[ |zira| @ 03.07.2007. 19:33 ] @
Mnogo ljudi je zeljelo da nauci neki programski jezik, vecina je odustala.

Ja imam nekih 2-3h dnevno mozda da odvojim za to jer me to zanima.
radio sam web stranice u php-u znam neke osnove najvise sto se tice
upravljanje bazom podataka .

ali sve je to ok, ali ja bih volio naucim nesto tipa c,c++,vb,c#, sve je to meni
zbunjujuce ne znam sta da odaberem, kako da pocnem, koji editor da koristim,
itd.


unapred hvala

p.s @urednistvo elitesecurity.org

Velika Crvena slova su prelijepa za oci kad iskoce na ekran :)
[ X Files @ 03.07.2007. 20:42 ] @
Ova tema barem privremeno neka bude ovde...

Citat:

ali sve je to ok, ali ja bih volio naucim nesto tipa c,c++,vb,c#,

Za početak donesi odluku, kupi neku odgovarajuću knjigu i kreni redom... Forum je uvek na raspolaganju.

Citat:

sve je to meni zbunjujuce ne znam sta da odaberem, kako da pocnem, koji editor da koristim, itd.

Izbor mora biti tvoj. Moj predlog je da izabereš ili C++ ili C#. Editor najčešće ide uz okruženje, pa o tome nećeš morati da razmišljaš.

Prelistaj malo TOP teme u sekcijama C/C++ i .NET.

[ Marko_R @ 03.07.2007. 22:59 ] @
Probaj u svakom da napravis nešto da bi osetio šta ti odgovara.
[ Nedeljko @ 04.07.2007. 09:15 ] @
Programiranje se uči isklučivo da bi se pisao softver, bilo profesionalno, bilo iz zabave, bilo za lične potrebe ili iz nekog drugog razloga. Stoga moraš najpre znati šta hoćeš, to jest, šta bi programirao. Kada nam kažeš šta su ti oblasti interesovanja u programiranju, moći ćemo da ti kažemo koji ti jezik šta nudi i koje ti alatke šta nude. Ovako, napamet, teže. Svaki programski jezik nudi nešto po čemu je u prednosti nad ostalima.
[ Valerij Zajcev @ 06.07.2007. 21:10 ] @
Citat:
Kada nam kažeš šta su ti oblasti interesovanja u programiranju, moći ćemo da ti kažemo koji ti jezik šta nudi i k...

Ja bih rekao da svakog zanima ono sto moze najvise para da donese :)
[ Nedeljko @ 07.07.2007. 13:20 ] @
Tu debelo grešiš. Ne razmišljaju svi ljudi na isti način. Takve opšte konstatacije su gotovo bez izuzetka veoma pogrešne. Neka se čovek sam izjasni šta hoće.
[ |zira| @ 11.07.2007. 21:53 ] @
e ovako jako mi se svidja c++, s obzirom da sam se radio web aplikacije u php-u on mi se cinio nekako slican, poceo sam evo konzolaske applikacije, sve u svemu c++ mi se ne cini Laganim ni u kom slucaju ali je interesantan brzo kuzim neke stvari koje su identicne php ...

Naucio bih programirati cisto iz zabave da pravim sitne windows aplikacije kasnije,

....

vase licno misljenje o UltraEdit32 kao program u kom pisem .php a evo
ispade da ce dobro doci i za c++, sta vi mislite isplati li se upgrade na
UEStudio za 65$ zelenih americkih papira
[ Nedeljko @ 12.07.2007. 00:30 ] @
Za sitne windows aplikacije je možda najbolji izbor nešto od sledećeg:

1. Visual Basic.Net

Vrlo je moćan relativno jednostavan za početnike u Windows programiranju.

2. C#

Vrlo je moćan i popularan i otvara široke mogućnosti kasnijeg zapošljavanja, ali ne toliko jednostavan za početnike.

3. Delphi

Vrlo moćan i vrlo jednostavan i intuitivan za početnike.

4. C++ Builder

Kao delphi, sam što nije zasnovan na object pascal-u, nego na jeziku C++, što daje pristup obilju koda na internetu. Takođe, C++ je daleko standardizivaniji i rašireniji programski jezik od object pascal-a i za njega je na rapolaganju mnogo više literature. No, delphi je rašireniji od C++ builder-a i za delphi je na raspolaganju mnogo više literature, ali se, u principu, sva literatura za C++ builder može koristiti i za delphi, kao i obrnuto, pod pretpostavkom poznavanja jezika C++ i object pascal-a.

5. Lazarus

Open Source klon delphi-ja zasnovan na free pascal-u. Moguće ga je koristiti i za razvoj aplikacija koje bi se plasirale pod tipičnim komercijalnim uslovima. Vrlo je moćan, mada ne toliko kao delphi. Može se učiti iz originalne dokumentacije ili iz udžbenika delphi-ja.


Što se besplatnih okruženja tiče, na raspolaganju su ti

1. Visual Basic.Net 2005 Express
2. Visual C#.Net 2005 Express
(Za njih poseti stranicu http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/support/install/).

3. Turbo Delphi Explorer
4. Turbo Delphi.Net Explorer
5. Turbo C# Explorer
6. Turbo C++ Builder Explorer
(Za njih poseti stranicu http://www.turboexplorer.com/downloads)

7. Lazarus (http://www.lazarus.freepascal.org/)

Od komercijalnih okruženja imaš

1. Visual Basic.Net
2. Visual C#.Net
3. Borland Delphi
4. Borland Delphi.Net
5. Borland C#
6. Borland C++ Builder
[ Nedeljko @ 12.07.2007. 08:21 ] @
Svako od navedenih okruženja ima integrisan editor, a ako hožeš, možeš da koristiš Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm). Ako hoćeš jednostavnije okruženje za učenje jezika C++ (što je možda pametna odluka kada počinješ za vežbu na konzolnim aplikacijama), možeš probati nešto od sledežeg:

1. Code::Blocks Studio (http://www.codeblocks.org/downloads.php, skini verziju sa MINGW prevodiocem)
2. Ultimate++ (http://www.ultimatepp.org/)
3. Dev-C++ (www.bloodshed.net - Napomena: ne razvija se od 2005.)

Ipak, i Borlandov i Microsoft-ov C++ ti svakako mogu poslužiti u tu svrhu.
[ Dragi Tata @ 12.07.2007. 13:03 ] @
Nedeljko, ne zajebavaj čoveka :) Kakav Borland, kakav CodeBlocks - to jednostavno ne postoji u stvarnom svetu.

Ako ćeš da učiš C++, imaš dva izbora:

1) Microsoft Visual C++ (Express verzija je besplatna i sasvim dobra za učenje)
2) GNU g++ i editor po izboru - ja koristim vim, mada većina programera više voli emacs; oba su "uvrnuti" ali moćni.


I da dodam da C++ nije najsrećniji izbor za "sitne Windows aplikacije". To je sistemski jezik u kome se pišu operativni sistemi, sistemi za upravljanje bazama podataka, web serveri, office aplikacije, itd, itd....
[ Nedeljko @ 12.07.2007. 13:47 ] @
GNU g++ + vim/emacs? Pa, zar nije bolji Code::Blocks koji uključuje MinGW (tj. GNU g++ klon za Windows) i editor bolji od vim-a i emacs-a? Ne sumnjam ja da su ti editori moćni, ali ja tu moć nisam do sada upoznao i iskoristio. Zar zaista misliš da je to najbolji izbor za početnike?

Znanje Visual C++.Net-a mu može kasnije otvoriti mogućnosti za nalaženje posla, mada ne vidim zašto onda C# nije pametnija investicija. No, on je rekao da misli da pravi "sitne windows aplikacije". Ne vidim šta tu onda fali Borland-u?

Od editora, dobar je Notepad++ (a i besplatan je). No, zašto ne bi koristio editor iz okruženja.

OK ćale, ne sumnjam ja da si iskusniji od mene, ali

1. Ja zaista mislim sve što sam napisao.
2. Mislim da previše gledaš sa pozicija komercijalnog programiranja. Čovek hoće da malo programira iz hobija.
[ jablan @ 12.07.2007. 14:08 ] @
Citat:
Nedeljko: 2. Mislim da previše gledaš sa pozicija komercijalnog programiranja. Čovek hoće da malo programira iz hobija.

Komercijalno programiranje pokreće ceo zanat (neko bi rekao nauku) napred, diktira tehnologije i omogućava ti da lako nađeš pomoć za neki tekući problem na koji naiđeš. Pre desetak godina Delphi je zaista bio jak i imao si mnogo community sajtova, puno gotovih komponenata itd, ali su danas Borlandovi alati klinički mrtvi.
[ Dragi Tata @ 12.07.2007. 14:28 ] @
Citat:
Nedeljko: Pa, zar nije bolji Code::Blocks koji uključuje MinGW (tj. GNU g++ klon za Windows) i editor bolji od vim-a i emacs-a?


Koliko sam ja isprobao - nije. Ne samo da je editor gori (u stvari daleko gori) od vima i emacsa, već je ceo IDE bagovit. Međutim, još bitnije je da niko živi ne koristi to čudo i teško je naći pomoć i dokumentaciju.

Citat:
Nedeljko:  Mislim da previše gledaš sa pozicija komercijalnog programiranja. Čovek hoće da malo programira iz hobija.


Uz ono što reče jablan da ponovim da C++ nije baš pravljen za hobiste.
[ galaz @ 12.07.2007. 15:43 ] @
ne znam zashto tako olako otpisujete delphi... mislim da je, josh uvek, vrlo mocan jezik. e sad, ima boljih, naravno, ali ako imamo u vidu da |zira| (tek) pochinje sa programiranjem, pa josh hoce da, barem u pochetku pravi "sitne windows aplikacije", ne vidim zashto delphi ne bi bio vrlo dobar izbor? izmedju ostalog, ima vrlo razumljivu sintaksu, shto bi njemu kao pochetniku vrlo lepo doshlo.

drugo, vidim da mu niko do sad nije preporuchio javu... zashto?
[ jablan @ 12.07.2007. 15:54 ] @
Hehe, i Betamax je bio bolji od VHS-a, pa danas svi koriste DVD-ove...

Hejlsberg je odavno napustio Borland i prešao u MS, a to mnogo govori onima koji hoće da slušaju.
[ night-shift @ 12.07.2007. 16:54 ] @
Počni sa C-om (TurboC ili gcc još bolje), kasnije nećeš imati problema da pređeš na bilo šta drugo.
[ |zira| @ 12.07.2007. 17:16 ] @
koristim evo sada dev cpp, sad dok ucim, evo malo zezam se sa "nesting" petljama

for (;;;)
{
for (;;;)
{
...

etc...

jeli programiranje windows aplikacija BAS tesko u odnosu na recimo lagani visual basic?
[ negyxo @ 12.07.2007. 17:48 ] @
Citat:
jablan:
Hejlsberg je odavno napustio Borland i prešao u MS, a to mnogo govori onima koji hoće da slušaju.


Potpisujem ovo, to je jedan i vise razlog zasto sam izabrao C#. Mene C# po cistoci koda dosta potseca na Pascal, rekao bih da se po tome poznaje Hejlsbergov rad
Inace, kada neko zeli da nauci nesto, mislim da nije toliko bitan jezik, ustvari, sto pre covek izbirse predrasude o jezicima i krene da uci sustinu programiranja, pre ce od njega postati covek, ovaj, programer
[ |zira| @ 12.07.2007. 18:13 ] @
ima li kakva skola, online mislim ko kakvi seminari online za c++ ili neki drugi "isplativ za nauciti" jezik.
[ Stefan Markic @ 12.07.2007. 18:50 ] @
Offtopic

Citat:
|zira|: ima li kakva skola, online mislim ko kakvi seminari online za c++ ili neki drugi "isplativ za nauciti" jezik.


www.link.co.yu

Ili ovo, ista je kuća

www.it-akademija.com

A ovo ti je ako hoćeš online

www.link-elearning.com opet ista kuća :)
[ Nedeljko @ 12.07.2007. 22:13 ] @
Citat:
Dragi Tata: Koliko sam ja isprobao - nije. Ne samo da je editor gori (u stvari daleko gori) od vima i emacsa, već je ceo IDE bagovit. Međutim, još bitnije je da niko živi ne koristi to čudo i teško je naći pomoć i dokumentaciju.

