[ crnibombarder @ 28.06.2007. 00:21 ] @
UltraZoom modeli su poslednjih godina jako trazeni, a proizvođači ih tako pakuju da postaju prave "male zveri" u rukama znalca. Prvenstveno su nalazili potrebu kod planinara i poklonika prirodnih lepota, a sad sve više kod amatera, zaljubljenika u fotografiju. Na tom polju proizvođači vode pravi rat kako da se nametnu kupcima; Sony ima svoju H-seriju, Fuji i Canon S-seriju, i td. Nadam se da ćete na osnovu ovog Canon S5 IS SuperTesta lakše zaključiti da li je Canon osvojio vaša srca ;-)

Canon S5 IS SuperTEST

[ bgd.srdjan @ 28.06.2007. 20:58 ] @
Konacno! Drago mi je da se neko kod nas setio da ga testira.Trazio sam ovih dana i po stranim sajtovima,ali jako slabo. Prvo da pohvalim test, svidjaju mi detaljni prikazi izgleda aparata i funkcija. Mislim da bi moglo da bude vise slika , ponasanja aparata u raznim uslovima,ali da ne cepidlacim,test mi se svidja.
Aparat je stvarno ono sto sam ocekivao,kompletan .(naravno nije savrsen,ali stvarno mnogo daje).Posto imam canon-a A610 ,zeleo sam da predjem na nesto jace i sacekao njega. Mislim da je S5 osvojio prvo mesto kod prosumer aparata i pitanje je kako ce Fujifilm 9600 bez opticke stabilizacije da mu parira.
[ calexx @ 28.06.2007. 21:43 ] @
Da li bi za 500 evra uzeo S5 ili recimo EOS 350D kit, možda Nikon D40 ili D50? Kako će da prolaze ovakvi aparati tipa S5 ili S9600 ako za slične novce može da se uzme neki DSLR a ima ih i sa nižom cenom? Ja imam A620, par puta sam bio pred kupovinom S6500 ali sam sada u trilemi da li da ipak uzmem neki DSLR. Ovaj S5 za 500 evra mi nije baš pravo rešenje.
[ mmilcic @ 28.06.2007. 22:12 ] @
Citat:
calexx: Kako će da prolaze ovakvi aparati tipa S5 ili S9600 ako za slične novce može da se uzme neki DSLR a ima ih i sa nižom cenom?

?????

Pa dobro sad, evo ja cu prvi da kupim glanc nov DSLR sa dva objektiva 18-70 i 70-300 za 450 evra!

Samo jos da mi neko kaze gde!
[ crnibombarder @ 28.06.2007. 22:17 ] @
Naravno da DSLR ne moze da se poredi sa ovim modelima,ali mnogi misle da su kupili DSLR i da su time sve zavrsili,a tek onda prava zabava pocinje - obicno trebaju minimum dva dobra objektiva (necu da racunam kit 18-55mm), filteri, rezervna baterija ili grip, posle dodje blic i sto drugih stvari,pa se ta zabava zavrsi na jedno 1500e.
Nego da se mi vratimo na S5 is, nije odusevio,ali nije ni razocarao,bas kao ni Sony-ev H9 ili Olympus-ov SP550 u toj klasi, ne moze se traziti savrsenstvo do 500e.
Mislim da ce sa skorim padom cene tog modela on i dalje biti jedna od najboljih kupovina u toj klasi.
[ mmilcic @ 28.06.2007. 22:18 ] @
Citat:
bgd.srdjan: Mislim da je S5 osvojio prvo mesto kod prosumer aparata i pitanje je kako ce Fujifilm 9600 bez opticke stabilizacije da mu parira.

Mozda je pitanje kako ce S5 sa losijim ISO performansama, elektronskim zumom, nemogucnoscu snimanja u RAW i vecom cenom moci da parira Fuji-ju.
[ crnibombarder @ 28.06.2007. 22:32 ] @
Optickom stabilizacijom, odlicnim video zapisom, super-makro opcijom, detekcijom lica, velikim rotirajucim LCD-om... Svaki od njih "igra na svoju kartu"
[ mmilcic @ 28.06.2007. 22:37 ] @
^To sam i hteo da kazem.

