[ itf @ 19.06.2007. 08:40 ] @
U učionici ima desetak računala, i njima trebam dati samo pristup na internet, a sve ostalo blokirati. To treba realizirati preko Windows 2003 servera preko kojeg bi sve išlo, i on bi trebao predstavljati prvi firewall. Mora biti server jer na njega još treba ići SQL i DHCP server... Uglavnom, kako da konfiguriram to server računalo da njegov firewall samo propušta internet ovim ostalim računalima u učionici, a da sve ostalo zatvori? Hvala
[ AleksandarNS @ 19.06.2007. 08:42 ] @
Pročitaj na netu o Routing and Remote Access (inače se nalazi u Administrative Tools na win2k3). To je pod uslovom da nećeš (ili nisi u mogućnosti) da koristiš neki 3rd party software za ovo.
[ itf @ 19.06.2007. 09:09 ] @
Je li mi to može itko zdravo-seljački objasnit tko se sa time susretao? Hvala
[ Ivic@ @ 19.06.2007. 16:28 ] @
Ne bih ti preporucio da ti win2003server bude na "prvoj liniji odbrane", pogotovo ako je na njemu podignut SQL server(mislim da ce se vecina iskusnih korisnika ovog foruma sloziti sa ovim). Jos ako nemas dovoljno iskustva... Prosvrljaj malo po forumu, ima tu dosta boljih resenja koja su jednostavna a mnogo bezbednija. Moja preporuka je postavljanje nekog od namenskih linux rutera/firewall-a kao na primer "clarkconnect" ili "IPcop".
[ brainbuger @ 20.06.2007. 23:31 ] @
Tako je, nikako DB server, AD (+jos sta ce biti na njemu) na prvu liniju. Uzmi neku bilo kakvu masinicu neka sluzi samo za firewall/nat. A ako bude radila pod linuxom (sto je svakako bolje) moze da bude cak i neki stari P1.