Upravo ga ja trenutno koristim za jedan Qt (open source izdanje, v4.3.0) projektić. Ne nalazim da je mnogo bagovit. Sad mi se pojavilo jedno "siroče" od prozorčića, koje nije htelo da se ugasi, pa sam gasio i palio Code::Blocks i sve je u redu. Vrlo retko mi se ispoljava ikakav bag.

Vrlo bih rado prešao na vim ili emacs ako mogu da iskoristim njihove prednosti. Možeš li mi dati neki link odakle bih mogao da iskoristim njihove napredne mogućnosti. Ovako, ili su to loši editori, ili sam ja glup. Pod GNU/Linux sistemima sam koristio Midnight Commander iz konzole unutar KDE okruženja, i odlično se snalazio, vrlo brzo se prebacivao između fajlova i kompajlirao. Sa svim ostalim editorima pod GNU/Linux-om mi je padala produktivnost.

Ipak, moram priznati da je KDevelop dosta uznapredovao. Jedva čekam da izađe stabilna verzija KDE-a 4. KDevelop koji ide uz njega je ono što mi treba za Qt.
Citat:
Dragi Tata: Uz ono što reče jablan da ponovim da C++ nije baš pravljen za hobiste.

Verovatno si u pravu. Zato sam mu predlagao i druge jezike, a ako se već opredelio za C++, onda sam mu dao svoje predloge.
[ IDE @ 12.07.2007. 23:05 ] @
Citat:
Nedeljko, ne za***avaj čoveka :) Kakav Borland, kakav CodeBlocks - to jednostavno ne postoji u stvarnom svetu.


Prvo se treba pitati sta covjek zeli da pravi, za koliko vremena zeli to nesto da napravi i za koga to pravi.

Ako zeli da radi poslovne aplikacije za firme u njegovom okruzenju ( a ne neke servise i drajvere za OS-e) , ako zeli da to sto radi zavrsi u vrlo kratkom vremenu i na veoma kvalitetan i lak nacin i ako to sto radi radi za sebe , dakle privatni posao, ili neku nasu firmu a ne za neku jaku korporaciju onda zaista ne vidim bolje rjesenje od C++ Builder-a ( ako zeli koristiti C++) za sve ovo.

Ne mozemo svi raditi za mocne korporacije i pisati drajvere ili sisteme za upravljanje bazama podataka ili slicno , vec mnogi, tj. 90% nas radi ili za sebe ili za nase sitne firmice koje pisu poslovne aplikacije za nase male firme u nasoj maloj zemlji, i tu , opet ponavljam, ne vidim bolje rijesenje od BCB-a tj Delphi-ja.

Vrlo ce me tesko neko uvjeriti da ce neko uraditi neki poprilicno komplikovani program za neko materijalno ili finansijsko poslovanje brze u VS-u , nego ja u RAD alatu kakav je delphi, tj BCB...

Uostalom, koliko sam do sada vidio u cemu se radi u NASIM firmama, a vidio sam ih poprilicno, uglavnom se radi u Delphi-ju , C# ili Visual Basic-u jer se zna sta nase firme prave... Tu je i Java, ali manje od ovoga...
Dakle, napominjem , ja pricam o situaciji u nasoj zemlji ( zemljama) i o onome sta je realno da cete programirati...
Dakle poslovne GUI aplikacije...
[ Nedeljko @ 13.07.2007. 06:23 ] @
Pitanje je koliko je pametno da se softverska firma oslanja na tehnologije firmi koje su na izdisaju, kao što je Borland. No, ako neko uči programiranje, komotno može da izabere neku lakšku varijantu, kao što su Borland-ove alatke. Ako u jednom okruženju dobro nauči da programira, kasnije, će lako preći na nešto drugo. Ja sam samo naveo spisak nekih rešenja sa prednostima i manama svakog.
[ X Files @ 13.07.2007. 08:10 ] @
Citat:

Pitanje je koliko je pametno da se softverska firma oslanja na tehnologije firmi koje su na izdisaju, kao što je Borland.

Hm... Borland (CodeGear) po mom mišljenju nije na izdisaju. Doduše, videćemo :) Na izdisaju su *bili* njegovi C/C++ razvojni alati, pre svega zbog nepoverenja developera koji nisu mogli da prihvate C++ jezik koji se suštinski izvršava na Pascalu, odnosno njegovom kodu. To je proizvelo nedostatak podrške za C++ Builder i ušlo se u začarani krug. Međutim, tu se situacija drastično popravlja, a sada se sektor za razvoj i ne zove više Borland nego CodeGear. Delphi po mom mišljenju i nije nikada bio ugrožen.

Zvuči blesavo, ali najveći (generalni) sponzor Borlandovih konferencija je sam Microsoft. U nekoliko navrata sam na Usenetu čitao o razlozima. Microsoft-u je potreban Borland zbog promocije i podrške njihovim tehnologijama (pre svega .NET-a), ali to je već neka druga priča...

O prednostima Visual C++, kao industrijskog standarda nije potrebno pričati. Ko želi na zapad da se profesionalno bavi *razvojem softvera*, ili uopšte da lakše nađe posao u struci, čak i u lokalu - nije potrebno ni pričati (pogledati samo IT berzu poslova). To je nekako strateški pametna odluka. Na primer, da imam 12 godina i ovu 'pamet', opredelio bih se bez razmišljanja za Microsoftove alate i konkretno za .NET.

Ipak, ne treba zanemariti ni to što je rekao IDE.

U domaćim firmama je situacija sasvim različita. Visual C++ je uglavnom beskorisan. Delphi se pokazao optimalnim za takozvani "throw away code" (kako je takav kod nazvan u jednoj drugoj temi). Ne postoji lakši način da se "out of box" isprogramiraju interfejsi, poveže sa raznoraznim bazama podataka, kreiraju izveštaji. U novije vreme, isto to važi i za mrežno programiranje. Programiranje servisa je takođe kao dečja igra (IDE reče da BCB nije za to, ali itekako jeste). Delphi i BCB uopšte nisu igračke, i to je nešto što se teško prihvata. Kao da je greh ako se sa malo truda nešto može lako odradi. Ne vidim ni jednu jedinu prednost Visual C++a (sem cene programskog paketa) u okviru firme koja se *ne* bavi direktno razvojem softvera, a kojoj je potrebna automatizacija samo pojedinih delova poslovanja.

Ovo je deo odgovora i na pitanje jedne druge teme "Da li će zanimanje "programer" izumreti?". Treba već jednom prihvatiti činjenicu da se programiranjem odavno ne bave samo programeri - već i inženjeri (i ostali) koje uopšte ne zanima ni šta je OOP ni šta je .NET niti šta su Design Patterni. Pitanja i dileme takvih ljudi su vrlo konkretni: "kako se povezati, kako sračunati, kako proslediti", a to je ono na šta Delphi/BCB imaju momentalan odgovor...


[Ovu poruku je menjao X Files dana 13.07.2007. u 09:30 GMT+1]
[ masetrt @ 13.07.2007. 09:56 ] @
Citat:
ali su danas Borlandovi alati klinički mrtvi


Nemas pojma. Na osnovu cega ovo zakljucujes? A sto je Hajlsberga tice svojevremeno je i Piksi otisao iz Zvezde pa nije prestala da postoji.
[ jablan @ 13.07.2007. 12:25 ] @
Citat:
masetrt: Nemas pojma. Na osnovu cega ovo zakljucujes?

Delphi:
http://jobsearch.monster.com/S...=b&YellowInter=1&re=14
Citat:
All jobs (314)


C#:
http://jobsearch.monster.com/S...w=b&YellowInter=1&re=0
Citat:
All jobs (>5000)


Cobol:
http://jobsearch.monster.com/S...ellowInter=1&re=0&pg=1
Citat:
All jobs (1077)
[ Dragi Tata @ 13.07.2007. 13:41 ] @
Citat:
Nedeljko: Upravo ga ja trenutno koristim za jedan Qt (open source izdanje, v4.3.0) projektić. Ne nalazim da je mnogo bagovit. Sad mi se pojavilo jedno "siroče" od prozorčića, koje nije htelo da se ugasi, pa sam gasio i palio Code::Blocks i sve je u redu. Vrlo retko mi se ispoljava ikakav bag.


Možda se "popravio". Negde sredinom 2005-te kad smo uveli Linux kao primarnu razvojnu platformu, istraživali smo razne IDE-ove, među kojima Code::Blocks, KDevelop, eclipse i MinGW; zaključak je bio - opšta katastrofa, posebno za KDevelop. Sad svako koristi editor po izboru: nas dvojica vim, jedan emacs, jedan nedit, a ostali uglavnom razvijaju pod Windowsom sa MSVS-om i onda samo kompajliraju pod Linuxom (ovo je moguće, jer nam je kod skoro 100% portabilan). E sad, mi se ne bavimo GUI aplikacijama (bar ne pod Linuxom) pa to možda objašnjava ovaj fenomen. Uglavnom, stvarno ne znam nikoga ko se profesionalno bavi C/C++ programiranjem na *nix platformama a da koristi bilo šta osim nekog od pomenutih editora.
[ IDE @ 13.07.2007. 13:55 ] @
Citat:
Programiranje servisa je takođe kao dečja igra (IDE reče da BCB nije za to, ali itekako jeste). Delphi i BCB uopšte nisu igračke, i to je nešto što se teško prihvata.


Ne,mozda sam se lose izrazio. Nisam nikada a niti cu misliti da su Delphi/BCB igracke...Cak stavise!

Mozda me je povuklo moje iskustvo...Do sad sam samo pisao za linux servise pa sam zato koristio gcc i raznorazne editore. Kada bih pisao za windows to bi vjerovatno bio BCB...


@Jablan:

Ok je ovaj pregled. A ja sad samo da tebe pitam: zivimo li mi u USA ili u Srbiji/CG/Hrvatskoj/BiH/Sloveniji ?

Moje iskustvo sa nasim firmama itekako pokazuje da se najvise traze Delphi/C#/Visual Basic.NET/Visual basic. Ali pogotovo Delphi!
Uzmi 50 najpoznatijih poslovih aplikacija kod nas ( koje se kod nas JEDINE i prave, i to ce vjerovatno zauvijek tako biti jer ipak neke druge zemlje i regioni diktiraju ostale stvari) i vidi u cemu su one pisane....Dakle uglavnom Borlandovi alati, koji su za nas i zemlje slicne nama PO MENI najbolje rijesenje...tu su jos i Visaul basic i C#.

Dakle, samo treba prihvatiti nasu realnost, a ne gledati cime se drugi bave, tj. oni kojima je posao da pisu OS-e, baze podataka i slicno...To ce UVIJEK SAMO ONI i raditi. Mi cemo uvijek samo praviti korisnicke aplikacije, i na tome sasvim pristojno zaradjivati, opet na osnovui mog iskustva...
[ jablan @ 13.07.2007. 14:15 ] @
Citat:
IDE: Dakle, samo treba prihvatiti nasu realnost, a ne gledati cime se drugi bave, tj. oni kojima je posao da pisu OS-e, baze podataka i slicno...To ce UVIJEK SAMO ONI i raditi. Mi cemo uvijek samo praviti korisnicke aplikacije, i na tome sasvim pristojno zaradjivati, opet na osnovui mog iskustva...

Ne razumem šta hoćeš da kažeš. Svuda u svetu se prave poslovne aplikacije. Ti poslovnu aplikaciju možeš da pišeš u čemu hoćeš. Po inerciji dobar deo njih je u Srbiji danas napisan u Delfiju, kao što je po inerciji pre 10 godina (kad je Delfi bio vrh) dobar deo njih bio napisan u Kliperu. Pa to opet ne znači da u to vreme Kliper nije bio klinički mrtav. Kapiraš paralelu?

