[ torbica @ 12.07.2007. 22:21 ] @
Kada odete na spiskove web adresa raznih drzavnih institucija i lokalnih samouprava uocicete da donekle su stvari resene sa .sr.gov.yu a ostalo, opstine, gradovi, lekarske ustanove su registrovali kako su stigli. A sa samim .sr.gov.yu domenom, cak ni ministarstva nisu jednoobrazno registrovana.
Cenim da Uprava za zajednicke poslove republickih organa i republicki zavod za internet i informatiku nisu jos poceli da razmisljaju. Ova tema definitivno nije posao RNIDS-a.
Da li imate predloge?
[ broker @ 12.07.2007. 22:46 ] @
Potpuno je nepotrebno to sr ispred gov.yu, samo produzava adresu.

Interneresantno je da adminstratori u NIC-u dozvoljavaju da drzavne ustanove i lokalne samouprave registruju domene van gov.yu. Njihov je posao da brinu o tome da se domeni registruju prema pravilima. Pravila kazu da je njima mesto na gov.yu.

Ja sam cak jednom imao neverovatnu situaciju da su u NIC-u odbili da registruju na edu.yu, domen drzavne obrazovne ustanove pa smo morali da registrujemo org.yu.
[ YUTRO.com @ 05.10.2007. 00:40 ] @
Citat:
torbica: Kada odete na spiskove web adresa raznih drzavnih institucija i lokalnih samouprava uocicete da donekle su stvari resene sa .sr.gov.yu a ostalo, opstine, gradovi, lekarske ustanove su registrovali kako su stigli. A sa samim .sr.gov.yu domenom, cak ni ministarstva nisu jednoobrazno registrovana.
Cenim da Uprava za zajednicke poslove republickih organa i republicki zavod za internet i informatiku nisu jos poceli da razmisljaju. Ova tema definitivno nije posao RNIDS-a.
Da li imate predloge?


Mislim da bi najkorektnije i najefikasnije bilo da se Republičkom zavodu za internet i informatiku dodeli status OR-a za domen gov.rs
a RCUB-u se dodeli isto, status OR-a za domene ac.rs.
Ta dva domena se i onako delegiraju i mislim da su ove dve organizacije (ili koji im je već status) apsolutno kompetentne i odgovorne za ovaj posao.

I definitivno treba izbaciti .sr ispred .gov.rs

Mislim da je ovo rešenje najelegantnije za RNIDS. Skinuti odgovornost sa sebe i prebaciti je na organizacije koje su ozbiljne i odgovorne za navedene domene.
Republički zavod za internet i informatiku bi samim tim dobio na značaju u Republičkim organima jer bi svi morali proći "kroz njihove ruke".
Samim tim, mislim (nadam se) da bi oni bili u stanju da unificiraju adrese republičkih organa i konačno dovedu u red .gov.yu domen.
[ dankoj @ 05.10.2007. 07:16 ] @
Citat:
YUTRO.com: Mislim da bi najkorektnije i najefikasnije bilo da se Republičkom zavodu za internet i informatiku dodeli status OR-a za domen gov.rs
a RCUB-u se dodeli isto, status OR-a za domene ac.rs.
Ta dva domena se i onako delegiraju i mislim da su ove dve organizacije (ili koji im je već status) apsolutno kompetentne i odgovorne za ovaj posao.

I definitivno treba izbaciti .sr ispred .gov.rs

Mislim da je ovo rešenje najelegantnije za RNIDS. Skinuti odgovornost sa sebe i prebaciti je na organizacije koje su ozbiljne i odgovorne za navedene domene.
Republički zavod za internet i informatiku bi samim tim dobio na značaju u Republičkim organima jer bi svi morali proći "kroz njihove ruke".
Samim tim, mislim (nadam se) da bi oni bili u stanju da unificiraju adrese republičkih organa i konačno dovedu u red .gov.yu domen.


Upravo tako, samo ne baš tako.

RNIDS će delegirati domene .gov.rs i ac.rs organizacijama koje će da ih vode i onda te organizacije samostalno određuju šta će i kako će da se radi
u tim pod-domenima (adresnim prostorima). Verujem da će one dikeretno vršiti registraciju i tu neće biti ovlašćenih registara.

