[ cHeMiR @ 09.07.2007. 21:48 ] @
kako se postavlja dzamper na hard disku da bude sekundaran, tj. da ga racunar prihvati kao obicnu memoriju, da ne bude Master??

da li postoji negde neka shema??

nisam nasao slicno ni u jednoj relevantnoj temi...

hvala
[ McKracken @ 09.07.2007. 22:06 ] @
Imas semu na nalepnici na disku ili odmah pored dzampera.
[ cHeMiR @ 09.07.2007. 22:13 ] @
nema...stari disk...skinuta nalepnica...

[Ovu poruku je menjao cHeMiR dana 09.07.2007. u 23:46 GMT+1]
[ lancia88 @ 09.07.2007. 22:57 ] @
Pozdrav,

mozda u adekvatnijem forumu pronadjes resenje, stoga ode tema tamo.
[ calexx @ 09.07.2007. 22:58 ] @
Nema pravila, svaka firma ima svoje rasporede. Ako te ne mrzi pogledaj koji je tačno model diska pa na matičnom sajtu proizvođača nađi raspored. Ako te mrzi, onda bar napiši ovde koji je tačno disk pa će neko da to uradi umesto tebe. ;)
[ hajduk7 @ 09.07.2007. 23:34 ] @
Pazi ovako kod vecine hdd kad dzamper stoji ovako [:]:: znaci da stoji uspravno skroz levo je uglavnom master a kad stoji recimo u lezecem polozaju tako da spoji prve dve zicke (da ih tako nazovem) u gornjem redu tad je sekundaran ili kad hvata druge dve koje stoje uspravno i tad je sekundaran, ali to ne zavisi samo od dzampera nego i od onih kajisa sto povezuju hardver sa plocom uzmi ono uputsvo za maticnu pa procackaj malo ako me nisi razumeo sta sam ti napisao daj mi sliku hdd da ti to pokazem na slici.
[ calexx @ 09.07.2007. 23:46 ] @
Ja nisam razumeo a i ono što sam razumeo mi nije jasno. ;) Kakve veze ima matična ploča sa položajem džampera na hardu?
[ buljko @ 09.07.2007. 23:57 ] @
Mogao bi nam reci koji je disk, da nam skratis muke. Ako nema nalepnice i ne znas koji je, vezi ga SAMOG na drugu IDE granu i ocitaj mu oznaku u BIOS-u, dobices odgovor za 5 minuta.
[ hajduk7 @ 10.07.2007. 00:27 ] @
Citat:
calexx: Ja nisam razumeo a i ono što sam razumeo mi nije jasno. ;) Kakve veze ima matična ploča sa položajem džampera na hardu?

Ploca nemo veze sa polozajem dzampera na hdd nego to master i sek. moze da se podesi i preko onih kontektora (valjda se tako bese zovu )za kajis(mislim na kajis koji omogucava ploci da prepozna hardver ne onaj drugi sto ima tri rupice)koji spaja hardver sa maticnom to se treba lepo pogleda u knjizi za plocu koji konektor je master a koji je sekundarni tako. Mozda nisam bas lepo to objasnio sto se toga tice ali opet kazem najbolje je da pogleda malo knjigu za plocu i sve ce mu se razjasniti, ali znam sigurno da to sek i master ne zavisi samo od dzampera na hdd.
[ buljko @ 10.07.2007. 00:34 ] @
Primary ili Secondary su IDE grane i definisane su kablom/konektorom. MASTER i SLAVE je status/prioritet diska i definisan je polozajem dzampera izuzev ako su dzamperi u polozaju CS kada je status definisan mestom na kablu.
[ cHeMiR @ 10.07.2007. 12:44 ] @
|::::::::::`:::::::::| `[:]::: |****| ovako stoji dzamper na mom "glavnom" hardu

|::::::::::`:::::::::| `:[:]:: |****| ovako sam probao i sve lepo radi ko da ga i nema :(

da li su potrebna neka podeshavanja u biosu??
da li taj hdd treba da se vidi kao josh jedan disk u My Computer-u??

nevidi se proizvodjach, vidi se samo Made in Singapore :D

hvala svima!

[ gsimon @ 10.07.2007. 14:07 ] @
ostavi ga samog na kablu i vidi kako ce se prijaviti u bios-u
odn. na onom prvom ekranu kad se pocne podizati racunar....
[ Piiit @ 30.03.2008. 19:09 ] @
neki hdd koriste 1 ,neki2 a neki i 3 dzamprera...A neki ..bez dzampera..su automatski ..slave;}
zavisi od proizvodjaca i modela..