Današnje IT tržište je globalno i itekako je bitno šta se radi na zapadu. Takođe, poslovni zakoni su sve sličniji ovde i tamo i sasvim je moguće da se tebi kao domaćem kliperašu pojavi konkurencija sa zapada sa lokalizovanom verzijom poslovne aplikacije (isto kao što je moguće da ti izađeš na njihovo tržište ako imaš konkurentan proizvod).
[ masetrt @ 13.07.2007. 16:16 ] @
Zastupljenost koriscenja nekog programskog jezika ne moze se meriti po broju radnih mesta za poznavaoce tog jezika, vec to samo jedna od stavki. Ako je Borland po broju prodaja 3. vendor posle MS i oracle-a ne moze se reci da je klinicki mrtav. Evo jedna analiza vezana za Dephi konkretno gde se vidi i rast plata delphi programera. Ipak moje misljenje je da vreme treba posvetiti izucavanju toga kako napraviti pravi algoritam, filozofiju OOP-a,... , a ne 6 meseci misliti o tome koje cu okruzenje ili jezik izabrati.


http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/uk/delphi.do
[ jablan @ 13.07.2007. 16:33 ] @
Citat:
masetrt: Ako je Borland po broju prodaja 3. vendor posle MS i oracle-a ne moze se reci da je klinicki mrtav.

Treba imati u vidu da u toj listi nisu, a trebalo bi da budu, open-source i besplatni alati poput Jave, PHP-a, GCC-a, Perla itd. A "klinički mrtav" je otprilike onaj stadijum kad kokoška sa odsečenom glavom (tačnije, glavom koja je sad na Bilijevom platnom spisku) još neko vreme trči po dvorištu. ;)

Citat:
Evo jedna analiza vezana za Dephi konkretno gde se vidi i rast plata delphi programera.

Heh, poznato je da, što je alat egzotičniji i zastareliji, rastu plate stručnjaka. Čuven je i često pominjan primer kobolaša. :)

Citat:
Ipak moje misljenje je da vreme treba posvetiti izucavanju toga kako napraviti pravi algoritam, filozofiju OOP-a,... , a ne 6 meseci misliti o tome koje cu okruzenje ili jezik izabrati.

Naravno, sa ovim se potpuno slažem.
[ Tulumba @ 14.07.2007. 08:01 ] @
hahaha narode svaka cast, ovakvih rasprava se stvarno nagledah,
cuvajte se mrtve petlje

Covjek je pitao KAKO DA NAUCI PROGRAMSKI JEZIK KOJI IZABERE...., znaci akcenat bi trebao biti na metodi ucenja a ne na prednostima ovog ili onog editora.

Ja mogu predloziti samo ono sto mene uce , za drugo ne znam, mozda je koncepcija pogresna, moguce i da je dobra. (Jos sam student)

Ako nije cisto gubljenje vremena, prvo bi trebalo da se upozna sa teorijom i prakticno provjezba strukturirano programiranje kroz neki od proceduralnih jezika, za ucenje idealno Turbo Pascal ili C, nauci rijesiti neke klasicne probleme na taj nacin, zatim preci na Objektno programiranje, paralelno teorija i prakticno kroz Object Pascal ili C++. Nauci rijesiti one iste probleme na objektno orijentisan nacin.
Kada se izverezira za OOP, i skonta logiku, najmanji je problem opredijeliti se za neki drugi programski jezik ili po mom misljenju usavrsiti C++, ili Javu, C#. Paralelno uciti baze podataka, i kada to lijepo upakuje u jednu cijelinu uzeti neko od razvojnih okruzenja i zaplesati sa windowsom, prozorcicima, bazama i servisima.

A sto se tice, jeftino/besplatno/skupo razvojno okruzenje, stvarno ne vidim svrhu rasprave dok se ne pocne profesionalno time baviti i prodavati softwer, do tada (nadam se da me razumijete), fino nabavi razvojno okruženje i uci se programirati i na kraju odluci sta njemu stvarno treba.

pozdrav

EDIT: X Files
Uskladjeno sa Pravilnikom


[Ovu poruku je menjao X Files dana 14.07.2007. u 14:19 GMT+1]
[ bkaradzic @ 14.07.2007. 17:17 ] @
Citat:
IDE: Dakle, samo treba prihvatiti nasu realnost, a ne gledati cime se drugi bave, tj. oni kojima je posao da pisu OS-e, baze podataka i slicno...To ce UVIJEK SAMO ONI i raditi. Mi cemo uvijek samo praviti korisnicke aplikacije, i na tome sasvim pristojno zaradjivati, opet na osnovui mog iskustva...

Ne treba prihvatati tu "realnost" prebrzo jer to vodi u defetizam. Neko ko uči programiranje treba da proba razne oblasti programiranja, a ne da gleda kakve trenutne poslove ima lokalno tržište. Recimo neko ko programira iz hobija bi trebao da uči asembler (ne kažem kao prvi jezik, ali bi trebao da bude jedan od izbora), a ne C#, Javu i slične jezike. Poenta hobija nije da bude lako i bez izazova. Npr. neko kome je hobi planinarenje, ne traži planinu na koju će se lako popeti i na koju se penju penzioneri sa štakama. Ili nekome kome je hobi šah, sigurno ne ide na šahovske turnire na kojima učestvuju deca ometena u razvoju. Poenta je da ko nauči asm/C/C++ će lako moći da degradira svoje znanje i koristi Java, C#, Delphi, Visual Basic ili bilo koji drugi jezik u komercijalne svrhe, dok neko ko nauči Javu, C#, itd. neće moći lako da pređe na asm/C/C++ ako posao to zahteva.
[ jablan @ 14.07.2007. 17:51 ] @
Citat:
bkaradzic: Poenta je da ko nauči asm/C/C++ će lako moći da degradira svoje znanje i koristi Java, C#, Delphi, Visual Basic ili bilo koji drugi jezik u komercijalne svrhe, dok neko ko nauči Javu, C#, itd. neće moći lako da pređe na asm/C/C++ ako posao to zahteva.

A počeli smo sa uvredama... ;)

ASM programer će kodirati poslovnu aplikaciju u C# podjednako kvalitetno kao C# programer drajver za grafičku u asembleru. I jedno i drugo su zanati kojima treba posvetiti vreme da bi se dostigao neki nivo.
[ IDE @ 14.07.2007. 21:27 ] @
Ja sam samo pricao kako i sa cim ce se najbolje i najvise KOD NAS zaraditi...
Uostalom, neka svako radi sta hoce...

[ X Files @ 14.07.2007. 21:57 ] @
Citat:
[...] degradira svoje znanje [...]

;)
Tačnije bi bilo reći "...APSTRAHUJE svoje znanje...".

Mislim, jasno mi je šta se htelo reći prethodnim citatom, možda nešto u smislu: "asm/C/C++ su za klase, a Java/Delphi/.NET su za mase" ;) Iako bih se privatno možda i složio sa time, siguran sam da takva podela nema perspektivu.

Programiranje kao zanat/nauka/talenat je u današnje vreme postao jako širok pojam, tako da je utopija pomisliti da bi svako trebao i/ili morao da zna sve, ili da bi neko spram svoje inteligencije trebao da izabere jedno ili drugo, ili da u učenju programiranja treba krenuti od paramecijuma. Lepo je rekao jablan: I jedno i drugo su zanati kojima treba posvetiti vreme da bi se dostigao neki nivo.

Da li programer neke igrice mora biti i njen najbolji igrač?
[ Dragi Tata @ 15.07.2007. 02:36 ] @
Citat:
jablan: ASM programer će kodirati poslovnu aplikaciju u C# podjednako kvalitetno kao C# programer drajver za grafičku u asembleru.


Ne bih se baš složio, ali da ne pravimo advocacy gde mu nije mesto .
[ LAsERtri @ 15.07.2007. 05:35 ] @
Hahahaha

Pozdrav.
Izvinite sto sam se morao prvo nasmijati pa tek onda pozdraviti. Procito sam postove u ovoj temi i zakljucio da 1-2 prva posta su korisna!

Ovo ostalo se diskutuje koji editor i ... je bolji i to svi programmeri se pale na temu sama diskusija o nekim malim niansama razlike... Covjek je pito kako da nauci i sta da izabere ccc...

Evo kratak i jasan savjet...
- Ako zelis kao sto si rekao Hobby Programmirati izaberi VB (imas dosta online tutoriala i knjiga da ustedis tu su torenti pa skini koju knjigu...)

- Ako zelis Hobby Programmirati Igrice jer volis da nesto stvaras koristi neke programme tipa Game Maker koji koristi GML jezik tipa neke skripte nesto nalik c-u...

- Ako zelis da Programmiras ozbiljnije i 2-3 sata na dan ostaviti za to sto zaista nije malo vremena znaci da ces dosta vremena provesti sa Programmiranjem... onda samo se nabaci na C i ako zelis da radis ozbiljnije igre sam ili sa nekim bacis se posle na C++, posto imas iskustva sa PHP sto je nalik C-u mozes i to znanje iskorisiti i nastaviti baviti se PHP-om i SQL sto ti i moze posluzti dobro za posao. Danas se traze ljudi za odrzavanje baze podataka te za projekte koje koriste PHP+SQL

Ne znam koliko imas godina ali ako si mlad sigurno te nece zanimati toliko baze podataka vise ce te vuci da sa VB mozes zavrsiti projecat za koji sat...

[ negyxo @ 15.07.2007. 08:59 ] @
Citat:
Dragi Tata: Ne bih se baš složio, ali da ne pravimo advocacy gde mu nije mesto .


@DT mozes li pojasniti ovo. Voleo bi da cujem tvoje objasnjenje, nadam se da nam i moderatori nece zameriti, a i u krajnjem slucaju moze i neka druga tema, jer zaista bi voleo cuti misljenje ljudi koji su kompetentni.
Recimo da se donekle slazem, ali to donekle je sve zbog VB6/VBA/PHP, koji je omogucio na mala vrata ulaz svima u programerske vode, pa zato postoje 'programeri' i programeri. Ja sam isto tog misljenja da dobar programer u aplikativnom software-u bi bio isto toliko dobar i u sistemskom. Znam da vazi pravilo da su visi programski jezici po prirodi laksi ali laksi je veoma rastegljiv pojam, jer po cemu ih uporediti?
Inace cisto ilustrativno, funkcionalni jezici, mislim da spadaju u kategoriju 'visih jezika', pa tako ce recimo biti i sa C#, koji se i koristi samo za aplikativni software ali razumeti funkcionalu paradigmu i raditi sa njom... hm, mislim da ce se tu iskristalisati ko je 'pravi programer'. Evo jedan interesantan link http://www.math.chalmers.se/~rjmh/Papers/whyfp.pdf, mislim da za razumevanje ovoga treba dobra logika
[ |zira| @ 15.07.2007. 17:59 ] @
prije svega hvala svima na tako puno odgovora na moje pitanje,
evo nakon "nekoliko dana" zaista sam ustanovio da c++ nije
BAŠ za mene, tako da sam bacio oko malo na JAVU., instalirao
JDK.. UE koristim za editor, i nasao knjigu Ivor Horton's Beginning
JDK 5th edition, moram reci da sam iznenađen i odusevljen sto
sam napokon nasao ono sto trazim vec neko vrijeme, Knjiga je
DIVNA, Jasna, nema viska recenica (po mom misljenju),

jos jednom hvala svima, da sam bar eto ranije dosao na
ideju da pogledam sta drugo osim c,cpp mozda i ne bih
sad pitao vas ovdije.

Evo usput i link za ovu knjigu ako koga zanima
(1550 stranica, od nule pa do npr. Paint applikacije A-Ž)

http://rapidshare.com/files/43...ning.Java.2_.JDK.5.Edition.pdf
[ LAsERtri @ 15.07.2007. 20:47 ] @
Pozdrav.

Citat:
tako da sam bacio oko malo na JAVU


Sto nisi odmah reko da zelis praviti aplikacije koje su se ubile za web ;)
[ [email protected] @ 20.07.2007. 21:38 ] @
Koji programski jezik?
Probajte ovo http://awaretek.com/atesterea.html
[ kommisa @ 21.07.2007. 13:22 ] @
Pročitaj članak

Popularni programski jezici – Kako se odlučiti za pravi

na

http://www.kombib.co.yu/vest.php?s=280

Nadam se da će ti pomoći.
[ DeDeEr @ 21.07.2007. 17:01 ] @
Ako želiš nešto da "isprogramiraš" i ako znaš kako da računaru izložiš problem koji rešavaš (čitaj: zamisliš u glavi algoritam za rešavanje problema), to možeš da uradiš u gotovo svakom od postojećih programskih jezika (tj. okruženja), bio to .NET, Delphi, JAVA... Potrebno je, naravno, upoznati se sa sintaksom i okruženjem programskog jezika koji koristiš, i to je to. Mislim da ovo važi za pisanje kako malih aplikacija tako i za izradu velikih i složenih sistema.

