[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2007. 12:58 ] @
Dakle...

Zbog nekog internog brzog posla sam morao da instaliram GIMP... na Windows masini, da ne bude zabune.

Par pitanja...

* Da li je moguce da SVAKI PUT kad se statruje jebeno skenira fontove i inicijalizuje gomilu stvari bar pola minuta?!?! Da - svaki put #@)(*&@#)(*

* Da li je moguce da svaki put otvara sliku u novoj instanci sa gomilom toolbara koji su poseban prozor? !@#*()#@#@

* Da li je moguce da kad vec otvori jos instanci, da kad ALT-TAB-om odes na neku sliku NE OTVORI i pratece toolbare, vec moras da lovis koji kojoj slici pripada!??!?

* Da li je moguce da nije u stanju da korektno kopira sliku iz jedne instance u clipboard druge (transparency se unakazi?!?!?)

* Da li je moguce da kad unosis tekst ne mozes da izaberes stil fonta sa standardnim B/I/U toolbar dugmicima, vec moras da listas fontove+stilove kao "ime Fonta - stil" - u combo boxu koji nije dovoljno sirok da mozes da procitas ime i stil!?!?!?

--

Fakin neverovatno... mislim znao sam da su GNU-ovci operisani od osnova usability-ja... ali ovo je vec previse... koristi li iko od tih developera taj softver sto naskrabaju nogama?

Dzizs.

@edit - evo kolega Random mi je rekao da moze da se nasetuje da slike otvara u istoj instanci ako asociras fajlove sa "gimp-remote.exe" - lepo... ali opet, Xorg.conf stil, zar mora bas sve da se budzi #)@(*
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2007. 13:07 ] @
E pa ne moze ni tako kako mi je gore savetovano ^

Kada asociram taj "gimp remote" sa PNG fajlovima, desava se ovo:

Da me mozda ne tera da odmah otvorim sve fajlove koje hocu u istoj instanci?

A da - vidim, moram da kreiram neki bat fajl koji ce da zove gimp-remote iz koga ce se zvati gimp sa slikom.

Ne... ne vredi... neverovatno - braindead je braindead... Fantasticno.
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2007. 13:14 ] @
Ovako izgleda aktivni meni:

Valjda misle da je dovoljno da prikazu tekst samo jednom kada je neaktivan?

Od sada imam novi termin za ovo: GNUsability
[ Mitrović Srđan @ 18.06.2007. 15:09 ] @
Ne razumem sta si ocekivao od jednog nizerazrednog sw-a?
Kad kazem nizerazredni mislim na njegovu usporedbu sa Pshopom.
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2007. 15:18 ] @
Pa eto, ono sto je meni u memoriji ostalo je kako su na Avocacy-ju neki Linuxovci pricali da je GIMP gotovo "kao photoshop" za svakodnevnu primenu...

Greska je bila samo u tome sto sam olako mislio da mislimo na istu "svakodnevnu primenu" - posto ova moja, gde treba otvoriti nekoliko slika klikom u istu instancu ili bar znati kojoj slici pripada koji toolbox, iskopirati par layera - i imati kakav takav vizuelni dozivljaj UI-a, ne poklapa sa njihovom izgleda :)

I za to mora da se burgija i podesava - svaka cast :)
[ Mitrović Srđan @ 18.06.2007. 15:20 ] @
Pored zivog ph-a koristiti GIMP je zlocin :) To je kao da u jednoj ciniji imas cokoladu
a u drugoj OpenSource g**** , a ti bas navalis na ovo drugo :)
[ degojs @ 18.06.2007. 16:39 ] @
Ma to je stvarno katastrofa program - toliko je neudoban za rad da je to priča za sebe.

Paint Shop Pro je, sa cenom od nekih $80, daleko najpovoljniji izbor među profesionalnim alatima, a za čisto web dev je možda još i bolji od favorizovanog Photoshopa.

Pre bih koristio onaj mali (i besplatni) Paint.NET (sa dodatno ubačenim pluginovima) nego GIMP. U stvari i koristim ga :) Većinu stvari i odradim u istom bez problema, pa PSP ako baš mora.
[ Tyler Durden @ 18.06.2007. 19:04 ] @
Lol, dimkovicu ti si bog :)

Ko to tjerao da instaliras gimp?

Ma mozda je to neka greska do windowsa a ne gimpa? :D
[ Sir_Oliver @ 18.06.2007. 19:20 ] @
Ma ajde molim te, otkrio si toplu vodu sa tim GIMP-om. Sto se tice funkcionalnosti je uglavnom OK. Komfor za rad i intuitivnost samog programa je NULA. Ono sto meni uliva nadu da ce se pojaviti konacno neki cross-platform program za obradu rastera koji ce biti za nijansu losiji od PS je Pixel. Malo vise informacija na http://www.kanzelsberger.com . Kosta nekih $40 i solidna je aplikacija. Mane su sto je jos u beta fazi i sto razvoj same aplikacije ide sporo. Ali jebiga, ovo je bukvalno masterpiece jednog coveka.
[ VRider @ 18.06.2007. 21:00 ] @
Ne bavim se mnogo grafikom, ali sam koristio tu i tamo GIMP. Snadjem se sasvim ok. U PhotoShopu? Nema sile.
[ Ivan Dimkovic @ 18.06.2007. 21:07 ] @
Citat:

Ma mozda je to neka greska do windowsa a ne gimpa? :D

Sta ja znam... svi ostali programi rade kako treba, iscrtavaju menije kako treba, ucitavaju dokumente u aktivnu instancu i sl... :) Pre ce biti da je nesto do te GNU mastiljare ;-)
[ Mitrović Srđan @ 18.06.2007. 21:29 ] @
Fotosop je mainstream ;-)
Njemu nece prici sto se tice rastera niko bar u dooogleno vreme.
[ Stator @ 18.06.2007. 21:34 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ovako izgleda aktivni meni:

Valjda misle da je dovoljno da prikazu tekst samo jednom kada je neaktivan?

Od sada imam novi termin za ovo: GNUsability

Pokusaj da reinstaliras Win cuo sam da baguju strasno ako je instalacija starija od 6 meseci

[ maksvel @ 18.06.2007. 21:47 ] @
Ima tih primera još
Očigledno se GTK i Vista baš ne vole. A opet, kao da svi !GNU programi rade savršeno pod tom istom Vistom (hej, pa ovo se i rimuje )
[ Tyler Durden @ 18.06.2007. 21:58 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Sta ja znam... svi ostali programi rade kako treba, iscrtavaju menije kako treba, ucitavaju dokumente u aktivnu instancu i sl... :) Pre ce biti da je nesto do te GNU mastiljare ;-)

Ne mogu ništa da ti prigovorim ovdje. Logika je na tvojoj strani ;)
[ xtraya @ 19.06.2007. 00:46 ] @
ne znam, pod FC.7 voziiii... sve u 16...
[ Silencer @ 19.06.2007. 23:42 ] @
Da budem iskren ne znam sta si Ivane ocekivao od GIMP-a koji mora da radi uz GTK biblioteke za windows. Ali ovako je kod mene...

1. Da li je moguce da SVAKI PUT kad se statruje jebeno skenira fontove i inicijalizuje gomilu stvari bar pola minuta?!?!
Evo meni na 2000+ Athlon masini to radi 9 sekundi tacno, a photoshop cekam da otvori nekih minut ne znam sto i on nesto ucitava.

2. Da li je moguce da svaki put otvara sliku u novoj instanci sa gomilom toolbara koji su poseban prozor?
Da, sto je meni sasvim extra u photoshopu mi nekako smrdi okruzenje, ne vidim razlog da na slici smeta taj toolbar meni bas odgovara, posebno kad koristim GIMP na 2 monitora mrzi me da provlacim misa na drugi deo monitora da bi klikno save ili neku drugu opciju.

3. Da li je moguce da kad vec otvori jos instanci, da kad ALT-TAB-om odes na neku sliku NE OTVORI i pratece toolbare... ?
To meni pod 3D okruzenjem lepo radi na alt tab nikako da omasim.

4. Da li je moguce da nije u stanju da korektno kopira sliku iz jedne instance u clipboard druge (transparency se unakazi)?
Kod mene sasvim lepo kopira sliku kako sam je selektovo na transparency podlogu

5. Da li je moguce da kad unosis tekst ne mozes da izaberes stil fonta sa standardnim B/I/U toolbar dugmicima, vec moras da listas fontove+stilove kao "ime Fonta - stil" - u combo boxu koji nije dovoljno sirok da mozes da procitas ime i stil!?!?!?
Ovo nije istina ja vidim kod sebe B/I/U dugmice imam da izaberem koj cu lepo font razmak izmedju redova centrianje i tako to

Skromna aplikacija u kojoj ja web dizajniram mozda ima dosta propusta, mada mi se sad GIMP developerska 1.3 verzija extra pokazala. Manu koju mogu da mu postavim je Sto nema najosnovije za mene, a to je CMYK podrsku za boje :( a treba mi ponekad za pripremu za stamu vizitki i tako tih gluposti.

Sto se tiche user friendly interface od GIMP-a ja sam se u njemu lakse snasao nego u photosopu. E sad po funkcionalnostima mogucnostima Photoshop jede zivu decu, a GIMP naravno sluzi tu da nesto sredis oko slike :) kolko mozes :P

Ah da ovo je sve na Ubuntu 7.04 za Windows verziju me ne zanima ;) probao sam na M$ kako radi, ostavio sam ako mi nekad zatreba da imam, al nisam primetio neku razliku izmedju M$ i Lin.

Srdacan pozdrav

P.S. Ne volim da pisem po Advocacy forumu, ali nisam mogo da zaobidjem ovu temu.
[ Slobodan Milivojevic @ 20.06.2007. 00:13 ] @
hm, gde to transparencija ne valja?!
pogledajte shot.

gde su posebni prozori sa alatkama za svaku sliku? Ja ih ne vidim...
[ cynique @ 20.06.2007. 00:21 ] @
Glavno da se GIMP skriptira u jeb**** Schemeu :D Brijem da su slobodarski nastrojeni korisnici oduševljeni otprilike koliko i AutoLisp programeri, kojih ne nedostaje koliko čujem.

Scheme...w00t!
[ japan @ 20.06.2007. 02:54 ] @
samo jedmo pitanje... sta to znaci "nova instanca"? to da se svaka slika otvara u novom prozoru? ili stvarno dobijas za svaku sliku novi prozor i posebne tool prozore samo za njega?
[ Ivan Dimkovic @ 22.06.2007. 19:03 ] @
Nova instanca znaci novi proces - dakle, sa svim toolbarima, prozorima i sl...

Nadrealno totalno.
[ japan @ 22.06.2007. 19:50 ] @
onda slobodno, kao svaki savesni korisnik pisi na bugzillu, posto to definitivno nije podrazumevano ponasanje ;)
[ Silencer @ 22.06.2007. 19:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Nova instanca znaci novi proces - dakle, sa svim toolbarima, prozorima i sl...

Nadrealno totalno.

Novi proces ??? Novim toolbarima, prozorima ?
Stvarno si me zbunio evo ja otvaram gimp, otvorim sliku i za sad imam 2 toolbara s'leve i desne strane (Prozori sa alatima), i dobijem sliku gde isto imam gore Toolbar bas iznad slike "File, Edit, Script, bla blabla". E kad otvorim drugu sliku otvori mi se samo novi prozor sa slikom sa isto toolbarom iznad slike, ne otvaraju mi se dodatna nova 2 toolbara sa leve i desne strane gde su alati. I nema nikakvog novog procesa.

De majke ti screenshot or it didn't happen... Moram da se uverim u to sto pricas :)
[ Ivan Dimkovic @ 22.06.2007. 20:38 ] @
Samo da pojasnim - kad otvaram sliku iz explorera (ili bilo kog drugog fajl menadzera) - a GIMP je vec aktiviran, ne otvara se u istom tom GIMP-u, vec startuje novi proces sa toolbarima i sl..

A "File / Open" u GIMP-u nisam hteo da koristim zbog krajnje idiotskog UI-ja i nepreglednosti (osim toga, nema ni preview-a u ikonama fajlova)

Screenshot stize u nedelju uvece, na putu sam.

Citat:

onda slobodno, kao svaki savesni korisnik pisi na bugzillu, posto to definitivno nije podrazumevano ponasanje ;)

I te kako je podrazumeveno, da nije ne bi shipovali i onaj dodatni exe fajl koji sluzi za otvaranje vise fajlova u istoj instanci (medjutim na nacin nekompatibilan sa bilo kakvom normalnom upotrebom)
[ zoran_dojkic @ 22.06.2007. 22:55 ] @
Ma nije to tako strašno kako na prvi pogled izgleda.

[ Silencer @ 22.06.2007. 23:39 ] @
Hmm nemoguce nije istina :/ provericu sutra bas to...
U linuxu je druga prica, ali opet vam skrecem paznju, koristite GIMP koji je pisan u linuxu i za GTK, da bi radio pod windowsom mora GTK biblioteke da se instaliraju. Pa ko je koristio X-Chat kompajliran za windows, a zahteva GTK bibilioteke zna kakva je razlika kad instaliras X-Chat pisan za windows. Zato i imas smrdljivi Friendly interface od linuxa u gimpu kad ides na file open jer je takav standard pod gtk and or gnome, sto je meni npr pod linuxom extra, a u windows je iskreno ruzno, al to je i dalje zbog Gimpa koji zahteva fuckin GTK biblioteke.

A za ovo sto otvara vise prozora moram da proverima jer ja znam lepo sacekam da mi se upali gimp pa desni klik na img i open with gimp otvori samo sliku. I za preview moguce je da nema jer opet koristi biblioteke iz linuxa :) a njih nazalost nema za windows :) to je aplikacija jednostavno pisana za Linux, a ne windows i slozicu se da loshe radi pod windowsom jer nije pisan za njega, zato uzmi lepo paint shop pro and or photshop pa uzivaj.

Srdacan pozdrav
[ MladenIsakovic @ 23.06.2007. 00:35 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Samo da pojasnim - kad otvaram sliku iz explorera (ili bilo kog drugog fajl menadzera) - a GIMP je vec aktiviran, ne otvara se u istom tom GIMP-u, vec startuje novi proces sa toolbarima i sl..

Gimp za Windows zaista nikada nisam probao, ali u Linuxu se to ne dešava, evo ja otvaram po nekoliko slika u istom procesu svakodnevno. Ne znam, možda je neki bug, 'bem li ga, izgleda da taj GTK za Windows ne valja, imao sam Gaim za Windows koji mi je jedno vreme ispravno radio, a kasnije se redovno spucavao na MSN nalogu, čak i na fresh Windows install-u.
[ japan @ 23.06.2007. 12:50 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: I te kako je podrazumeveno, da nije ne bi shipovali i onaj dodatni exe fajl koji sluzi za otvaranje vise fajlova u istoj instanci (medjutim na nacin nekompatibilan sa bilo kakvom normalnom upotrebom)

pazi stvarno jbt...
[ niceness @ 23.06.2007. 16:34 ] @
Na Linuxu (i ostalim *nix) Gimp koristi D-BUS. Zato se nove slike otvaraju u istom procesu i nije vam potreban gimp-remote.

A sto se tice Open/Save dialoga tu se potpuno slazem (iako koristim pretezno GTK+ aplikacije), Gtk+ file selector verovatno ima najgori UI koji sam ikad sreo.
[ Mitrović Srđan @ 23.06.2007. 22:40 ] @
Koga ovde boli tuki za linux verziju? Covek prica o Windows verziju svemocnog
njesra zvanog GIMP. Linuxovci se vazda vade na "probaj drugi distro tu radi sto posto"
itd. Znaci sad treba da ubodfes pravi distro em software koji normalno radi na tom distrou.
WOW cudan je taj GNU svet.
[ _AxeZ_ @ 23.06.2007. 22:57 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Koga ovde boli tuki za linux verziju? Covek prica o Windows verziju svemocnog
njesra zvanog GIMP. Linuxovci se vazda vade na "probaj drugi distro tu radi sto posto"
itd. Znaci sad treba da ubodfes pravi distro em software koji normalno radi na tom distrou.
WOW cudan je taj GNU svet.

Koga ovde boli tuki sto on koristi windows verziju. GIMP je native pisan za Linux i portovanje nije bas uvek uspesno i ako vec hoce da opljuje po njemu nek to instalira a ne neku budzevinu.
[ Silencer @ 24.06.2007. 00:03 ] @
Citat:
_AxeZ_: Koga ovde boli tuki sto on koristi windows verziju. GIMP je native pisan za Linux i portovanje nije bas uvek uspesno i ako vec hoce da opljuje po njemu nek to instalira a ne neku budzevinu.

Lepo si mu odgovorio :)

Evo meni Skype pod windowsom radi kako treba, a u linuxu cujem na jedno uvo, na drugo ne i nemam video conference da pljujem sad sakajp ? :) nazalost moram sad da kupim one bluetooth sluske za jedno uvo da bi resio ovaj problem :P

Pogledajte malo source code gimp-a ili ajde manje vise njegov dependence paketa pa vidite sta je napisano za kao portovanje na windows :P I skontacete o cemu se radi.
Ja npr da bi otvorio SVG fajl moram da instaliram libsvg biblioteku ili png moram libpng itd. Pljujete nesto sto nije trebalo ni da se pise za windows platformu, jer da bi to radilo kako treba vise od 50% koda mora da se menja...

Citat:
"probaj drugi distro tu radi sto posto"

Ja sam promenio 5 distroa do sad, Mandrake, RH, Fedora, Suse, Ubuntu i nigde nije bilo pitanje distroa, jer je svuda to isto radilo, ako znas da koristis Linux. I ako znas da instaliras i namestis to sto hoces. Iskreno boli mene kita dal je User Firendly il nije ja znam da radim u njemu, a za ostale koje ne znaju seva mi levo jaje tu je dokumentacija koju niko ne cita. To sto si napisao i sto pricaju linux useri probaj drugi distro tu radi sto posto je glupost za mene... samo znam da meni na mom linuxu i dalje moze da radi aplikacija iz '86 godine, a na windows xp ne mogu da startujem aplikaciju iz '96 eh sad bi igrao Crusader no regret da mogu :(
[ firus @ 24.06.2007. 01:04 ] @
Biće da je problem do Viste ili verzije GIMP-a...

GIMP pod WinXP ne otvara nove instance (doduše, ja koristim GTK+ devel biblioteke umesto biblioteka koje do default-u stižu sa Win32 portom GIMPa, al' to nikako ne bi smeo da bude problem - radim neki cross-platform projekat pa je i Windows "uštimovan" da optimalno, koliko je to moguće, radi sa GTK+). Čekanja na početku ima u istoj meri kao i pod Linux-om (na Bartonu 2500+ red je oko 8-10 sekundi).

U krajnjoj liniji, ako se uzme u obzir koliko košta, GIMP je perfektan alat za obradu slika pod Windows-om).
[ Dejan Lozanovic @ 24.06.2007. 08:59 ] @
Citat:
_AxeZ_: Koga ovde boli tuki sto on koristi windows verziju. GIMP je native pisan za Linux i portovanje nije bas uvek uspesno i ako vec hoce da opljuje po njemu nek to instalira a ne neku budzevinu.

Cek, cek, cek gde je sada ona prica tipa SFU mambo dzambo, posix kompatibilno sve aplikacije rade native. NT - unixoidan mambo dzambo tra la la la la.
[ ventura @ 24.06.2007. 09:23 ] @
Citat:
Silencer: Ja sam promenio 5 distroa do sad, Mandrake, RH, Fedora, Suse, Ubuntu...

A kad je sve toliko sjajno bajno na linuxu, i kad sve radi, čemu onda menjanje distroa? Mislim, kad promeniš OS, ti treba ispočetka da setuješ sve, da iskonfigurišeš kako ti odgovara, instaliraš nove programe, itd itd... Što bi to radio ako ti prethodna verzija zadovoljava sve?

Onaj ko koristi windows je u zadnjih 5-6 godina imao potrebe samo za Windows XP... Zašto? Pa zato jer radi posao.
[ _AxeZ_ @ 24.06.2007. 12:23 ] @
Citat:
ventura: A kad je sve toliko sjajno bajno na linuxu, i kad sve radi, čemu onda menjanje distroa? Mislim, kad promeniš OS, ti treba ispočetka da setuješ sve, da iskonfigurišeš kako ti odgovara, instaliraš nove programe, itd itd... Što bi to radio ako ti prethodna verzija zadovoljava sve?

Onaj ko koristi windows je u zadnjih 5-6 godina imao potrebe samo za Windows XP... Zašto? Pa zato jer radi posao.

Pa menjanje distroa je zato sto nam se moze...:)
[ firus @ 24.06.2007. 12:59 ] @
Citat:
A kad je sve toliko sjajno bajno na linuxu, i kad sve radi, čemu onda menjanje distroa? Mislim, kad promeniš OS, ti treba ispočetka da setuješ sve, da iskonfigurišeš kako ti odgovara, instaliraš nove programe, itd itd... Što bi to radio ako ti prethodna verzija zadovoljava sve?

Možda čovek malo eksperimentiše? Nije valjda zabranjeno !?!? Možda je tražio distro koji mu najviše "leži". Većina korisnika Linux-a to radi ili je radila (ja sam se zadržao na Debian/Ubuntu već treću godinu, a svojevremeno sam koristio i Mandrake i RedHat, pa i *BSD).

Inače, prelazak na drugu distribuciju NE MORA da bude previše bolan. Često (skoro uvek) je moguće uraditi instalaciju druge distribucije preko postojeće uz izmenu par (desetina?!) konfiguracionih fajlova i slično. Doduše, postupak nije automatizovan (koliko je meni poznato) ali nije nemoguće. Ja lično cenim da je menjanje distribucija prilično besmislena stvar jer uz manje ili više napora svaka distribucija može da se nadogradi na neku drugu (opet se postavlja pitanje smisla - zašto bi to iko radio).

Citat:

Onaj ko koristi WinXP i da je imao potrebe za nekim drugim Windows-om to baš i ne bi mogao da uradi jer različitih verzija windows-a baš i nema (imaš desktop verziju i njen server pandan). A vraćati se sa WinXP na Win98 je prilično loš potez.

Zapravo, drastična je razlika između Linux distribucije (ovo je OS + masa korisničkih aplikacija + masa razvojnih alata) i Windows OS (OS + 20tak utility apleta) tako da celo poređenje baš i ne stoji.

U krajnjoj liniji, računari (i OS) su tu da pomognu u završavanju nekog posla. Ono su sredstvo, ne cilj. Postoje oblasti gde je Linux bolje rešenje, postoje oblasti gde je Windows bolje rešenje. Pod bolje treba posmatrati i bolje u celosti, bolje po performansama, bolje po ceni (jeftinije/skuplje u startu ili u TOC svetlu), bolje po psihološkom elementu (sigurnost, nesigurnost, sloboda), bolje po produktivnost korisnika, ... U svakodnevnom radu, srećem se sa masom Windows instalacija i sa masom Linux instalacija (najčešće u mešovitim radnim okruženjima) i, to, jednostavno, radi. I, šta ja sada treba da radim ? Da sve korisnike prebacujem na Windows ili Linux, da ih uniformišem na neki način? Neće to moći. Moć navike i poslovična tvrdoglavost korisnika su prilično čvrst bedem.

Elem, dakle, ... Saglasan sam sa tvrdnjama da je Windows (trenutno) bolje rešenje u domenu desktop-a za većinu korisnika, ali Linux (i *BSD) grabi baš krupnim koracima napred. No, u našim uslovima, kada se u obzir uzme cena, stvari dobijaju potpuno drugačiju sliku.

[ Ivan Dimkovic @ 24.06.2007. 16:00 ] @
Citat:
Dejan Lozanovic
Cek, cek, cek gde je sada ona prica tipa SFU mambo dzambo, posix kompatibilno sve aplikacije rade native. NT - unixoidan mambo dzambo tra la la la la.

NT je POSIX kompatibilan OS - dakle, POSIX aplikacije rade uz ponovno kompajliranje. Pretpostavljam da si upucen u to sta znaci POSIX aplikacija.

GIMP nije POSIX aplikacija, koristi gomilu ne-POSIX stvari, GTK graficki podsistem za pocetak, a osim toga ne pada mi na pamet da rekompajliram kojekakve gluposti koje spadaju u productivity alatke - osim toga GIMP se javno reklamira i kao Win32 kompatibilna aplikacija, u sta sam ja poverovao - pa se opekao, sto je ujedno i odgovor Axezu.

SFU nije emulacioni Layer za razna Linux sranja - iako sadrzi GCC sa njegovim "GNU 99" coding standardom, ali toliki mazohista ipak nisam ;-)
[ _AxeZ_ @ 24.06.2007. 18:54 ] @
Heheh, pitanje je dal je Vista win32 kompatibilna...;)
[ Silencer @ 24.06.2007. 21:22 ] @
Ovo je gimp koji se tera pod windows xp sp2, inace verzija 2.2.15.

Pozdravljaju vas toolbarovi koji se otvaraju svaki put kad otvorite novu sliku, takodje i preview u open/save...

Citat:

Ivan Dimkovic
osim toga GIMP se javno reklamira i kao Win32 kompatibilna aplikacija, u sta sam ja poverovao - pa se opekao, sto je ujedno i odgovor Axezu.

Inace na gimp win sajtu pise GIMP Should run on Windows 2000/XP. Jeste Win32 kompatibilna aplikacija jer je komapjliran pod windowsom :P i win binarni fajl je kao i gtk bajblz.

Citat:

ventura

Mandrake sam instalirao 2000 godine ja mislim, RH sam instalirao 2001 i tako do 2003 ga terao, 2004 sam uzo Fedoru do 2005, SuSe sam imao prilike da probam na poslu gde sam radio kao i brdo distroa :P, a od 2006 do 2007 koristim Ubuntu koji mi extra radi posao. Bar nemam cimanje kad instaliram programe za gledanje filmova, tv and or other shits odem lepo u Synaptic Manager i samo stikliram stam i treba preko neta pokupi i imam OS sa svim stvarcicama i to radi bez ikakvih problema.

Situacija kod Windowsa.. '95 sam koristio Win 95, '97 win 95 OSR2, Win 98 '98 godine, Win ME '99, WIn 2000 isto '99 valjda do 2001/2 I posle XP vistu nisam ni instalirao to je kolko 1 2 3 4 5 6 znaci 6 Windows distribucija :P Sto li sam ih menjao pitam li se...

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 24.06.2007. u 22:34 GMT+1]
[ Stefan Markic @ 26.06.2007. 03:16 ] @
Pobogu, Ivane! Pa ti si ovde "adminstrator"! Umesto da budeš za primer drugima, otvaraš teme samo da bi namazao ideju slobodnog ili open source softvera. Ako ti se nešto ne sviđa (nervira), produži dalje, nemoj tako da se spuštaš (ne govorim samo tebi, već pričam uopšteno).

