[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 14:08 ] @

'ste probali? Utisci, kritike...?
[ Mitrović Srđan @ 09.07.2007. 14:29 ] @
Ja sam koristio ali sasvim malo. Deluje jako zanimljivo naravno sve u
home varijanti jer za ozbiljnije nije naravno.
[ Ivan Dimkovic @ 09.07.2007. 14:30 ] @
Ja sam ga probao na kratko danas, i jos je rano da donosim zakljucke ali iz onoga sto sam do sada video izgleda prilicno OK.

- Mali je (1.5 MB velicina instalacionog fajla)
- Brz je (vrlo brzo startovanje (par sekundi na Core Solo 1.2 GHz laptopu) i operacije
- Podrzava layere, ima image preview i u recent fajl listi

Napomena - posto meni ovakav softver treba za brzu obradu PC grafike za prezentacije i sl - nikako ne treba koristiti moje utiske kao savet za profesionalnu primenu u stamparskoj obradi slike, to je nesto sto svakako ne mogu savetovati, niti je to verovatno ciljna grupa ovog malog programa.

Evo vec vidim da nema podrsku za Adobe Photoshop format, sto vec mnogima u naprednoj primeni moze biti hendikep.

Ali za primenu koju sam naveo gore, moze biti dobar izbor.
[ degojs @ 09.07.2007. 14:32 ] @
Probao i koristim već duže vremena, negde od verzije 2.0.0. Ako procunjate po njihovom forumu, ima dosta dodatnih efekata da se skine i za svaki ekefekat samo se kopira DLL u Effects folder.. Ako ima zainteresovanih, mogu da stavim zip sa efektima koje imam, kad se vrnem kući :-)

Program je za kućnu radinost i slično, mada ne vidim zašto ne bi mogao i za nešto više --- ovisi šta treba.

Npr. za web sajtove, mislim da ima sve potrebno za izradu raznih grafičkih elemenata: od gradijenta, dugmića do raznih slika i sličica :)

Npr.

je urađeno u Paint.NET-u, očas posla :) Kao i ostalo na sajtu..

Inače ako bi bilo neko glasanje, Paint Shop Pro bi dobio moj glas za odnos kvalitet/cena.
[ degojs @ 09.07.2007. 14:36 ] @
Citat:
Ivan:
Evo vec vidim da nema podrsku za Adobe Photoshop format, sto vec mnogima u naprednoj primeni moze biti hendikep.

Mislim da ima plugin da se skine. Kako rekoh, procunjaj tamo po forumima - ima forum baš za dodatke pa vidi, mislim da se sećam da sam video, ali ne garantujem :)
[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 14:48 ] @
I ja sam ga probao na kratko. Valjda će moći da završava posao makar u web dizajnu, kako amaterima tako i profesionalcima. Će probamo tek...
[ jorganwd @ 09.07.2007. 17:58 ] @
Citat:
degojs: Probao i koristim već duže vremena, negde od verzije 2.0.0. Ako procunjate po njihovom forumu, ima dosta dodatnih efekata da se skine i za svaki ekefekat samo se kopira DLL u Effects folder.. Ako ima zainteresovanih, mogu da stavim zip sa efektima koje imam, kad se vrnem kući :-)

Program je za kućnu radinost i slično, mada ne vidim zašto ne bi mogao i za nešto više --- ovisi šta treba.

Npr. za web sajtove, mislim da ima sve potrebno za izradu raznih grafičkih elemenata: od gradijenta, dugmića do raznih slika i sličica :)

Npr.

je urađeno u Paint.NET-u, očas posla :) Kao i ostalo na sajtu..

Inače ako bi bilo neko glasanje, Paint Shop Pro bi dobio moj glas za odnos kvalitet/cena.

Ovaj filter sam imao u fotoshopu jos prije 5 godina, i mnogo bolje izgleda nego taj.

Uglavnom, svaka cast za programcic, nije los s obzirom da je besplatan i da ima dosta funkcija u odnosu na velicinu instalacionog fajla. Znam da nije tema, ali samo bih da dodam da ce tesko neko moci da dostigne Photoshop, smatram da je odavno odmakao rijetkim konkurentima...
[ degojs @ 09.07.2007. 18:25 ] @
^Odmakao je Photoshop cenom od konkurencije, to je sigurno :)

Ajde, ja ne znam baš, pa može li neko da kaže šta konkretno Photoshop nudi više, nekom ko radi grafiku za web, u odnosu na Paint Shop Pro?
[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 18:31 ] @
Citat:
degojs:
Ajde, ja ne znam baš, pa može li neko da kaže šta konkretno Photoshop nudi više, nekom ko radi grafiku za web, u odnosu na Paint Shop Pro?

