|
[ masivko @ 09.07.2007. 08:09 ] @
| Pitanje:
Da li je neko radio linkove preko 50km i kojom opremom se sluzio?
Razmisljam o mogucnosti koristenja Mikrotik ruterborda na 5ghz i antene od 32db...
Na Motorolinoj stranici sam pronasao PTP 600, koji obezbjedjuje daleko vise od onog sto bi mi trebalo.
Mada ako je cijena prihvatljiva, ...
Da li Motorola ima svog predstavnika u Srbiji, BiH ili Hrvatskoj ?
Ja sam trazio na njihovom sajtu, ali ni p od predstavnika. |
[ roli @ 09.07.2007. 12:39 ] @
Motorola i smart bridzes je igranka za uzimanje para naivnima.. 
Za smijesne pare i uz malo volje se taj link moze odraditi,govorim iz iskustva jer sam radio i 70 km i moze se i vise uraditi, ako bi bilo nuzde naravno..
Recimo neka ekonomska varijanta su ti recimo 2 Mikrotika 133 RB i dvije CM9 kartice,dvije parabole od metar i po i fidovi za njih... i ako imas opticku vidljivost,tj ako su ti obe lokacije visoke...nema sanse da taj link ne prodje i moje iskustvo ti govori o nekom signalu od -60 dBm...
Cak ni precnik tanjira nije presudan za jacinu signala ,ali je presudan za stabilnost tog signala..i linka..
Evo ovdje imas jos ponesto... http://www.freedom.org.yu/foru...bb7269faec537e39378d93eab1663d mrzi me sad da ti detaljno objasnjavam...a nemam fakat ni vremena..
pozz
/mrdja
[Ovu poruku je menjao roli dana 09.07.2007. u 18:11 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Gojko Vujovic dana 11.07.2007. u 12:50 GMT+1]
[ masivko @ 09.07.2007. 16:29 ] @
Ma ideja je da imam kvalitetan link.
Motorola sa PTP 600 (prema papirima) nudi 300mbita na preko 200km, dok meni treba 110 km max.
Novac nije problem. Bitno je da link stabilno radi, i da mi daje max. propusnost.
Pozeljno preko 50mbita.
U BG mogu da nabavim antene i opremu na 5ghz koja garantuje 54mbit na preko 60km, ali to je tek pola
trazene daljine. Pomenute antene su parabole od 90cm i 32db. Tako kazu. I garantuju.
Ajdete sad jedno misljenje o koristenju parabola od 1,5 do 2m sa panel antenama kao fidovima?
Iza antene bi bio mikrotik ruterbord sa mikropci karticama. Ili da se radi nesto drugacije ?
[Ovu poruku je menjao djricky dana 09.07.2007. u 17:43 GMT+1]
[ DusanSukovic @ 10.07.2007. 18:40 ] @
Koliko sam gledao na ebay.com par motorola kosta oko 13.000 US$..cijena prava sitnica :)
Evo linka: http://cgi.ebay.co.uk/Motorola...QssPageNameZWD1VQQcmdZViewItem
Moderatoru, ne brisi ovo nije reklama, nisam u nikakvoj vezi sa Motorolom ;)
[Ovu poruku je menjao DusanSukovic dana 12.07.2007. u 17:05 GMT+1]
[ masivko @ 12.07.2007. 15:10 ] @
Uff, 13k $. "Malo" preko budzeta :))
Ok. Onda idem na varijantu ruterborda sa mikrotikom i nekakve antene.
Dakle, novo pitanje je:
Koju antenu ili antene koristiti da bi se postigao robustan link veeelike duzine.
Kao sto rekoh prije u ponudi su parabolicne antene od 90cm i 32dB koje omogucuju link od 60tak km.
Ima li neko informaciju o necemu boljem. max iznos za antenu je 500e.
[ broker @ 12.07.2007. 15:30 ] @
Kako se racuna bezicni link imas objasnjeno na http://wireless.uzice.net/uputstvo-proracun-linka.htm i http://wireless.uzice.net/uputstvo-decibel.htm.
Onako ugrubo, ako na obe stane imas 17dBm kartice i antene od 32dB, na rastojanju od 60km ces na prijemu imati oko -64dBm sto je u principu dovoljno za link, mada bih ja vise voleo da imam veci "luft", posto se na tim rastojanjima uslovi menjaju pa slabljenje signala ume da bude i vece nego sto se uzima kao uobicajeno u proracunima. Ako signal padne ispod -71 do -72 dBm, nastaju problemi.
Uz to racunaj da je ovo proracun zasnovan na pretpostavkama, a stvarnu situaciju mozes znati samo ako napravis merenje na toj trasi.
[ DusanSukovic @ 12.07.2007. 16:12 ] @
Citat: Motorola i smart bridzes je igranka za uzimanje para naivnima..
Za smijesne pare i uz malo volje se taj link moze odraditi,govorim iz iskustva jer sam radio i 70 km i moze se i vise uraditi, ako bi bilo nuzde naravno..
Recimo neka ekonomska varijanta su ti recimo 2 Mikrotika 133 RB i dvije CM9 kartice,dvije parabole od metar i po i fidovi za njih... i ako imas opticku vidljivost,tj ako su ti obe lokacije visoke...nema sanse da taj link ne prodje i moje iskustvo ti govori o nekom signalu od -60 dBm...
Cak ni precnik tanjira nije presudan za jacinu signala ,ali je presudan za stabilnost tog signala..i linka..
Mrdja, ali ne mozes da imas 150 mbit/sec link?
Pozdrav
[ roli @ 12.07.2007. 19:59 ] @
Pa i na tarabi moze da pise Pamela..pa je necu... 
Salu na stranu..to sto pise kod proizvodjaca ..je to sto pise..a realnost je malo drugacija...a posebno mudrovanja po forumima...
