[ slacker @ 03.07.2007. 07:44 ] @
Ukratko, novosti su:
- kernel 2.6.21.5
- X11 7.2.0
- KDE 3.5.7
- XFce 4.4.1
- HAL automounting

Slackware Release Announcement:
http://www.slackware.com/announce/12.0.php
[ fade @ 03.07.2007. 07:52 ] @
A ja cekao oktobar kao svi ostali,pre neki dan procitah izasao RC1,a sada vec izbacili stable...
[ tarla @ 03.07.2007. 09:35 ] @
ja sam ocekivao jos koju RC verziju ali pohvalno je da se nesto radi ...

Javljam utiske ubrzo...
[ m1k1 @ 03.07.2007. 09:44 ] @
Upravo skidam DVD preko torrenta.

Jedva čekam da ga probam.

Citat:
fade: A ja cekao oktobar kao svi ostali,pre neki dan procitah izasao RC1,a sada vec izbacili stable...

Bio je i RC2
http://distrowatch.com/?distribution=slackware

Ni ja nisam očekivao da će izaći ovako brzo.

[ anon139614 @ 03.07.2007. 14:26 ] @
Iznenadili su me. Prosle godine ako se nevaram bilo je 5rc verzija, a sad 1,2, pa kraj.
Svaka im cast nadam se da cu nekako doci do DVD-a da ga probam.
Ljudi vi koji prvi probate javljajte utiske, da mi sa losim vezama mozemo bar da se divimo novoj
verziji dok je ne nabavimo.
Pozdrav svim Slackware-asima.
[ slacker @ 03.07.2007. 16:38 ] @
Ma Patrick je pričao prije dosta vremena da će biti 11.1 pa se izgleda odustalo od toga pa sad eto izašao 12
[ Srđan Pavlović @ 03.07.2007. 21:48 ] @
Javite samo jel kod 12-ice radi odmah mis u X-u ili ce ta sramota sa naterivanjem misa da radi u X-u i dalje da traje... :)
[ slacker @ 03.07.2007. 22:20 ] @
Pa, ako koristiš Slack onda si znaš namjestiti i miš u X-ima ;)
[ tarla @ 03.07.2007. 22:49 ] @
To mi ide na zivce. Vrhunac mazohizma...
[ ljubak @ 04.07.2007. 01:57 ] @
Citat:
Kernel-1: Javite samo jel kod 12-ice radi odmah mis u X-u ili ce ta sramota sa naterivanjem misa da radi u X-u i dalje da traje... :)

Citat:
tarla: To mi ide na zivce. Vrhunac mazohizma...

Ne, vrhunac mazohizma bi bio da moraš da instaliraš ceo X server, ovako imaš samo da ukucaš pet karaktera u konfiguracioni fajl. Stvarno ne vidim šta je tu teško.
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2007. 09:39 ] @
Ma sve je to OK, ali da se automatski ne prepozna najobicniji ps2 mis
u 21 veku je malo mnogo, za nesto sto ce biti verzija 12 :)
Znaci, prelazim na slack ako ne budem i misa morao da konfigurisem.
Dakle, mazohizam moze, ali u granicama normale.
[ Miroslav Strugarevic @ 04.07.2007. 09:42 ] @
Meni je Slackware bio zanimljiv u početku ali kasnije kada shvatiš koliko nedostataka Slackware ima onda se lepo oprostiš od njega i pređeš na Gentoo, CentOS ili Debian. Mene baš zanima kako bi neko ko održava nekoliko desetina servera na Slackware-u radio update software-a?
[ slacker @ 04.07.2007. 13:35 ] @
Slack je uvijek bio za hobiste, zato se uostalom nikad nije ni komercijalizirao ;)

Nego ... kad smo već kod Debiana i ostalih, kakva su iskustva sa "slapt-get"-om?
[ m1k1 @ 04.07.2007. 14:18 ] @
Citat:
slacker:
Nego ... kad smo već kod Debiana i ostalih, kakva su iskustva sa "slapt-get"-om?

Pre nego što sam počeo da koristim Slackware koristio sam Debian, tako da mi je slapt-get prilično pomogao.

Čak i sada kada se mnogo bolje snalazim u Slack-u neki put pokrenem slapt-get.

Naročito je dobar ako želiš da tvoj Slack bude uvek updated.
[ slacker @ 04.07.2007. 14:49 ] @
Ja isto s Debiana :D. Znači pouzdano radi? Nema bugova?
[ m1k1 @ 04.07.2007. 15:15 ] @
Ja nisam naišao na bugove.
Ne znam što se toliko dvoumiš.
Skini i isprobaj, ako ti odgovara super ako ne možeš i bez njega.

Pozdrav
[ Srđan Pavlović @ 04.07.2007. 19:32 ] @
Jedno pitanje - posto mi uskoro stize ADSL, a hteo bih da probam sa 12-icom kako ide,
interesuje me da li se Slack pomocu tih alata koje ste pomenuli moze podesiti da sam
skida updateove za sve zivo kada vidi da ima novija verzija necega negde na serveru i da
tako sam odrzava sistem azuriranim sto se tice novih verijza programa?
Znaci tipa kazes mu jednom na sta sve da "pazi" i zaboravis na updateovanje toga?
[ m1k1 @ 04.07.2007. 20:39 ] @
Citat:
Kernel-1: Jedno pitanje - posto mi uskoro stize ADSL, a hteo bih da probam sa 12-icom kako ide,
interesuje me da li se Slack pomocu tih alata koje ste pomenuli moze podesiti da sam
skida updateove za sve zivo kada vidi da ima novija verzija necega negde na serveru i da
tako sam odrzava sistem azuriranim sto se tice novih verijza programa?
Znaci tipa kazes mu jednom na sta sve da "pazi" i zaboravis na updateovanje toga?

Naravno da može ali ne kroz GUI nego uz malo skriptovanja.
[ anon139614 @ 05.07.2007. 21:20 ] @
Evo uspesno sam izvrsio install slack-a 12.0. Sto se tice novosti tu je gomila novijih paketa,
Sve radi kako treba. Inace nije nista sad posebno nova verzija i to je to.
[ HOKUM @ 06.07.2007. 01:23 ] @
sve je to super,nego reci ti nama radi li scroll na misa odmah,ili ne...ako ne radi onda me ne interesuje nista :D
[ anon139614 @ 06.07.2007. 06:11 ] @
Pa slusaj verovatno da ne radi, bar je to kod mene slucaj bio(morao sam rucno da podesim). Ali svako ko je ikada probao Slackware zna da
je to distribucija koja zahteva dosta muke i podesavanja.
[ slacker @ 06.07.2007. 07:52 ] @
Testirao sam i ja malo. Nije mi se dalo petljati sa particijama na X2 mašini pa sam ga stavio na Sempron 2500 konfiguraciju. Sistem je brz, osobito pod XFCe-om, meni samo kretanje kroz desktop djeluje brže nego kod 64-bitnog Debiana na 2.8Ghz X2 sa 4Gb rama i custom kernelom. Praktički zadnje verzije svega. Probao sam malo i slapt-get (kao repozitorij sam dodao i linuxpackages.net) i to radi. Doduše, nema milijun paketa kao kod Debiana. Inače svaki put kad izađe novi Slack obavezno instaliram i nadam se da će me držati kao nekad 8.1 ili 9.1 ... i drugi dan ga obično pregazim Debianom ;).
[ ljubak @ 06.07.2007. 09:12 ] @
Citat:
HOKUM: sve je to super,nego reci ti nama radi li scroll na misa odmah,ili ne...ako ne radi onda me ne interesuje nista :D

Hajde ti nama reci lepo koje su uopšte tvoje pobude da koristiš Slack? Mislim pošto ti je jako bitno da li ti OS prepoznaje ili ne prepoznaje scroll miša out of box. Nemoj pogrešno da me shvatiš ali za takve poput tebe postoji gomila drugih distribucija, jednostavnijih (Ubuntu, Kubuntu, PCLOS).
[ tarla @ 06.07.2007. 10:43 ] @
nemoj da me ko pogresno razumije ali mislim da je to sa scroolom bas debilno... Mislim ljudi 21 vijek je odavno poceo... Ko jos ima zivaca da iz verzije u verziju radi iste stvari...

Ja sam ga juce instalisao (DVD izdanje) i to je i dalje Slack kakav je bio. Noviji paketi i sta ja znam. Instalacija identicna, ovo ono.. Napredak je 0 bambija.

Inace mislim da slack ostaje samo dobra platforma za neke nove distribucije i da polagano gubi korak sa ostalim debian i rh based distribucijama. I sama Slack zajednica je sve manja.. Evo i slackware.co.yu nije godinama osvjezen (najnovija verzija 10.0)

Ono sto mene izbija kod novijih linuksa je sto nema terminal ikonice na dekstopu... Pa nije Vista majku mu...

Inace vrijedi razmisliti o migraciji na Centos recimo. Sve pohvale za novi 5.0
[ ljubak @ 06.07.2007. 11:50 ] @
Citat:
tarla: nemoj da me ko pogresno razumije ali mislim da je to sa scroolom bas debilno... Mislim ljudi 21 vijek je odavno poceo...

Pa ako bolje razmisliš i nije debilno. Ako se vratimo na ono da je Slackware veoma fleksibilan (može da se podesi i kao server - web, mail itd. i kao desktop i ko zna šta još) sistem za entuzijaste (podesiš sve sam - kao kad kupiš DFI ploču), stvari postaju jasnije.

Recimo da ti Slackware na nekoj mašini radi kao fajl server. Zar ima potrebe da koristiš skrol na mišu?

Citat:
tarla:Ko jos ima zivaca da iz verzije u verziju radi iste stvari...

Recimo napraviš skriptu koja ti završi posao.

Ono što mene čudi u svemu ovome je da svi znaju sa kakvom filozofijom Slackware dolazi i da ako im ista ne odgovara slobodno mogu u moru distribucija da izaberu onu koja im odgovara. Ipak mnogi bi voleli da imaju Slackware ali da to ne bude baš Slackware.

Poruka je jednostavna ko hoće Slackware na svom sistemu neka prihvati pravila igre sa kojima isti dolazi i tu je kraj.
[ HOKUM @ 06.07.2007. 13:41 ] @
ajde ljubak ti meni odgovori koja je svrha toga da cika patrick GODINAMA nece da napravi ebeni scroll da radi odmah...reci mi jedan jedini razlog zbog kojeg scroll na ps2 misa ne bi trebalo da radi out of the box,nego bi ti trebalo da editujes txt fajlove da bi to proradilo?gdje je tu zdrav razum?da ne ugrozava slucajno stabilnost ili bezbjednost taj scroll?to sto kazes kako je slack takav,pa trebas da ga podesavas,itd...to je glupava prica,da ti servirano i zapakovano kernel,programcice,graficka okruzenja,package manager,i svasta nesto,a indijanac nije u stanju da napravi scroll da odmah radi,ali mu radi svasta drugo odmah...tvoja prica da je slack takav da bi ga svako podesavao kako hoce ne stoji,da je tako milion drugih stvari bi podesavao,prije nego taj scroll...nego je to bezobrazluk njegov,ja evo 6 godina koristim linux,i svih tih 6 godina me nervira sto nece scroll da napravi,a koristio sam slackware 3-4,i ne pada mi na pamet da ga koristim vise,pored svih ostalih sjajnih distribucija koje postoje,i na kojima scroll radi fino...detalji su sada to sto odvaja jednu distribuciju od druge,a slack je samo sa tim scrollom zasluzio minus koliko ekvator dug...uostalom jel iko poznaje nekog ko ima mis sa scrollom,ali mu smeta taj scroll,pa je na svom OS-u iskljucio scroll,ili je uzeo slackware BAS ZATO STO TAMO NE RADI SCROLL? :rolleyes:
[ Srđan Pavlović @ 06.07.2007. 13:53 ] @
Jednog lepog suncanog dana cika Patrik je citao neki PDF citav dan i SKROLAO
do iznemoglosti, posto je taj PDF bio verovatno neki Gospodar prstenova ili nesto slicno. Dakle zacitao
se covek i kada je posle 29 sati primetio da ga boli prst od SKROLOVANJA. A bas je tih dana pisao modul
za ps2 miseve, i odlucio da njega srednjak vise nikada ne boli. Tako smo dobili jednu od najboljih distribucija
linuksa, verzija 12 (dvanaest) u kojoj imas problema sa mozda najkomplikovanijim
i najsofisticiranijem ulaznim uredjajem koji se zove mish i za koji verujem da bih posle
3 sata citanja nekog prirucnika mogao sam napisati drajver. Mozda na kraju to i uradim.

HAPPY /ETC/*.* EDITING! :)
[ ljubak @ 06.07.2007. 16:17 ] @
Citat:
HOKUM: ajde ljubak ti meni odgovori koja je svrha toga da cika patrick GODINAMA nece da napravi ebeni scroll da radi odmah...reci mi jedan jedini razlog zbog kojeg scroll na ps2 misa ne bi trebalo da radi out of the box,nego bi ti trebalo da editujes txt fajlove da bi to proradilo?gdje je tu zdrav razum?da ne ugrozava slucajno stabilnost ili bezbjednost taj scroll?to sto kazes kako je slack takav,pa trebas da ga podesavas,itd...to je glupava prica,da ti servirano i zapakovano kernel,programcice,graficka okruzenja,package manager,i svasta nesto,a indijanac nije u stanju da napravi scroll da odmah radi,ali mu radi svasta drugo odmah...

Da si lepo prošitao ono što sam napisao ne bi trošio prste na ovakav odgovor. Hajde razmisli malo bolje, a što bi morao da omogući da skrol radi odmah? Prosto Pat nema nikakvu obavezu da ovo uradi, niti je ikad obećavao da će ovo uraditi kao i gomilu drugih stvari koje se danas smatraju za standard. Prosto Slackware je njegov projekat. Uzmi ili ostavi. Niko te ne tera da koristiš Slackware. To je poenta ove priče. Ljudi se žale kako Slackware ima zastareo paket menadžer, skrol ne radi out of box itd. Ali i dalje ih niko ne tera da ga koriste i koliko vidim malo nas ga uopšte koristi. Tako da ne vidim razlog za prigovore, ako ne koristiš slek šta te onda briga što su stvari postavljene kako jesu?

