[ Darko Pipic @ 17.09.2001. 22:04 ] @
Koji je po vama najbolji browser za win i za linux i zasto??? |
[ Darko Pipic @ 17.09.2001. 22:04 ] @
[ CONFIQ @ 17.09.2001. 22:28 ] @
hmmm
IE6 ne znam zasto jedno sam se navikao ali mogo bi da podsetim opera-u samo mrzi me svaki put da idem do desktop-a da startujem operu i ne volim operu zato sto ima odvratan baner gore hmm mozda zato koristim IE zato sto nema banera [ Gojko Vujovic @ 17.09.2001. 23:21 ] @
Operu kupis pa nema bannera.
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 06.02.2007. u 16:49 GMT+1] [ frenne @ 18.09.2001. 00:30 ] @
u buduce nemoj da postavljash ovakva filozofska pitanja ..
MS win - mozilla *nix - netscape (debuged by random) [ BobMarley @ 18.09.2001. 00:35 ] @
za linux = lynx
za windows = lynx za DOS [ Ivan Dimitrijević @ 20.09.2001. 00:51 ] @
Konqueror...
[ Trunks @ 20.09.2001. 21:43 ] @
IE i Mozilla.
[ tweeester @ 21.09.2001. 12:42 ] @
Nema potrebe da se lazemo, iako mrzim M$ jasno je da je IE trenutno najbolji. Mozilla radi OK ali urnise procesor dok renderuje stranu, kao da teram Oracle na mojoj masini dok surfujem Mozillom ali to je i razumljivo, ljudi su rekli da uopste nije optimizovana za Win.
[ Dusan Marjanovic @ 21.09.2001. 19:49 ] @
ma za *nix je kao brza...kod mene nova 0.9.4 verzija se dize za 21 sekundu, ko sto rece neko na nekoj freebsd mailing listi :), kakav je to browser kad joj za startovanje treba duze nego celom sistemu...Konqueror i Opera su moji favoriti
[ random @ 27.09.2001. 14:40 ] @
Poređenja radi, koliko dugo ti se diže Konqueror ako kdeinit nije startovan?
P.S. Meni se na FreeBSD-u Mozilla 0.9.4 diže za 4-5 sekundi (Celeron @ 417, 384M). Druga stvar, da li vama koji imate XFree86 4.nešto i koristite njegovu podršku za TTF-ove, Konq prikazuje Arial i Times New Roman fontove korektno? Pritom mislim na razmak između redova, kod mene je prevelik (X 3.3.6 + xfstt). Evo ilustracije: http://galeb.etf.bg.ac.yu/~random/pub/screenshots/KonqTTF.png -- desno je Konq a levo Mozilla, u oba sam podesio da default font bude Times New Roman. Ista stvar je i sa Arialom. [ random @ 27.09.2001. 14:46 ] @
Još nešto: neko reče da su mu neki ljudi rekli da mozilla nije optimizovana za windows (ma šta to značilo). Moram samo da kažem da je to notorna glupost -- Mozilla tim se zapravo najviše trudi baš oko win32 verzije, i ona mnogo brže radi nego Linux ili FreeBSD verzija.
[ darkosos @ 20.12.2003. 10:46 ] @
Tema je premeštena iz.... ne ne, nisam to hteo da kažem :)
Hoću da kažem, evo ja odskora, na Win, koristim MyIE2. Baziran je očigledno na IE, tj. istim .dll-ovima, ali izgleda malo drugačije (bolje) i ima bolje kontrole. Brzina mu je na prvi pogled makar ista kao IE, ako nije i malo brži... [ superbaka @ 20.12.2003. 17:08 ] @
gde iskopa ovu "budjavu" temu jos iz septembra? pa dobro, s obzirom da stalno izlaze novi brouzeri, moze s vremena na vreme i da bude aktuelna... valjda danas svako ko drzi do sebe koristi Firebird! [ dr ZiDoo @ 21.12.2003. 11:42 ] @
Citat: BobMarley: za linux = lynx za windows = lynx za DOS heheheheh.... čemu skoromnost, neka bude frame za linux = links za win = links za DOS [ pctel @ 21.12.2003. 14:00 ] @
Citat: tweeester: Nema potrebe da se lazemo, iako mrzim M$ jasno je da je IE trenutno najbolji. U windows-u imam 2 browser-a, IE6 i firebird. Ovaj drugi je brzi, i to ne kako se moze ocekivati za 10-20%, vec je neverovatnih 2-3 puta brzi u otvaranju prosecne strane. Mene je dugo mrzelo da skidam firebird, misleci kao i svako "sta ce mi kad vec imam ovaj...", ali posle 2 nedelje paralelne upotrebe, sasvim sam odustao od IE6. [ arecibo @ 21.12.2003. 19:21 ] @
Citat: Mozilla Firebird. ... je brzi, i to ne kako se moze ocekivati za 10-20%, vec je neverovatnih 2-3 puta brzi u otvaranju prosecne strane. Definitivno, the best of... bez premca!!! [ kUdtiHaEX @ 22.12.2003. 10:48 ] @
Ja sam koristio IE 6 do pre 3 meseca, pa sam probao Mozilla Firebird i odusevio se. Prosto neverovtno kako je Mozilla dobra i mnogo brza od IE-a. Medjutim, sada koristim Operu 7.23 i mogu reci da sam veoma zadovoljan njom i da radi zaista korektno.
Sto se Linuxa tice, kod Mozille mi je prikaz fontova ocajan, ma koliko sam se trudio da to sredim nije mi uspelo, pa sam na kraju instalirao Operu i sve radio sasvim korektno. [ twix @ 22.12.2003. 11:36 ] @
Za win opera radi ok, mada navika je IE, dok za linux opera je konza, mozilla mi suvise sporo radi (posebno kad treba tabove da otvara) ..a firebird, nije los.
[ Predrag Damnjanovic @ 22.12.2003. 12:46 ] @
Citat: darkosos: Hoću da kažem, evo ja odskora, na Win, koristim MyIE2. Baziran je očigledno na IE, tj. istim .dll-ovima, ali izgleda malo drugačije (bolje) i ima bolje kontrole. Brzina mu je na prvi pogled makar ista kao IE, ako nije i malo brži... :) Hoce to... MyIE2 tera IE DLL-ove da rade brze... bicuje ih... p.s. inace, mozilla je moj izbor. [ superbaka @ 22.12.2003. 13:21 ] @
jedan po meni veliki problem kod Firebird-a kojim sam inace prezadovoljan je to sto nije uradjen flashplayer ili je mozda i uradjen a da ja to ne znam?! [ Predrag Damnjanovic @ 22.12.2003. 13:53 ] @
naravno da jeste :)
http://www.macromedia.com/shoc...P1_Prod_Version=ShockwaveFlash otvori ovu stranu iz firebird/mozilla/netscape [ zAkiLi @ 22.12.2003. 15:01 ] @
linux - opera
win - opera jednom recju opera rules ;) Koristim je od verzije 4.x i uvek mi je u potpunosti ispunjavala sve zahteve.... [ Ni ten ichi ryu @ 22.12.2003. 17:08 ] @
Citat: gde iskopa ovu "budjavu" temu jos iz septembra? iz septembra 2001 :] opera, safari. [ CyberGastarbaiter @ 22.12.2003. 19:50 ] @
Za uživanje u surfovanju na više strana uporedo, za forume itd, i uz korišćenje gestova mišem moj favorit je OPERA RULES.
[ darkosos @ 22.12.2003. 22:10 ] @
Citat: Predrag Damnjanovic: Hoce to... MyIE2 tera IE DLL-ove da rade brze... bicuje ih... p.s. inace, mozilla je moj izbor. Dragi Predraže, ne znam kako si iz mog post-a zaključio da ja mislim da ih ovaj tera da rade brže? Voleo bih da vidim taj tok zaključivanja. I nije mi takođe jasno u šta sumnjaš : da MyIE2 koristi IE dll-ove ili da radi brže? Ili samo kažeš da bi nešto rekao. U tom slučaju ti ne mogu pomoći. Nije ti recimo palo na pamet da neko može da kombinuje dobre funkcije iz nekog dll-a sa svojim koje rade bolje neke stvari. Aj' ti otvori prozor u win bez win funkcija ;) [ drdrksa @ 22.12.2003. 22:50 ] @
Definitivno Mozilla Firebird, prvenstveno zbog osetne brzine ...
[ old @ 23.12.2003. 10:26 ] @
Opera 7.2 rules.
Avion sa više funkcija ima i više komandi. Zato je nemoguće da opera bude jednostavna nekom ko je prvi put sreće. Predpostavljam da je relativno brža od mozille firebird, prosto zbog funkcije deaktiviranja učitavanja slika. Jednim klikom, na uvek vidljivu ikonicu. Otvaranje tab-prozora u pozadini, sve u okviru jednog maksimalizovanog prozora glavno je zbog čega izdvajam operu. Dragocenost je takođe i to što posle restarta svi prozori ostaju učitani, sve prethodne stranice takođe, pa se off-line stanje ni ne primeti - dok ne poželimo dalje po nekom linku naravno. Ali omogućava da se lako pootvara i zapamti pre diskonektovanja sve što ćemo proučavati, 70 prozora npr. Podsetiću da sa ES jedan link vodi na srpski prevod za help i interfejs opere. Verzije između 6.06 i 7.11 su neverovatno loše iznimke. Odličan progress bar. Zumiranje, i to prosto: tasteri + i - ! Izbor pop-up ili ne... (Status bar je dobro prevući iza dugmića, personal bar isključiti, pa ostaje popriličan prostor za stranice. F11 vodi u full screen mode, ako neko ima problema sa banerom koji prati neregistrovanu verziju. Instalirati verziju sa javom, pa javu aktivirati samo po potrebi. Omiljeni skin: konqueror. Itd itd itd... ) ![]() Mozilla je ok. IE je praistorija. Sve ovo sa gledišta win platforme. [ SittingCrow @ 23.12.2003. 10:41 ] @
Citat: old: IE je praistorija. Sve ovo sa gledišta win platforme. Kakva glupost pa jedino ce IE otvoriti sve stranice kako treba. [ Reljam @ 23.12.2003. 10:57 ] @
MyIE2 nudi jedino 'tabbed browsing' i mouse gestures. Ovo prvo se svodi na 'da li vise volite MDI ili SDI?'. A ovo drugo je kuriozitet, pogotvu posto su back & fwd ionako mapirani na 4. i 5. dugme misa.