Znaci kad napravis takav link onda jasno dobijes sve uzivo,a sto nije ni priblizno tome iz specifikacije proizvodjaca..
Signal na linku varira recimo od -55 pa cak i do -70 dbm  i nema tu pravila...ne diras apsolutno nista..zavisi od doba dana..vremena..i mnogo toga o cemu skoro da i pojma nemamo..bar ja nemam pojma ..a naci ce se vazda neko da zagoogla  i da pametuje 
Protok takodje...zna da padne i na 1Mbps ,a i da ide i destak ...pa i nesto vise...
To su realne cinjenice ...
Ja sam iz ruke bukvalno spojio 70 km http://www.freedom.org.yu/forum/viewtopic.php?t=136 Zrenjanin sa Beogradom ,ali recimo kad bi se stavile dvije parabole od 150 cm sa obe strane i upucale...signal bi isao na oko-65 do -70 mozda cak i ispod..
Velicinom antene se po meni vise dobija na stabilnosti linka no na nekom drasticnom pojacanju signala...
Sad vec godinu dana eksploatisem link izmedju Novog Sada i Zrenjanina..a on je oko 45 km sa parabolama od 120 cm...i do danasnjeg dana nisam imao ni jednu intervenciju na njemu..
Te antene u radnjama tipa grida ili ovih domacih parabola po meni nisu za te linkove..to je igracka..
Najjeftinija varijanta je da se nadju parabole od metar i po ,a neko ce vam i platiti da mu skalameriju skinete sa krova i da se sa njima radi...fid se napravi ocas posla...ja ih imam stotinak mozda ...i radim sa tanjirima ili 120 ili 150 cm... i to izgleda sasvim prosto... http://www.freedom.org.yu/slik...pgmPic=23&spgmFilters=#pic
Kartice isto..predlazem CM9 jer su kako mi se cini najosjetljivije od svih ovih koje ja koristim...
Znaci nema mudrovanja...ko zeli link..ako ne zna kako i sta..pita...i napravi..pa ako nije zadovoljan..rusi i pravi novi sve dok ne dobije zadovoljavajue rezultate..
toliko 
[ freelancer @ 12.07.2007. 20:25 ] @
Wireless sistemi bazirani na MikroTik hardveru se u neku ruku mogu porediti sa Motorolinim Canopy sistemima, ukoliko su parametri za poredjenje efektivna daljina i kapacitet linka. Trenutna MikroTik resenja se nikako ne nalaze u rangu Motoroline PTP serije opreme.
[ broker @ 12.07.2007. 20:33 ] @
Citat: roli: ,ali recimo kad bi se stavile dvije parabole od 150 cm sa obe strane i upucale...signal bi isao na oko-65 do -70 mozda cak i ispod..
Koliko ispod?
Citat:
Velicinom antene se po meni vise dobija na stabilnosti linka no na nekom drasticnom pojacanju signala...
Velicinom antene se dobija na njenoj dobiti to jest jacini signala. Pojacanje ne mora da bude drasticno, ali nekada i decibel-dva znatno uticu na stabilnost linka.
Dodatni problem na velikim ratojanjiam ej sto se pojavljuju i vec kasnjenja signala.
[ roli @ 12.07.2007. 21:40 ] @
Ne mogu da vjerujem...al ajde  ugriscu se za prst da ovo opet ne ode u qrac..  ...recimo da bi signal mozda isao i na -60 "onoga"  ...razmisljam da umjesto decibela u moj zargon ubacim termin pi*ajzla
Razdaljina na ping koliko sam ja vidio..a gledam non stop, nema nekog uticaja..ali ima uticaja opterecenost linka...u vecernjim satima kad su linkovi najvise optereceni zna da se i ping podigne..ali ne drasticno..
Par decibela se moze dobiti preciznim fokusiranjem fida..jako pazljivim upucavanjem tanjira ,ali ja ionako godinama radim satelitsku tv i rvem se sa decibelima kod jako slabih signala na nekim satelitima,pa mi to nije nikakav problem,mrezu sam poceo bio raditi sa gridovima ,ali sam sve i jedan ubrzo skinuo i presaltao se na tanjire..u gradu i za kraca rastojanja koristim ove manje 60-ke ponegdje i 80-ke a za duze trase uglavnom 120 ili 150cm.. mada evo nekih slika ovdje http://www.freedom.org.yu/forum/viewtopic.php?t=282
pozz
[ broker @ 12.07.2007. 22:29 ] @
Citat: roli: :D :D :D
Ne mogu da vjerujem...al ajde :D ugriscu se za prst da ovo opet ne ode u qrac.. :) ...recimo da bi signal mozda isao i na -60 "onoga" :D...razmisljam da umjesto decibela u moj zargon ubacim termin pi*ajzla :D
Pa moram da proverim jer si neprecizan u izražavanju. Možda je -60 picajzli manje od -65 picajzli, ali je sasvim sigurno da je -60 dBm je veće od -65 a pogotovo -70, a ti si rekao da sighnal može da bude niži od -65, -70dbm. No, pripisaćemo to tvom poslovičnom neznanju pa ćemo zanemariti.
Citat:
Razdaljina na ping koliko sam ja vidio..a gledam non stop, nema nekog uticaja..
Koliki ti je ping i na kom rastojanju?
[ roli @ 12.07.2007. 23:06 ] @
 portir..opet ti o znanju i neznanju...batali to ,ne vodi to nicemu ,niti si ti mjerodavan da pricas o mom znanju niti ja o tvom...svako zna onoliko koliko misli da mu treba za odredjen posao..