Citat:
HOKUM: tvoja prica da je slack takav da bi ga svako podesavao kako hoce ne stoji,da je tako milion drugih stvari bi podesavao,prije nego taj scroll

Evo primera da nisi dobro pročitao šta sam napisao. Nisam napisao da ga podešava svako jer Slackware nije za svakoga, nego sam napisao "podesiš sve sam" što znači da Pat nije pravio nikakve pretpostavke šta će krajnjem korisniku odgovarati pa mu je ostavio da taj posao odradi sam, ako zna. Ako ne zna ima Ubuntu, Kubuntu, PCLOS itd.

Citat:
HOKUM: nego je to bezobrazluk njegov,ja evo 6 godina koristim linux,i svih tih 6 godina me nervira sto nece scroll da napravi,a koristio sam slackware 3-4,i ne pada mi na pamet da ga koristim vise,pored svih ostalih sjajnih distribucija koje postoje,i na kojima scroll radi fino...detalji su sada to sto odvaja jednu distribuciju od druge,a slack je samo sa tim scrollom zasluzio minus koliko ekvator dug...uostalom jel iko poznaje nekog ko ima mis sa scrollom,ali mu smeta taj scroll,pa je na svom OS-u iskljucio scroll,ili je uzeo slackware BAS ZATO STO TAMO NE RADI SCROLL? :rolleyes:

Ne nije njegov bezobrazluk, njegov je projekat tako da sa istim može da radi šta mu je volja. Ako ti se sviđa super, ako ne traži dalje.

Ponoviću još jednom. Ljudi niko vas ne tera da koristite Slackware i uglavnom ga i ne koristite sem nekolicine. Onda stvarno ne vidim razlog da se žalite što nešto ne radi out of box. Uostalom ako vam je ovo jako bitno onda imate Windows tamo sve radi out of box.

[Ovu poruku je menjao ljubak dana 06.07.2007. u 18:16 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao ljubak dana 06.07.2007. u 18:17 GMT+1]
[ fade @ 06.07.2007. 16:36 ] @
Ako vam se ne svidja slackware,onda probajte slack/390 http://www.slack390.org/ ,mozda na njemu radi scroll,pa ce onda da vam padne veliki teret sa nebesa jer imate slack based distro,a i scroll radi out of the box...Jeej nema vishe mucenja u xorgu i dodavanja ZAxis mapping... ili kako vec ide ta cuvena linija.Slackware je takav,njemu je installer na nivou distro-a iz 2000-e godine,njenu ne radi sve out of the box,uz njega nije dosadno jer nece sve uvek da proradi iz prve.Mislim, pogledajte samo installer koji koristi ncurses ,a vi pricate o glupom mishu.Jednostavno,da je njima do toga ,to bi uradili,mozda to namerno ostavljaju da podstaknu koristnike da googlaju,da pitaju ,da steknu naviku da malo koriste taj svoj linux i u konzoli...
[ minikola @ 06.07.2007. 17:01 ] @
Hm (u vezi rada klice na misu, tj skrol tockica itd.) Da li se neko

mozda zapitao da to da li skrol na misu nije problem distribucije nego

paketa od kojih se distribucija sastoji. A slackware se upravo cvrsto

drzi toga da uglavnom u sebi sadrzi ciste pakete kakve isporucuju

razvojni timovi. Dakle, mis ko mis, to bi trebalo da je stvar X-windows

sistema, u ovom slucaju X.org, pa zasto onda ne predloziti njima da "mis

odmah proradi kako treba na svim masinama na kojima radi X". Dakle, i na

PPC i na HP RISC masinama i na SPARC masinama i na x86/x86-64 masinama.

Da ne bude zabune, ja isto mislim da je glupo da misonja ne radi odmah i

to sto X podesavanja to ne odrade odmah sama ali to ,kad se gleda iz

Slackware ugla, nije ploblem slacka. :)
[ Mitrović Srđan @ 06.07.2007. 20:02 ] @
@minikola
Pa i FC , ubuntu itd koriste xorg pa jel imaju taj problem?

Citat:

takav,njemu je installer na nivou distro-a iz 2000-e godine,

Pre bih rekao 1990 god :)
[ slacker @ 06.07.2007. 23:29 ] @
... i šta mu fali? Jedan od najboljih i najjednostavnijih linux installera, da ne kažem najbolji. Uostalom, ne bi tolike godine ostao takav da ne valja.

Konfiguracijski fajl X-a na svakoj distri po defoltu drugačije izgleda tako da svi nešto petljaju po njemu, kao uostalom i po svemu drugome. Patrick ne dira stvari ukoliko ih zaista ne treba dirati i vjerujem da je defoltna konfiguracija X-a takva kakvu je Xorg projekt zamislio. Kao što je već netko rekao, kome je teško dodati jednu liniju u xorg.conf ... ili uopće očekuje od linuxa da mu sve bude servirano, bolje da ga ne koristi. Sa svakom distribucijom ima posla i čačkanja po konzoli i konfiguracijskim datotekama, nije Slack nikakav izuzetak. A malo koji GUI alat odradi posao na zadovoljavajući način, osobito kad je konfiguracija X-a u pitanju. Zato imaš hrpu dječurlije po forumima koji pitaju kako na Ubuntu promijeniti rezoluciju ili im ne radi refresh ekrana na željenoj frekvenciji isl.
[ Srđan Pavlović @ 07.07.2007. 05:10 ] @
Rad u grafickom sistemu se zasniva na koriscenju misa. Onda nisu trebali ni X da stave u distro ako ne misle
da obezbede ono najosnovnije. I nemojte se samo drzati skrola. Ja sam probao da istaliram Slack 11
i sa testing i sa huge26s kernelom, ni posle jednog nije radio mis u X-u po defoultu. Znaci ne samo skrol,
nego mis uopste. Bez obzira koji bih izabrao sa liste ponudjenih. Dakle, Slackware jeste odlican i ima
svoju svrhu, ali nemojte ici u drugu krajnost i braniti ga argumentima koji nikako nisu na mestu.
Da li bi ga branili i da kojim slucajem moras da unosis u neki konf. fajl i svaki taster na tastaturi, posto
su posle instalacije oni pobrkani? Znaci zapitajte se gde je zapravo granica vaseg mazohizma koja nema mnogo
veze sa zdravim razumom.
Neko rece da je to stvar X-Orga a ne Slacka kao distribucije. To bi mozda bilo istina da se na dobar operativni
sistem gleda kao na gomilu elemenata nabacanih zajedno na jedan DVD. Medjutim, ti elementi trebaju biti dobro
povezani i u skladu jedan sa drugim, da bi to licilo na nekakav OS. Ova opaska nema veze sa misem nego samo
na to gledanje na Slack gde "je sve neizmenjeno i ostavljeno tako kako je zamisljeno". Jednostavno ako
sklapas neki sistem stvari se prosto ne nabacavaju.
Da ne bude pogresno shvaceno, Slack je verovatno odlican sistem koji otvara velike mogucnosti da se
podesi po ukusu korisnika koji to zna da uradi. Samo, ovu banalnost sa misem ne treba tu ukljuciti, to je bila citava
poenta pominjanja misa uopste.

[Ovu poruku je menjao Kernel-1 dana 07.07.2007. u 07:16 GMT+1]
[ slacker @ 07.07.2007. 07:21 ] @

očito onda nisi instalirao module s tim kernelom
[ Mitrović Srđan @ 07.07.2007. 08:13 ] @
SLack je samo za geekove i one koje bas bas imaju vreme da izgube na njemu.
Kada sam bio mlad i zelen takodje sam obozavao slack (moj prvi distro sa kojim sa
ozbiljnije imao posla) i nikada mi nije bilo tesko da rucno namestim sve. Obozvao
sam taj geek-console style slacka. Ali danas prosto nema se vremena za tako nesto.
[ vladared @ 07.07.2007. 08:26 ] @
imao sam i ja taj problem i rešenje je bilo da u module.confu samo komentarisan modul za ps2 miš dekomentarišeš i restartuješ sistem i voula.
I bez obzira na sve to i ja smatram da je Slack malo prešao u zonu mazohizma, ne zbog toga što treba da nameštaš i konfigurišeš ručno, nego zato što BAŠ SVE moraš da nameštaš i konfigurišeš ručno. Ipak mislim da nije opravdanje tipa znao si i sam šta uzimaš. Sve je više programa u svakoj distribuciji, sve je više potreba za dodatnim konfiguracijama, pre ili kasnije ako se ne modernizuje u tom smislu da ipak neke stvari koje su normalne budu odmah iskonfigurisane automatski posle instalacije, ostaće bez ljudi...
[ fade @ 07.07.2007. 09:51 ] @
Niko ne tera ljude da ga koriste,tako da ne znam zasto se zalite,ako vam je zapelo za scroll i to sto vam odmah ne dize X po defaultu,ili sto da bi se masina sama gasila moras odkomnetarisati apm u /etc/rc.d/rc.modules itd itd onda koristite Ubuntu ili tako neki lepi distro na kome sve radi,sve je lepo,i onda dodjite i pitajte kako se kompajliraju programi iz source-a, ili kako da "instaliram modem".To navodim jer je o tome pisano x puta i previse dobro objasnjeno, i uglavnom korisnici koji imaju taj distro to i pitaju,jednostavno su previse lenji da bace 2 min na pretragu ili da probaju da sami urade nesto,ne daj boze da uzmu da procaitaju INSTALL fajl sto im dolazi uz taj paket sto ne mogu kompajlirati...Mozda jeste u neku ruku mazohizam vama sto ste navikli na gui,ali se nivo znanja znatno poveca uz koriscenje slack-a.
[ vladared @ 07.07.2007. 11:12 ] @
Ivane ne generalizuj stvari. Dakle ja mogu da ti kažem i kako se kompajlira i kako se svuče i RUČNO podešava source za kernel pa se potom instalira i gu GRUBU namesti kao defaultni kernel za dizanje. Slack sam u predhodnoj firmi držao kao servere 3 godine, kod kuće 2 godine, posle toga sam kuči koristio Gentoo i moja izjava uopšte ne odražava moje znanje.
Kada kažem da je pomalo mazohistički, nekada je Slack dolazio na 1 CDu, sada na 1 DVDu, uskoro ko zna na čemu sa koliko programa. Ako baš sve ostaviš da krajnji korisnik konfiguriše, onda nikada nećeš navući kritičnu masu korisnika koji bi ti pomogli da koliko toliko razvijaš tu distribuciju jer jednostavno većina korisnika nije dovoljno IT obrazovano da radi takve stvari i neinteresuje ih. Ako želiš da sam nešto radiš niko ti to ne brani, ali isto tako moraš da pratiš tržište jer će te vreme pregaziti i više nikome nećeš biti zanimljiv!
[ japan @ 07.07.2007. 11:56 ] @
popularnost i masovna upotreba nikad nisu bili cilj slackware-a. ja sam ga koristio zato sto je bio distro of choice na mom faxu, i hvala im na tome ;)
[ anrxc @ 07.07.2007. 12:09 ] @
Velika vecina Slackware korisnika su oni sto ga trose godinama, da povucem paralelu s tim vasim misevima; mis se podesavao 199neke i nikad vise za 80-90% Slackera, tj. ako se, jer opet barem pola tih korisnika su oni sto imaju server/e ili kompletne farme.

Zasto danas scroll ne radi? Podrazumjevani Slackware runlevel je 3, zar to ne govori sve.

fade Slack390? Da imam nekakav mainframe scroll bi mi bio zadnji na pameti :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Z/Linux

[ anon139614 @ 07.07.2007. 12:24 ] @
Cemu tolika buka oko Slackwae-a i schroll-a. Ko zeli da koristi slack i ko u njemu vidi nesto noramalno neka ga koristi, a ko ne neka se ostavi slack-a.
Ja sam pre jedno 2 godine instalirao SUSE mislim da je 9 na 5cdova. Sta jest jest imao je gomilu software-a ali na pentiumu III 1.0GHz i 256mb rama radio je ko traktor, a slack 10.2 sam instalirao na cell466. sa 128mb rama i radio je bolje nego taj svemoguci SUSE koji sve sam podesi i sta ti ja znam..
Tako batalite se svadje oko skrola i ostalih gluposti.
I sto neki kazu da je slack za geekove, ja se ne bi slozio, jer ja tu ne spadam a koristim slack od 10.2 verzije.
i zadovoljan sam s njim i necu ga menjati
[ HOKUM @ 07.07.2007. 13:24 ] @
ne znam jeste li primijetili da je slackware nekada bio glavni,i da je vecina ljudi koristila njega...a onda vremenom udio slackware korisnika je padao,a rastao ovih sto koriste debian i redhat,i naravno njihove klonove...sad jedva iko koristi slackware,pogledajte distrowatch uostalom...ja mislim da nije slucajno sto je od nekadasnje glavne distribucije postao marginalna distribucija za koju svi govore da je dobra NEKAD bila,i tako to...ja se bas pitam zasto je to tako...sumnjicim onaj scroll da je odgovoran :) slackware je postao smece poluupotrebljivo za bilo koga ko ne zeli da ostavlja veci dio zivota na konfigurisanje OS-a,kojeg u stvari ne bi ni trebao da konfigurise previse,nego da mu odmah lijepo radi,da bi on mogao da se bavi drugim stvarima,precim od toga...OS nije sam sebi svrha,nego je to stvar koja ne bi trebalo da vas ometa i oduzima vam vrijeme,dok radite na compu sta vec zelite...taj djavolji scroll,toliki idiotizam ostaviti to da se konfigurise,da je to show...
[ fade @ 07.07.2007. 15:48 ] @
A to sigurno nema nikakve veze sa tim sto je pre par godina linux koristio uglavnom high end user koji je isti koristio i na poslu,a ovih godina se to menjalo,previse windows korisnika je nagrnulo na linux ,i naravno na distro-e koji su isti kao windows,sve gui,next next,finish i gotovo.Konzola sluzi jedino za apt-get i to je to.To je bilo i za ocekivati jer se linux sada cesce koristi kao desktop ,nego kao nesto drugo...Lepo je anrxc rekao,nije dzabe slacku init 3 po defaultu,zna se za sta je on napravljen,i koja mu je svrha.
[ vladared @ 07.07.2007. 16:48 ] @
Šta će mu onda uopšte X-server, KDE okruženje, programi za gledanje firmova, slušanje muzike, gledanje slika.. kada se zna koja je njegova namena??? Nije tačno da je slack-ova namena korišćenje samo za servere, jer da je to samo namena nikada ne bi postojalo gore navedeno. Dao bog kompletan server se održava iz konzole i za više nema potrebe. Da li ste primetili da se pojavila gomila distribucija specijalizovanih za servere, koji furaju potpuno drugu foru (od recimo RHELa i CentOS, do Ubuntu servera). Da li ste primetili da su svi oni namenjeni za servere, ali konfiguracija osnovnih stvari, tastatura, miš i tome slično prođe za 1 minut? Svi se oni dalje podešavaju iz konzole, ali ih to nije sprečilo da to urade?!?