Ovlašćene registre posmatraj samo kao preprodavce usluge registracije domena koju vrši RNIDS (sa određenim tehničkim, administrativnim i finansijskim obavezama) i to samo za domene gde registraciju vrši RNIDS (znači rs, co.rs, org.rs, edu.rs, in.rs).

Znači registraciju u okviru gov.yu (i ac.yu) ni do sada nije propisivao yuNIC, niti će to RNIDS raditi ni za novi ni za stari domen.

Naravno, očekujemo da država upravljanje svojim gov domenom reguliše bolje nego što je to nasleđeno iz stare Jugoslavije (npr da izbaci sr i da definiše način dodeljivanja domena opštinama i drugim administrativnim jedinicama).

Danko
[ dankoj @ 05.10.2007. 13:12 ] @
Ne bih da ispadnem cepidlaka, ali ...

... domeni .gov.yu i .ac.yu su dve potpuno nezavisne price.

Domen .gov.yu od pocetka je bio delegiran, najpre Saveznom Zavodu za informatiku, pa potom Republickoj Agenciji (kasnije Zavodu) za informatiku i Internet. YUNIC nije nikada vodio racuna o tom domenu, niti je uticao na politiku njegove dodele, vec je uvek upucivao ljude na SZI/RZII. Opstine bi trebalo da se registruju unutar .gov.rs, mada mislim da bi im trebalo preporuciti i da registruju .rs domen, sto je - uzgred - jos jedna moguca tema za raspravu: rezervisati imena gradova i opstina unutar .rs ili ne? Ako se imena ne rezervisu - Mile iz Mrcajevaca moze da registruje npr. novisad.rs i da na tom domenu podigne neki sajt neprikladne sadrzine. Ali verujem da je to onaj deo pravilnika u kome se pominje "spisak imena od nacionalnog znacaja"?

Domen .ac.yu je od pocetka bio administriran od strane YUNIC-a, iz istorijsko-organizacionih razloga. :-) Nema nikakve prepreke da se .ac.rs delegira akademskoj mrezi, ali bi pre toga trebalo razjasniti nedoumicu da li je "ac" akademska mreza ili poddomen za sve univerzitete u Srbiji (ukljucujuci i privatne). AMRES je mreza drzavnih univerziteta, a neki privatni univerziteti imaju .ac.yu domen, drugi se guraju u .edu.yu ... Srecom, nije problem razmrsiti taj cvor, jer .ac.yu ima svega 20-tak domena, mozda ni toliko. A ako ostane da je ac.rs = AMRES, .ac.rs se nece preterano siriti u buducnosti, s obzirom da su svi univerziteti ionako vec umrezeni.

[ pisac @ 05.10.2007. 13:38 ] @
Ne bih da ispadnem cepidlaka ali gov me podseća isključivo na gôvno, i ni na šta drugo. To bih rado promenio u nešto drugo, ali verujem da to nikome ne pada napamet, pa neću da se zamaram sa tom inicijativom.
[ m257 @ 05.10.2007. 15:14 ] @
Uh, ni ja ne bih da cepidlacim, istina je i da mene, kao i mnoge u Srbiji, to gov upravo negativno asocira na isto ali ni sam ne bih znao sta da predlozim po pitanju eventualne alternative! Mozda *.dr.rs (drzava). Mnoge uglavnom lationamericke zemlje imaju nastavak .gob.xx od Spanskog "Gobierno". No na kraju opet sam prilicno siguran da se isto nece promeniti, tj. da ce ostati .gov.rs.

Sto se tice .sr.gov.yu to je ostalo nasledjeno jos iz vremena Jugoslavije. Takodje postoji, tj. postojalo je i .sv.gov.yu (koji je koristila Savezna Vlada SRJ) kao i .cg.gov.yu (koji je trebala da koristi Vlada CG, ali ga nikad nije koristila) tako da ne treba ni sumnjati da ce to u buducnosti biti izbaceno.
[ YUTRO.com @ 05.10.2007. 21:37 ] @
Citat:
dankoj: Upravo tako, samo ne baš tako.

Danko


OK. Razumeli smo se.

