[ Nebojsa Milanovic @ 15.07.2007. 10:22 ] @
Za sve one koji očekuju bolju sliku i na kompakt aparatima, izgleda da dolaze bolji dani.

Canon je odlučio da uradi ono što je do sada odbijao, a to je da primeni svoju CMOS tehnologiju i u proizvodnji senzora za kompakt aparate. Koliko je poznato, proboj se već desio u tehnologiji digitalnih kamera, na modelima HV10/HV20. Oni su prvi dobili male CMOS senzore, čime su odmah zbrisali konkurenciju u tom segmentu.

Koliki projekat je u pitanju govori podatak da fabrika košta 450 milona dolara i kapacitet joj je 3 miliona senzora godišnje. Prvenci se očekuju za nekih godinu dana.

Osnovano se nadam da će to dovesti do prestanka trke u megapikselima, doneti bolji dinamički raspon i manji šum.
[ Abdee @ 15.07.2007. 10:51 ] @
Trebalo je previse godina da im dodje iz du**** u glavu...
[ mmilcic @ 15.07.2007. 11:11 ] @
Da li ce tu biti kraj dominaciji Fuji-jevog Super CCD senzora?
[ Abdee @ 15.07.2007. 11:25 ] @
Kamo srece da je SCCD imao srecu da dominira, io bi jos bolji. Dominirali su i dominiraju pre svega Sony CCD senzori...
[ mmilcic @ 15.07.2007. 11:48 ] @
Mislio sam da dominaciju u pogledu kvaliteta slike... :)
[ NShappy @ 15.07.2007. 12:48 ] @
Opt je to mali senzor sa mnogo pixela (mislim na Canonovu CMOS tehnologiju u malim aparatima). Ali ajde, neka se polako povećava konkurencija Sony-ju. Može samo na dobro izaći.
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 12:51 ] @
I ja sam pomislio da je u pitanju jedna fotka kojoj je dodat šum, ali nije; mislim, dva su kadra, ali mislim da su napravljena dva uzastopna brza snimka pod istim uslovima pa je onda jedan obogaljen. Sumnjam da je bilo moguće napraviti snimak, promeniti opciju na aparatu i ponovo slikati a da se devojke ovako malo pomere.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 15.07.2007. 18:18 ] @
Izvinite, a gde je link ka ovoj vesti, nema ga nigde. Da ljudi ne bi pomislili da pričate napamet.
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 18:22 ] @
Mislim da je post sa linkom nestao... valjda oftopičarenje.
[ Nebojsa Milanovic @ 15.07.2007. 18:29 ] @
Link nisam stavio, ali Kosta pobogu, ako sam postavio ovakvu vest, sigurno je nisam izmislio

http://www.reuters.com/article...yNewsAndPR/idUST14022720070715

Ej, Kosta kakav si ti lik :)

Tražiš dokaze za jednu ovakvu tvrdnju, a već nedeljama zasipaš ES pričom u kojoj nema ni trunke niti dokaza niti osnova :)
[ Bad Habbit @ 15.07.2007. 20:45 ] @
Moze li neko na srpskom malo da objasni o cemu je rec?
[ Abdee @ 15.07.2007. 21:02 ] @
Pa rec je o tome da su se u Canon kompaktnim aparatima sa senzorima velicine mladeza do sada koristili CCD senzori, uglavnom proizvedeni od strane Sonija, dok su Canon DSLR aparate krasili mnogo jaki CMOS senzori. E sada se Canon konacno setio da napravi CMOS senzore velicine mladeza koji ce, nadamo se, konacno da dovedu do veceg pomaka u kvalitetu slike kod kompaktnih aparata.

http://en.wikipedia.org/wiki/CMOS
http://en.wikipedia.org/wiki/Charge-coupled_device
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 21:09 ] @
Drugim rečima, Canon je krenuo da oduva konkurenciju, izbacio je 5D koji nema rivala u svom cenovnom rangu, a sada, ako izađu sa drastično boljim kvalitetom na kompaktnim aparatima i recimo da odrade jedan prosumer koji bi udario na Fuji...

Veliki gutaju male i za deset godina na tržištu fotoaparata postojaće maximum 4-5 firmi. A možda i samo tri... kao što se desilo u mnogim drugim visoko i masovnotehnološkim oblastima.
[ Bad Habbit @ 15.07.2007. 21:23 ] @
Tako znaci. Pa to zvuci obecavajuce.
[ Bartman @ 15.07.2007. 21:30 ] @
Dobro su se setili. Mora da su se secnuli kada su pogledali statistike porodaje u kompakt i UZ klasi.
Inace tehnologija CCD senzora je dosegla svoj maksimum jos pre dve godine i od tada je krenula trka sa megapikselimai povecanjem shuma.
Jedini koji je imao napredak je bio Fuji sa SCCD tehnologijom, koja je u zadnje dve godine prebolela pocetne probleme i koja je jedina napredovala.
Sada treba sacekti potez Sony-ja i Panasonic-a, jer ne verujem da ce se tako lako predati.
U svakom slucaju, ovo je stvarno lepa vest za potrosace !!!
[ Nebojsa Milanovic @ 15.07.2007. 21:36 ] @
BTW, nije Canon cvećka, jer je čist bezobrazluk što neće da naprave jedan dobar prosumer.

Imaju SVE što im je potrebno za taj Pro 2, samo da ga sklope, ali neće jer bi to bio isuviše dobar aparat.