U vecini slucajeva, IE + google bar vrsi posao. [ CONFIQ @ 23.12.2003. 11:01 ] @
Citat: SittingCrow: Citat: old: IE je praistorija. Sve ovo sa gledišta win platforme. Kakva glupost pa jedino ce IE otvoriti sve stranice kako treba. Pre nego što kažeš nekome da je rekao glupost budi siguran u to što kažeš! Glupost je to što si ti rekao da će neki brosver otvoriti sve strane kako treba. Već je pričano o tome dosta puta, stvarno sam se umorio... [ -zombie- @ 23.12.2003. 15:35 ] @
Citat: old: Opera 7.2 rules. da ne citiram celu poruku. sve što si rekao, i još mnooogo toga ima firebird. većinu stvari (ako ne sve, više nisam siguran), ima po defaultu, a još beskonačno mnogo sa dodatnim extenzijama.. a inače, IE (i sve njegove mutacije koje koriste prastari Trident engine) su stvarno praistorija... [ darkosos @ 23.12.2003. 21:41 ] @
Zbog ovih što tol'ko hvale, skidoh sad Mozillu :)
Nisam nešto imao iskustva sa drugim browser-ima sem IE, kratko sam koristio Opera-u. Ali evo nekih stvari koje su mi se svidele u MyIE2, koji će se verovatno svideti onima koji su navikli na IE : -Importuje automatski history, favourites, address book, sva podešavanja za IE. -Sve što se kačilo na IE, može i na MyIE2 - flash-get, razni toolbar-ovi, praktično sve što postoji za IE. Na prvi pogled nije neka stavka, ali na drugi jeste ;) -Pop-up i Ad stoper, potpuno prilagodljiv. -Skinovi (naravno samo šminka, ali može da pomogne kad te smori osnovni izgled) -Sve može i na Srpskom naravno. -Zoom. -Link lista. -Besplatan. -Flash. itd... A kad probam Mozillu, onda ću da odlučim... Umalo da zaboravim - nema šta se instalira. Samo ga raspakuješ i to je to. Imam 98 i XP na istom kompu i na oba se startuje bez pitanja. [ random @ 24.12.2003. 14:47 ] @
Siguran sam da MyIE ima fantastične mogućnosti, ali sve to pada u vodu jer je napravljeno oko tog nesrećnog Trident rendering engine-a. darkosos, pogledaj malo stare teme, o ovome se pričalo naširoko.
[ SittingCrow @ 25.12.2003. 12:45 ] @
Citat: CONFIQ: Citat: SittingCrow: Citat: old: IE je praistorija. Sve ovo sa gledišta win platforme. Kakva glupost pa jedino ce IE otvoriti sve stranice kako treba. Pre nego što kažeš nekome da je rekao glupost budi siguran u to što kažeš! Glupost je to što si ti rekao da će neki brosver otvoriti sve strane kako treba. Već je pričano o tome dosta puta, stvarno sam se umorio... Pazi od kako sam na Internetu mislim da je 95 u pitanju koristim sve vrste browsera i to sto sam rekao rekao sam na osnovu iskustva, a ti ako si se umorio idi pa spavaj. [ CONFIQ @ 25.12.2003. 13:51 ] @
Pa nemoj da me vučeš za jezik :Đ
Pogledaj ovo: http://www.w3.org/Style/CSS/ sa MSIE. Onda pogledaj sa Operom i klikni na Author mode (View:>Style:>Blue shadows). Ne želim da nastavljam jednostavno shvati da MSIE nije tako dobar kao što ti misliš. [ Predrag Damnjanovic @ 25.12.2003. 14:16 ] @
Citat: darkosos: Dragi Predraže, ne znam kako si iz mog post-a zaključio da ja mislim da ih ovaj tera da rade brže? Voleo bih da vidim taj tok zaključivanja. Pa napisao si : "Brzina mu je na prvi pogled makar ista kao IE, ako nije i malo brži..." Ako se tebi cini da mozda i malo brze radi... ja valjda mogu da zakljucim da ti mislis da radi malo brze :) MyIE2 mozda kombinuje neke druge stvari, nevezane za rendering, ali budi siguran da kompletan rendering prepusta IE-ovim DLL-ovima, tako da... MyIE2 ne moze da renderuje brze od IE-a, stvar je jasna kao dan. Ako si mislio na neku drugu brzinu (recimo koliko brzo otvara novi prozor :)), ono... zar nekome znace nesto te sporedne 'brzine'... Ma samo opusteno, volim ja da se salim ponekad :) [ arecibo @ 26.12.2003. 01:03 ] @
Code: Mozilla = Swiss Army Knife: It's versatile and dependable. MSIE = Old Swiss Cheese: It's full of holes, and it stinks! Hehe, kako bi to neki rekli :] btw. Ne znam kako MyIE2 moze da bude brzi od IE-a kada teraju isti dll ->mshtml.dll (Trident) heh :( Kolko vidim najnovija verzija MyIE2 0.9.12 tera pokusni Geckov engine... :) [ arecibo @ 26.12.2003. 01:21 ] @
Btw.
jeli moguce kod Firebirda stopirati stranicu dok se puni s tim da u location baru ostane adresa koja se namjeravala otvoriti? Kolko sam vidio nije bas moguce? Zasto? Pa neki sajtovi imaju uradjen URL sa redirekcijom i fora je da pre nego se sajt napuni stopiras ga, iz location bara izbrises 'ono viska' iza .......html-a i otvori ti se ono sto si htio, bar je tako moglo u IE-u, a ovde bas ne vidim nacina kako to provesti, ili je moguce??? [ tweeester @ 26.12.2003. 08:16 ] @
Vec sam postovao ovo pitanje kao posebnu temu ali mozda ovde ima vise sanse da ga vidi neki Mozilla strucnjak:
Malo je (Mozillu) testiram ovih dana i bas sam zadovoljan ali jedna stvar mi je od krucijalne vaznosti dok radim development a izgleda da Mozilla to ne moze: Trebaju mi prozori sa nezavisnom sessijom (kao kada otvoris novi IE klikom na destop ikonu a ne sa File/New window). Izgleda da je ovo nemoguce u mozili i svi prozori moraju da dele istu sesiju. Guglao sam ali nisam pronasao resenje, da li neko ima ideju kako postici ovo sa Mozilom? Ako resenja nema onda je to jedan veliki minus i moracu da je zaboravim do daljnjeg. Hvala [ random @ 26.12.2003. 13:15 ] @
Citat: arecibo: Btw. jeli moguce kod Firebirda stopirati stranicu dok se puni s tim da u location baru ostane adresa koja se namjeravala otvoriti? Kolko sam vidio nije bas moguce? Zasto? Pa neki sajtovi imaju uradjen URL sa redirekcijom i fora je da pre nego se sajt napuni stopiras ga, iz location bara izbrises 'ono viska' iza .......html-a i otvori ti se ono sto si htio, bar je tako moglo u IE-u, a ovde bas ne vidim nacina kako to provesti, ili je moguce??? Misliš, ovako, kad krene da se otvara stranica, stisnem stop a gore ostane URL? Čudno mi bilo pitanje, pa sam odmah uzeo da probam. I naravno da ostane. ![]() [ darkosos @ 26.12.2003. 15:34 ] @
Citat: Predrag Damnjanovic: Ma samo opusteno, volim ja da se salim ponekad :) Lepo je što si to podelio sa nama. Sada mi je tvoja ličnost tako bliska... A da se šalim volim i ja. Drugo je pitanje da l' znaš da se šališ i na svoj račun? To je nešto drukčije :) Elem, "Radi brže" != "Tera IE .dll da radi brže". Tol'ko što se tiče logike. Možeš da "zaključiš" da ja mislim da radi brže, ali ti si to spojio sa korišćenjem IE .dll-ova, što je tvoj proizvoljan zaključak, očigledno na osnovu premise Citat: ali budi siguran da kompletan rendering prepusta IE-ovim DLL-ovima što ja niti sam mislio niti rekao. A za brzinu vidi sam. Po onome što sam ja video, ništa ne zaostaje za mnogospominjanom Mozillom. Jedini "trik" koji sam primetio da Mo radi je da prvo prikaže keš, pa onda radi ev. update. Dobra fora. Dakle probaj i MyIE2, pa reci da li ti se čini da radi brže od IE ili ne. A koji deo IE koristi, to možeš da kažeš kada vidiš source :) Uostalom većina priče je relevantna samo nama koji imamo protok <5 pa se nerviramo kada otvara stranicu čitavu večnost (a u glavi kalkulišeš koliko te to košta). Srećkovićima sa npr. 256kb/s verujem da je ova priča smešna... [ arecibo @ 26.12.2003. 22:18 ] @
Citat: Misliš, ovako, kad krene da se otvara stranica, stisnem stop a gore ostane URL? Čudno mi bilo pitanje, pa sam odmah uzeo da probam. I naravno da ostane. Ne, ustvari da po tom principu ali uzeo si krivi primjer. Evo dat cu ti jedan konkretan primjer pa probaj: Odes na bilo koju xxx galeriju ;) npr. www.sexocean.com na onMouseOver vidjet ces URL u status baru koji treba da bude otvoren. Kod IE-a cim ti se otvori novi window stopiras stranicu i u location baru ti ostane url, tako da ti mozes da izbrises onaj dio iza .html koji je redirekcija: www.ovako-onako.html&link=p28228a i odes na pravu stranu. Kod mozzile to nije moguce, stopiras load-anje ali nema adrese u loc. baru? To sam sasvim slucajno primjetio ;), pa zar je moguce, a fora je u tome da ako pricekas jos koju sekundu vec si preusmjeren na neki drugi 'offtheme' site. Zanimljivo!? [ Ebox @ 14.01.2004. 06:17 ] @
Citat: SittingCrow: Citat: old: IE je praistorija. Sve ovo sa gledišta win platforme. Kakva glupost pa jedino ce IE otvoriti sve stranice kako treba. Ovo je tacno, mada ga je Opera, po tom pitanju, sustigla. Ja sam do skoro koristio tri browser-a uporedo, naravno, u eksperimentalne svrhe. Firebird je decija igracka u poredjenju sa Operom, a nista nije brzi od ni od IE6, ni od Opere, pa sam ga prvog bespovratno otkacio. IE6 ima svojih prednosti i to je sasvim logicno, ali je za iole naprednijeg korisnika zaista totalno u off-u. Osim toga, kod nadgradnje ume zaista da podivlja i smara sa bezbrojnim error-ima. Naravno, IE je i najmanje bezbedan. Ja sam Operu "otkrio" relativno skoro i zaljubio sam se na prvi pogled. Zaista je kao prelepa devojka, posle nje svaki drugi browser je dobar samo u slucaju nuzde. Takodje, kao i kod svake prave lepotice, njene najmanje znacajne prednosti su mi najdraze: skin-ovi (cocoa native) i personal toolbar koji je za mene isto sto i daljinski upravljac za televizor. Ma ono, totalno je fantasticna! Da danima ne pokusavam da otklonim jedan problem sa IE koji me jezivo iritira ne bih ga ni koristio! [ Sasa A @ 14.01.2004. 12:30 ] @
Windows-Internet Explorer moze i Opera
Linux ne koristim [ Ivan Starčević @ 14.01.2004. 13:56 ] @
Mozilla Firebird je najbolja po mom misljenju ali me nervira sto za svaku drugu stvarcicu trazi plug-in...