Voleo, sam i verovatno još uvek volim slacka, jer predstavlja jednostavnost i brzinu,ali ako se svi okrenu drugim distribucijama slackware će prestati da postoji. Ne koristim ga ne zato što je komplikovan za konfigurisanje (za razliku od nekih koji misle da se salckware uvek treba podešavati greše - dovoljno je samo jednom i onda radi dokle god ne crkne sama mašina), nego jednostavno put me je naveo na druge staze. To što ga volim ne čini me slepim da ne primetim da samo pre recimo 2 godine su se utrkivali oko slacka! Da li ste primetili da su svi vikali kako jedva čekaju 11, čekali, odbrojavali nedelje, dane, sate .. kada će se pojaviti? I šta se onda dogodilo??? Pogledaj malo linux forume i videćeš da su gotovo svi ti koji su vikali kako umiru za slekom sada na nekom drugom sistemu (najčešće Debianu koji je samo koji mesec mlađi od gore pomenutog)? Da li Vam to nešto govori?!? Da li vam govori nešto da kada se čekao Slack 11 do njegovog pojavljivanja na jednom drugom forumu je bilo napisano preko 20 strana, dok za 12 su skromno napisali prvi post tek kada se pojavila?!?

Ne bi želeo da vidim slack na onim silnim granama koje pokazuju razvoj linuxa kao granu koja je izumrela, ali ako se nešto ne promeni upravo će se to dogoditi. Mislim da je to i sam Pat uvideo, jer ne vidim razlog za tako brzo pojavljivanje 12 sa sve najnovijim paketima, jer do sada je slack "furao" samo proverene, a KDE 3.5.7, XOrg 7.2, kernel 2.6.21-5 spada u i te kako taze, toliko taze da se još farba oseća na njima! Verovatno će još biti promena u slacku koje će neke boleti, ali će biti život za njega. Što se mene tiče, vratiću ga na svoju mašinu i voleti kao ranije, ALI...
[ caiser @ 07.07.2007. 17:54 ] @
Slackware za server? Nocna mora.

Ne pamtim kada sam zadnji put video to cudo na nekom serveru. A jos interesantnije, ne pamtim kada sam zadnji put video oglas za posao a da se trazi poznavanje Slack-a. To valjda govori dovoljno.
[ fade @ 07.07.2007. 21:33 ] @
Nisi video Slackware za server, a gde se to serveri vide kazi mi da i ja znam,ili mozda nmapujes svaki sajt koji posecujes da vidis sta koristi...Ja sam imao vds pod slackom, a i vidjao sam shellove,sta je tu cudno ne bih znao.Poznavanje slack-a za posao,pa pazi ovako,to je tako apsurdno kao da si rekao :"Ja nisam nigde video da za posao traze poznavanje windows xp-a ali da je SP1" ,ja samo kazem da ces na njemu nauciti mnogo vise ,sto ce ti posle koristiti ako budes jurio neki posao koji ce od tebe traziti malo bolje poznavanje Linux-a.Na kraju , slack je distro kao i svaki drugi,svi se oni pomalo razlikuju,ali u osnovi isti sistem,tako da ti je to malo glupo.Niko vas ne tera da ga koristite.
[ minikola @ 07.07.2007. 21:40 ] @
"Mitrović Srđan" wrote:

Citat:

@minikola

Pa i FC , ubuntu itd koriste xorg pa jel imaju taj problem?

Nemoj po meni molim te, ja sam na Sleku odrastao manje-vise a Ubuntu (i

Kubuntu i Xubuntu) nista ne fali i koristim ga na radnom stolu. :) slek

ima svoje prednosti i nije sistem od juce, tako da.. 2 reda u

podesavanjima i nek ide zivot. Zato je Slek-slek a Ubuntu-Ubuntu :)
[ minikola @ 07.07.2007. 21:46 ] @
Ljudi moji, da Slekver nije to sto jeste, ne bi opstao do danasnjeg

dana. Dakle to je stabilno, to radi i radice dugo vremena. Uporedite ga

sa Debianom itd. Znaci ima distribucija koje su osnovne i na koje se

ugledaju druge/novije/prilagodjene novim generacijama korisnika. Slekver

je jedna od takvih starih, stabilnih distribucija sa svim svojim

prednostima i manama.
[ daemon @ 07.07.2007. 23:39 ] @
Ja sam na slacku 11 i jedva cekam da probam 12. A to za misa i ostala podesavanja pa i nije problem kad znas sta gde i kako da podesis. Nema razloga da se prepirete, ko voli super, ko ne ima druge distroe i to je to...Pozz
[ caiser @ 08.07.2007. 07:03 ] @
Citat:
fade: Nisi video Slackware za server, a gde se to serveri vide kazi mi da i ja znam

Serveri mogu da se pogledaju u serveri sali, 24/7.

Citat:
Poznavanje slack-a za posao,pa pazi ovako,to je tako apsurdno kao da si rekao :"Ja nisam nigde video da za posao traze poznavanje windows xp-a ali da je SP1" ,ja samo kazem da ces na njemu nauciti mnogo vise ,sto ce ti posle koristiti ako budes jurio neki posao koji ce od tebe traziti malo bolje poznavanje Linux-a.

Pogledaj malo oglase za posao na Monster-u ili Seek-u. Zaprepastices se kako svi oglase za Linux navode ili Red Hat ili Debian. Cuvenog _samo_za_server_ Slackware-a nema nigde.

A primer Slack admina koji je naucio "mnogo vise" je i lik koji je mrezu na Red Hat-u podesavao preko rc.local zato sto nije nasao /etc/rc.d/rc.inet1.conf.
[ darkGoxy @ 08.07.2007. 09:49 ] @
Ovo se pretvorilo u diskusiju o tome da li Slackware valja ili ne. Neko je cak napisao da je Slack smece zbog cega ostro protestujem.
Svi koji koriste slack, znaju zasto ga koriste: brz je, stabilan i prilagodljiv. Svi koji ne koriste slack, znaju zato ga ne koriste i tacka. Meni se licno svidja sto nije sve podeseno, jer ostavlja mnogo prostora da prilagodim sistem svojim zamislima i za to mi nije potrebno vise od jednog popodneva, tako da su price o provodjenju pola zivota modifikujuci skripte neopravdane. To ne znaci da cu zauvek koristiti samo slack, koristim i ubuntu i mandrivu, mada mi generalno smeta distro sa bezbroj wizarda koji ne urade ono sto ocekujes od njih.
[ jorganwd @ 08.07.2007. 11:53 ] @
Citat:
darkGoxy: Ovo se pretvorilo u diskusiju o tome da li Slackware valja ili ne. Neko je cak napisao da je Slack smece zbog cega ostro protestujem.
Svi koji koriste slack, znaju zasto ga koriste: brz je, stabilan i prilagodljiv. Svi koji ne koriste slack, znaju zato ga ne koriste i tacka. Meni se licno svidja sto nije sve podeseno, jer ostavlja mnogo prostora da prilagodim sistem svojim zamislima i za to mi nije potrebno vise od jednog popodneva, tako da su price o provodjenju pola zivota modifikujuci skripte neopravdane. To ne znaci da cu zauvek koristiti samo slack, koristim i ubuntu i mandrivu, mada mi generalno smeta distro sa bezbroj wizarda koji ne urade ono sto ocekujes od njih.

Tacno tako. Sto se vise OS prilagodjava ljudskim (citaj: lijenim) potrebama, to je slabiji, sporiji, pun rupa i ne odradi svoj posao kako valja. Na kraju pobudali i treba mu fresh reinstall. Ne kazem, ima tu dosta i vrlina, ne trebas da se peglas oko depedencija i raznih stvari. To mi se desavalo recimo sa SuSE (nekoliko verzija), Windows (bilo koja verzija) itd, zato sam presao na Slack. Sta mu podesis to ce da radi dok ne crkne masina. Istina je, da treba nekoliko debelih sati podesavanja svega i svacega pri prvoj instalaciji, ali to radi posle besprekorno. Ako nema neki paket za slack, instaliram iz rpm-a, malo izmjenim skripte da radi i tacka. Ni jednom se nije desilo, kao sa ostalim distribucijama, da ne znam zasto nesto ne radi.
Slackware je najprostiji linux distro koji postoji.
Neko je rekao da ko nauci Red Hat naucio je Red Hat, a ko nauci Slack naucio je linux, sto je ziva istina! Sa slacka je vrlo lako preci na neku drugu distribuciju, a to najbolje znaju slakverovci :)
Zato bih prije zaposlio nekog (da mi treba inzenjer/tehnicar na redhetu recimo) ko zna i koristi slack nego taj isti distro. Korisnici Slackware-a poznaju linux u dusu bolje nego ijedan korisnik drugog distro-a...
[ w3bl0rd @ 08.07.2007. 12:01 ] @
Ja sam koristio Slackware od 10ke preko 10.2 na 11 i postao sam razočaran... ne zbog toga što sve sam treba podešavati to mi opće nije bio problem nego paketi su bili jako jako zastarjeli sad razumijem ja politiku slacvka da sve mora biti extra stable ali staviti nutra paket stari 2 godine a u međuvremenu je izašlo već 5 novih stable verzija mislim bezveze...
[ fade @ 08.07.2007. 12:13 ] @
Citat:
caiser: Pogledaj malo oglase za posao na Monster-u ili Seek-u. Zaprepastices se kako svi oglase za Linux navode ili Red Hat ili Debian. Cuvenog _samo_za_server_ Slackware-a nema nigde.

A primer Slack admina koji je naucio "mnogo vise" je i lik koji je mrezu na Red Hat-u podesavao preko rc.local zato sto nije nasao /etc/rc.d/rc.inet1.conf.

A ta server sala je za nekih stotinak ozbiljnih hosting firmi,pa ono ,imas masu distro-a? Ma daj,pa naravno da ce se koristiti samo jedan distro,nece imati 50 razlicitih.
Kao sto postoji taj "neki lik" sto podesava mrezu preko rc.local,tako postoji i red hatovao koji pravi istu neku glupu gresku,ali ipak ,mreza radi ,zar ne ? Da li bi taj red hat mogao da uradi isto na slacku?
[ caiser @ 08.07.2007. 12:34 ] @
Buhahaha... nasao si gde ces da trazis server sa Slackom. Hosting se radi iskljucivo na Red Hat-u. Vrlo mali broj Debian i Gentoo.

FYI, odrzavam servere 10+ ogromnih francuskih kompanija. Od Linux servera postoji samo Red Hat, and nothing but the Red Hat.

Citat:
fade: Da li bi taj red hat mogao da uradi isto na slacku?

Naravno, ali nije to poenta. Poenta je tvrdnja koja se fura ovde da "Ko zna Red Hat, zna Red Hat. Ko zna Slackware, zna Linux." Linux distribucije su slicne samo zbog kernela koji koriste, sto se ostalog tice kao da su u pitanju razliciti OS-evi. Alati poput ifconfig-a, netstat-a, grep-a, tar-a, etc, postoje svuda - ali se podesavaju na drugaciji nacin. To bi bilo isto kao kad bi neko rekao "Ko zna HP-UX zna UNIX." Smesno.
[ jorganwd @ 08.07.2007. 13:20 ] @
Nije smijesno. Zalosno je kad vidis linux/unix administratora sa radnim iskustvom kako ne zna da doda default gw u konzoli, da koristi sed i grep i tako neke osnovne stvari. Zbog toga sto je naucio da koristi yast, yum itd. a kad padne gui onda ga cudo nadje.
[ caiser @ 08.07.2007. 13:42 ] @
Yast postoji i u konzolnoj varijanti, tako da gubitak X-a ne sprecava nekog da doda default gw preko istog. :) A kakve veze ima yum sa temom? :)
[ vladared @ 08.07.2007. 14:20 ] @
Citat:
jorganwd: Nije smijesno. Zalosno je kad vidis linux/unix administratora sa radnim iskustvom kako ne zna da doda default gw u konzoli, da koristi sed i grep i tako neke osnovne stvari. Zbog toga sto je naucio da koristi yast, yum itd. a kad padne gui onda ga cudo nadje.