Po sadržaju tvog prvog posta, vidi se da si tražio tehničku podršku (right). Zašto si onda otvorio temu u Advocacy podforumu?

Mislim, a verovatno i mnogi drugi na ovom forumu, da često otvaraš neke teme samo da bi namazao nešto što ti se ne sviđa (nervira)... zapravo, da bi namazao slobodan i open source softver. Postovi ti manje/više deluju kao da pokušavaš da rešiš neki problem ili samo želiš da dobiješ neke informacije... ali tema je ipak otvorena u Advocacy podforumu... Uhvatiš se za nečiji prvi pozitivan argument (ukoliko primetiš da taj argument ima bilo kakvog materijala za još veće mazanje) i izazivaš još veći hejt na forumu... spuštaš ceo forum (s obzirom da si "administrator").

Zamisli kada bi svaki redovan član ovog foruma, kao ti, otvarao temu o nečemu što mu se ne sviđa (ili što ga nervira), s ciljem da to dobro namaže. Pa koliko bi onda bilo "Mi mrzimo Ivana" tema?

Ni u Advocacy podforumu ne znaš da se ponašaš. Zašto imaš status administatora?

Citat:
Ivan Dimkovic:

Zbog nekog internog brzog posla

Ljudi više i ne znaju šta da misle. Da li je stvarno zbog toga, ili si opet nešto slagao, pa ti je to samo neki izgovor, a namere su neke druge, i loše. Ne znaju više ljudi šta da misle...

Citat:
Ivan Dimkovic:

...da ne bude zabune.

Ovde se opet neko upuv'o?!

------------------------------

Takav dojam ostavljaš na ovom forumu. Mogu da se kladim da makar 51% redovnih članova ovog foruma ima istu sliku o tebi, bez obzira da li su Win ili Lin advocates, ili računar ne koriste iz religijskih razloga, kao pojedini redovnici ovde.

------------------------------

GIMP u web dizajnu završava posao isto kao i Photoshop, ali je još uvek slab za DTP na primer. Njegov usability mi je odvratan.
[ foxbunny @ 26.06.2007. 12:59 ] @
Hm, aj da dodam ovde jos koji redak. :)

Za sve koji misle da u GIMP nedostaje podrska za CMYK, neka razmisle jos jednom. Sta ce vam?

Zapravo, konverzija u CMYK moze sasvim lepo da se uradi tamo gde se to inace radi -- u softveru za DTP. Scribus, kako se zove nas pingvinasti DTP program jeste taj koji moze da odradi perfektnu CMYK konverziju. A ako se pitate kako to moze, onda ne znate sta je DTP, i samim tim vam ne treba CMYK. :)

Inace, postoji i GIMP-CMYK plugin koji nebulozno lako konvertuje sliku u CMYK TIFF, a isti moze da napravi i XCF format koji simulira CMYK i time omogucava osnovno editovanje. Ali ono, cemu sve to kada slika moze da ostane RGB do samog kraja, je l' tako?

Drugo, ako koristite vektorske alate, GIMP cak mozete i da preskocite. Evo kako: http://foxbunny.linuxo.org/node/48 Konverzija SVG fajla u CMYK se odradjuje direktno u Scribusu, bez potrebe da se ista konvertuje u TIFF ili neki drugi rasterski format (a to se u Srbiji radi cesce nego sto mozete da zamislite).

A sto se tice naseg administratora, pa hm. Recimo samo da ES ima jako losu reputaciju zbog takvih izleta, a i to da je to opste mesto na srpskim forumima (kao neki kuriozitet ovih krajeva). Meni licno to ne smeta dokle god se korisnici ne sutiraju sa foruma zbog odgovaranja istom merom. ;)
[ Ivan Dimkovic @ 26.06.2007. 13:18 ] @
Ovaj...

Citat:

Ljudi više i ne znaju šta da misle. Da li je stvarno zbog toga, ili si opet nešto slagao, pa ti je to samo neki izgovor, a namere su neke druge, i loše. Ne znaju više ljudi šta da misle...

Interesantno je kako ljudi zamerke "slobodnom" softveru shvataju toliko licno da cak optuzuju druge ljude da lazu (Mogu li da primetim da u jednom civilizovanom drustvu optuzba da neko "laze" slovi za vrlo ozbiljnu i da bi je trebalo pokriti argumentima?) - da bi, na kraju, temu pokusali da skrenu u ad-hominem diskusiju o diskutantima (meni, u ovom slucaju).

Pazi ovako, ukratko: ako imas neki problem sa cinjenicom da sam administrator ES - imas:

a) Forum "Predlozi i Pitanja" - slobodno postavi zalbu
b) Vlasnika ES-a, Gojka Vujovica - mozes mu poslati privatnu poruku za zalbom na mene

Ostatak ad-hominem price o meni ne bih da komentarisem - drago mi je da sam tako popularan ali mi nije jasno odakle se to povela prica o meni na temi o GIMP-u ?! ;-)

--

Sad, da se vratimo na temu - a to je, kao sto rekoh, GIMP... sorry, ja ne pravim razliku (za razliku od vas izgleda) izmedju "slobodnog" i "komercijalnog" softvera - ako je softver los, to cu svakako reci, nemam nikakav problem sa tim. Zbog nekakvih insinuacija za GIMP da je u pitanju dobar tool maltene kao Photoshop, a sve sa ovog konkretnog foruma, sam potrosio svoje vreme pokusavajuci da odradim nesto sto mi je trebalo u GIMP-u - i, da, uspeo sam na kraju ali uz par sati ekstra potrosenog vremena i odredjenu dozu nerviranja...

Naravno, mogao sam kupiti neki Win32 alat, sto sam na kraju i uradio.

Na kraju krajeva - ako komercijalni softver ne radi dobro - mozes dobiti novac nazad. Ako "slobodan" softver ne radi, ocigledno nemas prava ni da to pomenes pred "komunom" - zvuci mi vrlo vrlo poznato, podseca na neka stara vremena :)

Citat:

Pobogu, Ivane! Pa ti si ovde "adminstrator"! Umesto da budeš za primer drugima, otvaraš teme samo da bi namazao ideju slobodnog ili open source softvera. Ako ti se nešto ne sviđa (nervira), produži dalje, nemoj tako da se spuštaš (ne govorim samo tebi, već pričam uopšteno).

Sto? Ne smem da pomenem da sam izgubio svoje vreme... Je li to "slobodan softver" sveta krava da ne sme da se ukaze na to koliko je los? Prihvata se samo "praise" i spustanje komercijalne konkurencije tipa Slashdot?

Citat:

Po sadržaju tvog prvog posta, vidi se da si tražio tehničku podršku (right). Zašto si onda otvorio temu u Advocacy podforumu?

Wrong. Nisam trazio nikakvu tehnicku podrsku - samo sam konstatovao krajnji idiotizam Windows porta GIMP-a, posto su moja pitanja krajnje retoricka (ne, GIMP ne otvara vise slika u jednoj instanci preko OLE asocijacija, kao svi normalni programi) - i to je to. Advocacy je forum koji je najprikladniji za doticnu poruku.

A ... sorry, pise samo da bi GIMP trebalo da radi na Win32 platformi... e jbg, ko mi je kriv ;-)

Citat:

Ovde se opet neko upuv'o?!

Besmislene digresije nece umanjiti cinjenicu da se GIMP na Windowsu ne ponasa kao ostatak aplikacija, tj. u skladu sa style-guide-om za dizajn Win95/98/2000/XP/Vista aplikacija (koji postoji 12 godina) - upuvao se neko ili ne.

Ako neko pomene kako je GIMP ne-Win aplikacija - sorry, postoji Firefox - koji isto nije "Win Aplikacija" pa je potpuno sa stanovista stila i upotrebljivosti uklopljen u okruzenja koja podrzava. Zayebite tu pricu, please.
[ Silencer @ 26.06.2007. 13:54 ] @
Gimp je win32 aplikacija kao sto ja rekoh :) jer je win32 binarni izvrsni fajl :P ne emulira se :) anyway Ivane zao mi je sto GIMP nije mogo da ti pomogne u tvom editovanju slike i sto nisi mogo da se snadjes, jebiga znam kako je kad ja sednem da radim u Adobe Photoshopu i ugasim ga posle 2 minuta jer me iznervira kako je user friendly losh i nije cak user friendly sa shorcutovima nit mi lepo copy past slike :) a secenje i transparantnost jos gora :) ima neki svoj smrdljivi standard koji mi se ne svidja >.< Dok to u gimpu ja ne primecujem jer znam da radim u njemu kako treba i zavrsava mi posao u win i lin. Nazalost photoshop mi ne zavrsava ama bas ista sem sto u njemu snimim ponekad sliku da je bolje kompresuje, to mogu da priznam da mi taj photoshop bolje smanji velicinu slike sto je naravno meni odgovarajuce za internet.

Ja mogu da instaliram gtk biblioteke i da kompajliram firefox za gtk envirement i da to startujem u windowsu i da bude win32 app, a kako ce to raditi ?

Ja sam bar dokazao da ono sto si ti napisao nije istina i da druge korisnike ne sjebes - koji bi mozda probali taj program... Nazalost ti si admin na ovom forumu :) pa ce vise tebi verovati nego meni, al da budem iskren seva mi levo jaje. Vazno je da meni radi i da mi zavrsava posao i da od tog opensource besplatnog programa ja pravim sebi pare...
[ Ivan Dimkovic @ 26.06.2007. 14:21 ] @
Hm..

Gde pise da se nisam snasao? Lepo sam napisao da sam uradio posao na kraju, samo uz dodatno nerviranje i gubljenje vremena.

Citat:

Ja sam bar dokazao da ono sto si ti napisao nije istina i da druge korisnike ne sjebes - koji bi mozda probali taj program... Nazalost ti si admin na ovom forumu :) pa ce vise tebi verovati nego meni, al da budem iskren seva mi levo jaje. Vazno je da meni radi i da mi zavrsava posao i da od tog opensource besplatnog programa ja pravim sebi pare...

Ne znam kakva se prica o "verovanju" ovde potkrada - ako:

a) Tvrdnja da Win32 GIMP ne otvara fajlove iz Windows Explorera u istoj instanci nije istinita
b) Tvrdnja da Win32 GIMP ne lista fontove u list-boxu nedovoljno velikom da se vide imena stilova + nema opciju promene stila van selektora, nije istinita
c) Tvrdnja da Win32 GIMP ne aktivira sve toolbare vezane za sliku prilikom aktivacije prozora u kome se ta slika nalazi

Nije istina - onda ok, ja lazem... sad samo neko to treba da pokaze.

To sto sam ja napisao uopste ne diskvalifikuje GIMP kao alatku koja radi na Windowsu - vec samo tvrdim da je, za nekog ko je navikao na Win/Mac standarde upotrebljivosti, udobnost u radu sa Win32 GIMP-om na nivou udobnosti voznje u Trabantu - i to je to.

Ne tvrdim da GIMP "nece obaviti posao" - daleko od toga. Samo mislim da ga ne obavlja ni blizu efikasnom i udobnom nacinu.

Citat:

Ja mogu da instaliram gtk biblioteke i da kompajliram firefox za gtk envirement i da to startujem u windowsu i da bude win32 app, a kako ce to raditi ?

Sorry ako zvucim grubo, ali - sto bi to mene kao korisnika trebalo da bude briga? Zasto "slobodan" softver ne podleze istom rigoroznom setu zahteva koji se postavlja pred svaku bogovetnu komercijalnu aplikaciju? Zamisli, koristis neki komercijalni SW, on izgleda sugavo - a autori ti kazu "e, znas kako - libOvoOno nije dobar na tvom OS-u, pa sta da se radi" - sorry, koga briga? Sigurno moze da se uradi i drugacije.

[ foxbunny @ 26.06.2007. 15:18 ] @
Citat:
Besmislene digresije nece umanjiti cinjenicu da se GIMP na Windowsu ne ponasa kao ostatak aplikacija, tj. u skladu sa style-guide-om za dizajn Win95/98/2000/XP/Vista aplikacija (koji postoji 12 godina) - upuvao se neko ili ne.

Pa kad smo vec kod toga, ima mnogo aplikacija koje ne prate standarde. Ne samo na Windowsu vec i na Linuxu. Na primer, pogledajte samo sarenilo GTK aplikacija u GNOME okruzenju. Jedino okruzenje (za koje znam) da ima standard kojeg se svi drze jeste KDE. Ali to nije poenta price. Gimp je GTK aplikacija i svako ko ocekuje da takva aplikacija prati Windows standarde je lud. To je kao kada bi mi sa Linuxa rekli da Adobe Acrobat na Linuxu mora da izgleda kao GIMP ili AbiWord. Mislim, to jednostavno nece moci. Nikada.

Drugo, tvoj jedini problem je sto nisi navikao na Gimp. Meni Gimp nikada nije bila misterija. Na poslu koristim Photoshop, ali u Gimpu mogu da odradim 90% stvari koje radim pod PSom i to bez nekog gubljenja vremena. Kada bi svi tako cupali kosu kada ne mogu da se naviknu na neki softver, onda razlicitog softvera ne bi ni bilo, vec bi sve bili neki klonovi. Da li, na primer, cupas kosu kada iz Windows Explorera predjes u Total Commander? Ne? Pa cemu onda ovo? Gimp i PS su samo dve potpuno razlicite aplikacije.
[ Mitrović Srđan @ 26.06.2007. 15:27 ] @
Samo sto je za razliku od GIMPA TC user friendly ;)
[ Ivan Dimkovic @ 26.06.2007. 16:21 ] @
Citat:
Ali to nije poenta price. Gimp je GTK aplikacija i svako ko ocekuje da takva aplikacija prati Windows standarde je lud. To je kao kada bi mi sa Linuxa rekli da Adobe Acrobat na Linuxu mora da izgleda kao GIMP ili AbiWord. Mislim, to jednostavno nece moci. Nikada.

Beep - WRONG, niko ovde ne prica o nekim ekstra funkcionalnostima tipa kompatibilnost sa "Accesability Specifikacijama" i sl..., vec vrlo vrlo prizemnim stvarima, tipa:

1. Otvaranje dokumenta od strane iste instance? To je operacija koja zahteva nekoliko linija koda u WinMain() funkciji i par linija u dispeceru poruka glavnog prozora. Ovo je totalno, ali totalno braindead, i cisti je nemar tako nesto ne ubaciti u aplikaciju.

2. Drugi nemar je neaktivacija relevantnih toolbox prozora kada se aktivira prozor sa slikom u toj posebnoj instanci. Halo? O kakvim "standardima" mi pricamo? To nisu "Windows" standardi, to je common-sense aman :)

3. Predugo ucitavanje fontova... bez kesiranja... dobro, necu o ovome - to je valjda "razmazenost" :)

Ccc...

Citat:

Drugo, tvoj jedini problem je sto nisi navikao na Gimp. Meni Gimp nikada nije bila misterija

Fantasticno - hajde da preskocimo zavrzlame sa otvaranjem u istoj instanci i aktivaciju prozora, posto to izgleda ljudi smatraju za windows luksuz.

Ali sta cemo sa prikazivanjem font selector combo-boxa na kome ne moze da se vidi ni pola imena fonta, a kamo li iscita ime stila?!!!! Stil fonta, naravno - ne mogu nikako drugacije da promenim, al' ajde - ako je to "GTK standard" - so be it... ali prvi problem ostaje, i vrlo je idiotski.

To je tebi "nenaviknutost na Gimp" ?! Sorry - ja to zovem drugim imenom.

[ Ivan Dimkovic @ 26.06.2007. 17:08 ] @
Evo o cemu pricam:

Sta je ovo? Jel to taj GIMP "nacin" na koji nisam naviknut?! Ok - pomozi mi, kako se u tom "GIMP nacinu" vidi kompletno ime fonta, da skrolujem levo desno ko mahnit svaki put kad odem neki red dole!?

A pazi sad ovaj flash - dok sam ovo pokusavao da snimim kao screenshot - ostalo je "siroce" od tog nesrecnog font-selector prozora:

Koje nece da se deaktivira.

Jel i to neki GIMP way na koji samo treba da se naviknem?

Ok... moracu i rucno da gasim prozore sa Message-Spy-om - tj. da im iz neke konzole saljem WM_DESTROY poruku, posto je deaktivacija popup prozora prilikom gubitka fokusa luksuz na koji smo navikli mi razmazeni windows korisnici :)

Sigh...

[ Silencer @ 26.06.2007. 19:31 ] @
Jebiga nije to do gimpa ;) to je do gtk :) To nece pod windowsom lepo da radi ali radi with a 70% bugs naravon zbog koda :) Anyway jesi upravu si za fontove, mada ja ipak znam sta izaberem, ***ote kolko vas sitnica nervira to je uzas...

Anyway gde se to GIMP reklamira kao Windows aplikacija, kad sam ja cuo za sad samo jedno jedino, a to je zamena photoshopa u linuxu sto je po meni glupost ali bolje nemamo...
Citat:

1. Otvaranje dokumenta od strane iste instance? To je operacija koja zahteva nekoliko linija koda u WinMain() funkciji i par linija u dispeceru poruka glavnog prozora. Ovo je totalno, ali totalno braindead, i cisti je nemar tako nesto ne ubaciti u aplikaciju.

Kk onda su programeri GIMP-a retardirani jer nisu umeli da napisu nekoliko linija koda u WinMain(). Pa da jeste tako mislis da bi to ovako ostalo ? Jel si pogledao source code od gimpa ? i kako je portovan na win32 ? Upravo sam probao i verziju 2.3.18 developersku za windows i dalje koristi gimp-remote, znaci nema ovo i dalje implementirano sto ti hoces, jebiga sto ne znam, ima sigurno nekih razloga.

Citat:
2. Drugi nemar je neaktivacija relevantnih toolbox prozora kada se aktivira prozor sa slikom u toj posebnoj instanci. Halo? O kakvim "standardima" mi pricamo? To nisu "Windows" standardi, to je common-sense aman :)

Ko kaze da mora da bude po windows standardima ? Gde pise ? To ovi jedino iz M$ Furaju kao IE Koji fura svoj neki CSS standard etc... Izgled stoji kao u Linuxu i ne bi trebalo da menjaju da se ja pitam jer sam extra navikao...

Citat:
3. Predugo ucitavanje fontova... bez kesiranja... dobro, necu o ovome - to je valjda "razmazenost" :)

Ovde vidim usera koji ne cita user manuals and or FAQ...
# Gimp appears to hang while loading fonts. What's going on?
# If it's the first time you've run The GIMP, it may be indexing your fonts. This may take a few minutes to complete.
# If The GIMP always takes a long time to scan your fonts, go to your user profile directory (typically C:\Documents and Settings\<username>\ and delete the .fonts.cache-1 file.
# Some people reported that Gimp hangs or crashes if you have a font called Profont installed. Remove it, and try running Gimp again.
Kolko ja znam meni on kesira fontove ne znam sta se kod tebe iskreno desava... Meni ne indexira i ne ucitava te fontove 100 godina...

Citat:
a) Tvrdnja da Win32 GIMP ne otvara fajlove iz Windows Explorera u istoj instanci nije istinita
b) Tvrdnja da Win32 GIMP ne lista fontove u list-boxu nedovoljno velikom da se vide imena stilova + nema opciju promene stila van selektora, nije istinita
c) Tvrdnja da Win32 GIMP ne aktivira sve toolbare vezane za sliku prilikom aktivacije prozora u kome se ta slika nalazi

a) Otvara u istoj istanci mislim 2 toolbara (alatke) i posle samo slike sto otvara. Svaka slika naravno ima svoj toolbar u okviru slike iznad gde ima file save edit image bla bla bla, sto je meni ok skroz i ne treba da se menja jer mi odgovara kad radim na vise monitora u mom slucaju. Mozda ovo ne podleze tvojim Photoshop and or windows standardima, ali to je jebani stvar ukusa.
b) Ovde si upravu mada ja nisam nista rekao za ovo nit me zanima jer mislim da je iskreno nebitna stvar. Mozda ipak treba bolje da se uradi izbor fonta da kad selektiram neki tekst uzmem da biram kavog ce fonta da bude pa da imam preview automatski i teksta kad menjam font. Mada ako ti smeta otvori font dialog :) to je ovo dugme skroz desno pa se igraj kolka ti je mila volja sa fontovima i njenom duzinom imena. Isto i u gimp 2.3.18 ima ovaj problem :/
c) Iskreno nisam ruzumeo sta si ovde rekao ako mozes daj screenshot pls :D

Pitanje: Da li to koristis Vista ili neki Windows XP wannabe Vista ?

Anyway isto da napomenem da nisam neki hejter Windowsa i komercijalnog software ja od 12 racunara kolko posedujem imam 11 licenciranih windowsa i jedan gde mi je Ubuntu instaliran i stvarno na kome volim da radim. I ova rasprava mi je interesantna bila iz principa sto ja mnogo radim u tom gimpu pa me iskreno i nerviralo ovo sto si sve pisao.

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 26.06.2007. u 20:46 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 26.06.2007. u 21:01 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 26.06.2007. u 21:03 GMT+1]
[ Burgos @ 26.06.2007. 21:22 ] @
Citat:
Silencer:
Citat:

Ko kaze da mora da bude po windows standardima ? Gde pise ? To ovi jedino iz M$ Furaju kao IE Koji fura svoj neki CSS standard etc... Izgled stoji kao u Linuxu i ne bi trebalo da menjaju da se ja pitam jer sam extra navikao...

Ja mislim da Ivan nije ciljao ni na kakav izgled GIMPa vec na nesto drugo i takodje mislim da je naglasio da to nisu "Windows" standardi nego da je to, kako kaze, common-sense.

Ovo me podseti na izjavu Linux korisnika u temi nize kako on kod svog distroa ne voli sto se svi programi instaliraju jednim klikom, te se covek ne mora da muci sa raznim zahtevima, i da onda covek ne moze da ode na picu (tj. na zasluzenu nagradu za izlaz iz pakla zavisnosti) dok ./configure && make && make install ne zavrshi svoje :). Tako verovatno i Silencer voli da trazi koji toolbar pripada odgovarajucoj instanci programa :)
[ Silencer @ 26.06.2007. 21:48 ] @
Citat:
Tako verovatno i Silencer voli da trazi koji toolbar pripada odgovarajucoj instanci programa :)

Pa de ti vidis da ja imam tih problema da trazim toolbar koji pripada odgovarajucoj istanci programa ? :)
Je tih problema nemam :/
i mojne mene da mesas sa korisnicima koji vole ./configure && make && make install jer ja volim rpmz and or debz files iz principa sto je manje cimanja i ne ceka se ;)
[ zoran_dojkic @ 26.06.2007. 21:51 ] @
Nešto su mi mutna ova slova, da ne kažem - muljavi fontovi.
[ Spavac_na_Chatu @ 26.06.2007. 23:36 ] @
Uvek sam bio vise neko ko je citao forum vise nego sto je pisao ali sam primetio jednu izuzetno zanimljivu stvar kod Ivana.
Mislim ja nevolim Open Source i "slobodne software" ali....

Ivan postavi da nesto neradi.... onda se javi 10 ljudi kojima radi perfektno.
Primeri:
Ivan instalira Kubuntu... Nece da radi... Pojave se ljudi kojima radi ali ipak Ivan je u pravu pa se mnogo tih postova brise.
Ivan Proba GIMP.... Neradi kako treba.. Pojavi se opet 10 ljudi kojima GIMP zavrsava posao ali opet.
Ivan Proba Scribus... Nece da se instalira... Kod drugih se instalira bez problema.
Ivan Proba Knopix Live CD... Nece da se podigne. Kod drugih radi (radilo i kod mene).

Znaci uvek su se u takvim njegovim temama nasli ljudi koji su pokazali kako na njihovim masinama sve to radi. Eh, na Ivanovoj masini nista nece da radi od Open Source-a. Ovo moze biti ili Maler ili masina nije ni za k****. Nemam nista protiv tebe Ivane, ali nemozes ceniti nesto sto si probao na samo jednoj masini.
[ foxbunny @ 26.06.2007. 23:55 ] @
Citat:
Beep - WRONG, niko ovde ne prica o nekim ekstra funkcionalnostima tipa kompatibilnost sa "Accesability Specifikacijama" i sl..., vec vrlo vrlo prizemnim stvarima, tipa:

Da li smo ti dovoljno jasno opisali da kada neki program koristi widgets koji nije Windowsov (na primer Qt ili GTK) onda on nece bas da lici na Windows program? Hm, mora da nam je promaklo. Dakle, GTK ima svoje widgets za ucitavanje fajlova. To bi trebalo da si primetio vec do sada. ;) Ako si ikad koristio Visual Studio i pokusao da napravis interfejs u njemu, znas sta je widget i to ne moram da ti objasnjavam. Znaci uzalud osporavas nesto sto ne postoji.

Citat:

Opet, GIMP nikada nije pratio windows standarde. Ako nisi znao GTK je skracenica za Gimp ToolKit. Dakle, to su Gimpova pravila koja su usvojena od strane mnogih GTK programa u ovoj ili onoj meri. Ako me secanje ne vara, tako se ponasao i Microsoft Visual Basic u tamo nekoj ranijoj inkarnaciji, i nikome to nije smetalo. Astro 123 je jos jedan program koji tako radi. Dakle, nekim ljudima ocigledno odgovara takav nacin rada. Meni licno ne smeta, zato sto ja alate iskljucujem po automatici i u Photoshopu (na Tab, bas kao i u Gimpu). Ako Tab ne radi pod Windowsom, izvini, to je ipak GTK program koji nekim cudom radi u Windowsu (mada u XPu radi sasvim OK).

Citat:

I opet, to nije problem kod svih ljudi. Ako gubis zivce oko toga, instaliraj font manager. To rade svi ljudi koji koriste veliki broj fontova iz prostog razloga sto Gimp nije jedini koji fontove ucitava bez kesiranja (MS Word to isto radi).

Citat:
Ali sta cemo sa prikazivanjem font selector combo-boxa na kome ne moze da se vidi ni pola imena fonta, a kamo li iscita ime stila?!!!! Stil fonta, naravno - ne mogu nikako drugacije da promenim, al' ajde - ako je to "GTK standard" - so be it... ali prvi problem ostaje, i vrlo je idiotski.

Ti ovo zovi kako god hoces. Ali ja sam navikao da znam koji font mi treba i nikada ne instaliram fontove za nedajboze, vec po potrebi pronalazim i instaliram fontove za svaki projekat. Dakle, meni ne treba poslednje slovo imena fonta da bih znao koji je u pitanju. To je naviknutost na fontove.