Citat:
Gost: Domen .ac.yu je od pocetka bio administriran od strane YUNIC-a, iz istorijsko-organizacionih razloga. Nema nikakve prepreke da se .ac.rs delegira akademskoj mrezi, ali bi pre toga trebalo razjasniti nedoumicu da li je "ac" akademska mreza ili poddomen za sve univerzitete u Srbiji (ukljucujuci i privatne). AMRES je mreza drzavnih univerziteta, a neki privatni univerziteti imaju .ac.yu domen, drugi se guraju u .edu.yu ... Srecom, nije problem razmrsiti taj cvor, jer .ac.yu ima svega 20-tak domena, mozda ni toliko. A ako ostane da je ac.rs = AMRES, .ac.rs se nece preterano siriti u buducnosti, s obzirom da su svi univerziteti ionako vec umrezeni.


Po pitanju ac.rs ne bi trebalo da postoji problem (osim ako ne žele da se prave )
Svim univerzitetima i fakultetima koji su akreditovani od strane Ministarstva prosvete treba dozvoliti da se registruju na ac.rs domenu, bez obzira da li su oni državni ili privatni.
Nekada su bili samo državni univerziteti a sada su nova vremena pa i novi univerziteti i fakulteti. Ako je Ministarstvo prosvete akreditovalo neku ustanovu i dalo joj dozvolu za rad, ne vidim razloga da mi postavljamo pitanje kakva je vlasnička struktura istog.

[ m257 @ 06.10.2007. 19:00 ] @
Da li pod .ac.rs mogu da idu i ostale akademske institucije, instituti, visoke i vise skole, akademije? Npr. do sada nije postojala praksa da se visoke i vise skole registruju pod .ac.yu vec su one uglavnom registrovane pod .edu.yu. Postoji Zakon o visokom obrazovanju pa mislim da bi sve ustanove koje rade po tiom zakonu trebale da imaju pravo na .ac.rs.
[ dankoj @ 06.10.2007. 19:16 ] @
Citat:
m257: Da li pod .ac.rs mogu da idu i ostale akademske institucije, instituti, visoke i vise skole, akademije? Npr. do sada nije postojala praksa da se visoke i vise skole registruju pod .ac.yu vec su one uglavnom registrovane pod .edu.yu. Postoji Zakon o visokom obrazovanju pa mislim da bi sve ustanove koje rade po tiom zakonu trebale da imaju pravo na .ac.rs.


Plan je da se domen ac.rs delegira rekotorskoj konferenciji (ili kako se tačno zove - udruženje univerziteta koje okuplja i privatne i državne), pa će oni sami odlučivati o pravilima registraciej. Verujem da to znači da će domen moći da dobiju samo fakulteti.

Domen edu.rs će administrairati RNIDS. Da bi se dobio domne tu biće potreban neki dokaz da se radi o obrazovnoj organizaciji što verovatno znači da je upisana u neki takav registar. Nažalost ja ne znam više o tačnim uslovima za to.

Danko
[ m257 @ 06.10.2007. 19:50 ] @
Hmm, po meni je prilicno cudno da na .ac.rs imaju pravo samo fakulteti i mislim da to nije dobro!!! Kazem, postoje i mnoge druge institucije (brojni instituti, istrazivacki centri isl) koje nisu fakulteti ali jesu "akademske" i mislim da sve one treba da imaju pravo na .ac.rs!!! Cak mnoge od njih su vec registrovane pod .ac.yu, evo par karakteristicnih primera:

www.vin.bg.ac.yu - Institut Vinca
www.aob.bg.ac.yu - Astronomska opservatorija Beograd
www.psc.ac.yu - Istrazivacka stanica Petnica