čekaj, a po čemu gw ne zna da podesi iz konzole onaj koji radi pod RHELomili pod nekom drugom distribuciojom, a slakovac zna? ispadne da ovi samo se koriste iz x-a što nije tačno. recimo kada instaliram server jedna od prvih stvari koje gasim je X.
yast kao što kolega kaže može da se koristi i pod konzolom i pravi administrator ne zavisi od njega, ali ako ga ima pri ruci možda ga i koristi za neke sitnice. sve je to stvar percepcije i znanja.
yum nema veze sa pričom, ali baš ni najmanje.
[ jorganwd @ 08.07.2007. 14:42 ] @
Mislio sam prvenstveno na konfiguraciju, pa onda editovanje, instalacija, updateovanje itd. Kazem da se desava, ne kazem da neko ko je rh admin da nema pojma, vec da ima dosta slucajeva onih gore navedenih. Mada, to je od osobe do osobe na kraju krajeva. Ali ostajem pri misljenju da ljudi koji koriste slack mnogo bolje poznaju linux, sto bi se reklo u dusu, nego ostali.
znam da postoji yast u konzolnoj varijanti, samo sam dao malo glup primjer.
[ anrxc @ 08.07.2007. 18:21 ] @
The Slack World donosi Slackware 12 review http://slackworld.berlios.de/2007/slackware-12.0.html
Got Slack? :)
[ chupcko @ 08.07.2007. 18:26 ] @
Malo je diskutabilno da se prica o tome sta je bolje, lepo je da je slack opstao do sada.

Ja licno cu i dalje da na svom kucnom racunaru imati slack (dok jednog dana ne sakupim taj chupix :))) ), a na serveru red hat.

Zasto slack na kucnom, pa zato sto volim da se mucim i da lepo nagrnem editorom na sve zivo, ne volim automatizam, uostalom da zelim sve automatski uzeo bi vistu.
Zasto red hat na na serveru, zato sto mi tako kaze gazda :).

E sada da li ja mislim da nesto bolje znam zato sto koristim slack, to je dosta diskutabilno, i uostalom kome se ne svidja sto glupi slack ne prepoznaje scrolla za glupog misa, neka sedne i napravi neku skriptu i posalje je patriku. Mrzim gotovane koji bi sve na gotovo :).
[ HOKUM @ 08.07.2007. 18:36 ] @
ja sam gotovan ako zelim u 2007 godini da mi mish radi kako je zamisljen i napravljen,tj da mu rade dugmici i scroll?posto ti nisi gotovan zali se patricku da ti iskljuci misa,da ti radi samo tastatura,pa da moras da editujes nedje nesto da bi ti mis proradio,posto samo slabicima treba mis,a pravim muskarcima ne treba,nego ce oni editovati nedje nesto,ako zele mis,mada naravno ne zele,to je za mlakonje...koju pricu pricate,svasta...
[ chupcko @ 08.07.2007. 19:09 ] @
Pa koj ce ti onda slack, instaliaj nesto drugo i eto , radiiiiiiiii mis.

Covek ovako zamislio slack, oces neces, niko te ne tera. Nigde ne pise da moras i ti da instaliras isti, imas barem izbor od iha haaaaaaaa distribucija.

Uvek su me nervirali ljudi koji drugima pricaju kako treba da izgleda njihova usluga. Umesto da budu do neba zahvalni sto je neko to sakupio za njih, ali ne, oni pljuju.

Uostalom i sam kazes, godina 2007, instraliraj vistu, i ne smaraj postene ljude kojima nije tesko da stalno nesto edituju i igraju se. To je moj izbor i niko nema prava da kaze kako sam ja glup zbog toga :).
[ Nic0 @ 08.07.2007. 19:18 ] @
jojojoj... koristim slack od 10-ke i preporucam da oni koji nemaju nakon instalacije cjeli dan vremena za konfiguraciju svega i svacega u konzoli i terminal work... bolje da instaliraju ubuntu,suse itd...

iako prije ili poslje vecina slackera prode na debian kao ja ili jos bolje (ja sam cak i na lappya instaliro ubuntu koji mi se inace bas i ne svida, al me proslo to da gubim vrijeme na gluposti i mrdanje puno po terminalu)...

ne znam ko je napiso , al slack je bas ono... da nakon instalacije ko da si opet krenuo od nule, vecina toga kaj zelis da ti radi treba podesiti i misim da je to ok...

a oni kojima nije niti slackware dosta za crckanje po terminalu i gubljenje vremena :D :D :D za njih ima raznih BSD-eva (koji nisu linux!) al su za najvece geekove heheh
[ ljubak @ 08.07.2007. 19:20 ] @
Citat:
HOKUM: ja sam gotovan ako zelim u 2007 godini da mi mish radi kako je zamisljen i napravljen, tj da mu rade dugmici i scroll?posto ti nisi gotovan zali se patricku da ti iskljuci misa,da ti radi samo tastatura,pa da moras da editujes nedje nesto da bi ti mis proradio,posto samo slabicima treba mis,a pravim muskarcima ne treba,nego ce oni editovati nedje nesto,ako zele mis,mada naravno ne zele,to je za mlakonje...koju pricu pricate,svasta...

Pa u Slackware-u miš i radi kako je zamišljen, ne vidim problem. Evo ja upravo skrolujem ovu stranicu. :)

Prijatelju, tebi ako se ne sviđa kako podešen dolazi Slackware (ili šta god ti se na njemu ne već ne sviđa) ne moraš da ga koristiš. Ali govoriti kako je besmisleno što Slackware ne zadovoljava neke (nečije) standarde je nepromišljeno (da se ne izrazim grublje). To kako podešen, organizovan, itd. Slackware dolazi je stvar ukusa. Nekoga ga voli a neko ga ne voli, kao što si mogao da vidiš u ovoj diskusiji.

Koliko ja vidim ovde je problem (kao što sam jednom već naveo) to što bi mnogi hteli da furaju Slackware kod sebe (ovde bi trebali da se zapitaju, a zašto?) ali kada bi neko mogao da odradi konfiguraciju umesto njih. Lepo sam već jednom rekao Slackware nije za svakoga, ali pri tome nisam mislio (niti sam rekao) da smo mi koji koristimo isti genijalci a da su svi ostali mentalno zaostali. Ne. Prosto neko ga voli a neko ga ne voli, nekome je udoban za rad a nekome nije. Kraj.
[ anrxc @ 08.07.2007. 19:27 ] @
Citat:
Nic0: iako prije ili poslje vecina slackera prode na debian kao ja

Jel to neki statisticki podatak? Ili je to neka kul ljestvica po kojoj se penju pingvini?
Uostalom ti si na Slackware vlak zakasnio 10 godina, kako bi ti znao gdje idu divlji slackeri :)

Citat:

BSD-eva (koji nisu linux!) al su za najvece geekove heheh

Da, bit ce da je ljestvica... Ima ovdje neki Plan9 korisnik da mu odmah sagradimo oltar? :)
[ rodsmirnoff @ 08.07.2007. 19:35 ] @
Ko voli Slackware 9 10 11, neka skine i instalira 12.0, ko ne voli, neka ne ocekuje nista novo i ne trosi reci!

Sve to KDE3.5.7, xorg... kernel2.6.21.5 bla, bla... To ne radi tako kao sto pise!!!

To je podeseno kao kernel 2.4, kde 3.2 i ti se muci i podesi da radi kao sto bi trebalo!!!

Automount, skrol na misu... to ce biti default 2017 godine u junu mesecu!!!

Zalosno je sto se ovo zove Slackware12.0, ovo je Slackware11.1

Zato ako ne volite muljanja i podesavanja ne kacite se sa slackware-om!!!
[ HOKUM @ 08.07.2007. 19:53 ] @
ja sam ga (slackwarea) koristio tri godine,jer mi se cinjeo dobrim,i nisam znao za bolje,tj nisam znao koliko je debian dobar.eto toliko o tome.i onaj sto kaze da mis radi u slacku kako treba...radi,ali kad prvo podjes na internet,procitas uputstvo kako da ti proradi scroll,pa editujes taj fajl...jos jednom,CEMU TO SLUZI,da se moraju tako banalne stvari podesavati...i opet pitam,poznajete li nekog u galaksiji ko ima scroll na misu,ali mu smeta,pa ga je iskljucio?
[ maksvel @ 08.07.2007. 20:09 ] @
Hehe - stvarno neki hoće previše - da skroll radi out-of-the-box
A, opet, ako je za server, može i bez miša, zar ne?
Nego, da se ova tema premesti na Advocacy, da se nakratko prekine monotonija Lin vs. Win?
[ Mitrović Srđan @ 08.07.2007. 20:24 ] @
Na vrlo poseban nacin cenm sto je slack takav godinama ;-)
Bar ne jurca za trzistem i sl kao ubuntui i sl njesra. No dobro
ako cemo pravo slack nije namenjen za obican narod , zar ne :)
[ ljubak @ 08.07.2007. 20:28 ] @
Citat:
HOKUM: ja sam ga (slackwarea) koristio tri godine,jer mi se cinjeo dobrim,i nisam znao za bolje,tj nisam znao koliko je debian dobar

Znači u ovome je problem. E prijatelju ja sam Windows koristio petnaest godina dok mi se nije smučio. Onda sam prešao na Slackware. Ali ja ne idem po Windows forumima da smaram ljude kakvo je to đubre itd. Naprotiv, mišljenja sam da kome odgovara i treba da ga koristi. Meni više ne odgovara.

Citat:
HOKUM: onaj sto kaze da mis radi u slacku kako treba...radi,ali kad prvo podjes na internet,procitas uputstvo kako da ti proradi scroll,pa editujes taj fajl

I to čitanje uradiš jedanput u životu. Sigurno nisi pri svakoj sledećoj instalaciji ponovo jurio po internetu kako se podešava skrol.

Citat:
HOKUM: CEMU TO SLUZI,da se moraju tako banalne stvari podesavati...

Pa očigledno služi nečemu čim ima ljudi koji ga koriste kao takvog.
[ rodsmirnoff @ 08.07.2007. 20:29 ] @
Od svih Linux-a Slackware je stvarno najstabilniji i najbrzi, na neki nacin i najjednostavniji!!!

Nije tesko editovati tekstualni fajl i snimiti i da nesto radi...

Ali ako 95% korisnika to mora da radi uvek kada instalira, moze da se stavi da tekstualni fajl bude prilagodjen tim 95% korisnicima jer to ne narusava ni stabilnost ni brzinu!!!

Neko mozda voli da udje u auto kroz prozor, a ne da otvoti vrata. I sad nas 95% moramo da ugradjujemo bravu da bi usli u auto, i onda se javi neko i kaze zar je tesko ugraditi bravu!!! A ta brava ne narusava ni aerodinamiku i ne utice na snagu i brzinu auta!

Zalosno je sto Slackware kao mozda najdolji Linux dozvoljava sebi stvari koje su resene 1997 a sada je 2007.

Kernel 2.6.21.5, a korisnici i dalje moraju da idu po forumima da bi im automount radio kako treba... a neki su to resili 2 godine pre...

Da nije tih glupih sitnica koje pocetnike odvracaju od Linux-a, Slackware tj. Linux bi imao bolju poziciju danas jer po brzini parira Windows-u, a po stabilnosti ostalim Linux-ima!

I neka neko kaze skrol ne radi zato i zato, automaount nije podesen zato i zato, kada svi "pametni" po forumu kao "cutite vi svi editujte ima to svoje razloge"!

Koji su to razlozi!!!

[Ovu poruku je menjao rodsmirnoff dana 08.07.2007. u 21:40 GMT+1]
[ strba @ 08.07.2007. 20:51 ] @
Ne znam za Vas, ali ja sam bio odusevljen kada sam posle kojekakvih suse-a, mandrake-a.. da ne sirim dalje probao spartansku :) distribuciju kooja me je odusevila brzinom i stabilnoscu... Nije mi bio problem da potrazim i podesim sve sto nije radilo kako treba..
mada je istina tada jesam imao vise vremena nego danas.. danas mi u nedostatku vremena take stvari smetaju i idu na zivce :((da ne bude shvaceno kao nesto protiv slack-a :) ..I da dodam.. jesam skinuo dvd, a od utorka sam na odmoru. pa cu nekako vec popuniti vreme dok ne zapalim iz Bgd-a :)

[Ovu poruku je menjao strba dana 08.07.2007. u 22:49 GMT+1]
[ ljubak @ 08.07.2007. 20:53 ] @
Citat:
rodsmirnoff: Ali ako 95% korisnika to mora da radi uvek kada instalira, moze da se stavi da tekstualni fajl bude prilagodjen tim 95% korisnicima jer to ne narusava ni stabilnost ni brzinu!!!

Jel' ovde misliš na 95% Slackware korisnika?

Ja se slažem da ako Patrick želi da privuče veći broj korisnika na svoj distro neke stvari treba promeniti iz osnova. Ali meni, a izgleda i dobrom delu Slackware korisnika odgovara kako stvari stoje sada. Naravno ako se odluče za promenu ispoštovaću je.
[ chupcko @ 08.07.2007. 21:12 ] @
Ma lepo je receno, ima nas koji volimo da koristimo slack :), zasto, pa eto smatram da sam veliki baja sto ja znam da namestim masinu kako mi odgovara a da nisam samo kliktao naokolo. Ima onih koji ne vole i to je lepo :). Sada kada bi neko nekoga terao da mora da koristi ..., to bi bilo lose, ali koliko vidim ovde postoji mala gomila ljudi koja voli da sve radi rucno, i sta je tu problem ? To sto neko to ne moze :), pa eto ima gomila distribucija, ja puno volim red hat na poslu, lupim jedno rpm -i i ne lupam glavu, pa ostatak vremena razmisljam kako da nesto instaliram na slack-u. Sve ima svoje "trziste", kome se ne svidja, neka uzme daljinski i promeni kanal :). A da ovo nije televizija , i ovde ne placas za rts ... da da da, pa sta onda hoces ???? Da patrik ubaci neki automatizam da bi mogao i ti da instaliras slack i naokolo pricas kako si car, e ne mozeeeeeeeeeeee. lepo uzmi cat > file, pa udri :).

P.S. Pravi mangup ce da uradi to i sto sa cat /dev/urandom > file
[ anrxc @ 08.07.2007. 21:17 ] @
Mnogi ovdje sire FUD, ako ce diskusija ostati kvalitetna ovo mora prestati. Referirat cu samo na posljednju budalastinu.
Citat:
rodsmirnoff: Kernel 2.6.21.5, a korisnici i dalje moraju da idu po forumima da bi im automount radio kako treba... a neki su to resili 2 godine pre...

