[ drani @ 08.07.2007. 21:27 ] @
Potrebno mi je da podatke sa kućne telefonske centrale upišem u tabelu radi dalje obrade , pa me zanima na koji način to najjednostavnije može da se izvede. Da li ići varijantom direktnog punjenja tabele ili ići na punjenje nekog txt fajla , koji bi se kasnije uvlačio u bazu.
[ korto @ 09.07.2007. 13:19 ] @
Najjednostavnije i najbrže rješenje je upravo onako kako si naveo: Namjesti da se serijski port "hvata" i zapisuje u neki txt fajl, a taj txt fajl kasnije možeš uvesti u Access tabelu nad kojom kreiraj upit, izvještaj, ili šta ti već treba.
Pouzdano rješenje koje koristim već godinama, opterećenje računara na koji je nakačena centrala je minimalno.
[ drani @ 09.07.2007. 15:30 ] @
Koristio sam i testirao različite varijante terminal programa , imaš li neku preporuku.
[ korto @ 10.07.2007. 06:45 ] @
Bilo koji... I najobičniji Windowsov HyperTerminal ce odlično poslužiti za ovu namjenu.
Zapravo, njega i koristim, radi bez greške.
[ Miro35 @ 19.07.2007. 20:28 ] @
Možeš li malo bolje objasniti to sa portovima,jer vidio sam aplikacije u access-u na benziskim pumpama koje preko com portova i sondi mjere koliko ima goriva u rezervoarima
[ korto @ 25.07.2007. 08:28 ] @
Ništa previše komplikovano:
- Potrebno je imati odgovarajući serijski kabl za konkretan uređaj na koga se kačimo (telefonska centrala, mjerač nivoa tečnosti, čitač identifikacionih kartica radnika...), ili ga napraviti prema dokumentaciji uređaja.
- Kroz podešavanja terminal programa se namjeste parametri komunikacije, a oni zavise od konkretnog uređaja (brzina prenosa, emulacije, ...).
- Terminal program podesimo da zapisuje u log fajl (obični tekstualni) sve ono što dobiva kroz serijski port od uređaja (centarala, čitač,...).
- Taj tekstualni log fajl se zatim linkuje u bazu i koristi kao izvor podataka koji se dinamički ažurira kako stižu podaci kroz port.

Ovo je najjednostavniji slučaj i tu je komunikacija jednosmijerna (od uređaja ka kačunaru). Postoji mogućnost i za dvosmijernom komunikacijom, obično se tada kroz terminal program podešava rad samog uređaja, ali to zavisi od konkretnog uređaja.
[ Emerald_MG @ 26.08.2007. 19:19 ] @
Da li neko od vas može iz iskustva da mi kaže koliki su limiti takvog .txt fajla za linkovanje u Access bazu. Trebao bi da napravim program koji će se koristiti u procesu proizvodnje i gde je moguć veoma veliki broj upisa u navedeni .txt fajl i do 100.000 linija
[ drani @ 20.09.2007. 20:40 ] @
Citat:
Miro35: Možeš li malo bolje objasniti to sa portovima,jer vidio sam aplikacije u access-u na benziskim pumpama koje preko com portova i sondi mjere koliko ima goriva u rezervoarima

Ne čitaju se direktno putem Com portova već se podaci sa automata ili uređaja za merenje nivoa tečnosti ( Veeder Root TLS350 , MTS ili sl .) obrađuju putem uređaja specijalizovanog za tu namenu ( DOMS controller ) i putem LAN-a obrađuju dalje.
[ drani @ 28.09.2007. 16:06 ] @
Više detalja o DOMS kontrolerima :
http://www.doms.com/default.as...mp;lid=1&mid=1&sid=82-