[ Mihailo @ 14.01.2004. 14:59 ] @
Pa instaliraj ga jednom i gotovo...
http://plugindoc.mozdev.org/faqs/phoenixwin.html [ random @ 14.01.2004. 15:52 ] @
Citat: arecibo: Odes na bilo koju xxx galeriju ;) npr. www.sexocean.com na onMouseOver vidjet ces URL u status baru koji treba da bude otvoren. Kod IE-a cim ti se otvori novi window stopiras stranicu i u location baru ti ostane url, tako da ti mozes da izbrises onaj dio iza .html koji je redirekcija: www.ovako-onako.html&link=p28228a i odes na pravu stranu. Kod mozzile to nije moguce, stopiras load-anje ali nema adrese u loc. baru? To sam sasvim slucajno primjetio ;), pa zar je moguce, a fora je u tome da ako pricekas jos koju sekundu vec si preusmjeren na neki drugi 'offtheme' site. Zanimljivo!? Pa da, tačno, Mozilla ne prikaže adresu otvorenu u novom prozoru/tab-u dok ne kontaktira server, ali možeš da uradiš Copy link location, ctrl-T, ctrl-V pa edituješ, tako je čak i elegantnije nego da juriš da stopiraš redirekciju. [ Corey @ 13.02.2004. 15:20 ] @
Ne mogu da shvatim one koji kazu da je IE najbolji browser.Dodje mi da se valjam po podu jer uopste nije tolio siguran kao ostali.Koristio sam mboge browsere od IE-a do Netscapea i zakljucio sam da mi Opera najvise lezi!
[ matija-s @ 13.02.2004. 17:47 ] @
U Windozama - IE 6 sa svim moguchim service packovima zakrpama i ostalim,a u Linuxu sam koristio Mozillu,sve dok nisam otkrio Konqueror.Od tog trenutka sam zaboravio da Mozilla postoji
![]() [ Corleone @ 13.02.2004. 18:00 ] @
Dok sam sa Knoppix-om koristim Mozillu, a pod Windosima IE i Mozilla Firebird i to više koristim Mozillu, dok IE polako ide u zaborav, baš zbog brzine.
[ nemesis @ 14.02.2004. 06:37 ] @
IE :)
dok nanprave ``osvajach``a i za win... :) pod linuxom naravno ``osvajach`` [ mickeybaki @ 14.02.2004. 13:52 ] @
Najbolja je Opera + ako sredis mail client iz novijih opera da izgleda kao iz stare NA KONJU SI! Probao sam sve browsere i ne mogu da verujem da je IE dobio toliko pohvala. Ti ljudi ili nisu probali nista bolje ili nesto nije u redu samnom. Opera je prevazisla IE jos pre 2 godine i po podrsci u vidu plug in-ova i po broju ljudi koji ovaj browser koristi. Za mozillu ne mogu nista da kazem jer sam potpuno zadovoljan opreom i samo sam instalirao firefox, probao, zakljucio da nije nista fantasticno bolje, i deinstalirao.
Jos jedna stvar sa IE, ako ne sredite (po meni bug) da vam browser svaki put ponovo ucitava slike i tekstove koje je vec 100 puta ucitao imacete maksimalno usporen internet. [ kUdtiHaEX @ 15.02.2004. 00:08 ] @
Citat: što ja niti sam mislio niti rekao. A za brzinu vidi sam. Po onome što sam ja video, ništa ne zaostaje za mnogospominjanom Mozillom. Jedini "trik" koji sam primetio da Mo radi je da prvo prikaže keš, pa onda radi ev. update. Dobra fora. Dakle probaj i MyIE2, pa reci da li ti se čini da radi brže od IE ili ne. A koji deo IE koristi, to možeš da kažeš kada vidiš source :) Da :) jedino ako se pokrece brze ;-))) onda garant radi brze.... Inace ne moze da otvori stranicu brze od IE-a ni pod razno. Razlozi su vec receni, ne bih da se ponavljam. [ miloske2002 @ 15.02.2004. 09:31 ] @
Ljudi probajte awant browser,meni radi 100 puta lepse nego IE.
www.avantbrowser.com [ Mihailo @ 15.02.2004. 10:08 ] @
Citat: Verovatno one silne ikonice doprinose bržem učitavanju i većoj stabilnosti? [ Corey @ 15.02.2004. 10:51 ] @
Citat: mickeybaki: Najbolja je Opera + ako sredis mail client iz novijih opera da izgleda kao iz stare NA KONJU SI! Probao sam sve browsere i ne mogu da verujem da je IE dobio toliko pohvala. Ti ljudi ili nisu probali nista bolje ili nesto nije u redu samnom. Opera je prevazisla IE jos pre 2 godine i po podrsci u vidu plug in-ova i po broju ljudi koji ovaj browser koristi. Za mozillu ne mogu nista da kazem jer sam potpuno zadovoljan opreom i samo sam instalirao firefox, probao, zakljucio da nije nista fantasticno bolje, i deinstalirao. Jos jedna stvar sa IE, ako ne sredite (po meni bug) da vam browser svaki put ponovo ucitava slike i tekstove koje je vec 100 puta ucitao imacete maksimalno usporen internet. [ ziletinja @ 15.02.2004. 18:34 ] @
Probao sam većinu browsera, moj izbor je Opera, koristim je i u Winu i u Linu.
- brzina - preglednost - komfor - u bezbednost se ne razumem, ali predpostavljam da je zadovoljavajuća... - krstarenje uz pomoć tastature je pravo zadovoljstvo U stvari, kad sam prestao da koristim IE shvatio sam da surf može da bude i veoma prijatno iskustvo. "Molimo publiku da se umiri, opera počinje..." [ Slobodan Milivojevic @ 15.02.2004. 20:37 ] @
Neznam za vas, al ja nekako naviko na ovu mozillu. Nemam ni jednu zamerku, sve radi bez greske. Možda mi se desilo da je 2 puta pukla u poslednja 3 meseca. Savrseno je pregledna, ima solidan mail client, i što je najbitnije podržava sve standarde.
Jedino joj je download manager malo loš, ali uvek ima posebnih aplikacija za to. Moj glas ide mozila-i. [ Ivan Starčević @ 15.02.2004. 20:51 ] @
I ja sam koristio većinu ali sam se navikao na mozillu... Koristio sam FireBird pa sada FireFox...Opera je super ima i dosta lepši interfejs od mozille ali sam naviokao na mozillu.
[ Slobodan Milivojevic @ 15.02.2004. 21:44 ] @
Moj izbor je mozilla definitivno. Ima sve sto mi je potrebno, i jos po nesto.
Koristim je od verzije 1.0, i prelazak na nju sa IE-a je bilo bas prijatno iskustvo. Mozda mi se desilo da se 2-3 puta zakuca od kako je koristim. Znaci dosta ja pouzdana. Koristim je kao default browser i u lin-u i u win-u. Mozilla definitivno. [ boki @ 15.02.2004. 22:15 ] @
sa IE6 sam presao na firebird i evo sad na firefox i do jaja je brze.
[ marko37 @ 17.02.2004. 23:44 ] @
Citat: ziletinja - krstarenje uz pomoć tastature je pravo zadovoljstvo A tek kada upoznaš drevnu kinesku veštinu mouse gestures... :) -- “1,000,000 sperm and YOU were the quickest?” [ random @ 18.02.2004. 00:17 ] @
Citat: Corey:Zasto bih kupovao kada imas crack. Niko nema što Srbin imade, a što nema, on će da ukrade. Znači: Mozilla - ![]() Opera - ![]() IE - ![]() Odnosno, isto što smo zaključili i prošli put. Da zaključavam? [ Corey @ 18.02.2004. 20:23 ] @
Upravo tako!IE
![]() ![]() [ Miroslav Strugarevic @ 18.02.2004. 22:34 ] @
Firefox je odlican. Evo vec nekoliko dana ga korisim, i zadovoljan sam..
[ darkosos @ 19.02.2004. 06:26 ] @
Citat: kUdtiHaEX: Da :) jedino ako se pokrece brze ;-))) onda garant radi brze.... Inace ne moze da otvori stranicu brze od IE-a ni pod razno. Razlozi su vec receni, ne bih da se ponavljam. Pretpostavljam da ovo govoriš iz ličnog iskustva jer si probao i myie2 i ostale browsere koji se ovde pominju ;) Stavio sam jedan pored drugog myie2 i mozilu i surfovao istovremeno (u stvari prvo sam pritiskao na mozili a onda brzo i myie2) i stranice su otvarale istovremeno. Ako mozila nije brža od ie onda nije ni myie2. Najnovija verzija ima podršku i za gecko engine. [ tweeester @ 19.02.2004. 08:39 ] @
Ja sam veliki mrzitelj Microsoft-a ali cinjenicama treba pogledati u oci:
Uzmite veliki HTML fajl (recimo MySQL dokumentaciju u signle HTML fajlu od 3.4 MB i otvorite ga u IE i Firebird-u, rezultati su sledeci: IE - oko 1 sekunde Firebird - oko 5 sekundi ![]() p.s. Pa ipak ovo pisem u Firebird-u, cudna je ljudska rasa ... [ Azif @ 04.04.2006. 17:23 ] @
Pa IE se brže otvara jer je integriran u same windowse,ali FF je ipakboljii bolje otvara DHTML stranice i sve ostalo!!!
[ Shadowed @ 04.04.2006. 17:31 ] @
Zanimljivo kako neka informacija moze da se pretvori u dezinformaciju i onda generise dodatne pogresne zakljucke.
IE engine je samo jedan COM objekat i njegova brzina nema veze se "integrisanoscu" u Windows. Ta integrisanost se zasniva na tome da neki delovi Windows-a zavise od IE engine-a a ne da IE koristi neku vudu magiju koja je dostupna samo njemu. Sve ostalo? Krupne reci... Samo primera radi neke osnovne XSLT-ove nije hteo da primeni. [ nindza@ @ 05.04.2006. 17:18 ] @
Ne zelim da komentarisem evo link pa vidite.
http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp Pozdrav [ SashaNBG @ 10.04.2006. 23:54 ] @
Citat: Shadowed: IE engine je samo jedan COM objekat i njegova brzina nema veze se "integrisanoscu" u Windows. Ta integrisanost se zasniva na tome da neki delovi Windows-a zavise od IE engine-a a ne da IE koristi neku vudu magiju koja je dostupna samo njemu. Naravno da IE koristi mnoge stvari poznate samo Microsoft-u koje cine da se taj pretrazivac otvara brze i sve prikazuje savrseno, dok su se drugi mnogo namucili dok nisu napravili ovo sto sada imamo (Opera i Firefox). Nema Mozilla nista losije programere nego MS pa da se nesto sporije ucitava zbog loseg koda, nego jednostavno nemaju pristup najskrivenijjim tajnama Windows operativnog sistema. Poznato je da se na visokom nivou trazilo od Microsofta da otvori svoj OS i za ostale bas zbog tih stvari, ali ne znam dokle se sa tim stiglo. Ja koristim Operu od verzije 3 cini mi se, mozda i ranije, i bio mi je ubedljivo najbolji browser, ali u zadnje vreme se Firefox probio odmah iza nje. Gde god radim instalaciju, instaliram Firefox umesto Opere iskljucivo zato sto je vec podesen oko 90% kako treba, a Operu dok podesim, treba mi nekoliko minuta da sve bude funkcionalno (inace ima 100 gluposti koje samo smetaju!). IE je treci, a vidim i da ga na ovom forumu retko ko koristi. Da zakljucim, Opera 9 je ubedljivo najbolji browser, ali tek posto se sve podesi, inace samo smeta, pa ako ne umete sve ono da podesite, bolje instalirajte Firefox i uzivajte. TIP: Mozete da sacuvate fajl opera.ini iz foldera Program Files - Opera - Profiles, pa kod sledece instalacije necete morati sve ponovo da podesavate nego samo ubacite tu kopiju preko novoinstaliranog fajla! [ SashaNBG @ 11.04.2006. 00:38 ] @
Citat: nindza@: Ne zelim da komentarisem evo link pa vidite. http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp Pozdrav Samo da dodam da ta statistika nije sasvim tacna, a evo i zasto. Opera je oduvek bila podesena tako da daje identifikaciju kao da je IE, tako da se godinama nije brojala da postoji, osim kod onih malobrojnih 1.5% ljudi koje nije mrzelo da podese kako treba. Zato je IE dobio mnogo Operinih "glasova" (ja bih rekao i celih 10%), ali to sada niko ne moze dokazati, osim sto mozemo videti da je Opera skinuta sa sajta nekoliko miliona puta. Naravno da cete se zapitati kako su svi ti milioni stali u onih 1.5% koji se prikazuju u ovoj tabeli. IE je imao oko 85% pokrivenosti, ali sada je tek 68%, od kojih je bar 10% Operinih. Videcete uskoro pravo stanje jer Opera od verzije 9 postavlja browser info kako treba. [ ton_majstor @ 11.04.2006. 10:02 ] @
Opera.
