[ IronTIRANIN @ 12.08.2003. 23:10 ] @
Jel zna neko da resi ili da bar ponudi ideju ili malo da me usmeri po sledecem pitanju; naime treba da dokazem (ili opovrgnem) da se svaki prirodan broj moze predstaviti kao zbir 3 PROSTA broja !
Da li postoji nacin da se odredi naredni prost broj u nizu prirodnih brojeva ? I jos nesto : kako matematicki da dokazem da se svaki prost broj moze predstaviti kao 6n-1 ili 6n+1 ?
[ TiXo @ 12.08.2003. 23:27 ] @
da napisem sta znam:
Da li postoji nacin da se odredi naredni prost broj u nizu prirodnih brojeva ?

da ali se prosti brojevi dobijaju nekom jednacinom sa cini mi se 11 clanova i koeficijenata, i sto je najbolje kako menjas n neces dobijati proste brojeve redom.... sve u svemu ovo bi trebala da bude napredna tehnika, ako treba pogledacu sta jos pise o ovome kod cika Merkleta...

I jos nesto : kako matematicki da dokazem da se svaki prost broj moze predstaviti kao 6n-1 ili 6n+1 ?

da bi dokazao ovo mislim da ti treba opsta predstava prostog broja, a to je ovo o cemu sam gore pisao, tj cini mi se da ni ovo nije jednostavno.

P.S:ispravljajte me ako gresim, ovo je sve po secanju...
[ tOwk @ 12.08.2003. 23:45 ] @
Citat:
IronTIRANIN:
Jel zna neko da resi ili da bar ponudi ideju ili malo da me usmeri po sledecem pitanju; naime treba da dokazem (ili opovrgnem) da se svaki prirodan broj moze predstaviti kao zbir 3 PROSTA broja !

Bilo koji udžbenik srednjoškolske matematike (ne znam koja godina: 2/3/4) ili matematičke analize (analize? ;-) koji se bavi teorijom brojeva ti može pomoći.

Ako to ne pomogne, onda gledaj ovako: 1 je prirodan broj. 1 se ne može predstaviti kao zbir tri prirodna broja. Znači, 1 se ne može predstaviti kao zbir tri prosta broja. Tvrđenje je netačno.

A zatim, pročitaj pažljivije zadatak, i dodaj i one „nevažne uslove“ koji se u njemu postavljaju. ;-)

Citat:

Ne bez složenih provera.

Citat:
I jos nesto : kako matematicki da dokazem da se svaki prost broj moze predstaviti kao 6n-1 ili 6n+1 ?

Lako — samo primeti da je svaki broj koji nije tog oblika složen, tj. broj koji je nekog od oblika 6n, 6n+2, 6n+3, 6n-2 (ili 6n+4).

Naravno, važno je i znati da se svaki prirodan broj (gde spadaju i prosti) može predstaviti pomoću nekog od oblika 6n+i, gde je i=0,...,5.

Ipak, ovo ne važi za sve proste brojeve, već za one veće od 4.
[ markovm @ 13.08.2003. 06:57 ] @
Citat:
IronTIRANIN:
Da li postoji nacin da se odredi naredni prost broj u nizu prirodnih brojeva ? I jos nesto : kako matematicki da dokazem da se svaki prost broj moze predstaviti kao 6n-1 ili 6n+1 ?

http://www.utm.edu/research/primes/notes/faq/six.html

kaze :

Perhaps the most rediscovered result about primes numbers is the following:

I found that every prime number over 3 lies next to a number divisible by six. Using Matlab with the help of a friend, we wrote a program to test this theory and found that at least within the first 1,000,000 primes this holds true.
Checking a million primes is certainly energetic, but it is not necessary (and just looking at examples can be misleading in mathematics). Here is how to prove your observation: take any integer n greater than 3, and divide it by 6. That is, write

n = 6q + r
where q is a non-negative integer and the remainder r is one of 0, 1, 2, 3, 4, or 5.