Nisam siguran da si izvalio, ali ono nije combo box. Ako bolje pogledas, na dnu liste se nalazi gomila dugmadi. Kada si pod Windowsom video combo box (ili ti drop-down list) sa gomilom dugmadi? Ako kliknes na poslednje dugme (donji desni ugao) imas listu fontova koju mozes da razlepis preko celog ekrana i tu mozes da citas imena sa pet miliona znakova ako zelis. Mada ono, ne znam zasto bi iko zeleo da gubi toliko vremena na citanje imena fontova. ;) Salu na stranu, zaista pravis veliku buku oko sitnica koje stvarno nisu toliko bitne. Mozda bi bilo bolje da je ta lista sira, ali vecini korisnika zaista nije smetalo.

Ono sto meni licno smeta je ogroman handle na nodovima pathova. Ali i na to se covek navikne. I zapravo se nodovi u Gimpu ponasaju kudikamo bolje nego u Photoshopu (lakse ih je uloviti kad ti treba itd itd).
[ Burgos @ 27.06.2007. 16:26 ] @
Citat:
Silencer: Pa de ti vidis da ja imam tih problema da trazim toolbar koji pripada odgovarajucoj istanci programa ? :)
Je tih problema nemam :/

Da, ali ti ne koristis Win32 Gimp (ispravi me ako gresim), a ovde je bas o tome rec.

Citat:
i mojne mene da mesas sa korisnicima koji vole ./configure && make && make install jer ja volim rpmz and or debz files iz principa sto je manje cimanja i ne ceka se ;)

Rekao sam da me podsecas :). Sorry
[ Silencer @ 27.06.2007. 17:31 ] @
Citat:
Burgos: Rekao sam da me podsecas :). Sorry

Ma uredu je ;) Nego koristim i na linuxu i u windowsu Gimp, jer iskreno znam da radim od svih graphic edit programa najbolje u njemu pa mi i na windowsu zavrsava posao. Pa onaj moj video zapis :) koji mozes videti na drugoj stranici je u windowsu nije u linuxu gimp.
[ Ivan Dimkovic @ 28.06.2007. 14:33 ] @
Citat:

Pitanje: Da li to koristis Vista ili neki Windows XP wannabe Vista ?

Vistu.

Sorry - zadesila me je guzva na poslu & shit pa ne mogu da odgovorim na sva pitanja.

Bottom line je - ja posmatram softver kao proizvod iz iskljucivo korisnicke perspektive (to isto radim i kada analiziram softver za koji sam licno odgovoran) - mene uopste, kao korisnika, ne interesuje da li Gimp ne radi dobro na Windowsu zbog GTK-a ili zbog neceg desetog - ako pise da podrzava Windows, ocekujem minimalni nivo komfora koji ta platforma pruza - price o GTK-u me apsolutno ne zanimaju.

Moje zamerke su samo refleksija kako meni izgleda taj proizvod - uopste nigde nisam rekao da je neupotrebljiv, vec da je totalno aljkavo dizajniran i da ima propuste koje bih samo mogao nazvati decijim bolestima - te bolesti nece spreciti korisnika da nesto uradi, ali ce:

a) Nepotrebno trositi njegovo dodatno vreme
b) Izazivati frustracije kod prostih stvari za koje je potrebno raditi potpuno nepotrebne ekstra korake (tipa pogled fontova).

Prica o "WinMainu" i "Widgetima" ti osvrtanje na moje poznavanje toga - ne znam, obicno postoji source za te komponente (GTK) - cak i da GTK nema API da se proveri da li postoji prozor sa istim imenom/klasnim imenom na desktopu, sasvim je moguce forkovati tu promenu ili zahtevati od GTK tima da to doda... to je bre najnormalniji feature - prica "ne moze se pristupiti unutrasnjosti widgeta" je za malu decu, sorry. Uostalom, GTK je middleware komponenta - dakle, ko god je radi treba da je radi kao servis aplikativnim developerima i da zadovoljava zahteve za upotrebljivoscu na raznim platformama.

Sistem gde su developeri primadone i imaju 100% udela u odgovornosti kako aplikacija treba da izgleda/da se ponasa se obicno zavrsava samo sa jednim ishodom: produkt koji odgovara samo developerima :)

Uzgred, ta prica o GTK-u je suva srz zasto "muva bez glave" model razvoja ne ide - Firefox ima fondaciju tj. organizovani entitet iza sebe, koja placa bas onu grupu strucnjaka neophodnih u razvoju softvera koju vecina OSS timova zanemaruju - to su razni project manageri, product manageri i usability experti. Ako GTK nije dobar za Win platformu - jbg, zamenite ga - to je to.

Firefox to moze, OpenOffice to moze... Safari isto moze, Apple iTunes moze - dakle, sigurno je moguce - svi ti proizvodi izgledaju vrlo upotrebljivo i postuju usability zahteve platformi na kojima rade. Pomenuste Photoshop i kako on na Linuxu ne bi izgledao kao Win Photoshop - tacno, siguran sam da ne bi, ali bi svakako postovao usability pravila na obe platforme, kao sto ih postuje na Mac OS-u i Windowsu.

O tome se radi.

PS - Neko pomenu da ni Word ne kesira fontove... Meni se Word startuje za manje od pola sekunde - GIMP se startuje za... cek da izmerim: 40 (CETRDESET) SEKUNDI - sorry... ja ipak vidim neku razliku :)

Masina je Core2Duo - 3 GHz klok, 4 GB RAM-a, SG. Baracuda diskovi... definitivno nije do nje :)
[ VRider @ 28.06.2007. 15:32 ] @
Ako ti se na toj masini GIMP startuje 40 sekundi, dam ti 20 evra za nju, vise ne vredi...
[ jablan @ 28.06.2007. 15:36 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: PS - Neko pomenu da ni Word ne kesira fontove... Meni se Word startuje za manje od pola sekunde - GIMP se startuje za... cek da izmerim: 40 (CETRDESET) SEKUNDI - sorry... ja ipak vidim neku razliku :)

Masina je Core2Duo - 3 GHz klok, 4 GB RAM-a, SG. Baracuda diskovi... definitivno nije do nje :)

Ovo ništa ne znači - tj. ne znači da su GIMP ili GTK krivi za tih 40 sekundi. Teoretski (a s obzirom da je u pitanju zatvoren kod, nikad nećemo saznati) je moguće da Vista namerno usporava sve programe koji se, lupam, vrte na GTK-u... Kod mene na Linuxu na nekoliko puta slabijoj mašini (1.5ghz Celeron M, 512Mb) GIMP se startuje za 2-3 sekunde.

Generalno, imaš skroz pravo što se tiče OSS usability itd (mada, koliko vidim, ti si taj koji je otvorio temu da se žali - zašto nisi okačio bug report na GIMP, do sad si mogao 20 puta umesto što se nama žališ)...
[ foxbunny @ 29.06.2007. 15:31 ] @
@Ivan:

Gimp se kod mene na poslu (Core Duo / 1GB rama / 307 fontova) dize za nepunih 5 sekundi. Dakle, racunajuci postove drugih korisnika, ti imas neki problem zbog koga se Gimp dize za 40+ sekundi. To je veoma nenormalno. I, naravno, nema veze sa GTK.

Drugo, nama na Linuxu gimp radi posao 100%. Sa usability stanovista ima jos nekih gluposti, ali tesko da bi za nekoga ko je navikao na Gimpov interfejs to predstavljalo gubitak vremena. Kao sto rekog, ja u Gimpu mogu da radim podjednako brzo kao u Phothshopu (posto ionako ne koristim nista od novih fensi opcija u PSu).

Uostalom, ako obrnemo situaciju, neko ko koristi Linux od samog pocetka, pa zatim predje na Windows, verovatno ce pozeleti da svi programi prate GTK ili Qt shemu ili vec neku. Mada, ono, mi sa Linuxa smo umnogome imuni na promenu widgeta, posto to stalno radimo. Ja koristim Eclipse, Qt i GTK programe u istom okruzenju i nikada mi to nije smetalo.

Trece, ja uopste ne vidim zasto bi se neko bez ikakve novcane nagrade trudio da udovolji razmazenim korisnicima koji se zale na skracena imena fontova u programu za obradu slika. Zaista ne vidim. Verovatno bi trebalo da ukinu Windows port. :D

@Jablan

Dobre su sanse da je sve sto je ovde receno vec hiljadu puta prijavljeno na bug report. Koliko sam uspeo da ispratim, razvojni tim planira bitnije izmene tek nakon objave 2.4 verzije, zato što je kod kupus i težak za održavanje. Što reče jedan moj drugar: ljudi, ne otvarajte source kod Gimpa ako nemate jak stomak! I to ce ostati tako dok ne odluce da ponovo napisu gomilu koda. Te prelazak na novi engine za crtanje (Cairo) sa podrskom za OpenGL, to ovo te ono. Gimp ce tek da dozivi preporod (mada ono, secam se da cekam taj momenat jos od 2000. godine).
[ Burgos @ 29.06.2007. 16:29 ] @
Citat:
jablan:Teoretski (a s obzirom da je u pitanju zatvoren kod, nikad nećemo saznati) je moguće da Vista namerno usporava sve programe koji se, lupam, vrte na GTK-u...

Teorija zavere....

Citat:
jablan:ti si taj koji je otvorio temu da se žali - zašto nisi okačio bug report na GIMP, do sad si mogao 20 puta umesto što se nama žališ)...

E.... A sad, zasto bi Ivan, ja ili bilo koji drugi Joe Consumer, kacio neke bug reporte? Ja od softvera (da bih ga koristio) zahtevam samo da radi ono sto treba da radi i da se ponasa onako kako bi trebalo da se ponasa. Ukoliko program ne ispunjava ta dva osnovna uslova, ja ga necu koristiti... Ovde ljudi uporno uzdizu GIMP, Ubuntu i slicne tekovine FSFa do nebesa, a vidimo da se (u praksi) nalaze tek metar od zemlje.
[ Ivan Dimkovic @ 29.06.2007. 16:34 ] @
Citat:

Generalno, imaš skroz pravo što se tiče OSS usability itd (mada, koliko vidim, ti si taj koji je otvorio temu da se žali - zašto nisi okačio bug report na GIMP, do sad si mogao 20 puta umesto što se nama žališ)...

Na meni kao "customeru" je da se zalim - Bug Reporte za End User softver na planeti zemlji obicno postavljaju:

a) Developeri (interni)
b) QA (interni)
c) OEM/Tech Support (eksterni)

Kako ja nisam ni u jednoj od ove 3 grupe, zaista mi ne pada na pamet da to radim.

Razlog zasto sam postavio ovu temu je samo da ukazem na endemsku aljkavost u OSS razvoju softvera. Imam jos ludih iskustava sa nekim drugim "perjanicama" OSS-a od pre neki dan, recimo kompajliranje jednog OSS paketa na ARM arhitekturi (podrzano u projektu, da ne bude zabune) - na jednom ARM procesoru radi, na drugom malo novije generacije, isti binary, ima nepredvidjene efekte...

Malo bolje pogledas C kod, i ukapiras da je aritmeticki deo pun, ali pun raznih shift operacija gde su mnoge stvari ostale podrazumevene za ponasanje GNU kompajlera pod Intel arhitekturom... pa ti sad to ispravljaj.

Aljkavost, sta ces... Al bitno je da M$ sux :)

Citat:

Ovo ništa ne znači - tj. ne znači da su GIMP ili GTK krivi za tih 40 sekundi. Teoretski (a s obzirom da je u pitanju zatvoren kod, nikad nećemo saznati) je moguće da Vista namerno usporava sve programe koji se, lupam, vrte na GTK-u... Kod mene na Linuxu na nekoliko puta slabijoj mašini (1.5ghz Celeron M, 512Mb) GIMP se startuje za 2-3 sekunde.

U bogati... znaci Microsoft sprecava Windows softver da trci na Windows platformi... lele :)

Citat:
VRider
Ako ti se na toj masini GIMP startuje 40 sekundi, dam ti 20 evra za nju, vise ne vredi...

Sorry nije na prodaju :)
[ VRider @ 29.06.2007. 17:26 ] @
Razmisli jos malo. 20 evra nije za baciti, a moja ponuda nece uvek biti tu.
[ _AxeZ_ @ 29.06.2007. 20:23 ] @
Izvini, Ivane, ali ti nisi customer samo zato sto koristis OSS. Customer je onaj ko placa. Ti si samo korisnik.

Citat:
Burgos: E.... A sad, zasto bi Ivan, ja ili bilo koji drugi Joe Consumer, kacio neke bug reporte? Ja od softvera (da bih ga koristio) zahtevam samo da radi ono sto treba da radi i da se ponasa onako kako bi trebalo da se ponasa. Ukoliko program ne ispunjava ta dva osnovna uslova, ja ga necu koristiti... Ovde ljudi uporno uzdizu GIMP, Ubuntu i slicne tekovine FSFa do nebesa, a vidimo da se (u praksi) nalaze tek metar od zemlje.

Pa ti ga nemoj koristiti. Niko od tebe ne trazi da ga koristis. Ako mislis da kukas na neki softver a nisi dinara izdvojio za njega, a pogotovo ne vreme da se naviknes na njega mozes zahtevati sta hoces ali takav korisnik nije potreban, niti GImp druzini, niti Linux zajednici. Sto ce reci ne trolluj..:)
To sto ti ne umes da cenis softver koji mozes da dobijes za dz. a koji da se razumemo nije savrsen ( a koji pa to jeste ) i koji moze da ti obavi posao skoro isto tako kao onaj koji kosta 600$ pokazuje samo tvoje veoma, veoma povrsno gledanje na stvari iako si mozda i nize od metra do zemlje..:)

Ali dobro, ti si verovatno navikao na skupocen softver koji ti ionako ne treba ali posto ionako furas samo kradene stvari -pirateriju onda mislis da si povukao boga za jaja pa mozes da zahtevas da nesto radi onako kako ti mislis da treba.

S obzirom da je OSS, GImp, pa i Linux i sve ostalo skoro da zahteva od njegovih korisnika da salju bug reporte. Zasto?
Zato sto je takva filozofija razvoja, zato sto je nastao na takvim osnovama gde su u pocetku njegovi korisnici bili i njegovi programeri. Zar je to tesko shvatiti. Nikad GImp nece moci biti kao Photoshop ( ali ne u negativnom smislu )....zato sto su drugaciji prioriteti. Zar mislite da neko ko fura Gimp nekih 10 godina i ko je prosao skoro ceo njegov razvojni tok, da njega brinu neke "nelogicnosti" zbog kojih windows korisnici u svojoj nemoci da izadju iz zacrtane seme koju im je dugogodisnje koriscenje windowsa ugraviralo u mozak kukaju na sav glas.
Apsolutno ne, GImp je pisam za Linux i treba da se ponasa kao da je na Linuxu pa makar se vrteo na windowsu.

Jel ja sad treba da prohisterisem na sav glas zato sto jedna takva mogucnost kao sto je copy sa leftclick i paste sa middleclick bez egzibicija za ctrl+c, ctrl+v koja je uobicajena na linuxu i veoma olaksava koriscenje kompjutera totalno idiotski ne postoji u windozi?
Jednostavno, ne koristim win pa me ne zanima, ai kad se nadjem za njim, pa kad vidim da jedna takva korisna mogucnost ne radi, jebiga, nasmejem se genijalnosti windows dizajnera i furam dalje.
[ Marko Medojević @ 29.06.2007. 21:09 ] @
Postoji i modificirana verzija GIMP-a i zove se GimpShop. Većina stvari je ista, samo se korisnički interfejs razlikuje tj. sličniji je Adobe Photoshopu.

http://gimpshopdotnet.blogspot.com/
Ja ovo nisam probao, ali kažu da dobro radi :)
[ Burgos @ 30.06.2007. 16:27 ] @
Citat:
_AxeZ_:
Pa ti ga nemoj koristiti. Niko od tebe ne trazi da ga koristis.

Pa i ne koristim ga...

Citat:

Ako mislis da kukas na neki softver a nisi dinara izdvojio za njega, a pogotovo ne vreme da se naviknes na njega mozes zahtevati sta hoces ali takav korisnik nije potreban, niti GImp druzini, niti Linux zajednici.

Vec sam clan SPC, ne treba mi neka sekta pored toga...

Citat:

Ali dobro, ti si verovatno navikao na skupocen softver koji ti ionako ne treba ali posto ionako furas samo kradene stvari -pirateriju onda mislis da si povukao boga za jaja pa mozes da zahtevas da nesto radi onako kako ti mislis da treba.

Piraterija? Nagadjanje... Dokazi da koristim piratizovan software... Ovde je dokazano da je GIMP krsh.

Citat:
Zato sto je takva filozofija razvoja, zato sto je nastao na takvim osnovama gde su u pocetku njegovi korisnici bili i njegovi programeri.

Linux nikad nece biti desktop OS sa udelom od 10%+ na marketu, bas zbog te vase filozofije...

Citat:
GImp je pisam za Linux i treba da se ponasa kao da je na Linuxu pa makar se vrteo na windowsu.

A gde je sada ona prica: "Photoshop sux, GIMP Rules; use GIMP on Winblows"?! Ako je nesto portovano i ako se reklamira kao Win32 proizvod onda treba potpuno da se prilagodi platformi... Logicnije je da se software prilagodi korisnicima nego da se korisnici prilagodje softwareu.
[ Mitrović Srđan @ 30.06.2007. 16:33 ] @
O cemu pricate? Koliki je broj korisnika GIMP-a a koliki korisnika pshopa?
GIMP u profesionalne primene = LOL
[ VRider @ 30.06.2007. 16:39 ] @
Sad kad si ti to rekao, mislim da mozemo da zatvorimo temu i svaku buducu diskusiju o tome. Vise nema nikakve sumnje.
[ Ivan Dimkovic @ 30.06.2007. 17:31 ] @
Citat:

Izvini, Ivane, ali ti nisi customer samo zato sto koristis OSS. Customer je onaj ko placa. Ti si samo korisnik.

To uopste ne menja cinjenicu da ni korisnici ne fajluju bug-reporte. To, opet, radi QA.

Sva ova pravdanja i objasnjavanja kako je korisnik u krivu pokazuju zasto OSS softver ima slabu prodju u desktop vodama, izuzev projekata koje rade pravi timovi, na normalan nacin (Open Office, Firefox i sl..)

Sve ja to razumem, momci - i da svi ljudi iza GIMP-a to rade iz cistog entuzijazma, i to je jako pozitivno i sve..

Samo, budite onda i malkice korektni kad radite praise tih vasih Linux/GNU resenja - pa lepo recite da je to plod rada iz entuzijazma, i da ako zaglavis problem cesto moras sam da ga resavas.
[ Silencer @ 30.06.2007. 23:14 ] @
Heheheh :) E ljudi moji, i ja se raspravljam sa ljudima :) koji ne koriste legalan software nego pirated, well Srbija pa i dalje moze da se uziva... dokle videcemo. Anyway Kolko godisnje zaradi Photoshop kolko zaradi GIMP ? Zasto je Photoshop bolji a GIMP loshiji. Iskreno bole me sto vam taj GIMP ne radi kako treba u Windowsu, imate lepe win programe npr Corel PhotoPaint ili kako vec i taj Photoshop koji vi hvalite ne znam ni ja sam zasto jer ja bas pre neki dan jedva nadjoh di se menja velicina fonta :) Meni iskreno Corelovo cedo je bolje od adobe photoshopa. Sto se GIMP-a tiche kao sto je neko rekao nije trebalo da bude portovan za windows mada on meni super odgovara da ga imam u windowsu jer u njemu ofc znam da radim najbolje jer sam koristnik 7 godina linuxa. Ne znam gde su teme bile da je GIMP vrhunac i tako to ovde mada u svetu ofc velicaju dosta taj GIMP a nazalost iskreno i nije ko Photoshop (Hvala bogu nedaj boze da bude).

Bug-report je jedna ekstra stvarcica koju ja gotivim i uvek posaljem report, i u windows u i u linuxu jer ofc zelim ja bar da se isprave te greske kako u buducnosti ne bi imao slicnih problema.

Citat:

Mitrović Srđanb
GIMP u profesionalne primene = LOL

Jedan razlog zasto ne bi mogo GIMP da se koristi u profesionalne svrhe, Sta je tu LOL ? Kako si ti video da nema srhu u profesionalne svrhe ? Sta on to ne moze da uradi sto photoshop moze ? Jel si probao komplet program sta sve moze i ne moze ? To sto ovde ima korisnika koji su retardirani ili ne umeju da koriste GIMP i sto kao kriziraju ovde whinuju na forumu da neki program ne radi kako treba i ucitavanje i sve :) Mislim vi bre ljudi iskreno nemate pojma da koristie racunar, moja preporuka bi vam bila da koristite legalne ili nelegalne programe i da uzivate u njima i da ne probate opensource programe jer su oni non user friendly za M$ Korisnike and or Adobe :) Corel necu da diram jer oni su po meni nezamenljivi :)

Non User Friendly interface? Dosta toolbarova? Iznad slike toolbar? Izvini to ne postoji kod mene i verujem jos mnogo korisnika, retardiran UI za Open/Save ? Lol bre pa ja mrzim Windows Vista / XP izgled UI-a. Niste culi za razlicite vrste ukusa ? Ne vi bi ste izgleda da sve izgleda ko Windows XP / Vista da da kakav bi linux bio kad bi sve bilo ko Windows XP ? Dal bi to bio Linux ili Windows ? Hmmm ko zna. Windows XP krade od KDE, Gnome ostaje Original fala bogu zato ga i koristim. Standardi nista ni za to culi izgleda :) Pa Dimkovicu Mitrovicu ako hocete GIMP po vasem ukusu edit source code i prepravite da lici kako vi hocete.

Ako vam je za utehu ja pustam FIlmove u terminalu sa frame bufferima ;) da vidite koji je to dozivljaj lep a ne ono klik klik klik evo filma :) A ***ote vidi bug send report ;)

Desktop Linux moze da fura ;) boze moj GIMP OpenOffice Firefox Evolution and or THunderbird kod Coke CBA pici samo tako u Unix nemamo retardirane Windows OS sisteme, a da evo GIMP koristimo za pravljenje Bar Cordes onda hmmm dizajn novih letki and or promo mateirjala kao i incscape kako li se vec zove ;) sad ne mogu da se setim program za vektorsku grafiku. Eto neke svrhe u primeni za firmu da uh da ne zaboravim to je za firmu olaksanje dosta veliko sto se finansije tice i to fura i dana danas.

Desktop da se proveri E-Mail i da se ode na sajt NBS kolko vidim Dimkovic i Mitrovic bi dali 120 evra za jedan desktop :) a tako nesto free ode na Linuxu i teraj. A da ipak nije linux user friendly i nece ubuntu da se npr instalira ili uh jebem ti dize se openoffice 40 sekundi jer kesira fontove ;)

Ovo je upuceno sto OSS ima slabu prodju u desktop vodama. A to sto je Linux/GNU resenja rod ploda rada iz entuzijazma to je npr lepa stvar... Kako je radjen OpenOffice i Mozilla na koju kontu ? Zasto je Opera Fraj now i bez bannera ?

Problem i cesto moras sam da ga resavas? To se zove neznanje jebiga nije svako rodjen sa znanjem Windowsa I Unixa / Linuxa...

L2U Software pa onda kritikujte...

Srdacan Pozdrav,
Stevan Mitrovic

A da poruku u(ne)redio ja :D
[ _AxeZ_ @ 01.07.2007. 00:08 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: To uopste ne menja cinjenicu da ni korisnici ne fajluju bug-reporte. To, opet, radi QA.

Sva ova pravdanja i objasnjavanja kako je korisnik u krivu pokazuju zasto OSS softver ima slabu prodju u desktop vodama, izuzev projekata koje rade pravi timovi, na normalan nacin (Open Office, Firefox i sl..)

Sve ja to razumem, momci - i da svi ljudi iza GIMP-a to rade iz cistog entuzijazma, i to je jako pozitivno i sve..

Samo, budite onda i malkice korektni kad radite praise tih vasih Linux/GNU resenja - pa lepo recite da je to plod rada iz entuzijazma, i da ako zaglavis problem cesto moras sam da ga resavas.

Pa korisnici i jesu QA za OSS. To je cinjenica. To je nacin na koji se radilo od pocetka i tu nema niceg loseg, to je samo drugaciji nacin razvoja i razmisljanja...e sad sto se korisnika nakotilo, ne moz' svima udovoljiti..:)

A sto se tice problema, pa mi nismo ni navikli da bas ne bude problema, ali mi to tako volimo...:)
Zauzvrat dobijemo softver po volji. I ako treba da posaljem bug report, to je zato sto ja tako zelim i time cinim da softver bude bolji.
Neko plati 100-200-300$ i jebe mu se, mi posaljemo bug report, napisemo parce koda, prevedemo dokumentaciju...etc, i to je to.

Sto se tice Gimpa, ja ga ni ne koristim mnogo, ponekad umanjim neku sliku ili pomocu njegovih skriptova uradim neki logo, ali iskreno, ne vidim sta je tu komplikovano. Niti sam primetio te probleme sa fontovima, niti sam imao tvoje duhove i nestajajuce stavke u meniju, ali to je zato sto ga ne koristim na windowsu verovatno..:)

Citat:
Burgos: A gde je sada ona prica: "Photoshop sux, GIMP Rules; use GIMP on Winblows"?! Ako je nesto portovano i ako se reklamira kao Win32 proizvod onda treba potpuno da se prilagodi platformi... Logicnije je da se software prilagodi korisnicima nego da se korisnici prilagodje softwareu.

Izvini, ali ne reklamira se...
Tamo je samo source i link do third party instalera za win. Izvoli zali se Jerneju Simoncicu ako imas nekih pitanja oko win porta.
[ Nedeljko @ 01.07.2007. 01:16 ] @
Svojevremeno sam mislio da neću više nikada pisati na ovom formu, ali ne vredi, Ivan me je naterao. Ne mogu više da izdržim. Dakle,

Ivane, da li se slažeš sa sledećim:

1. Da su se svojevremeno Win i Lin tabor prepucavali oko toga ko ima kakav softver za šta i da je Lin tabor tvrdio: "Mi za obradu slika imamo bespaltan GIMP, koji je uz to i odličan." dok je Win tabor odgovarao sa "Mi imamo i PhotoShop (koji vi nemate), a i GIMP, tako da GIMP nije vaša prednost."?
2. Da li se slažeš da ako GIMP radi dobro pod GNU/Linux-om, a kilavo pod Windows-om, da ipak predstavlja prednost prve platforme?