Ja za sebe iskreno mislim da ne znam dovoljno..ali tako cu misliti i za 20 godina isto...jer sam po prirodi takav...samo sto recimo nisam statican tip pa da ucim u kancelariji ili u toploj sobi..vec ovaj posao ucim na nekom krovu i na minus 15 stepeni..ili na plus 35..jest da je to najteza skola, ali i najbolja..i najsigurnija...tek se onda mogu nasmijati onom sto procitam, kad mi neko prodaje m00da za bubrege na nekom forumu ili kad vidim specifikaciju nekog proizvodjaca ..no...nebitno..
Ping ovaj momenat izmedju Zrenjanina i Novog Sada..a to je oko 45 km je uglavnom 5 msec..ponekad 6 ili 7..ali ovaj momenat...
Zna nekad da skoci i na 200 i ako potraje zamjenim frekvenciju i to uglavnom pomogne..
Sto se tice odgovaranja na dalja tvoja pitanja zaboravi to,napravi si link pa testiraj  .....ovo sam odgovorio samo iz razloga da se opet ne srusi tema...jer nemas prava da ti sudis o necijem znanju ili ne znanju, a da istom tom postavljas pitanja...
Znaci od sad se smatraj ignorisanim za bilo kakvo pitanje..a ako nastavis i dalje da cackas...znas da umijem odgovoriti.mada se zaista savladjujem iskljucivo zbog ljudi ovdje, a i moderatora ...
[ broker @ 12.07.2007. 23:58 ] @
Opet ti vredjas, stvarno nisi sa svoj.
Napises netacnu stvar i posle ti krivo kada te ispravim. Ja to naravno ne radim zbog tebe, ti si nepopravljiv slucaj, nego zbog drugih, koji mogu to sto ti napises da uzmu zdravo za gotovo pa da nauce pogresno. A sad, koliko neko treba da bude merodavan da vidi da ne znas da je -60 vece od -65, milsim da o tome ne treba ni diskutovati.
Ja zahtevam od moderatora da reaguju i razrese ovo pitanje konstantnog vredjanja kojim se ti bavis na forumu... mislim da u istoriji ES-a niko nije bio ovoliko tolerisan u vredjanju i prostaklucima u porukama kao ti.
[ roli @ 13.07.2007. 00:14 ] @
Ne vrijedi sa tobom zaista...uvijek ces tumaciti kako ti zelis,sve zivo...samo da bi pametovao i dizao tenziju...nevjerovatno zaista...ti si zaista tezak slucaj...
Napisao sam doslovice "...signal bi isao na oko-65 do -70 mozda cak i ispod.." pri cemu sam mislio na ispod u smislu brojeva ..na -60, tj ka jacem signalu...sa vecim precnikom tanjira...
Nemam komentara vise za tebe..sad me zaista ne cudi ta murija koju si slao da sacekaju te momke koji su krenuli tvojoj kuci da te marishu...
Ajd sad da te zamolim ...jer ne vrijedi izgleda nista vise...mani se i mene i ako zelis ucestvuj normalno u radu foruma i ne trazi belaja bez veze...jer zaista si pretjerao...
[ broker @ 13.07.2007. 15:57 ] @
Citat: roli:
Nemam komentara vise za tebe..sad me zaista ne cudi ta murija koju si slao da sacekaju te momke koji su krenuli tvojoj kuci da te marishu...
A ti stvarno mislis da ovo ponavljanje izmisljotine moze da ucini da neko zaista poveruje u to? S obzirom da ovu laz tako samouvereno ponavljas i da lazes da ti je mreza besplatna, onda je lako izvuci zakljucak koliko sve sto ti pricas uopste stoji.
[ amd_mad @ 13.07.2007. 15:57 ] @
Eto ja se bavim wirelessom vec 3 godine, pa je i meni -60 ispod -65 ili -70, jer je logicno. Kako kome, ne vredi se prepucavati.
[ DusanSukovic @ 13.07.2007. 16:42 ] @
Ljudi drzite se topica -a, ispade da je tema mrdja VS. broker :)
[ roli @ 13.07.2007. 16:57 ] @
Ok..lazem  ...ako ces sad biti srecniji i ako ti je sujeta sad nahranjena i ako ces sad pustiti momke da razgovaraju....i da nastave razgovor na datu temu .. 
Koga zanima jel Freedom besplatan jos uvijek,pune 3 godine...taj i zna ili sazna ako ga to zanima...sa tobom ne vrijedi drugacije no ovako .. 
[ broker @ 13.07.2007. 17:38 ] @
Ne znam na kakvu sujetu mislis. Vredjas me i iznosis lazi o meni i ja moram na to reagujem, hteo ne hteo.
[ n1tr0 @ 14.07.2007. 01:20 ] @
@roli & @amd_mad : nebitno da li gledate po "teoriji signala" ili kako kaze roli "teoriji brojeva" (  ) uvek ce -70 biti "ispod" -60, a ne obrnuto.
@roli: Saslusaj brokera, mozda nesto i naucis... Nije sve u praksi, a to sto primenjujes u praksi bas je nastalo iz teorije!
back to topic: sto se tice opreme slazem se sa vecinom - znaci MT+parabole(sto vece to bolje). Samo pazi ako uzmes velike parabole, ugao zracenja tih antena je jako mali - nemoj da ih slabo ucvrstis pa cim duvne vetar da nestaje signala...
btw. roli meni ne radi ni jedan od tvojih navedenih link-ova.
[ roli @ 14.07.2007. 10:54 ] @
 e jbga...pa niko nije blesav da ne zna da je -70 manji broj od -60 ili da je -60 jaci signal od -70
Drugo nesto je u pitanju...
Recimo ja licno sam non stop u strasnoj presiji..em od mobilnih ,em od ljudi sa mreze...moj zivot je zadnjih godina organizovan u skladu sa potrebama mreze ,a ne mojim licnim..
