ostaje da se bavi marketingom, prodajom i dopunite me šta još on tu radi.

Kolko para njemu a kolko nama ?

Isto pitanje bi moglo da se postavi za slučaj kada igra nije kompletirana i ostale varijante...

Ovo je po meni suštinsko pitanje za nekog ko finansira neki razvojni tim (obezbeđuje im plate, radno mesto, opremu).
[ bkaradzic @ 17.06.2007. 01:58 ] @
Citat:
masterPain: Velike pare se vrte u gaming industriji.

Da. :)
Citat:
masterPain: Recimo da neki tim iz Srbije završi jednu kompletnu 3d rts strategiju prosečnog kvaliteta za trenutne svetske standarde.

Šta je znači "prosečnog kvaliteta"? 50% na metacritics.com? Svi izdavači traže igre najboljeg mogućeg kvaliteta, i niko ne počinje da pravi "prosečnu" igru, nego igra tokom razvoja zbog npr. lošeg dizajna postane prosečna. Industrija igara je kao i druge industrije zabave gde se samo hitovi računaju.
Citat:
masterPain: Sledeći korak bi bio pronaći nekog izdavača, ako se ne varam?

Postoji i samizdat varijanta. ;) Po mom mišljenju ako se radi o neiskusnom timu, mnogo bolja varijanta od izdavača. Pod jedan mnogo je bolja varijanta jer je mnogo realističnije i verovatnije da ćete završiti igru ako se ograničite na manju indie igru, umesto da krenete za većim projektom i da se nadate da ćete naći izdavača. Pod dva, čak i da uspete da napravite tu veću igru, nećete se sigurno snaći u saradnji sa velikim biznisom. Čak i da imate novac za razvoj veće igre, nećete imati novca za advokate koji će vam objasniti šta potpisujete sa izdavačem. ;) Treće naučićete sve faze proizvodnje i izdavanja igre.
Citat:
masterPain: Ako bi izdavač pristao da distribuira igru, koliki deo profita bi išao izdavaču a koliki domaćem timu?

Zavisi od ugovora i od uloge izdavača. Da li je on finansira advance agains royalties, ili dobija gotovu igru, da li će oni raditi marketing ili samo distribuciju, itd. Kupi knjigu Business & Legal Primer For Game Development (ISBN-13: 978-1584504924).
Citat:
masterPain: Ovo je po meni suštinsko pitanje za nekog ko finansira neki razvojni tim (obezbeđuje im plate, radno mesto, opremu).

Ako neko ko finansira postavlja takva pitanja, očigledno nije uradio domaći zadatak i upoznao se sa industrijom u koju želi da investira, tako da nije ni bitno šta ćeš mu odgovoriti. ;)
[ Pedja_Pedja @ 17.06.2007. 11:10 ] @
Citat:
masterPain: Velike pare se vrte u gaming industriji.


Definitivno, ali ne u našoj kući :))


Citat:
masterPain: Sledeći korak bi bio pronaći nekog izdavača, ako se ne varam?


Samo ako je igra u potpunosti gotova. Jer u "prosečnu" nedovšenu RTS igru niko neće ulagati. Prvo moraš da smisliš u kom segmentu želiš da se pojaviš, sa prosekom ne možeš u "mainstream", znači ostaje "low budget" ili "indie/casual". Kad odlučiš šta ćeš onda tražiš izdvača. Možete i "samizdat" kao što savetuje bkaradzic, ja vam to izričito NE savetujem. Mislim da je to sizifovski posao. Ako ste početnici (a sudeći po pitanjima jeste), najbolje je da se vežete za nekoga ko će za procenat da raspolaže vašim pravima (producent/rights holder) i da ih "trejduje" (prodaje). Time ćete sa sebe skinuti ogroman posao i posvetiti se razvoju, lokalizacijama i bagovima u igri, i možda materijalno najbolje proći. On će u dogovoru sa vama da postiže najbolju moguću cenu, jer ga procenat motiviše. To je model koji bi savetovao svim početnicima ili indie developerima.


Citat:
masterPain: Ako bi izdavač pristao da distribuira igru, koliki deo profita bi išao izdavaču a koliki domaćem timu?


Ako idete za tantjemama/procentom od prodaje (royalities), onda je fiksni iznosi (flat) manji ili ga nema. To je ekstremno rizično (možete da radite i za DŽ), ali je i veliki profit, ukoliko imate "hit" zagarantovan.
Ukoliko radite "uzmi pare i beži" (flat free), onda je početni iznos veći, ali nema nikakvih tantjema.
U svakom slučaju ja uvek savetujem indie/causual na flat free za retail izdanja, a na "coversion ratio royalites" za download izdanja.


Citat:
masterPain: Dakle pretpostavke su:
Igra je gotova.
Izdavač je zadovoljan kvalitetom i pristao je da je distribuira.
Izdavaču dakle valjda ostaje da se bavi marketingom, prodajom i dopunite me šta još on tu radi.


Sve što je predviđeno ugovorom, PR, marketing, merčadajzing (ako ga ima), proizvodnja/distribucija/prodaja...


Citat:
masterPain: Kolko para njemu a kolko nama :) ?


Šta beše pre, kokoš ili jaje? :) ---> vidi drugi pasus.


Citat:
masterPain: Ovo je po meni suštinsko pitanje za nekog ko finansira neki razvojni tim (obezbeđuje im plate, radno mesto, opremu).


Taj neko treba definiše šta želi, pa onda koliko dugo želi da želju pretače u mogućnost, pa onda ima li on para za neku takvu za.ebanciju (čitaj: kol'ki mi je budžet?). Posle dolaze izdavači, prodaja, "Sunset Boulevard", lečenje od alkoholizma na klinici "Betty Ford" i sve ostalo što prati nekog bezobrazno bogatog iz gejming industrije...

[ std::geek @ 18.06.2007. 11:44 ] @
1. Igra je gotova

Bez obzira sto izdavac nije ucestvovao u troskovima izrade, morace da ulozi kesh u marketing, stampanje i distribuciju. Kada krene prodaja igre, prvo se moraju namiriti svi troskovi koje je izdavac imao. Nakon sto izdavac namiri svoje troskove, dolazi do deobe tantijema (royalties). Za developere koji nemaju mnogo iskustva (objavljenih uspesnih igara), procenat ne prelazi 20% (od osnovne tj. veleprodajne cene) u najboljem slucaju.


2. Igra nije gotova, i izdavac ucestvuje u finansiranju izrade

Isto kao i pod jedan, s tim sto se celokupni troskovi izdavaca uvecavaju, tako da je potrebno da se proda mnogo vise kopija dok developer ne pocne da prima tantijeme.

I na kraju, izdavaci troskove i profit obracunavaju kvartalno, tj. na svaka tri meseca.