[ filmil @ 11.08.2003. 13:55 ] @
Poštovani svi,

Koristio sam GNOME 1.4 na Sleku 8.1 i u napadu bunila odlučih da napravim upgrade na GNOME 2.2. Instalacija je čak i na Slekveru uz pomoć Dropline GNOME-a prošla bez problema (ako izuzmemo to da mi je automatska instalacija pregazila predprocesor za GCC 3.2 koji je doinstaliran iz sorsa i što sam morao da ručno dižem ikse posle instalacije ali nema veze jer sam to brzo sredio).

Pokrenuo se GNOME 2.2 a mojim glavoboljama je označen početak. Naime, u GNOME 2.2 sawfish valjda više ne postoji, pa samim tim ni mogućnost da se proizvoljne prečice sa tastature dodele određenim programima. Imao sam promenu tastature, startovanje emacsa, latexa, dc-a, xchata, matlaba itd, sve na dugme, i ta podešavanja ne samo što su otišla u vetar, već i koliko vidim nema načina da se tako nešto ponovo zada. Ovaj maksimalno koristan feature je prosto odleteo u dim! (za mene je bio čak i korisniji pošto radim na laptopu sa j-mišem pa mi je mnooogo lakše da kucnem kombinaciju tastera tipa meta-ctrl-e i pokrenem emacs nego da onom tačkicom nabadam sliku na ekranu)

Dalje izgleda da nema načina da se isključe kretenske animacije startovanja programa, bar u kontrolnom centru nema ni pomena o tome koliko sam video.

Zatim, izgleda da nema načina da se isključi užasni opaque move/resize prozora koji na ttf ekranima proizvodi gadno bljeskanje.

Zatim, izgleda da je na menadžeru tastature moguće jedino izabrati prečicu za rotiranje tastature, a ne za direktan izbor, što je čist zgubidan kada koristite recimo tri ili više tastature (standardno-- srpsku ćirilicu, srpsku latinicu i us latinicu) a ako ga malo više čačkate, on lepo ispljune SIGSEGV i ode u nebesa. A da ni ne pominjem da promenu tastature neke aplikacije uopšte ni ne konstatuju! Čak ni programi koji su nekada imali pojma o ćirilici (kao recimo XTerm) odjednom su oboleli od amnezije.

Zatim, izgleda da nije moguće koristiti fixed familiju slova u terminalu, što za posledicu ima gadna antialiasovana slova u gnome-terminal koja su užasna za gledanje.

Pitanje posle svega ovoga glasi: da li GNOME 2.2 zaista ima ove „fičrse“ ili ja to prosto nisam dovoljno tražio?

f
[ random @ 11.08.2003. 15:01 ] @
Pa ako ti se ne sviđa Metacity, koristi lepo Sawfish. Instaliraj verziju 1.3, i u terminalu kucaj 'killall metacity && sawfish &'.

Gnome terminal kompajliraj sa zvt terminal widgetom.

Ovo za Xterm ne razumem zaista, meni radi lepo ćirilica i sve...

[Ovu poruku je menjao random dana 11.08.2003. u 17:03 GMT]
[ filmil @ 11.08.2003. 15:02 ] @

Kakvo olakšanje.

Doslednom upotrebom sajta www.google.com :) saznao sam da je većina fičrza gore pomenutih vezana za novi GNOME-ov WM pod imenom Metacity, koji tek treba da naraste i ojača kako bi izašao i u susret korisnicima koji ne obožavaju kotrljanje miša. Ali srećom, jedno
Code:

export WINDOW_MANAGER=/usr/bin/sawfish

vratilo je kontrolu omiljenoj ribici i sva podešavanja su ostala sačuvana.

f
[ alex @ 11.08.2003. 15:10 ] @
Znaci, Filipe, ceo ovaj tvoj rant je bio apsolutno bespotreban i uopste nije vezan za Gnome 2.2 (koga btw koristim i veoma sam zadovoljan i nemam tih tvojih problema) vec je vezan za tvoju neupucenost u isti (da ne kazem neznanje).

Svet bi bio mnogo lepsi za zivot kada bi svi malo procitali ponesto pa tek onda pisali ovakve rant poruke kao sto si ti uradio.
[ filmil @ 11.08.2003. 15:24 ] @
Pa eto, prebrojao sam ovčice i ustanovio da si u pravu alexe. :( Vidiš šta učini ustanak na levu nogu. XTerm i se i dalje glupira sa ćirilicom kao i neki programi čije su starije verzije radile kako treba, pa ću ipak morati detaljnije da pogledam što je odjednom postao es-orijentisan. ;)

Ali glavnina stvari koju je upravo prouzrokovala moja neupućenost (da ne kažeš: neznanje) je otišla.

f