[ SpeedFreak @ 28.06.2007. 14:12 ] @
Problem se javio poslije update-a koji sam uradio juce. Nisam update-ovao Ubuntu oko 20-tak dana i juce ih je odradio 59. Izmedju ostalog instaliran je i kernel 2.6.20.16-generic (bio je .15). Danas sam pokusao da boot-ujem Windows, ali mi grub prijavljuje gresku:

Code:
Invalid or unsupported executable format.

i kad pritisnem bilo koji key vrati me na izbor u grub-u. Upalio sam Ubuntu, ali mi link za hda1 (win particija) nije bio na desktop-u. Probao sam da ga mountujem, ali javlja sljedecu gresku:

Code:
$mount -t ntfs /dev/hda1 /media/hda1
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1,
    missing codepage or other error
    In some cases useful info is found in syslog - try
    dmesg | tail

dalje:

Code:
$dmesg | tail
[   238.600000] cramfs: wrong magic
[   238.600000] VFS: Can't find an ext2 filesystem on dev hda1.
[   238.652000] NTFS-fs warning (device hda1): is_boot_sector_ntfs(): Invalid boot sector checksum.
[   238.656000] NTFS-fs error (device hda1): read_ntfs_boot_sector(): Primary boot sector is invalid.
[   238.656000] NTFS-fs error (device hda1): read_ntfs_boot_sector(): Mount option errors=recover not used. Aborting without trying to recover.
[   238.656000] NTFS-fs error (device hda1): ntfs_fill_super(): Not an NTFS volume.
[   247.544000] NTFS-fs warning (device hda1): is_boot_sector_ntfs(): Invalid boot sector checksum.
[   247.544000] NTFS-fs error (device hda1): read_ntfs_boot_sector(): Primary boot sector is invalid.
[   247.544000] NTFS-fs error (device hda1): read_ntfs_boot_sector(): Mount option errors=recover not used. Aborting without trying to recover.
[   247.544000] NTFS-fs error (device hda1): ntfs_fill_super(): Not an NTFS volume.

Zna li neko u cemu je problem? Imam nekoliko vaznih stvari na Win particiji koje nisam backup-ovao, pa mi je stalo nekako da ih izvucem.
[ Džeronimo @ 28.06.2007. 14:54 ] @
Probaj sa LiveCD-om. Pokreni Ubuntu s LiveCD-a, pa vidi da l' Ubuntu vidi tu particiju.
[ fade @ 28.06.2007. 15:06 ] @
I ja sam imao takav problem sa jednom particijom,u pitanju su bili bad blocks i kada se nasilno ugasi racunar,superblocks postane necitljiv i particija se ne moze mount,dok se npr iz windowsa sa ext2fs pluginom ta particija citala,i linux je mogao citati particiju dok je bila fat32 ,ali windows nije mogao.Ja bih odradio #badblock /dev/hda1 zadnji_sektor prvi_sektor, pre toga #fdisk -l da vidis pocetni i krajnji sector za tu particiju. Da sam mozda u pravu dokazuje
Code:
238.656000] NTFS-fs error (device hda1): read_ntfs_boot_sector(): Primary boot sector is invalid.

A particiji bi verovatno bez problema mogao da pristupas iz nekog windows-a,ne skodi da probas.
[ SpeedFreak @ 28.06.2007. 19:54 ] @
@Dzeronimo: radi meni Ubuntu, ja sve ovo radim iz njega. Problem je u particiji...

@fade: ne prepoznaje mi ovu komandu badblock...
[ fade @ 28.06.2007. 21:51 ] @
Pa dobro ,greska u kucanju,komanda je badblocks.
[ SpeedFreak @ 28.06.2007. 22:02 ] @
Ukapirao sam to u medjuvremenu, ali opet ne radi. Ta komanda mi ne izbacuje output uopste
[ fade @ 28.06.2007. 23:00 ] @
Po tvom odgovoru vidim da si se potrudio da procitas man badblocks... Mozda da probas badblocks -v /dev/hdaxx ... i dobijes malo vise opisa sta se desava...
[ SpeedFreak @ 02.07.2007. 15:28 ] @
Nema bad blockova. Pokusao sam i repair sa windowsovim cd-om da uradim, ali on mi samo da konzolu, a u win-u se bas i ne snalazim u konzoli. Pokusao sam nekoliko komandi iz help-a, ali nisam imao mnogo uspjeha. C: particiji ne mogu ni da pristupim, kaze da postoji greska. Pretpostavljam da bi pomoglo ako se nekako moze popraviti MBR sekcija na particiji, ali sumnjam. Sacekacu jos do jutra odgovore, a onda cu morati format...
[ rj444 @ 02.07.2007. 19:48 ] @
Cekaj, cekaj sa tim formatom.
Probaj da nadjes na netu program Partition Table Doctor.
Instaliraj ga na neki drugi racunar, kod nekog drugara npr. i napravi boot disketu. Onda pokusaj sa njim da popravis particije. Meni nije do sada omanuo.

Pozdrav
[ fade @ 02.07.2007. 21:06 ] @
MBR mozes popraviti sa windows install diskom,udjes u repair konzolu i kucas fixmbr,mada mislim da to nije to,i da ,ovim gubis lilo ili grub sta vec taj tvoj distro ima,pa ga moras reinstalirati.
[ jorganwd @ 02.07.2007. 21:53 ] @
Citat:

Code:
$mount -t ntfs /dev/hda1 /media/hda1
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail

To znaci da ti hda1 ne postoji, ili da je zavedena u kernelu pod drugim imenom. Meni je Solaris recimo hdb4 a prepoznaje je kao hdb7. Znam i zasto, jer sam petljao sa particijama lijevo-desno pa sam zakomplikovao malo :)
Pogledaj slucajno da ti nije HDD primary-slave ili slicno? Ako je primary slave onda nije hda1 vec hdb1, secondary master=hdc1, secondary slave=hdd1... Brojka oznacava redni broj particije.

Mountujes particiju sa:
Code:
mount /dev/hdx1 /mnt/hdx1 -t ntfs -o umask=0222

Umjesto ovog x stavi ovo gore spomenuto vec, a umjesto mnt stavi gdje ti odgovara da ti stoji particija.

Hajde isprintaj nam sta kaze:
Code:
dmesg | grep -i hda:

pa redom umjesto a, stavi b,c,d

MBR mozes popraviti komandom iz root-a
Code:
/sbin/lilo
[ vejin @ 02.07.2007. 22:56 ] @
Ja sam do particija dosao sa ovim programom

Ntfs-config