JAVA, unazad jedno 5-6 godina (možda i više, da mi neko ne zameri na neobaveštenosti), prerasta u jedan od najpopularnijih programiskih jezika. Snaga JAVA-e leži u open source filozofiji (1. sve je besplatno i 2. svi su pozvani da daju svoj doprinos). Takodje, i portabilnosti je značajna odlika (to znači da, šta god da napraviš npr. u Windows-u, to će raditi i na Linux-u, Mac OS-u... bez ikakvih modifikacija u kodu); i Delphi je moguće portovati na Linux; .NET je (iz razumljivih ekonomsko-monopolističkih razloga) vezan samo za Windows platforme. Ono što je takođe dobro kod JAVA-e su besplatna okruženja za razvoj software-a (Eclipse, NetBeans...). Za početak možeš koristiti i običan text editor za pisanje koda (nije loše da skapiraš kako sve to u osnovi funkcioniše), ali okruženje ti drastično olakšava život, tako što automatski kompajlira kod za tebe, markira ti greške u kodu, autocomplete ti skraćuje vreme pisanja (i smanjuje greške u kucanju), i još puno toga.

Još jedna dobra stvar u vezi JAVA-e je otvaranje sve više radnih mesta za JAVA programere u Srbiji. Nisam vršio istraživanje, ali sam upoznat sa situacijom, posebno u Nišu i Beogradu. Tako da, baviti se JAVA programiranjem (a i programiranjem uopšte), ima perspektivu u ovoj zemlji. Ali, molim vas, uzmite ovo sa rezervom, jer u našoj lepoj zemlji, dugoročno razmišljanje spada u utopiju (nikad ne znaš šta će se desiti sutra).

Ako želiš da ti programiranje bude samo hobi, onda bih ti preporučio web programiranje i PHP (web programiranje - iz razloga što je to popularno, interesantno i svako može da vidi šta si napravio, a PHP jer je takođe open source, imaš dosta besplatnih hosting-a, a i nije težak za početnike).

U bilo kojoj opciji, da li programiranje vidiš kao posao ili hobi, nakon savladavanja osnova programskog jezika potrebno je da proučiš malo baze podataka i SQL upite. Danas je baza podataka sastavni deo gotovo svih aplikacija (bez obzira na njihovu veličinu). I tu imaš dosta open souce (besplatnih) varijanti, kao što su MySQL, PostgreSQL, itd.

Još jedna napomena: sve vezano za programiranje možeš pronaći na netu (od tutorial-a, primera, saveta, gotovih rešenja...) Znaš kako kažu: Ako nešto ne znaš - Google zna!

E, sad, ti reci gde sebe vidiš u celoj ovoj priči, pa će ljudi moći da ti daju konkretnije savete tipa "šta dalje?", u tvom pohodu ka slavi.

Pozdrav!

[ jablan @ 21.07.2007. 22:18 ] @
Citat:
DeDeEr: Snaga JAVA-e leži u open source filozofiji (1. sve je besplatno i 2. svi su pozvani da daju svoj doprinos).

Da se nisi malo zabunio? Informiši se malo o otvorenosti kôda Jave.
Citat:
.NET je (iz razumljivih ekonomsko-monopolističkih razloga) vezan samo za Windows platforme.

Čuo si za Mono projekt?
[ DeDeEr @ 22.07.2007. 00:43 ] @
Citat:
jablan: Čuo si za Mono projekt?

Moram priznati da nisam čuo za taj projekat. Prelistao sam malopre njihov sajt... deluje interesantno. Mada, koliko vidim, taj projekat nije potekao od Microsoft-a, već od Novell-a. Mada, sve je to politika velikih kompanija. Ali, svejedno, .NET je vrlo dobar i bez toga.

Što se tiče JAVA-e, ne znam da li mislimo na isto, ali iz svog iskustva (6 i malo jače godina radim full time kao JAVA developer) mogu ti reći da su JAVA i razni JAVA framework-ovi i komponente "vrlo" open source (a samim tim i besplatni). Naravno, postoje i komercijalni JAVA proizvodi, komponente itd. (na kraju krajeva, i sam radim u firmi koja proizvodi komercijalni software u JAVA-i). Pogledaj npr. OpenJDK (http://openjdk.java.net/), a da ne pričamo o framework-ovima kao što su Spring, Hibernate, Struts, JasperReports itd. Ekonomski gledano, JAVA je postala vrlo atraktivna za razvoj software-a, jer ispada da (teorijski gledano) možeš napraviti aplikaciju bilo kog tipa i veličine bez dinara (bolje rečeno evra) uloženog u software potreban za razvoj.

U globalu, ukoliko neko želi da uđe u programerske vode, neće mnogo pogrešiti ukoliko se odluči za .NET ili za JAVA-u. Koncepti se na mnogo mesta preklapaju. Mislim da je bitnije od samog izbora tehnologije da čovek ukapira objektno-orjentisan način programiranja, malo se poigra sa bazama i SQL-om i proba da napravi neki svoj test projekat. Ukoliko odluči da se zaposli kao programer, koju tehnologiju i koje okruženje će koristiti, zavisi od firme u koju može da se zaposli. A sve ostalo, doći će vremenom i sa stečenim iskustvom na svoje mesto.
[ jablan @ 22.07.2007. 07:38 ] @
Citat:
DeDeEr: Što se tiče JAVA-e, ne znam da li mislimo na isto, ali iz svog iskustva (6 i malo jače godina radim full time kao JAVA developer) mogu ti reći da su JAVA i razni JAVA framework-ovi i komponente "vrlo" open source (a samim tim i besplatni).

Sramota je da godinama radiš sa nekim alatom a ne znaš detalje o njegovom vlasništvu.

Pročitaj makar http://en.wikipedia.org/wiki/Java_%28Sun%29#Licensing Javina biblioteka klasa (i to ne cela) je tek skoro puštena u open-source. To što Java do ove godine nije bila open-source je, između ostalog, i razlog što je, kao jako dobar koncept i platforma, dozvolila da se pojavi .NET i gotovo je uništi. Sad su se setili da otvore kôd, ali je malo kasno. ;)

Inače, velika je razlika između "besplatan softver" i "open-source softver". U tom smislu, i .NET je besplatan.

Takođe, cena softvera nije niti jedina, niti najbitnija posledica toga da li je softver otvorenog koda ili ne.
[ DeDeEr @ 22.07.2007. 08:28 ] @
Citat:
jablan: Sramota je da godinama radiš sa nekim alatom a ne znaš detalje o njegovom vlasništvu.

OK, batice, ti si glavni dasa ovde! Ne znam zašto "navlačiš mak na konac" i omalovažavaš druge, ali ako je to tvoja duševna hrana - neka ti bude.
Dečko je pitao kako da krene sa programiranjem, pa bi o tome trebalo i pisati u toj temi.
[ jablan @ 22.07.2007. 09:30 ] @
Nije mi jasno zašto se vređaš.
[ degojs @ 22.07.2007. 23:39 ] @
Citat:
To što Java do ove godine nije bila open-source je, između ostalog, i razlog što je, kao jako dobar koncept i platforma, dozvolila da se pojavi .NET i gotovo je uništi. Sad su se setili da otvore kôd, ali je malo kasno. ;)


A šta bi to bilo različito da je Java bila open-source? Imao bi situaciju da bi MS objavio svoju verziju Jave (što su i pokušali, jelte). I to bi onda bilo opet isto na kraju, jer nije kompatibilno.. Java na Windowsu nije imala mnogo šansi kraj MS-a, open-source ili ne. Pretežno Windows mreže teže tome da na kraju postanu Microsoft-only mreže i to teško da ima veze sa otvorenom ili zatvorenom Javom.
[ jablan @ 23.07.2007. 09:18 ] @
Citat:
degojs: A šta bi to bilo različito da je Java bila open-source?

Pa svakako bi se brže razvijala, bolje pratila potrebe korisnika i ostavila manje prostora .NETu. Sa druge strane, bila bi mnogo bolje prihvaćena od open-source community-ja, što bi rezultiralo većim brojem i boljim kvalitetom open-source aplikacija, što bi opet nateralo MS da bolje/jeftinije radi svoj posao.

Ne kažem da bi pobedila MS-ove platforme, ali bi ih posredno poboljšala, kao i kvalitet softvera uopšte.
[ branko1408 @ 26.07.2007. 02:57 ] @
Citat:
Nemas pojma. Na osnovu cega ovo zakljucujes? A sto je Hajlsberga tice svojevremeno je i Piksi otisao iz Zvezde pa nije prestala da postoji.


E pa Borland je danas na nivou na kom je i Crvena Zvezda!
[ masetrt @ 06.08.2007. 14:12 ] @
Mislis dupla kruna :D. Ja licno znam nekoliko kompanija u kojima radi po vise desetina programera i jos uvek aktivno koriste Borlandove alate (ne mislim samo na IDE-ove) A sto se borlanda tice bojim se da o njegovom poslovanju ni ti ni ja necemo skoro nista saznati.

Citat:
dozvolila da se pojavi .NET i gotovo je uništi


lol Mozda samo u desktop aplikacijama
[ jablan @ 06.08.2007. 15:51 ] @
Citat:
masetrt: lol Mozda samo u desktop aplikacijama

Da, na polju internet aplikacija, Delfi i dalje suvereno vlada... :D
[ vladaboy93 @ 12.08.2007. 10:40 ] @
A, gde uopste ima posla za C++ programere u Srbiji?
[ G.S.P. @ 13.08.2007. 10:12 ] @
C++ ti je u pocetku tezak (kao i svaki program ) ali kad se ufuras potaje zanimljiv tako da ti je to moja preporuka
[ masetrt @ 13.08.2007. 10:36 ] @
Citat:
Da, na polju internet aplikacija, Delfi i dalje suvereno vlada... :D


Ma odnosilo se na JAVU i .NET ;)
[ vladaboy93 @ 13.08.2007. 20:32 ] @
Citat:
C++ ti je u pocetku tezak (kao i svaki program ) ali kad se ufuras potaje zanimljiv tako da ti je to moja preporuka


Meni je na svu srecu vec posto zanimljiv!

Iako je strasno opsiran...
[ ganjaman @ 31.08.2007. 13:41 ] @
Ja glasam za neki .NET jezik biraj koji hoces pre ili kasnije "bez mnogo muke" ces nauciti i ovaj drugi mislim na VB.NET i C#. Sto se tice kurseva i kako da ucis po meni MS podrska sa filmovima koje mozes naci na asp.net za vb, ima nesto malo i za c# + p2p pa pretraga npr. learnvisualstudio.net je najbolja podrska koju sam do sada video. Posao ti nece biti problem (doduse zavisi kolko si kvalitetan) koji god jezik da izaberes.
Srecno!!!
[ branko1408 @ 03.09.2007. 06:19 ] @
Prema istraživanju kompanije Evans Data, programeri u Evropi, na bliskom istoku i u Africi su povećali upotrebu Microsoft-ovog C#. Broj programera koji koriste C# se uvećao za 40% tokom prošle godine. Pored toga, više od polovine programera koji su učestvovali u ovom istraživanju naveli su da je njihov izbor, kada je u pitanju platforma za Web servise, Microsoft-ov .Net. Takođe, 65% ispitanika u ovim regionima koristi ili planira da koristi AJAX u svojim razvojnim okušajima.
[ logicom @ 17.09.2007. 00:56 ] @
Najvise para sa Oracle-om, imas odlicnu literaturu na srpskom, izdanja CET biblioteke.
Malo je kriva ucenja strma ali kad savladas bices trazen.... :)
Pozdrav.
[ vladab @ 14.10.2007. 10:50 ] @
Procitao sam samo 2 strane ove rasprave, pa se izvinjavam ako se ponavljam.
Covek hoce da nauci da programira. Zar je bitno u kom jeziku? Bitno je da skonta oop i da stvori nacin razmisljanja. Kada nauci te stvari, onda ce moci da donese odluku o tome koji ce jezik da koristi i koje ce tehnologije vise da upozna.
Sto se mene tice, mozda je najbolje da pocne sa c# + kasnije asp.net + sql server. A postoji i alternativna kombinacija java + oracle. Ne kazem da su ostale kombinacije losije, samo mislim da mu je u ovom trenutku isplativije da uci ove dve kombinacije.
Pozz
[ cope.rs @ 20.10.2007. 10:34 ] @
Je li, sto maltretirate coveka sa C++ i slicnim jezicima?