Znaci bilo gdje u gradu da se zadrzavam duze od 10 min ,otvaram laptop i tu imam moje privatne ili javne hotspotove i posto nam je ichat obavezan na mrezi..a na njemu non stop oko 150 ljudi i tu sam silom prilika prinudjen ,da zelio ili ne zelio komuniciram sa ljudima zbog kojih ovaj posao i radim...i uglavnom odgovaram na pitanja..
Znaci u takvoj non stop napetoj atmosferi ,a hronicno neispavan ,jer spavam 4-5 sati dnevno i to ne kad treba..vec kad stignem ja ponekad nesto i napisem na ovim forumima na kojima sam vec dugo vremena i koji su mi dragi..
I najnormalnija stvar je da se u zurbi covjek izrazi ili neprecizno ili napravi lapsus...ali da se u temi vidi sustina i smisao..
S druge strane ja kontam isto da postoje i ljudi koji po citav dan slazu domine ili igraju malo dinamicnije igrice tipa..."Ne ljuti se covjece"  i koji dezuraju i cekaju da neko napise slovo kako ne treba pa da ga odmah ispravljaju i pametuju i mudruju...a forumi uglavnom za to i sluze...jer je najbolji primjer za to ova tema...
Sta mislis sad da se ja zakacim za to sto si ti napisao "duvne" ,a ne "dune" i da tema ode i u tom smjeru.. 
A posebno da ti neko trazi dlaku u jajetu ,a zna licno recimo da sam napravio 40 i kusur baznih stanica,da sam umrezio dobar dio Vojvodine i napravio gomile slicnih linkova...i umjesto da konstruktivno doprinese temi...hvata se za lapsuse i unistava temu po svaku cijenu nastojeci da nekome kaze da ne zna da radi....i da non stop potencira na tom da mi govori da lazem da je Freedom recimo jos uvijek..vec vise od 3 godine potpuno besplatna mreza..
I na kraju kad vidim da ne vrijedi drugacije razgovarati kazem pa ok...lazem...koga zanima ionako ce saznati istinu jer na netu se sve dozna u momentu..a posebno sto se u svakom poslu svi mi jako dobro poznajemo..ili licno ili iz prica drugih ljudi...
Nekad je mnogo jednostavnije i tako odreagovati nego se upustati u polemike bez kraja...
Ja sam ipak vise za konstruktivan rad i za neke rezultate tog rada a ne za mudrovanje i za presipanje iz supljeg u prazno...
Toga cu se i nadalje drzati
pozz
[ broker @ 14.07.2007. 20:06 ] @
Ma hajde da je jesnom, nego ti kako god nesto napises, napravis "lapsus" :)
A i sto se nama zalist sto imas previse obaveza? To nije nas problem, ali jeste nas problem kada ovde iznosis netacne informacije ili dezinformacije, makar to bili i "lapsusi".
[ masivko @ 23.07.2007. 21:39 ] @
OK, sad kad ste malo smirili, moze opet jedno pitanje?
Pregledao sam kompletnu trasu, kojom bi trebao da ide taj nesretni link.
Moguce je da ce se pokazati potreba za linkom od cak 110 km.
Simpaticno, ha?
Da li neko ima iskustva sa ovako velikim udaljenostima ?
Naravno link mora da ostane maksimalno kvalitetan.
Nabavka antena (tj. parabola) i od 2m nije problem.
Cijena nije problem ali ne bi trebalo da bude basnoslovna
kao npr. za Motorolinu opremo od 13k novcanih jedinica.
Moja ideja je kao sto rekoh u prijasnjim postovima da se postavi
ruterboard sa mikrotikom i najboljim karticama na 5ghz koje novac moze
trenutno da kupi. Da se sve spoji sa najvecom koja se moze nabaviti a
da ne obori stub kad dune vjetar. Samo nisam nacisto sta bi se koristilo
kao feed za tu parabolu.
Nevezano za sve ovo, da li je neko pregledao PCB antene na http://diy.wifi-live.pl/readarticle.php?article_id=6 ???
Pozdrav.
P.S.
Nemojte opet drvlje i kamenje jedni na druge, ajdete malo pozitivnije .
[ broker @ 24.07.2007. 12:41 ] @
Ja bih na tvom mestu razmisljao da problem resim sa vise hop-ova, tak da rastojanje izmedju pojedinih tacaka bude manje.
[ roli @ 24.07.2007. 12:48 ] @
Ako imas dovoljno vremena i para...gradnja tog linka ti treba da bude izazov za uzivanje, a ne posao... 
Od opreme uzmi recimo dva MT RB 532 i za pocetak dvije CM9 ,a ako se ukaze potreba kad zavrsis taj link ,mozes da stavis jace kartice...uzmi ubiquity recimo,mada sumnjam da ce ti trebati..
Uzmi dvije parabole od 2 metra..ili tu negdje...postavi i probaj...jer vjeruj mi da ti niko nista tu ne moze pomoci ,dok sam ne probas...
Znaci treba dosta potrosenog goriva na vozanje...tamo ,ovamo i postavljanje svega toga..i mislim da to mora da prodje...samo ako postoji opticka vidljivost te dvije tacke ...
E sad kvalitet linka ces sam testirati vec ...ni tu ti niko ne moze pomoci..
Cak i te parabole mislim da mogu proci i ove od 150 cm...ali zbog stabilnosti linka uzmi vece...
Fid...pa ja za moje potrebe pravim neke ,kao na tim slikama sa tih prethodnih linkova..zadovoljan sam sa njima,za bolje i prakticnije ja ne znam,pa ako zelis da probas sa njima..dacu ti dva komada pa probaj...ostalo naravno moras sam...i vjeruj mi da bez prolivenog znoja nema rezultata...ovo sto piskaramo po forumima je samo presipanje iz supljeg u prazno...