Takođe, imao bih sledeća pitanja:

1. Koliko si vremena potrošio na učenje Photoshop-a (tj. prilagođavanje njemu)?
2. Koliko si vremena potrošio na učenje GIMP-a (tj. prilagođavanje njemu)?
3. Da li se odgovor na pitanje pod 2. svodi na "Hitno mi je zatrebao program za rastersku grafiku, skinuo sam GIMP, pokrenuo ga, nisam iste sekunde znao kako da obavim posao, te sam izveo odgovarajuće zaključke."? Da li komercijalan softver odbaciješ istom brzinom?
Citat:
Burgos: Ja od softvera (da bih ga koristio) zahtevam samo da radi ono sto treba da radi i da se ponasa onako kako bi trebalo da se ponasa. Ukoliko program ne ispunjava ta dva osnovna uslova, ja ga necu koristiti...

Nemaju svi ljudi istu predstavu o tome kako bi nešto trebalo da radi. Na ljudskoj raznolikosti padaju sve priče o "intuitivnosti" ovog ili onog programa. Zbog čega li se svi programi iste namene ne koriste na isti način? Zbog čega li proizvođači svih tih "intuitivnih" programa štampaju debele knjige koje služe kao uputstva za njihovo korišćenje?

Moja sestra kada je trebala prvi put da upotrebi miša, prinela ga je monitoru, uperila ga u željenu tačku i kliknula na levi taster miša. Uopššte ne mislim da je glupača zbog toga. Koristila je iskustvo sa daljinskim upravljačem, a takođe je prirodnije pokazati nešto, kao rukom, nego vući uređaj po stolu.
Citat:
Burgos: Logicnije je da se software prilagodi korisnicima nego da se korisnici prilagodje softwareu.

Pa, sad... lepo bi bilo ako može tako. Međutim, program je jedan, a ljudi ima koliko i ćudi. Jako je teško prilagodoti ga svima. Možda je ipak lakše da se ljudi prilagode programu, nego obrnuto.

Ja sam svojevremeno pod GNU/Linux-om palio GIMP za neku sitnu potrebu, ovaj forum me je naterao da ga poteram na poslu pod Windows XP sistemom i još uvek mislim da je GIMP dobar program, koji možda pod Windows XP-om radi nešto lošije, ali po svoj prilici mi se čini da je veći problem u Ivanovom prebrzom odbacivanju i nemanju želje i strpljenja da se nešto nauči, jer zaboga, to je OSS, pa mora da je krš.
[ Mitrović Srđan @ 01.07.2007. 01:38 ] @
Citat:

Jedan razlog zasto ne bi mogo GIMP da se koristi u profesionalne svrhe

Koliko firmi za pripremu stampe , koliko bilo-kakvih-firmi-koje-imaju-veze-sa-pripremom-stampe--
isl koriste GIMP?
[ Ivan Dimkovic @ 01.07.2007. 10:48 ] @
Citat:
Nedeljko
1. Koliko si vremena potrošio na učenje Photoshop-a (tj. prilagođavanje njemu)?
2. Koliko si vremena potrošio na učenje GIMP-a (tj. prilagođavanje njemu)?
3. Da li se odgovor na pitanje pod 2. svodi na "Hitno mi je zatrebao program za rastersku grafiku, skinuo sam GIMP, pokrenuo ga, nisam iste sekunde znao kako da obavim posao, te sam izveo odgovarajuće zaključke."? Da li komercijalan softver odbaciješ istom brzinom?

Ma nisam bre ucio ni sekund "prilagodjavanje Photoshopu" niti "Prilagodjavanje GIMP-u" , trebao mi je hitno sw. za rastersku obradu slike kako si primetio - samo je fakat da kad otvorim dobro dizajniran program nemam frustracije i vrlo lako pronalazim sta treba, i softver me ne tera da trosim uzalud vreme.

Zaista ne znam sta posebno treba da se uci da bi morao da jurcas toolbar-ove od posebne instance programa, mozda ti Nedeljko imas neku specijalnu moc ili neki tool - ali meni treba bruteforce za to - fakat je da GIMP startuje uvek novu instancu kad se slika otvara iz tipicnog Windows fajl menadzera i to je prva stvar koja iritira.

Zatim, tu je ocajno los editor ispisa fontova - sta tu ima da se uci? Rudimentiran je, nema shortcuta za promenu stilova - tacno, mogu da se "naviknem" na to, ali samo komentarisem da je taj UI pregazilo vreme.

Eto ovi Linuxovci mi naturaju na nos da su problemi sa kopiranjem layera izmedju instanci i los ispis menija zapravo problem GTK-a ili problem Windowsa - ili problem moje masine :-)

Ok - mozda. Ali kako bre sa tim GNU softverom toliki problemi sa tim eksternim faktorima, na sistemu imam bar jos 30 drugih aplikacija - pa ni jedna nema "problem sa windowsom", "problem sa XYZ bibliotekom" i sta ti ja znam... samo kad se dohvatis GNU softvera odjednom tvoja masina postane mnogo veci faktor :)

Citat:

Non User Friendly interface? Dosta toolbarova? Iznad slike toolbar? Izvini to ne postoji kod mene i verujem jos mnogo korisnika, retardiran UI za Open/Save ? Lol bre pa ja mrzim Windows Vista / XP izgled UI-a. Niste culi za razlicite vrste ukusa ? Ne vi bi ste izgleda da sve izgleda ko Windows XP / Vista da da kakav bi linux bio kad bi sve bilo ko Windows XP ?

Lepo je sve to - a... reci ti meni, jesi nekad koristio Mac OS X?

Evo ja posedujem i doticni - i kad sam ga video prvi put, trebalo mi je 10-tak min da se naviknem na njegov UI, koji je drasticno razlicit od XP/Vista UI-ja (mnogo vise nego sto su mnogi Linux UI-ji razliciti od Windowsa) - pa opet, sve ti se cini nekako na mestu i dizajnirano da skrati tvoje vreme. Kako to? :)

Zasto nemam takav osecaj sa GNU aplikacijama?

Ja znam odgovor - jedna rec: usability - znas, kad pises komercijalnu aplikaciju, znaci nesto od cega ti zavisi imanje love za zivot - obicno se potrudis da slusas korisnike, i da optimizujes workflow tako da je korisnicima lakse.

I Apple i Microsoft - i vecina firmi koje prate njihove UI paradigme to postizu...

@Axez - uzivajte vi u tom vasem razlicitom softveru "po vasoj volji" - nemamo istu volju izgleda... a bas moju volju nikako da zadovolje :)
[ anon28907 @ 01.07.2007. 12:40 ] @
1. Nisam tvrdoglav iako sam veliki navijac GNU scene bavim se i drugim stvarima i koristim bas tu Vistu (tacnije Vistu Basic koju redovno apdejtujem) te moram reci da neke programe za win (iliti WinNT kernel, dakle one za koje cesto govore da rade i na Visti) lakse mogu pokrenuti preko nekog emulatora na nekom unix-like sistemu nego samoj Visti.

2. Mislim da si se oko transparency-a malo zajebao tj. da nisi upucen u osnovni rad sa slojevima.

3. Citat Silencera:

Citat:
U linuxu je druga prica, ali opet vam skrecem paznju, koristite GIMP koji je pisan u linuxu i za GTK, da bi radio pod windowsom mora GTK biblioteke da se instaliraju. Pa ko je koristio X-Chat kompajliran za windows, a zahteva GTK bibilioteke zna kakva je razlika kad instaliras X-Chat pisan za windows. Zato i imas smrdljivi Friendly interface od linuxa u gimpu kad ides na file open jer je takav standard pod gtk and or gnome, sto je meni npr pod linuxom extra, a u windows je iskreno ruzno [...]

Takodje ti je vec srusen i argument za ucitavanje fontova, tako da to necu ni da obradjujem, a ti sledeci put procitaj manual pre nego sto napadnes neku os aplikaciju.

4. Vidim da gosn Dimkovic ima dosta dosta slobodnog vremena s obzirom na njegove gigantske postove na forumu za koje su cesto prikaceni razni multimedijalni sadrzaji. Naravno, ne kazem da to ne doprinosi kvalitetu ovog foruma vec da ta besposlenost karakteristicna za visu klasu dosta iritira, a narocito ovako kada je usmerena protiv bilo kog otvorenog i community-based projekta. Nazalost to je danas i svrha Advocacy foruma ...
[ Ivan Dimkovic @ 01.07.2007. 14:46 ] @
Citat:

4. Vidim da gosn Dimkovic ima dosta dosta slobodnog vremena s obzirom na njegove gigantske postove na forumu za koje su cesto prikaceni razni multimedijalni sadrzaji. Naravno, ne kazem da to ne doprinosi kvalitetu ovog foruma vec da ta besposlenost karakteristicna za visu klasu dosta iritira, a narocito ovako kada je usmerena protiv bilo kog otvorenog i community-based projekta. Nazalost to je danas i svrha Advocacy foruma ...

?! Visu klasu?

Mozes li mi, molim te, objasniti po kom sam to osnovu svrstan u "visu klasu" - posto bih i ja to voleo da znam - svasta covek cuje ovde ;-) Ne znam da li si primetio ali taj ozloglaseni Ubuntu video review sam radio za vreme drzavnog praznika - slobodnog vremena ipak nemam tako puno ;-)

Glede "usmerenosti protiv BILO KOG community-based projekta" - prvo to nije tacno (vidi par paragrafa dole) i jako je ruzno praviti takve relativizacije "ako si protiv mene onda si protiv svih", osim toga - objektivna kritika, sto ovo sto sam napisao smatram da jeste, je normalnim i sposobnim ljudima obicno znak da nesto treba da promene na bolje, a samo je usijanim glavama to nekakva uvreda. Izvinjavam se ako se neko pronasao u tome. Reality bites.

Sakrivanje iza neke "community" zavese ako se kritikuje neki konkretan proizvod je znak mnogih slabosti. To ti je ekvivalent onom "napad na mene je napad na drzavu" - stari dobri fazon ;-)

Citat:

2. Mislim da si se oko transparency-a malo za***ao tj. da nisi upucen u osnovni rad sa slojevima.

Vidi - imam sloj u jednom prozoru koji ima transparentan background, OK?
Kopram taj sloj - i onda ga pastujem kao novi sloj u drugoj instanci - i umesto transparencije sam dobio neku cudnu boju.

OK... mozda negde gresim ali gotovo sam 100% siguran da bi to tako trebalo da radi. Ok, mozda je kriv GTK...

Citat:

Takodje ti je vec srusen i argument za ucitavanje fontova, tako da to necu ni da obradjujem, a ti sledeci put procitaj manual pre nego sto napadnes neku os aplikaciju.

Kako je to srusen? "Kod mene se ne ucitavaju dugo" - oh well; kod mene se ucitavaju. Jako rusenje argumenata.

I, please, nemoj mesati duzinu ucitavanja aplikacije zbog fontova (to je problem #1) i ocajno uradjenog "draw text" sistema (Problem #2) u kome nemas precice za stil fonta vec moras da vrsljas po nekom prozoru za koji mora da ulozis trud kako bi video puno ime i stil fonta.

Sta ce konkretno taj manual da mi pomogne? Zvanicno ce me uputiti u fakat da umesto jednog klika misem moram da razvucem neki opskurni dijalog (koji nekad ostane top-level na ekranu umesto da nestane), skrolujem levo desno i izabiram svaki put stil? ;-)

Citat:

1. Nisam tvrdoglav iako sam veliki navijac GNU scene bavim se i drugim stvarima i koristim bas tu Vistu

Fakat da si "navijac" te cini vrlo neobjektivnim. Meni Firefox (OSS), OpenOffice (OSS), LAME (OSS), Ogg Vorbis (OSS) uopste nisu losi OSS projekti - Firefox je, smatram, potpuno na nivou komercijalne aplikacije ako ne i bolji od mnogih, Ogg Vorbis je cak bolji od mnogih komercijalnih standarda (MP3) itd...

Ali GIMP - ... well, fali mu mnogo toga, i nemam sta da ga "branim" ili sta ti ja znam.

Citat:

3. Citat Silencera:

Ocigledno se ne razumemo - daj da lepo napisem: MENE KAO KORISNIKA NIJE BRIGA ZA INNER-WORKS PROGRAMA, KOJE BIBLIOTEKE KORISTI I SL.... Sorry, ali sta mene briga sto oni nisu napravili ne-GTK UI za Windows, kao sto su ostali uradili cross-platform UI-je u Firefoxu, iTunesu, Adobe Photoshopu itd... na primer?!

Ja sam korisnik softvera, a ne korisnik biblioteke ili do-it-yourself budzer - tako da sa stanovista mog korisnickog ugodjaja u pogledu koriscenja softera taj "GTK" argument ne znaci nista.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 01.07.2007. u 15:58 GMT+1]
[ Silencer @ 01.07.2007. 22:26 ] @
KK ;) nasli smo Ivanu slabu tacku samo mu napises "GTK" i on pizdi :D Salu na stranu :)

To tebe dal interesuje il ne nas se ne tice (bar mene), mi smo ti samo napisali zasto je to tako :)

Bolje to nego nesto bezveze bre :)

I posle svega ja i dalje mogu da tvrdim i da kazem da GIMP radi savrseno pod Windowsom i da je veoma solidan program i da bez ikakvih problema moze da se koristi i u profesionalne svrhe. A to kolko se on ucitava, kakav je UI and or other shit to vec i nije bitno, vazno je da on ima svoj deo korisnika i programera koji rade na njemu i koji ga usavrsavaju. Da mnogi razmisljaju Ivane ko ti i ostali kojima je GIMP losh ili ne radi kako treba :) taj GIMP ne bi ni postojao sada, nego bi puko projekat jednostavno...

Neko je gore napisao da je GIMP portovan za WIndows, well evo ti malo

GIMP for Windows

This site, www.gimp.org, only distributes the source code to the GIMP (the building blocks). You can however download executable versions from the following site:

* Automated installer (provided by Jernej Simoncic) - choose this if you just want to install GIMP. Note that the user manual is an extra package; make sure that you get it as well. And have a look at the FAQ if you run into any problems.

If you are a developer interested in creating plug-ins or working on the GIMP source code, you may want to download some additional packages (these are not needed for normal users):

* Individual .zip packages for GTK+, GLib and other libraries - for developers and advanced users (provided by Tor Lillqvist).

Ovo u prevodu znaci sledece... Da Gimp portuje Jernej Simoncic za windows (i neka su ti sourcevi u GIMPu za win32 kao sto za X Windows system moze da se instalira na win nt) kao sto je neko na forumu napomenuo, i da Gimp-u seva levo jaje sto to u windowsu ne radi kako treba, i da oni ne daju podrsku za Win Port nego to daje projekat gimp-win.sf.net. Sto znaci isto ko kad bi ja uzeo sad da portujem mplayer najjaci player za linux na Windows OS i da ti dodjes i ispljujes kako to loshe radi, a on isto koristi GTK :) i veoma je ruznog izgleda ;) Ili kao sto je sylverx portovo x-chat za windows pa je to tolko ocajno izgledalo i radilo, da sam ja hvala bogu platio ljudima 19 evra da koristim normalni xchat koji je pisan za Windows okruzenje. Isto tako imas i X-Chat portovan za Mac... i Pidgin aplikaciju koja je portovana za WIndows i Mac os/x probaj pa mozda i skontas o cemu ti mi pricamo ovde ;) Jebiga Ivane moras da shvatis o cemu je rec ovde, al ti i dalje pricas da tebe ne interesuje sto GIMP koristi GTK. Gimp pise da radi pod windowsom jer radi kako radi njegov problem :) i to radi savrseno dobro bar za nas linux korisnike koji koristimo gimp pod windowsom i koji smo navikli na njega. Eh nije to nista da ti tek vidis kako bi QT aplikacije radile :) Ja ih organski ne podnosim, al ih ne prozivam i ne kenjam kako to loshe radi jer jednostavno znam u cemu je rec i fazon :) Da Gimp hoce lep WIN32 port :) oni bi to uradili kao sto je xchat uradio pa bi mozda trazili da im se cak i plati to, zasta bi ja rado dao pare.
[ Nedeljko @ 01.07.2007. 23:14 ] @
Citat:
Silencer: Sto znaci isto ko kad bi ja uzeo sad da portujem mplayer najjaci player za linux na Windows OS i da ti dodjes i ispljujes kako to loshe radi, a on isto koristi GTK :) i veoma je ruznog izgleda ;)

Ne moraš da se trudiš. mplayer zvanično podržava Windows platformu

http://www.mplayerhq.hu/design7/info.html
Citat:

Supported Video Output Devices
...
directx: native Windows DirectX output driver

Citat:
Ivan Dimkovic: objektivna kritika, sto ovo sto sam napisao smatram da jeste, je normalnim i sposobnim ljudima obicno znak da nesto treba da promene na bolje,

Ako si zaista to hteo, onda si sve ove primedbe uputio na pogrešnu adresu. Lepo ti rekoše ljudi gde se šalju takvi izveštaji u cilju poboljšanja sledećih verzija.

Citat:
Ivan Dimkovic: fakat je da GIMP startuje uvek novu instancu kad se slika otvara iz tipicnog Windows fajl menadzera i to je prva stvar koja iritira.

Kako na kojoj platformi. Na platformama koje GIMP zvanično podržava nije tako. No, očigledno 3rd party portovi očigledno imaju nedostataka kojih nema originalni GIMP.
Citat:
Ivan Dimkovic: Zatim, tu je ocajno los editor ispisa fontova - sta tu ima da se uci? Rudimentiran je, nema shortcuta za promenu stilova.

Koristi originalni ili zvanični GIMP (na kojoj god hoćeš "distribuciji", samo da je zvanični GIMP) i videćeš da ima. No, 3rd party ga očigledno nije najbolje portovala.
Citat:
Ivan Dimkovic: Eto ovi Linuxovci mi naturaju na nos da su problemi sa kopiranjem layera izmedju instanci i los ispis menija zapravo problem GTK-a ili problem Windowsa - ili problem moje masine :-)

Ili problem nepostojanja (zvanične) verzije za tvoj OS. GIMP je pod GNU licencama i svako, pa i ti, ima pravo da ga modifikuje i distribuira dalje. Treba li to da nanosi štetu ugledu originalnog softvera i njegovih autora?

No, ne reče mi koji je najbolji besplatan program za obradu slika pod Windows-om.

Citat:
Ivan Dimkovic: Lepo je sve to - a... reci ti meni, jesi nekad koristio Mac OS X?

Nisam. Ali sam morao dosta vremena da utrošim na prilagođavanju Windows XP sistemu nakon iskustava sa operativnim sistemima

MS DOS,
Windows 3.xx,
Windows 95 OSR,
Windows 98 SE,
Windows 2000,
Red Hat Linux,
Mandrake Linux,
Slackware Linux.

No, taj napor sam uložio bez kuknjave i ne žalim se. Windows XP mi se sviđa uz sve nedostatke koje sam uočio.
Citat:
Ivan Dimkovic: Ocigledno se ne razumemo - daj da lepo napisem: MENE KAO KORISNIKA NIJE BRIGA ZA INNER-WORKS PROGRAMA, KOJE BIBLIOTEKE KORISTI I SL.... Sorry, ali sta mene briga sto oni nisu napravili ne-GTK UI za Windows, kao sto su ostali uradili cross-platform UI-je u Firefoxu, iTunesu, Adobe Photoshopu itd... na primer?!

Ja sam korisnik softvera, a ne korisnik biblioteke ili do-it-yourself budzer - tako da sa stanovista mog korisnickog ugodjaja u pogledu koriscenja softera taj "GTK" argument ne znaci nista.

Što se toga tiče, potpuno te podržavam. Da, neko ko je upoznat sa unutrašnjom strukturom softvera može reći nešto više o tome zbog čega se neki problem javio, što možda može pomoći nekome da otkloni taj nedostatak, ali to svakako nije nikakav argument za odbranu programa.
[ foxbunny @ 04.07.2007. 17:10 ] @
@Ivan

Citat:
Lepo je sve to - a... reci ti meni, jesi nekad koristio Mac OS X?

Evo ja posedujem i doticni - i kad sam ga video prvi put, trebalo mi je 10-tak min da se naviknem na njegov UI, koji je drasticno razlicit od XP/Vista UI-ja (mnogo vise nego sto su mnogi Linux UI-ji razliciti od Windowsa) - pa opet, sve ti se cini nekako na mestu i dizajnirano da skrati tvoje vreme. Kako to? :)

Opet sebe postavljas kao glavno merilo za usability. Ja nisam imao nikakvih problema u navikavanju na GNOME i/ili Gimp. Zapravo, jedino sto me je zbunilo u Gimpu je to sto su alatke u posebnom prozoru. Ali tada sam i PS koristio sa svim alatima na ekranu sve vreme. Sada kada alate sklanjam sa ekrana, Gimpov interfejs mi je jos kudikamo bolji (mada ne toliko da bi predstavljao prednost ili manu). Jednostavam pritisak na Tab i odose svi alati u kuratz. Meni to odgovara.

Drugo, rekao si da ti je trebao sw za obradu rasterske grafike. To meni govori da ti znas sta je obrada grafike, a samim tim predpostavljam da imas iskustva u obradi grafike. Samim tim imas i naviku, a to je ono sto je najveci problem u usabilitiju bilo cega. Ako covek navikne, cak i na najnelogicniji interfejs, treba mu neko vreme da se odvikne. Ne razumem kako coveku koji ima bilo koji nivo inteligencije ova cinjenica ne moze da se objasni. Ili se mozda pravis lud da bi izgurao svoju tezu do kraja?

Ne vidim zasto se bunis protiv optuzbi da su tvoji postovi upereni protiv OS. Jasno si rekao da *smatras* da razvoj OS softvera moze jedino biti okarakterisan kao aljkav. Naravno, mi koji koristimo OSS mozemo samo da se nasmejemo i odbacimo takve tricarije, ali opet, dao si ljudima puno pravo da te napadnu.

Citat:
Kako je to srusen? "Kod mene se ne ucitavaju dugo" - oh well; kod mene se ucitavaju. Jako rusenje argumenata.

Tvoj argument potice samo od tebe. Cak i ljudi koji su se postavljali na "tvoju stranu", nisu pominjali dugo ucitavanje fontova. S druge strane, mnogi drugi su davali svoja vremena ucitavanja koji ne prelaze 10 sekundi. Dakle, tvoja postavka je pogresna. Pravilno je bilo ovako: ""Kod svih nas se ne ucitavaju dugo" - oh well; kod mene se ucitavaju." To nije samo rusenje, vec dokaz da si ti samo jedan od retkih izuzetaka.

Citat:
Sorry, ali sta mene briga sto oni nisu napravili ne-GTK UI za Windows

Ako dozvolis, bas nasuprot, ti insistiras da je trebalo da naprave GUI koristeci Windows widgete, stavise, insistiras da je to glavno resenje za udobno/efikasno koriscenje Gimpa. Nazalost, mnogi koji aktivno koriste Gimp ne dele to misljenje. Drugo, kod FireFoxa sam GUI nije toliko bitan koliko rendering engine (Gecko). Sa Gimpom je stvar drugacija. Zamisli da poredis Internet Explorer i Photoshop. Ne ide, zaista.

Citat:
Eto ovi Linuxovci mi naturaju na nos da su problemi sa kopiranjem layera izmedju instanci i los ispis menija zapravo problem GTK-a ili problem Windowsa - ili problem moje masine :-)

Zapravo, niko nije rekao da je to *problem*. To je samo *tvoj* problem, posto "ovi Linuxovci" koriste GTK bez ikakvih "problema". Uostalom, niko tebi nije rekao da moras da znas da Gimp koristi GTK. Samo ti predocavamo da ne znas za to, ili se iskusno pravis lud da bi nalozio raspravu. Drugo, GTK je toolkit, dakle, nije inner working vec graphical interface. A ti pricas o interfejsu, koliko sam primetio.

A sto se tice onih koji misle da Gimp ne moze da se koristi u okviru workflowa za pripremu, ja to radim od januara ove godine i nisam imao problema. Naravno, svi koji se bave pripremom ciji je krajnji cilj PDF, nece ni koristiti Gimp, vec Scribus za izradu press-ready PDFova, tako da Gimpu u takvom workflowu ne nedostaje ama bas nista.
[ degojs @ 05.07.2007. 18:49 ] @
GIMP očigledno ne radi dobro na Visti, a Ivan ima Vistu.

Mislim, gde su te horde open-source programera da srede stvar?

Da uporedimo: Corel Paint Shop Pro XI je izašao relativno skoro, a kad se pojavila Vista, nije radio na istoj. Patch je odavno izašao i sada radi na Visti OK.

Nešto ne vidim prednost onog prvog modela.
[ _AxeZ_ @ 05.07.2007. 19:12 ] @
Citat:
degojs: GIMP očigledno ne radi dobro na Visti, a Ivan ima Vistu.

Mislim, gde su te horde open-source programera da srede stvar?

Da uporedimo: Corel Paint Shop Pro XI je izašao relativno skoro, a kad se pojavila Vista, nije radio na istoj. Patch je odavno izašao i sada radi na Visti OK.

Nešto ne vidim prednost onog prvog modela.

Kako da kazem...javite im se, platite im, imacete.....:) Mislim da ce GIMP tim vrlo rado primiti svaki novcani iznos i pazljivo saslusati vase muke..:)
Ko vas sisa kad koristite nepodrzani OS..:)
[ foxbunny @ 06.07.2007. 11:34 ] @
@degojs

PSP ima glavno tržište među Windows korisnicima. Prema tome, ne vidim zašto ne bi izbacili patch. Gimp ima glavnu ciljnu grupu (da ne zovemo tržištem ono što ne donosi profit) među korisnicima Linuxa, i nekim korisnicima Windowsa koji su naklonjeni OSSu. Ova prva grupa (korisnici Gimpa na Linuxu) predstavljaju glavnu grupu korisnika Gimpa, pa je prioritet da Gimp radi kako treba na Linuxu (logicno). Windows *port* je nešto što je uradila grupa korisnika, a ne glavni razvojni tim. Prema tome, to nikada nije bio prioritet. Svi oni koji razvijaju Gimp ne žive od Gimpa, već od raznih uobičajenih poslova kojima se svi mi bavimo u realnom životu. A vi što mislite da Gimp, kao takav projekat, mora da udovolji potrošačima, malo ste promašili temu.
[ Nedeljko @ 06.07.2007. 13:05 ] @
Pa, sad, ako ne treba da im udovolji, zašto postoji?
Citat:
degojs: Mislim, gde su te horde open-source programera da srede stvar? Nešto ne vidim prednost onog prvog modela.

Promašio si temu. Ovde se ne raspravlaj o "modelima", već o konkretnom proizvodu. Dakle još jednom

GIMP NE POSTOJI U VERZIJI ZA WINDOWS, već postoji 3rd party port na Windows platformu. Ko hoće da raspravlja o GIMP-u, neka proba GIMP. Sve što je Ivan napisao se odnosi na 3rd party port GIMP-a na Windows, a ne na GIMP.