To i mene zanima. Mislim da web dizajn ima najmanje zahteva u odnosu na fotografiju i DTP na primer.
[ jorganwd @ 09.07.2007. 18:38 ] @
Adobe Illustrator + Adobe Photoshop + Adobe Image Ready = nista ti vise ne treba za web dizajn.

To je moje misljenje, udobni su za rad, mada moze biti i stvar navike...
[ degojs @ 09.07.2007. 18:46 ] @
^Pa nisi ništa rekao.. konkretno?

Ajd baš, ako može, ponovi ovaj gore filter u Photoshopu, pa stavi ovde da vidimo koliko je bolje. Ne sumnjam da će biti, ali baš me interesuje?

[ Bojan Basic @ 09.07.2007. 20:34 ] @
Odlučio ja da probam ovo programče, i ’ladno ne podržava TWAIN skenere! Dakle, da bih koristio ovaj „besplatan“ program, moram da kupim nov skener. Stvarno genijalno. Mislim da je softver odlično urađen, ali ovaj „detalj“ ga ipak momentalno sahranjuje.
[ degojs @ 09.07.2007. 20:39 ] @
^Što moraš da kupiš novi skener? Zar ne možeš da skeniraš sliku sa nekim drugim programom koji to podržava, npr. XnView?
[ Stefan Markic @ 09.07.2007. 20:49 ] @
Citat:
jorganwd: Adobe Illustrator + Adobe Photoshop + Adobe Image Ready = nista ti vise ne treba za web dizajn.

To je moje misljenje, udobni su za rad, mada moze biti i stvar navike...

Pa dobro, ne mora baš toliko za web dizajn, ali uvek dobro dođe. :D

Do sada su mi Inkscape i GIMP završavali posao (kao što su nekada Photoshop i Illustrator), ali koliko vidim, Paint.NET-u se dobro piše... da zameni GIMP. :)
[ Bojan Basic @ 09.07.2007. 21:02 ] @
@degojs:

Stvar je u tome što se moje potrebe za obradom slika nalaze na neznatno većem nivou od onoga što pruža Paint (onaj koji dolazi s Windowsom); dakle, gotovo bilo koji program za obradu slika ispunjava moje „prohteve“, i sad uzeh da probam ovaj — čisto da vidim kakva je udobnost, funkcionalnost bi jako teško usfalila. Prema tome, ne isplati mi se da koristim jedan za skeniranje a ovaj za „sve ostalo“, jer će i onaj prvi imati „sve ostalo“ (pod tim podrazumevam ono što meni treba), a uz to i mogućnost skeniranja.
[ jorganwd @ 09.07.2007. 22:03 ] @
Citat:
degojs: ^Pa nisi ništa rekao.. konkretno?

Ajd baš, ako može, ponovi ovaj gore filter u Photoshopu, pa stavi ovde da vidimo koliko je bolje. Ne sumnjam da će biti, ali baš me interesuje?

http://photoshopcontest.com/vi...174/dark-side-of-the-moon.html
http://photoshopcontest.com/vi...y/108918/tunnel-of-clover.html

Ovo su bili neki moji radovi, a bas sam sretao jos radova sa istim efektima na istom sajtu, pa prodzaraj. Taj efekat sto sam ja radio nije bas nesto, a moze filter da se podesava po ukusu. Cini mi se da se zove flood ili tako nesto.

[ degojs @ 09.07.2007. 23:42 ] @
Lepo, samo na tim slikama se baš i ne ogleda slika u vodi.. šta znam, teško je uporediti ovako, a to sigurno nije ono što sam ja hteo. Ovo je više efekat vode, tj. jezero, more, itd. No dobro..
[ Spavac_na_Chatu @ 10.07.2007. 07:48 ] @
Mislim da ovo ne moze da se poredi sa Photo Shopom ni pod jednim jedinim parametrom, budimo realni ljudi.
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2007. 07:56 ] @
Citat:

Nudi bolju saradnju sa ostalim programima koji se koriste za web kao i onima koji se koriste za grafiku uopste.

Adobe CS + Dreamweaver + Illustrator + Image ready + Fireworks + .....