Slackware ima autofs (submount ili supermount... i ostala rijesenja nemoramo ni spominjati) odavno, ti si ocito DBus/HAL 'generacija' i nema nikakvog razloga da siris dezinformacije koje mogu potencijalne nove korisnike ove distribucije odvratiti od nje. To se odnosi i na sve ostale neznalice varalice ovdje.
[ ljubak @ 08.07.2007. 21:26 ] @
Citat:
chupcko: Ma lepo je receno, ima nas koji volimo da koristimo slack :), zasto, pa eto smatram da sam veliki baja sto ja znam da namestim masinu kako mi odgovara a da nisam samo kliktao naokolo. Ima onih koji ne vole i to je lepo :). Sada kada bi neko nekoga terao da mora da koristi ..., to bi bilo lose, ali koliko vidim ovde postoji mala gomila ljudi koja voli da sve radi rucno, i sta je tu problem ? To sto neko to ne moze :), pa eto ima gomila distribucija, ja puno volim red hat na poslu, lupim jedno rpm -i i ne lupam glavu, pa ostatak vremena razmisljam kako da nesto instaliram na slack-u. Sve ima svoje "trziste", kome se ne svidja, neka uzme daljinski i promeni kanal :). A da ovo nije televizija , i ovde ne placas za rts ... da da da, pa sta onda hoces ???? Da patrik ubaci neki automatizam da bi mogao i ti da instaliras slack i naokolo pricas kako si car, e ne mozeeeeeeeeeeee. lepo uzmi cat > file, pa udri :).

P.S. Pravi mangup ce da uradi to i sto sa cat /dev/urandom > file

Upravo tako. Bravo chupcko!
[ NenadSM @ 09.07.2007. 00:30 ] @
Ej ljudi nesto mi je cudno:
1. Masa ovih koji pljuju po Slacku nisu ga ni probali a lupetaju...
2. Svoje postove salju iz XP-a
3. Hoce sve na tacni...
...
Odgovori:
1. Prvo nesto probaj pa onda pricaj o tome. Slack je jedna od najboljih distribucija, a probao sam ih nekoliko, zato sto na 2 do 3 CD-a dobijes sve sto ti u stvari treba i nakon kratke instalacije radi...
2. Posto postove saljete iz Xp-a pretpostavljam da vam Net u linuxu i ne radi ( ne moze se namestiti bez kucanja u konzoli - make, make install, modprobe, insmod...)
3. Ako hocete da Vam je sve na tacni ondak se manite Linux-a i koristite nesto drugo, a mozda najbolje Sony PlayStation, Wii...

Rezime:
Bez muke nema podesavanja Linux-a, da moze da se podesi ( skoro sve) ja odgovorno tvrdim jer sam probao nekoliko distroa- Slack, Suse, Freespire, Knoppix, Fedora, Ubuntu, Debian, od kojih koristim ove OS-ove:
Na ovoj masini sa koje pisem imam:
Win Xp, OpenSuse 10.1, Debian 4
a na drugoj:
Win Xp, Open Suse 10.1
i sada skidam Slack 12 pa cu uglavitii njega...
Win Xp je na obe samo iz razloga sto jos uvek nisam pronasao sve programe koji mi trebaju za Linux a volim i coravom Gejtsu da otimam pare :):):)
Imam neka pitanja o Slacku 12
- koji je kernel po defaultu - pitam zbog wifi kartice jer mi ne radi pod 2.4 a probao sam kompajliranje 2.6 pa sam nesto debelo s..bo...
- koje cd-ove da skinem za samu instalaciju?
Pozzz.
[ vladared @ 09.07.2007. 05:01 ] @
Čimi mi se da vieš po defaultu nema 2.4 kernela, tako da se i kod slacka moraš oprostiti od tog kernela, a malo da se pomučiš da vidiš kako da podesiš pod 2.6 . to je čar slacka .
ja po defaultu skidam dvd... mislim da je to pametnije i brže.
[ maksvel @ 09.07.2007. 06:57 ] @
Citat:

Ej ljudi nesto mi je cudno:
1. Masa ovih koji pljuju po Slacku nisu ga ni probali a lupetaju...
2. Svoje postove salju iz XP-a
.......
2. Posto postove saljete iz Xp-a pretpostavljam da vam Net u linuxu i ne radi ( ne moze se namestiti bez kucanja u konzoli - make, make install, modprobe, insmod...)
....
Na ovoj masini sa koje pisem imam:
Win Xp, OpenSuse 10.1, Debian 4
a na drugoj:
Win Xp, Open Suse 10.1
i sada skidam Slack 12 pa cu uglavitii njega...
Win Xp je na obe samo iz razloga sto jos uvek nisam pronasao sve programe koji mi trebaju za Linux a volim i coravom Gejtsu da otimam pare

[ vladared @ 09.07.2007. 08:19 ] @
@nenadeSM
najgluplje je izvlaciti pretpostavke o necijem znanju i stanju njegove masine sudeci po deklaraciji koju ispise ovo cudo. to sto neko salje sa Windowsa XPa ne mora nista da znaci. ako bi tom logikom isli onda ni ti ne znas nista posto koristis "glupi" SuSe. Isto tako treba primetiti da na svakoj masini imas WindowsXP
[ fade @ 09.07.2007. 09:18 ] @
Popularan taj slekver sunce mu...I posle neko kaze da kad izadje nova verzija malo se o njemu pishe,ali ipak,kada pogledamo da ima 500+ distro-a,pa npr ,koliko se pishe o popularnom ubuntu-u,koliko se pisalo kada je izasao novi debian,bila je cela strana,mozda i dve...
[ cest @ 09.07.2007. 10:16 ] @
@"BABE"

Nije Slackware za vas, ni vi za njega:
Ko ne moze da pronikne u smisao da scroll na mishu ne treba ni da radi, neka trazi distro u kojem mu je sve jasno i drzi ga se "k'o pijan plota", a ostavi ovaj 'nedokuchivi' zaostali nama koji 'nismo za bolji' ;-)

Nemate vremena za xorgsetup? pa manje turjate nos u ovaj thread (off-topic ste...) pa cete imati odjednom citav zivot vremena za sve...
:-P

@"FACE"
:-P
Probao sam 12.0 i zapazio:
1. Glibc je 2.5.x i za 2.6.21.5-smp tako da ce threading (NTPL) raditi stabilnije sada.
2. default kernel je 2.6.21.5-smp (konacno) tako da ce komercijalni softveri imati bolje iskoricenje
3. dodate su stvari koje olaksavaju instaliranje komercijalnih RPM-ova od red-hat-a (vmware?)
4. init je unapredjen iz gorenavedenih razloga
5. X je 'sad s ljuljashke' pa ce vlasnnici Radeon9200 imati razloga za veselje (GLX?)
6. Dodat je HAL i D-Bus pa ce montiranje na KDE raditi 'out of the box' za korisnike koji su clanovi grupe 'plugdev' ??? ; ostavljen je pod '#' i entry u /etc/fstab za one koji tradicionalno montiraju CD ;-) (licno malo sam zbunjen ovim, ali cu probati da se naviknem...)
7. Apache je sada 'httpd' i (konacno) je 2.x.x zasluzio da bude u Slackware-u (jedva sam docekao), PHP je 5.2.x ( ). Patrikovi pakleti mi se vishe svidjaju od dosadasnjih zamena za ovo...
8. Dodata je podrska za Centrino wireless kartice...
9. Instalacija je po defaultu sa huge*.s tako da je minimalna sansa da 'odsecete granu na kojoj sedite' ako je root<>ext2 ...
10. Po defaultu nudi se USB-Flash recovery boot umesto venerichnog Floppy diska.
11. Poboljsana je podrska za instalaciju preko mreze...
12. Novi paketi (nezvanichni) su vec na http://www.slacky.eu i http://www.linuxpackages.net
13. Winmodem-i i dalje nisu podrzani nikako (i dalje google / wget / ./configure / make ...)
14. Novosti koje donosi 2.6.21.5 u smislu podrzanih uredjaja (softmac...) obradovace wireless korisnike
15. Vec sm se pitao da li cu da zamenim 64 X2 za neki Sempron 3800+, sada znam da necu
16. Firefox i Thunderbird su 2.0.0.4
17. Openoffice josh nije zasluzio mesto u Slackware stablu... (mladi - neozbiljni, sta ces ??? )
18. Nova igrica: knetwalk preporucujem ...

[ tarla @ 10.07.2007. 00:59 ] @
Neko je ovde spomenuo ... Prije kada se imalo vremena...

Isti slucaj kod mene...
[ HOKUM @ 10.07.2007. 02:47 ] @
@nenadsm
koristio sam slack 3 godine,i sve sto mi treba znam u njemu da namjestim,sve je to ok,ali koristim druge distribucije koje su sada bukvalno GODINAMA ispred slacka,sto se tice user friendlinessa,udobnosti koriscenja,updatea,upgradea,dodavanja novih programa,itd...krace receno koristim debian...ali probaj da mi objasnis zbog cega gubiti vrijeme na te stvari koje podesavas u slacku,a rade u svim drugim distribucijama odmah?btw ja koristim default fontove,podesavanja kdea/gnoma,default teme,boje,sve,pa cesto i wallpaper,jer ne volim da se bakcem oko tih NEBITNIH stvari....zbog cega bih gubio vrijeme podesavajuci scroll koji treba odmah sam da radi?imam preca posla stvarno...i jos jedna stvar...to sto pisem sa viste znaci da nemam pojma sta pricam,i da pricam gluposti,jel?
[ NenadSM @ 10.07.2007. 06:20 ] @
- Kao prvo ja nisam rekao da je bilo ko glup ili da nezna nista, nego mi je cudno da raspravljate o Linux-u a javljate se iz Win-a.
- Kao drugo svako moze sebi naci distro koji mu odgovara i koristiti ga.
- Ko je moj post shvatio kao uvredu to je njegov problem a ne moj....
- Slazem se da ima distroa u kojima je dosta stvari vec podeseno i ne treba gubiti vreme na podesavanje sitnica kao sto je mis, zvuk, automount itd., ali ima tu i jos problema:
- Kako cete to podesiti kod nekog drugog koji nema distro koji vi koristite ako ne znate rucno podesiti, jer za razliku od Win-a ovde je situacija da imate puno varijacija na istu temu ( uporedite slack,suse, debian, fedoru ..., svaki distro ima svoje nacine za resavanje tih problemcica...
Na primer Suse ima Yast u kome se podesi dosta stvari, a Debian ne pa nesto mozes podesiti samo kucanjem u konzoli...
Na jednom forumu vezanom za Linux sam za pitanje kako kreirati particije na hdd za instalaciju Linux-a ( u pitanju je dual boot Win Xp-a i Linux-a) u kome se covek zalio da mu je Linux( ne znam koji distro) pri instalaciji dao svoj predlog o rasporedu particija i taj isti covek je samo kliiktao Next i nakon toga su Win particije nestale ( obrisane), kao odgovor je dobio - NE KORISTI TU DISTRIBUCIJU VEC OVU DRUGU JER ONA TO LEPO ODRADI, a nije ni probao na manuel podesavanje partcija na hdd-u, opciju koju sam ja nasao na svakom od distroa koji sam probao.

[ vladared @ 10.07.2007. 10:40 ] @
@nenadsm
nenade, nomojmo sada da zamenjujemo teze. niko nije protiv toga da se podesavaju stvari iz konzole, ali trebalo bi razgraniciti sta se rucno podesava. kada sam ja zapoceo da radim sa linuxom tada sam mahao repom kada bi poterao x server, a mis i druge stvari su bili exluzivitet... kada je tako hajde da uzmemo onda svi mi t2 distribuciju pa da u principu sami pravimo novu distribuciju samo da bi bili super maheri u radu na racunaru. znanje se moze pokupiti na bilo kojoj distribuciji linuxa, ako si zainteresovan i to nema veze sa slackom!
[ SpasojeGredic @ 10.07.2007. 14:33 ] @
Ja ne znam o cemu pricate... na serveru ok, tezi update... ali kao desktop je meni savrsen. Namjestio sam sve prije godinu dana, i od tada nikakvu intervenciju nijesam imao na sistemu, sve radi savrseno, mnooooogo brze nego na "modernim" distribucijama. Tako da prica o "kad sam imao vremena", pada u vodu...
[ cest @ 10.07.2007. 15:39 ] @
Eh, opet ovi
dajte otvorite temu Debian vs. Slackware pa se tamo nadglasavajte, bre! :-/

Pa jel' vama jasno da sam "morao" da gledam pet (5) starna vasih te meni je ovo te... meni je ono... i da ne nadjem ni jedan red o Slackware 12.0 ???

(k'o babe na pijaci...)

Lepo vam kaze covek, ako NE MOZETE, nemojte barkati sa Slackware-om, 'ste nepismeni?

Nastavite li jos, odlazim i ja (zauvek), pa eto vam (z)elitesecurity, pa se naglabajte OT do mile volje!

Ne mogu da verujem?

BTW.
Tip:
root nije clan grupe "plugdev" pa je nakon dodavanja u grupu, potrebno uraditi logout/login da bi mogao i on (jadni root stari ) da monitra HAL-uredjaje

Jedva cekam da vidim sta nam je PV jos spakovao...
[ Kix @ 10.07.2007. 16:39 ] @
Probao sam slackware 12 rc1 i scroll na misu radi normalno znaci nema podesavanja i ostalih gluposti. Ali ono sto me je iznenadilo da mrezna kartica realtek 8130 nije prepoznata pa sam morao rucno da podesavam.
[ ljubak @ 10.07.2007. 16:44 ] @
Citat:
cest: Jedva cekam da vidim sta nam je PV jos spakovao...

