[ ijurisic @ 25.06.2007. 15:28 ] @
Kako mogu napraviti izvještaj (report) u kojem bi koristio kolone iz dvije tablice, ali ne sve nego pojedine a da mi podnožije (footer) izračuna sam izvještaj (report) jer ga nema u tablici?
[ Mr. Rejn @ 25.06.2007. 23:05 ] @
^
Pa valjda ti treba neki generator izveštaja sa podrškom za C sharp: CrystalReports,ActiveReports,
nađi neki od ovih paketa,kao i neki tutorial za njih.

Pozdrav.
[ negyxo @ 26.06.2007. 12:28 ] @
A mozes koristiti i RS iliti report viewer control.

Mozda malo OT ali izneo bi neke moje utiske u vezi RS-a.
Prvo, postoje neke manje razlike kada se radi report za RS i report viewer. Kada je RS servis pokrenut postoji opcija preview koja u lokal modu kada se radi samo sa report viewer control ne postoji. Navodno je zato sto kada je upitanju local mode, ne moze se znati odakle se podaci ucitavaju pa samim tim ovo programer resava u kodu, mada moje misljenje je da je ovo glupo jer prilikom dizajniranja se ponudi data source koji su mogli nekako da nameste da se popuni cisto radi testova i preview-a. No, dobro, ovo je je jedan korak vise koji se mora uraditi, dok je ostalo manje vise isto.
Drugo, same mogucnosti RS-a (kada napisem RS, mislim i na Report Viewer Control, s obizrom da je upitanju ista tehnologija) su solidne (trudim se da nadjem pravu rec ali najbolje mislim da ce reci sledeci deo)

Recimo, u RS-u za razliku od CR-a ne postoje sekcije, ovo je cini mi se i najbitniji deo (i najuocljiviji). Zbog toga u neku ruku RS je malo liberalniji, i pruza neke mogucnosti koje je u CR-u tesko izvesta a isto vazi i obrnuto (u CR je zbog sekcija neke stvari lakse odraditi nego u RS-u). Onome ko je radio u CR, ce ovo malo zvucati cudno jer ako nema sekcija, kako se onda uopste organizuju i grupisu podaci? Pa u CR-u je ovo reseno preko kontrola, tacnije, dve kontrole su upitanju: Table i List. I jedna i druga kontrola imaju svoju primenu i moglo bi se reci da dosta dobro obavljaju svoju f-ju. Recimo, meni se svidela Table kontrola, jer mislim da je zaista mnogo lakse dizajnirati tabelarni izgled podataka nego u CR-u. Mada iskreno mislim da su moglo jos bolje uraditi tu kontrolu, ja bi iskreno voleo da vidim jos koju opciju ali o ovome mogu samo da se nadam. Jedna stvar koja mi se ne svidja kod RS-a je nacin na koji se kreiraju formule, odnosno tako ja zovem polja ekvivalentna onim u CR-u (formula fields, running total fields, parameter fields). U CR je to bolje reseno jer moze nekako da se referencira forumla preko imena a ovde nista, bar ja ne vidim, pa zbog toga je izgleda potrebno unosti sve u expression-u sto moze biti nekad redudantan posao. (mada postoje neke opcije da se kreiraju neke globalne funkcije u code segmentu ali to sve mora da se pise u VB a i ne moze da se referencira Fields kolekcija)
Ono sto nije lose u RS-u je DataSource, koji moze biti iz vise tabela, naravno neko ce reci da u CR moze isto ali tamo je problem sto podaci medjusobno moraju biti povezani dok ovde to nije slucaj tako da je ovo od onih stvari za koje bi ja voleo da CR dobije podrsku. Sve u svemu, neki moji utisci sa RS-om je da se dosta razlikuje po konceptu od CR-a, doduse zaboravio sam i neke korisne opcije kao sto je sortiranje u tabeli, u smislu interaktivno sortiranje a ne fixed. Problem sa RS-om je sto nema svoj designer a ovo u VS-u integrisano okruzenje se meni licno ne svidja. Moze to i dosta bolje. Jos jedna stvar koja mi pada na pamet je i export, u CR-u postoji dosta formata dok RS, ovaj local mode, nudi samo excel i pdf sto nije lose ali jako korisan format bi bio rtf koji se najavljuje vec dve godine
Eto, ovo su neki moji povrsni utisci bazirni na jednom malom programcicu koji sam uradio a da se oslanja na RS. Licno, nije toliko strasno koliko sam mislio da ce biti tesko raditi u RS-u. Jedino sto nemam neke kompleksne izvestaje, tipa 200 formula, kao u CR-u pa da dam neki konacni sud. Sve u svemu ako nekom treba besplatna alternativa CR-u za pocetak moze da koristi ovo. Jedino nisam spomenuo bugove.... ali to svi imaju

[ ijurisic @ 26.06.2007. 13:34 ] @
Hvala na detaljnom objašljenju, ali meni treba samo kako da CR povežem sa DataSet.

Unaprijed hvala,
Ivan
[ negyxo @ 26.06.2007. 13:41 ] @
Pa sto ne rece odma'... ubih se pisajuci

Za CR smo vec pisali vise puta pretrazi starije teme.
[ ijurisic @ 26.06.2007. 15:06 ] @
Puno ti hvala na trudu, ali pokušao sam nešto sa ovim primjerom sa foruma, ali mi ipak ne radi.


Code:

 SqlDataAdapter oAdapter = new SqlDataAdapter("select * from knjtro", rep_unos);


            oAdapter.SelectCommand.CommandText = "select * from knjtro";
            oAdapter.SelectCommand.Connection = rep_unos;
            oAdapter.Fill(rep_DS,kpi.tablic);
            //rep_DS.WriteXml("jaja.text");
           
            
            //MessageBox.Show(kpi.tablic[0].ToString());
            CrystalReport1 novi = new CrystalReport1();
            novi.SetDataSource(rep_DS);
             // oRpt.SetDataSource(dataSet);

             crystalReportViewer1.ReportSource = novi;
             crystalReportViewer1.Refresh();
             crystalReportViewer1.Visible = true;

             crystalReportViewer1.Update();
[ negyxo @ 27.06.2007. 08:11 ] @
Sta konkretno ne radi?
[ ijurisic @ 27.06.2007. 10:14 ] @
Ovaj gore primjer, ne prijavi grešku ali u reportu se ništa ne vidi - prazan report
[ negyxo @ 27.06.2007. 17:05 ] @
Da li si dobre podatke ucitao? Nisam siguran, ali cini mi se da se taj efekat manifestuje kada dobra sema od datasource-a nije prosledjena.