Na University of Maryland, koji je negde 2002 bio treci faks u amerci po kvalitetu Computer Science programa, se C++ uci na trecoj godini. Majku mu, zasto bi te terali da ucis dve godine osnove programiranja da bi ti dozvolili da namirises C++. Vi koji znate C++ bi trebalo da znate zasto.

Posaljite coveka na VB ako bas hoce taj pravac ili jednostavno najbolje nek uzme Java i zavrsi pricu. Ima Garbage Collection, ima besplatni Eclipse, ima knjiga i sajtova trilion i moze da napravi SVE sto ce njemu pasti na pamet. Cak ima i Java3D ako je ambiciozan. A ima i exe4j i slicne programe da napravi EXE umesto JAR-a. A moze i Applet. A mozda su i u sumi...
[ playstation portable @ 30.12.2007. 11:10 ] @
ako neko hoce da pravi sitne windows aplikacije,sta bi mu preporucili?
[ momsab @ 30.12.2007. 16:24 ] @
sta su sitne Windows aplikacije?
.net (C#, recimo) i/ili Java
[ ivan.petrovic @ 30.12.2007. 17:41 ] @
Zavisi jel probao nesto sitno u proceduralnim jezicima...
moja preporuka je mozda skolski primer pascal za pocetak ili modula, cisto da stekne neke osnove,
jer programiranje u php kojim se bavio je veoma "prljavo"

pa ako mu to ide od ruke, tu je koncept OOP sa svojim dobrim jezicima C++, Java.....
Tu uvek moze naci dobre knjige Bruce Eckela za bilo koju varijantu OOP da se odluci
[ Jcod3r @ 30.12.2007. 17:57 ] @
Pozdrav !

Vidim da je neko spomenuo javu, pridruzujem se u propoziciji jave kao jeziku buducnosti ££ $$ €€ :)
[ Stojan Trifunovic @ 30.12.2007. 18:07 ] @
Citat:
playstation portable: ako neko hoce da pravi sitne windows aplikacije,sta bi mu preporucili?


TCL/TK interpreter, Delphi ili Phyton. Nebitno kojim redosledom.

Razlozi - free, laki za ucenje, razumljiva sintaksa, mala mogucnost gresaka usled nerazumljivog koda.
[ momsab @ 30.12.2007. 18:24 ] @
Java (ne samo Java) je jezik sadasnjosti, pitanje je sta je jezik buducnosti (pricaju o aspektnom programiranju)
[ Vinse @ 30.12.2007. 22:08 ] @
primetio sam da niko ne spominje .PHP i verzije Mikorosftta koje su analogne. Ne zelim naravno da dajem preporuke posto ja nisam programer, ali mi je zanimljivo da niko od iskusnih programera ne govori o onome o cemu svi pricaju stalno. Svi kazu PHP.
[ ivan.petrovic @ 31.12.2007. 12:07 ] @
Citat:
Vinse: primetio sam da niko ne spominje .PHP i verzije Mikorosftta koje su analogne. Ne zelim naravno da dajem preporuke posto ja nisam programer, ali mi je zanimljivo da niko od iskusnih programera ne govori o onome o cemu svi pricaju stalno. Svi kazu PHP.


Ne znam da li mislis na web.php koji je koliko sam ja obavesten google u saradnji sa MIT, ili na microsoftove napore da php predje sa zend na phalanger masinu
i integraciju sa php sa .NET

Ja licno nisam programirao na ovom frameworku za php web.php, mada kako je i sam naglasio on zeli neki "pravi" programski jezik, pretpostavljam da se radi o nekom za windows aplikacije, a ne za web aplikacije
[ Pneos @ 01.01.2008. 18:53 ] @
Citat:
Nemas pojma. Na osnovu cega ovo zakljucujes? A sto je Hajlsberga tice svojevremeno je i Piksi otisao iz Zvezde pa nije prestala da postoji.
Naprotiv ! Ne samo da nije prestala da postoji vec je postala sampion Evrope i Sveta, a u finalu su porazili bas Piksijev Olimpik. To je dokaz da je on bio Jona i gde god je on, nema da bude OK.
[ jakov1 @ 02.01.2008. 00:15 ] @
Gospodo, ako neko ima za cilj da nauci c++, a pritom nema ni 5 minuta veze o programiranju, koja bi mu putanja bila najlaksa?
Da li odmah da krene na c++ ili mozda prvo nesto lakse?
[ galaz @ 02.01.2008. 00:29 ] @
ako mene pitash, ushtedecesh na vremenu ako odmah krenesh na c++. mislim da apsolutno nema potrebe da krecesh od nekog drugog programskog jezika, ako za cilj imash c++. uz dobru knjigu, i nekog da te posavetuje ili da ti pojasni nedoumice, necesh imati problema. kretanje od nekog "laksheg" jezika je, po meni, gubljenje vremena.
[ momsab @ 02.01.2008. 00:32 ] @
zasto hoces C++? programski jezik radi programskog jezika?
[ Shadowed @ 02.01.2008. 00:34 ] @
Ako bas hoces C++, kreni odmah njega. Za vreme koje potrosis na ucenje neceg drugog a onda prelazak moci ces i C++ nauciti (ili neces nauciti ni jedno ni drugo ako ti programiranje kao takvo ne ide).
[ jakov1 @ 02.01.2008. 00:54 ] @
koliko sam skontao uz c++ je najlakse naci posao, ali ne ovde nego negde na normalnom mestu. Da li sam ja to lepo razumeo?
[ momsab @ 02.01.2008. 01:12 ] @
kako da ne, a Java (kako m irece kolega, nisam proveravao koliko je tacno) drzi 50% (uglavnom, veliki deo) :D

tebe zanima c++ zbog posla a kazes da nemas ni 5 minuta programiranja? c++ se uglavnom koristi za 3D stvari koje zahtevaju dosta matematike
znas li sta sve spada pod programiranje?

evo, dacu ti svoj primer iz praxe: pisao sam jednu troslojnu aplikaciju i toliko sam poludeo da nemam reci
prvo, sto sam pravio dosta gresaka u sintaxi (ovo se resava stalnim programiranjem)
drugo, nije moglo da se qca kako sam zamislio pa sam morao da jurim alternativna resenja (srecom pa vecina zadataka ima vise resenja, najbolje je kad odmah dodjes do optimalnog)
trece, kad sam sve isporgramirao tacno tokom debagovanja otkrih cudne a banalne greske (ovo se resava stalnim programiranjem)
cetvrto, kad sve debagovah otkrih da neke metode ne rade uopste ono sto ja hocu pa sam morao ponovo da ih pisem (ovo se resava smirenom glavom)


p.s. ne volem da programiram pa to ti je
[ ivan.petrovic @ 02.01.2008. 13:30 ] @
Tacno je da se trosi vise vremena na ucenje vise jezika, ali....programiranje se ne svodi na znanje nekog jezika, nego na znanje kako nesto resiti, sam algoritam...
pa ako nekom ne ide od ruke da nesto resi u najjednostavnijem jeziku, kako ce vladati tek OOP
[ darkGoxy @ 02.01.2008. 17:21 ] @
Ja predlazem da pocnes sa Javom a posle naucis i C i C++. Najbolji nacin da naucis je da programiras sto vise. Kad budes u stanju da napises validan kod na papiru, u prilicno si dobrom stanju. Doduse za to su potrebne godine (pogotovo za C).
[ Shadowed @ 02.01.2008. 18:30 ] @
S' tim da to ne znaci da trebas i da ucis programiranje na papiru :)
Ma sta pricali po skolama i fakultetima.
[ momsab @ 02.01.2008. 21:02 ] @
na papiru smisli algoritam, a kodiraj samo na racunaru
[ tasa5 @ 02.01.2008. 23:20 ] @
Ja bih poceo ovako kada bih pocinjao ponovo: C, C++, .NET . . .
[ misk0 @ 03.01.2008. 08:34 ] @
Ja kad bih pocinjao ponovo - ishao bih cuvati ovce = lakse je. :)

Inace, ja programirati nisam naucio na papiru vec na primjerima i malo teorije. Tako mi je najlakse ostajalo u glavi. Ni dan danas ne bih znao na papiru da naprishem ispravan kod duzi od 5 linija. A zasto bih? imam u editoru syntax highlighting, imam compiler koji ukazuje na greske i jos tonu nekih mehanizama kojima ne znam ni imena koji mi ne odvracaju paznju da mislim na kod vec na problem koji rjesavam.
[ ivan.petrovic @ 03.01.2008. 09:29 ] @
To na papiru je relativno tesko, jeste da tako teraju da se uci na faxu, ali retko sat da ce proraditi iz prve, uostalom zasto postoje kompajleri...
papir treba zaobici
[ jablan @ 03.01.2008. 10:05 ] @
Ne mislim ni na koga konkretno, ali bi bilo lepo kad bi se od davanja saveta suzdržavali ljudi koji su napisali manje od 10k linija koda u životu...
[ MatezYU @ 03.01.2008. 12:13 ] @
Uzmi da radiš c# i .net to je budućnost po meni.
Najbolje ti je da nabaviš neku knjigu, malo je pročitaš čisto da se uputiš u osnove, onda zadaš sebi neki zadatak, da realizuješ neki programčič i počneš da radiš. Najviše se nauči kada naiđeš na neki konkretan problem pa pitaš na forumu, listaš po njizi, malo čukaš po tastaturi i tako... Ako samo čitaš knjige bez prakse ništa ti ne ostaje u glavi..
[ Shadowed @ 03.01.2008. 12:24 ] @
Slazem se da se najbolje uci kroz rad, medjutim kod pocetnika (onih koji nisu programirali ranije ni u jednom jeziku) treba biti umeren. Cesto se ovde na forumu nalaze pitanja tipa kako da sa neke web strane izvucem rezultate utakmice a da onaj ko pita ne poznaje ni osnovnu sintaksu.
[ momsab @ 03.01.2008. 16:40 ] @
sadasnjost, buducnost...

.net (tu spadaju i C#, asp...), Java, php... itd itd su sadasnjost
sta je buducnost to retko ko od nas zna (najblizi tome su oni koji prate trendove i imaju barem 10K linija koda)
drugar, koji razbija programiranje, kaze da su objektne baze buducnost (verujem mu, dosta se radi na njima)
bio sam na jednom predavanju o aspektnom programiranju i pogubih se (a to je buducnost, koliko sam razumeo)
danas je moguce preko UML alata dobiti dobar deo koda (sad, koliko je dobar to je drugo pitanje), kontam da ovo znaci da se ide vise na crtanje a manje na kodiranje


zamolio bih diskutante da ne pricaju sta je buducnost bez obrazlozenja


odgovorili su ljudi na temu, koliko sam primetio :)
ja kada bih (opet) pocinjao, prvo bih radio strukturno (sve u jednoj klasi), da naucim nizove, liste, matrice, preklapanje metoda,osmisljavanje dobrih algoritama, osnove rada sa bazama podataka... i tako bih radio oko godinu dana (i to verovatno u Javi ili Pythonu ili oba)
posle toga bih presao na OOP, upoznavao bih se sa oblastima koje me zanimaju (web, mrezno, poslovne funkcije, primena u fizici, matematici itd itd)

al opet, dzaba sve to ako ste lenji ili vas ne zanima ili jednostavno nemate kliker za ovo (nistra strasno, ionako se samo od programiranja necete leba najesti*)



dosta sam pametovao na ovu temu ;)