Hajde, hajde pa prenesi utiske. Da znamo i mi ostali sta nas sve lepo ceka.
[ Mitrović Srđan @ 10.07.2007. 23:20 ] @
Verovatno isto ono sto Vas je cekalo u 11 tj nista posebno :)
[ Sir_Oliver @ 11.07.2007. 01:35 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Verovatno isto ono sto Vas je cekalo u 11 tj nista posebno :)

A ti si probao 11-icu?
[ cest @ 11.07.2007. 09:17 ] @
Citat:
Mitrović Srđan: Verovatno isto ono sto Vas je cekalo u 11 tj nista posebno

Nisthta, bash,...
Samo je hotplug napusten u korist udev-a sto je skratilo boot za dodatnih 5-7 sec. ;-), pod uslovom da se koristi 2.6 kernel...

Sto se tiche primedbi na 'zaostalost' Slackwarea, na kojoj distribuciji jos rade binarni paketi stari 3 do 5 (!) godina (9.2 -> 11.0)?

Kompatibilnost unazad jedan je od kljucnih momenata kod ove distribucije...

Sto se tice postepenog uvodjenja novina, gledao sam nekoliko puta kako 'velike' distribucije krvavo vuku prevazidjene tehnologije zbog medju-zavisnosti nastale u ranijim fazama uvodjenja iste, dok nije bilo jasno da li ce i koja metoda opstati (na primer dvfs/sysfs/procfs ili hotplug/udev/HAL)

Ali sto znam ja o tome... ;-)

Sto se tiche update-a, ne zanam za vas, ali sam server 'digao' sa 10.2 na 11.0 za 45 min. uz downtime od manje od 15min.
Lepo pise sta treba u korenu 11.0 repozitorijuma -> resavska skola.

EDIT:
Sto se tiche OS u koloni levo, u gostima sam kod mog pashe, da ne bude zabune - nije moj PC.
[ slackw4r3 @ 11.07.2007. 11:31 ] @
A tje da izadjem na televizor ?????? kaD ? :) Alo bre kakav je ovo pajvanizam sa pljuvanjem slack-a, kada se ubraja u jedne od najstabilnijih distribucija linux. I kao jedan od retkih koji dolazi za velikim plusom kao shto je VANILA KERNEL!

@Domaci Slackware Portal
Shto se tiche domacim portalima o slack-u, pa i nije bash tachno to shto se pricha. Mislim da postoji neshto shto se zove www.ir.co.yu/Linux... regovao sam se tamo i chovek koji je admin voli da odgovara na mail-ove kao da je u pitanju freenode a ne lik koji sam gradi neki community. Odgovaram maltene trenutno. Ali to sad nije bitno, chak i trazhi ljude koji bi pomagali oko izgradnje, i na naslovnoj strani pljuje slackware srbiju :)))) hahha no nebitno

@Mish i Scroll u Slack-u kao i paketi i software
Mislim da za linuxashe prawe nije problem dodati 4 linije u xorg.conf kako bi dobio mrtvi scroll. Jeste to nedostatak, ali ako dobijam stabilan OS, nije mi bitno shto nije podeshen scroll. Ako zhelish da ti sve radi na klick i da instalirash software iz .deb ili .rpm paketa predji na windows.... Isto rade .exe fajlovi :) Kao drugo slackware ima poznati dodatak koji se zove checkinstall. Jednom iskompajliran source paket, koji se napravi sa checkinstall-om u tgz paket, tje na svakoj mashini raditi BEZ PROBLEMA i muke.... Nadogradnja paketa postoji ruchna, poput downloaduj paket i uradi upgradepkg --install-new paket.tgz , i slack odradi sam sve bez greshke.... Nije za dzabe prvo nastao unix pa tek onda linux. Ko ne drnda shell, netje mnogo nauchiti. Ja sam evo na poslu uzeo da testiram FC6, i mogu vam retji da mi rpm paketi i njihovi mrtvi dependencies-i prave velike probleme. Instaliram Java 6in1 da bi koristio LimeWire, kad ono otju da koristim javaws (webstart) sa starijom aplikacijom koja radi na javi 1.41, on mi kazhe ne DAM ti da instalirash! Mrtva fedora i rpm paketi. America`s Army kad se instalira u fedori netje da se pokrene jer zahteva starije libove, od trenutnih koje fedora ima, a jadni u RH-u hteli da nam daju vishe prostora pa nam ukinuli par fajlova. O suse-u netju ni da pricham. 4 mrtwe godine sam na slack-u dizao i ftp server, i apache, ircove, mailove i radili su savrsheno i nikada mi nije pukla mashina. Dodatak shto se tiche upgrade-ova paketa postoji SLAPT-GET, i kraj rasprave. Vetjina tje se slozhiti da bolje radi nego YUM koji u FC-u i RED HAT-u mora da popije livna-release rpm da bi MOGLI DA SLUSHATE NAJOBICHNIJU MUZIKU I GLEDATE FILMOVE!

@Gaming
U slack-u sam poterao vetjinu igara samo sa wine-om, po principu razlichitih config fajlova za svaku aplikaciju(neshto nalik kako funkcionishe cedega), dok u drugim Linux Distroima imam velikih poteshkotja. A kao najbitnija stvar, Vanila Kernel chuda chini da hardver radi mnogo brzo i stabilno.

@Server
Jeste naporno poditji jednu slack mashinu u full-u, ali uzmi si makinu i pravi tgz pakete, posle nabrij disk od 700MB sa najnovijim softverom i peglaj shta god te zanima. Mislim da Slackware-ovi korisnici tje se slozhiti sa mnom.

@Brzina i stabilnost.
Kada se pojavi od nama ludog Hans-a, Reiser4 FS, svi su rekli netjemo mozhda je nestabilan i puca. PODIGAO SAM Slack 11 na Reiser4 particiji, gde sam boot odvojio kao particiju i ostavio na reiser3. Ta slack mashina dan danas radi nenormalno brzo i nenormalno stabilno. Primera radi, 700MB raspakuje za nepunih 7 sekundi....

@Mana
Zaista slack pravi problem kada otjesh da imash grub loader i gnome, jer nikada nije predvidjen za to, i najcheshtje pravi probleme kada pokushavash da ga naterash da radi sa nechim shto nije predvidjeno da postoji u slack-u chak ni u testing varijanti. Medjutim dropline gnome je uspeshno instaliran na mnogo mashina.

@Beryl i Compiz.
Nakon default-a u suse-u, fedori i svim distribucijama, jedan ludi rus je prvi u slack-u kao non rpm distro-u naterao beryl da radi.... ubrzo i compiz na ati-jevim drajverima :) Mislim da bi to dosta reklo o slack-u kao distro-u koji je komplikovan :))))

Ovde ima mnogo glupih stvari navedenih, ali ako tjemo iskreno, mislim da je slack jedan od najstabilnijih distro-a i da se slackware zajednica razvija velikom brzinom....

RAZUMITE OVO NIJE TEKST PREPIRKE, OVO SU MOJA ISKUSTVA I MOJE PREPORUKE. Svako ima prava na svoj stav.

Ja odoh da instaliram Slackware 12, a vi kako hotjete.....

BTW nadjite na google-u koja su prva 3 linuxa nastala i koje godine... Toliko od mene :)

[Ovu poruku je menjao slackw4r3 dana 11.07.2007. u 13:12 GMT+1]
[ cest @ 11.07.2007. 13:14 ] @
@slackw4r3
Too, majstore
Bar jedan sto je probao 12.0, da i ja imam sta da procitam korisno

javi sta si nasao...
[ caiser @ 11.07.2007. 16:26 ] @
Citat:
slackw4r3: YUM koji u FC-u i RED HAT-u mora da popije livna-release rpm da bi MOGLI DA SLUSHATE NAJOBICHNIJU MUZIKU I GLEDATE FILMOVE!

Ali zato radi scroll po defaultu. :P
[ Ned123 @ 11.07.2007. 17:19 ] @
Zadnji Slack koji sam instalirao bio je 10.0, od tada uglavnom tjeram current (uz povremeno čitanje upgrade.txt i chengelog.txt fajlova). Ne znam zašto pravite famu oko xorg.conf ili bilo kojeg conf fajla? Jednom sam ga podesio prije više od dvije godine i to je to...
Inače verzija 12.0 ima (napokon) dbus/hal, kernel 2.6.21.5 (jedini) i možda najsvježije ostale pakete od svih distroa koji su izašli u poslednje vrijeme. Jedino što Slack-u (još uvijek) fali je možda openoffice (u zvaničnom repozitoriju).
[ time @ 11.07.2007. 17:27 ] @
instalirao sam ovaj slack i slucano stavio jezik srpski.sad se ne mogu snaci nikako da vratim na engleski:( ejl moze neko da mi kaze gde se tacno menja jezik?
[ cest @ 11.07.2007. 17:36 ] @
Citat:
time: instalirao sam ovaj slack i slucano stavio jezik srpski.sad se ne mogu snaci nikako da vratim na engleski ejl moze neko da mi kaze gde se tacno menja jezik?

Slack na srpskom mora da je cool , ded par screen-shot-ova dok jos nisi 'obriso' pls...

inache tu sam i ja u 'nebranom grozdju', obicno brze-bolje reinstaliram :-(
[ Ned123 @ 11.07.2007. 19:17 ] @
Citat:
instalirao sam ovaj slack i slucano stavio jezik srpski.sad se ne mogu snaci nikako da vratim na engleski:( ejl moze neko da mi kaze gde se tacno menja jezik?

Ako misliš na KDE, u Control Center-u (pretraži, naći ćeš lako).
[ vladared @ 11.07.2007. 19:52 ] @
Nadam se da je ispravljen onaj stari bug u KDEu koji kada defaultno staviš srpski jezik polovina menija se preimenuje na srpski, pa kada vratiš na engleski nešto je na ENG a nešto na naški. Baš me obavesti koji je rezultat.
Inače što se čitave priče od početka tiče ispravljeni su problemi oko miša i sada oni koji imaju PS2 miševe više ne moraju da se lomataju samo da bi mogli da ih koriste i zaista i scrool točkić po defaultu radi....
Sve u svemu Slack u verziji 12 beleži napredak u onom smeru u kome sam i pričao da bi trebao da ide.
[ Srđan Pavlović @ 11.07.2007. 20:18 ] @
Uh, evo ga ja danas doneo iz BG, i sada ce da padne SuSE po ko zna koji put... :)

Samo da naterem intel536ep da radi, misa (LoL), i to je to. :)

[ kefaja @ 11.07.2007. 22:08 ] @
Jel i dalje moze da se instalira sa samo prva 2 cd-a, da ne skidam treci? Jes glupo pitanje, al meni znaci, nemam dvd citac na lapu...
[ anon139614 @ 11.07.2007. 23:53 ] @
Nisam siguran na 3. cd-u mislim da se nalazi k3b, neki lang paketi za KDE ako se ne varam i ne znam dal josh nesto.
Mozda i moze.
[ NenadSM @ 12.07.2007. 00:49 ] @
Instaliro sam 12. i to PII 450 Mhz i radi ok, brzo se podize, sve je uglavnom ok...
Problem br.1. Pri instalaciji nije hteo da instalira LILO u root particiju - pa je to naknadno reseno editovanjem fstab-a i tek nakon toga liloconfig
Problem br.2 Probao sam da kompajliram drajvere za Gigabyte wi fi karticu ( drajver koji radi na drugim distroima sa 2.6.xx kernelom) i nakon pocetka kompajliranja izbaci sledece greske:
Code:
root@darkstar:~/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module# make all
make -C /lib/modules/2.6.21.5/build SUBDIRS=/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-2.6.21.5'
  CC [M]  /root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module/rtmp_main.o
/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module/rtmp_main.c: In function 'RT61_probe':
/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module/rtmp_main.c:197: error: 'struct net_device' has no member named 'get_wireless_stats'
/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module/rtmp_main.c: In function 'RT61_open':
/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module/rtmp_main.c:326: warning: passing argument 2 of 'request_irq' from incompatible pointer type
make[2]: *** [/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module/rtmp_main.o] Error 1
make[1]: *** [_module_/root/drajveri/RT61_Linux_STA_Drv1.1.0.0/Module] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-2.6.21.5'
make: *** [all] Error 2.

Ovo se ponavlja sa bilo kojim drajverom osim sa najnovijim sa seamonkey sajta za koji je nakon kompajliranja izbacio:
invalid module format.
Kad sam probao ndiswrapper, kompajlirao ga iz source-a i ukuco insmod ndiswrapper dobio istu poruku:
invalid module format.
Jel neko zna resenje...
Pozzz.
[ [REaS0n] @ 12.07.2007. 01:03 ] @
Citat:
kefaja: Jel i dalje moze da se instalira sa samo prva 2 cd-a, da ne skidam treci? Jes glupo pitanje, al meni znaci, nemam dvd citac na lapu...

ja sam skino prva dva cda i to je to, 4.5 gb su strpali tako da je i k3b tu :)

Citat:
NenadSM:
Jel neko zna resenje...
Pozzz.

hmm meni je recimo ndiswrapper se kompajlovo bez problema , ali eto probao sam i vec gotov paket isto bez problema radi, okacio sam taj paket pa reci sta si uradio
[ slackw4r3 @ 12.07.2007. 08:20 ] @
@NenadSM

Gomila drajvera netje da funkcionishe u sluchaju da ti je podeshen SMP kernel. Proveri opciju, pa mi reci, daj mi fajl da ga ne skidam i trazhim po netu i ako ti nije prob uradi ponovo kompajliranje pa mi kompletan output baci na http://rafb.net/paste/ i daj mi link.

@Svi

Juche se download-ovao slack 12 DVD, ewo rezhem ga, a danas posle 17h ostajem na poslu prekovremeno da instaliram i konfigurishem mashinu. Za sve od software-a shto fali, ili je outdated paket, skidam najnoviji i pravim .tgz tako da tjete slelkverashi motji da skinete i uzhivate u svom slack-u 12-ici :) Btw javljam srpski changelog i kako radi :)))))

P.S. a i ja mnogo 53r3m :) Evo pocheo sam backup svih podataka, na drugoj mashini radim low level HDD-a za slack i chim se zavrshi bekapovanje, kretjem sa instalacijom :D

[Ovu poruku je menjao slackw4r3 dana 12.07.2007. u 10:32 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao slackw4r3 dana 12.07.2007. u 10:33 GMT+1]
[ cest @ 12.07.2007. 10:15 ] @
Citat:
NenadSM: Instaliro sam 12. i to PII 450 Mhz i radi ok, brzo se podize, sve je uglavnom ok...
Problem br.1. Pri instalaciji nije hteo da instalira LILO u root particiju - pa je to naknadno reseno editovanjem fstab-a i tek nakon toga liloconfig
Problem br.2 Probao sam da kompajliram drajvere za Gigabyte wi fi karticu ( drajver koji radi na drugim distroima sa 2.6.xx kernelom) i nakon pocetka kompajliranja izbaci sledece greske:

RTFM dragi NenadSM, RTFM,....