Zamisli kada bi se pljuvalo po MS Office-u zato što ne radi dobro pod Wine-om (dotični softver inače ne koristim i ne zna kako radi, ovo je samo primer). Instaliraj softver kako su ljudi rekli, na sistemu za koji je napisan, pa onda nešto pričaj.
[ Nedeljko @ 06.07.2007. 13:07 ] @
E, da, ne čuh koji je najbolji besplatan program za obradu slika pod Windows-om.
[ Mitrović Srđan @ 06.07.2007. 14:04 ] @
Kod mene photoshop skinuo sam ga sa neta za dz :) I To trial.
[ Nedeljko @ 06.07.2007. 15:30 ] @
Onda me zanima da li ti je ograničen broj pokretanja, trajanje itd., kao i za koje je mogućnosti uskraćena trial verzija. Da li je zaista Photoshop trial bolji od GIMP-a?
[ danilovic @ 06.07.2007. 16:28 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Kod mene photoshop skinuo sam ga sa neta za dz I To trial.

Naravno da je free, zato što je trial.......... Dacu ti ja link da ga skines for free, al trajna verzija. Inace, ja sam sa photoshoopa presao na fireworks............ NIsam mnogo na njega obracao paznju, navikao ma photo... Sad tek vidim koliko je Fireworks dobar..... A free
[ Nedeljko @ 06.07.2007. 17:22 ] @
Citat:
danilovic: Dacu ti ja link da ga skines for free, al trajna verzija.

Pratčina se ne priznaje, već samo ono što je legalno i što je svima dostupno kao besplatno.
[ pajaja @ 06.07.2007. 18:03 ] @
Citat:
Sad tek vidim koliko je Fireworks dobar..... A free

Nije uopste free. link. Ako se ne bavis obradom slika moze da posluzi necemu, sto se tice bitmapa dosta je ogranicen...

Sto se tice gimp-a
Citat:
Da li je zaista Photoshop trial bolji od GIMP-a?

Meni - da. Gimp ima jedan od najgorih UIa koje sam video. Bio sam prinudjen da radim jednu nedelju sa njim (samo linux na masini) i ne mogu da kazem da ne moze ono sto moze photoshop samo sa mnogo vise ulozenog vremena/truda/zivaca... Da imam monitor od 30" verovatno mi ne bi smetalo sto otvara 100 prozora...
[ foxbunny @ 06.07.2007. 18:57 ] @
Fireworks, ne da nije free, nego...

Buy US$299

:D

Uostalom, ne radi se samo o tome da li je free. Gimp je jednostavno nesto sto mi korisnici negujemo i cuvamo, jerbo nas dobro sluzi. Sve sto ne valja ce biti ispeglano uz nase konstantne intervencije. Naravno, ne kazem, ima tu problema itekako. Ali ono, meni je lepse da koristim nesto u cijem razvoju ucestvujemo svi mi kao korisnici. Uostalom, vec sam se navikao na Gimp i meni licno malo toga smeta.

I da, fireworks, koliko znam, nije cak ni program za obradu rasterskih slika. Ako hocete poredjenje, pogledajte Inkscape, koji je meni licno bolji od vecine programa koji postoje, onako realno.
[ degojs @ 06.07.2007. 21:28 ] @
Citat:
Kod mene photoshop skinuo sam ga sa neta za dz :) I To trial.

LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL

:)))

Vala, slažem se :-)

Ukucaš ono SA83-SJ213-4912-44 i radi.
[ danilovic @ 06.07.2007. 23:15 ] @
Vidim, svako pravi konstrukciju kako mu odgovara.
Prvo:
Citat:
Nedeljko: Pratčina se ne priznaje, već samo ono što je legalno i što je svima dostupno kao besplatno.

Meni bilo dostupno. Jednostavno, znam čoveka koji zna čoveka.
Drugo, naravno da ga koristim za obradu slika i sasvim mi je dovoljan. Nemože niukom slučaju da se poredi sa Photoshopom, ali radi ono što meni treba i to vrlo brzo i kvalitetno.( Mislim na Fireworks).
Treće, meni je sredila nećaka Bila Gejtsa, tako da nisam sumnjao u legalnost.
Četvrto, nisam ulazio u karakteristike Fireworksa, šta radi ili ne radi. Za ovo za čega ga ja koristim je apsolutno fantastičan. On je po meni samo šegrt jednog Ekstra programa, ali šegrt koji je izuzetan i radi posao.
PS.
Izvinjavam se za off topic!Misim na nećaku.
[ Nedeljko @ 07.07.2007. 09:14 ] @
Ako ti ja poklonim BMW, to ne znači da je BMW besplatan, bez obzira što si ga ti dobio legalno, a besplatno. A naročito je ovo legalno
Citat:
danilovic: Naravno da je free, zato što je trial.......... Dacu ti ja link da ga skines for free, al trajna verzija. Inace, ja sam sa photoshoopa presao na fireworks............ NIsam mnogo na njega obracao paznju, navikao ma photo... Sad tek vidim koliko je Fireworks dobar..... A free:)

Šta me briga što ti znaš nekoga ko zna nekoga. Mene zanima šta je Windows korisniku na raspolaganju od besplatnog softvera za obradu slika i koliko je to kvalitetno u odnosu na GIMP.

Nisam dobio odgovor ni da li je PhotoShop trial ograničen vremenski, brojem pokretanja itd. Ako jeste, ne može se porediti sa GIMP-om koji se može koristiti neograničeno. Nikakvi krekovi i drugi oblici nelegalne upotrebe se ne priznaju.
Citat:
pajaja: Meni - da. Gimp ima jedan od najgorih UIa koje sam video. Bio sam prinudjen da radim jednu nedelju sa njim (samo linux na masini) i ne mogu da kazem da ne moze ono sto moze photoshop samo sa mnogo vise ulozenog vremena/truda/zivaca... Da imam monitor od 30" verovatno mi ne bi smetalo sto otvara 100 prozora...

Ti bar ne mašiš temu. No, da li bi od tih 100 prozora mogao da mi nabrojiš bar 10?
[ Mitrović Srđan @ 07.07.2007. 09:31 ] @
Ne znas kakav je pshop trial?
Pa kako onda mozes da poredis jedan OSS shit sa pshopom ako
ga nikada nisi ni koristio? WTF

GIMP ima odvratan UI jedan od najgorih koje sam video za zivota.
Perfomanse su mu ocajne (verovatno usled loseg koncepta/kodiranja) ,
obim i kvalitet alata mu varira. Ok slazem se moze da posluzi za casual usere
i to zato sto je besplatan.
GIMP ima gomilu losih resenja , filtere spore do bola MISLIM kome treba? not to me :)
[ Ivan Dimkovic @ 07.07.2007. 12:49 ] @
Btw,

Problem sa ucitavanjem od 40+ sekundi imam na obe masine koje koristim (home + laptop)

Tako da bih ipak rekao da je to nesto do GIMP-a/GTK-a i Windows Viste ocigledno.
[ Nedeljko @ 07.07.2007. 13:07 ] @
Ivane, prvo isprobaj GIMP, pa onda pričaj o njemu. Koliko se ja razumem u GIMP, Windows verzija ne postoji. No, kad se neko pravi lud, ne možeš mu ništa. OK 3rd party Windows port ima nedostataka. Kakve to ima veze sa GIMP-om?
Citat:
Mitrović Srđan: Ne znas kakav je pshop trial? Pa kako onda mozes da poredis jedan OSS shit sa pshopom ako ga nikada nisi ni koristio?

Ko kaže da ga poredim? Ja samo pitam one koji su koristili oba - Photoshop i GIMP (ali stvarno GIMP, a ne "GIMP").
Jednom sam (bez uspeha) pokušao da završim posao sa Photoshopom i nikada se više nisam mašio za njega. Problem je bio u tome što sam radio nešto što Photoshop navodno može. Trebalo je da napravim sliku u ogledalu PDF dokumenta, koji je bio napravljen pomoću alata. Sam PDF koji sam Photoshopu dao na ulazu je bio sasvim korektan, ali je izlaz bio očajan. Na kraju je posao obavio plugin
Quite a Box of Tricks za Adobe Acrobat.
Citat:
Mitrović Srđan: GIMP ima odvratan UI jedan od najgorih koje sam video za zivota.

Meni je teško da zamislim gori UI od Word-ovog. Nekada sam koristio verzije 6 i 97. Muka mi je i da pominjem peripetije koje sam preživeo. No, tebi se ne sviđa GIMP-ov UI. Koliko ja vidim, sve je na dohvat ruke, ali dobro, svako ima svoj ukus.
Citat:
Ivan Dimkovic: Tako da bih ipak rekao da je to nesto do GIMP-a/GTK-a i Windows Viste ocigledno.

Očigledno je da ne postoji verzija GIMP-a za Windows.
[ HOKUM @ 07.07.2007. 13:37 ] @
ja imam samo pitanje za ovog ivana dimkovica sto je pokrenuo temu:
ti imas legalan photoshop?i za sta koristis photoshop i taj gimp?ja bih rekao da je za 95% kucnih korisnika GIMP zakon,jer odlicno radi,i ako ulozis samo dio vremena koji si ulozio na rad sa photoshopom (koji se mjeri godinama,u vecini slucajeva),vidjeces da korektno odradjuje razne poslove,sem neke slozene koji su samo za profesionalce,i pri tom je BESPLATAN,za razliku od skupog photoshopa,koji moze da priusti samo neko ko zaradjuje pomocu njega...jednostavno ako pogledas svakodnevne potrebe obicnih korisnika,i taj odnos cijene i toga sta dobijas za te pare,vidjeces da GIMP >>> photoshop,jer moze vecinu stvari koje moze photoshop,a besplatan je...ovo oko guija,probaj ga na linuxu pa pricaj nesto,i rekao sam ti,sve je stvar navike,koristis photoshop godinama pa ti je neobican gui od gimpa...da koristis godinama gimp kao neki ljudi,bilo bi ti neobicno da krenes raditi nesto u photoshopu :P spameru,trollu.
[ bojan_bozovic @ 07.07.2007. 14:10 ] @
Nije spamer i trol ali uporedjuje ono sto se placa sa onim sto je besplatno. :)
[ HOKUM @ 07.07.2007. 14:30 ] @
poredi komercijalni preskupi software sa 3rd party portom besplatnog programcica,i ne ulazi mu u glavu nista sto mu ovi objasnjavaju razlike...ne zanima me njegova funkcija na forumu,nego njegov nastup,spamerski hejterski,i bez nekog osnova...zbog ovakvih indijanaca ispadne na kraju da nista sto je oss i free ne valja...
[ Nedeljko @ 07.07.2007. 14:32 ] @
Upoređuje nešto što je probao sa nečim što nije probao.
[ HOKUM @ 07.07.2007. 14:42 ] @
to je kao da sam ja recimo cijeli zivot samo linux koristio,i evo sad za primjer,koristim open office,tj star office koji je komercijalni,whatever...i cujem kako neki ljudi sto koriste windows hvale nekakvi manji besplatni program za obradu texta,i kazu da je vrh...i ja ajde nadjem 3rd party port tog programa,instaliram,i on ne radi ispravno jer je 3rd party port,i drugacije mi izgleda od star officea,i to me iritira jer sam ja navikao godinama na star office,u stvari ne znam ni da ga koristim kako treba,par sati sam potrosio na njega da nesto otkucam,i nisam se ni potrudio da nesto naucim,i nije u rangu star officea jer nije komercijalni software od budza firme...i ja kazem alo vi svi lazete,vama to nista ne valja,to je jedno obicno smece,ne moze se poredit sa mojim star officeom,ne znam na osnovu cega vi tvrdite da je to dobro,to ne vrijedi 2 grosha...eto takva mu je prica...
[ icobh @ 07.07.2007. 16:49 ] @
Ja imam samo jedno pitanje za tabor koji navija za Gimp UI, kako da minimizujem Gimp u taskbar jednim potezom a da to ne bude "Show Desktop", jer taj će da minimizuje i ostale programe...? Npr. Ako imam otvorenu jednu sliku to znači da imam 3 prozora na desku (glavni gimpov, layers i slika - po defaultu), e koje je to magično dugme na koje treba kliknuti da smaknem kompletan Gimp sa ekrana? Mislim da to nije nikakav feature koji imaju samo probrani programi, to je podrazumijevana sveopšta stvar i mislim da niko ne drži patent na takvo nešto... Meni nije problem da se prilagodim, koristim ja svašta (Photoshop, Pixel, Gimp, Paint.Net, PhotoPaint), samo mi je najgore sa Gimpom, jer 3-4 otvorene slike stvaraju takav nered da pojma nemaš više koji prozor pripada kojoj instanci...

Evo na šta sam mislio:
[att_img]

Šta je ovo sa desne strane Firefox-a? Je li se ovo može i po Firefoxu crtati?
[ Nedeljko @ 07.07.2007. 23:55 ] @
Citat:
icobh: samo mi je najgore sa Gimpom, jer 3-4 otvorene slike stvaraju takav nered da pojma nemaš više koji prozor pripada kojoj instanci...

Evo na šta sam mislio:

I gde su na slici te silne instance i prozori? Ja vidim samo jednu instancu GIMP-a, jednu instancu Firefox-a, tri prozora GIMP-ova prozora i jedan Firefox-ov.
[ Silencer @ 08.07.2007. 00:40 ] @
icobh vidis to isto i mene zanima :) Na koje dugme da spustim komplet gimp ali koristim 6 workspace ono sto windows XP nema i zato smrdi :) pa lepo uradim klik na show desktop i spustim gimp jer mi je on samo otvoren u workspace 2 :P pa na alt+f1 se bacim na drugi workspace. Eto ti alternative :)

Inace jebiga drugi dio prozora gde su ti layeri :) spusti isto na minimize :P BTW :) neka neko proba GIMP kako lepo radi na dual head tehnologiji :) ja prosto uzivam :) na jednom monitoru mi alati na drugom radim obradu slike :) kad bi to mogo u photoshop ehhh :) al k**** ne moze :( ili ja ne znam da se snadjem u mnogo jakom Photoshop komercialnom UI, mada sam skino Photoshop for dumbz mozda mi pomogne...

Iskreno glava me boli od vaseg prepucavanja ovde Tema je isto kad bi gledali izbor programa za gledanje dvd filmova PowerDvD ili besplatan VideoLan player.
GIMP je linux program time i drzi neke svoje standarde koje je inace GIMP i napravio, a zove se GTK kao sto je vec receno, svi programi u linuxu koji su pisani za GTK and or Gnome koriste isti takav interface za open save npr i taj gtk-2.2 standard. Mi na Linuxu imamo vise radnih okruzenja, 2 najpoznatija su KDE i Gnome. A vi u windowsu imate jedno jedino. Ja kad openoffice startujem u Gnome on je pisan da koristi GTK standard (taj sto vi vidite u GIMP-u) kao i KDE standarde, znaci platforma koja se pise da se prilagodjava standardima. Posto GIMP developeri nemaju vremena da pisu prilagodjavanje ni za KDE, a kamoli za Windows oni se drze svog standarda GTK i hvala bogu nedaj boze nekad da promene sistem kao sto je sada i da vidim GIMP sutra za KDE i da koristi prokleti QT engine jer je on meni smrt, a za vecinu linux korisnika perverzija. Naravno pisu win32 port, ali on zahteva gtk biblioteke jer mnogo toga treba da se menja da bi se prilagodio Windows standardima, i ja se iskreno ne bunim koristim taj GIMP vec 5 godina, meni on savrseno dobro radi pod Windowsom i ne mogu bez njega. Imam photoshop ali ga upalim jednom u mesec dana jer mi je retardiran :)

Znaci za vas sve ovde korisnici Ubuntu linuxa i ostalih gnome linux distroa npr fedora su korisnici koji koriste najgori moguci UI na svetu koji je tolko ocajan da je to prosto strasno ? Mada cu ja sebe poceti da smatram Univerzalnim sposobnim covekom koji je uispeo da sa windowsa proedje na GTK okruzenje i da se za ovih 7 godina koriscenja snadje i koristi to prosto extra, kao i vas Windows UI koji se napokon promenio u Vista os ali nazalost za taj UI nam treba Geforce 10000 GT i 3 GB Rama.

Ja se ovde divim par ljudi koje prosto trpe ove pritiske da je GIMP s***** nevidjeno i da je za casual korsnike :) Casual korisnike ? O boze moj ko god da ga napisa pa ni casual korisnik kao prvo ne bi nasao ovu aplikaciju nego bi 100% cuo za photoshop i seo da radi u njemu. GIMP slucajno je jedino pod linuxom pa ga mi i znamo, za Windows korisnike ne znam kako ste prosto dosli do GIMP-a, cudi me mnogo npr Ivan dimkovic koji kolko znam je pljuvao Ubuntu i mozda neki drugi distro. Gde si se setio GIMP da skines ne kapiram pored svog licenciranog Photoshopa :)

GIMP traz GTK i bunis se ? Pa sto onda neki programi u Windows XP kad instaliram nece da rade bez .Net biblioteka :) cisto da povezem taj gtk i .net ;) da su to mozda neki widgeti ne znam ni ja sam sta su :P i to sto tebe boli k**** sto je problem kod GTK-a :) kao sto mene boli k**** za .net s***** koje mi treba da instaliram...

Da je ovo sve ovako kako vi pisete ovde (mislim na h8ere i ove sto torlluju temu) ja bi na svojoj masini drzao Windows Vistu sada ili Windows XP, a ne 7 godina radio pod linuxom :) Web Design, Graphic editing, administraciju u MySQL, Informixu i 4gl programiranju, koristio klasicne programe za gledanje TV-a, surfovo i citao postu :)

Tom UI kojeg vi prozivate :) se prilagodilo dosta ljudi koje ja znam iz firme i nije se nista bunilo :) svi su zadovoljni i rade bez ikakvih problema. Ivane zao mi je, ja vidim da si ti ovde admin foruma i da imas znanje neko, kao i za Mitrovic Srdjana, ali taj GIMP i taj UI je savladala zenska osoba koja je za racunarom radila 30 dana i sve shvatila kako to funkcionise, napominjem da nije koristila windows xp :) Za razliku od tebe cura nije prozivala kako je program s***** jer ne zna da postoji npr. Photoshop :) nego sto god da nezna je pitala mene i dan danas radi i ne zali se, moram da joj dam da proba photoshop da vidim kako ce da reaguje... mozda kao i Vi. Nemojte se samo uvrediti da vi sto imate 10 godina i vise iskustva sa racunarom :) niste uspeli da savladate UI koji je ruzan ili ne valja ili sta vec, a da je to mogla zenska osoba od 19 godina koja je sela za racunarom i to na Ubuntu OS ne na windowsu.

Izvinjavam se zbog neuredjene poruke al me mnogo glava boli :(
[ icobh @ 08.07.2007. 01:21 ] @
@Nedeljko
Primjer je čisto ilustracije radi i explicitno sam naveo "jednu sliku", a ne 1000 slika a jedna instanca...

@Silencer
Kakve su ovo zvjezdice? Za tri i po godine koliko posjećujem ES nisam napisao ovoliko zvjezdica koliko ti u jednom postu. Kakva je to retorika?! Ako ne znaš kako nešto da objasniš na valjan način, ne moraš ni da objašnjavaš, razumjećemo te!

A ono što je čisto vezano za ovaj problem jest to, da je meni kao korisniku lakše kliknuti na neku ikonicu koja mi je tu pred nosom nego da gledam na drugom monitoru na šta klikćem (uostalom, nemamo mi svi 2 monitora na 1 PC) ili nedaj bože rotiram neku kocku kako bih našao nešto što meni treba... Pa šta ćeš ako otvoriš 14 instanci Gimpa? Da koristiš, po tvojoj logici, 28 workspace-ova da bi to na nešto ličilo?

Prvo se osvrni na jednu bitnu stvar (čak i Šojić-eva stranka se tako zove! Ej, Šojić, možeš misliti!) a to je zdrav razum, pa se tek onda javi, jer ovo što ti pričaš je...
[ HOKUM @ 08.07.2007. 02:27 ] @
pitanje je potpuno offtopic,ali nema veze,ovaj topic je svakako bzvz...Silencer...ta cura od 19 godina...jel lijepa?mislim,kad je vec pametna,nadam se da je i lijepa :D
[ danilovic @ 08.07.2007. 02:54 ] @
Ljudi, student nije zapalio žito. Čemu ovde ovolika frka???
[ danilovic @ 08.07.2007. 03:02 ] @
Uf, zaborravih!!! Silencer,daj mob te devojke da joj ja objasnim neke stavi oko photoshopa.
[ Silencer @ 08.07.2007. 03:14 ] @
icobh, zvezdice :) Jel ti smetaju i ove dvotacke sa zagradom ?

Citat:
Kakve su ovo zvjezdice? Za tri i po godine koliko posjećujem ES nisam napisao ovoliko zvjezdica koliko ti u jednom postu. Kakva je to retorika?! Ako ne znaš kako nešto da objasniš na valjan način, ne moraš ni da objašnjavaš, razumjećemo te!

Pa dobro sad nisam ni ja sam znao da sam tolko napisao zvezdica :) objasnio sam lepo da koristis workspace poseban za GIMP i show desktop nazalost jer opcija za all minimajzd in one click ne postoji (mozda postoji nisam u toku ako neko zna nek mi javi bicu zahvalan) :/ Anyway napokon sam skontao :) posle 6 stranica 10+ ostalih istanci sto vam se otvore :) jer to mislite 2 toolbara (2 prozorceta sa alatima) i 18 slika npr ? :) pa dole u Windows Listi imate dosta programceta kao otvoreno ? :) Dok u PS imate samo jedan, al u okviru PS ima 20 slika u tabu otvoreno ? Jebiga ako je to problem onda kontam, mada ja u zivotu nisam radio sa vise od 4-5 slike :/ Mada ako ste mislili 28 ili koj broj vez toolbarova sa alatima i slikama (jedna slika + 2 alata pa tako puta 14) to nesto onda nije kako treba :) I da ja licno nemam potrebe da otvorim 28 istanci gimpa, cak sta vise daj boze kao sto sam rekao 4-5 slike da otvorim i opet mi nije mess na desktopu, bar za mene. Mnogo se bre zalite na gluposti :) Eh nisi uspeo za 3,5 godina da napises ovolko zvezdica :) a vidi mene za 6 godine smajlova i zvezdica kolko hoces, a i takav je advocacy forum. Sve su teme na kontu "Cija je kita veca" da izvinu administratori i moderatori :(

Citat:
pitanje je potpuno offtopic,ali nema veze,ovaj topic je svakako bzvz...Silencer...ta cura od 19 godina...jel lijepa?mislim,kad je vec pametna,nadam se da je i lijepa :D

Pa i nije bas pametna secam se situacije kad me je zvala na telefon da me pita sto joj ne dolazi posta :) pa sam doso i video je kako je upalila evolution koji nije bio podesen na auto 10 min provere poste :) i cura stoji i ceka :) a ne pritiska send / resiv dugme ;) A da je lepa jeste slatka je '87 god :D i ja da se izvinim isto za offtopic :) taman kad zavrsim vojsku vracam se na radno mesto opet da vidim kako je napredovala :D

Evo vam malo ako ce da vas cini srecnijim :/ Pritisnite F11 kada otvorite neku sliku ucicete u full screen mod pa onda idite na view i upalite show menubar, show rulers i tako dalje, mozda nekom znaci nesto :P

Ah evo interesantnih stvarica u gimp 2.3:
- added support for loading .abr v6 Photoshop brushes
- added support for loading .abr v2 Photoshop brushes
- even faster application startup (Ivane resili ti problem :D )

http://developer.gimp.org/screenshots/gimp-misc.png
A evo su istance o kojima ljudi pricaju :) Evo ja se izvinjavam za ovo Ivanu Mitrovicu i svima koji su se zalili ipak su bili u pravu al i dalje ja ovolko ovih stvari ne otvorim i ti dialozi mogu da se embeduju u levi ili desni toolbar, mada nije bitno moja greska jednim delom :(

Srdacan poz odo da spavam sad o/

[Ovu poruku je menjao Silencer dana 08.07.2007. u 04:49 GMT+1]
[ danilovic @ 08.07.2007. 03:29 ] @
Silencer druže, man se filozofije.Nego daj ti meni njen broj, cura je mlada i neiskusna treba joj mentor.... Bilo off ili on, daj ti meni nju..................
I koliko vidim ova tema bi se pre mogla zvati WINDOWS VERSUS LINUX...............Hvala...
Bilo off ili on topic, daj broj
[ vladared @ 08.07.2007. 06:14 ] @
@icobh
Sva sreća pa u Linuxu imaš virtualdesktopove, odonoso moj princip je da programe otvaram u različitim Virtalnim desktopovima, tako da mi se nikada, ali baš nikada ne može dogditi da recimo firefox bude na istom desktopu sa Gimpom., tako da je za mene magično dugme CRTL+ALT+ strelica na koji desktop hoću da pređem. (no to ti je već silencer rekao).
Uprincipu ovde se svaka tema završava sa Windows VS Linux pa makar započeo priču o kalkulatoru, jer se odmah pojavljuje tip sa muljavi su ti fontovi , prosto stičem utisak da pojedinci samo o tome znaju da pričaju.
[ degojs @ 08.07.2007. 08:08 ] @
Citat:
Uprincipu ovde se svaka tema završava sa Windows VS Linux pa makar započeo priču o kalkulatoru, jer se odmah pojavljuje tip sa muljavi su ti fontovi , prosto stičem utisak da pojedinci samo o tome znaju da pričaju.

Koji tip? :)

Misliš Joel Spolsky? Ili Jeff Atwood? Doduše nije samo Linux muljav, ovi su to primetili kod Apple-a:

Citat:
That said, I'm curious why Apple's default font rendering strategies, to my eye -- and to the eyes of at least two other people -- are visibly inferior to Microsoft's on typical LCD displays.

This is exactly the kind of graphic designer-ish detail I'd expect Cupertino to get right, so it's all the more surprising to me that they apparently haven't.

[ zoran_dojkic @ 08.07.2007. 11:18 ] @
Citat:
Silencer:Na koje dugme da spustim komplet gimp ali koristim 6 workspace ono sto windows XP nema i zato smrdi

Nije tačno ništa od navedenog

VirtuaWin 3.0 http://virtuawin.sourceforge.net

Program koji upravlja virtuelnim radnim povrsinama i omogućuje brzo prelaženje izmedu više radnih površina. Radi na Windowsovoj sistemskoj paleti, odakle možete brzo da se prebacujete na različite radne površine: na primer, jednu možete da koristite za pisanje dokumenata, a drugu za slušanje muzike.
Windows NT/2000/XP/Vista Tip programa : besplatan

Citat:
Silencer:neka neko proba GIMP kako lepo radi na dual head tehnologiji :) ja prosto uzivam :) na jednom monitoru mi alati na drugom radim obradu slike :) kad bi to mogo u photoshop ehhh :) al k**** ne moze :(

Fotošop ima plivajuće palete koje mogu da se prevuku na drugi monitor.