I onako uzgred, prednost Canon-ovog objektiva jeste IS i malo veci zoom, ali je Fuji-jev objektiv u svim ostalim karakteristikama bolji (prema testovima na Dpreview).
[ Abdee @ 28.06.2007. 22:50 ] @
Super makro opcija je nevidjena glupost...
[ mmilcic @ 28.06.2007. 22:55 ] @
Koliko bi se supermakro mogucnosti poboljsale koriscenjem nekog adaptera?
[ Abdee @ 28.06.2007. 23:25 ] @
E to je vec druga prica... S5IS na 432mm + predsociva ili obrnuti normalac = odlicni makro snimci.
[ tarla @ 28.06.2007. 23:50 ] @
Citat:
Abdee: Super makro opcija je nevidjena glupost...

Ali to 99% kupaca ne zna :)
[ Zarko Silic @ 29.06.2007. 00:46 ] @
Citat:
tarla: Ali to 99% kupaca ne zna :)

Oni koji citaju ES, na ovo su "upozoreni" jos davno .

Ali, bez obzira na sve, proizvodjaci ocigledno ne zele napraviti "super aparat" i kako stvari stoje, jos dugo nece. Svake godine nam nesto dodaju a nesto uzmu. I tako u krug.

Medjutim, aparati iz generacije u generaciju ipak prave bolje fotke (osim retkih izuzetaka: Pro1 ).
[ broker @ 29.06.2007. 08:39 ] @
Je l' to niko nije primetio na onim fotografijama iz testa koliki je sum vec na ISO 200?

Izgleda da je Canon i u ovoj porodocii poceo da radi ono sto je zapoceo sa starom A80 serijom: da trpa gomilu sporednih dzidza, a da cak i redukuje kvalitet bitnih elemenata kao sto je recimo senzor?

Neverovatno mi je da nakon pojave fuji s6500fd, Canon i dalje gura dzidze naspram bitnih opcija. Fuji mu je zadao domaci zadatak a Canon kao da se pravi da ne razume sta se od njega ocekuje? Dzaba cuvanje dobrih karakteristika za skuplje modele, kada konkurencija na trzistu ima jeftin aparat koji ima dobre karakteristike bas tamo gde treba, a stedi na dzidzama.
[ calexx @ 29.06.2007. 09:33 ] @
Ja planiram novi aparat samo i jedino zbog slikanja na slabijem svetlu pa mi ovo baš znači. Da li može da se napravi nekoliko fotografija ovim aparatom, zatim jednim Fuji 6500 kao i nekim DSLR, recimo EOS350D ili Nikon D40/50? Ona tastatura iz testa ili bilo šta gde može da se vidi kako ti aparati slikaju sa ISO 800 ili 1600. Prilično bi mi pomoglo kad konačno budem odlučivao.
[ broker @ 29.06.2007. 09:59 ] @
S1, S2, S3 i S5 sigurno nisu takmaci za fotografisanje sa slabim svetlom.
[ Suicide_samurai @ 29.06.2007. 10:26 ] @
ono sto nisam video u testu jeste - jesu li te slike (konkretno tastatura) 100% kropovi ili umanjene slike?

[ bgd.srdjan @ 29.06.2007. 10:28 ] @
sta podrazumevate pod "dzidzama"?
[ broker @ 29.06.2007. 11:31 ] @
Sve ono sto je lepo imati na fotoaparatu, ali nije neophodno.
[ crnibombarder @ 29.06.2007. 11:59 ] @
Citat:
broker: Je l' to niko nije primetio na onim fotografijama iz testa koliki je sum vec na ISO 200?