Od kada je kod mene instalirana, praktično mi ne treba nikakav dodatni download manager (koristio sam FlashGet), adware i antispyware program (koristim Adaware i Spybot, mada ništa odavno je javljaju). Za ovih mesec i po dana, nisam registrovao nijedan ozbiljniji problem čak ni u Antivir softveru (Avira). Bulk (spam) folder na mom Yahoo webmail nalogu je gotovo prazan, doskora sam bio porilično zatrpan glupostima. Pozdrav! P.S. Automatsko sortiranje (abecedno) bookmarksa po defaultu, je baš onako potaman! ![]() [ lonelyrider_44 @ 11.04.2006. 13:46 ] @
Iako pristalica opere, moram da repliciram...
Kao prvo, operin download manager nije dovoljan ni dobar...jedino neko ko ima brz internet i ne prekida download moze da koristi samo operim dm....provereno...i pominjano vise puta na forumu... Kao drugo, spam nema veze sa operom...mozda operin email klijent filtrira spam, ali yahoowebmail je odvojen od opere i ne zavisi od browsera da li ce se pojavljivati spam ili ne... Po meni, nedostatak opere je download manager, podrska za plug in-ove i chat...samo malo bolje da su chat odradili... [ boki @ 11.04.2006. 14:05 ] @
i chat i dm u browserima su basic only. Ako oces advanced funkcije nadjes ozbiljan program sa advanced funkcijama.
(da se ja pitam IRC ne bi ni ubacivao u browsere, nepotrebno je) [ lonelyrider_44 @ 11.04.2006. 15:01 ] @
Sreca da se ti ne pitas...za razliku od tebe, meni bas odgovara da mi se nalazi sve u jednom, a ne da otvaram gomilu zasebnih programa...ali opet, neko to voli i komplikovano...a sto se tice chata sta ti treba vise od basic-a? mIRC je za izivljavanje...skripte i sl. Moja jedina zamerka operinom chatu je sto ne mogu da se odvoje administrativne poruke u poseban prozor....
[ bojan_bozovic @ 11.04.2006. 15:44 ] @
Najbolji browser ja Konqueror, ali ne postoji na Windowsu. Sto se samog Windowsa tice, Opera je, po meni, najbolja. Upravo zato sto nema ekstenzija, sigurnost je, makar teoretski, na visem nivou nego kod IE npr. koji omogucava da svaka susa pravi malware. Nemojte zaboraviti da i Firefox poseduje istu funkcionalnost koja se da lako zloupotrebiti (a zasada nije zato sto Firefox jos nema udeo u trzistu koji ce privuci pisce malware-a).
Konqueror 3.5.0 prolazi Acid2 test. Opera 9 beta zasada ne prolazi Acid2 test (smalji ima delimicno crveno ivicu, a ne crnu). [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 11.04.2006. u 16:58 GMT+1] [Ovu poruku je menjao bojan_bozovic dana 11.04.2006. u 16:59 GMT+1] [ boki @ 11.04.2006. 20:20 ] @
dobar je Konq ali u njemu recimo ne radi gmail...
[ Deda_Mraz @ 11.04.2006. 22:03 ] @
Na SuSe 9.0 radi Gmail.
Na Mandrake 10 isto radi.... Za ostalo ne znam... [ boki @ 12.04.2006. 01:05 ] @
Citat: Does Gmail support my browser? Gmail is accessible at http://mail.google.com/ wherever you have access to the Internet via a PC, Linux, or Macintosh (Mac) computer with one of the following fully supported browsers: * IE 5.5+ (download:Windows) * Netscape 7.1+ (download: Windows Mac Linux) * Mozilla 1.4+ (download: Windows Mac Linux) * Firefox 0.8+ (download: Windows Mac Linux) * Safari 1.2.1+ (download: Mac) Probao sam i da otvorim i pise da nije supported i otvara mi HTML verziju. i btw. nema veze koja je distribucija, vazno je samo koji je browser. [Ovu poruku je menjao boki dana 12.04.2006. u 02:07 GMT+1] [ ton_majstor @ 12.04.2006. 12:08 ] @
Naravno da imam broadband. Hoću da kažem da je DL manager u Operi potpuno dovoljan za te namene za vlasnike ADSLa. Nastavljanje DL, više streamova odjednom, grafički prikaz...
Probe radi, surfovao sam juče na IE po nekim standardnim mestima, i eto ga na Yahoo danas spamic, kao i posla za Adware i Spybot, ali ne kažem zaista da je sam IE uzrok toga. ![]() Oki, dosta o ovome. Pozdrav! [ Azif @ 15.04.2006. 22:41 ] @
Upravo sam testirao FF i Operu na ACID2 testu i Opera i mogu reći da je bolje ga prikazala nego FF
[ Pharos @ 08.05.2006. 14:37 ] @
Otvorio sam ES pomoću IE, FF i Opere.
Samo ga Opera nije lepo prikazala :) [ lonelyrider_44 @ 08.05.2006. 20:29 ] @
Sta ti znaci to "nije lepo" ga prikazala?
[ Pharos @ 08.05.2006. 22:20 ] @
IE: http://img481.imageshack.us/img481/6492/ie6nj.jpg
FF: http://img481.imageshack.us/img481/4656/ff6de.jpg Opera:http://img52.imageshack.us/img52/6738/op5ic.jpg Da li primećuješ razliku? Ako ne primećuješ, označio sam ti crvenom bojom u gornjem levom uglu. Pogledaj kolike su margine u IE i FF, a kolike u Operi. Nije baš da je neprimetno. Da li je potrebno da prikazujem stranice gde brljavi sa CSS-om? [ Pharos @ 08.05.2006. 22:32 ] @
Evo još jedno nepravilno prikazivanje na brzinu
http://img54.imageshack.us/img54/1622/op28yo.jpg Opet označeno crvenom bojom i strelicama. Šta je to sivo što ne postoji u FF i IE? Dal i to treba da se prikaže? [ SashaNBG @ 09.05.2006. 00:37 ] @
Ma daj... to su zanemarljive sitnice u odnosu na ono sta dobijas koriscenjem Opere. A moguce je da je ta stranica radjena pomocu Front Page-a koji je Microsoft-ov proizvod, koji je i napravljen tako da bi unistio ostale browsere jer je najbolji prikaz bio jedino u IE. Poznat je slucaj sa tabelama u Operi, koje kad se rade u FP-u izgledaju bez veze ako ne koristis trikove.
[ boki @ 09.05.2006. 12:19 ] @
ES u FrontPage-u ?
Ne bih reko :) [ Pharos @ 09.05.2006. 13:21 ] @
@SashaNBG
Koja si ti legenda :) Evo još malo: FF: http://img215.imageshack.us/img215/334/ff7ca.jpg Opera: http://img215.imageshack.us/img215/1503/op6qz.jpg Da li i ovde primećuješ katastrofalne greške i da li je i ovo zanemarljivo ili hoćeš da ti označavam crvenom bojom? [ SashaNBG @ 09.05.2006. 17:57 ] @
> Da li i ovde primećuješ katastrofalne greške i da li je i ovo zanemarljivo ili hoćeš da ti označavam crvenom bojom?
Ja tu vidim samo jednu gresku, onu desnu ivicu u tabeli. Ako nekome to toliko smeta, ne mora da koristi Operu. Znam da nije savrsena u prikazivanju, ali po meni su to sitnice, a ta stranica sigurno moze da se napravi da bude 100% OK u Operi. A i gde si uopste nasao tu stranicu??? :) A problem je koliko vidim u DIV tag-u, moglo je to da se napravi kao tabela i sve bi bilo OK u svim browser-ima. [ Klodovik @ 09.05.2006. 21:39 ] @
Čini mi se da kod mene dobro prikazuje stranicu ES-a. Opera 9 beta
http://img335.imageshack.us/img335/4931/es5aj.jpg [ Deda_Mraz @ 11.05.2006. 18:47 ] @
Meni se isto pojavljuje ona siva linija na glavnoj stranici ES-a, zbog toga je i ne koristim...(i zbog par durgih za sada nebitnih stvari).
Onaj novi IE je super, pregledan, čista slika, odlični fontovi, ali brate i dalje je to IE (spam, warez, original XP.... ![]() Pre par dana instaliram ja IE, surfujem tako nedelju dana sa njim skeniram sa ad-aware i ono nadje 458 zaraženih fajlova, foldera, "otmice" čitača...i ostalo ![]() [ Pharos @ 12.05.2006. 22:36 ] @
Moram da pohvalim novu operu u odnosu na njene ranije verzije.
Sada mnogo bolje prikazuje stranice, ali ipah nije to to. Recimo i dalje vidim onu sivu liniju na glavnoj ES stranici. [ SashaNBG @ 13.05.2006. 13:48 ] @
Pitaj g. Gojka Vujovica, osnivaca foruma, mozda je on nesto sklepao na brzaka! :P
Znam, sad mi sledi 3 dana zabrane pristupa, ali morao sam i ovu tezu da spomenem! :) Inace, nemam vise ideja zasto se pojavljuje ta linija u Operi, mogao bi "neko" da objavi PHP source fajla koji prikazuje stranice pa da istrazujemo. [ Pharos @ 13.05.2006. 14:02 ] @
Pa nije Gojko sklepao forum :)
Što se tiče source-a, pogledaj tForum [ BytEfLUSh @ 13.05.2006. 16:25 ] @
Citat: SashaNBG: mogao bi "neko" da objavi PHP source fajla koji prikazuje stranice pa da istrazujemo. Šta će ti to? Dovoljan ti je HTML i CSS koji ti je uvek dostupan. Inače, činjenica je da Opera ima više bug-ova sa renderovanjem stranica nego Firefox... Dakle, ne mora biti problem u kodu nego u samoj Operi. @Pharos ES kod se veoma razlikuje od tForum koda. [Ovu poruku je menjao BytEfLUSh dana 13.05.2006. u 17:27 GMT+1] [ newbie csharp @ 17.05.2006. 00:07 ] @
ff i opera podjednako, mala prednos ff zbog extenzija
[ SNVRK @ 17.05.2006. 18:45 ] @
Za mene je najjbolja Opera.
