[ igac @ 05.07.2007. 17:30 ] @
drug mi je uvalio par rokova iz fizike da mu uradim, pa ima par zadataka koje ne znam ni odakle poceti... koliko mi se cini, mi ove oblasti iz fizike nismo ni radili prije 3 godine kada sam to polagao ali valjda je prosle godine uvedeno da se i to radi ali ne mogu nikog uhvatiti na faxu... pa ako moze neko da rijesi ovo... hvala unaprijed :) Code: 1. Naci silu privlacenja izmedju jezgra atoma vodonika i elektrona koji se, saglasno Borovom modelu atoma vodonika, krece po kruznoj putanji oko protona kao jezgra atoma. Poluprecnik orbite je r = 5,3 * 10^-9 cm. Kolika je brzina elektrona na toj orbiti? 2. Ako se temperatura apsolutno crnog tijela udvostruci u odnosu na prvobitnu, tada se kao posljedica ove promjene javlja pomicanje maksimuma spektra zracenja za iznos (delta lambda) = 500nm. Odredite pocetnu temperaturu tijela. 3. Odrediti pocetnu brzinu (aktivnost) radioaktivne dezintegracije radioaktivnog izotopa magnezijuma 27 Mg 12 mase m=0,2mg, ako je njegov period poluraspada T [sub]1/2[/sub] = 10 minuta. Kolika je aktivnost ovog preparata po isteku vremena t = 1 cas? Pretpostaviti da su svi atomi izotopa radioaktivni! ps. znam da se ne smije traziti da se zadaci rijese od nule ali ja stvarno ovo ni poceti ne znam... |