Da ne nabrajam dalje, ima ih mnogo. Jos jednom, definitivno mislim da nije dobro da .ac.rs bude delegiran jednoj ogranizaciji koja okuplja samo fakultete i univerzitete vec ili organizaciji koja ce taj domen dodeljivati SVIM akademskim i visokoskolskim ustanovama (tu mislim na visoke i vise skole i akademije, institure, opservatorije itd), ako takva organizacija postoji (u sta sumnjam) ili da njega nastavi da administrira RNIDS koji ce o dodeljivanju odlucivati po istom kriterijumu kao i dodeljivanje .edu.rs domena, dakle podnosice se neki dokaz da se radi o akademskoj ustanovi. Mislim da je ovo ozbiljan i OK predlog i da bi o ovome trebalo ozbiljno da se razmisli i raspravlja!
[ dankoj @ 06.10.2007. 20:18 ] @
Citat:
m257: Hmm, po meni je prilicno cudno da na .ac.rs imaju pravo samo fakulteti i mislim da to nije dobro!!! Kazem, postoje i mnoge druge institucije (brojni instituti, istrazivacki centri isl) koje nisu fakulteti ali jesu "akademske" i mislim da sve one treba da imaju pravo na .ac.rs!!! Cak mnoge od njih su vec registrovane pod .ac.yu, evo par karakteristicnih primera:
www.vin.bg.ac.yu - Institut Vinca
www.aob.bg.ac.yu - Astronomska opservatorija Beograd
www.psc.ac.yu - Istrazivacka stanica Petnica
Da ne nabrajam dalje, ima ih mnogo. Jos jednom, definitivno mislim da nije dobro da .ac.rs bude delegiran jednoj ogranizaciji koja okuplja samo fakultete i univerzitete vec ili organizaciji koja ce taj domen dodeljivati SVIM akademskim i visokoskolskim ustanovama (tu mislim na visoke i vise skole i akademije, institure, opservatorije itd), ako takva organizacija postoji (u sta sumnjam) ili da njega nastavi da administrira RNIDS koji ce o dodeljivanju odlucivati po istom kriterijumu kao i dodeljivanje .edu.rs domena, dakle podnosice se neki dokaz da se radi o akademskoj ustanovi. Mislim da je ovo ozbiljan i OK predlog i da bi o ovome trebalo ozbiljno da se razmisli i raspravlja!


Razumem, ali ja tu nisam pravi sagovornik pošto nisam iz akademskog sveta, a u RNIDS ima ko jeste. Uostalom ceo dosadašni rad yuNIC-a je bio kroz akademsku mrežu.

Verujem da će ac.yu biti delegiran, ali ja ne znam tačno kome. Mora da postoji neka odgovarajuća organizacija koja može da to samostalno rešava. Uostalom takvo rešenje je sasvim u skladu sa načelima o nezavisnosti univerziteta i njihovom pravu da sami sobom upravljaju što (koliko ja znam) je deo tradicije visokog obrazovanja a i deo naših zakona (tu se bar sećamo nekih primera iz naše nedavne političke istorije).

Šta jeste a šta nije visokoškolska ustanova i šta može da dobije ac.yu će oni sami najbolje da odrede - ko ne može daću mu RNIDS edu.rs, a ako nije nigde registrovan u vezi sa obrazovanjem uvek mu ostaje .rs (ili .org.rs).

Danko
[ m257 @ 06.10.2007. 20:55 ] @
Nezavisnost univerziteta ne daje pravo tom istom univerzitetu (ili grupi njih) da odredjuje sta jeste, a sta nije visokoskolska ustanova i akademska ustanova uopste. Nezavisnost je nesto sasvim drugo! A to ko je i ko nije visokoskolska ustanova propisuje zakon, to nikakve veze sa univerzitetima nema!!

Evo upravo cu podneti zvanican predlog na www.rnids.rs da dodje do izmene u Clanu 3 Opstih uslova ugovora o registraciji .rs domena:

Moj predlog je da se sledeci red:

".ac.rs (delegiran) – namenjen visokoškolskim ustanovama;"

zameni sa:

".ac.rs (delegiran) – namenjen akademskim i visokoškolskim ustanovama;"

Kao obrazlozenje cu navesti vec receno u ovoj diskusiji.

Ja bih molio ako ima nekog iz RNIDS ko je bolje upucen kako stoji stvar sa ovom temom da nam se javi i da nam bolje objasni njihov stav.
[ dankoj @ 06.10.2007. 20:57 ] @
Naša javna rasprava o predlozima načina ure­enja se bliži kraju (zvanični predlozi se primaju do 8.10.2007. na www.rnids.rs Web sajtu). Ja sam pripremio malo širu PR informaciju, pa je šaljem i ovde kao neki rezime sadašnjeg stanja.