Probaj pa kad negdje zapne ..pitaj..a od dopisivanja nema leba..
Toliko
[ roli @ 24.07.2007. 13:18 ] @
Nije losa ni ova varijanta sa hopovima ,ali ja to koristim kao zadnju mogucnost...krajnje tacke svakako moras imati..pa probas...a ako ne prodje, ili iz nekih razloga ne budes zadovoljan...medjutacke se poslije ubacuju... to je bar neka moja logika i moj pristup poslu...
Kamo srece da ja imam vremena i da mogu opusteno da odradim to ...odradio bi ti dzaba
[ masivko @ 24.07.2007. 19:52 ] @
>
>
Ma odradicemo ja i Dejo to polagano i sa noge na nogu, jer niko ne vrsi
presing na nas.
Polako. Tiha voda breg roni.
A poslusao sam savjet za parabole, i pronasao kod dvojice zaludjenika u
SAT opremu, dve parabole od 2 m.
Stare su do zla boga i ljusti im se boja i teske su i ...
Ali, juce sam ih odvezao kod lokalnog auto lakirera na ciscenje i farbanje.
Roli:
Mozes da kazes nesto vise o tim svojim fidovima ?
[ no2_wire @ 24.07.2007. 21:35 ] @
na 100 km sa routerboardom 532 cm9 i dve antene nek su po 34 dB nema sanse da dobijes stabvilan link sa protokom od 50 Mbps.I odmah da ti kazem mikrotik routerboard je dobar dok se radi o protocima reda 10 Mbps both a preko je smijesno pricati.Pa ne bi taj provajder s koga pises kupovao opremu od desetina hiljada eura da ima protok od 155 Mbps vec bi to rijeso sa 3 ili 4 routerboarda cija je cijena reda 300 eura.Ako hoces da ti to bude stabilno smijesno je i pricati o toj opremi.
[ roli @ 24.07.2007. 21:57 ] @
Sta da ti kazem o fidovima...bilo sta da ti kazem odmah ce poceti pametovanje...i mudrovanje ,a ja nemam vremena za takve stvari..fidovi meni odradjuju posao ,pa ne vidim razloga da ne odrade i tebi.. 
Ako imas nekoga u Novom Sadu..moje mobilne imas ako kliknes na taj sajt lijevo...i neka me neko kontaktira ,poslacu ti par komada pa radi...nije to nista posebno..ako si pedantan ,strpljiv i uporan nema sanse da omane...
K'o kad muvas cure po carsiji
PS @no2_wire...slazem se sa tobom,potpuno si u pravu...ali bolje ista da napravi no nista...
[ masivko @ 25.07.2007. 12:27 ] @
>
Malo cu se ponavljati ali eto...
Malo mi je mnogo 13k$ za motorolu, koja pruza 300mbit do 200km.
Pretpostavljam da mikrotik sa dm9 karticama i parabolama ne moze da
postigne pola
njenog dometa i kapaciteta.
Ne znam da li postoji uredjaj ili kombinacija istih koji bi bili na pola
puta.
Zato sam se i obratio forumu, jer pretpostavljam da tu postoje ljudi
koji znaju mnogo vise
od mene.
A sto se tice mikrotika i njegovog ponasanja pri vecim protocima, da li
mislis na softver ili na ruterboard ?
Imam link od 2km, koji je zakucan na 54mbit, i koji radi "ko zvono" i
preko njega se prebacuju fajlovi
reda velicine x00MB (x=1..9). Antene su D-Link 18dB (poklonu se u zube
ne gleda).
[ roli @ 25.07.2007. 15:41 ] @
....komp sa minipci-pci adapterom i minipci karticom je svakako bolje rjesenje ,ali ne drasticno bolje...sve je to tu negdje,ali gledano sa aspekta stabilnosti ipak je RB po meni bolje rjesenje jer u mrezi imam baznih stanica kojima fizicki nisam prilazio vec par godina...komp je mnogo osjetljiviji i na oluju i na ove vrucine sad..
U mrezi imam jos par velikih cvorista koja na zalost moraju da rade sa kompjuterima ,ali sam ih drasticno reducirao samo da bih dobio na stabilnosti mreze
...znaci ako ti i prodje taj link ne ocekuj vise od desetak Mbps ..i to sa oscilacijama...zna to da padne i na jedan Mbps,a da nista zivo ne pipnes....tako je kako je...ali ovo su realnosti sa terena, a ne to sto pise u kojekakim specifikacijama kojima je cilj samo da se roba proda...ili sto ce neko besposlen da zagoogla i da ti servira ovdje ..tabele i grafikone..
[ masivko @ 27.07.2007. 09:29 ] @
>
>
Zbog udaljenosti moram da smanjim gubitke od uredjaja do antene. Znaci
max. kratak kabl. Da racunar dignem na stub, moze, ali sta ako rikne
napajanje, sta ako ovo, ono ....
Idemo na ruterbord pa ce da vidimo.
[ broker @ 27.07.2007. 09:48 ] @
Uradi ti prvo proracun linka da budes siguran kao stvari soej na papiru. Nemoj slusati "majstore" koji rade odoka, a bez teorijskog preedznanja.
Na 100km, verovatno moras uzeti u obzir i zakrivljenost povrsine Zemlje.
[ roli @ 27.07.2007. 10:37 ] @
@masivko..naravno da moras biti siguran da postoji opticka vidljivost ,a i mozes zamoliti google,copy-paste, "portire"  da ti naprave proracun  ,posto samozvani "majstori" to rade drugacije malo
...ovi..ako su sigurni bar 80% da postoji opticka vidljivost (google earth) ...uzmu analognu opremu na 10 giga od jednog vata i sa jedne tacke puste signal i na drugoj strani ga love  i ako to prodje onda idu sa ovom opremom...na 5 giga i rade dalje...