*dobri/odlicni programeri koji umeju dobro da naplate/prodaju svoj rad odlicno zaradjuju
[ jakov1 @ 03.01.2008. 16:45 ] @
Gospodo, vecina nas zna kako se uci "nesto". Kroz praksu se najbolje uci, a tako da nema ni prakse bez teorije, tako da jedno bez drugoga ne moze. E sada ako bi neko pocinjao sa Javom a nema uopste veze sa bilo kakvim programiranjem, kakva bi mu literatura bila potrebna i gde se moze naci?
[ misk0 @ 03.01.2008. 19:03 ] @
Ja bih poceo od foruma na ESu gdje pishe kako poceti sa JAVAom i koristio bih search prije nego bih postavio ovakvo pitanje.
[ mihpredrag @ 03.01.2008. 19:07 ] @
Za ucenje Jave bih preporucio knjigu Ivora Hortona "Od pocetka... Java2 JDK5". Udzbenik se sastoji iz dve knjige sa ukupno 1465 strana. Posle svakog poglavlja, dato je po nekoliko zadataka koji objedinjuju predjenu materiju u tom poglavlju, dobar nacin da se nakon teorije i primera usavrsava praktican rad na pisanju koda. Prevod na srpski jezik je solidan, reseni zadaci se mogu skinuti sa sajta izdavaca. Izdavac je CET, a svojevremeno sam je platio oko 3800 din (obe knjige).
Takodje, treba pomenuti i knjigu Herberta Schildta "Java J2SE5 kompletan prirucnik" u izdanju Mikro knjige, ali smatram da je za pocetnika jasnije izlaganje materije u prethodno pomenutoj knjizi Ivora Hortona.
Kao razvojno okruzenje predlazem NetBeans IDE.
[ galaz @ 04.01.2008. 02:18 ] @
- chuo sam da je ta hortonova knjiga najbolja knjiga iz jave...

http://www.cet.co.yu/cetknjige/KDetaljno.aspx?ID=3452

- trebalo bi da je i brus ekelova "misliti na javi" odlichna.

http://www.mikroknjiga.co.yu/s...ikaz.php?ref=978-86-7555-308-3

- najgora knjiga iz jave je od samih autora jave. zove se "programski jezik java". :)

http://www.cet.co.yu/cetknjige/KDetaljno.aspx?ID=3176
[ momsab @ 04.01.2008. 02:27 ] @
http://www.elitesecurity.org/t...-poceti-sa-programiranjem-javi
http://www.elitesecurity.org/f32
[ peejunk @ 07.01.2008. 08:24 ] @
Ja bih svakako preporucio svakom pocetniku da prvo zagrebe C/C++ sto ne znaci da mora da postane ekspert.

Jednostavno je cinjenica da sve sto se danas ozbiljnije koristi u programiranju (Java, PHP, C#, Perl, ECMAScript) izvedeno je iz C/C++ i ima JAKO sličnu sintakstu -- od danas rasprostranjenih jezika izuzeci su Python i Ruby (mada sam misljenja da je Ruby bubble fenomen jednako kao i sam Web2.0 koji ga je iznjedrio jer osim Rails frameworka koji vec ima funkcionalne ekvivalente u drugim jezicima ne vidim nista sto bi ozbiljne developere privuklo).

C++ je moguce koristiti kao i druge RAD jezike uz dobar framework (npr. wxWidgets, JUCE) koji ne zahtjeva puno pointerskih perverzija, a kasnije je lako preci na neko drugo C-like okruzenje za razvoj poput JDK-a ili C#.Net/Mono-a.

Pocinjati u VB-u ili object Pascalu ne preporucujem jer sam nebrojeno puta vidio kod kolega da je odatle nesto teze odskociti na nesto suvremeno (sto je razlog zasto su domaci programeri cesto ukopani u Delphi i VB6), a vise je nego evidentno da ce i u buducnosti, cisto zbog sile programera naviknutih na C-like sintaksu, i eventualni buduci jezici liciti na C/C++. Mislim da takvo nesto vjerojatno vazi i za Python, ako vec neko zeli poceti u jednostavnom okruzenju za razvoj i za Web i za desktop radije neka se prvo okusa u Javi, makar mu u buducnosti Python bio kruh.

Mada sam misljenja da je i dalje bolje poceti od konzolnih Hello World aplikacija u C-u i pisanja svojih quicksort rutina nego od razvoja GUI aplikacija sa pristupom bazi podataka, ma kako male i jednostavne bile.
[ Radovan__III @ 07.01.2008. 10:18 ] @
Po meni je greska u pitanju "Kako da naucim programski jezik koji da izaberem i kako da ucim..."

Programski jezik nije bitan, sintaksa nije bitna, najvaznija stvar je logika jer ako shvatis logiku reavanja problema, nece biti bitno u kom jeziku programiras posto svi koriste skoro istu logiku.

[ misk0 @ 07.01.2008. 13:06 ] @
Citat:
Radovan__III:Programski jezik nije bitan, sintaksa nije bitna, najvaznija stvar je logika jer ako shvatis logiku reavanja problema, nece biti bitno u kom jeziku programiras posto svi koriste skoro istu logiku.


Sustina!
[ Pneos @ 07.01.2008. 16:51 ] @
Ako imas 2-3 sata dnevno za programiranje to znaci da neces profesionalno da se bavis time. Ja bih onda na tvom mestu poceo PHP i HTML jer ce ti oni sigurno zadovoljiti sujetu da vidis da si nesto napravio i to mozes i da objavis da svi vide.

Opet ponavljam, 2-3 sata dnevno nije dovoljno i onda je sve jedno. Mozes komotno da ucis i gwbasic.
[ spoookysleeeper @ 08.01.2008. 00:43 ] @
Slazem se sa tri posta gore.
Bitno je znati koncepte programiranja.
Ucenje programiranjanja iziskuje puno vremena.
Takode je vaoma bitna TEORIJSKA osnova programiranja.
Praksa jeste bitna, ali ona se mnogo lakse savladuje sa teorijskim background-om.
[ palilulac @ 19.07.2008. 02:15 ] @
Cek da reknem koju....
Jel vi to podcenjujete "moj" VB.NET??? Nije lepo od vas ...
Lak je za ucenje, koristan i u windows i u web aplikacijama (mislim na ASP.NET i VB kao jezik), a to sto nesto moze da se brzo uradi sa njim, pa to je najveca prednost. Toplo ga preporucujem kao pocetak jer i ja sam na pocetku i bas ga lepo kapiram a literature koliko hoces. Sto se tice polemike o besplatnim programskim jezicima, mislim da je svaki programski jezik besplatan, samo se treba potruditi i nabaviti ga.
[ jablan @ 21.07.2008. 14:09 ] @
Citat:
palilulac: svaki programski jezik besplatan, samo se treba potruditi i nabaviti ga.

Takođe je i svaki automobil besplatan, samo se treba potruditi i nabaviti ga.
[ Silverstone @ 16.12.2008. 13:43 ] @
Ja sam poceo da ucim turbo pascal 7.0 za pocetak...Jel mozete da mi kazete nesto o tim algoritmima i kad god nesto napisem u pascalu i idem na compile pise file not found jel to znaci da ima neka greska???Drug koji se ne bavi programiranjem mi je rekao da mi je bolje prvo da naucim lakse programe a onda posle da na to dodam neke teze...
Koji program da ucim posle pascala sta mislite???plz. neka neko odg.
[ MatezYU @ 16.12.2008. 14:43 ] @
Pocni sa javom ili c#
Nauci prvo koncept objektno orijentisanog programiranja pa onda kreni redom od lakseg ka tezem
[ Silverstone @ 16.12.2008. 16:00 ] @
Gde bih mogao da naucim taj koncept??????citao sam nesto malo na ovom forumu...
Sad cu da kupim knjigu za c# i poceti da ucim...hvala za odg..
[ Web Master @ 15.10.2009. 14:18 ] @
Ovako ja radim sa jednim programerom....blablabla......Poceo sam uciti od visual c++ 2008 express edition po meni on je jedan od najboljih i najlaksih, naravno potrebna vam je i knjiga za to.Ja koristim c++ izvornik trece izdanjekoga koju je napisao Stanely Lippman ima oko 1200 strana toliko i kosta otprilike....Moj kolega koristi visual studio tj. paket koji ima:vc++, vb, c#.....Svima prdlazem da pocnu od vc++ i ove knige koju sam opisao.Naravno treba imati volje za to.....
[ Milos911 @ 28.01.2010. 18:14 ] @
Treba mi savet koji programski jezik da pocnem da ucim(e ova recenica je odlicno srocena :D). Znam solidno php, tako da nisam nov u svetu programiranja. Zeleo bih da pisem windows aplikacije. Ne znam sta jos da kazem, pa dajte neki savet :)
[ Shadowed @ 28.01.2010. 18:30 ] @
C#.
[ vatri @ 28.01.2010. 20:44 ] @
A zasto bas windows aplikacije? :)

Jesi li mozda razmisljao, posto vec znas PHP, da pocnes pisanje extenzija za PHP ili nekih programa koje bi mogao implementirat, tj. iskoristit u kombinaciji sa PHP-om? Mislim da sada postaju veoma popularne web aplikacije i da bi u buducnosti moglo jos vise. Evo jedan primjer sto mi je prvo pao na pamet: pogledaj Google Wave.
Takodje Google pravi (ako nije vec gotov) operativni sistem koji se boot-uje kao Browser (cini mi se da se zove Chrome), pa bi i to moglo dovest do porasta popularizacije web applikacija.

To je samo moj predlog za razmisljanje, nista ja ovde ne promovisem :)

A mogli bi se i ostali ukljuci i komentarisat.
[ w3bl0rd @ 29.01.2010. 06:40 ] @
˝@Vatri
to nikad neće zaživjet na pravim desktop mašinama, možda na netbookovima, makar i to jako sumnjam...
[ vatri @ 29.01.2010. 10:16 ] @
Zasto to mislis?

Vjerovano je da nece biti popularno kao normalni OS, ali da ce se koristit - hoce. Meni je recimo puno puta zatrebalo da nesto vidim na netu na mom lap-topu EEEPC i pravo bi mi dobro doslo da sam imao tako nesto. ALi ja sam morao cekat minut dok se upali, pa zatim dok se konektujem na wireless pa ovo pa ono - to bi sve mogao obavit za 15ak ili koliko vec sekundi.
Naravno pored toga bi imao i normalan OS sto bi se dalo izabrat iz GRUB menija. Moje misljenje je da ce izlaskom toga OS-a (pod uslovom da bude dobro radio) pocet ubrzani razvoj Web aplikacija.
[ Milos911 @ 29.01.2010. 15:36 ] @
Vatri vec je izasao google os pa vidi da li ti se svidja:)... Sto se konkretno mene tice, recicu to ovako: Radije bih sebi razneo glavu nego sto bih na bilo koji nacin doprineo razvijanju necega sto radi na slicnom principu kao sto ove web aplikacije(mislim na one koje su na kompu ali ne rade bez internet konekcije)... Gadi mi se ta ideja o cloud computing-u i iskreno se nadam da to nikad nece zaziveti. Ali posto su 90% korisnika interneta totalni kreteni, nije iskljuceno da ce to zaziveti. Ako se to dogodi bacam komp u smece i odlazim da kopam kanale....
Enivej hvala vam za predloge, poceo sam da citam o c# ali me sve uzasno zbunjuje. Tj skoro sve. Zato me zanima gde na esu mogu da postavim neka pitanja o ovom programskom jeziku?
[ misk0 @ 30.01.2010. 18:46 ] @
Recimo na ovom forumu
[ milosnikic @ 18.08.2010. 11:40 ] @
Sta znaci open source ako smem da pitam?
[ Picsel @ 18.08.2010. 14:40 ] @
Znaci da je izvorni kod programa javan, da se moze videti kako je nesto napravljeno, isprogramirano. Taj kod se moze koristiti, menjati, kopirati bez ogranicenja.
[ Nedeljko @ 18.08.2010. 20:25 ] @
http://www.opensource.org/docs/osd
[ problems2006 @ 31.08.2010. 11:39 ] @
Ajmo drugovi, pomoc.

Kada je rijec o programiranju, smatram sebe najglupljom osobom na svijetu.

Jednostavno napisano, puno puno puta sam pokusao zaroniti u svijet programiranje, ali meni neki temelji uvijek fale.

Ono sto propustam je zapravo kako problem za koji treba napraviti program, izraziti programskim jezikom.

Moja razmisljanja o programerskom svijetu su uvijek kompleksna. Nervira me sto svaka knjiga pocinje sa Hello worldom, i tim banalnim primjerima. Uvijek bih zelio poci od neceg tezeg i uvijek padnem na tom nekom prelaznom ispitu.

Fali mi programerske logike, a do sada nigdje nisam vidio knjigu koja bi objasnila sustinu. Imate li sta preporuciti u smislu neke knjige o programerskoj logici, kako razviti plan izrade programa, algoritam?