Ova javna rasprava je po mom mišljenju bila nešto što do sada nije viđ­eno u Internet zajednici Srbije kako po iskazanoj zainteresovanosti za rešenje problema od opšteg interesa, tako i po otvorenosti RNIDS za transparentni javni rad i sugestije.

Svima se zahvaljujem na učešću. Sledeći korak je analiza predloga koji su poslati preko zvaniŔkog sajta i predloga iznetih u ovoj i drugim javnim diskusijama. Zatim će Upravni Odbor RNIDS sačiniti sledeću verziju dokumenata, usaglasiti ih još jednom (me­đusobno i sa važećim zakonima u saradnji sa pravnom firmom) i dati ih na usvajanje skupštini RNIDS koja se očekuje krajem meseca.Informacija o RNIDS i .RS domenu

Nedavno, 14. septembra 2007, ICANN (globalna organizacija za dodelu Internet imena i adresa) je dodelila upravljanje Internet domenom Srbije RNIDS-u. Internet domen .RS je određen odlukom ISO (međunarodna organizacija za standarde) na osnovu dvoslovne skraćenice „RS“ dodeljene Srbiji 26. septembra 2006.
RNIDS (Registar Nacionalnog Internet Domena) je stručna, nevladina i neprofitna organizacija sa misijom da organizuje upravljanje nacionalnim Internet domenom Srbije. RNIDS je osnovan 8. jula 2006. okupljanjem predstavnika Internet zajednice, firmi koje se bave Internetom i predstavnika univerziteta uz učešće i punu podršku države.

Skupština RNIDS treba krajem oktobra da usvoji dokumenta koja će određivati buduće upravljanje .RS domenom i pravila prelaska sa .YU domena na .RS domen. Ovi dokumenti su rezultat dugogodišnjeg upravljanja .yu domenom, više reformskih inicijativi i dve ekspertske radne grupe, te predstavljaju odličan osnov za razvoj Interneta u Srbiji.

Predviđeno da će sva i fizička i pravca lica, srpski državljani moći da registruju neograničeni broj domenskih imena i da će pored .co.rs i org.rs adresnih prostora biti omogućena slobodna registracija domena i direktno u .rs domenu najvišeg nivoa. Za fizička lica je obezbeđen i poseban domen .in.rs u kome će cena registracije biti znatno niža. Stranci će moći da registruju domene samo preko zastupnika sa adresom u Srbiji.

Sama procedura registracija će se vršiti isključivo preko ovlašćenih registara jednostavno i brzo. Registri će moći da izvrše registraciju domena sigurnom Internet transakcijom, a da kopiju dokumenata vlasnika domena dostave RNIDS-u elektronski u roku od 30 dana. Očekuje se da ovlašćeni registri ponude uslugu registracije domena i za one koji žele samo da rezervišu ime na Internetu i u paketu sa drugom Web dizajn i hosting uslugama za one koji odmah žele da ostvare prisustvo na Internetu.

Odlukom ICANN je predviđeno da se postojeći domen .YU ugasi 30. septembra 2009. godine čime će prestati da rade svi Web sajtovi na .YU i sve email adrese na .YU. Zbog toga je RNIDS predvideo proceduru tranzicije, tokom koje će postojećim vlasnicima domenskih imena u .YU domenu, tokom prvih 6 meseci biti osigurana prednost u registraciji istog imena u .RS. Po isteku tog perioda i rezervisana imena će biti slobodna za registraciju.

Predloženi dokumenti se mogu videti na Web sajtu www.rnids.rs. U njima su precizno određeni uslovi i procedure registracije garantujući fer pristup i transparentnost u radu registra. Pripremljeni su i kriterijumi za eventualne buduće sporove koji se najviše očekuju oko registracije zaštićenih imena i trgovačkih žigova. Domeni od posebnog interesa za državu Srbiju će biti posebno rezervisani.
Upravo je završena javna rasprava o radnoj verziji dokumenata. Izuzetno plodonosna diskusija i sugestije pokazuju veliku zainteresovanost Internet zajednice, saglasnost oko osnovnih ciljeva, ali i visoka očekivanja oko liberalizacije nacionalnog domena i naročito omogućavanja registracije direktno u .RS domenu.