[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2007. 09:12 ] @
Citat:
Spavac_na_Chatu
Mislim da ovo ne moze da se poredi sa Photo Shopom ni pod jednim jedinim parametrom, budimo realni ljudi.

Mislim da niko nije ni lud da poredi programce od 1.5 MB sa flagship produktom za obradu slika :-)

Poenta je da su ljudi uspeli da u 1.5 MB instalacije uklope lep i intuitivan UI i dovoljno opcija za stvari kao sto su obrada malih asseta za prezentacije i UI aplikacija/web strana - i tu sasvim lepo radi koliko mogu da primetim.

Ono sto me takodje fascinira je brzina ovog programa - sasvim uporediva sa native aplikacijama. Kad uporedim .NET UI Paint.NET-a sa Java UI-om jednog Eclipse-a (ili, boze sakloni, NetBeans-a) shvatim koliko je .NET vise optimizovan za desktop aplikacije od Jave :)

[ Stefan Markic @ 10.07.2007. 09:44 ] @
Citat:
Spavac_na_Chatu: Mislim da ovo ne moze da se poredi sa Photo Shopom ni pod jednim jedinim parametrom budimo realni ljudi.

Ermm... Niko ovde nije ni počeo da ga poredi sa Photoshop-om. ;)

[Ovu poruku je menjao BrokeBody dana 10.07.2007. u 14:38 GMT+1]
[ jorganwd @ 10.07.2007. 10:52 ] @
Citat:
degojs: Lepo, samo na tim slikama se baš i ne ogleda slika u vodi.. šta znam, teško je uporediti ovako, a to sigurno nije ono što sam ja hteo. Ovo je više efekat vode, tj. jezero, more, itd. No dobro..

Rekoh da filter nudi vise mogucnosti, znaci efekat vode, pa ti je podesavas po ukusu, hoce li biti providna, sa vise talasa, plava itd. Pokazao bih ti al me mrzi da se prebacujem u winblows.

Citat:
Ivan Dimkovic:
Ono sto me takodje fascinira je brzina ovog programa - sasvim uporediva sa native aplikacijama. Kad uporedim .NET UI Paint.NET-a sa Java UI-om jednog Eclipse-a (ili, boze sakloni, NetBeans-a) shvatim koliko je .NET vise optimizovan za desktop aplikacije od Jave :)

Nikad java nije bila nesto optimizovana, cak ni priblizno za bilo koji OS, vazda sam izbjegavao aplikacije baziranje na njoj. Solaris je vec druga prica :)

Dobro bi bilo podesiti istu aplikaciju da bude standalone pa na flashku da se baci onako, pa kad zatreba :)
[ Ivan Dimkovic @ 10.07.2007. 10:58 ] @
Citat:

Pokazao bih ti al me mrzi da se prebacujem u winblows.

Hehehehe - ovo je recenica za potpis, cista esencija Linux upotrebe - "Pokazao bih ti, ali me mrzi da se prebacujem u winblows" ;-)
[ kelja @ 10.07.2007. 12:16 ] @
Probao.
Prvi utisci:
-morao sam da skidam 56 mb (Microsoft .NEt Framework- sta god to bilo :)) zbog programcica od 1,5 mb.
-pri prvom otvaranju-CRASH!

Ovo je, po mom misljenju, mnogo bolja(i brza) stvar, za iste pare:
http://photofiltre.free.fr/
Paint.NEt izgleda vise fancy, ali ovo BOLJE RADI(brzi je 100%), izbor built-in efekata je veci, o kvalitetu samih efekata jos ne mogu da sudim.
[ degojs @ 10.07.2007. 13:42 ] @
Citat:
Nudi bolju saradnju sa ostalim programima koji se koriste za web kao i onima koji se koriste za grafiku uopste.

Adobe CS + Dreamweaver + Illustrator + Image ready + Fireworks + .....

Bolju saradnju? Kako? Mislim, kako to Paint Shop Pro "slabije" sarađuje?
Samo pucate neke prazne priče tipa "bolje je" bez bilo kakvog objašnjenja.

Osim toga imam osećaj da sve te programe instalirate samo što su dostupni za $0, a priča se da su najbolji, itd.