[ Šunjalo @ 02.06.2006. 02:17 ] @
1. FF 1.5.0.1
2. IE 6.0 3. Opera 8.54 [att_img] [ SashaNBG @ 02.06.2006. 14:51 ] @
Citat: 1. FF 1.5.0.1 2. IE 6.0 3. Opera 8.54 Znate ono: "Koliko ljudi, toliko i cudi" ... Neko se navikne na IE pa mu je super, ali ako cemo da govorimo o cinjenicama, onda nema dileme, Opera je #1, pa jedno 10 stepenika pa tek onda FireFox. Naravno, nije nista savrseno, pa i Opera ima neke mane ali su smesne u odnosu na ono sto nudi. Citat: ff i opera podjednako, mala prednos ff zbog extenzija Samo da ti kazem da te ekstenzije koje moras da dodajes u FF vec imas ugradjene u Operu. Evo ja sam skinuo i bolji download manager za FF, i ono za uklanjanje slika i reklama ali jos uvek nemam ni pola funkcionalnosti kao u Operi (izuzetno koristan notes, instant pretragu na stranici nego moram da idem u meni, prikaz koliko jos ima slika ili % da se skine itd.). Ova polemika me podseca na neke politicke emisije, gde svako prica ono sto misli bez obzira da li je to ispravno ili ne, "on tako misli". E pa zato nam je sve ovako, ne samo kod nas nego uopste u svetu. Ja smatram da ne postoje drugacija misljenja nego samo ispravno i pogresno misljenje, a ispravno je samo ono za koje imate 100% dokaze. Sve ostalo je lupetanje i to me ne interesuje. Ovu temu mozemo zavrsiti vrlo lako, samo je potrebno navesti sve pozitivne i negativne osobine ovih browsera, izbaciti ono sto je isto, i ostaju samo cinjenice za ili protiv, u odnosu na ostale. Onda niko vise nece moci da kaze "ja mislim da je bolji ovaj ili onaj", nego ce imati sve crno na belo. Jedino sto moze svako da ima i subjektivno misljenje, da mu je bolje ili lakse da radi sa tim i tim programom, ali to je sasvim druga stvar. [ Dragi Tata @ 02.06.2006. 15:11 ] @
Pod Windowsom IE, pod Unixom Epiphany.
FF je debeo, glomazan i spor, a Opera prenatrpana i nepregledna, Haug. [ boki @ 02.06.2006. 15:33 ] @
Citat: Opera je #1, pa jedno 10 stepenika pa tek onda FireFox. Zasto ? Citat: Ja smatram da ne postoje drugacija misljenja nego samo ispravno i pogresno misljenje, Evo recimo da je jedina prednost FF-a to sto je OS. Meni mozda to znaci vise od 953 druga feature-a koja opera ima ? Postoje samo ispravna i pogresna misljenja, samo sto je to ispravno misljenje jako relativna stvar :) [ SashaNBG @ 02.06.2006. 18:58 ] @
Citat: Dragi Tata: Pod Windowsom IE, pod Unixom Epiphany. FF je debeo, glomazan i spor, a Opera prenatrpana i nepregledna, Haug. HAHAHA! :) Izvini cale ali crk'o sam od smeha! haha! Kako bre FF debeo i glomazan i spor a Opera pretrpana? Mrzi me sad da slikam i kacim sliku, ali ako nastavite da provocirate, stvarno cu da stavim dokaze po stavkama i nema sile koja ce da ih obori. Zaista, Opera izgleda pretrpano ali samo kad je instaliras i moras da je podesis da bi stvarno bila #1, a to je i razlog sto ljudi masovno prelaze sa Opere na FF koji ima minimalisticki izgled i vecina stvari je vec podesena kako treba. A da je FF spor, ne razumem, otvara stranice brze nego IE, jedino sto se pali sekund-dva duze, sto nije problem u FF nego MS Windows prilikom podizanja vec ucita svoj MS IE i prikaze ga skoro trenutno. [ stemark @ 03.06.2006. 10:50 ] @
Ja lično koristim Operu i dajem joj prednost, dobar je i FF a po meni na IE treba zaboraviti.
[ Corey @ 03.06.2006. 14:39 ] @
Da dam svoje mišljenje na večitoj borbi browsera a može se primeniti i na ostala polja.
Svi znamo da su trenutno najpopularniji,najbezbedniji alternativni browseri Opera i FF. Ako pogledamo ispod haube ova dva web čitača videćemo da su u suštini manje-više isti i da neki od njih odskače od drugog na nekom drugom polju.Dakle oba browsera vrše ono za šta su namenjeni.Sad,ostali deo je onaj lične komfornisti,dakle sa kojim lakše radi i u jednom od ta dva naći će ono što mu treba.Dakle neko voli pretrpanost,neko to ne voli,neko voli da ima sve ugrađeno odmah,neko voli da dodaje ono što hoće.Izbor je na vama. [ sk300 @ 27.06.2006. 16:27 ] @
meni je na windowsima najbolji firefox jer nema puno bugova, ustvari, ima manje nego ostali. u linux se ne razumijem
[ Deda_Mraz @ 27.06.2006. 18:41 ] @
Pa obično sve browser-e koje koristiš pod win., manje više se koriste i u linux-u...
[ the_jumper @ 28.06.2006. 00:44 ] @
ko je fuze vreme koristio i operu i firefox, koji je bolji:
[ Deda_Mraz @ 28.06.2006. 19:17 ] @
Opet kao da pitaš koji je auto bolji, bmw ili mercedes, svaki na svoj način!
[ Svarog @ 28.06.2006. 19:30 ] @
Koristio sam i operu i firefox(koji koristim i dan danas) i meni licno mnogo vise odgovara firefox.Kod njega mi se svidja sto po default-u dobijas "goli" browser pa ako ti treba jos nesto od opcija imas gomilu addon-a a ne kao opera ili (nedaj Boze) IE,browser koji zauzima brdo mb-a a ima opcije koje 90% ljudi nikada nije ni culo da postoje.
[ IcyImpact @ 28.06.2006. 19:39 ] @
Citat: sk300: meni je na windowsima najbolji firefox jer nema puno bugova Nauči razlikovati bugove od sigurnosnih propusta. Citat: sk300: ustvari, ima manje nego ostali. Nije točno. [ IcyImpact @ 28.06.2006. 19:43 ] @
Citat: Svarog : Koristio sam i operu i firefox(koji koristim i dan danas) i meni licno mnogo vise odgovara firefox.Kod njega mi se svidja sto po default-u dobijas "goli" browser pa ako ti treba jos nesto od opcija imas gomilu addon-a a ne kao opera ili (nedaj Boze) IE,browser koji zauzima brdo mb-a a ima opcije koje 90% ljudi nikada nije ni culo da postoje. Nemaš pojma o čemu pričaš. [ MarinoXXX @ 28.06.2006. 19:44 ] @
Opera je besplatna
[ ton_majstor @ 28.06.2006. 19:47 ] @
Opera 9 dolazi poprilično gola. Widgeti, tj. dodaci se naknadno instaliraju i nisu TRAJNO aktivni, već samo kada korisnik to želi. Prenatrpana? Hahaha! Nikakav argument. Od vlasnika zavisi šta će dodavati.
FF je zaista DEBEO, tj. ugojio se za ove 2 godine. Naravno, nije to mana per se, osim što je postao jako memorijski i resursno zahtevan i kako raste, sve je alaviji. Potpuno je neupotrebljiv na starijim OS i starijim mašinama. IE 6, kao i Opera (za druge ne znam) to tolerišu. IE 6 još ponajbolje... nažalost. Pozdrav! [ the_jumper @ 28.06.2006. 20:31 ] @
opera 9 nema opciju save page with images i bez images za razliku od ranijih,i nesto mi sporo adress bar bar radi,kad ukucam adresu a vec mi se ucitava neka stranica treba joj 10sec da prekine rad kako bi pocela da trazi novu ukucanu adresu,jel to samo kod mene.
[ Au197/79 @ 28.06.2006. 23:05 ] @
Ne znam za tvoju, ali moja Oprea 9 ima opciju da sačuva stranicu sa slikama. Ista je kao i u ranijim verzijama.
Stalno čujem žalbe kako je opera pretrpana, ali to nije tačno i to mogu da potkrepim slikama. Sam interfejs se lako menja i te promene su posle trajne. Ja imam samo adres bar, menu bar i tabove. Sa strane su paneli sa malim sličicama. Kod Mozille me je strašno nerviralo to što ne možeš da menjaš interfejs kako hoćeš. Kod opere možeš da staviš koje dugme želiš gde želiš. Možeš da programiraš akcije. Npr. ne postoji akcija zatvaranja tekućeg taba i prelaska na sledeći, ništa zato, uzmeš ctrl-w (ili bilo koju kombinaciju tastera) i dodeli mu se niz od dve akcije: Close page & Switch to next page. [ Svarog @ 29.06.2006. 09:29 ] @
Citat: IcyImpact: Nemaš pojma o čemu pričaš. Posto si ti pametan ajde objasni nama koji nemamo pojma sta si hteo da kazes gornjom recenicom? [ Black_eyed @ 29.06.2006. 10:37 ] @
Koristim paraleleno IE7 i FF. Moj utisak je da je IE7 ipak primetno sporiji u odnosu na FF. Znam da je to jos uvek beta tako da necu povlaciti konacne zakljucke. Za sada FF radi kao sat na mom racunaru a extenzije su fantasticna stvar. Operu sam skoro instalirao i jos je ne koristim toliko intezivno da bih mogao napisati nesto konkretnije. Prvi utisak je bio pozetivan.
Za sada je FF moj izbor a IE moram koristiti zbog nekoh specificnih sajtova (banke). Kad nadjem na nesto bolje necu imati problema da predjem na drugi browser, jbg, oni sluze meni a ne ja njima. [ IcyImpact @ 29.06.2006. 12:06 ] @
Prvo, obraćam se tebi "koji nemaš pojma" - ne svima.