Fotografijom se bavim profesionalno od 1988. godine, poznajem mnogo fotografa i na pomen GIMP-a svaki će ti se nasmejati.
Fuji laboratorije imaju instaliran Fotošop, ACD See, NOD 32...
Nema GIMP-a, nema Linux-a ni bilo kakvog sličnog cirkusa.

[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 08.07.2007. u 12:46 GMT+1]
[ Shadowed @ 08.07.2007. 11:47 ] @
Takodje i AltDesktop, kao i MS-ov iz PowerToys-a (zaboravih kako se zove) koji je besplatan.
[ Silencer @ 08.07.2007. 13:17 ] @
Citat:
zoran_dojkic: Fotošop ima plivajuće palete koje mogu da se prevuku na drugi monitor.

Fotografijom se bavim profesionalno od 1988. godine, poznajem mnogo fotografa i na pomen GIMP-a svaki će ti se nasmejati.

[Ovu poruku je menjao zoran_dojkic dana 08.07.2007. u 12:46 GMT+1]

Aman chovece, ja se bavim obradom fotografije 5 godina i koristim Linux i imam GIMP jer drugu bolju aplikaciju NEMAM od GIMP-a pod LInuxom I to mi je jedini program koji imam. To sto ti koristis WINDOWS i sto Koristis Fotoshop ne kazem nista ti volis u njemu da radis i uzivas, ja ne uzivam i meni treba GIMP pod windowsom jer sam ja radio 5 godina u njemu i znam da radim najbolje. Pa lepo sam rekao malo pre ko je cuo za windows GIMP, a da nije probao linux??? Odakle vama pada na pamet da instalirate GIMP kad ima naravno bolji programi za Windows (komercijalan) ??? GIMP je pisan za Unix, ali basicly mogu ti sourcevi da rade u windowsu i mac os/x i za to im hvala jer mi treba ta aplikacija pod windowsom jer ja drugu ne znam da koristim nit zelim da gubim vreme da naucim photoshop. Sta mene briga za Fuji laboratorije sto koriste Fotoshop acd see i NOD 32 ? :) Meni Antivirus pod linuxom ne treba, a alternativa za ACD See mi je Gthumb i F-Spot koji je pisan u Mono. I taj ACD See smrdi :) ne instaliram ga vise na kompu od svoje 6 verzije :)

Sto bi mi se neko nasmejao od npr Linux korisnika koji cuju pomen GIMP ? kad mi bolje nemamo a da radi pod Unixom ? Da instaliram Crossover office pa da molim boga da emulira Photoshop, seva mi levo jaje nesto bash... Ccc od ove muke sa temom oko gimpa :) lagano sam provalio sad tek da imam CMYK modul u GIMPu :)

Citat:
Shadowed: Takodje i AltDesktop, kao i MS-ov iz PowerToys-a (zaboravih kako se zove) koji je besplatan.

Fala Shadowed, nikad nisam googlo to al sad kad vidim da postoji :) sigurno cu da instlairam jedan od programa da probam jer mi iskreno treba to pod windowsom.
I lepo sam rekao da Windows XP to nema :) ja ga nenadjo kad sam ga instalirao i zato i dalje smrdi :) To sto ima program napisan za to od strane nekih developercica to me ne interesuje. Al bitno je da postoji tako nesto i da sam ja 50% pogresio kad sam ono napisao :)
[ Burgos @ 08.07.2007. 14:28 ] @
Developercica? Pa dobro... Znamo svi da su GNU programeri bogovi i da su oni alfa i omega programiranja, te da ljudi iz MS-a koji napisase PowerToys nemaju veze sa zivotom, a kamoli sa programiranjem i da su tu samo da uzmu sirotinji pare (makar PowerToy bio i besplatan, oni su nista drugo osim truli kapitalisti koji zagadjuju svet svojim novcem i koji misle da covek, da bi se prehranio, mora nesto i da radi).

I nisi 50% pogresio, nego 100%.
[ Mitrović Srđan @ 08.07.2007. 14:45 ] @
Citat:

Upravo tako nesto.
Kao sto rekoh GIMP uz muke i poneka odricanja i moze jos da zavrsi posao
kucnim korisnicima ali sto se tice proefsionalne primene (smeh) ...
Ne razumem sta pricate o cenama svejedno svi imate pirated PSHOP ;-)

[ Silencer @ 08.07.2007. 16:07 ] @
Burgos, pa ja i dalje kazem kad instaliram windows nemam uz njega taj feature, a ne znam ni da postoji jer se nikad nije reklamirao na M$ sajtu, tako da sam pogrresio 50% :) ne 100%

Citat:
Ne razumem sta pricate o cenama svejedno svi imate pirated PSHOP ;-)

Screenshot or it didn't happen ! :P
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 00:33 ] @
Citat:
icobh: Primjer je čisto ilustracije radi i explicitno sam naveo "jednu sliku", a ne 1000 slika a jedna instanca...

Radi ilustracije čega? Da se GIMP i Firefox mogu zajedno terati u multitaskingu pod Ubuntu-om? Prvo iznosiš netačne konstatacije, a onda kao primer navodiš slike koje ih ne dokazuju.
Citat:
Mitrović Srđan: Ne razumem sta pricate o cenama svejedno svi imate pirated PSHOP ;-)

Govori u svoje ime.

Još uvek nisam dobio odgovore na pitanja:

1. Čime je ograničen PhotoShop trial?
2. Koji je najbolji besplatan program za obradu slika pod Windows-om?
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 00:51 ] @
Uh, dosta toga se napisalo dok nisam bio tu - pogotovu me je odusevio Nedeljko sa svojim stavom da ja zapravo nisam ni koristio GIMP ;-)

E stvarno, GNU komuna bi mogla malo da procisti svoje informacije:

http://en.wikipedia.org/wiki/GIMP

Citat:

Microsoft Windows

GIMP for Windows is a port of the GIMP (along with the GTK+ toolkit) to the Microsoft Windows platform. The project was started by Finnish programmer Tor "tml" Lillqvist 1997.[5]

Currently, the Windows port is practically identical to the original version in terms of features and stability. The installation has been tremendously eased with the introduction of the binary installers[6] compiled by Jernej Simoncic.[7]

The number of windows used by GIMP's interface can cause desktop clutter. This is not only because the GIMP uses a (controlled) single document interface, but also because it uses multiple windows for its tools, color palette, etc. (unlike many competing graphics programs, which use a multiple document interface or an SDI with integrated toolbars).

GIMPshop is a modification to GIMP, rearranging its user interface to mimic that of Adobe Photoshop

Hajd sto Nedeljko tvrdi da GIMP ne postoji na Windowsu ;-) Znaci Wikipedia laze (@Nedeljko, pre nego sto odgovoris na ovo tvrdnjom da to nije "zvanicni GIMP" procitaj sve - postace zanimljivo) - bilo bi lepo da GIMP autori onda uklone lazne informacije sa Wikipedia-e... fascinira me ovo zbunjivanje ljudi, kao na onoj temi sa Ubuntu-om - isto pakovanje i isti nacin diskreditacije argumenata :))

A vidim, stoji nesto i za taj gadni desktop clutter i gomilu prozora na tom linku - eto, izgleda ima jos lazova osim mene, neki cak pisu i na Wikipedia-i , zao ovaj svet bre, sve su to zli kapitalisti majq im bozju :--)

--

Nego, neko pomenuo .NET framework i Win aplikacije - Momci, a koja to firma reklamira Windows proizvod kao proizvod koji radi i na Linuxu bez da nema kompletan port koji radi kako treba? Navedite mi te primere, da ih vidim.

Ako nadjete neki Windows proizvod za koji se tvrdi da "bi trebalo" da radi pod Linuxom, a da ima ovakav nivo nekompatibilnosti sa tom platformom - recite, stvarno bih voleo da ga vidim.

Meni pada na pamet Nero Linux - uradili smo ga sa GTK-om za Linux - nismo napravili neku skarabudzevinu sa nekim emuliranim MFC frejmworkom i onda svakome ko se zali nabijali na nos kako, eto, "Nero je Windows Aplikacija" - ne bi smo daleko dogurali sa takvim stavom.

Strasno, ovo je novi low za GNU komunu - dakle, po Nedeljku, GIMP ni ne postoji na Windowsu, ja haluciniram ;-)

Ali avaj, pre nego sto opalite po tome da GIMP-a za Windows nema na zvanicnom sajtu - obratite paznju na disclaimer:

Citat:

This site, www.gimp.org, only distributes the source code to the GIMP (the building blocks).

Po toj logici GIMP ne distribuira - nista, osim source koda - dakle, zapravo, ne radi ni na cemu :) 2 puta nista je nista, prema tome crva nije bilo, je li tako komuno? :)

Dobro... ubedili ste me, GIMP ne postoji na Windowsu - to bih prihvatio, samo da nema one leve margine na www.gimp.org - na kojoj pise:

Citat:

[ GIMP from Source | GIMP for Unix | GIMP for Windows | GIMP for MacOSX | ]

A evo i slika:

Sta je sad ovo - dezinformacija? Na www.gimp.org? :)

Pa ko je ovde blesav... Na zvanicnom GIMP sajtu, na glavnoj strani, ogromnim slovima stoji "GIMP for Windows" tik pored "GIMP for Unix" - jel to mozda neki trik, ili i za to Nedeljko ima neko filozofsko objasnjenje kako to nije zapravo tako :)

Po meni, a i po zdravoj logici - ako neki "projekat" / "firma" / "privatno lice" na glavnoj strani vezanoj za svoj proizvod napise "for Windows" to implicira da postoji "endorse" za tako nesto, i da oni smatraju da njihov proizvod (GIMP) trci i na Windowsu.

Zar ne?

Sad ce neka GNU igra reci - u fazonu Lame Ain't an MP3 Encoder - jes nije, moja baba je ;-)

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 09.07.2007. u 02:06 GMT+1]
[ danilovic @ 09.07.2007. 01:18 ] @
Au ljudi , al se ovde zakuvalo. Ni beznačajnije teme , ni veće rasprave. Imam solomonsko rešenje. Lepo vi svi sa linuxa predjite na Windows i stvar rešena.............. Ovo me nešto podseća kao kad bi neko raspravljao koji je bolji sportdbojka ili košarka ili rukomet . Zar ljudi ovo nije smešno????
Dakle, Photoshop je apsolutno neprikosnoven i tačka...........
Do svega ovoga nebi došlo da je Pera na vreme otišao u policiju. Hoću da kažem: Da su drugari koji su počinjali da rade to što rade , odmah se priključili windowsovoj većini, do ove rasprave nebi ni došlo.. Ni milioni drugih...
Ovaj pita koji je najbolji program, odgovori mu se. On nije zadovoljan, već hoće i da je besplatan. E , pa neće moći ove noći bato...........
Ako je linux besplatan, dal vam je možda palo na pamet da postoje izvesna ograničenja, da ne kažem ogromna ograničenja kad je on u pitanju??????
I ko vam je sad kriv?
Imate Linux besplatan, a hoćete najbolje programe za profesionalnu obradu fotografija, kakav je Photoshop?????
Pa ne može...........
Ne možeš spojiti ulje i vodu. Ne možeš pomešati vatru i led... Idi lepo instaliraj Windows, i brzo ćeš se prilagoditi novom okruženju............
Niko ovde nije glup, niti neobrazovan. Svi smo manje više fleksibilni i brzo učimo... Dakle, ako hoćeš najbolje: uzmi Windows i sve privilegije koje sa njim idu............... A , ne sad da krpiš besplatni linux............
E, sad se opet zapitaj: Zašto je LINUX BESPLATAN??????.............. Sam ćeš doneti zaključak....
Da se mene pita, ja bih ovu temu zaključao, jer nevideh za mog kratkog boravka ovde da se tolliko piše o nečem toliko nebitnom.. Hvala....
[ bojan_bozovic @ 09.07.2007. 01:20 ] @
Citat:
The official distribution of the GIMP is the source code, distributed in tar files from the GIMP FTP site and its mirrors. The same source code can be compiled to create binaries for different platforms such as Linux, Windows, MacOS X, Solaris and many others.

http://www.gimp.org/source/

Citat:
At the moment we know about the following binary packages for GIMP 2.2 on Unix. These binaries are provided by GIMP users. We did not test them; use at your own risk.

http://www.gimp.org/unix/

Citat:
This site, www.gimp.org, only distributes the source code to the GIMP (the building blocks). You can however download executable versions from the following site:
Automated installer (provided by Jernej Simoncic) - choose this if you just want to install GIMP. Note that the user manual is an extra package; make sure that you get it as well. And have a look at the FAQ if you run into any problems.

http://www.gimp.org/windows/

Do the math. Nego cak i da nije tako, da pogledamo licencu...

Citat:

11. BECAUSE THE PROGRAM IS LICENSED FREE OF CHARGE, THERE IS NO WARRANTY
FOR THE PROGRAM, TO THE EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW. EXCEPT WHEN
OTHERWISE STATED IN WRITING THE COPYRIGHT HOLDERS AND/OR OTHER PARTIES
PROVIDE THE PROGRAM "AS IS" WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EITHER EXPRESSED
OR IMPLIED, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF
MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. THE ENTIRE RISK AS
TO THE QUALITY AND PERFORMANCE OF THE PROGRAM IS WITH YOU. SHOULD THE
PROGRAM PROVE DEFECTIVE, YOU ASSUME THE COST OF ALL NECESSARY SERVICING,
REPAIR OR CORRECTION.

http://www.gimp.org/about/COPYING

Drugim recima, jesi li platio support? Nisi? Pa sta ocekujes? Takav je kakav je, i cak da uopste ne radi, nemaju nikakve obaveze prema tebi.

Da se razumemo, nije zamena za Photoshop, ali onima kojima zahtevi ne prevazilaze njegove mogucnosti bolji je od bilo cega sto se mora platiti.

[Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 09.07.2007. u 02:32 GMT+1]
[ jonathan @ 09.07.2007. 01:30 ] @
@icobh:
Citat:
Ja imam samo jedno pitanje za tabor koji navija za Gimp UI, kako da minimizujem Gimp u taskbar jednim potezom a da to ne bude "Show Desktop", jer taj će da minimizuje i ostale programe...?

Ubuntu, jel' tako? Za Gnome ne znam odgovor, ne koristim ga. Za KDE - jednostavno. Desni klik na taskbar, Configure, Group similar tasks - "Always".

p0z, Alek
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 06:05 ] @
Citat:

Za KDE - jednostavno. Desni klik na taskbar, Configure, Group similar tasks - "Always".

:) Sve to da bi se minimizovala jedna aplikacija?

Hipoteticko pitanje, sta ako imas 2 instance GIMP-a (posto GIMP to voli na Windowsu, ne znam da li je isto na Linuxu?) i hoces da minimizujes prozore samo od jedne?

[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 06:08 ] @
Citat:
Bojan
Drugim recima, jesi li platio support? Nisi? Pa sta ocekujes? Takav je kakav je, i cak da uopste ne radi, nemaju nikakve obaveze prema tebi.

Tacno tako - kao ni vecina proizvodjaca end-user softvera, jer skoro svaki sw. na svetu u licenci ima slicnu klauzulu. Pa opet, mnogima drugima uspeva da naprave sw. koji se, recimo, minimizuje jedim dugmetom i proverava da li je otvorena instanca istog pre nego sto kreiraju novih 5 prozora od kojih su 4 potpuno ista ;-)))

Nemaju oni nikakve obaveze, jasta - ali ni korisnici nemaju obavezu da ih ne trashuju u usability testu, kao sto ja upravo radim, sta ces - to sto oni ne nude nista drugog osim izvornog koda i nije neki izgovor ;-)

Citat:
danilovic
Imate Linux besplatan, a hoćete najbolje programe za profesionalnu obradu fotografija, kakav je Photoshop?????

Mislim da je ono sto ja trazim neki elementarni nivo kvaliteta softvera, a ne neki napredni zahtev kakav bi se postavio prema komercijalnoj aplikaciji tipa Photoshop - ako smo dosli do toga da su stvari iz prvog paragrafa ovog posta samo za "najbolje programe za profesionalnu obradu fotografija", onda je cela softverska indutrija otisla dodjavola :)
[ bojan_bozovic @ 09.07.2007. 07:57 ] @
Citat:
Tacno tako - kao ni vecina proizvodjaca end-user softvera, jer skoro svaki sw. na svetu u licenci ima slicnu klauzulu.

A sta je money-back garancija? Uostalom, cak i bez nje, firma mora voditi racuna o tome da vecina korisnika bude zadovoljna proizvodom da bi kupili opet ili da ne izadje na zao glas.

Citat:
Pa opet, mnogima drugima uspeva da naprave sw. koji se, recimo, minimizuje jedim dugmetom i proverava da li je otvorena instanca istog pre nego sto kreiraju novih 5 prozora od kojih su 4 potpuno ista ;-)))

Aha, hoces da se minimizuje jednim dugmetom i da proverava da li instanca programa u memoriji pri startu? Vidis, ako ti se ne svidja ne koristi ga. Cak i da si ga kupio ne bi morali udovoljavati tvojim zeljama, makar bile i zelje svih ostalih korisnika, samo bi morali da ti vrate pare.

Citat:
Mislim da je ono sto ja trazim neki elementarni nivo kvaliteta softvera, a ne neki napredni zahtev kakav bi se postavio prema komercijalnoj aplikaciji tipa Photoshop - ako smo dosli do toga da su stvari iz prvog paragrafa ovog posta samo za "najbolje programe za profesionalnu obradu fotografija", onda je cela softverska indutrija otisla dodjavola :)

Otisla je ona odavno tamo, a GIMP je za to najmanje kriv. Nego, da se vratim na temu, da li je GIMP prvi los program sa kojim si se susreo? Da li je najgori? Mozda je gore kada platis igru pedesetak dolara i moras cekati, ako docekas jer se i to moze desiti, da ne docekas, mesecima da vendor izbaci patcheve, i to rade i vodece firme?

Pazi, to je jedan od retkih segmenata trzista u kome prava konkurencija postoji, Photoshop, Office, Visual Studio i vecina drugog vodeceg softvera nemaju prakticno nikakvu konkurenciju.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 08:48 ] @
Citat:

A sta je money-back garancija? Uostalom, cak i bez nje, firma mora voditi racuna o tome da vecina korisnika bude zadovoljna proizvodom da bi kupili opet ili da ne izadje na zao glas.

Znaci, kvalitet end-user softvera je ocigledno nesto za sta obicno mora postojati finansijska motivacija, to mogu da zakljucim iz tvog rezona. Da li to znaci da OSS softver bez komercijalnih sponzora (za razliku od sponzorisanih OSS projekata tipa Firefox, Apache kroz fondaciju i sl...) automatski ima hendikep u pogledu kvaliteta, tj. daleko teze ga postize?

Voleo bih da cujem odgovor od OSS pobornika, posto ovakvi argumenti "ako ti se ne svidja, nemoj ga koristiti", "GIMP ne distribuira softver, vec samo izvorni kod" nisu nesto sto cujes kada GNUrilla radi "advocacy" i bezrezervni praise njihovih polufabrikata - onda ide sasvim druga pesma o gomili developera koji samo cekaju da poprave svaki problem u GNU softveru i sl... :)

Citat:

Aha, hoces da se minimizuje jednim dugmetom i da proverava da li instanca programa u memoriji pri startu? Vidis, ako ti se ne svidja ne koristi ga. Cak i da si ga kupio ne bi morali udovoljavati tvojim zeljama, makar bile i zelje svih ostalih korisnika, samo bi morali da ti vrate pare.

Slazem se...

Ali takodje imam pravo to da pomenem i napisem crno na belo, posto pingvini nemaju problem da rade "advocacy" OSS resenja, ukljucujuci i GIMP gde mozes cuti samo reci hvale za taj softver, i obicno neku losu rec za Microsoft (cak i ako nema puno veze sa kontekstom) - ne vidim zasto bi OSS softver bio "one way" pa da smes samo da ga hvalis, a ako ti se ne svidja da mozes samo da odjebes ;-)

Ako je ipak tako, onda su lep sistem smislili, zvuci kao komunizam u komunizmu - smes samo da ga hvalis. Period. :)

Citat:

Otisla je ona odavno tamo, a GIMP je za to najmanje kriv. Nego, da se vratim na temu, da li je GIMP prvi los program sa kojim si se susreo? Da li je najgori? Mozda je gore kada platis igru pedesetak dolara i moras cekati, ako docekas jer se i to moze desiti, da ne docekas, mesecima da vendor izbaci patcheve, i to rade i vodece firme?

O ne - video sam dosta losih programa, neki se i prodaju za pare i na sramotu njihovih autora :) Ali ipak, osim raznih GNU / OSS "projekata" jos nisam video tako bezrezervnu podrsku "simpatizera" necemu:

a) Bez ikakvog komercijalnog interesa

b) Cesto, bez i trunke objektivnosti - kao sto je primer ovde, ocigledno je u pitanju aljkavo napisana aplikacija (ili njen port za Windows, sta god - mozda na Linuxu radi carobno dobro, sta znam), ali bez obzira na to - treba je braniti i nazivati nezadovoljne korisnike "razmazenom visom klasom" jer, zaboga, ne rade im osnovne stvari kako treba :) Ili, jos bolje - kao drug Nedeljko, lakonski zakljuciti da zapravo autor teme nije ni probao GIMP - vec njegov port za Windows koji je, gle cuda, pomenut na www.gimp.org :-))

To je ono sto mi nikako ne ide u glavu ;-)
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 11:21 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Ili, jos bolje - kao drug Nedeljko, lakonski zakljuciti da zapravo autor teme nije ni probao GIMP - vec njegov port za Windows koji je, gle cuda, pomenut na www.gimp.org :-))

OK, bio sam ubeđen da sam to negde pročitao, no očigledno. Možda sam bio umoran kada sam čitao Silencer-ove komentare, pa uvrteo da sam to pročitao na www.gimp.org. Nema veze, ispravljam se. Znači, ti si probao GIMP for Windows.

OK, ali još mi nisi odgovorio n apitanje koje sam davno postavio:
Citat:
Nedeljko: Ivane, da li se slažeš sa sledećim:

1. Da su se svojevremeno Win i Lin tabor prepucavali oko toga ko ima kakav softver za šta i da je Lin tabor tvrdio: "Mi za obradu slika imamo bespaltan GIMP, koji je uz to i odličan." dok je Win tabor odgovarao sa "Mi imamo i PhotoShop (koji vi nemate), a i GIMP, tako da GIMP nije vaša prednost."?
2. Da li se slažeš da ako GIMP radi dobro pod GNU/Linux-om, a kilavo pod Windows-om, da ipak predstavlja prednost prve platforme?

Takođe, ne čuh koji je najbolji program za obradu slika na Windows platformi i čime je ograničen PhotoShop trial. Kad nekome nešto ne odgovara, on izbegava odgovore i još prebacije drugima da su neobjektivni. Takođe, na drugim temama smo videli da si daleko tolerantniji prema DirectX-u (ili nečem drugom, ne sećam se, ali Majkrosoftove proizvodnje) nego prema GTK-u.
Citat:
Ivan Dimkovic: Ali takodje imam pravo to da pomenem i napisem crno na belo, posto pingvini nemaju problem da rade "advocacy" OSS resenja, ukljucujuci i GIMP gde mozes cuti samo reci hvale za taj softver, i obicno neku losu rec za Microsoft (cak i ako nema puno veze sa kontekstom) - ne vidim zasto bi OSS softver bio "one way" pa da smes samo da ga hvalis, a ako ti se ne svidja da mozes samo da odjebes ;-)

Slažem se. Ali takođe imaj u vidu da najveći broj tih ljudi zaista nije probao GIMP pod Windows-om i da prenosili iskustva sa GNU/Linux verzijom, koja provereno nije identična Windows gverziji i nema neke od nedostataka koje si naveo.

I dalje mislim da je GIMP vrlo daleko od lošeg programa.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 12:17 ] @
Citat:

Takođe, ne čuh koji je najbolji program za obradu slika na Windows platformi i čime je ograničen PhotoShop trial. Kad nekome nešto ne odgovara, on izbegava odgovore i još prebacije drugima da su neobjektivni. Takođe, na drugim temama smo videli da si daleko tolerantniji prema DirectX-u (ili nečem drugom, ne sećam se, ali Majkrosoftove proizvodnje) nego prema GTK-u.

Ja zaista nemam pojma koji je najbolji free program za obradu slika na Win platformi - iz prostog razloga sto obrada slika nije moj posao, GIMP mi je dopao saka zato sto sam ga se setio, verovao ili ne, bas sa ES-a.

Sto se DirectX-a tice, pa nisam tolerantniji - uopste, samo sto za DirectX postoji aktivan napor da se problemi rese (kroz patcheve proizvodjaca igrica kao i driver vendora) - sa druge strane, odgovor OSS community-ja u vezi sa nekvalitetom sopstvenog softvera je "who cares". Ima razlike izmedju tih stavova, zar ne?

Citat:

Slažem se. Ali takođe imaj u vidu da najveći broj tih ljudi zaista nije probao GIMP pod Windows-om i da prenosili iskustva sa GNU/Linux verzijom, koja provereno nije identična Windows gverziji i nema neke od nedostataka koje si naveo.

I dalje mislim da je GIMP vrlo daleko od lošeg programa.

Takodje, rekoh da ne sumnjam da je tako pod Linuxom (nemam Linux pa ni ne mogu da proverim, ali ti verujem na rec) - moji problemi su iskljucivo vezani za GIMP for Windows gde se GIMP pokazao kao prilicno nekvalitetan.

Sto ne znaci da sa njim ne mozes da uradis posao.
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 12:49 ] @
Dakle, koliko puta treba da ponovim?
Citat:
Nedeljko: Ivane, da li se slažeš sa sledećim:

Ako ne znaš koji je najbolji besplatan program za obradu slika na Windows platformi, možeš li da odgovoriš na prethodno pitanje?
Još jednom, zastrašujuće pitanje za sve.
Citat:
Koji je najbolji program za obradu slika na Windows platformi i čime je ograničen PhotoShop trial? GIMP? GimpShop? Nešto treće?

Znači, nije bilo upućeno samo Ivanu. Ivan je ponudio svoj odgovor, ali bih voleo da čujem mišljenja drugih. Odgovor na pitanje svakako ne može da bude "Ja sam dobio od ujaka Džambo Džet na poklon." niti "Ovaj program se može se krekovati." (mada degojs ima drugačija shvatanja upotrebe softvera) niti neki program koji je ograničen, bilo vremenski, bilo namenski, bilo brojem pokretanja itd. jer postoje besplatni programi bez tih ograničenja.
Citat:
Ivan Dimkovic: Sto se DirectX-a tice, pa nisam tolerantniji - uopste, samo sto za DirectX postoji aktivan napor da se problemi rese (kroz patcheve proizvodjaca igrica kao i driver vendora) - sa druge strane, odgovor OSS community-ja u vezi sa nekvalitetom sopstvenog softvera je "who cares". Ima razlike izmedju tih stavova, zar ne?