[ DusanSukovic @ 27.07.2007. 11:36 ] @
Masivko a gdje planiras da upucas taj link?
[ masivko @ 28.07.2007. 13:02 ] @
>
>
okolina banja luke
[ DusanSukovic @ 12.08.2007. 14:09 ] @
Masivko, ima li novosti na ovu temu?
[ masivko @ 13.08.2007. 10:48 ] @
>
>
[ roli @ 18.08.2007. 11:55 ] @
Mozda zaista ne bi bilo lose da taj link upucas sa MT RB, a ako ti prodje signal onda napravis sa obe strane sam bazne stanice koje ce ti pruziti maksimum sa ovom opremom...dok ne sakupis tih 13 000 $ za profi opremu
Naravno ako si jos uvijek zagrijan da odradis to...jer najveca greska kod ljudi je da krenu u nesto i onda kad skontaju da tu ima jako puno problema,oni odustanu..
Za nesto tako najprije treba da se momacki navozas autom i isprobas sve...ali nagrada uvijek slijedi na kraju...recimo kad negdje bogu iza nogu dobijes signal koji si upravo ti pustio na drugu stranu..a zbog toga se i radi ovaj posao...
Ako uspijes onda napravis sam opremu koja ce ti iz toga izvuci maksimum ...dok ne zaradis pare za tu gorepomenutu opremu 
Evo ti par slika pa pogledaj kako izgleda modifikovana masina koja radi mnogo bolje od te opreme koja se kupuje u radnjama...jest da slike nisu extra kvaliteta ali se vidi...radjene su sa nekom mikro kamericom koja je ujedno i privjesak za kljuceve. http://www.freedom.org.yu/forum/viewtopic.php?p=2702
pozz
/mrdja
[ [M4rk0] @ 19.08.2007. 23:52 ] @
Svakakvih ovdje prijedloga ima :)
Ali kad saberes ja bih ti opet preporucio MIKROTIK + PARABOLA (KARTICA U MIKROTIK NA 802.11a STANDARD) ili ako ces 802.11g da uradis kako ti je vec receno bar 1-2 hop-a tj. repeatera...
Lijep pozdrav ;)
[ roli @ 20.08.2007. 11:03 ] @
802.11g ?? 
Nemoj covjeku pomagati vise ,bar sto se ovog linka tice.
A koliko vidim ,svima koji se malo bave sa ovim ozbiljnije ... jasno je da bez parabole nema takvog linka.
U proslom postu sam covjeku ostavio link da pogleda kako otprilike moze da modifikuje racunar i da dobije mnogo bolju masinu od RB ,...koji moze da posluzi naravno,isto,ali ja bih ga radije koristio dok ne "upucam" tu trasu ,a za izvlacenje maximuma iz takve trase bih stavio onakve masine ipak...
Iz nje se izbaci sve sto je visak a umjesto HDD se ubaci CF sa mikrotikom
[ broker @ 20.08.2007. 13:24 ] @
A ti si sad otkrio toplu vodu? Pa svi mi pravimo rutere od racunara i MikroTika. RouterBoard se koristi kad se ima para ili ej to prakticnije zbog lokacije, mogucnsoti napajanja i slicnih stvari.
[ masivko @ 20.08.2007. 14:41 ] @
>
Odluka je pala
Ide RB sa CM9 i parabolama.
Javicu rezultate :)
Svima veliko hvala na pomoci
[ roli @ 20.08.2007. 18:32 ] @
Ne ocekuj da ce biti lako..strpljenja moras imati da bi odradio to..a ako postoji opticka vidljivost nema sanse da omanes ,govorim iz iskustva jer sam radio slicne stvari vec..
Naravno ....nek ti je sa srecom!!
@copy-paste ..ajd vrijeme je da jednom stisas i spustis loptu i pocnes normalno da komuniciras..postoji mnogo normalniji nacin komuniciranja od toga koji ti koristis..
Kao prvo..svi mi smo koristili racunare za bazne stanice dok nismo naucili gdje sta treba da ide...govorim sad u svoje ime...jer meni niko nista nije govorio sta treba da radim ,niti mi je znao reci neko nesto ,posto su bar ovdje u NS prvi linkovi na 5 giga bili nasi...
Sledece...tacno se vidi da nemas predstavu o baznim stanicama,cijenama i sl...a ja ni nemam predstavu koliko baznih stanica imate i sa kakvom opremom radite...svakako da bi mi bilo drago da svi ljudi koji rade ovaj posao koriste sto bolju opremu,naravno i ti... pa ma koliko ti bio ok covjek ili ne...nije moje da sudim o tebi..svako na ovim forumima ima sa cim da razmislja i da procijeni...
Realno gledano Ruterboard je JEFTINIJI od bazne stanice koju pravis od kompa..
Recimo MT 133 ja placam oko 62 eura...CM9 sam placao oko 25 evra,Toshibine minipci kartice a/b/g placam 12,5 evra..e sad recimo da ja platim toliko a ti platis recimo mozda cak i 50% skuplje opet ti je jeftiniji RB od kompa..
evo ti racunice pa sam procijeni:
RB 133 recimo sa jednom minipci karticom platis zajedno sa kutijom i napajanjem i pig tejlom oko 100 evra...a za isto to od kompa da uradis treba ti neki brend od bar 50 evra... IDE adapter za CF sa istim tim CF ces platiti jos 40 evra ,onda minipci-PCI adapter sa nekom minipci karticom ces platiti isto oko 50 evra..pig tail desetak evra i kutija da sve to spakujes ispod 30 evra ti je niko nece napraviti..i to na kolicinu neku..pa ti sve to izadje oko 180 evra..