U testu je i preporuceno da se ne ide sa ISO vrednostima vecim od 200.
[ mmilcic @ 29.06.2007. 13:43 ] @
Citat:
calexx: Da li može da se napravi nekoliko fotografija ovim aparatom, zatim jednim Fuji 6500 kao i nekim DSLR, recimo EOS350D ili Nikon D40/50?

http://www.dpreview.com/reviews/nikond40/page17.asp - D40 VS 350D
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilms6000fd/page6.asp - s6500 VS s3

Ovde mozes videti ISO karakteristike Canona s3, posto testove za s5 jos uvek nemaju na Dpreview. Ali mozes ocekivati vise suma, s obzirom da su na istu povrsinu senzora napakovali jos koji megapiksel (slicno kao kod Fuji s6500 i s9600)!
[ broker @ 29.06.2007. 13:57 ] @
Citat:
crnibombarder: U testu je i preporuceno da se ne ide sa ISO vrednostima vecim od 200.

Sudeci po primerima i ISO 200 je prilicno problematicno. Zto iakzem da aprat niej bas za "mracne" situacije. Treba ga uporediti sa Fuji s6500fd. Razlika je drasticnau korsit Fujija.
[ tarla @ 29.06.2007. 17:43 ] @
Sudeci po samom dpreview-u i barem po statistikama sa mog bloga S5 je dosta trazen aparat. E sad ono sto mene iznenadjuje je vrlo malen broj testova po netu. Kao da se boje testova (sad vidim i zasto) :)

Inace nakon uporednih slika mislim da Fujiju ne mogu ni do koljena parirati po karakteristikama u nizim segmentima. Medju SLR bracom su neprikosnoveni ali u nizim klasama su po meni izgubili trku.
[ milan011 @ 29.06.2007. 19:30 ] @
@calexx: Da li može da se napravi nekoliko fotografija ovim aparatom, zatim jednim Fuji 6500 kao i nekim DSLR, recimo EOS350D ili Nikon D40/50?

imas na dpreview.com tekst "Compact Camera High ISO modes: Separating the facts from the hype"

sada im ne radi sajt ali imas u google kesirano

http://209.85.129.104/search?q...&cd=1&client=firefox-a
[ hjgf @ 04.07.2007. 22:31 ] @
sad ste me totalno okrenuli sony-ju....h9-ki
[ guru @ 04.07.2007. 22:49 ] @
Ne razumem zashto bi iko kupio ovaj aparat pored S6500, koji ne samo da je za ovo fotoaparat, vec je i jeftiniji..
[ crnibombarder @ 05.07.2007. 06:59 ] @
Citat:
hjgf: sad ste me totalno okrenuli sony-ju....h9-ki

Ovde mozes videti ocenu H9:
http://www.dpreview.com/reviews/sonyh9/
[ tarla @ 05.07.2007. 07:39 ] @
Ma i H9 je krshina u odnosu na S6500....
[ vlada01us @ 05.07.2007. 09:53 ] @

Citat:
hjgf: sad ste me totalno okrenuli sony-ju....h9-ki

Ne sekiraj se. kako je krenula ova navala, okrenuce te ka fuji-u. :)
[ Barboza @ 05.07.2007. 13:40 ] @
^ Bez sumnje! ;) Svojevremeno sam ja odlucio da uzmem s3. Jos samo malo da se raspitam o tom IS-u na forumu... Mesec dana kasnije, eto mene kako ubedjujem druge da je moj Fuji trenutno najbolji izbor u kategoriji. Ako hoces nesto drugacije od tog Fujia, ignorsi forum! ;))

[ broker @ 05.07.2007. 13:50 ] @
Ja sam isaomalo komplikovanijim putem. Taman samkupio S3 kad se poajvio s6500 pa sam onda brze bolje prodao S3 i kupio s6500. Nije S3 bio los, ali mi s6500 mnogo bolej cuci :)
[ vlada01us @ 05.07.2007. 15:50 ] @
Citat:
Barboza: ^ Bez sumnje! ;) Svojevremeno sam ja odlucio da uzmem s3. Jos samo malo da se raspitam o tom IS-u na forumu... Mesec dana kasnije, eto mene kako ubedjujem druge da je moj Fuji trenutno najbolji izbor u kategoriji. Ako hoces nesto drugacije od tog Fujia, ignorsi forum! ;))

