[ Stijak @ 04.07.2007. 20:21 ] @
Eh, koja smijurija mi se danas izdešavala. Na nekom sajtu sam pokušao da platim nešto Visa Virtuon karticom, i on me odbije uz neku poruku o nedozvoljenoj transakciji, a nakon što sam pokušao ponovo, kaže da su uplate sa mog naloga na tom sajtu blokirane.

Nakon što sam nekako uspio stupiti u kontakt sa tehničkom podrškom ispostavi se da je uplata blokirana jer na mom nalogu piše da sam iz Srbije, a moj IP ukazuje da sam iz Jugoslavije (?!?), a zbog sigurnosnih razloga takve transakcije ne dopuštaju. Ne znam da se smijem il da plačem :')

Sva sreća, pa operator tehničke podrške je shvatio da se radi o grešci o njihovom softveru i obećao da će pisati informatičkom odjeljenju da tu grešku isprave i o rezultatima me obavijestiti mailom.
[ broker @ 05.07.2007. 09:38 ] @
Treba da obese tog sto im je pravio program :) Sta ako si na putu u inostranstvu?
[ boccio @ 05.07.2007. 10:24 ] @
Zasto bi obesili tog sto je pravio program? Nista on nije kriv... Tesko da mozes svetu objasniti zasto nasa drzava menja ime na svake 2-3 godine.

Meni se slicna situacija desila nebrojeno puta, poslednja major komplikacija je bila sa Thawteom, i dobijanjem njihovog SSL certa. Bilo je odbijeno zato sto je na CSR-u stajalo u podacima firme "Country: Serbia; Short Code: RS". Naravno, oni u bazi imaju samo Yugoslavia, YU :)
Citat:

Boris Krstovic: - My CSR is rejected for containing an invalid two letter country code.
Boris Krstovic: now, my CSR contains the country code for Serbia that is provided by ISO
Boris Krstovic: please look at this link
Boris Krstovic: http://www.iso.org/iso/en/comm...ressreleases/2006/Ref1031.html
Irvin West: Ok, I see, when generating the CSR what info did you include?
Boris Krstovic: I used RS country code for my CSR
Irvin West: Yugoslavia would be the country code for Serbia ?
Boris Krstovic: no
Irvin West: Therefore it would be Country: YU State / Province: Serbia City: Belgrade etc.
Boris Krstovic: you see, we really like changing our country name every now and then , Yugoslavia does not exist for 5 years
Boris Krstovic: now it's Serbia
Irvin West: OH I see, sorry
Boris Krstovic: We even had one in between Yugoslavia and Serbia, but I don't want to bother you with that
Irvin West: Let me check with a technical agent and have a solution to that error.
Boris Krstovic: ok
Irvin West: Ok, I confirmed with the technical team and the Technical team , you will need to enroll under Yugoslavia as the Country since out database will only accept this as a Country selection in the CSR , I apologize for that.

tako da ... :)
[ broker @ 05.07.2007. 10:34 ] @
Obesiti zbog nedotatka logike: sta ako si na putu u inostranstvu? Ocigledno da njihov program blokira svaki nalog koji je upotrebljen sa IP-a koji nije iz zemlj koja pise u profilu tog naloga. Nema to veze sa Srbijom...
[ Ivan Dimkovic @ 05.07.2007. 10:40 ] @
Khm - pre "vesanja zbog nedostatka logike" bi trebalo znati o kakvom se tacno servisu radi - posto svakako postoje servisi koji, iz sigurnosnih ili komercijalnih razloga*, zahtevaju da geolokacija IP-a bude ista sa unetim informacijama o lokaciji klijenta.

;-)

Naravno, ukoliko je u pitanju obicna kupovina - da, obesiti zbog nedostatka logike :)

---

(*) Na primer, online prodaja muzike, igrica i sl... kopirajtovanog sadrzaja - ako hoces stvarno legalno da poslujes, vrlo verovatno moras proveravati geolokaciju IP-a prilikom prodaje, jer verovatno nemas licencu za trgovinom sa svakom zemljom.

Ili, ukoliko su u pitanju finansijske usluge - vaze slicna ogranicenja, mozda u nekim zemljama nije dozvoljeno pruzati neku finansijsku uslugu, pa ako si vlasnik firme preko geolokacije se stitis od mogucih tuzbi...

Itd...