[ petarm @ 04.07.2007. 16:00 ] @
Zasto se bas liskun koristi kod detektora u nuklearnoj fizici? Koje su osobine ovog materijala?
[ Aleksandar Đokić @ 05.07.2007. 05:45 ] @
koliko ja znam liskun dobro provodi toplotu a slabo struju, pa se zato koristi kod izolacije tranzistora od hladnjaka

zasto kod detektora, verovatno zbog ove osobine koju sam napisao gore
[ petarm @ 14.07.2007. 21:40 ] @
Je li ovo tacan odgovor? Voleo bih da se jos neko ukljuci!
[ Katja_Zap @ 07.09.2007. 00:00 ] @

Hmmm, malo sam zakasnio što nije kritično ako sam u pravu.

Ako je liskun isto što i tinjac ( koji se još zove i mika engl. `mica´ ), ondak se radi o izolatoru. Koristi u elektrotehnici, mahom u proizvodnji većih električnih mašina. Boljeg nema.
Interesantno je da se je tinjac zapravo mineralizovani izmet ptica koje žive na stjenovitim obalama sredozemnog mora u sjevernoj Africi. Po strukturi je slojevit, pa se u proizvodnji kala ( rastavlja na tanke slojeve ) koji su relativno elastični. Veće ploče se koriste zasebno, dok se manje ploče i deblji komadi koji ne mogu da se kalaju, mrve i kaširaju na podlogu, čime se dobiva tinjac II klase.

Ovo po sjećanju sa predmeta `Elektrotehnički materijali´. Na net-u sigurno ima detaljnije
[ franjo_tahi @ 14.09.2007. 12:28 ] @
Ne znam za pitanje, ali...
bio ovog ljeta u Tunisu. U jednom dijelu pustinje liskuna koliko ti srce hoće - komadi, pa uzimaj. Samo što je daleko :)
[ stamip_bg @ 01.12.2007. 21:39 ] @
Svedo sada je tacno receno za liskun samo ima jos primene.
Recimo r=150mm , d= oko 0,5mm, bi mi tako lepo posluyio je preko njega mogu da posmatrm
napone u satklenim debljinama pa da uocim dali je napon Ok ili je los.
To prakticno ynaci da prelama svetlost tih efekata pa se mogu primetiti .
Toliko o liskunu a trebao bi mi hica.