O kom odgovoru pričaš. O odgovoru na šta? Da li se neko žalio GIMP timu na te nedostatke, a da nisu otklonjeni? Mogu li da pitam koliko se dugo čekaju te zakrpe? Da li si slučajno pokušao da sve ove kritike uputiš na pravu adresu, pa da sačekaš odgovor ili zakrpu itd.?

Dragi Tata je jednom prilikom slao Bug Report (verovatno je firma platila podršku) za PostgreSQL i nije dobio zadovoljavajuće rešenje u prihvatljivom roku, pa je preneo svoja iskustva na forumu. To mogu da shvatim. Ovo ne.
Citat:
Ivan Dimkovic: Takodje, rekoh da ne sumnjam da je tako pod Linuxom (nemam Linux pa ni ne mogu da proverim, ali ti verujem na rec) - moji problemi su iskljucivo vezani za GIMP for Windows gde se GIMP pokazao kao prilicno nekvalitetan.

Pod GNU/Linux-om se ne otvaraju novi tulbarovi za svaku novu sliku, ima polja za biranje stilova fontova (Bold, Italic,...), a koliko čujem, problem minimizacije jednim klikom je u KDE okruženju jednostavnom operacijom trajno rešiv.
[ foxbunny @ 09.07.2007. 12:54 ] @
Citat:
Ja zaista nemam pojma koji je najbolji free program za obradu slika na Win platformi - iz prostog razloga sto obrada slika nije moj posao

Hm. Pa to delimicno objasnjava zasto se nisi snasao bas najbolje. Verovatno od sw za obradu slika ocekujes nesto sto nije u domenu obrade slika (tipa kucanje teksta preko slike)... Za obradu slika, Gimp veoma lepo radi posao. Jednostavno receno, ako nekome kome je obrada slika posao misli da je ok, zasto bi se dalje raspravljali oko toga sta fali korisniku kome to nije posao?

[Ovu poruku je menjao foxbunny dana 09.07.2007. u 14:17 GMT+1]
[ Dragi Tata @ 09.07.2007. 13:01 ] @
Citat:
Nedeljko: Dragi Tata je jednom prilikom slao Bug Report (verovatno je firma platila podršku) za PostgreSQL i nije dobio zadovoljavajuće rešenje u prihvatljivom roku, pa je preneo svoja iskustva na forumu. To mogu da shvatim. Ovo ne.

PostgreSQL sigurno nije bio u pitanju, jer nikad nisam radio s njim. Negativna iskustva sa OSS DB sistemima (i/ili njihovom podrškom) imam sa MySQL i BerkleyDB pa sam verovatno kukao na jedan od ta dva - ili možda na oba :).
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 13:08 ] @
Citat:
foxbunny
Hm. Pa to delimicno objasnjava zasto se nisi snasao bas najbolje. Verovatno od sw za obradu slika ocekujes nesto sto nije u domenu obrade slika (tipa kucanje teksta preko slike)... Sa obradu slika, Gimp veoma lepo radi posao. Jednostavno receno, ako nekome kome je obrada slika posao misli da je ok, zasto bi se dalje raspravljali oko toga sta fali korisniku kome to nije posao?

To bi sve bilo lepo i krasno da GIMP za Windows nema druge probleme koji smetaju gotovo svakom coveku, kao npr. gomila prozora koji se otvaraju za svaki novi dokument koji otvoris iz explorera (default file manager), i nemogucnost jednostavne minimizacije istih.

To za pocetak.

Sto se teksta tice - ne znam kakav je Photoshop posto ga ne koristim, ali ovde koliko vidim: http://www.joycejevans.com/tut...Stutorials/ps6text/default.htm ima i stil fonta u text edit dijalogu, sto bi ocekivao od svakog normalnog alata. Mozda korisnici Photoshopa isto ne "obradjuju sliku profesionalno" pa su to stavili zbog nekih marsovaca kao sto sam ja? :)

Ne znam kome ne treba da vidi stil fonta, vec da mora da se lomata po nepreglednom "combo box"-like dijalogu - ali, eto, ja ne obradjujem slike profesionalno, pa pojma nemam. Vi profesionalni GNU obradjivaci slika to najbolje znate.

Je li tako? :-)

Citat:
Nedeljko
O kom odgovoru pričaš. O odgovoru na šta? Da li se neko žalio GIMP timu na te nedostatke, a da nisu otklonjeni? Mogu li da pitam koliko se dugo čekaju te zakrpe? Da li si slučajno pokušao da sve ove kritike uputiš na pravu adresu, pa da sačekaš odgovor ili zakrpu itd.?

Pa nisam dobio odgovor da postoji novi GIMP u kome je verovatno resen problem - sto je odgovor koji resava 90% problema sa Windows DirectX kompatibilnoscu.

Tu je i ta suptilna razlika. A da komuniciram sa GIMP dev. timom nemam bas puno zelje - mane njihovog produkta na Windows platformi su tolike da su pomenute i na Wikipedia clanku o GIMP-u - tako da cisto sumnjam da nisu obavesteni vec neko vreme ;-)
[ foxbunny @ 09.07.2007. 13:25 ] @
Citat:
To bi sve bilo lepo i krasno da GIMP za Windows nema druge probleme koji smetaju gotovo svakom coveku, kao npr. gomila prozora koji se otvaraju za svaki novi dokument koji otvoris iz explorera (default file manager), i nemogucnost jednostavne minimizacije istih.

Rekosmo vec, to je veoma specificno za tvoj setup. Kod mene se to ne dogadja. Imam samo prozore koji mi trebaju.

Citat:
Sto se teksta tice - ne znam kakav je Photoshop posto ga ne koristim, ali ovde koliko vidim: http://www.joycejevans.com/tut...Stutorials/ps6text/default.htm ima i stil fonta u text edit dijalogu, sto bi ocekivao od svakog normalnog alata. Mozda korisnici Photoshopa isto ne "obradjuju sliku profesionalno" pa su to stavili zbog nekih marsovaca kao sto sam ja? :)

Exactly my point. Ja radim kao skenerista za jednu novinu, i nikada nisam imao potrebe da koristim alate za tekst u okviru programa za obradu slika. To je definitivno ekstra funkcionalnost za neke "marsovce" poput tebe, IMVHO.

Citat:
Ne znam kome ne treba da vidi stil fonta, vec da mora da se lomata po nepreglednom "combo box"-like dijalogu - ali, eto, ja ne obradjujem slike profesionalno, pa pojma nemam. Vi profesionalni GNU obradjivaci slika to najbolje znate.

Evo ja koristim i PS i Gimp. Ne znam uopste sta ce mi alati za tekst ni u jednom ni u drugom, a narocito stilovi i ostale stvari. Za tekstove koristim Inkscape (Linux) ili Illustrator (Win), Corel kad se mora, a za super-finu kontrolu nad tekstom koristim Scribus (Linux) ili InDesign (Win). Ne znam u cemu je problem sa tim programima, ali oni sluze za rad sa tekstovima.

Citat:
mane njihovog produkta na Windows platformi su tolike da su pomenute i na Wikipedia clanku o GIMP-u - tako da cisto sumnjam da nisu obavesteni vec neko vreme

Necu da zvucim kao eho, ali ono.... ali ono... ali ono... li ono.. no... no... no... Gimpovi developeri NE ODRZAVAJU Windows port. Dakle, zaba bi pricao sa njima cak i kada bi imao zelje. To rade neki 3rd party developeri. (EDIT: I da, poslednja podrzana verzija Windowsa je, cini mi se, XP... sorry, Vista)
[ Silencer @ 09.07.2007. 13:32 ] @
Ju ju ju :) dokle ste stigli :D Ovde situacija kao Kosovo sa Srbima i Albancima :-)

Anyway Nedeljko, Photoshop radi valjda 30-31 dan kao trial posle nece da te pusti da radis obradu slike, mada ima na netu da se skine neki program koji skida to lol :)
Najbolji fraj program za obrad slike hmmm mislim da sam video neki interesantan a free je Paint.Net. Probacu ga za par dana pa cu da javim utisak :) Sta vise posto je aplikacija pisana za .Net Google sto finansira studente rade Mono projekat ovog interesantnog programa pa cemo da ga furamo i pod linuxom :D

Paint.NET is free image editing and photo manipulation software for computers that run Windows. It features an intuitive and innovative user interface with support for layers, unlimited undo, special effects, and a wide variety of useful and powerful tools. An active and growing online community provides friendly help, tutorials, and plugins.
It started development as an undergraduate college senior design project mentored by Microsoft, and is currently being maintained by some of the alumni that originally worked on it. Originally intended as a free replacement for the MS Paint software that comes with Windows, it has grown into a powerful yet simple tool for photo and image editing.
The programming language used to create Paint.NET is C#, with a small amount of C++ for installation and shell-integration related functionality. The source code is available under the terms of the MIT License.

Features:

Simple, intuitive, and innovative user interface
Every feature and user interface element was designed to be immediately intuitive and quickly learnable without assistance. In order to handle multiple images easily, Paint.NET uses a tabbed document interface. The tabs display a live thumbnail of the image instead of a text description. This makes navigation very simple and fast.

Layers
Usually only found on expensive or complicated professional software, layers form the basis for a rich image composition experience. You may think of them as a stack of transparency slides that, when viewed together at the same time, form one image.

Active Online Community
Paint.NET has an online forum with a friendly, passionate, and ever-expanding community. Be sure to check out the constantly growing list of tutorials and plugins

Frequently Updated
Updates usually come about every 4 to 6 weeks, and contain new features, performance improvements, and bug fixes. Upgrading to the latest version is very simple, requiring only two clicks of the mouse

Special Effects
Many special effects are included for enhancing and perfecting your images. Everything from blurring, sharpening, red-eye removal, distortion, noise, and embossing are included. Also included is our unique 3D Rotate/Zoom effect that makes it very easy to add perspective and tilting.

Adjustments are also included which help you tweak an image's brightness, contrast, hue, saturation, curves, and levels. You can also convert an image to black and white, or sepia-toned.

Powerful Tools
Paint.NET includes simple tools for drawing shapes, including an easy-to-use curve tool for drawing splines or Bezier curves. The Gradient tool, new for 3.0, has been cited as an innovative improvement over similar tools provided by other software. The facilities for creating and working with selections is powerful, yet still simple enough to be picked up quickly. Other powerful tools include the Magic Wand for selecting regions of similar color, and the Clone Stamp for copying or erasing portions of an image. There is also a simple text editor, a tool for zooming, and a Recolor tool.

http://www.getpaint.net/
[ danilovic @ 09.07.2007. 13:37 ] @
Ljudi, ajmo na plažu. Obradjujmo devojke, a ne slike u ovom ili onom. Dosta bre više o ovom. Pa kako vas više ne mrzi da toliko kucate? I ja kucam na slepo i brzo, i brzo i čitam, ali ljudi ovo je čisto gubljenje vremena. Ajmo mi da devojke obradjujemo, a na jesen se vratimo ovoj temi. Važi.............
[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 13:39 ] @
Citat:
Ivan dimkovic: Sve to da bi se minimizovala jedna aplikacija?

To se podesi samo jednom.

Citat:
Ivan dimkovic: Hipoteticko pitanje, sta ako imas 2 instance GIMP-a (posto GIMP to voli na Windowsu, ne znam da li je isto na Linuxu?) i hoces da minimizujes prozore samo od jedne?

Ne, nije isto na Linuxu.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 13:40 ] @
Citat:

Evo ja koristim i PS i Gimp. Ne znam uopste sta ce mi alati za tekst ni u jednom ni u drugom, a narocito stilovi i ostale stvari. Za tekstove koristim Inkscape (Linux) ili Illustrator (Win), Corel kad se mora, a za super-finu kontrolu nad tekstom koristim Scribus (Linux) ili InDesign (Win). Ne znam u cemu je problem sa tim programima, ali oni sluze za rad sa tekstovima.

Dakle kad treba dodati brzo neki tekst u rastersku sliku, ti palis softver za vektorsku obradu, kucas tekst - a onda ga ubacujes u rastersku sliku? :)

Dobro - sta ja znam, profesionalci kao ti tako rade. Nego, reci mi onda, sta ce onda uopste insert-text opcija u Photoshop-u i GIMP-u i bilo kom drugom softveru za obradu rasterskih slika?

Nije valjda da su marsovci toliko bitni pa da ama bas svaki photo editing sw. ima tu opciju - zvuci mi kao bas puno uzaludnog truda za nesto sto ne znas sta ce ti uopste ;-)

Citat:

Necu da zvucim kao eho, ali ono.... ali ono... ali ono... li ono.. no... no... no... Gimpovi developeri NE ODRZAVAJU Windows port. Dakle, zaba bi pricao sa njima cak i kada bi imao zelje. To rade neki 3rd party developeri. (EDIT: I da, poslednja podrzana verzija Windowsa je, cini mi se, XP... sorry, Vista

^^
A sto drze onda "GIMP for Windows" na sajtu samog projekta, tik pored "odrzavane unix verzije"? Nije li to onda malo, ali samo malo misleading; mislim zar zdrava logika ne sugerise da ces onda prvo na zvanicni GIMP projekat da se zalis, kad vec to drze na glavnoj strani - sto bi se reklo, odobravaju takvu skrndelj verziju ;-)

Ali znam - zdrava logika nema puno veze sa GNU logikom izgleda...

[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 13:49 ] @
Hah :-)

Evo skinuh Paint.NET - 1.5 MB download...

Sta reci, ima bas ono sto meni treba (layeri, osnovne rasterske operacije, osnovni filteri i pristojan text edit) i radi prilicno brzo.

Prvi put - startuje se za 3-4 sekunde iako je pisan u .NET-u.

Mozda nema neke ekstra opcije za profesionalce, ali ono sto meni treba radi odlicno - i, da, dzabe je.

Eto i odgovora Nedeljku.
[ foxbunny @ 09.07.2007. 14:04 ] @
Eto, resen problem. :D
[ Silencer @ 09.07.2007. 14:31 ] @
Citat:
foxbunny: Eto, resen problem. :D

Moz' sad tri put ura za mene ? :D

Citat:
danilovic: Ljudi, ajmo na plažu. Obradjujmo devojke, a ne slike u ovom ili onom. Dosta bre više o ovom. Pa kako vas više ne mrzi da toliko kucate? I ja kucam na slepo i brzo, i brzo i čitam, ali ljudi ovo je čisto gubljenje vremena:). Ajmo mi da devojke obradjujemo, a na jesen se vratimo ovoj temi:). Važi.............:)

U Smederevu nema plaze :-( Jedina alternativa da izadjem u centar grada i da obradujem znojave devojke... but they stink :<
[ Mitrović Srđan @ 09.07.2007. 14:40 ] @
Degojs je pomenuo paint .NET pre odredjenog vremena tad sam ga prvi put i probao
i ono sto neko rece nije ni za kakve pro primene ali moze da posluzi ;-)

Citat:

1. Čime je ograničen PhotoShop trial?
2. Koji je najbolji besplatan program za obradu slika pod Windows-om?

1. Sto se tice pshopa imas trial 30 dana mozes da radis apsolutno sta zelis
ali si naravno vremenski ogranicen na 30 dana. Nemas nikakvih sankcija :)

2. Nzn meni je pshop fraj pa njega i koristim ^^

[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 14:51 ] @
Citat:
Silencer: U Smederevu nema plaze :-( Jedina alternativa da izadjem u centar grada i da obradujem znojave devojke... but they stink :<

Uh bre čoveče... Pa zar misliš da nekoga ovde interesuju znojave stinky Smederevčanke? :) Al' ga zabiberi. =))

[Ovu poruku je menjao BrokeBody dana 09.07.2007. u 16:08 GMT+1]
[ danilovic @ 09.07.2007. 14:56 ] @
Citat:
Mitrović Srđan:
1. Sto se tice pshopa imas trial 30 dana mozes da radis apsolutno sta zelis
ali si naravno vremenski ogranicen na 30 dana. Nemas nikakvih sankcija
2. Nzn meni je pshop fraj pa njega i koristim ^^

hehehehe, Pa druže to sam i ja isto rekao pre neki dan. BAš isto... Mana triala je što je trial, a najbolji besplatan je photshop jer i za mene je besplatan.hehehehehe.
Ma silencer druže, obradjujmo noću po gradu, nemora na plaži
By the Way: ne dade mi mob one male, što je čekala poštu hehehe. Pa što joj druže nisi podesio da se pošta automatski proverava svaki minut, onda nebi bilo problema. Gde ona lepu glavicu da zamara nebitnim stvarima. Daj ti da ja nju obradjujem, a vi nastavite sa ovim linux vs windows............
Pozz i sorry for off topic.. Mora malo devojaka ovde da se unese, neće moderatori zameriti. Sve mi ovo radimo zbog njih, i oko njih se sve okreće zar ne...
[ Silencer @ 09.07.2007. 15:03 ] @
Hahahahah :-) Sve se vrti oko rupe :)
[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 15:06 ] @
E sad mi pade na pamet. Jel' ta Smederevka isto stinky i znojava? :)
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 15:38 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Evo skinuh Paint.NET - 1.5 MB download...
Sta reci, ima bas ono sto meni treba (layeri, osnovne rasterske operacije, osnovni filteri i pristojan text edit) i radi prilicno brzo.
Prvi put - startuje se za 3-4 sekunde iako je pisan u .NET-u.
Mozda nema neke ekstra opcije za profesionalce, ali ono sto meni treba radi odlicno - i, da, dzabe je.

I FLOSS je. Super. Znači ima neke vajde i od "zajednice".
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 15:39 ] @
Citat:
BrokeBody: E sad mi pade na pamet. Jel' ta Smederevka isto stinky i znojava? :)

Pa i ako jeste, properi je.

Kojoj ovci runo smeta, tu nema ni ovce ni runa.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 15:42 ] @
Citat:
Nedeljko
I FLOSS je. Super. Znači ima neke vajde i od "zajednice".

Jasta - samo ima jedna sitnica - paz' ovo:

Citat:

Paint.NET is a bitmap graphics editor for Windows, developed on the .NET Framework. The application started as a project developed at Washington State University (WSU) for Microsoft Windows and was mentored by Microsoft. Paint.NET is programmed in the C# programming language, with small amounts of the C++ Programming Language used for installation and shell-integration related functionality.

Paint.NET originated as a computer science senior design project during spring 2004 at Washington State University. Rick Brewster, one of the main designers, says on his weblog that version 1.0 was written "in 4 months … and was 36,000 lines of code."[3] A recent release, version 2.63, is approximately 105,000 lines of code. The Paint.NET project continued over the summer and into the fall 2004 semester for both the version 1.1 and 2.0 releases.

Development continues with two developers who now work at Microsoft, both of whom worked on previous versions of Paint.NET while they were students at WSU. As of May 2006 the program had been downloaded at least 2 million times.[4], at a rate of about 180,000 per month[5]

Dakle, Paint.NET je poceo kao mentorisan projekat od strane Microsofta, a autori sada rade za MSFT :-)

Ja ovde ne vidim puno "zajednice" vec dvojicu sada komercijalnih developera, tako da nemojte se kititi tudjim perjem ;-)

[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 15:43 ] @
Citat:

Citat:
BrokeBody: E sad mi pade na pamet. Jel' ta Smederevka isto stinky i znojava? :)

Nedeljko: Pa i ako jeste, properi je.

[ icobh @ 09.07.2007. 15:52 ] @
@ID
Pa gdje pored živog Gimp-a da Paintom crtaš po slikama?

@Nedeljko
Primjer se odnosio na konfuznost koju stvaraju oni Gimpovi prozori. Ja kada kliknem na program u taskbaru, hoću da mi se pojavi pred očima čitav program a ne jedan njegov dio! Zato sam pitao po čemu da crtam? Po Firefox-u?

A sad za sve one koji ne shvataju dobro moj problem sa Gimp-om, da im nacrtam:
[att_img]

1. Koliko prozora čovječe a samo 3 gimpa otvorena! (Windows XP, znači nije samo do Viste)
2. Pazi, sa lijeve strane hoću da ukucam text (ovo T što tu stoji, valjda je za text), na slici imam Paintbrush (Font je SR tj. SvojeRučno), a sa desne strane se lijepo vidi da ja čak nijednog layera nemam!

Divno! I sad da mi neko kaže da je to u redu...ccc...
[ bojan_bozovic @ 09.07.2007. 15:54 ] @
Bas kao i Linux. Poceo ga je student koji sada radi u Transmeti. WTF? Ne vidis puno zajednice? Izvini, Paul Vixie je bio manja zajednica od te dvojice kad je pisao cron, a u to vreme je bio zaposlen u DEC. Autori Paint.NET su dobili posao kasnije :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Paul_Vixie

Cron je manje OSS od Paint.NET po tvojoj logici, zar ne?

:)

[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 16:06 ] @
Citat:

1. Koliko prozora čovječe a samo 3 gimpa otvorena! (Windows XP, znači nije samo do Viste)

Ho ho... eto ode jos jedan argument komune :)
[ degojs @ 09.07.2007. 16:15 ] @
Nije ni čudo da obavezno moraš da imaš bar 8 virtuelnih desktopa - na svakom po jedan GIMP sa jednom slikom :))
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 16:18 ] @
Citat:
Bojan_Bozovic
Cron je manje OSS od Paint.NET po tvojoj logici, zar ne?

Ccc gde uce ljude da rade parcijalno citiranje ;)

Elem..

Citat:

Paint.NET is a bitmap graphics editor for Windows, developed on the .NET Framework. The application started as a project developed at Washington State University (WSU) for Microsoft Windows and was mentored by Microsoft. Paint.NET is programmed in the C# programming language, with small amounts of the C++ Programming Language used for installation and shell-integration related functionality.

Dakle, Paint.NET je poceo kao projekat sponzorisan od strane Microsoft-a, a kasnije su na njemu nastavili da rade isti developeri koji su presli u sam Microsoft.

Po svemu sudeci, to nema puno veze sa "komuna" nacinom razvoja - pre ce biti da je to ipak planiran projekat, jer cisto sumnjam da Microsoft mentorise sve i svasta :)
[ degojs @ 09.07.2007. 16:26 ] @
A pazite ovo:

Heheh.. pa UVEK me oduševe sa nečim :))
[ foxbunny @ 09.07.2007. 16:40 ] @
Ajmo sad svi lepo na Paint.NET. :D
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 16:41 ] @
Hahahaha fantasticno :)

Bas me zanima da li je do "buggy BIOS-a" ili do buggy threading koda u GIMP-u :-)
[ Mitrović Srđan @ 09.07.2007. 16:48 ] @
Genijalnoooooooo ;)))
[ Silencer @ 09.07.2007. 17:10 ] @
Ovako da se razumemo vishe :)
To sve sto vi vidite to je tako pisano u sourcu :) A moze se reci na ovaj nacin :)

IT WORKS AS INTENDED :) I kraj price mislim da je ovo The End teme. GIMP i dalje savrseno radi u linuxu i windowsu sad sto ima mane ima (koje ste vi primetili ja nisam jer me nisu ubijale u pojam kolko vas) , ali da budemo iskreno radi svoj posao bar meni kolko tolko zavrsava posao da ne moram da palim PS :) koji mi na windowsu stoji kao ikonica :P

Kad Gimp developercici izbace 2.4 verziju javicu se na ovu temu :) da vidimo sta su sve otklonili i sredili od vasih mana.

Sad srdacan pozdrav svima ;) i hvala na interesantnoj diskusiji cija je kita veca :P
[ bojan_bozovic @ 09.07.2007. 17:15 ] @
izvini, nisam ja taj koji gresim.

Ako kazes da Paint.NET nije OSS koji kriterijum koristis? Sigurno ne da program mora biti besplatan i dostupan u obliku source koda. Dakle zasto po tebi paint.NET nije OSS?

Izvoli odgovori. :)
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 17:19 ] @
O boze, svasta - uopste ne tvrdim da Paint.NET nije OSS - posto bi tvrditi tako nesto bilo sumanuto :-)

Ali koliko vidmi Paint.NET nije nikakav projekat "komune" vec placenih Microsoft developera. Bas kao sto ni FAAD2 nije produkt "komune" vec placenih Nero developera.

Check your facts.

Citat:
Silencer
Sad srdacan pozdrav svima ;) i hvala na interesantnoj diskusiji cija je kita veca :P

Tja... pa nije iskazivanje nezadovoljstva sa kvalitetom nekog softvera premeravanje kite - sta je tako tesko priznati da je windows port tog GIMP-a krsh.
[ bojan_bozovic @ 09.07.2007. 17:26 ] @
I nije rad OSS zajednice koju cine ta dva programera? I ko se kiti tudjim perjem, GIMP developeri mozda? AFAIK nijedna OSS licenca to ne dozvoljava, ni MIT ili BSD licenca.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 17:29 ] @
Ok ... dosta mi je metafizike za danas, u redu

Paint.NET je plod rada OSS zajednice koju cine 2 Microsoft programera :)

As you wish.
[ bojan_bozovic @ 09.07.2007. 17:32 ] @
Nego sta, ne postoje druge OSS zajednice sem onih koje predstavljaju individualne timove. Neku "siru" OSS zajednicu samo Stallman vidi...
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 19:04 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: O boze, svasta - uopste ne tvrdim da Paint.NET nije OSS - posto bi tvrditi tako nesto bilo sumanuto :-)

Ali koliko vidmi Paint.NET nije nikakav projekat "komune" vec placenih Microsoft developera. Bas kao sto ni FAAD2 nije produkt "komune" vec placenih Nero developera.

Check your facts.

Vidiš, pod "zajednicom" (namerno je stavljam pod znake navoda) se podrazumevaju svi koji na ovaj ili onaj način podržavaju Free Software. Niko ne kaže da ti ljudi ne mogu raditi u nekim firmama. Ovi ljudi su dali svoj doprinos u obliku koji se smatra najvažnijim - pisanju slobodnog koda, tako da svakako pripadaju "zajednici" (mnogo više nego Axez na primer). Sa druge strane i sam Majkrosoft je izdao izvesne programe pod slobodnim licencama. Mislim da je neki softver za pakovanje u .msi instalacione fajlove izdao pod BSD licencom. Majkrosoft je izdao više takvih projekata, mada ne i puno. Mežutim, za njega se ne bi baš moglo reći da podržava Free Software, pa ga ne bismo mogli strpati pod deo "zajednice", ali ne vidim nijedan razlog da se delom zajednice ne smatra ovih par momaka.