Ako je moj problem druge vrste, onda molim savjet u drugom pogledu.
[ Mihajlo Cvetanović @ 31.08.2010. 11:55 ] @
Tvoji problemi zaista jesu druge vrste. Nedostatak strpljenja (nervira te Hello world), nerealna procena sopstvenih mogućnosti (preskočiš stranice da dođeš do teškog, pa ti onda to teško bude nepremostivo), i pogrešna slika o tome kako se programira (tražiš suštinu programiranja i nekakve algoritme, a nemaš gotov alat u glavi da tu suštinu pretvoriš u program koji radi).

Strpljenje je osnovno, te je moj savet da ne preskačeš stranice, i da pokušaš da pronađeš novu informaciju čak i tamo gde već (misliš da) sve znaš.
[ Goran Rakić @ 31.08.2010. 12:17 ] @

Ova knjiga je veoma lepa http://www.mikroknjiga.rs/store/prikaz.php?ref=86-7555-216-5

Jedino što tu nema programiranja sa grafikom, zvukom, videom, mrežama,... to sve dolazi kasnije. Ako si mlađeg uzrasta, http://scratch.mit.edu/ je veoma lep za uvod u svet programiranja.
[ Shadowed @ 31.08.2010. 20:12 ] @
@problems2006, a koji je razlog sto uopste hoces da se bavis programiranjem? Mislim, nije to za svakog, kao sto nije fizikalisanje za svakog, prosveta, finansije.. Ako se ne uklapas u to, zasto? :)
[ problems2006 @ 31.08.2010. 21:58 ] @
@Shadowed

ehmm... to bring social justice and world peace :P xD (ono ko Miss World)

ajmo sad bez zezancije. imam par kreativnih ideja. inace sam racunovodja po struci i volio bih uvezati IT i znanje ekonomije. privatni biznis ;)
u svijetu sam racunara vec dugo. s obzirom da u Bosni nema bas toliko programera, sto ta ogranicenost namece visoke troskove, odlucio sam sam probati razviti vlastite projekte.

mozda je ovo nedovoljno snazan argumenat za bavljenje tim poslom. ali, posmatrano moj nivo zanimanja za taj svijet, mislim da mi ne bi bilo lose u njemu ako bi ulozio adekvatan trud.
[ Goran Rakić @ 31.08.2010. 23:55 ] @
Onda ti je verovatno bolje krenuti sa nekim razvojnim okruženjem za te „poslovne programe“ nego od „Hello World“ u nekom opštem programskom jeziku. U tim okruženjima obično postoji mogućnost da dizajniraš (relacioni) model podataka, urediš forme, napraviš razne izveštaje, povežeš sve to sa spoljnim programima, a postoji i mogućnost laganog programiranja gde delovi koda lepe pojedinačne mogućnosti okruženja.

Na primer Glom, OpenOffice.org Base, Microsoft Access, Filemaker, 4D, Kexi,...

Ljudi tvoje struke znaju da naprave sjajne stvari i u programu za tablice (Microsoft Excel, OpenOffice.org Calc, Gnumeric,...) upotrebom ugrađenih funkcija i alatki za analizu podataka i uz programirane makroe - male komadiće koda koji barataju podacima, rade proračun ili pozivaju druge programe. OpenOffice.org na primer podržava makroe pisane u dijalektu Basic jezika, Pythonu, JavaScriptu,... Tablica može da ima i kontrole, ili da se zapakuje kao dodatak.

Razmisli o tome da napredno ovladaš nekim od ovih pomenutih rešenja.
[ problems2006 @ 01.09.2010. 08:11 ] @
Gorane,

Izuzetno cijenim svaki savjet i unaprijed se zahvaljujem.
Upravo to što si naveo, dio je segmenta stvari koje me zanimaju u svijetu kodiranja.

Pokušavam napraviti još jedan iskorak naprijed od svijeta uređenih tabela i baza, ka samostalnom softveru koji bi pozivao baze. I to je kombinacija koja me najviše zanima u svijetu računarstva. Dakle, SQL u kombinaciji s bilo kojim programskim jezikom (možda OOP neki) i na različitim platformama - web i desktop.

Međutim, dosadašnji poslovi uglavnom su vezali za web design i grafiku radi marketinga i networking&harware radi održavanja mreže. Nećete vjerovati, ali u kojoj god kompaniji sam radio, bio sam i network support timovima iz vana koji su održavali ERP. Želim zapravo reći da imam neku predstavu kako svijet programera izgleda, ali ne i pravo znanje.
[ vatri @ 01.09.2010. 13:45 ] @
Mozda da pocnes sa Python-om. Relativno je lak za ucenje, a u kombinaciji sa Py[QT/GTK] se brzo da napraviti Desktop aplikacija. Zatim imas "mysql-python" za rad sa MySQL bazom, a vjerovatno ima i za ostale.

Sto se tice web programiranja, tu takodje Python moze pomoc, mada mislim da je efikasnije koristiti PHP.

Citat: "...Jednostavno napisano, puno puno puta sam pokusao zaroniti u svijet programiranje, ali meni neki temelji uvijek fale...."

Upravo tako, temelji ti hvale, a da bi savladao pocni da ucis nesto, radi primjere, citaj tutorijale, pa ces nauciti vremenom - ne ide to preko noci ;)

P.S. guglaj malo, nacices dosta korisnih stvari ;)
[ Fratello @ 02.09.2010. 14:03 ] @
Mrzi me da citam sve, vidim da je u poslednjem postu pomenuto Web programiranje. Za totalnog pocetnika ovo je odlican sajt. A ako nekog interesuje kako da pocne u drugim podoblastima, mozda je nabolje uzeti za pocetak Pascal ili C, a nakon toga C++ ili Javu, itd.
[ stevan_nk @ 24.02.2011. 20:48 ] @
To sto kazes za web programiranje je ok ali prvi put cujem da neko pocetnicima preporucuje Pascal.

[Ovu poruku je menjao stevan_nk dana 26.02.2011. u 08:45 GMT+1]
[ marton @ 21.06.2011. 22:57 ] @
Ja sam na faxu ucio prvo pascal, pa c pa c++.

Sta preporucujete, usavrsavati se u jednom jeziku do maksimuma, ili uciti vise jezika?
Ja pretpostavljam da ako znas dobro koncept programiranja, da nije bitno koji jezik koristis?
Konkretno, gledao sam po oglasima poslove i sve vise tehnologija odlazi nebu pod oblake,
pa traze da znas ovo, ono, ono , ovo i tako u nedogled. Npr. C# i Java su slicni, a takodje ko zna c++
brzo moze da predje na jedan ili drugi, jedino sto treba proraditi su framework-ovi, koji malo malo pa izadje neki novi.
Dok ja diplomiram mozda naprave jos pet novih...a najgore od svega, u vecini slucajeva traze da imas iskustvo?!?!

Vidim da su sve trazeniji programeri za mobilne aplikacije, web(php, SQL, ...)...kako ispratiti trend,a da imas iskustvo?
Naravno raditi samostalno projekte, citati (kako naci dobru knjigu? a da ne bude ono sr4nje naucite za 21 dan, klikni tu klikni tamo)?
Pa moje glavno pitanje je kako usmeravati svoju profesionalnu karijeru?
[ jablan @ 22.06.2011. 19:22 ] @
Zaposli se u dobroj firmi gde možeš dosta da učiš i da napreduješ i gde rade kvalitetni seniori. Po mogućnosti gde se rade raznovrsne stvari i koriste raznovrsni alati.
[ marton @ 22.06.2011. 20:18 ] @
Pa kako da se zaposlim, ko ima vremena da mene uci, a pre svega jos uvek sam student...pa ne bih mogao puno radno vreme da imam.
[ jablan @ 22.06.2011. 20:27 ] @
Pitao si

Citat:
marton: kako usmeravati svoju profesionalnu karijeru?


Pored činjenice da je u pitanju pleonazam, karijera koliko znam podrazumeva tvoje zaposlenje, tako da je odgovor bio upućen tome.

Za studente postoje internships, postoje open-source projekti, samostalni projekti itd.

Kad zagrizeš nešto od toga (lupam: hoćeš da napraviš veb aplikaciju za autobusku stanicu) onda pitaj dalje.
[ nemanjadj @ 26.11.2011. 12:22 ] @
U poslednje vreme imam slobodnog vremena, pa sam resio da prekinem da gledam TV:) i da uradim nesto korisno tj naucim da programiram!

Radio sam u par jezika, na etf-u u prvoj sam imao pascal i C, i dao sam oba ispita lagano, mada to se radilo na papiru pa sad ne znam koliko se to moze zvati programiranje:)... Mene interesuje da "naucim" da programiram, znaci neki jezik za koji bi se moglo reci da je jedan od "osnovnih", pa da kada ga naucim dobro da nastavim dalje...
Razmisljam da uzmem objektno da ucim?
Voleo bi kada bi neko mogao da mi recimo preporuci jezik, i neku dobru knjigu uz koju bi ja ucio taj jezik.
[ Nedeljko @ 26.11.2011. 16:23 ] @
Ja mislim da stavovi tipa "jezik A je bolji izbor od jezika B" nemaju previše smisla. Treba reći čoveku šta ima na meniju, šta se sve radi, za šta su koja rešenja podesna, kakve su perspektive zapošljavanja itd, a on neka sam vidi u čemu se od toga prepoznaje.
[ Au197/79 @ 26.11.2011. 18:10 ] @
Ako hoćeš da naučiš tako što ćeš učiti neki lakši jezik pa onda ići dalje na neki teži (java, C#, C++) onda ti za taj lakši mogu preporučiti Python. Ili ako ćeš da baš ideš na Javu kao sledeći možda da probaš Groovy (samo je on manje zastupljen i ne znam kako stoji sa literaturom).

Ako ćeš ići direktnom varijantom onda Java ako planiraš da ideš van zemlje i da se ne vezuješ za MS, inače idi na C#.

Samo objektno-orijentisano programiranje retko se uči u knjigama za programiranje, takve knjige se više bave jezikom za koji su pisane nego OO razmišljanje koje je nezvisno od jezika, samo se implementacija u konkretnom jeziku radi drugačije (ta implementacija se objašnjava u knjigama). Postoje baš knjige koje su više okrenute OO razmišljanju uz primere na nekom jeziku, možda bi ti neka takva najviše odgovarala.
[ nemanjadj @ 26.11.2011. 18:48 ] @
Nije mi bitno sta je lakse/teze, snacicu se...
Postoji mogucnost da idem van zemlje al nece to biti jos skoro. Da li je bolja onda opcija da prvo proucim objektno sa primerima na nekom jeziku(kao sto si rekao), pa onda tek da krenem da ucim jezik?
I da li bi mogao neku knjigu da mi preporucis sa kojom da krenem?
[ Nedeljko @ 26.11.2011. 19:10 ] @
.NET je vezan za MS i u okviru njega se koriste C# (za desktop aplikacije i baze), VB.NET (isto kao C#, samo je manje zastupljen) i ASP.NET (za web aplikacije sa serverske strane).

Sve to isto možeš da radiš i u Javi. To je cross-platform rešenje i omogućava ti da jednom kompajliran program radi u binarnom obliku na svim operativnim sistemima. Takođe, pruža mogućnost web programiranja sa klijentske strane u vidu Java apleta, ali je to praktično napučteno u korist drugih tehnologija. Što se baza tiče, u javi možeš raditi i sa nosql bazama. Ne znam kako stoje stvari sa ostalim jezicima, ali u Javi sigurno može.

Što se web programiranja tiče, poznavanje HTML-a i CSS-a je obavezno. Serverski kod se može raditi u php-u, Javi, ASP.NET-u Ruby on rails-u i nekim drugim manje zastupljenim tehnologijama. Klijentski kod se radi u javascript-u (nema veze sa Javom) i još nekim tehnologijama.

C/C++ je za softver visokih performansi, gde npr. spadaju video igre. Ovo je manje zastupljeno od prethodnog, ali ima leba i kod nas i sa strane.

Sve ostalo je mnogo manje zastupljeno, a svakako ti preporučujem da se maneš Frankenštajna kao što su C++.NET i J#.