Danom početka registracije sva imena koja nisu bila prethodno registrovana u .YU će biti otvorena za registraciju po pristupačnoj godišnjoj ceni. Jako je važno da zainteresovane firme i građani požure da registruju imena koja su im potrebna, da ne bi došli u situaciju da kasnije to ime već bude zauzeto. RNIDS će obaveštavati javnost o sledećim koracima u ovom procesu. Očekuje se da registracija krene oko Nove godine.

Danko Jevtović [email protected], član Upravnog odbora RNIDS
[ twiddle @ 06.10.2007. 21:29 ] @
@m257
Tvoj predlog ima smisla i slažem se sa njegovom suštinom. Ono što nedostaje u definiciji "visokoškolske" su zapravo istraživačke ustanove, čije si primere naveo.
[ m257 @ 06.10.2007. 22:08 ] @
U stvari, kad dodatno razmislim, dovoljno je reci samo "akademske ustanove" jer taj termin automatski ukljucuje i visokoskolske ustanove (univerziteti, fakulteti, visoke skole itd) i naucno-istrazivacke ustanove (instituti itd). Dakle deo u clanu 3 bi po meni na kraju trebao najjednostavnije da glasi:

".ac.rs (delegiran) – namenjen akademskim ustanovama;"

Uostalom, jasno je od koje reci je to "ac" izvedeno! :)
[ Predrag Supurovic @ 07.10.2007. 11:22 ] @
A osnovne i srednje škole?
[ dankoj @ 07.10.2007. 12:31 ] @
Citat:
Predrag Supurovic: A osnovne i srednje škole?

edu.rs
[ srpskey @ 19.10.2007. 12:44 ] @
Jedna sugestija, mada je verovatno zakasnela.

Zašto gov.rs ?

Nas kojima je engleski gotovo kao maternji jezik "gov" podseća na "government", ali zamislite na šta "gov" podseća prosečnog Srbina? Pogodili ste - na jedno veliko gov*o.

Zamislite da je Srbija dobila troslovnu skraćenicu SER koju su neki predlagali - domen naše džavne uprave bio bi "gov.ser". Priznajmo, pomalo kvari apetit.

Zato predlažem da se gov.rs promeni u "du.rs" (državna uprava), "vl.rs" (vlada republike srbije), ili bilo šta osim gov.rs.

Hvala na razumevanju,

Vaš

predsednik.gov.rs

ili bolje

predsednik.vl.rs
[ Boe @ 19.10.2007. 19:45 ] @
zasto mora da bude
predsednik.gov.rs ili predsednik.vl.rs ?

moze da bude predsednik.rs za predsednika drzave, a pedsedniku vlade ne treba poseban web sajt.

web sajt vlade mogao bi da bude www.vlada.rs i www.gov.rs , jer stanovnici srbije ce najprije okrenuti vlada.rs, a stranci po obicaju gov.rs

profil predsednika vlade neka bude napisan na sajtu vlade gde mu je i mesto!
[ srpskey @ 19.10.2007. 23:54 ] @
Citat:
Boe: zasto mora da bude
predsednik.gov.rs ili predsednik.vl.rs ?

profil predsednika vlade neka bude napisan na sajtu vlade gde mu je i mesto!


Zalutao si u gustu šumu... pa pravo u profil predsednika...

Ne treba biti Tesla da bi se shvatilo kakve će se šale zbijati na račun sajtova koji sadrže reč GOV u imenu, pogotovo sajtovi Vlade, pravosuđa, opština i ostalih vrlo ozbiljnih institucija.

Hrvati imaju vlada.hr, ne gov.hr. Zapitajmo se zašto. 2 + 2 = 4.

Ako se već pravi domen za državne primene, ajde da se posle stvarno koristi a ne da ga se svi klone usled neozbiljnih asocijacija sa velikom nuždom.