Znaci skuplji je komp...
Na krov se ne stavljaju ploce od kompova i napajanja koja prave probleme..ja sam tu skolu platio...iduci i sredjivajuci opremu u momentima kad ti to najmanje treba...em trosis gorivo,em vrijeme,pa na kraju se ispostavi da je to mnogo,mnogo skuplje od neke provjerene masine.
RB je odlican kao krajnja bazna stanica...ali cvorista nema sanse da ti kvalitetno odradi RB...uzmi naprimjer bilo koji RB dal 133,112,532 i kad radi probaj win box-em da mu pridjes ,trebace ti vremena..a i kad pridjes CPU je uvijek zakucan na 90-100 %...a to sa masinom nekom nikad nije slucaj...
Eto..i podvlacim opet na kraju..pocni normalno da komuniciras, bar sa mnom...suzdrzavam se konstantno ,da se teme ne unistavaju bez veze...cilj je ipak pomoci nekom bez obzira dal ti se sagovornik dopada ili ne...
/mrdja
[ broker @ 21.08.2007. 01:04 ] @
Ne bi bilo lose da se malo dogovoris sa sobom sta u stvari hoces da porucis coveku. Cas mu preporucujes da pravi link sa racunarima, cas sa RB pa onda opet sa racunarima...
Coveku treba pouzdan link koji radi. RB133 svakako ne moze to da mu uradi.
[ roli @ 21.08.2007. 01:23 ] @
Covjek treba sam da odluci sta ce da napravi..ja sam mu prenio dio onoga do cega sam ja dosao kroz praktican rad na terenu ...mada se bojim da ni on mozda nece biti u prilici da odredjuje sta ce da postavi...teren ,mikrolokacija sve odredjuje...
Za testove je sigurno najprikladniji neki RB..pa ako signal prodje i ako postoje uslovi da se postavi...nek pravi od nekog stabilnog brend racunara baznu..ako ne...stavice sta bude morao...i mogao..
Ako dobije dobar signal i vidi da ce imati neki ok protok..stavice komp...ako mu je signal i testovi takvi da pokazu da posao zavrsava RB ..ostavice i to...pa cak i taj 133...
Prijedlozi postoje ,a on ce na terenu znati sta mu je vec ciniti.....i bez nas..
/mrdja
[ masivko @ 21.08.2007. 13:26 ] @
>
Situacija je takva da postavljanje racunara na krajeve tog linka skoro
pa i ne dolazi u obzir.
Idem na RB532, za sada za potrebe testa.
Ako se pokaze potreba, ici cu na wrap ili sl. rjesenje ako ce mi
donijeti potrebnu brzinu.
Pravi odgovor ce se znati onog trenutka kada to proradi.
Pozdrav
[ broker @ 21.08.2007. 13:36 ] @
Ako ides na veliki protok pitanje je da li i 532 to mzoe da izdrzi. Potrazi na netu iskustva sa Mirkitkovim nstreme i nstreme2 protokolima (ovaj drugi proteruje 100 mbita, ali kazu da treba procesor na 1.7GHz da to radi kako valja)
[ no2_wire @ 23.08.2007. 02:20 ] @
E ovo je stvarno smijesno link na preko 50 km sa protokom od preko 20 Mbps sa CM9 i jos stabilan.Jel se vi zezate ljudi ili stvarno diskutujete.E ovako pogledaj ovu situaciju link od 60 km slucajno poznajem jedan takav u pitanju su antene od 26 dB ali pazi kao kartice sluze 400mW SR5 i signal je evo sad sam gledao sa jedne i sa druge strane po -70 modulacija 24Mbps i znas koliko moze da prodje tim linkom u vrh glave 7 - 9 mega po sekundi naravno both a pojedinacno (znaci u recive i transmit) naravno nesto vise a da zaboravio sam reci jos je upaljen nstreme.
Ako hoces na toj duzini da postignes stabilan link od preko 15 Mbps mani se mikrotika covece.
[ masivko @ 23.08.2007. 08:02 ] @
Pazi, ni to mi nije neki problem.
Ako ne dobijem odgovarajuce performanse na 100km, jednostavno cu taj
pravac da "prelomim" na dva kraca pravca i zavrsim pricu.
U svakom slucaju bice jako interesantan posao :)
[ roli @ 23.08.2007. 14:38 ] @
@no2_wire de pusti covjeka da radi...i sa tom opremom sam siguran da moze da premosti tu razdaljinu,ta oprema sa kojom namjerava da radi nije skupa i kad spoji te dve tacke onda ce vidjeti sta i kako ..sve ce mu se kazati na licu mjesta..
Po meni je mnogo bolje to premostiti pa i nek dobije 5 mega ,no da i ne proba..a kad spoji vec te dvije tacke onda ce vremenom vidjeti kako i sa kojom opremom da pojaca taj link...
Niko mu i nije rekao da ce dobiti 20 mega..vec moze da mu varira od 1 pa do desetak...
Nego de sad ti meni reci ,posto me licno zanima na koju ti opremu mislis bolju..kenopi,smart bridzes ili sta vec..??
Naravno da je u toj nekoj klasi koju normalan covjek moze sebi da priusti...jer sumnjam da ovdje ima ljudi koji se mogu lupati sa ciframa nekim i placat neku posebnu opremu...
De bas me zivo zanima posto bih i ja volio da pojacam neke moje linkove ,naravno ako mognem to sebi da priustim...
pozz
[ lima_kozarac @ 23.08.2007. 21:27 ] @
Masivko kakv ti to link pravis ?
Ako je nesto profi, zaboravi Mikrotik...
U Banja Luci je "guzva u eteru", to znam sigurno...
PTP600 je dobar izbor koj ce raditi, ipak je to Motorola.