Dakle za tvoj kernel probaj rt2x00 umesto rt61 paketa, lepo sam gore rekao da je softmac sada u Vanilla.

Ako i to nece, skini nov Vanilla sa kernel.org...

i device ce biti wlan umesto ra ...

Dalje ruke od ndiswrapper-a
[ NenadSM @ 12.07.2007. 16:31 ] @
@slackw4r3
Ovaj kod sto sam postavio u mom prethodnom postu je kompletan output kompajla :)
- Ako mislis na drajver za karticu poslacu ti..
@cest
Ajde budi malko detaljniji :)
Ndiswrapper sam probao kao poslednju soluciju, a ni ne znam zasto jer mi ni na jednom distrou pod njim nije radilo :):):)
Pozzz.
[ slackw4r3 @ 12.07.2007. 16:42 ] @
Ufffffffffffff.... Evo kao shto sam obetjao posle 17h :))))

Office:
Intel PIV 3.0Ghz 512kb Cache
1GB Kingmax DDR400
GeForce 4 MX4000 64mb
WD 80GB x 3
Sony DVD-RW

@Setup
Elem, instalacija je proshla skroz smooth :) ReiserFS isparticionisano sve, odvojen /boot, /home i /var folderi kao particije... Ishao sam na expert instalaciju, i mogu vam retji da ima dosta promena u odnosu na Slack11. Uprostili su pakete, bez mnogo pitanja, FONTCONFIG se pokretje u toku instalacije tako da prepakuje sve fontove pre prvog boot-a. Lilo se upeglao lepo i umesto floppy-ja je ubacheno pravljenje USB Boot Sticka! Napravio sam ga i odushevio se. U sluchaju da vam pukne lilo, na flash disk-u je rezervni koji direktno dizhe sistem sa vashe bootable iliti root particije. Ubodesh stick, on ga prepozna, format za FREE-DOS OS i to je to..... Po default-u udara SMP Kernel, nakon chega je dobio malo prekompajliranje i podigao se za sekund i da u kernelu je no preemptention (varijanta SERVER), tako da vam savetujem da vi ipak prekompajlirate kernel (posvetite tih 20-tak minuta) i da ne zaboravite da u file sistemima stavite * umesto M, da ne biste dobili kernel panic nakon restarta :))))

@X11R7.2 :)
I ako je X ver. 7.2, vidi se da je ovo samo prepakovan update koji ide u X11R6 folder. Da li ih je mrzelo da postavljaju putanje, path-ove pa su ga sprchkali u taj folder nemam pojma, znam samo da kad sam ruchno u Slacku 11.0 instalirao X 7.1, da mi je opeglao X11R7 folder pa da sam morao da prilagodjavam sve ka njemu. Podrzhani su svi drajveri za S3, Nvidia i ATI kartice sa opengl podrshkom po default-u. Ali i dalje za ozbiljniji gaming i neke stvari savetujem proprietary drivere da skinete i install.

@KDE 3.5.7
Uz ovu verziju nam je i Aidacious umesto XMMS-a koji znatno sporije radi od XMMS-a i ako ima lepshe pluginove i tweak-ove. Xine naravno chim mu se spucaju codeci radi kao nezdrav i ne buni se kad bi otvorili 5 filmova istovremeno. Sa druge strane koffice je iznenadjujutje unapredjen. Chita najnovije .doc fajlove iz MS Word-a, otvara sheet-ove iz Excela... To me je bash zachudilo... Sve u svemu tu su Firefox i Thunderbird 2.0.0.4, koji za sada rade ok, nisu se bunili na moja stara podeshavanja sa sve bookmarks-om, mailovima, skinovima i pluginovima dodatnim. Za par stvari su potrazhili update i to je to. Koliko sam stigao da vidim sve od aplikativnog softvera su skoro zadnje verzije i novijih nema (stable varijanta). KDE dodushe radi jako brzo i stabilno i odushevio sam se na skoro sve.

Mane NEMA SCROLL-a po default-u i mozhda je bio prebrz final release. Trebali su da isprave par sitnica, jer ipak sitnice chine zhivot.

@SVI!!!

SVI KOJI KAKITE KAKO JE SLACKWARE GO`ANCE Samo jedan kopi sa distro watch-a....

Released in July 1993 by programmer extraordinaire Patrick Volkerding, Slackware 1.0 was one of the first ever Linux distros.

Javljam dodatke sutra... Ajde bre skidajte ga vishe
[ cest @ 12.07.2007. 17:42 ] @
 @slackw4r3
Jel' si video moj post o 12.0?
Sta mislish o glibc sto je konacno 'egal' sa 2.6? javi za VMware...

@NenadSM
idi lepo na serial monkey

http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php?title=Main_Page

i skini rt2x00 za softmac API.:
rt61 i rt2500 (kao i rt7x) su moduli za stari API koji je bio do negde 2.6.21 kernel-a (obidji forum tamo)

elem,
rt2x00 je aktivni branch koji se razvija za tzv mac80211 koji je u mainline kernelu od 2.6.22-rc1
Znachi skini 2.6.22, rt2x00 i lepo si naparavi daleko bolji modul...
BTW meni radi
http://rt2x00.serialmonkey.com/rt61-cvs-daily.tar.gz
ovaj snapshot iz CVS-a, ali na 2.6.18 za Slackware 11.0 na serveru (no preempt. no SMP)
ako tebi nece za 2.6.21.5, probaj ponovo danas jer je dnevno azuriran...
I probaj ne-SMP jer driver nije 100% roger sa multy threading-om... :-(

Inache 2500 ima puno zreliji drajver, a ACX za D-link 250+ da ni ne spominjem (100% SMP i PREEMP preko 45d uptime...)
ACX 11B je super chipset, ACX za 54G je malo slab (17dB) ali sa Subotickom (k)antenom pun gas ;-)
[ Sir_Oliver @ 12.07.2007. 18:17 ] @
Citat:
slackw4r3: Javljam dodatke sutra... Ajde bre skidajte ga vishe

Verujem da je novi Slack ludacki dobra distribucija. Zapravo, terao sam ga od verzije 8.0-11.0, onda mi je crkao hard... Iskreno jedva cekam da se vratim na Slack, ali to ce se desiti tek kada ga portuju na x86_64 arhitekturu. Znam za Slamd64, ali to nije zvanican port za x86_64.
[ chupcko @ 12.07.2007. 19:17 ] @
Eh, pa ako nista imas source, pa sam izbilduj :)
[ cest @ 12.07.2007. 20:58 ] @
Chemu kad ima malo koristi:
64bit applikacije?
Ubrzanje sa 64 u odnosu na 32?
Mozda na velikim HDD ili sl, ali 90% svega je i dalje jedva 586 a kamo li 686 da ne spominjem x_64...
Mozda dogodine...
[ chupcko @ 13.07.2007. 09:53 ] @
Bitno je da postoji mogucnost, ako nista zato mi se i svidja slack :).
[ m1k1 @ 13.07.2007. 11:51 ] @
Izgleda da bi neki ljudi želeli da koriste nešto što se zove slackware a da to ne bude baš slackware.
[ slackw4r3 @ 13.07.2007. 13:23 ] @
Hahahahahha, upravo tako.

A PRITOM ZA LINUXASHE iliti GUI set konfig k**** palac rpm distrovce, u slack-u RADI SCROLL PO DEFAULT-u, ali naravno pre dizanja X-a POKRENI xorgconfig i izaberi IMPS/2, emulate 3 buttons no, i RADI!

Pa i mrtvi Windows kad instalirash morash mu poditji drajvere za svoj hardver da bi radio. Ovde ne morash, ali mu morash pustiti setovanje configuracije da BI JE POPIO DO KRAJA!
[ [REaS0n] @ 13.07.2007. 14:08 ] @
meni je ipak radio scroll odma nakon instalacije,nisam nista konfigurisao
[ anrxc @ 13.07.2007. 20:03 ] @
Citat:
m1k1: Izgleda da bi neki ljudi želeli da koriste nešto što se zove slackware a da to ne bude baš slackware.

Arch, predivna distribucija.

http://wiki.archlinux.org/index.php/The_Arch_Way
http://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_vs_Others
http://wiki.archlinux.org/index.php/FAQ
[ NenadSM @ 13.07.2007. 20:59 ] @
Evo napokon se javljam iz Slack-a 12.
@cest
Hvala za savete pomoglo je kosto vidis da mi wifi proradi :):):)

[ kefaja @ 13.07.2007. 21:00 ] @
Ja imam omanji problem na gorepomenutom linuxu :roll:

Code:
  FATAL: Module apm not found 
[ CybX @ 13.07.2007. 22:42 ] @
S..... radi VMware, ima na appliances cak i instalaciju Slackware 12 sa sve VMware-om (980MB... samo XFce):
"redosled" instalacije je:
http://www.vmware.com/community/message.jspa?messageID=405833
http://slackworld.berlios.de/2007/vmware.html#ins_server .....
.....ovde obavezno skinuti patching vmware (http://slackworld.berlios.de/2007/vmware.html#patch)

[ TtuEd @ 13.07.2007. 23:18 ] @
Citat:
Automount, skrol na misu... to ce biti default 2017 godine u junu mesecu!!!

Zalosno je sto se ovo zove Slackware12.0, ovo je Slackware11.1

Zato ako ne volite muljanja i podesavanja ne kacite se sa slackware-om!!!
Citat:
ja sam ga (slackwarea) koristio tri godine,jer mi se cinjeo dobrim,i nisam znao za bolje,tj nisam znao koliko je debian dobar.eto toliko o tome.i onaj sto kaze da mis radi u slacku kako treba...radi,ali kad prvo podjes na internet,procitas uputstvo kako da ti proradi scroll,pa editujes taj fajl...jos jednom,CEMU TO SLUZI,da se moraju tako banalne stvari podesavati...i opet pitam,poznajete li nekog u galaksiji ko ima scroll na misu,ali mu smeta,pa ga je iskljucio?
Citat:
I neka neko kaze skrol ne radi zato i zato, automaount nije podesen zato i zato, kada svi "pametni" po forumu kao "cutite vi svi editujte ima to svoje razloge"!

ccc, sve h4ck3r do h4ck3ra... scroll radi bez problema ako se izabere IMPS/2 protokol, sve lepo pise u uputstvu za upotrebu (slackbook) :)
danas sam instalirao 12.0 na svoj novi, ujedno i prvi, laptop; daklem prvi put u zivotu instaliram slax na laptop i sve je proradilo out of the box (osim modema, naravno :). automounting radi besprekorno (<= bes-pre-kor-no! :)

da ne duzhim, slax 12 je odlican. toliko sam zadovoljan sa njim da ne mogu da skinem kez sa lica ceo dan :)
ko ga ne koristi ne zna sta propusta :P
[ TtuEd @ 14.07.2007. 00:30 ] @
Citat:
kefaja: Ja imam omanji problem na gorepomenutom linuxu :roll:

Code:
  FATAL: Module apm not found 

2.6 kernel koristi ACPI, tako da nema APM modula. Ako podrzava ACPI, uvek ce biti built in.
sve to lepo pise u /etc/rc.d/rc.modules (rc.modules-2.6.21.5), odma iznad reda koji si uncommentovao :) samo ga ponovo commentuj i bice sve u redu (pod uslovom da to FATAL ne znaci da ne mozes da podignes sistem :)
[ kefaja @ 14.07.2007. 01:02 ] @
Da, hvala... Ovo je bio moj prvi susret sa 2.6 kernelom pa sam resio problem tako sto sam ga rekompajlirao... al vidim da cu morati opet, i dalje mi ne radi sve sto mi treba oko laptopa, al bar mogu da ugasim kompjuter :)
[ cest @ 14.07.2007. 13:14 ] @

Obratite paznju da huge26.s sluzi samo za instalaciju.
Preporuceno je odmah po instalaciji prebaciti na modularni kernel i napraviti initrd.gz
Ima uputstvo u root-u CD-a.
!!!
[ cest @ 14.07.2007. 13:18 ] @
apropo drivera za gygabyte i slichne kartice koje koriste
RaLink tech rt61, 2561 2661 i slichne chipove,
evo na raspolaganje stavljam modul za default kernel od 12.0.
Kome treba neka ga proba

(GPL=0% garancija -> besplatno / kome ne proradi vracamo pare)

ili ovde:
http://forum.21400.net/index.php/topic,4.msg5.html#msg5

[Ovu poruku je menjao cest dana 14.07.2007. u 14:35 GMT+1]
[ laserjat @ 15.07.2007. 23:41 ] @
Imam jedno pitanje u vezi izbora kernela.Koji da izaberem prilikom instalacije hugesmp.s ili huge.s?
Kolko sam shvatio hugesmp je za dualcore proc, a ja imam AMD Athlon64 3500+, pa jel onda da iinstliram samo huge.s kernel?Ovo pitam jer jer po defaultu namsteno hugesmp.
Hvala.
[ Ned123 @ 16.07.2007. 06:45 ] @
Da, SMP verzije kernela su predviđene za dva (ili više) jezgara/procesora, ali radiće i na jednom uz malo (nekad neprimjetno) usporenje. Možeš instalirati Slack i sa njim, pa poslije preći na modularan (ne-SMP) kernel.
[ cest @ 16.07.2007. 08:56 ] @
@ned123
@laserjat

Ako uzmemo u obzir da Patrick, koji je napravio i SMP i 'ne-SMP' kernel, kaze da ukoliko SMP radi uopste, najbolje da se koristi SMP.
UP (ne-SMP) kernel je tu samo za masine koje iz nekog razloga ne mogu da rade sa SMP kernelom uopste.