Citat: Svarog: Koristio sam i operu i firefox(koji koristim i dan danas) i meni licno mnogo vise odgovara firefox.Kod njega mi se svidja sto po default-u dobijas "goli" browser pa ako ti treba jos nesto od opcija imas gomilu addon-a a ne kao opera ili (nedaj Boze) IE,browser koji zauzima brdo mb-a a ima opcije koje 90% ljudi nikada nije ni culo da postoje. Opera natrpana? Čime to? IE zauzima brdo MB-a, da nije možda riječ o gigabajtima?! Missim... Tvoja zadnja rečenica je i tvoj vrhunac, navedi mi koje su to opcije? Šta, drugi browseri su po tom pitanju drugačiji, sve opcije su svima super-dobro poznate i stalno se koriste. Šta si time htio reći? [ lonelyrider_44 @ 30.06.2006. 23:27 ] @
Moram se sloziti... ne koristim FF pa ne znam, ali sto se tice Opere, po meni, dosta je kompaktna, tako da je pristupacna kako prosecnom korisniku, tako i naprednijim korisnicima... a i velicina je zaista minimalna... imajuci u vidu sta se sve dobija sa njom.. internet browser, mail client, chat client, download manager i da ne nabrajam dalje... u 3-4 Mb, tj, sada u 6Mb? Zaista bi neko obrazlozenje dobro doslo... Jel postoji neka veca Opera? Ako postoji, ja bih prvi da je skinem... :)
Opera Fan [ z@re @ 01.07.2006. 02:33 ] @
Firefox ne koristim, jer postoji Opera. Da nema Opere, koristio bi Firefox.
Za one kojima je interfejs opere glomazan, evo screenshot ovdje. Radi se o promjenjenoj temi ikonica, rucno poslaganim botunima po glavnom baru, tabovi spusteni na dno, iskljucen prikaz bookmarkova. Pritiskom na F4 iskace nalijevo kompletan meni, u kojem imam bazican mail client, koristim ga jer je jednostavan && odlican, bookmarkove, linkove, history, rss citac, download manager, ma sve sta mi treba, a ne smeta okolo, niti je zakopano po nekim menijima i addonovima. Odlicna customizacija je i mogucnost prikazivanja progress bara unutar address bara, jel je ocito address bar nepotreban dok se stranica ucitava. Naravno, prekidanjem ucitavanja na kraju, ili interupcijom na stop botun se vraca address bar. Za ovu kustomizaciju treba cirka 2 minute. Citat: IcyImpact: Opera natrpana? Čime to? IE zauzima brdo MB-a, da nije možda riječ o gigabajtima?! Missim... Tvoja zadnja rečenica je i tvoj vrhunac, navedi mi koje su to opcije? Šta, drugi browseri su po tom pitanju drugačiji, sve opcije su svima super-dobro poznate i stalno se koriste. Šta si time htio reći? IE kao IE je dosta mali po megabytazi. Medjutim, kompletna instalacija novog IE-a (barem do verzije 6) donosi novi WMP, DCOM komponente, Outlook Express, raznorazne filtere i biblioteke. IE se brze dize od bilo kojeg browsera, jer se kontrola za prikaz hiperteksta koristi i za prikaz lokalnih datoteka, Windowsovih meta-foldera (ala CP), itd. Kako se ono bjese zvala, shdocw, nesto tako? Uglavnom, ova kontrola je jedna od sastavnica Windows GUI-a i kesira se pri startu sistema. Po meni, ova integracija na relaciji IE-Windows nimalo nije dobra, i pokazalo se do sad da moze prouzrokovat raznorazne sigurnosne rupe. Elem, poanta posta je da je mozda Opera natrpana opcijama, ali samo korisnim opcijama. Dakle, ima download manager, bookmark manager, notes, links, history, rss reader, irc client. Meni, osobno, ne treba bolji mail client, download manager i rss reader od operinog. IRC client je previse bazican, pa ga ne koristim. Medjutim, tu leze Operine dobre stvari. Jednom kad namjestite look&&feel (koji se da namjestit do detalja), necete uopce "osjetit" da tu postoji neka opcija koja vam ne treba. Evo pravi primjer - skroz sam zaboravio da opera ima IRC client, tek kad sam poceo da se prisjecam featurea u glavi, vratilo mi se. Ne koristim ga, i ne smeta mi. I sve to skupa u pisljivih par megabytea. A koliko bi Firefox izasao sa svim ovim, u obliku extenzija? [ IcyImpact @ 01.07.2006. 07:13 ] @
Citat: z@re: Po meni, ova integracija na relaciji IE-Windows nimalo nije dobra, i pokazalo se do sad da moze prouzrokovat raznorazne sigurnosne rupe. Rizična veza koja apsolutno donosi više štete nego koristi. Upravo zato će ta duga i nesretna veza u Visti dočekati kraj. Konačno. [ Au197/79 @ 01.07.2006. 09:15 ] @
Evo kako moja Opera izgleda pretrpano:
http://img250.imageshack.us/my...e=capture010720060955256eq.jpg Isključio sam onaj krstić za gašenje jezičaka. Samo zauzima prostor a jezičke gasim klikom na točkić ili ctrl-w (što mi ujedno prebacuje na sledeći jezičak). Poizbacivao sam nepotrebne dugmiće, dodao traženje u stranici, ctrl-f, lakše mi tako nego da imam poseban prozorčić koji će mi samo zaklanjati stranicu. Pored toga sam dodao dugme "podesi prema širini prozora", a zatim multi dugme, kao u starim operama, za gašenje sličica i primenu css-ova. I na kraju zoom, samo da bih mogao videti koliki je tekući, inače ga menjam sa + i - [ boki @ 01.07.2006. 12:21 ] @
Citat: I sve to skupa u pisljivih par megabytea. A koliko bi Firefox izasao sa svim ovim, u obliku extenzija? Sto mislis da bi bio mnogo veci ? [ z@re @ 01.07.2006. 18:58 ] @
Ne znam boki, ne koristim ga aktivno, pitam nekoga ko ima to sve poinstalirano u obliku extenzija.
[ codemaster @ 03.07.2006. 15:58 ] @
Meni nije jasno kako je moguce da neko kaze da je IE bolji od Opere ili Firefoxa....Ustvari, ne, nije mi to nejasno, nego koliko ljudi mogu biti slepi...
![]() [ Srdjan Marinkov @ 23.11.2006. 14:01 ] @
![]() [ Džeronimo @ 24.11.2006. 06:15 ] @
1. Safari
2. Opera 3. FireFox pa onda 10 mesta prazno, pa svi ostali Ovo nije samo moje lično mišljenje, nego i kad se pogledaju rezultati raznih testova, onda se dođe na isti zaključak. 1. Safari najbolje razume CSS i nove Web standarde, odmah iza njega je Opera, pa tek onda FireFox. 2. Opera je najbezbednija, odmah iza nje je Safari, pa onda ide FF, pa nekolko mesta prazno, pa svi ostali. To su 2 najbitnije stvari za jedan Internet browser. [ HellasVerona @ 24.11.2006. 11:44 ] @
[ bojan_bozovic @ 24.11.2006. 11:48 ] @
http://jigsaw.w3.org/css-valid....html%23top&usermedium=all
Pricam ti pricu. Ustvari nijedan browser ne bi smeo da prodje Acid2 test vec da napise nesto u stilu: "Ovu web stranu je pravio moron" Nije cilj da parser bude otporan na (ljudske, tj. moronske) greske, zar ne? Ako ne mozes ni validan CSS da napises, mozda ne bi trebalo da kodiras HTML i CSS, zar ne? [ DraskoSix @ 04.02.2007. 13:45 ] @
Odakle da skinem taj Safari za WinXP????
[ Džeronimo @ 04.02.2007. 18:24 ] @
Ne postoji Safari za Win
[ Ivan.Markovic @ 04.02.2007. 21:27 ] @
Citat: Džeronimo: Ne postoji Safari za Win Ne bas, postoji browser koji koristi "webkit render engine" za windows. ;) Citat: DraskoSix: Odakle da skinem taj Safari za WinXP???? http://try.swift.ws/index.php/Main_Page [ COTS.Dreadlord @ 04.02.2007. 21:48 ] @
Ja sam lichno poklonik Opere, al mnogo bre baguje sajtove - pogotvu javu. Tako da sam do sad koristio IE od silne muke poshto zadnji put kad sam koristio FF (a ima koja godina tome) isto je bugovao mnogo sajtova - al eto kao shto se da vidite, ponovo izvidjam teren FF, poshto mi je prekurchio IE - njega svakako ne bi preporuchio, kao shto rekoh koristio sam ga muchno...
[ Slobodan Milivojevic @ 05.02.2007. 02:10 ] @
Kad napisete neku stranicu, i sve to bude super, u FF/opera/safari, a u IE se raspadne...
![]() I jos ispostujete sve standarde... Sta ostaje? [ japan @ 05.02.2007. 02:23 ] @
Code: <!--[if IE]> <![endif]--> ![]() o JavaScript-u i DOM-u da ne pričamo... [ linuxadore @ 05.02.2007. 02:46 ] @
Poceh sa IE u Windoze, pa u Linuxu - Mozilla, Opera, Konqeror, Netscape...
Ova tri potonja su mi donela boji ugodjaj, ali je Opera /i Linux/ moj dozivotni izbor... 1. Najveca sigurnost /u Mozilli mi iskacu pop-ups povremeno - u Operi nikad!/ 2. sjajan, prakticno organizovan interfejs /bolji od svih/ - lak i podesiv 3. Odlican izbor skinova i super podrska, te redovan update-info-pop-up /nenametljiv/ Svaka nova verzija je sve bolja! /narocito Widgeti i torrent su so-cool/ Netscape je prilicno dobar, ali nema svezih verzija za Linux, pa otpada iz razloga sigurnosti, naravno... PS. Neke strane je Konqueror bolje odn. brze otvarao, ali u celini uzev Opera je ipak najpouzdanija... Cak mi radi Google chat, a pre nije radio, samo u Mozilli. [ Mitrović Srđan @ 05.02.2007. 06:47 ] @
Stim sto Opera ima neke memorz leakove , i pravi
neverovatne loade. Takodje korisnik sam Opere godinama ali ume strasno da puca. Zbog toga kombinujem Operu i FF. [ Ivan.Markovic @ 05.02.2007. 21:05 ] @
Pa da, Opera za surf (sigurnija je) a FF za developing. IE i Safari su tu samo da proverim da li je i kod njih sve "u redu".
[ IpAsOfT @ 02.05.2007. 22:08 ] @
U pocetku sam koristio IE, probao sam Firefox, ali... IE mi je bio nezamenjiv - sve dok nisam poceo da koristim Operu.
Moj glas za Operu! [ Slobodan Milivojevic @ 02.05.2007. 23:43 ] @
Ako izuzmemo da ume da pojede dosta ram memorije, onda definitivno firefox... bez par add-on ne mogu da zamislim surf...
Zato jos jedan glas za ff, ovaj put kao obican korisnik a ne developer. [ MladenIsakovic @ 03.05.2007. 14:10 ] @
Takođe glasam za Firefox, za mene je bez premca.
[ EviYan @ 09.05.2007. 10:26 ] @
Aman ljudi......ne zamerite.....Vi pitate koji je ''browser'' najbolji.....a ja bih najrađe pitao - a šta je to browser,ili to ne mere da se prevede.....................