Python se lako uči, a i on ima perspektivu. U njemu se obično rade web serverske aplikacije (mada su prethodna rešenja za tu namenu zastupljenija), a takođe u njemu možeš programirati za LibreOffice, mada možeš i u Javi. U Python-u su od desktop aplikacija napravljeni Inkscape i Blender.
[ nemanjadj @ 26.11.2011. 19:46 ] @
Ok, jasno je meni da razliciti program ima razlicitu svrhu...
Samo ja mnogo malo znam o tim stvarima, tako da mi treba pomoc, tj da mi neko kaze odakle je najbolje da krenem? Neka preporuka za literaturu i ja cu se dalje sam snaci...
[ Au197/79 @ 26.11.2011. 20:02 ] @
Za javu bih ti preporučio Head Frist Java, baš je za početnike, laka je, zabavna je i postavlja dobre temelje za dalji rad. Za dalje možda Thinking in Java (ima i prevod kod nas) i/ili Core Java (oba tom-a, ima i prevoda kod nas).

U zavisnosti od toga za koji vid programiranja se specijaliziraš možeš u ovim knjigama neke delove preskočiti. Npr. ako ćeš programirati za web onda ti SWING i AWT ne trebaju (biblioteke za programiranje desktop gui-a: prozori, dugmići i ostalo).

Za python imaš dosta besplatnih knjiga: A byte of python, tutorijal na pythonovom sajtu, How to think like a computer scientist in Python (ova knjiga postoji i u java verziji)...

Ako imaš kapacitet, želje, volje i htenja (sveto trojstvo u fudbalu :D) za učenje OO programiranja je bolje krenuti sa javom jer tu je puna implementacija OO. I Python je OO samo olakšana verzija.

Imaš u Head First seriji knjiga i knjigu o OO.
[ nemanjadj @ 26.11.2011. 20:27 ] @
Ok, hvala puno na pomoci, potrazicu te knjige pa cu krenem sa javom, pa gde zavrsim:)....
[ sir drinkalot @ 26.11.2011. 21:03 ] @
Citat:
nemanjadj: Ok, hvala puno na pomoci, potrazicu te knjige pa cu krenem sa javom, pa gde zavrsim:)....

Hehe, pa gdje završim... :)
Da ti iskren budem, tako sam i ja razmišljao/razmišljam.
Krenuo sam sa Androidom sa osnovnim znanjem Jave, no kako sam sve dalje i dalje išao, bila mi je sve teže i teža.
Možda zato što sam se zaletio bez nekih solidnijih osnova...
Prema TIOBE Indeksu, Java drži prvo mjesto među programskim jezicima, no na ovim našim prostorima se ne priča ("traži") puno o njoj i
čini mi se da su ipak Microsoftove tehnologije traženije.
Ako ćemo iskreno, mene je to na početku malo obeshrabrilo, jer gledajući iskreno, svi gledamo kako možemo naše znanje isplatiti.
Head On je fantastična knjiga, i ako si u mogućnosti, obavezno je nabavi.
Također, preporučio bih ti odličan websajt TNB sa stvarno dobrim video predavanjima o Javi, Androidu....
Isto tako, na Youtubeu možeš naći dobra predavanja sa Stanforda o Java.Naravno, sve je ovo na engleskom
[ Shadowed @ 26.11.2011. 22:50 ] @
Citat:
nemanjadj: Ok, jasno je meni da razliciti program ima razlicitu svrhu...
Samo ja mnogo malo znam o tim stvarima, tako da mi treba pomoc, tj da mi neko kaze odakle je najbolje da krenem? Neka preporuka za literaturu i ja cu se dalje sam snaci...

Ja ti ne bih uopste ni preporucio da kreces sa programiranjem. Bar ne u skorije vreme. Sudeci po ovom postu, ovo je kao da hoces da se bavis konstruisanjem vozila ali ne znas bas nesto o tim.. kako kazu.. kamionima, autobusima, avionima, automobilima..
Bez ljutnje, ali meni deluje da hoces da se bavis projektovanjem kuca a da nemas bas neku predstavu o tome sta su vrata, sta prozori a sta parket.
[ nemanjadj @ 26.11.2011. 23:44 ] @
@shadowed
Ime teme:Kako da naucim programski jezik koji da izaberem i kako da ucim...
Sta tebi nije jasno?! Nisam rodjen naucen a nisi ni ti...

Ajd ti meni reci sta ja to trebam da naucim pre??!!

@sir drinkalot
Bio sam na tnb sajtu i stvarno su im super turtorijali(makar nesto malo sto sam ja gledao), vidim treba dosta vremena ali sve je objasnjeno samo treba se posvetim malo tome:)...

[ G.Kaplan @ 27.11.2011. 00:18 ] @
ja bih svima koji zele a ne znaju sta i kako savetovao sledece:

Introduction to Computer Science and Programming
pa pogledati video (24 lekcije), assignments, readings i exams.

za sve nedoumice i pitanja imate study group, a kad prevalite odredjeni deo gradiva pomazite drugima.

sad, necete postati nikakav ekspert, sto je najgore necete nauciti ni paython, ali cete steci dobre navike, pohvatati osnovne koncepte i imati ideju kako da pristupite resavanju nesto slozenijeg problema. to je bar moj utisak, a buduci da sam i sam pocetnik nemojte me drzati za rec (mozda bi neki znalac mogao da prokomentarise silabus). i da, meni su profani bili ultra zabavni.
[ Shadowed @ 27.11.2011. 00:32 ] @
Citat:
nemanjadj: @shadowed
Ime teme:Kako da naucim programski jezik koji da izaberem i kako da ucim...
Sta tebi nije jasno?! Nisam rodjen naucen a nisi ni ti...

Da mi nesto nije jasno, pitao bih. Kao sto vidis, u mom postu nije bilo nikakvog pitanja. Samo sam izneo svoje misljenje a to je da znanje koje tebi nedostaje nije programersko. No, ako se ne slazes, nemam nista protiv, to je bio samo moj utisak i misljenje. Ne moraju biti tacni.
[ nemanjadj @ 27.11.2011. 08:38 ] @
@shadowed
"a to je da znanje koje tebi nedostaje nije programersko"
Na koje znanje ti mislis?!

[ MarkoBalkan @ 27.11.2011. 09:22 ] @
Citat:
nemanjadj: @shadowed
"a to je da znanje koje tebi nedostaje nije programersko"
Na koje znanje ti mislis?!


moraš znati ono što programiraš.

ako radiš knjigovodstveni program, tada moraš poznavati zakone ili nekog imati tko ih poznaje.
ako radiš neku aplikaciju za grafiku, tada moraš znati grafiku.
ako programiraš nešto za clustere, tada moraš znati clustere i kako funkcioniraju.
ako hočeš raditi na linux kernelu recimo, prvo moraš naučiti hardware.
ako hočeš programirati baze tj. priključiti se timu koji radi recimo postgresql, osim programiranja moraš naučiti sve o bazama.
itd......

programiranje je samo jedan dio potrebnog znanja, nekih 20-30 %.
[ nemanjadj @ 27.11.2011. 10:28 ] @
Ok, jasno je meni da ja nemam neku ideju, da ne znam sta ocu od programiranja...

Ja sam krenuo sa programiranjem prvenstveno jer zelim posle etf naci neku stipendiju i otici na master negde drugde(prosek imam super tako da cu valjda naci nesto), a cuo sam da u inostranstvu dosta vise rade na programiranju i da su tu nasi studenti losiji i da bi bilo korisno da sam naucim ponesto... E sada meni je problem sta uciti itd..(kao sto ste rekli)

O programiranju znam malo(pravio sam one digitrone u delfiju(stvarno smesno), radio u c (pokazivaci,nizovi,matrice,datoteke) i sve mi to malo deluje glupo, ne vidim neku poentu tih programa..) tako da ja ni ne mogu da znam sta ocu da programira...
Zato sam i dosao ovde i pitao, da mi neko da savet sa kojim programom krenem i kako...
[ stevan_nk @ 27.11.2011. 11:07 ] @
Počni bilo šta, recimo Javu, pa možeš onda programirati za Android. Važno je da nešto počneš da radiš što ima smisla i od čega ćeš imati bar neke koristi. Ja dok još nisam imao pojma o programiranju mjesec dana sam čitao neku knjigu o Python-u i nisam puno odmakao od nekih osnovnih stvari koje se relativno lako prave i izvršavaju u terminalu. Poenta je da dok ne počneš da nešto radiš ne znaš tačno ni šta ti treba. Meni je konkretno smetalo što nisam umio da pravim GUI za moje python programe, tačnije znao sam ali je sve moralo da se kuca i nije bilo Visual Editora kao za Javu i C#. To ti se ne svidja i odmah predješ na nešto drugo. Ako hoćeš da radiš neke konkretne programe a ne samo vježbe i zadatke počni sa C#, a ako te zanimaju mobilne platforme(kao mene) prodji neke osnove u Javi i počni sa Androidom. Nisam ja sad neki ekspert niti programer da ti pričam priče ali samo ti kažem kakva su moja početnička iskustva.
[ krgo @ 27.11.2011. 11:30 ] @
Programiranje nije samo sebi svrha već alat za rešavanje nekog zadatka ili problema. To je i razlog zašto mnogi početnici brzo završavaju pokušaje učenja, jer posle savladavanja programskog jezika (koje može trajati od par nedelja do par meseci), treba to primeniti i tu je kraj. Nađi neki jednostavan problem, a knjige za učenje programiranja su ih pune, pa pokušaj da ga rešiš bez gledanja rešenja. Inače, najbolji programski jezik je onaj koji znaš...
[ FooLControL @ 27.11.2011. 22:30 ] @
I ja sam davno bio u nedoumici kao i ti, i imao problema, i ovako davio po forumima, ali od toga nema nista, dok ne sednes konkretno da ucis i radis sa jasno definisanim ciljevima i zadacima.

Prvo sto bih ti preporucio je da naucis osnovne pojmove i koncept objektnog programiranja, nadji neku knjigu, tutorijal, sta vec.

Drugo, sta te najvise zanima, koji problem bi voleo da resis, kakvu aplikaciju da napravis?
Kad to odlucis, bacas se konkretno na tu stvar, trazenje materijala vezano za to i ucenje. Kad to savladas, drugi cilj postavis i tako u krug, dok ti ne dosadi i dok ne skontas sta te najvise zanima.

Imas mali milion stvari koje mozes da uradis.

Da li ces neke jednostavne GUI aplikacije, sa bazom, bez baze, konzolne aplikacije, aplikacije sa grafikom, sa vestackom inteligencijom, za mobilni, web aplikacije, web servise, mrezne aplikacije itd.. To je na tebi, ali moras prvo odrediti sta zelis da napravis, i da istajes u tome, inace sve pada u vodu.

Evo nije mi mrsko i da napisem kako je to bilo u mom slucaju. Prvo sam kao nesto ucio Pascal u srednjoj, posto su to bile sve konzolne aplikacije mene je interesovalo kako sad ja da napravimo one programe koji imaju GUI, da kliknem na neko dugme pa da mi ispise HelloWorld, i te stvari. Pa mi preporucise C#, pa ja tu krenuh nesto da kuckam, i procitah neke tutorijale, shvatih malo objektno, i programiranje uopste, i tako sam kuckao neke programcice sa GUI-em. I rekoh ajde da oprobam kako to ide u Javi, nije mi se bas nesto svidela na pocetku, pa procitah jednu knjigu o Javi, pa tu videh konkuretno programiranje, pa mrezno, malo to isprobah, postade zanimljivo. Pa reko sta im je to baza, ja sve sto sam hteo da cuvam sam zapisivao u file.dat sta ce mi ta baza uopste. Pa onda opet procitah nesto o bazi, zbog cega ona treba da se koristi, pa padose neki programcici sa evidencijom itd.. Ajde da probam i te 'internet strane', vidim ja svi rade neki PHP, ASP, meni lepse u mojoj Javi, pa ja tu napravih nesto sa Servletima i JSP-ovima, pa posle toga pretrcah taj PHP brze nego sve prethodno. Probah i web servise itd..Ali ne svide mi se nista kao Java, "all in one" za mene, u njoj da programiras i radis sta ti srce pozeli. Neko ima verovatno drugacija iskustva, ali moras probati razne solucije da bi video sta ti najvise odgovara.

Oduzih malo, ali nadam se da ce nekom post biti od pomoci.

Pozdrav svima!