Živeli.
[ Boe @ 20.10.2007. 11:01 ] @
pa covece pogledaj oko sebe a ne samo u jedan pravac! nije hrvatska jedina zemlja na balkanu u kojoj se govori slovenski jezik.

www.gov.me
www.gov.mk --> najbolji primer. odvede te na www.vlada.mk! tako treba i sa www.gov.rs kao sto sam napisao.
www.gov.si

ako se ne uvede www.gov.rs onda moze i komotno da se zaboravi www.vlada.rs pa cemo svi da pisemo domejn na cirilici i da se izolujemo od modernog drustva.
sta ce francuz, svaba ili spanac koji nikad nisu culi rec VLADA? da nas traze preko www.lada.ru?
[ Nemanja Avramović @ 20.10.2007. 11:58 ] @
Citat:
Nas kojima je engleski gotovo kao maternji jezik "gov" podseća na "government", ali zamislite na šta "gov" podseća prosečnog Srbina? Pogodili ste - na jedno veliko gov*o.


Pa i treba tako da bude, kad oni u vladi i jesu jedna velika...

Citat:
Zamislite da je Srbija dobila troslovnu skraćenicu SER koju su neki predlagali - domen naše džavne uprave bio bi "gov.ser". Priznajmo, pomalo kvari apetit.


Države ne mogu da dobiju troslovni TLD
[ Boe @ 20.10.2007. 19:32 ] @
www.gov.no
nazalost ne postoji!
[ srpskey @ 23.10.2007. 15:11 ] @
Citat:
Boe:
www.gov.mk --> najbolji primer. odvede te na www.vlada.mk! tako treba i sa www.gov.rs kao sto sam napisao.

ako se ne uvede www.gov.rs onda moze i komotno da se zaboravi www.vlada.rs pa cemo svi da pisemo domejn na cirilici i da se izolujemo od modernog drustva.
sta ce francuz, svaba ili spanac koji nikad nisu culi rec VLADA? da nas traze preko www.lada.ru?


Ono što ostaje kao očigledna činjenica je da svi redirektuju GOV na vlada.ovoiliono, prosto zato što je domen gadan na oko. Niko pametan neće da stavi "beograd.gov.rs" na billboard ili na vizitku. Ne krivim ih.

Drugim rečima, niko ne želi da koristi GOV, samo ga redirektuju drugde.

I u čemu je onda poenta gov.rs domena?

Zar nije bolje napraviti domen vlada.rs (ili nešto slično), a namestiti mali redirektor www.gov.rs->www.vlada.rs za ta dva-tri francuza/švabe/španca koji zalutaju tamo, tj. zgaze na gov.no?

Ali, shvatam, mi Srbi smo jedna kriminalno konzervativna nacija, promena bilo čega ne ide lako, mora na sve da se čeka po 15 godina...


[ srpskey @ 25.10.2007. 10:27 ] @
Pozdrav svima.

U vezi rasprave o delegiranju .ac.rs domena i predloga, citiram: “da bi najkorektnije i najefikasnije bilo da se Republičkom zavodu za internet i informatiku dodeli status OR-a za domen gov.rs, a RCUB-u se dodeli isto, status OR-a za domene ac.rs”, želim da vas obavestim da je RCUB spreman da preuzme upravljanje ac.rs domena i da će sa RNIDS-om utvrditi redosled potrebnih radnji. Ako bih izdvojio delove iz prethodnih komentara može se reći da je RCUB “...odgovarajuća organizacija koja može da to samostalno rešava.”, i da “ne postoji nikakva prepreka da se ac.rs domen delegira akademskoj mreži.” Da bih razrešio nedoumice koje su se pojavile tokom ove rasprave oko,citiram:“...organizacije koja ce taj domen dodeljivati SVIM akademskim i visokoskolskim ustanovama (tu mislim na visoke i vise skole i akademije, institure, opservatorije itd), ako takva organizacija postoji (u sta sumnjam) ...“ želim da vam kažem da je RCUB institucija koja okuplja sve profile naučno-istraživačkih i obrazovnih ustanova. Dakle i univerzitete i fakultete i visokoškolske ustanove i srednje škole i biblioteke i akademije i institute, pa čak i više od toga. Uključeni su i studentski domovi i centri, bolnice, muzeji itd. Preko 140 institucija čija je delatnost vezana za naučno-istraživački i/ili obrazovni rad, sa preko 100 00 aktivnih članova je povezano na RCUB kao glavno čvorište Akademske mreže Srbije.
Spisak možete pogledati na sajtu Akademske mreže Srbije: http://www.amres.ac.yu/index.p...k=view&id=39&Itemid=71

