[ galaz @ 05.07.2007. 14:27 ] @
| e ovako, imam sledeci problem: s' vremena na vreme, pri paljenju kompa, bios mi ne detektuje hdd, i naravno sa boot-om stigne do poruke 'disk boot failure, insert system disk and press enter'. posle 4-5-6 restarta uspeva da detektuje hdd, normalno se boot-uje i sve na dalje radi normalno. s.m.a.r.t. mi nishta ne prijavljuje.
testirao sam hdd i pomocu speed fan-a, ali online, i kaze da mi je hdd u prilichno dobrom stanju. hdd je maxtor, nalazi se na posebnoj grani, a na drugoj su mi dva optichka uredjaja (dvd-rw i cd-rw). e sad, ovaj problem mi se relativno retko deshava, tako da mi pokushaj reshavanja problema metodom eliminacije ne bi dao rezultate (jer u 99/100 puta radi ok). :) jel zna neko, ili jel ima neku ideju, u chemu je problem?
pozz svima.
tnx in adv. |
[ buljko @ 05.07.2007. 14:42 ] @
Za pocetak, zameni IDE kabal i proveri MOLEX na napajanju diska. Pokusaj da nekako izdeformises muske i zenske pinove na MOLEX-u radi postizanja boljeg kontakta. U krajnjem slucaju, zameni mesta kablovima na napajanju IDE uredjaja.
[ gsimon @ 05.07.2007. 21:36 ] @
kazi nam koji model diska?
pa da ti "kazemo" koliko ce to tako da potraje,
pa ce da "zvizne".....
[ galaz @ 06.07.2007. 14:59 ] @
^
jee, nisam znao da ima i toga... :) javicu chim dodjem kuci.
[ galaz @ 07.07.2007. 16:29 ] @
model je: maxtor 6E040L0.
[ ranikolahdd @ 07.07.2007. 17:08 ] @
mehanika 100%
[ galaz @ 07.07.2007. 20:10 ] @
shta mehanika 100%? mislish problem u mehanici 100%?
uzgred, shta znachi ovo: Warning: Power Cycle Count is below the average limits (246-253).
tnx.
[ gsimon @ 07.07.2007. 22:06 ] @
sacuvaj sve bitno sa tog harda i teraj
dok radi ....
posle ga mozes baciti.....
[ galaz @ 07.07.2007. 23:56 ] @
uu jee, pa kakav ti je to odgovor? ajde ako imash volje i vremena, objasni mi malo bolje. na osnovu chega si to zakljuchio? mislim, svakako cu ga 'terati' dok radi i 'baciti' kad to vishe ne bude radio... ali me zanima na osnovu chega znash da otkazuje? i shta mu to otkazuje, elektronika ili mehanika?
[ ranikolahdd @ 08.07.2007. 03:22 ] @
pa rekao sam ti mehanika
a na osnovu stotina takvih diskova koje su mi prosle kroz ruke.
sve dublje objasnjavanje nema smisla, jer se sigurno neces baviti diskovima nago pitas za svoj.
samim ti si i dobio odgovor koji ti treba.
inace trebalo bi da ispraznis liste defekata i da pustis neki program da ti iscita disk, tj da ga pustis da sam realocira sektore koji ne valjaju, pa da prebacujes par puta iz g-p i mozda uspes da ga namestis.
to bi trajalo ceo dan a za to vreme, mozes da zaradis na drugi nacin 20e i da kupis ok disk
Pozdrav
e da nemas ni alat za to...
[ gsimon @ 08.07.2007. 13:10 ] @
bravo...
nikola ti je dao pravi odgovor...
od ovoga ne moze detaljnije....
[ galaz @ 08.07.2007. 14:01 ] @
Citat: ranikolahdd:inace trebalo bi da ispraznis liste defekata i da pustis neki program da ti iscita disk, tj da ga pustis da sam realocira sektore koji ne valjaju, pa da prebacujes par puta iz g-p i mozda uspes da ga namestis.
to bi trajalo ceo dan a za to vreme, mozes da zaradis na drugi nacin 20e i da kupis ok disk nisam razumeo ovo 'trebalo bi da ispraznis liste defekata', kao i 'pa da prebacujes par puta iz g-p'... i nisi mi naveo koji su to programi sa kojima bih to uspeo da napravim? po tvom odgovoru zakljuchujem da je problem mozda i reshiv... ne?
tnx.
[ galaz @ 08.07.2007. 19:37 ] @
sad sam se setio, imam jedno pitanje nevezano za gornji problem... u biosu na (relativno) novim plochama primetio sam opciju '32-bit data transfer' vezanu za hdd... e sad, moje pitanje je na shta se konkretno odnosi ovo podeshavanje, i kako treba da bude podesheno kod starijih (ata 133) i novijih (sata 1/2) hdd-a..?
[ ranikolahdd @ 09.07.2007. 08:53 ] @
pa mozes iz vise njih, HRT, MRT PC3000.....
ni jedan od njih nije besplatan i svi zahtevaju i hardware, mani se corava posla.....
[ PMP @ 09.07.2007. 10:01 ] @
Meni je isto tako radio i prijavljivao greske WD disk od 20 gb, i tako prodje par meseci i sada je pocheo da krchi i da preskache ;D
Jbg, back up-uj podatke i kupi novi, sto pre
[ dusanissimus @ 14.07.2007. 01:09 ] @
maxtor je bucan
mozda ga ranije nisi primecivao jer ti nije pravio probleme
sto se tice prepoznavanja ja sam se telio par puta dok ga prepoznam, i sto je cudno uglavnom na via cipsetovima....
maxtor je!@#$%^&^% da se ne izjasnjavam dalje....
[ gsimon @ 14.07.2007. 20:02 ] @
Citat: dusanissimus: maxtor je bucan
mozda ga ranije nisi primecivao jer ti nije pravio probleme
sto se tice prepoznavanja ja sam se telio par puta dok ga prepoznam, i sto je cudno uglavnom na via cipsetovima....
maxtor je!@#$%^&^% da se ne izjasnjavam dalje....
nisu ni ostali tihi...
[ olico11 @ 15.07.2007. 02:36 ] @
Probaj Hitachi. Tivok kako mis.
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|