[Ovu poruku je menjao degojs dana 10.07.2007. u 14:53 GMT+1]
[ Slobodan Miskovic @ 10.07.2007. 14:25 ] @
Bolju saradnju u smislu da ako kostistis jedan paket programa bice ti mnogo bolji rezultat na kraju.Bolje resen export-import fajlova izmedju programa, medjusobno podrzavanje programa iz istog paketa i slicno...
[ degojs @ 10.07.2007. 16:05 ] @
Hehehe, dobro, sad si mi opet objasnio ništa :-) Nema veze..
[ Marko_L @ 10.07.2007. 17:08 ] @
Citat:
Probao.
Prvi utisci:
-morao sam da skidam 56 mb (Microsoft .NEt Framework- sta god to bilo :)) zbog programcica od 1,5 mb.
-pri prvom otvaranju-CRASH!

I don't want to spoil the party, ali .NET Framework teži oko 20MB, tako da ko zna šta si ti skidao :)
[ Spavac_na_Chatu @ 10.07.2007. 17:27 ] @
Citat:
BrokeBody: Ermm... Niko ovde nije ni počeo da ga poredi sa Photoshop-om. ;)

[Ovu poruku je menjao BrokeBody dana 10.07.2007. u 14:38 GMT+1]

Pa jos uvek nije ali tako uvek ide pocne se od malih stvari pa se toliko preuvelica da je nenormalno :) zato sam rekao na vreme. :)
[ kelja @ 10.07.2007. 17:44 ] @
Citat:
Marko_L: I don't want to spoil the party, ali .NET Framework teži oko 20MB, tako da ko zna šta si ti skidao :)

http://www.microsoft.com/downl...5634C3BF043&displaylang=en

.NET Framework 3 je u pitanju...Program (.NET Paint)trazi najmanje dvojku...

Pa ne znam, ja sam mislio da 56MB znaci 56 megabajta(a toliko je i trajalo) pa sad, ako sam u zabludi- ok...ionako se nikad nisam snalazio sa brojevima.:)
[ Marko_L @ 10.07.2007. 20:24 ] @
Pa ne znam zašto izmišljaš toplu vodu. Lepo na zvaničnom sajtu paint.net-a piše da zahteva .NET Framework 2.0
http://www.getpaint.net/download.html
Nigde ne piše "or later" ili nešto slično. Iako bi .NET Framework 3.0 trebalo da bude backward kompatibilan to nije uvek slučaj, pa je možda problem u tome.
[ jorganwd @ 10.07.2007. 21:52 ] @
Citat:
Ivan Dimkovic: Hehehehe - ovo je recenica za potpis, cista esencija Linux upotrebe - "Pokazao bih ti, ali me mrzi da se prebacujem u winblows" ;-)

Sta ces, navika je cudo :)
[ kelja @ 10.07.2007. 21:55 ] @
Vidi, ovo je teski offtopic, ali kad vec pitas:
-setup programa me je uputio na doticnu adresu, te sam ja samo skinuo ono sto se nudi.
A glede backward kompatibilnosti, kanda je i nema:
-sad vidim da imam instalirane:
.NET Framework 1, 2 a bogami i 3.

[ HOKUM @ 12.07.2007. 21:13 ] @
i meni se cini da nema nikakve kompatibilnosti,ja imam svaki netframe,svaki za po nesto razlicito treba,za razne programe...uzas o.O
[ boki @ 26.07.2007. 00:02 ] @
ima kompitabilnosti.

Narocito izmedju dvojke i trojke jer je trojka u stvari dvojka + 36MB :P
[ qazqaz @ 02.08.2007. 18:43 ] @
Dobar programcic. Koristim ga kao zamena MSPaintu, uz PhotoFiltre naravno.
[ brcha @ 26.08.2007. 21:06 ] @
Miguel de Icaza je pre par meseci objavio da Paint.NET može da radi i na GNU/Linux-u, tj. na svim sistemima koji rade sa Mono implementacijom .NET podsistema (valjda Linux, *BSD, OS X, Solaris i slično). Nisam probavao da iskompajliram to programče (piše da treba valjda svn verzije mono-a da se skinu, a to me u najmanju ruku mrzi), a nisam nigde našao binarni paket, ali probaću čim se sve to malo stabilizuje i čim nađem malko više vremena za bacanje (znači jedno veče ili tako nešto).

Programče sam probao pod VMware-tom i izgleda vrlo fino i korisno. Još jedan primer ozbiljne .NET aplikacije (za one koji su imali sumnje da na .NET-u može da se napravi nešto više od web servisa i sličnih gluposti, ako takvi i dalje postoje...).