Jesi li gledao Tsunami QuickBridge ili tako nesto?
www.proxim.com
Za sve postoji rjesenje :)
I za Proxim i Motorolu imas zastupnika u blizini.
[ roli @ 23.08.2007. 23:23 ] @
Forumi kao sto rekoh uglavnom sluze za mudrovonje i za presipanje iz supljeg u prazno ,a da se nista ne kaze smisleno...
Chika Google zna svasta.. 
Mene konkretno zanima ,posto sam prilicno retard  sledece :ko je probao neku konkretnu opremu...ko je nesto drzao u ruci,napravio konkretan neki link...pa da nam svima ovdje napise...
Ja sam kupio tu i tu opremu...pa naziv opreme,...od toga..pa ime firme...ili link..ne brinite nece biti obrisano ,jer to nije reklama vec konkretna pomoc svima nama  i platio sam to toliko biliona dolara  ... i napravio sam link od Donjih Vrljikovaca do Pi*dinaca...i taj link radi stabilno ili nestabilno i imam to i to....
To je nesto konkretno sto recimo mene licno zanima jer sam na ovim forumima da naucim nesto, a ne da gubim vrijeme
Svaki proizvodjac nahvali svoju robu da bi je prodao svima nama..a moje je ako sam probao nesto da kazem...probao sam to...i tako radi ili ne radi..a na vama je da odlucite sta ce te... a ne doci i reci Mikrotik je s***** ima bolje....
Ok....ima bolje ,ali zelim konkretne podatke,konkretne testove ..cijene...a ne googlati i servirati mi to sto i sam znam da nadjem i reci...pa kaze mi chika google 
Vec sam rekao i na tarabi moze pisat ..Pamela pa je necu...
@Masivko...moj savjet je da probas to napraviti tako kako si zamislio...pa kad nam neko napise ..ovo je bolje i bolje radi,kad dadne neke konkretne dokaze ...i kosta toliko da mi to sebi mozemo priustiti..e onda cu ja licno da skinem opremu koju stavljam..i ako imadnem para da kupim to i postavim i naravno da se javno zahvalim tome ko mi je pomogao...
Ja nemam na zalost 13k necega da kupujem to sto nemam blage veze kako radi prakticno...za ovo bar znam ...a ko zna za bolje..izvol'te ...  spreman sam da poslusam pametan savjet
[ masivko @ 24.08.2007. 08:27 ] @
>Masivko kakv ti to link pravis ?
Link treba da poveze udaljene lokacije moje firme.
Preko njega ce da se ostvaruje prenos podataka, nista strasno, nista prezahtjevno, delay nije kriticna velicina,
ali je bitno to sto je link stalnog tipa, velika usteda u odnosu na sadasnje troskove povezivanja, ....
>Ako je nesto profi, zaboravi Mikrotik...
Zasto ?
Mikrotik vec odavno koristim, i jako sam zadovoljan.
Moj glavni ruter je mikrotik.
Bekap je Cisco 2601. :))
>U Banja Luci je "guzva u eteru", to znam sigurno...
To je odavno poznato. Cak su i stanovnici BLuke poceli pomalo da sijaju
zelenkasto od silnog zracenja. Ali to na dusu "majstorima" koji prodaju
bikvade u kutiji za sapun po 40KM.
>PTP600 je dobar izbor koj ce raditi, ipak je to Motorola.
Jeste. Slazem se potpuno.
Ali nisam raspolozen da iskezim pazi sad 30 000 eura (slovima TRIDESET HILJADA EURA)
koliko mi je jedna firma trazila za to.
Malo mi je premasna cifra, pa mi remeti varenje.
Ali konacna odluka je do menadzmenta firme, pa .... Kako tata kaze.
BTW, ako znas nekog ko ne dere ovako, jako bi bio zahvalan na informaciji.
Jesi li gledao Tsunami QuickBridge ili tako nesto?
Trazio sam Nera rjesenja, jer su jako popularni kod nasih wless provajdera.
Jos nisam ostvario kontakt sa predstavnikom.
Za Tsunami nisam, hvala na informaciji, sad cu da se raspitam.
>Za sve postoji rjesenje :)
>I za Proxim i Motorolu imas zastupnika u blizini.
Mmmmda, postoje rjesenja. To stoji.
Ali sad kad je rijeseno pitanje o mogucnosti izvodjenja,
na red dolazi trazenje OPTIMALNOG rjesenja.
pozdrav
[ lima_kozarac @ 25.08.2007. 11:42 ] @
Masivko imas PP
[ no2_wire @ 25.08.2007. 23:17 ] @
Nera i jeste resenje mada je i ona skupa ali i zna da nekad zasteka.Definitivno bolje resenje od mikrotika po pitanju Mbps a i radi na licencnim opsezima.
[ DusanSukovic @ 28.08.2007. 17:50 ] @
Koliko kosta Nora oprema? Minimalno 15.000 eura? Plus dozvola za licensirani opseg ...uh uh. Naravno - koliko para, toliko muzike.
[ OpticalWAN @ 31.08.2007. 23:34 ] @
Moja preporuka je mikrotalsni link kpaciteta 34mbps fullduplex(5-13ghz) sa parabolama od 2m
Za sve informacije mozes da me kontaktiras na PP.
[ roli @ 09.09.2007. 19:34 ] @
@Masivko ima li sta novo,jel' urodilo plodom to sa PP ,ako nije,da ti saljem na PP info gdje su najbolji cevapi u Banjaluci,mozda bude neke vajde od toga bar
Pitam iz razloga , kako je pocelo,snijeg ce uskoro  ,a kontam te zime tamo jako dobro...
pozz
Copyright (C) 2001-2025 by www.elitesecurity.org. All rights reserved.
|