Hahaha, bravo! Retko postena poruka. Upravo najveci zagovornici pojedinih aparata su novopeceni vlasnici istih. Znas ono, moj aparat je najbolji, moj auto je najbolji... I tesko moze neko da se suprotstavi tome. Primer je i ova tema gde treba da se govori o Canonu S5, a ono ...Cast ozbiljnim poznavaocima fotografije i aparata, koji posteno iznesu svoje misljenje o nekom modelu.
[ Barboza @ 05.07.2007. 18:06 ] @
Mali off... Ovo me podsetilo na ono cuveno pitanje, zasto u albaniji svi voze mercedese? ;) Valjda mentalitet sirotinje, nema za kajanje i drugu priliku, nego daj ono sto provereno radi kod ostalih... i sto svi hvale.

[ mmilcic @ 05.07.2007. 18:26 ] @
Citat:
vlada01us: Primer je i ova tema gde treba da se govori o Canonu S5, a ono ...

Kako da govorimo o Canonu S5, kad ga nismo ni vidli uzivo, a kamo li uzeli u ruke. :) Chast izuzecima!
[ hjgf @ 05.07.2007. 21:55 ] @
jedan moj prijatelj kaze-kad hoces nesto da kupis ...kupi to sto zelis ne slusaj savjete prije kupovine i ne slusaj dusebriznicke komentare poslije kupovine ...
mislim da cu ga poslusati i zadrzati moj stari A-75 koji me jos uvijek ponekad iznenadi odlicnim snimkom sa skromnih 3,2 MP koji su nekada bili nedostizno nebo i svi bi svrsavali kad bi ga gledali u izlogu .....naravno sad ga gledamo prezrivo....hodacu ulicom i kad vidim dobar aparat kupicu ga ...kao i kad sam pazario A 75...(zena radi cijene dobila histericni napad).....hm... mislim da joj slijedi jos jedan
[ kobac66 @ 06.07.2007. 06:40 ] @
Citat:
hjgf:hodacu ulicom i kad vidim dobar aparat kupicu ga

A kako se to na ulici vidi koji je aparat dobar? ;)

[ broker @ 06.07.2007. 08:23 ] @
Citat:
hjgf: jedan moj prijatelj kaze-kad hoces nesto da kupis ...kupi to sto zelis ne slusaj savjete prije kupovine i ne slusaj dusebriznicke komentare poslije kupovine ...
mislim da cu ga poslusati i zadrzati moj stari A-75 koji me jos uvijek ponekad iznenadi odlicnim snimkom sa skromnih 3,2 MP koji su nekada bili nedostizno nebo i svi bi svrsavali kad bi ga gledali u izlogu .....naravno sad ga gledamo prezrivo....hodacu ulicom i kad vidim dobar aparat kupicu ga ...kao i kad sam pazario A 75...(zena radi cijene dobila histericni napad).....hm... mislim da joj slijedi jos jedan

Cuj, tesko da ce neko ovde da opljune A 75, a pogotovo ga nece pljuvati zbog rezolucije. Mislim, zar jos uvek nisu prosla vremena kada se za fotoaparat prvo pita koja mu je rezolucija?

S5 poredimo sa aparatima iz njegove klase, a prvi snimci pokazuju da je kvalitet slike losiji od jednu generaciju starijeg modela s6500fd.