If the remainder is 0, 2 or 4, then the number n is divisible by 2, and can not be prime.
If the remainder is 3, then the number n is divisible by 3, and can not be prime.
So if n is prime, then the remainder r is either

1 (and n = 6q + 1 is one more than a multiple of six), or
5 (and n = 6q + 5 = 6(q+1) - 1 is one less than a multiple of six).
Remember that being one more or less than a multiple of six does not make a number prime. We have only shown that all primes other than 2 and 3 (which divides 6) have this form.

pozdrav.
[ IronTIRANIN @ 13.08.2003. 13:23 ] @
OK, narode a kako onda da odredim naredni prost broj u nizu prirodnih brojeva ? Koja je to formula sa 11 clanova ?
[ TiXo @ 13.08.2003. 13:56 ] @
nemam je, kao sto rekoh to je nesto po secanju, potrazi na internetu, ipak ne mogu da verujem da ti je neko dao problem koji su vekovima matematicari resavali...

[ tOwk @ 13.08.2003. 22:27 ] @
Citat:
IronTIRANIN:
OK, narode a kako onda da odredim naredni prost broj u nizu prirodnih brojeva ? Koja je to formula sa 11 clanova?

Nikako — kada se ovaj problem reši, onda propade sva ovosvetska kriptografija. ;-)

Ono kako se to radi je da kreneš od najvećeg prostog broja koji imaš, i proveravaš svaki sledeći broj da li je deljiv sa ostalim prostim brojevima — prvi koji nađeš koji nije deljiv sa ostalima (svim manjim prostim brojevima), je i sam prost broj.
[ Shadowed @ 13.08.2003. 23:18 ] @
S tim sto ne moras da proveravas za sve prethodne brojeve vec no najveceg koji je manji ili jednak korenu datog broja.
[ TiXo @ 14.08.2003. 01:07 ] @
tacno ali ovaj algoritam je OK za pravljenje programa (cini mi se da takav neki i ima u programskim I na ETF-u) ali mozda to nece njemu koristiti kod matematckog dokaza...
[ Puzo @ 17.08.2003. 13:59 ] @
Citat:
TiXo:

da ali se prosti brojevi dobijaju nekom jednacinom sa cini mi se 11 clanova i koeficijenata, i sto je najbolje kako menjas n neces dobijati proste brojeve redom.... sve u svemu ovo bi trebala da bude napredna tehnika, ako treba pogledacu sta jos pise o ovome kod cika Merkleta...

Samo malo da razjasnimo ovo ;)! Da postoji polinom sa 10 clanova (variables), takav da je skup svih prirodnih vrednosti ovoga polinoma jednak skupu svih prostih brojeva. Ovo je jedan od rezultata dobijenih resavanjem desetog hilbertovog problema i Davisove hipoteze iz 50-ih godina. Ukratko posto je skup prostih brojeva efektno izracunjiv (moj slobodan prevod reci computably denumerable, ako sam pogresio molio bih da me ispravite, jer sam los sa nasi terminima), tada postoji i diofantova predstavka (diophantine representation) tog skupa. Posto postoji diofantova predstavka tada po teoremi Julia Robinson iz 60-ih godina postoji i polinom ciji skup pozitvnih vrednosti je jednak skupu koji je efektno izracunjiv. Samo da ne bude zabune ovaj polinom ne moze da kaze ako je dati prost broj n koji je sledeci posle njega.
[ uranium @ 01.07.2005. 13:56 ] @
Svestan sam da ovaj odgovor kasni 2 godine, ali ako je neka uteha formule su večne

Evo nekoliko skoro sasvim beskorisnih Willans-ovih formula koje daju -ti prost broj.
Beskorisnost je posledica upotrebe Wilson-ove teoreme i nekih grubih ocena o broju prostih u datom intervalu.

Znam još jednu formulu u kojoj se ne pojavljuje f-ja , ali je mnogo složena, pa ne smem ni da pokušam da je napišem

Ako uopšte ime svrhe, tražite pa ću da dokažem koju...