Milan Kuželka
RCUB
[ srpskey @ 25.10.2007. 16:02 ] @
Citat:
Gost: da bi najkorektnije i najefikasnije bilo da se Republičkom zavodu za internet i informatiku dodeli status OR-a za domen gov.rs, a RCUB-u se dodeli isto, status OR-a za domene ac.rs

Domeni gov.rs i ac.rs ce se potpuno delegirati organizacijama koje se pokazu kao najpodesnije za te poslove (RZII i RCUB bi mogli da to budu) koja ce biti centralni i jedini registri za te domene. Struktura registry-registrar za .ac.rs i .gov.rs je nepotrebna, jer su to specificni domeni sa strogim ogranicenjima. Takodje, frekvencija upisa i azuriranja DNS zona za te domene je relativno mala, pa osim obicnog editora nisu ni potrebni neki ne znam kakvi alati za automatsko generisanje tih zona. Pogledajte samo kada je, primera radi, .ac.yu zona poslednji put azurirana:
Code:

$ host -t SOA ac.rs
ac.rs                   SOA     NS1.NIC.rs HOSTMASTER.NIC.rs (
                        2007031900      ;serial (version)
                        43200   ;refresh period (12 hours)
                        3600    ;retry interval (1 hour)
                        3600000 ;expire time (5 weeks, 6 days, 16 hours)
                        86400   ;default ttl (1 day)
                        )

Sto se svodi na pre skoro punih godinu dana ...

[ YUTRO.com @ 26.10.2007. 12:54 ] @
Citat:
Gost:
Code:
host -t SOA ac.rs
ac.rs                   SOA     NS1.NIC.rs HOSTMASTER.NIC.rs (
                        2007031900      ;serial (version)
                        43200   ;refresh period (12 hours)
                        3600    ;retry interval (1 hour)
                        3600000 ;expire time (5 weeks, 6 days, 16 hours)
                        86400   ;default ttl (1 day)
                        )

Sto se svodi na pre skoro punih godinu dana ...Uh, nešto mi matematika ne ide ovih dana...
oktobar - mart = "skoro punih godinu dana"Moj komentar je suvišan, čisto da se vidi da se tema prati
;-);-);-)
[ YUTRO.com @ 01.11.2007. 17:30 ] @
Dobro ljudi u redu je to rs ali koliko ja razumem to je republika Srbija. Necemo da se lazemo. nece ovo doveka biti republika. Znaci prvo yu pa rs a onda ks ili sk tj. Kraljevina Srbija. Na Engleskom su isti inicijali. Mislite o tome.
yu, rs ili SK tj KS
[ m257 @ 01.11.2007. 18:54 ] @
Bez brige monarhisti, nemate razloga da se brinete i mozete mirno da spavate. :-) Domeni drzava (preciznije receno dvoslovne ISO oznake drzava) mogu biti na jednom od 3 jezika - ili na nacionalnom (zvanicnom) jeziku te drzave ili na engleksom ili na FRANCUSKOM. Ako Srbija nekad ponovo postane kraljevina, sto se na francuskom kaze odnosno pise "Royaume", u tom slucaj i RS drzi vodu (Royaume de Serbie). Jedino sto moze da bude problem je ako opet postanemo carstvo... ;-)

Druga i mnogo vaznija stvar, Skupstina RNIDS je usvojila sve pravilnike jos pre nekoliko dana a o tome nije bilo ni jedine reci na forumu - http://www.rnids.rs/include/data/list0033.html
[ Boe @ 01.11.2007. 19:08 ] @
Citat:
Jedino sto moze da bude problem je ako opet postanemo carstvo... ;-)

www.empire.rs
[ YUTRO.com @ 01.11.2007. 20:51 ] @
Citat:
Druga i mnogo vaznija stvar, Skupstina RNIDS je usvojila sve pravilnike jos pre nekoliko dana a o tome nije bilo ni jedine reci na forumu - http://www.rnids.rs/include/data/list0033.html


Hmm, osnovni je red... No, međutim !!!
Ko ne shvati, shvatiće... ko razume živeo com, net, org...