Pomenuta "zajednica" se pre svega povezuje razmenom znanja i koda i njihovom ponovnom upotrebom, ali i širenjem ideja. Ljudi su svoje znanje i rad izdali pod slobodnom licencom, te ne vidim zašto nisu deo "zajednice".
[ Burgos @ 09.07.2007. 19:43 ] @
Nedeljko, ti pod zajednicom ne smatras (kako sam ja zakljucio iz prethodnih poruka) gomilu osoba koji glasno progovaraju: "Ziveo RMS i svetska revolucija!", dok 90% ljudi koji brane ideju slobodnog softvera kao zajednicom ne prihvata ljude koji zapravo zive od necega i koji pisu besplatan (slobodan, svejedno) softver radi zadovoljstva i zabave, a ne zbog "visih ciljeva".

Ivan izgleda namerno ne koristi rec "zajednica", da njegov post ne bi videle osobe koji ce i Paint.NET da proglase detetom socijalisticke proRMS komune i koji ce u narednih 10 000 postova uporno da ponavljaju da je Ivan izjavio da je komuna napravila nesto kvalitetno (makar mi pricali o fontovima :).
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 20:55 ] @
Pa, sad, nisam siguran da se glavni free software projekti razvijaju samo iz zezanja. Linusovo "just for fun" vreme je prošlo. Ubuntu je nastao kao plod želje za humanošću, što se vidi iz filmčića koji su priložili uz distro. Međutim, Ubuntu tim itekako živi od tog projekta. Bio je čak i štrajk Ubuntu programera kada plate nisu bile isplaćene na vreme usled finansijskih teškoća. Dakle, oni hoće da zarađuju na tome i da žive od toga, ali da svoj proizvod plasiraju na način koji smatraju najhumanijim, makar i po cenu manje zarade. Svakako bi više zaradili na nekim vlasničkim projektima.

Pod članovima "zajednice" mnogo više smatram ljude koji umesto da pljuju po drugima, rade nešto i daju konkretan doprinos (kod i/ili dokumentaciju) ideji za koju se zalažu, nego galamdžije. Štos je u tome koliki ko uticaj ostvari na promovisanju tih ideja. Ova dva momka koja su napisala Paint.Net su daleko više učinila od svih FLOSS advokata sa ES-a zajedno.

Ja mislim da Ivan izbegava da prizna ono što mu ne odgovara - da je Paint.Net (koji mu se sviđa) plod rada ljudi kojima je blizak FLOSS način mišljenja, to jest članova "zajednice".
[ Buum @ 09.07.2007. 21:12 ] @
Suština priče je da se pod paravanom OSS-a promoviše sve i svašta, a ponajviše nedorađen softver sumnjive upotrebne vrednosti i jezive neintuitivnosti korišćenja (u prevodu: usability → 0 u ∞).

Neorganizovani čopori geekova koji prave takav softver obično ga kreiraju po sopstvenoj meri, a ne po meri običnog tj. prosečnog korisnika. Logika je: moraš da budeš automehaničar, koji stalno nešto prčka ispod haube, da bi mogao da se prevezeš kolima od tačke A do tačke B. Problem s tom logikom je što nema svako vremena za bacanje. Ljudima mahom treba intuitivan i jednostavan softver koji im omogućava da lakše i brže završe posao kojim se bave. Jebeš ti to kad za najosnovnije, svakodnevne operacije mora da se iščitava tona uputstava i/ili da se zna programiranje kako bi se rekompajlirao kernel i otklonio neki softverski defekt.

Časni izuzeci potvrđuju ovo pravilo. Kada god se nekom OSS projektu pristupilo ozbiljno – u smislu da razvojni tim ne čine samo programeri, već i dizajneri, interface, usability & ergonomy eksperti, projekt menadžeri i sl. – tada je i krajnji rezultat bio u rangu sa komercijalnim softverom, a ponekad i bolji. Takvi proizvodi s pravom zauzimaju značajan deo tržišta i nije potrebno nikakvo spinovanje da bi doprli do krajnjih korisnika.

Dakle, ne treba mi OSS polufabrikat – g0vn0 od softvera – samo zato što je besplatan. Još manje mi treba geekovska prozivka & ubeđivanje kako nemam pojma jer ne dižem u nebesa svaki njihov softverski brabonjak.

Ova diskusija o Gimpu je tipičan primer takvog ponašanja.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 21:24 ] @
Citat:

Ja mislim da Ivan izbegava da prizna ono što mu ne odgovara - da je Paint.Net (koji mu se sviđa) plod rada ljudi kojima je blizak FLOSS način mišljenja, to jest članova "zajednice".

Naravno da ne - zovite ih kako hocete, ali to je ozbiljan projekat. A razlog je ocigledno u tome sto je Microsoft stao iza toga i zato sto ti ljudi razvijaju softver kako treba, a ne kao gomila drugih "projekata" koji ne zadovoljavaju ni osnovnu definiciju istih.

Ostatak je Buum jako lepo napisao - nije moglo bolje da se opise.
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 21:40 ] @
Citat:
Buum: Suština priče je da se pod paravanom OSS-a promoviše sve i svašta, a ponajviše nedorađen softver sumnjive upotrebne vrednosti i jezive neintuitivnosti korišćenja (u prevodu: usability → 0 u ∞).

Želiš li time da kažeš da među vlasničkim softverom nema svega i svačega.

I dobrih i loših programa i polufabrikata ima pod kojim god hoćeš licencama. Ne vidim ni jedan razlog zašto su na primer Firefox, Thunderbird, Apache, MySQL, PostgreSQL, Qt i GIMP polufabrikati niti zašto su Word 6 i Word 97 (posle sam digo ruke, pa ne mogu da govorim o kasnijim verzijama) upotrebljivi proizvodi.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 21:47 ] @
Citat:

Želiš li time da kažeš da među vlasničkim softverom nema svega i svačega.

Ovo je ko razgovor sa gluvim. Fakin, anblivbl :)

Da, i u vlasnickom softveru ima dosta djubreta, ali zato - osim firmi koje prodaju to djubre, niko nije lud da brani to djubre do tacke besmisla - to je ipak rezervisano za OSS komunu, zapravo to je njen specijalitet.

Citat:

Ne vidim ni jedan razlog zašto su na primer Firefox, Thunderbird, Apache, MySQL, PostgreSQL, Qt i GIMP polufabrikati niti zašto su Word 6 i Word 97 (posle sam digo ruke, pa ne mogu da govorim o kasnijim verzijama) upotrebljivi proizvodi.

Firefox nije polufabrikat, u pitanju je krajnje upotrebljiv proizvod koji je dovrsen i koji je prosao test upotrebljivosti i lakoce koriscenja - isto bi se moglo reci i za Thunderbird i u drugom smislu Apache i doticne SQL-ove, posto su to development/back-end proizvodi.

GIMP, bar onaj za Windows je cist polufabrikat - za Linux port GIMP-a zaista ne znam niti bilo sta mogu da tvrdim, posto Linux ne koristim, mada onih par distroa sto sam probao u proteklih godinu dana su bili cisti polufabrikati sto se mene tice (Ubuntu koji se smrznuo na setupu, na primer uz neka krdzava slova i besmislene poruke).

Jbg, imamo sasvim razlicit kriterijum za kvalitet softvera - mozda zato sto se neki od nas zabravo bave prodajom softvera, pa nam upada u oci nesto sto korisnike tera da traze novac nazad, sta ces ;-)
[ Nedeljko @ 09.07.2007. 22:32 ] @
Ivane, moj prethodni post nije bio upućen tebi, već citiranom učesniku. Naravno da znam da deliš moje mišljenje da đubreta ima pod svim licencama.
[ Buum @ 09.07.2007. 23:17 ] @
Citat:
Nedeljko: Želiš li time da kažeš da među vlasničkim softverom nema svega i svačega.

Taman posla!

Citat:
Nedeljko: I dobrih i loših programa i polufabrikata ima pod kojim god hoćeš licencama.

Naravno. To nije sporno bilo kome sa trunkom zdravog razuma i nepristrasnosti.

Citat:
Nedeljko: Ne vidim ni jedan razlog zašto su na primer Firefox, Thunderbird, Apache, MySQL, PostgreSQL, Qt i GIMP polufabrikati niti zašto su Word 6 i Word 97 (posle sam digo ruke, pa ne mogu da govorim o kasnijim verzijama) upotrebljivi proizvodi.

Neću se upuštati u pojedinačnu ocenu upotrebljivosti OSS rešenja koje si naveo. Većina je na profesionalnom nivou, ali ne i svi. No, nije u tome problem.

Problem leži u psihologiji mase koja propagira open source rešenja.

Ta rulja je sklona da cokulira svakoga ko se drzne da kritički prokomentariše nedostatke njihovog softvera samo zato što je to parče koda zaštambiljeno OSS licencom. *ebo tu sektu... Prezirem ih taman kolko i mufljuze koji svoj škart SW pokušavaju da uvale na komercijalnoj osnovi.
[ Stefan Markic @ 10.07.2007. 00:12 ] @
Citat:
Burgos: besplatan (slobodan, svejedno)

Uopšte nije svejedno. Slobodan softver uglavnom završi kao besplatan, ili sa nekom niskom cenom.

Citat:
Burgos:
Ivan izgleda namerno ne koristi rec "zajednica", da njegov post ne bi videle osobe koji ce i Paint.NET da proglase detetom socijalisticke proRMS komune i koji ce u narednih 10 000 postova uporno da ponavljaju da je Ivan izjavio da je komuna napravila nesto kvalitetno (makar mi pricali o fontovima :).

Ajaoj bre...! Pazi ovako,

Paint.NET je objavljen pod Creative Commons licencom, kojom su neka prava (Microsoft-ova) zadržana, ali kada nešto objaviš pod CC licencom, moraš to da objaviš sa source-om. Na sajtu Paint.NET-a može se skinuti izvorni kod, možeš da ga modifikuješ, i tu svoju modifikaciju da pošalješ koordinatoru Paint.NET projekta na primer. Ukoliko se koordinatoru projekta svide tvoje izmene, implementiraće ih u neku narednu zvaničnu verziju - Eto ti najprostijeg i najčešćeg primera funkcionisanja zajednice.

OK, Paint.NET projekat su započela samo ova dvojica koja sada rade za Microsoft, ali glavu mogu da dam da makar jedna osoba (a naravno, ima ih više od jedne :p ) na ovoj planeti upravo sada gleda u kod koji je skinula sa zvaničnog sajta projekta i razmišlja/radi na poboljšanju aplikacije, te će svoju modifikaciju poslati kada je završi. Dakle, zajednica sigurno postoji u ovom projektu, iako je pokrenut bez zajednice. Čim aplikaciju objaviš sa source-om, i još ako postaje sve popularnija, zajednica će se za čas pojaviti i početi da doprinosi. Plus, dva člana zajednice (prvobitni kreatori) sponzoriše Microsoft, šta više, rade za Microsoft, te ima hijerarhije, reda i mira, pa ne sumnjam u kvalitet.

Potpuno se slažem sa onim što je rekao Buum - Čast izuzecima, kao što su Firefox i Thunderbird, OpenOffice.org, Ubuntu, Paint.NET... Ali te OS projekte ima ko da finansira, postoji organizovan tim u kojem svako ima svoju poziciju/posao. Zato takvi OSS-i i jesu izuzeci.

Jesam OSS advocate, ali nisam zealot kao pojedini ovde. Face it, "drugovi komunci", GIMP ima retardiran UI - Ne bih baš rekao da se ovo odnosi toliko na stvar ličnog ukusa, koliko se, kao što je Ivan rekao, odnosi na "common sense".

Za mene je GIMP (tehnički) dobar softver i završava mi posao, ali mi je njegov UI odvratan. Face it, stravičan je :), koliko god on bio dobar tehnički (barem na mojoj mašini). Mada, ako si pro (ili bar težiš ka tome), onda UI-ovi i ne bi trebalo da ti prave neki problem.
[ danilovic @ 10.07.2007. 00:13 ] @
Nemojte ljudi ko Boga vas molim Pa šta je ovo bre? Pun mi inbox ove teme.....
Ajmo redom.. Kao što rekoh, student nije zapalio žito.
Pod dva: Jel ono neki grupnjak ispod one gomile prozorčića. Meni tako liči....
Pod tri: stinky je ova tema koja se razvlači ko pita, a ona curica sigurno nije.. Dakle Silencer druže daj mob..
Sorry for off, al ljudi ima i drugih tema, ja postavio par pitanja niko ne odgovara, ko da svi ovde kuckaju Pozz
[ Buum @ 10.07.2007. 00:36 ] @
Citat:
danilovic: Nemojte ljudi ko Boga vas molim:) Pa šta je ovo bre? Pun mi inbox ove teme.....
Ajmo redom.. Kao što rekoh, student nije zapalio žito.
Pod dva: Jel ono neki grupnjak ispod one gomile prozorčića:). Meni tako liči....
Pod tri: stinky je ova tema koja se razvlači ko pita, a ona curica sigurno nije.. Dakle Silencer druže daj mob:)..
Sorry for off, al ljudi ima i drugih tema, ja postavio par pitanja niko ne odgovara, ko da svi ovde kuckaju:) Pozz

Pojačano smaraš.

*ebeni raspust...
[ danilovic @ 10.07.2007. 00:44 ] @
Citat:
Buum: Pojačano smaraš.
*ebeni raspust...

Pa čoveče pročitaj ako možeš koliko tu teksta ima. Ovo će neko pokupiti i napraviti brošuru i uzeti pare....
Kakav raspust bre. Pa vidi mi profil, mator ko biblija... Pozz, al bez ljutnje smara ova ogromna količina teksta koja je ovde napisana, a toliko ima drugih bitnijih stvari. Zadao sam temu niko mi ne odgovara, tj. dve????
Hajde trust mozgova meni odgovorite.....POzz again.
[ Mitrović Srđan @ 10.07.2007. 01:22 ] @
Ovo je forum i on sluzi da se na njemu nesto pise.
[ danilovic @ 10.07.2007. 01:36 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Ovo je forum i on sluzi da se na njemu nesto pise.

Ma naravno druže. Pročitao sam ja to sve, ali zar nemaš utisak da je već ovo sve sažvakano. Da je već rečeno ono što je traženo i više od toga. I da baš baš ima mnogo natrpanog teksta. Ma uzmem ja ovo sve i objavim brošuru i zaradim neki dinar, samo vi pišite i dalje..... Pozz
[ Džeronimo @ 10.07.2007. 01:43 ] @
Evo, da i ja napišem nešto.

Nekoliko mojih komšija, koji koriste Win XP, imaju instaliran GIMP i kod njih GIMP radi bez tih problema koje pominjete. GIMP im radi sasvim lepo i nisam primetio neku razliku u odnosu na GIMP na Linuxu.

Da l' su oni neki super-srećni ljudi i da zbog toga nemaju probleme s GIMP-om, ne znam, al' im GIMP radi bez tih problema koje pominjete.

Drugo:

Vi se žalite kako vam GIMP za Win XP ne radi lepo na Visti i pričate kako neki komercijalni programi (od par stotina evra) nemaju tih problema... al' zaboravljate da se ti komercijalni programi od par stotina evra plaćaju i da nisu besplatni kao GIMP. Pa i mnogi komercijalni programi nisu radeli na Visti, al' ljudi plaćaju te komercijalne programe, pa od tih sretstava može da se napravi nova verzija koja radi. Kao što plaćate te komercijalne programe, tako isto možete nekako i da pomognete GIMP i da se napravi verzija koja radi na OS-u koji koristite.

Treće:

Ako već imate Photoshop (koji je stvarno odličan program za obradu slika), zašto onda stalno pominjte kako vam GIMP ne valja? Ako je Photoshop odličan (a jeste) onda koristite njega i gotovo.

Ne mogu svi da si priušte Photoshop, tako da nije loše da postoji i neka besplatna alternativa za korisnike koji nisu baš tolko zahtevni.
[ danilovic @ 10.07.2007. 01:57 ] @
Citat:
Ako već imate Photoshop (koji je stvarno odličan program za obradu slika), zašto onda stalno pominjte kako vam GIMP ne valja? Ako je Photoshop odličan (a jeste) onda koristite njega i gotovo

Ma nije odličan, već ubedljivo najbolji, al vidi 10 strana teksta???? Kao da je tema " Cepanje atoma"...... Missim stvarno...
[ Nedeljko @ 10.07.2007. 08:19 ] @
Citat:
BuumProblem leži u psihologiji mase koja propagira open source rešenja.

Ta rulja je sklona da cokulira svakoga ko se drzne da kritički prokomentariše nedostatke njihovog softvera samo zato što je to parče koda zaštambiljeno OSS licencom. *ebo tu sektu... Prezirem ih taman kolko i mufljuze koji svoj škart SW pokušavaju da uvale na komercijalnoj osnovi.

Mislim da greši svako ko od advokata i navijača očekuje objektivnost. Nemoj da te oni iritiraju. Bez veze je sa tvoje strane. Advokata i navijača je uvek bilo i biće ih i to nema veze samo sa softverom, niti samo sa slobodnim softverom, nego sa svime.

Sa druge strane, meni su advokati i navijači koji ne pljuju po drugima sasvim OK.
[ Mitrović Srđan @ 10.07.2007. 09:08 ] @
Citat:

Evo, da i ja napišem nešto.

Nekoliko mojih komšija, koji koriste Win XP, imaju instaliran GIMP i kod njih GIMP radi bez tih problema koje pominjete. GIMP im radi sasvim lepo i nisam primetio neku razliku u odnosu na GIMP na Linuxu.

Da l' su oni neki super-srećni ljudi i da zbog toga nemaju probleme s GIMP-om, ne znam, al' im GIMP radi bez tih problema koje pominjete.

Ljudi su postovali screenshotse sa problemima koji su EVIDENTNO TU. Sada bi trebao da okacis shotove od
tvojih super-lucky komsija kako bi mogli da ti verujemo :) Mislim i mojoj babi takodje radi GIMP bez problema
samo sto nema kompjuter.

Citat:

Drugo:

Vi se žalite kako vam GIMP za Win XP ne radi lepo na Visti i pričate kako neki komercijalni programi (od par stotina evra) nemaju tih problema... al' zaboravljate da se ti komercijalni programi od par stotina evra plaćaju i da nisu besplatni kao GIMP. Pa i mnogi komercijalni programi nisu radeli na Visti, al' ljudi plaćaju te komercijalne programe, pa od tih sretstava može da se napravi nova verzija koja radi. Kao što plaćate te komercijalne programe, tako isto možete nekako i da pomognete GIMP i da se napravi verzija koja radi na OS-u koji koristite.

Sve sto vredi i kosta. Sto bi rekli kolko para toliko muzike.
GIMP-u bi trebalo da pomazu ljudi koji ga koriste i brane ja mu ne bi dao pisljivog dinara :)

Citat:

Treće:
Ne mogu svi da si priušte Photoshop, tako da nije loše da postoji i neka besplatna alternativa za korisnike koji nisu baš tolko zahtevni.

Da vema je tesko skinuti trial sa adobe sajta ili narezati cd za 100 dinkica ;-)
Satro svi placaju SW pa im mnogo para izadje taj pshop :))
[ Nedeljko @ 10.07.2007. 10:58 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Da vema je tesko skinuti trial sa adobe sajta ili narezati cd za 100 dinkica ;-)

I da mogu da ga koristim samo 30 dana. Hvala.
Citat:
Mitrović Srđan: Satro svi placaju SW pa im mnogo para izadje taj pshop :))

To vidi sa degojsom.
[ foxbunny @ 10.07.2007. 11:00 ] @
Citat:
Mada, ako si pro (ili bar težiš ka tome), onda UI-ovi i ne bi trebalo da ti prave neki problem.

To bi nekako bio bottom line. Gimp je namenjen geekovima za obradu fotki. :D

Evo, pogledajte recimo ImageMagick. To je veoma mocan program za obradu fotki. Ali UI?! Cak ga i nema. A radi posao samo tako. :D Dakle, svako ima nesto sto mu odgovara.
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2007. 11:18 ] @
Citat:

To bi nekako bio bottom line. Gimp je namenjen geekovima za obradu fotki. :D

Dobro te samo GNU komuna razmislja tako - da je drugacije, i danas bi radili sa busenim karticama i to iskljucivo ako bar imamo MSc. iz elektrotehnike, jer bi bottom line bio - "Racunar je namenjen geekovima za racunanje"

;-)
[ foxbunny @ 10.07.2007. 12:03 ] @
Ma jok. To je stvar izbora. Mi koji volimo, mozemo da koristimo i takav softver. :p
[ Stefan Markic @ 10.07.2007. 13:42 ] @
Ja rekoh, ako si pro, a onda se javlja neko ko nije... Dimkoviću. ;-)
[ Buum @ 10.07.2007. 14:34 ] @
Citat:
Nedeljko: Mislim da greši svako ko od advokata i navijača očekuje objektivnost. Nemoj da te oni iritiraju. Bez veze je sa tvoje strane. Advokata i navijača je uvek bilo i biće ih i to nema veze samo sa softverom, niti samo sa slobodnim softverom, nego sa svime.

Sa druge strane, meni su advokati i navijači koji ne pljuju po drugima sasvim OK.

Ma normalno je da postoje preferencije, simpatije, dopadanja i nedopadanja, ali nije normalno da se u toj neobjektivnosti i neprincipijelnosti preteruje do potpunog besmisla. Usputno linčovanje pripadnika non-OS tabora mu dođe kao neki uobičajen folklor. E, sad, kad neko drugi malo pucne bičem, to je već problem...

No, dobro, znaš kako naš narod kaže: 100 ljudi 100 ćudi, 100 žena 200 (* )( *).
[ zoran_dojkic @ 11.07.2007. 14:27 ] @
http://forum.krstarica.com/showthread.php?threadid=159101
------------------------------------------------------------------------------
Obersturmfuehrer
Kalkulatora Operator

Učlanjen:: 02.10.2004.
Poruke: 12.985 Re: koji je najbrojniji forum u srbiji i zasto?
Citat:Original postavio zorand
ES je najbolji za IT.

ES je BIO najbolji za IT...
tamo vise nema nicega, sad ga posecujem jedino zbog mad zone....
ostatak foruma se svodi na advocary koje je opste pljuvanje windows vs linux...i to je to...
nije mi se jednom desilo da nesto priupitam i da dobijam odgovore tipa "koju verziju PHP imas?" ili "da li imas pristup SQL serveru"...rasprava se zavrsi posle 2 posta i gotovo....
ali zato kada neko pita "kako da pocnem da programiram" jave se svi "strucnjaci" i popljuju onog sto je pitao na 3 i vise stranica...

u svakom slucaju, ES je po mom misljenju propao...
[ Silencer @ 29.12.2007. 18:23 ] @
http://www.gimp.org/
2.4 Gimp out, skroz fino radi, ali je zadrzao stari interface ;)
[ Body Bag @ 30.12.2007. 21:52 ] @
Citat:
zoran_dojkic: http://forum.krstarica.com/showthread.php?threadid=159101
------------------------------------------------------------------------------
Obersturmfuehrer
Kalkulatora Operator

Učlanjen:: 02.10.2004.
Poruke: 12.985 Re: koji je najbrojniji forum u srbiji i zasto?
Citat:Original postavio zorand
ES je najbolji za IT.

ES je BIO najbolji za IT...
tamo vise nema nicega, sad ga posecujem jedino zbog mad zone....
ostatak foruma se svodi na advocary koje je opste pljuvanje windows vs linux...i to je to...
nije mi se jednom desilo da nesto priupitam i da dobijam odgovore tipa "koju verziju PHP imas?" ili "da li imas pristup SQL serveru"...rasprava se zavrsi posle 2 posta i gotovo....
ali zato kada neko pita "kako da pocnem da programiram" jave se svi "strucnjaci" i popljuju onog sto je pitao na 3 i vise stranica...

u svakom slucaju, ES je po mom misljenju propao...

Citati po Vuku ;)
[ Mitrović Srđan @ 30.12.2007. 23:06 ] @
Koliko ja znam niko nikog ne tera da dolazi na odredjeni forum :)
SLoboda izbora.
[ Body Bag @ 30.12.2007. 23:48 ] @
Zaista-ovde dolazim samo kada nemam pametnija posla u zivotu :P
[ Stefan Markic @ 04.02.2010. 16:32 ] @
:)

Hands-on: new single-window mode makes GIMP less gimpy
[ combuster @ 04.02.2010. 16:43 ] @
OMG in your FACE PS !!! :D
[ Srđan Pavlović @ 04.02.2010. 16:43 ] @
Citat:
version 2.8, will introduce an improved user interface with an optional single-window mode. Although this update is still under heavy development, users can get an early look by compiling the latest source code of the development version from the GIMP's version control repository.

Ae, Ivane, kompajliraj pa nam javi kako sada radi :)

Jos neke izmene za 2.8:

* Single/Multi-Window layout is a real "option" - it is freely customizable by you!
* Multiple column inspectors. You will be able to use more than one column for all the dialogs!!
* Switch between open images using an easy history thumbnail bar (no tabbing like web browsers or as it is in Photoshop currently). This is also more eye-friendly than tabs!
* Polaroid overlays. You can overlay the window to i.e. show multiple parts of an image in different zooms.
[ icobh @ 04.02.2010. 18:48 ] @
Ovo je neko u PS-u nacrtao shotku kako bi Gimp trebao da izgleda
[ Srđan Pavlović @ 04.02.2010. 18:57 ] @
Citat:
The GIMP developers recently announced that they are tentatively planning to release GIMP 2.8 in December 2010. This release date, which is almost a year from now, is only a loose approximation of when they think that the program will be ready. They caution that the schedule is not set in stone.

Iskreno i ja se radujem ovome, volim GIMP i iskljucivo njega i koristim,
ali i mene nekad iznervira kada otvorim dve tri ili vise fotki i vise nemam pojma gde je sta.
[ icobh @ 04.02.2010. 20:32 ] @
Da se prisjetimo: http://www.elitesecurity.org/p1634172
[ combuster @ 05.02.2010. 11:48 ] @
Ja Srdjane ovo zbog tebe.... :)

[Ovu poruku je menjao combuster dana 05.02.2010. u 14:25 GMT+1]
[ Srđan Pavlović @ 05.02.2010. 15:11 ] @
Jel se kompajlira bez problema, i kako radi s obzirom da je nedovrseno to sve?
[ combuster @ 05.02.2010. 15:15 ] @
Meni radi ok ali jos jedan friend koji je probao kaze da je poprilicno nestabilno, vreme ce pokazati...

Od dodatnih dep-ova (na arch-u) potrebno je samo jos instalirati gtk-doc, configure skripta prolazi bez problema, kompajliranje takodje, source sam povukao iz git master branch-a. Neko rece da ima i u aur-u gimp-dev i gimp-git, tako je verovatno i najlakse...