[ Mitrović Srđan @ 09.05.2007. 10:47 ] @
Hhahahahahaha
[ bigvlada @ 14.05.2007. 07:36 ] @
jedan glas za operu 9.2 - dodata je jedna (bar meni) jako korisna stvar - kada otvori novi prazan prozor, imate mogućnost da odmah otvorite 9 sajtova koje najčešće koristite.
ja operu slušam od decembra '98 i arije su sve bolje i bolje ![]() [ mr.marvin @ 23.05.2007. 17:19 ] @
Ja arije slusam isto od verzije 3.5, mislim da je tad negdje izasla :)
Opera, bez premca i ikakve diskuije, sto se mene tice. 1. Filozofija i pristup programima ...je ono sto tim Opere godinama razdvaja od konkurencije, i to za nekoliko kopalja. Napraviti program kakav je Opera, da radi potpuno nezavisno, tako brzo i pouzdano, a da staje u nekih 5 MB? Sjecam se da sam nekad davno procitao tekst o tome kako se citava programerska industrija skroz razmazila zbog resursa koje danas nudi hardver, tako da je optimizovanje koda i usteda memorije i procesorske snage nesto sto se radi uzgred, jer eto, bozemoj, krajnji korisnik to i ne primjeti. Naravno, u Operi ne misle tako. Za mene program koji guta memorije kao sto to radi FF, a da ucita jednu bijednu stranicu sa neta nije dobar program i tacka. 2. Brzina, stabilnost 3. Funkcionalnost Necu da pominjem surfovanje i rijetke trenutke kada koristim FF i pokusam da koristim "mouse gestures" i (naravno, ne radi) vec o tome kako je Operin rad sa mailom evoluirao u nesto vrlo korisno. Ne samo mail... To je i news reader, rss/atom, irc chat i sve na F4. Nekad sam bio pasionirani korisnik The Bat!-a ali kako sam dao sansu Operi, nema potrebe... 4. Program je besplatan Zao mi je samo sto se na sva strane promovise FF, ali to je neminovno, jer se prednost daje open source projektima, a ne ovim drugim, pa marak bili kvalitetni i besplatni kao Opera. Evo jedno pitanje za razmisljanje... Da li bi Opera i dalje bila odlican browser da postane open source? Ja milsim da ne bi. [ boki @ 23.05.2007. 18:32 ] @
opera je 4.7 MB a ff 5.7 MB.
Kakva razlika, kakav kller feature.... evo sad cu odma da predjem na operu. [ mr.marvin @ 23.05.2007. 19:07 ] @
Be my guest :)
Da, jeste killer feature jer ti treba jos nekoliko MB dodataka za ono sto Opera radi po defaultu. A to sto radi, radi kako treba i ne mislim se ko je pisao ovaj i onaj plugin i hoce li da mi zabrlja download od 2 sata. To je sto se tice funkcionalnosti, dok su sistemski resursi posebna prica. [ boki @ 23.05.2007. 19:17 ] @
ja ako mi trebaju mouse gestures u FF ja cu da instaliram extenziju (od celih 200kb). A ako tebi nesto treba u Operi ne znam sta ces da radis....
I ne znam odakle ti da je Opera stabilnija od FF-a [ Tyler Durden @ 23.05.2007. 20:00 ] @
Citat: mr.marvin Zao mi je samo sto se na sva strane promovise FF, ali to je neminovno, jer se prednost daje open source projektima, a ne ovim drugim, pa marak bili kvalitetni i besplatni kao Opera. Evo jedno pitanje za razmisljanje... Da li bi Opera i dalje bila odlican browser da postane open source? Ja milsim da ne bi. LOL, A zasto ti mislis da ne bi?? I kako se to "prednost daje open source projektima, a ne ovim drugim"? [ mr.marvin @ 23.05.2007. 20:36 ] @
@boki
>A ako tebi nesto treba u Operi ne znam sta ces da radis.... Trenutno nista, jer mi nista drugo i ne treba (mozda je to i poenta svega). Ako budem kad radio na izradi nekog sajta (sto tesko, ali npr.) onda bih se u pojedinim slucajevima odlucio za FF, upravo zbog brojnih dodataka koji bi olaksali rad sa html/java kodom. Odnosno, da sam developer, ko sto nisam... Mada, da hocu da vidim kako moj 100% CSS kod izgleda na ekranu *niposto* necu uzeti FF nego Operu jer ona podrzava standard kako treba... ;) >I ne znam odakle ti da je Opera stabilnija od FF-a To nisam ni pominjao, koliko se sjecam, vec resurse koje FF guta. Koji je browser stabilniji, to ne mogo iz iskustva reci jer sam FF premalo koristio. Znam samo da Opera rijetko zakazuje. @Tyler Durden >A zasto ti mislis da ne bi?? Zato sto bi se citava stvar naduvala i zatim rasprsila te otegla. Ovako, kad imas vrhunski tim progmera (ili direktora koji ih odabiraju) koji 100% rade samo na jednom projektu koji se iznova i iznova dokazuje... >I kako se to "prednost daje open source projektima, a ne ovim drugim"? Pa i ne mora, ali je to neka druga prica. Sasvim je logicno da ce u slucaju browsera firme prije podrzati FF. Prvo, open source im omogucava da u bucnosti program sebi prilagode, ne izdvaja se mnogo novca za licence, i ne preusmjeravas konkurenciji musterije (zasto bi Google reklamirao IE i mali milion ljudi "skrenuo" na MS servise?). Mada, ovo je pipava tema za IT stucnjake, ja sam iznio svoje misljenje. [ boki @ 23.05.2007. 21:59 ] @
i korisnik IE-a koristi IE jer mu "nista drugo ne treba"
i za lynx vazi isto :) [ Sir_Oliver @ 23.05.2007. 22:50 ] @
Citat: mr.marvin: @boki >A ako tebi nesto treba u Operi ne znam sta ces da radis.... Trenutno nista, jer mi nista drugo i ne treba (mozda je to i poenta svega). Ako budem kad radio na izradi nekog sajta (sto tesko, ali npr.) onda bih se u pojedinim slucajevima odlucio za FF, upravo zbog brojnih dodataka koji bi olaksali rad sa html/java kodom. Odnosno, da sam developer, ko sto nisam... Mada, da hocu da vidim kako moj 100% CSS kod izgleda na ekranu *niposto* necu uzeti FF nego Operu jer ona podrzava standard kako treba... ;) Ovo da Opera ima 100% podrsku za CSS po W3C standardima ti bas i nije najtacnija tvrdnja. Evo ti primera: www.xaralx.org . U desnom delu stranice se nalazi textbox za koji Opera ne moze da prepozna overflow. FF, Konqueror (3.5.6+) perfektno renderuju stranu (IE nisam probao, jer ne gajim Windowse). Moj glas ide i Operi i FF-u. [ boki @ 23.05.2007. 23:18 ] @
Za Operu se govori da bolje podrzava CSS zato sto prolazi acid2 test al je diskutabilno koliko je to relevantno.
I to sto ga Opera prolazi a FF ne to je samo zato sto su se tako poklopili development cycle-i. FF3 ga savrseno renderuje. [ Mitrović Srđan @ 23.05.2007. 23:47 ] @
Firefox - ekstenzije to je njegova prava moc.
Opera - nekako mi brze kesira od FF i brze renderuje dal se tripujem nemam pojma :) Uglavnom Opera cesto ima neke memory leakove koji zabodu CPU na 100%. Pricam naravno o svojoj masini mozda je to samo izdvojen slucaj. [ bojan_bozovic @ 24.05.2007. 00:27 ] @
Mouse gestures i sve ostalo iskljucujes bez problema Boki. Meni se jos vise svidja Konqueror, na primer. Sto se ekstenzija tice, nesto poput DOM inspectora imas za Operu, a vidis, ja ne mogu da auditujem Firefox ekstenzije koje skidam, i zato ih i ne koristim, ne hvala. BTW FF je vrlo los browser, po meni, i zadnje je sto bih koristio, pre bih koristio IE na primer.
[ Tyler Durden @ 24.05.2007. 08:20 ] @
Citat: Mitrović Srđan: Firefox - ekstenzije to je njegova prava moc. Opera - nekako mi brze kesira od FF i brze renderuje dal se tripujem nemam pojma :) Uglavnom Opera cesto ima neke memory leakove koji zabodu CPU na 100%. Pricam naravno o svojoj masini mozda je to samo izdvojen slucaj. Ovo su i moji utisci otprilike. Pa i ovo za memoriju. I nešto više koristim Operu, u početku zato što je bila dosta više resource friendly od FF a ja sam uglavnom radio sa krševima. Sada sam već navikao na to kako Opera funkcioniše (prečice i ponašanje) tako da je najviše koristim, ali i FF pičim dosta. Ekstenzije su stvarno fenomenalna stvar. [ boki @ 24.05.2007. 08:48 ] @
Citat: Mouse gestures i sve ostalo iskljucujes bez problema Boki. ne razumem. Mi smo govorili o tome kako se mg "pale" na firefox-u a ne kako se gase na operi :) Citat: nesto poput DOM inspectora imas za Operu a firebug? :) Citat: BTW FF je vrlo los browser, po meni, i zadnje je sto bih koristio, pre bih koristio IE na primer. zasto? [ bojan_bozovic @ 24.05.2007. 09:31 ] @
Spor je i trom je, i sto je najgore zauzima suvise prostora, mislim na to da je unutrasnjost prozora FF manja nego kod Opere. A i Seamonkey kod koga se svi toolbarovi mogu ukloniti, cak i addressbar. Dalje ne treba svakome firebug, sta ce to meni?Mozes li jednim klikom da iskljucis slike, animaciju, pluginove na FF? Mozda uz ekstenzije, koje fala bogu ne rabim jer ne zelim od tromog browsera da pravim jos tromiji, uz bullshit koji je js+XUL.
[ boki @ 24.05.2007. 09:53 ] @
E sad bih voleo da mi objasnis kako to opera ima vecu unutrasnjost prozora od necega sto ima samo menubar? btw. i u firefoxu mozes da iskljucis sve toolbarove ukljucujuci i address bar + imas i fullscreen mod. Znaci lupio si najstrasnije.
Ne mogu jednim klikom da palim i gasim slike ali zasto bi prosecan korisnik to zeleo da radi? To je prava stvar za ekstenziju koja verovatno i postoji. I ni jedna od tih ekstenzija ne usporava browser primetno i zasto su js+XUL bullshit ? [ mr.marvin @ 24.05.2007. 10:22 ] @
@boki
>i korisnik IE-a koristi IE jer mu "nista drugo ne treba" Dabome. Uz to, IE ide uz OS, potreban je da bi neki third patry programi radili itd. Samo, pitanje nije bilo "da li IE korisnicima treba jos nesto sem IE" vec "zasto ja kao korisnik ne koristim dodatke za FF". >i za lynx vazi isto :) Pa dobro, kako kome. Zavisi od dioptirije, raspoznavanja boja i rezolucije, I guess ;) >Ne mogu jednim klikom da palim i gasim slike ali zasto bi prosecan korisnik to zeleo da radi? To je prava stvar za ekstenziju koja verovatno i postoji. Ovo bas i nije argument... "Ako XY program moze nesto, onda moze i FF jer _vjerovatno_ postoji extenzija". I kako je prava stvar? Dodatak da radi nesto tak osnovno kao sto je ukljucivanje/iskljucivanje prikaza slika? A zasto bi to koristio? Vjerovatno ce mu ceste trebati nego java console, zar ne? Meni nakar. @bojan_bozovic >BTW FF je vrlo los browser, po meni, i zadnje je sto bih koristio, pre bih koristio IE na primer Ovo dodje kao neka jeres :) ova tvoja tvrdnja. Zasto, i mene zivo zanima. IE ne volim zato sto moram da razmisljam o sigurnosti, a koliko je OS-friendly ne znam precizno, jer ga slabo koristim. Ali, ako bih birao izmedju IE i FF, odabrao bih FF. [ boki @ 24.05.2007. 10:47 ] @
Java consola se nalazi na svom mestu. U tools meniju.
