[ RMAN @ 19.06.2007. 08:54 ] @
Zadatak je verovatno smesan samo sto ja ne mogu nikako da ga uradim.
Neka je tacka T teziste trougla. Dokazati da je
[ EArthquake @ 19.06.2007. 10:55 ] @
uff, stvarno me mrzi sad da cratm , ali fora je u tome sto treba da te vektore TA TB i TC treba da predstavis kao zbir nekih drugih vektora , i onda se sve to lepo iskrati i dobijes 0 , hint, zbir vektora stranica trougla je 0 ,
[ Kolins Balaban @ 19.06.2007. 10:59 ] @
Neka je

Pomocu ovih vektora izrazimo tezisne linije:

Sabiranjem imamo da je:

Posto je

to je

*

Sa slike se vidi da je:

[att_img]

Kad to vratimo u jednacinu * dobijemo to sto ti ne mozes dobiti ;) pozz

[ RMAN @ 19.06.2007. 12:15 ] @
Ok,sad mi je jasno.

Evo, da ne otvaram novu temu nisu mi jasne ,za sad, jedna eksponencijalna nejenacina i jedna jednacina:

Kada smenim dobijem kvadratnu jednacinu cija su resenja:

Ovo drugo resenje se odbacuje pa mi ostaje samo
E sad,pitanje, kako da znam da li je resenje ili ???
Da li da uzmem neku vrednost za x pa da tako proverim ili ima neki normalniji nacin?

2)
Ovo ne mogu nikako da provalim:

[ Daniel011 @ 19.06.2007. 12:16 ] @
Citat:
Kolins Balaban: Sa slike se vidi da je:

Kako se to vidi sa slike? Izmeri se lenjirom, ili kako?
Ne znam da li se u ovom dokazivanju sme koristiti ta osobina težišnih linija kao nešto što je poznato, ili bi i to trebalo dokazati...
[ RMAN @ 19.06.2007. 12:20 ] @
Da i mene to interesuje.
Poznato je da teziste deli tezisnu liniju u razmeri 2:1 ali ipak i to treba dokazati.
[ Daniel011 @ 19.06.2007. 12:36 ] @
Evo zadatak sa nejednačinom:

Pošto je koeficijent uz kvadratni član pozitivan, to će kvadratna funkcija biti konkavnog oblika, a negativne vrednosti će se nalaziti između dve nule, tj. između i (kad računamo po ).

Pošto prvo rešenje otpada, ostaje da mora biti

Posle logaritmovanja (za osnovu 2):

[ Daniel011 @ 19.06.2007. 12:44 ] @
U zadatku sa jednačinom podeli celu jednačinu sa , a zatim uvedi smenu ...
[ EArthquake @ 19.06.2007. 12:53 ] @
Citat:
Daniel011: Kako se to vidi sa slike? Izmeri se lenjirom, ili kako? :-)
Ne znam da li se u ovom dokazivanju sme koristiti ta osobina težišnih linija kao nešto što je poznato, ili bi i to trebalo dokazati...

ako se ne varam , teziste trougla deli tezisnu duz u odnosu 2:1 gledajuci od temena ka sredini naspramne stranice
[ Daniel011 @ 19.06.2007. 12:57 ] @
Ne varaš se, ali moje pitanje je bilo da li i to treba dokazati, ili prihvatiti kao nešto što je poznato...
[ EArthquake @ 19.06.2007. 12:57 ] @
ne da mi da menjam poruku , a nisam je zavrsio

to da teziste deli tezisnu duz u odnosu 2:1 je osobina svakog trougla takod a naravno moze da se koristi u ovom zadatku

bilo bi besmisleno dokazivati je
[ Kolins Balaban @ 19.06.2007. 13:00 ] @
hehehe de nemojte me handrit ba :PP ionako je onaj gore nahajco, skoro sam izgorio :( evo sad bas uzeo jednu knjigu, u kojoj bi mogao pogledati slican dokaz, i kao rjesenje pise doslovno pise, citiram: "iskorisitit teoremu o tezistu trougla itd."
Sta bi tek rekli, da sam taj odgovor prepisao :P :)