Izbor pravilnog kernela znacajan je za mnogo stvari:
1. Da bi se pravilno kompajlirali paketi za modulima (NVIDIA drajver)
2. Da bi se pravilno izvrsavale binarne distribucije (komercijalni softver)

Imajte na umu da je svaki Slackware bio 'vezan' pupcnom vrpcom za svoj izvorni kernel na kojem je generisan. Iz tog razloga je radio najstabilnije s njim.

Dobra vest je da je sada 'pupchani' jedan 2.6 kernel, sto znaci da ce slak moci da ponese kud i kamo visu verziju kernela, bez da mnogo stuca, ipak ocekujte probleme ako koristite kernel razlicit od 2.6.21.5.
Problemi znace ucenje ... ;-)
[ cest @ 16.07.2007. 09:22 ] @
Da odemo malo na Topic?

http://www.elitesecurity.org/t275902-0#1640728
:D
[ Ned123 @ 16.07.2007. 14:26 ] @
Citat:
cest:Dobra vest je da je sada 'pupchani' jedan 2.6 kernel, sto znaci da ce slak moci da ponese kud i kamo visu verziju kernela, bez da mnogo stuca, ipak ocekujte probleme ako koristite kernel razlicit od 2.6.21.5.

Ja lično ni u jednom momentu, u posljednje 2 godine, nisam imao "oficijelni" kernel (uvijek sam koristio 2.6 i to uvijek ispred verzije u /extra). Nikad nisam imao problema. Jedini problem sam imao (donedavno) sa Nvidia binarnim drajverom koji nije prepoznavao poziciju modules direktorija u xorg-u (otkad je Slack-current prešao na modularni Xorg, promijenjen je njegov dir), pa sam morao ručno da je unesem.
[ cest @ 16.07.2007. 15:55 ] @
Citat:
Ned123: Ja lično ni u jednom momentu, u posljednje 2 godine, nisam imao "oficijelni" kernel (uvijek sam koristio 2.6 i to uvijek ispred verzije u /extra). Nikad nisam imao problema. Jedini problem sam imao (donedavno) sa Nvidia binarnim drajverom koji nije prepoznavao poziciju modules direktorija u xorg-u (otkad je Slack-current prešao na modularni Xorg, promijenjen je njegov dir), pa sam morao ručno da je unesem.

A ja lično ni u jednom momentu, od Slackware 10.0 nisam imao problem sa NVidia instalerom i X-om iako sam terao 2.6 oficielni kernel iz /extra ili /testing koji sam menjao i patch-ovao po potrebi ili želji (napr. bootsplash...)

Jedino nisam nikada ostavljao kernel van distribucije.
jesam ga probao (dapače jedan iz git ili svn repozitorijuma i to razvojnu verziju), ali nisam ostavljao sistem da ga drugi koriste s njim.

Što se tiče Nvidije, uglavnom sam gledao da imam što svežije "pakovanje"...

Problemi kod pravljenja modula za Nvidia instaler počinju ako su na sistemu pogrešni heade-ri u odnosu na aktivni kernel. Ako staviš iste header i kernel-source na sistem, napraviš nvidia.ko i vratiš izvorne header-e (za 11.0 = 2.4.33; za 12.0 = 2.6.21.5) nećeš imati nikada probleme.

Što se tiče Xorg-a i Slackware-current, odakle Vama ljudi upošte ideja da je jedan razvojni projekat (slackware-current= razvoj između dva izdanja) uopšte upotrebljiv?
I šta imate od -current što nemate sa paketima na http://slacky.eu ili http://linuxpackages.net ?

Ajde prosvetlite me?
Da niste možda nešto našli/popravili ili poslali patch ikada, pa vam treba -current da proverite da li radi?

Ovamo koristite Slackware jer je najstabilniji / ovamo terate -current (nestabilno=razvojno) stablo: ne razumem? "Ajd' da vidimo kad će da pukne" ?

[ Ned123 @ 16.07.2007. 17:48 ] @
Ponavljam, nisam imao problema sa kernel header-ima, već sa tim što je nvidia-installer stavljao module za xorg u stari /usr/X11R6 direktroij, gdje X sever nije mogao da ga nađe (pomagalo je ručno navođenje installer-a). To se promijenilo sa slijedećom verzijom drajvera, koji je ispravno prepoznao nove lokacije.
Citat:
cest:Što se tiče Xorg-a i Slackware-current, odakle Vama ljudi upošte ideja da je jedan razvojni projekat (slackware-current= razvoj između dva izdanja) uopšte upotrebljiv?

Ja ne vidim gdje sam se ja žalio na stabilnost Slack-a (nešto si pobrkao)! Uostalom, lično nikada nisam imao nijednog problema sa current verzijom (Nvidia binarni drajver nije dio Slackware-a), i ne koristim Slackware zato što je "najstabilniji".
[ chupcko @ 16.07.2007. 20:37 ] @
Ne vidim svrhu da imate slack a da ne stavite bilo koji kernel :), prvo sto uradim na svezem slacku je stavljanje nekog novog kernela i radujem se ako mi nista ne radi :)

I dalje smatram ko hoce potpunu automatizaciju neka ide na neki drugi os/neku drugu distribuciju.

P.S. Ako zbog cega volim slack je to sto mogu da instaliram iz chroot-a, nije bas lako, ali prodje posle 3-4 puta :). Ako nista, instaliram a mogu da radim i jos po nesto drugo :).
[ cest @ 17.07.2007. 11:37 ] @
Citat:
Ned123: Ponavljam, nisam imao problema sa kernel header-ima, već sa tim što je nvidia-installer stavljao module za xorg u stari /usr/X11R6 direktroij, gdje X sever nije mogao da ga nađe (pomagalo je ručno navođenje installer-a). To se promijenilo sa slijedećom verzijom drajvera, koji je ispravno prepoznao nove lokacije.

Ja ne vidim gdje sam se ja žalio na stabilnost Slack-a (nešto si pobrkao)! Uostalom, lično nikada nisam imao nijednog problema sa current verzijom (Nvidia binarni drajver nije dio Slackware-a), i ne koristim Slackware zato što je "najstabilniji".

Zaista se nisi žalio na stabilnost i nisam mislio na tebe. Izvini ako si se osetio "na tapetu". Velika većina ljudi kojie sam upoznao na žalost spadju u ovu grupu:

Imao sam Slack, terao sam čak i -current i slapt-get,..., ma "apoteka" i onda mi je "odjednom" pukao na update... od tada samo Debian i ništa drugo...

Njima sam se obraćao...

Inače ja koristim Slackware jer je ubedljivo najbrži, izuzetno je stabilan (ne koristim -current ) i uglavnom veoma pouzdan.
Takođe jedan od kljčnih faktora je kvalitet i količina softvera koja može da se instalira i koristi na njemu.

[ Fearless Rabbit @ 07.08.2007. 09:09 ] @
http://www.elitesecurity.org/t278892-0#1663078

Help anyone?
[ mbabuskov @ 08.08.2007. 13:01 ] @
Citat:
Meni je Slackware bio zanimljiv u početku ali kasnije kada shvatiš koliko nedostataka Slackware ima onda se lepo oprostiš od njega i pređeš na Gentoo, CentOS ili Debian. Mene baš zanima kako bi neko ko održava nekoliko desetina servera na Slackware-u radio update software-a?

Pa osim samog updatea i nema nekih vecih nedostataka IMHO. Za update se slazem, na sisteme koji su na Internetu stavljam CentOS ili nesto slicno, ali se Slackware pokazao odlicnim za intranet servere i radne stanice - narocito za neke stare kante koje bi inace isle u djubre a ovako rade koristan posao.

Ono sto licno voilm na Slacku je sto je sav soft vanilla i skoro sve mogu da iskompajliram bez patcheva.
[ mbabuskov @ 08.08.2007. 13:08 ] @
Citat:
ajde ljubak ti meni odgovori koja je svrha toga da cika patrick GODINAMA nece da napravi ebeni scroll da radi odmah...reci mi jedan jedini razlog zbog kojeg scroll na ps2 misa ne bi trebalo da radi out of the box,nego bi ti trebalo da editujes txt fajlove da bi to proradilo?gdje je tu zdrav razum?

Ja sam naisao na par masina koje imaju takav mis da X-i uopste nece da se podignu ako je to ukljuceno, pa sam morao da izeditujem nazad na default vrednost. Pretpostavljam da je to razlog.
[ mbabuskov @ 08.08.2007. 13:28 ] @
Citat:
Kada kažem da je pomalo mazohistički, nekada je Slack dolazio na 1 CDu, sada na 1 DVDu

I dalje je prvi CD dovoljan za serverski install + minimalne X-e, a drugi za KDE. Ostatak je ono sto je oduvek i bilo na dodatnim diskovima.

A opet, kontra argument mnogih je bio da je slack siromasan jer dolazi samo na 1 ili 2 CD-a. Ko hoce da trazi dlaku u jajetu uvek ce naci nesto (narocito ako je bilo kakva vrsta softwarea u pitanju).
[ cest @ 08.08.2007. 17:09 ] @
Mnjah,
Snila baba sto joj milo meni je Slackware i opet njbolji distro
Eno mi radi VMWare server (legalan) i u njemu svashta (zvanicno - evaluation copy )
[ ©ooLe® @ 23.08.2007. 20:56 ] @
Evo bogami ja taze skinuh dvanesticu, instalirah sve što mi treba, kad ono neće da se učita!
Dođe do linije nešto
Code:
freeing unused kernel memory, 140kb freed 
tako nešto, ne mogu da pošaljem celu poruku jer se zakuca tu i neće dalje.

Jel imao neko ovaj problem?Na guglu ništa suvislo nisam našo.

Tako da moje mišljenje o 12 nije baš najviše. Pošto nisam uspeo ni da ga pokrenem :(.

Sve je isto, samo par paketa su dodati, koje su stari mazohisti odavno dodali ranije. Slek će izgleda večno biti, jer je niša ljudi koji ga koristi ekstremno verna, maltene kult. Ko sektaši. Ili dok se ne smore. A sve se čini da su se već smorili. Sve je više kritika, a sve manje pohvala. Neće više taj čova imati za koga da to apdejtuje.
[ ilaj @ 24.08.2007. 10:10 ] @
To sto ti stane load na tom mestu je tvoj previd, jer ocigledno neki moduli nisu ucitani.
Garant ti fali initrd a koristis modularan kernel. Probaj sa onim huge kernelom dok ne otklonis taj problem.
A sto se tice slacka 12 .
Slack ima mana (pogotovo ova nova verzija kojom ni sam nisam odusevljen) ali ima i prednosti e sad stvar ukusa sta kome vise znaci ,svako svoje argumente stavlja na tas... za sebe .
Malo je neobazrivo govoriti o korisnicima slacka kao o ekstremno vernima kultasima... Ljudi vole ono sto slack njima pruza i to je sve ,ako ti nemas isto misljenje to ne znaci da si u pravu.
[ ©ooLe® @ 24.08.2007. 17:36 ] @
Buđavi setup me uopšte nije pitao koji ću kernel da koristim. Samo na početku sam imao izbor, ono hugesmp.s i huge.s. Uopšte se nije pojavilo ono sa izborom kernela iz 11ice. Bog zna šta je to meni mesto kernela.

Ja mislim da sve što može slekver, može drugačije, i to brže i bolje. Bilo šta što može da se uradi sa slekom, može i u nečemu drugom, npr zašto furati slek server, bilo kakve vrste, to može i sa open-free bsd-om ili RH ili kako god. Ne postoji ništa što tako jednoznačno, ubedljivo čini slekver boljim, a pogotovo za ozbiljni server od koga se prave pare. Prednosti slekvera su minimalne, za neke su čak i mane.
Imaš mogućnost konfigurabilnosti, da ga podesiš bog zna kako još šire nego što je moguće sa xyz distribucijom. Mogućnosti slobode su ograničene samo znanjem korisnika, i njegovim vremenom i naporom da se muči i drnda do besvesti dok nešto ne potera da radi, ali nije poenta u tome što to na kraju proradi, već količina živaca i nerava, vremena i novca koja se potroši dok se to ne završi.
Zato ga široke narodne mase i ne koriste, jednostavno nema racionalih, odlučujućih prednosti, nego je to ko zna šta. Ti najzagriženiji korisnici sleka, su i ovde i u inostranstvu poneli epitet najvećih gikova i leet haxxora u univerzumu. Moje mišljenje je da mu zaborav preti. Sa sve onim spinofovima, tipa frugalver, SLAX. Ili zaborav, ili će večito da bude kao neko parče gline, od koga se počinje i sa kojim se zafrkava i nešto podešava kao hobi.

[Ovu poruku je menjao ©ooLe® dana 24.08.2007. u 18:48 GMT+1]
[ anrxc @ 26.08.2007. 01:38 ] @
Ti bi da te shvatim ozbiljno? Nisi ga u stanju ni instalirati.
[ cest @ 29.08.2007. 11:42 ] @
Ne mogu da verujem da je ova tema jos uvek ziva.
Pa 12.0 izasao je pre nekoliko meseci

Elem sto se tice vecite teme o Slackware-u,
Manite se corava posla, nije 'zvaka za seljaka'
Ko ne vidi prednosti koje mu Slackware pruza, on i ne treba da ga koristi.
Uopste.
Ima toliko dobrih i razlicitih distribucija da je glupo raspravljati o tome.
Nije to fudbal/derbi/politika, to je stvar ukusa.
Jel' tako smarate i svoje prijatelje koji parfem ili losion da koriste?
Manite se vi Slackwarea i zaradjujte vec jednom te pare za kojima toliko slinite.

Mi koji koristimo i postujemo ovu distribuciju cinimo to sa i te kako dobrim razlozima. To sto ih vi ne vidite, znaci da oni za vas jednostavno ni ne postoje