[ stalker @ 09.08.2003. 17:37 ] @
Treba mi pomoc oko pravljenja uredjaja koji ce ispisivati slova,tacnije reci.Pravio sam neke uredjajcice,ali nisam isao dalje od cmos kola.Naravno,ne ocekujem da odgovarate na ova pitanja,vec bi pozeljniji bili npr. linkovi(u sto vecem broju).Pretpostavljam da ljudi koji se ovim bave imaju i jako dobre linkove.
1.Jel da koristim LED ili LCD displej.Koja je razlika,sta je jeftinije,lakse za gradnju...Da li je ono sto se vidja u npr. postama LED?Treba mi mesta za 6 slova,pa da se ona setaju i tako to,ali pretpostavljam da se to pogramira.
2.Gde da nadjem opsirnije i prakticnije o mikrokontrolerima,koji su mu ulazi za sta itd.
3.Pretpostavljam da je ovo cesta sema,pa verujem da postoje i linkovi...
4.Mikrokontroler cu sam isprogramirati ali bi mi trebali neki primeri za to...Kako se taj program testira,ubacuje(u mikrokontroler,neku spoljnu memoriju?) i da li se moze menjati.Da li mogu da ga ubacim sam kuci ili mora da se nosi negde i gde,po mogucnosti u bgd-u

Trenutno jedino sto znam je da u semi ima i kvarc,razumem se malo u elektroniku uopste i to je moje trenutno znanje.Cisto da znate koliko (ne) znam.
[ dragandragan @ 10.08.2003. 12:57 ] @
Posto si iz BGD-a najlakse ti je da kupis knjige : PIC mikrokontroleri i Basic za PIC
mikrokontrolere, a ukoliko se koristis engleskim jezikom iste knjige mozes besplatno download-ovati na adresi http://www.mikroelektronika.co.yu/
Pozdrav!
[ salec @ 11.08.2003. 11:39 ] @
Da li ti treba veliki displej (kao u posti) ili moze i mali? Ako je ovo drugo, najbolje je da uzmes LCD modul. Ima raznih, a najupotrebljavaniji su oni sa dva reda po 16 mesta za karaktere. Postoji sema "bez delova" da se LCD modul poveze na LPT port racunara, ako samo hoces da se igras sa ispisom.
[ stalker @ 11.08.2003. 21:16 ] @
Ma moze i mali displej,mislim da sam vec rekao za 6 do 8 slova otprilike.Sad,nisam bas upucen ali zar se moze na LCD-u pisati i tekst.Ja sam mislio da je to samo 7-segmentni izgled,onako za brojke
Zapravo,hocu ribi jednoj da to poklonim(nista od LPT porta i veze sa kompom),ali vrlo je vazno i da mogu da promenim ime u bilo kom trenutku ako me razumes;)
[ Pinky_sb @ 17.08.2003. 12:43 ] @
To ti je najjednostavnije napraviti sa LCD-om. Moraš napisati program u npr. Bascomu i onda taj program programirati npr. u Atmelov procesor AT89C2051. Spojiš procesor i Lcd i procesor će na LCD-u ispisivati ono navedeno u programu koji ste napisali. Moraš imati programator za AT89C2051. Sve sheme su jednostavne. Za shemu spajanja AT89C2051 i LCD-a pokušaj. www.svijet-elektronike.com
[ stalker @ 29.08.2003. 14:58 ] @
Kupih ja LCD i prikacih ga na LPT port (LCD iz ITC-a,1x16 karaktera).No,medjutim na LCD-u se vide samo prvih 8 karaktera,bez obzira na podesavanje kontrasta.U cemu je stvar,jesam li ja dokacio nesto pri lemljenju(vizuelno nema nista),jel treba nesto dodatno da podesim ili mi je ITC jednostavno uvalio los LCD.Znaci,da ponovim:LCD ispisuje samo prvih 8 karaktera,a na najvecem kontrastu vidim celu matricu (7x5) i preko toga slova.Drugi (levi) deo LCD-a ne prikazuje ni slova ni pozadinsku matricu.