Ne vidim drugi nacin da komentarisemo neki fotoaparat ako ga ne poredimo sa drugim fotoaparatima iz njegove klase cije su karakteristike dobro poznate tako da je sa njima moguce porediti.
[ hjgf @ 06.07.2007. 09:39 ] @
hodacu ulicom - to je bili figurativno ....a bas bi bilo dobro da nam prodavci daju po par dana aparat da ga isprobamo (naravno uz neku manju novcanu naknadu) pa da ga onda kupimo ili ne...kod sony-ja H9 odusevljava 3-ro incni lcd uz sve ostale atribute ....ali i canon 5-ca je jako dobar, a fuji se gura isto tu negdje.....hm....necu pogrijesiti ako pazarim bilo koji od ovih ...to znam sigurno....(to je ona setnja ulicom)
[ tarla @ 06.07.2007. 13:39 ] @
Citat:
hjgf: jedan moj prijatelj kaze-kad hoces nesto da kupis ...kupi to sto zelis ne slusaj savjete prije kupovine ....

Ovo ti pravi drug sigurno nece reci...

Glupost...
[ NShappy @ 06.07.2007. 16:48 ] @
Citat:
hjgf: jedan moj prijatelj kaze-kad hoces nesto da kupis ...kupi to sto zelis ne slusaj savjete prije kupovine...

Par puta kada sam tako postupio, za***'o sam se.
[ Zarko Silic @ 06.07.2007. 18:07 ] @
Citat:
hjgf: jedan moj prijatelj kaze-kad hoces nesto da kupis ...kupi to sto zelis ne slusaj savjete prije kupovine i ne slusaj dusebriznicke komentare poslije kupovine ...

To bi moglo i drigacije da se kaze:

Jedan moj prijatelj kaze kad hoces da se zenis ... zeni se sa onom sa kojom si nameravao i ne slusaj dusebriznicke savete ni pre ni posle ...

(ovde “prijateljski” saveti mogu biti i stetni )
[ hjgf @ 06.07.2007. 22:01 ] @
zaboravih da naglasim da aparat kupujem za izlet fotograafije, porodicna desavanja, i ono najvaznije za makro mod fotografije od kojih mislim da napravim hajde recimo malu izlozbu radova ....nemojte nikom reci...pssssst .koji aparat ste probali za makro mod i kakva su vasa realna i nerealna saznanja ....eto cisto da se sve prouci pre (zenidbe) kupovine
[ guru @ 08.07.2007. 15:22 ] @
Fuji S6500 je najfotografskiji i najupotrebljiviji aparat u klasi i jeftiniji je od S5, tako da stvarno ne vidim nikakvu dilemu.
[ hjgf @ 08.07.2007. 22:19 ] @
dali ima stabilizaciju slike ,,,,na ivici sam kupovine odkad sam procitao test o s 6500
[ Sasa_NS @ 08.07.2007. 22:25 ] @
Nema.
[ stealth167 @ 16.07.2007. 02:16 ] @
ma kupi Fuji S6500fd (i trazi obavezno tripod na poklon), pa kad pozelis da iskoristis 10x zum, a ti rasklopi tripod ko coek i slikaj....
ili pa ako bas i ne izlazis nocu da bi slikao crne macke Canon S3 IS ti je bolja varijanta
:)

salim se. nisam ja nikakav strucnjak za fotoaparate. i sam sam se dvoumio oko ova dva, pa sam otprilike takav zakljucak doneo citajuci forum i gledajuci test fotografije...

A da bacas novcic?
[ stealth167 @ 16.07.2007. 02:19 ] @
Da, Canon S3 IS a ne S5, jer je to isti aparat kome su dodane 2 opcije (1. face detection 2. 200 Eur vise)
[ kobac66 @ 16.07.2007. 06:57 ] @
Gledam pre neki dan emisiju o IT tehnologijama i tu i test digitalnih aparata.
Jos bih im nesto i poverovao da S5IS nisu nazvali S 51 S. ;)
Svako danas radi takve emisije.

