[ majstor_01 @ 17.06.2007. 12:53 ] @
Zdravo,

Upravo ucim php, dok ASP.NET znam.
Da li neko moze da mi kaze sta je u PHP-u analogno ASP.NET ovim http handlerima, i da li u PHP-u postoje dogadjaji koji se izvrsavaju na nivou cele aplikacije, kao sto je to slucaj sa Global.asax kod asp.net-a.

Nadam se da neko zna da mi odgovori na ovo.

Pozdrav
Majstor
[ hatebreeder @ 17.06.2007. 13:32 ] @
Nisam radio ASP.NET al mozda bih i mogao da ti odgovorim ako bi ti precizirao sta tacno rade http handleri u asp-u
[ dakipro @ 17.06.2007. 15:02 ] @
Upravo tako, ovde ljudi znaju php. Sta su to dogadjaji koji se izvrsavaju na nivou cele aplikacije? Daj neki konkretan primer, pa da vidimo sta je to.
[ jablan @ 17.06.2007. 15:19 ] @
Šta ti to treba, čoveče, da sa ASP.NET-a prelaziš na inferiorni PHP.

Evo ovako... Ne postoji ništa slično kao HttpHandler na PHP-u iz prostog razloga što su sve PHP skripte zapravo HTTP hendleri. Zamisli da pišeš ASP.NET aplikaciju kodirajući HttpHandler-e, i dobio si PHP.

Dalje, u PHP-u ne samo da ne postoji nešto slično application-level eventima, već ne postoje ni page-level ni control-level eventi. U PHP-u je sve na nivou nižem od ASP-a. Ne postoji objektni model stranice, ništa. Samo PHP kod koji se izvršava redom i HTML koji se kopira u rezultujući dokument.

Srećno...

PS. U PHP-u ne postoji ni nešto što odgovara ASP.NET aplikaciji, tako da kad bi i postojali događaji (events), ne bi imao na šta da ih nakačiš...

PPS. @dakipro: a to što ljudi ovde znaju PHP je opravdanje da ne znaju ASP.NET?

[Ovu poruku je menjao jablan dana 17.06.2007. u 16:48 GMT+1]
[ majstor_01 @ 17.06.2007. 21:12 ] @
@jablan Hvala na iscrpnom obavestenju. Vidi se profesionalac. :)

Hvala svima.

Evo sta me muci. Imam aspx hosting, medjutim zbog cene moram da predjem na linux /php. Sajt nema nicega komplikovanog sto mora da se kodira osim jedne stvari.

Posto pravim i prodajem specijalizovane Windows Forms aplikacije, one u sebi imaju ugradjen url kojim se kace na sajt i proveravaju da li ima neki update ili neka novost. Tako da sajt mora da odgovori na ove fiksne url zahteve. Evo jednog npr.

http://www.imesajta.com/qx1?appq=1001&cu=sr-SP-Latn

Sada program treba da prepozna zahtev, (parametar appq oznacava id zahteva: npr update, ili tehnicka podrska ili sl, parameter cu je kultura tj. jezik da li je srpski, ili engleski ili madjarski itd...)
I onda na osnovu toga da prikaze stranicu, tj da uradi redirect...

To sam u ASP.NET u lako resio postavljajuci http handler, koji prati zahteve prema sajtu i ako prepozna www.imesajta.com/qx1 sa parametrima radi svoj posao.

Svaka sugestija je dobrodosla

Hvala jos jednom :)
[ jablan @ 17.06.2007. 21:23 ] @
Ono što tebi treba je mod_rewrite. Ukratko, stvar nema mnogo veze sa PHP-om. Poenta je da regularnim izrazima definišeš skup URL-ova koji će veb server (Apache) da mapira na određene PHP skripte. Npr, urlovi tipa www.nesto.com/qx1/123/abc mapiraju se u nešto tipa www.nesto.com/qx1.php?param1=123&param2=abc (i to na serveru, bez potrebe za klijentskim redirectom). Pronađi par primera za mod_rewrite, biće ti jasno iz cuga.
[ majstor_01 @ 17.06.2007. 22:06 ] @
Hvala Jablane

:)
[ Zmaj @ 18.06.2007. 00:06 ] @
sa "malo" if-ova se ovo da resiti, u principu pretpostavljam da podatke koje ocekujes na izlazu izvlacis iz baze, tako da ti ne treba komplikacaja sa mod rewrite, ovo sto si trazio po opisu, recimo stoji u jednoj tebeli, treba samo da formiras sql upit i to je to. i ono qx1 zameni sa qx1.php promenljive pokupi sa $_GET[appq] i $_GET[cu] i to je to.

Mada priznajem sa mod rew bi to izgledalo mnogo lepse.

off: radio sam u delphiju dosta, sad radim u php-u, ovo je programski jezik ko i svaki drugi. Postoje samo ljudi koji znaju da programiraju i oni koji neznaju. Ko zna da programira nije mu tesko da promeni jezik u bilo koje doba.
[ majstor_01 @ 18.06.2007. 00:19 ] @
@Zmaj
Ne moze nista da se menja! Url je fiksan jer ga poziva Brdo programa koji su kod svojih korisnika. Znaci nije moguce menjati URL!!!

@Jablan
Skontao sam mod_rewrite
NIsta tesko. Napravio sam .htaccess fajl, ukljucio rewrite i koji preusmerava na php stranu i to je to.

JABLANE MAJSTOR SI!

Sta reci, covek zna i ASP.NET, i PHP, i APACHE. I resava problem, ne modifikujuci ga.

Reseno!
KRAJ!