[ filmil @ 11.08.2003. 13:55 ] @
Poštovani svi, Koristio sam GNOME 1.4 na Sleku 8.1 i u napadu bunila odlučih da napravim upgrade na GNOME 2.2. Instalacija je čak i na Slekveru uz pomoć Dropline GNOME-a prošla bez problema (ako izuzmemo to da mi je automatska instalacija pregazila predprocesor za GCC 3.2 koji je doinstaliran iz sorsa i što sam morao da ručno dižem ikse posle instalacije ali nema veze jer sam to brzo sredio). Pokrenuo se GNOME 2.2 a mojim glavoboljama je označen početak. Naime, u GNOME 2.2 sawfish valjda više ne postoji, pa samim tim ni mogućnost da se proizvoljne prečice sa tastature dodele određenim programima. Imao sam promenu tastature, startovanje emacsa, latexa, dc-a, xchata, matlaba itd, sve na dugme, i ta podešavanja ne samo što su otišla u vetar, već i koliko vidim nema načina da se tako nešto ponovo zada. Ovaj maksimalno koristan feature je prosto odleteo u dim! (za mene je bio čak i korisniji pošto radim na laptopu sa j-mišem pa mi je mnooogo lakše da kucnem kombinaciju tastera tipa meta-ctrl-e i pokrenem emacs nego da onom tačkicom nabadam sliku na ekranu) Dalje izgleda da nema načina da se isključe kretenske animacije startovanja programa, bar u kontrolnom centru nema ni pomena o tome koliko sam video. Zatim, izgleda da nema načina da se isključi užasni opaque move/resize prozora koji na ttf ekranima proizvodi gadno bljeskanje. Zatim, izgleda da je na menadžeru tastature moguće jedino izabrati prečicu za rotiranje tastature, a ne za direktan izbor, što je čist zgubidan kada koristite recimo tri ili više tastature (standardno-- srpsku ćirilicu, srpsku latinicu i us latinicu) a ako ga malo više čačkate, on lepo ispljune SIGSEGV i ode u nebesa. A da ni ne pominjem da promenu tastature neke aplikacije uopšte ni ne konstatuju! Čak ni programi koji su nekada imali pojma o ćirilici (kao recimo XTerm) odjednom su oboleli od amnezije. Zatim, izgleda da nije moguće koristiti fixed familiju slova u terminalu, što za posledicu ima gadna antialiasovana slova u gnome-terminal koja su užasna za gledanje. Pitanje posle svega ovoga glasi: da li GNOME 2.2 zaista ima ove „fičrse“ ili ja to prosto nisam dovoljno tražio? f |