[ crnibombarder @ 30.07.2007. 07:46 ] @
Evo i DPreview je uradio test za Canon S5is,pa mozete pogledati aparat iz njihovog ugla,i procitati zakljucak.
http://www.dpreview.com/reviews/CanonS5is/
[ tarla @ 30.07.2007. 19:17 ] @
Zakljucak je "promasaj kao kuca velik.... "

ko ima para za bacanje neka izvoli.... Za one koji malo vise vole svoj novac tu je nikad bolji Fuji...
[ crnibombarder @ 31.07.2007. 19:44 ] @
Ako pazljivo procitas test, S5is je na kraju u zakljucku dobio ocenu - preporucen, sto uopste nije lose.
Ne slazem se da je aparat poptuni promasaj, i svakako ce imati svoje kupce.
Nemam nameru da otvaram vecitu temu - prepucavanje Fuji vs Canon.
[ bgd.srdjan @ 01.08.2007. 11:52 ] @
evo i primera fotografija sa S5.. ako mi neko kaze sta im nedostaje svaka mu cast...
ako nam treba aparat za profesionalnu upotrebu onda treba pricati o nekim drugim modelima,a ako zelimo lepe i kvalitetne fotografije,ako zelimo sacuvati uspomene u video formatu , pritom ne nositi mnogo glomaznu opremu sa sobom onda je S5 ispunio zadatak.
http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/page21.asp
[ hjgf @ 01.08.2007. 13:15 ] @
mislim stvarno mi nije jasno.......ima ljudi koji su se izgleda navukli na to da sve sto novo izadje iz it industrije moraju da popljuju....ali bas sve ...neki dan citam da ce fuji da izbaci aparat sa 8 MP i imace IS .....kad evo ti ovih po forumima ...oni vec znaju da to nece moci da funkcionise sa 18 x zumom te da to vise nije taj CCD i da ce to da bude sranjiije od digitalca....napominjem da ce aparat biti dostupan tek u septembru...idu tako daleko da im smeta niska cijena od 450 dolara tj. sumnjivo im je ...itdmmmja licno vidim i na holivudsim filmovima jeftinim i skupim ako se treba pojaviti u sceni neki aparat onda je to obavezno nikon ....mislim sranijje jer znamo za jos par igracaka isto dobrih...moj je sud sljedeci ....sve kuce se trude da naprave sto bolji aparat ...naravno postoje klase... pa izvolite...nijedna kuca ne ide na to da jednom kupite njen proizvod i da se pokajete...ustvari ne idu na to da vsa prevare ...nije im u interesu...samo je nasa subjektivnost na testu a ne njihovi aparati....
[ xigma @ 01.08.2007. 14:23 ] @
Po meni, od ultrazumova na prvom mjestu je Fuji S6500, izdiže se iznad ostalih modela zbog kvaliteta slike, visokog iso-a, 28mm i manuelnog zuma. A na drugom mjestu su Canon S3/S5 i Panasonic FZ8, zbog dobre optike, stabilizatora i velikog otvora blende u tele poziciji.
To što neki model ima 28 mm samo po sebi nije prednost.
[ NShappy @ 01.08.2007. 17:39 ] @
Citat:
hjgf:...moj je sud sljedeci ....sve kuce se trude da naprave sto bolji aparat ...

Ovo baš i nije tačno. Kada samo pomislim šta bi moglo da se napravi a niko nije napravio....
Sve kuće se trude da naprave gamu aparata sa kojom će zaraditi što više para. Neke to nekada dobro procene a neke ne.
[ guru @ 02.08.2007. 14:17 ] @
Citat:
crnibombarder: Ako pazljivo procitas test, S5is je na kraju u zakljucku dobio ocenu - preporucen, sto uopste nije lose.
Ne slazem se da je aparat poptuni promasaj, i svakako ce imati svoje kupce.
Nemam nameru da otvaram vecitu temu - prepucavanje Fuji vs Canon.

Mozda zato shto pojma nemash o fotoaparatima i shto si prodavac ?
[ bgd.srdjan @ 02.08.2007. 14:49 ] @

Tema je bila Canon S5 , test i misljenja kako o testu tako i modelu koji se tek pojavio.
Sve sto si izjavio odnosi se na hvalisanje Fujija 6500 fd ( koga imam i mislim da je fenomenalan ),ali to nije tema...