Ukljucivanje/Isljucivanje slika se nalazi na svom mestu. U opcijama. Mozda bi neko zeleo da menja proxy servere na one click ali i to se smatra nepotrebnim za 99.9% korisnika stoga nije u meniju i nema shortcut. Ako nekom treba i za to postoji ekstenzija. Gde bi ti stavio java konzolu? U opcije? [ boki @ 24.05.2007. 10:52 ] @
i eto vidis, ja bi sad mogao da pljuckam Operu zato sto nema shortcut za promenu proxy-a i za razliku od FF-a ne postoji NI JEDAN nacin da se namesti.
I kad bih hteo da namestim da imam sarene tabove to NIKAKO ne bi mogao da namestim. Isto vazi i za BBCodove u meniju I za browser sync I za google toolbar i za google notebook i za jos 10 drugih stvari... [ zoran_dojkic @ 24.05.2007. 12:02 ] @
Opera posle zatvaranja sačuva sve tabove, kao se to namešta u FF?
[ boki @ 24.05.2007. 12:25 ] @
Options > Main > When Firefox Starts.
Za napredne funkcije extenzija TabMix Plus [ mr.marvin @ 24.05.2007. 12:53 ] @
>i eto vidis, ja bi sad mogao da pljuckam Operu zato sto nema shortcut za promenu proxy-a i za razliku od FF-a ne postoji NI JEDAN nacin da se namesti.
Pa, mogao bi, istina. Medjutim, u Preferences > Network imas da podesis proxy servere. Nako toga mozes da pritisnes F12 i da ih iskljucujes/ukljucujes kako hoces (i to ne samo proxy). >I kad bih hteo da namestim da imam sarene tabove to NIKAKO ne bi mogao da namestim. E to ne znam. Nisam ljubitelj skinova, tako da koristim windows native, i to klasican izgled prije winxp... >I za browser sync Ovo ne znam sta je. >I za google toolbar >i za google notebook Procitah negdje u Googovom helpu kako "we know that many of our users use Opera" i da se trude da podrze i taj browser. Ali , istina, nema tih alatki. Sto se tice slika, nije pitanje gdje se opcija nalazi, vec o tome koliko je korisna. Iskljucivanje slika jednim klikom (ili 2, tavisi) ili precicom na tastaturi monogo je korisnije nego java konzola (za obicnog korisnika). Ima nesto sto Operu izdvaja od FF, i gjde se FF nece pojaviti za i-ha-ha vremena: mobilni telefoni (kao stand-alone aplikacija i kao Opera Mini) i multimedijalni uredjaji. Zatim, Widgets. Fenomenalan Browser + widgets = skora pojava full-scale cross-platform aplikacija. Barem se ja nadam da ce tako biti, je kombinacija jave, CSS zajedno sa Operom koja se minimizuje u system tray zvuci vrlo primamljivo. [ boki @ 24.05.2007. 13:26 ] @
sareni tabovi nisu radi skina vec svi tabovi sa istog sajta dobijaju slicnu boju. Prilicno korisno.
a browser sync je da mi se syncuju history, bookmarksi, cookie itd. izmedju kompova. Jos korisnije. [ bojan_bozovic @ 24.05.2007. 18:50 ] @
@Boki
Zato sto je js+XUL u kome se ekstenzije prave mnogo spor. U javaskriptu se skriptuje browser, sto je mnogo lose resenje. Mozda si u pravu za addressbar, ali vidis, obican korisnik ima potrebu da iskljuci slike, js, pluginove, animacije jednim klikom. Ja ne bih mogao ovde na [es] bez iskljucivanja pluginova i animacije. Opera je to ubacila u browser sa razlogom, procenili su da ce to korisnici upotrebljavati. Nego, jos da pitam, ima li Firefox trash, za brzo otvaranje zatvorenih tabova bez kopanja po history? I to mnogo koristim. [ maksvel @ 24.05.2007. 18:58 ] @
Undo close tab - nije baš kao Trash, ali može da posluži
[ nemysis @ 30.05.2007. 03:02 ] @
Koristio sam sve vrsta pretraživača koje je nastale od Netscapea. Sad koristim Sfiftfox 2.0.3 to je poboljšani Firefox 2.0.3. Koristio sam sve moguće od IE, Netscape, Phoenix, Firebird, Mozilla. Ali je Firefox sa dodatcima siguran i moćan. Inače na internet idem samo sa Linux-om i zaštitnim zidom, Windows je previše ranjiv i lako se obara.
Pozdrav [ since1986BC @ 12.06.2007. 11:57 ] @
Evo i Safarija za Win ,at last. Doduse u public beta izdanju.
preuzimanje sa linka http://www.apple.com/safari/download/ Jedan blog (sa dosta komentara) http://www.hanselman.com/blog/...orWindowsFirstImpressions.aspx [ Mitrović Srđan @ 12.06.2007. 12:15 ] @
Meni se jako jako svidja pogotovu find funkcija :)
[ staticInt @ 12.06.2007. 12:17 ] @
Safari rastura, napravili su ga svaka im cast. Brz je ko metak.
[ Au197/79 @ 12.06.2007. 12:37 ] @
Tu find funkciju ima i Opera kao find in page samo treba podesiti.
[ degojs @ 12.06.2007. 22:38 ] @
Ajoj... al je dobar Safari.. ako ste ćoravi.
Da vidimo mi malo fontove :) Joel Spolsky: http://www.joelonsoftware.com/items/2007/06/12.html Citat: The advantage of Microsoft's method is that it works better for on-screen reading. .. Microsoft pragmatically decided that the design of the typeface is not so holy, and that sharp on-screen text that's comfortable to read is more important than the typeface designer's idea of how light or dark an entire block of text should feel. Citat: OS X antialiasing, especially, it seems, with the monospaced fonts, just isn't as good as Windows ClearType. Apple has some room to improve in this area; the fonts were blurry on the edges. Pa kaže.. (sve sa slikama) http://www.codinghorror.com/blog/archives/000884.html Citat: Jeff Atwood: I didn't believe it until I downloaded the first beta of Safari 3 for Windows and saw it for myself. .. That said, I'm curious why Apple's default font rendering strategies, to my eye -- and to the eyes of at least two other people -- are visibly inferior to Microsoft's on typical LCD displays. This is exactly the kind of graphic designer-ish detail I'd expect Cupertino to get right, so it's all the more surprising to me that they apparently haven't. E tako. Sad mi je srce na mestu -- da znam da nisam (toliko :) ćorav. [ Mitrović Srđan @ 12.06.2007. 23:15 ] @
Kod mene izgleda sasvim normalno bas asm na Mac forumu postovao
da mi izgleda lepse nego FF sad dal se tripujem nemam pojma. @au197 da ali ova je sa stilom :) [ MladenIsakovic @ 13.06.2007. 00:15 ] @
Meni Safari za Windows puca kao lud, ne znam koj' mu je. Bookmarke ne mogu ni da importujem ni da editujem, sruši se program. Ukucam hotmail.com, kad ukucam ime i passwd, upuca se opet. Sve sam probao što mi je na pamet palo, ne vredi, ruši se kao lud. Mogu da pregledam html strane sačuvane iz drugog browsera bez problema, ali samostalno vrlo često puca tokom surfa, bar kod mene. Ne znam šta mu je.
@ dejan Imaš u Preferences od Safari-a neka podešavanja u vezi prikaza na LCD monitorima, ne znam napamet sad sam na Linuxu, da ne prelazim, al' pogledaj, možda pomogne, kod mene na CRTu strane u Safari-u izgledaju OK, možda blago mutni fontovi, ali jedva primetno. [ degojs @ 13.06.2007. 03:59 ] @
^Kod mene na Visti nije hteo ni da se instalira. Zato je nekako proradio na Windowsu 2008.
Doduše, fontovi su i dalje jeza. [ maksvel @ 13.06.2007. 06:51 ] @
Nešto mi čudno izgledaju ovi padajući meniji :)
![]() [ biotech @ 13.06.2007. 11:40 ] @
meni puca na www.gmail.com
tako da cu d aga batalim, steta lepo izgleda... a i cini mi se da je brz [ EleCtr1c_PulSe @ 13.06.2007. 12:35 ] @
Ova beta Safarija je dosta bugovita i krasuje pri skoro svakom logovanju na neki forum ili sajt. Muljavi fontovi itd. Treba da se "pegla" jos dosta da bi moglo da se koristi na Windowsu..
[ _Slovenac_ @ 13.06.2007. 12:55 ] @
Sinoc sam skinuo Safari i moram da priznam da nije lose, ono radi mi ok a i ovako mi se svidja. Mada slazem se da mora jos dosta da se pegla. I dalje ostajem pri Mozilli, definitivno.
[ japan @ 05.09.2007. 12:53 ] @
![]() [ Doc @ 01.06.2008. 22:19 ] @
Opera izgleda brža pri radu sa tabovima, i pregledanju većih stranica u odnosu na Firefox.
[ slaks @ 06.06.2008. 19:55 ] @
Citat: Doc: Opera izgleda brža pri radu sa tabovima, i pregledanju većih stranica u odnosu na Firefox. Tako je, samo izgleda ![]() [ joksimbgd @ 16.01.2009. 21:16 ] @
Ne znam da li je najbolji, ali najbrzi je sigurno. K-Meleon.
http://kmeleon.sourceforge.net/download.php [ Srđan Pavlović @ 25.11.2009. 04:26 ] @
Kod mene za sada Firefox i Google Chrome (Chromium na Linux-u, ustvari), vode tesnu bitku.
Ustvari, Chromium-u fali jos jako malo da izbije na prvo mesto :) [ EmilijaV @ 25.11.2009. 05:02 ] @
Je l' Chrome stvarno dobar? Ja navikla na ovaj moj FF...
[ Srđan Pavlović @ 25.11.2009. 05:11 ] @
Pa skini verziju za Windows, pa probaj.
Kada ga instaliras i prvi put startujes - pitace te da preuzme sve tvoje iz Firefox-a (BookMarks, itd.), sto mozes a i ne moras. Brzi je od FF-a, ali ti proceni sama svakako. [ Stefan Markic @ 25.11.2009. 08:35 ] @
Preporučujem ti da odmah skočiš na dev verziju (4.x) umesto stable (3.x):
http://www.google.com/chrome/eula.html?extra=devchannel [ Catch 22 @ 25.11.2009. 11:26 ] @
[ EmilijaV @ 25.11.2009. 16:52 ] @
Moracu da probam taj Chrome, pa cu da vam javim...
![]() ---------------------------------- @Catch 22 Ti si vec pisao o tome i da znas da ima istine. [ sirmiumsm @ 30.11.2009. 03:04 ] @
Nova opera 10.1 , "mlogo" dobra.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|