Guru da bi rekao nekome da nema pojma ,mislim da trebas biti jako dobro potkovan znanjem iz oblasti o kojoj se govori, zato bi voleo da cujem neko tvoje konkretno misljenje o S5? (kvaliteti,mane...)
Moj brat hoce da ga kupi , pa bi nam svaka informacija strucnih ljudi dobro dosla.
unapred hvala!
[ gosha @ 02.08.2007. 19:46 ] @
S obzirom da je zainteresovan da ga kupi jedini razlog da izabere njega u odnosu na S3 jeste mogucnost eksternog blica.
Znaci ako nece kupovati eksterni blic mislim da je to bacanje 100 i kusur evra u vodu.

Citat:
guru: Mozda zato shto pojma nemash o fotoaparatima i shto si prodavac ?

http://www.dpreview.com/reviews/canons5is/page20.asp

Poz. Gosha
[ crnibombarder @ 02.08.2007. 19:56 ] @
Sve je vec receno ;-)
[ hjgf @ 02.08.2007. 22:28 ] @
jedno obicno pitanje ....trazim obican, prost odgovor ,,,hocu li se yayebati ako zaista kupim fuji 6500 neka odgovori neko ko ga koristi duze vrijeme i nek procita moje namjere sa fotografijom....gore spomenuto....hvala potencijalnom postenom i nicim isprovociranom odgovaracu
[ broker @ 02.08.2007. 22:39 ] @
Neces...

... a mozda i hoces.

SVe to zavisi za koju ti namenu treba fotoaprat.
[ hjgf @ 03.08.2007. 00:21 ] @
zaboravih da naglasim da aparat kupujem za izlet fotograafije, porodicna desavanja, i ono najvaznije za makro mod fotografije od kojih mislim da napravim hajde recimo malu izlozbu radova ....nemojte nikom reci...pssssst .koji aparat ste probali za makro mod i kakva su vasa realna i nerealna saznanja ....eto cisto da se sve prouci pre (zenidbe) kupovine
[ broker @ 03.08.2007. 09:09 ] @
Za makro bi ipak bilo bolje da se odlucis za DSLR sa odgovarajucim mocnim staklima.

Gledaj ovako: s6500fd je namenjen vise naprednim fotografima li ce za te porodicne fotke itekako dobro da odradi posao. Pitanej je samo d ali je neophdon da kupuje tako skup fotoaparat za tu namenu.

Sto se tice makro rezima, ne zanimam se nesto mnogo pa nisam mnogo ni probavao ali po karakteristikama, recimo nema makro od 0 cm (mada ne znam kome to treba) a objektiv mu je itekako dobar tako da ces verovatno iz njeg amoci da izvuces maksimum koji se moze ocekivati u toj klasi.
[ mare05 @ 03.08.2007. 17:04 ] @
pa evo recimo ja imam fuji 6500 i 2 closeup sociva hama od +3.mogu fine makro slike da se sa tim naprave ali to ti je cisto da vidis sta je otprilike solidan makro.reflex je reflex
[ hjgf @ 03.08.2007. 19:54 ] @
mislim da taj makro mod necu nono-stop imati na umu.....samo 50-tak probranih skljocanja...za izlozbu lokalnog karaktera koja ce da posluzi vise tome da se ljudi namame da kreativnije skljocaju...sto se tice ostalog mislim da ovaj fuji zavredjuje moju paznju i da ce opravdati pare koje dam za njega ....mislim treba biti svjestan da uvijek ima bolje od boljeg....tj. trka u IT industriji za nas sa balkana izgleda kao da gledamo ponovljeni snimak jucerasnje utakmice i da bude gore znamo da smo izgubili 4:0 a ipak ocajnicki navijamo za nase ....hocu da kazem trebamo znati koliko su nam duboki-plitki dzepovi....fuji ima ok. cijenu