On bi u značajnoj meri smanjio prodaju ulaznog DSLR modela i pripadajućih objektiva, na kojima je zarada mnogostruko veća.
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 21:53 ] @
Možda Canon ima strategiju da ostane sam, da, korak po korak, eliminiše konkurenciju.
Ako i mora da se desi da ostane samo jedan, neka to bude Canon.
Podneću to s lakoćom.
[ Abdee @ 15.07.2007. 22:06 ] @
Situacija u kojoj ne postoji konkurencija je nocna mora. I ovako seru kao foke...

[ vlada1970 @ 15.07.2007. 23:32 ] @
Pravi odgovor Abdee . To je jedino sto cini da trziste vecno napreduje i uslisava zelje korisnika .
[ stealth167 @ 16.07.2007. 02:01 ] @
huuuhh. Ko hoce da se kladi da ce Canonov prvenac u prosumer klasi sa novim senzorom da se zove Powershot S7 IS ?
Idealni bi bio kombinacija od S5 IS i Fuji S6500fd
Od Canona brzi procesor, odlican video, stabilizacija slike...
Od Fujija manuelni zum (prsten) odlican senzor, mali shum uz slabu svetlost...

I toliko nisam bio siguran dal ce Fujiju doci iz du..ta u glavu pa da ubaci IS i poboljsa procesor i video, ili Canonu da poboljsa senzor.. kad ono CANON!! Odlicno, moj favorit. Kupujem ga za Bozic! :)
[ Zarko Silic @ 16.07.2007. 11:48 ] @
Da li je to na pomolu Canon IXUS ELIMINATOR?
[ NShappy @ 16.07.2007. 22:52 ] @
Smanjivanje broja proizvođača na tržištu je nešto najgore što se može desiti nama korisnicima. A ako ostane samo jedan, vraćam se ja na Zorki.

A ovaj Canon je već toliki smor sa izdavanjem svojih tehnologija na kašičicu da se bojim da će napraviti komapkt CMOS senzor koji će imati upotrebljivih ISO1600, a onda ga staviti u kompakta iza objektiva f/8-16. I dobiti najmanji ultrazoom. :(
[ NShappy @ 16.07.2007. 23:01 ] @
A i da dodam. Canon CMOS senzori u DSLR-ovima su ipak sam neznatno bolji od podjednako velikih CCD-ova. Ovi CMOS-ovi koje najavljuju za kompakte su ipak veoma mali da bi se iz njih neko čudo izvuklo. Ako nisu na pragu nekog revolucionarnog napretka, ti mali CMOS-ovi će biti istu toliku nijansu bolji od malih cecedejova.

Nešto mi liči da Canon hoće da više ne bude zavistan od Sony-ja. A možda će tu prave senzore samo za video kamere. Opet dalje, ta nova fabrika će, kažu, proizvoditi 3mil senzora godišnje. A dalje u textu kažu da Canon proizvodi 24mil fotoaparata godišnje, od toga 3mill DSLR-ova. Mala im onda ta fabrika sve njihova aparate.
[ Nebojsa Milanovic @ 17.07.2007. 11:56 ] @
Situacija se komplikuje :)

Konkurencija ne spava

http://www.dpreview.com/news/0707/07071701sonycmosinvestment.asp

[ mmilcic @ 17.07.2007. 12:54 ] @
He he he

Za par dana ocekujem vest: Fuji najavljuje break through u razvoju SuperCCD-a. Najavljena VII generacija - ubica CMOS senzora!!!
[ Nebojsa Milanovic @ 17.07.2007. 13:08 ] @
Samo neka bude tako...mada sumnjam..

Ova dva igrača su se opasno zakrvila i tu jednastavno nema mesta za druge

Fuji generalno gledano nema snage da se suprotstavi, ali će mi za Panasonic (Matsushita) više biti žao ako otpadne..
[ Kosta ******um Rex Persia @ 17.07.2007. 16:16 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Fuji generalno gledano nema snage da se suprotstavi, ali će mi za Panasonic (Matsushita) više biti žao ako otpadne..

Pa ne bih se baš složio s tobom, s obzirom da Fuji i dalje pravi NAJKVALITETNIJE senzore, naprosto se CCD senzori Sony i drugih fabrika ne mogu uporediti u kvalitetu sa SuperCCD-om VI generacije koje proizvodi Fuji.

A za Panasonic sam nešto i ja načuo, pre mesec dana, da je na pragu proizvodnje nekog svog revolucionarnog senzora, tako da se zaista godina 2008. može smatrati godinom noviteta što se senzora tiče.

[ Abdee @ 17.07.2007. 23:35 ] @
Izgleda da u celoj prici oko revolucionarne godine postoji jedna mala zackoljica... Svi oni trenutno vise ulazu u razvoj senzora i pratece elektronike za mobilne telefone i HDV kamere jer po mnogim predvidjanjima trziste telefona ce sledecih godina i dalje da divlja (svet) a sve jeftiniji HD i ostali plazma i LCD televizori traze bolje kamere. Pogledajte trenutno stanje: na DSLR sceni se jos i desava stogod, ali trziste kompakt aparata je prilicno uspavano i inovacije se svode na ono sto je ili vec vidjeno ili je prilicno tupavo. I tu postoji logicno objasnjenje
[ Nebojsa Milanovic @ 17.07.2007. 23:46 ] @
Kosta, opet si preterao, ali na to smo već navikli :)

Prevelika fama je napravljena oko Fuji-ja zarad jednog dobrog (F 30, S 6500) i par polovično dobrih (F 10, S 9500/9600...) senzora...

Sony se nije ni počešao zbog toga. Živi bili pa videli, ali moja je pretpostavka da Fuji gubi dah i u tome. U svemu ostalom već primetno (kompakti) ili debelo (DSLR) zaostaje.
[ Abdee @ 18.07.2007. 00:02 ] @
Vec SCCD u F40 ne pruza ono sto je onaj od 6MP pruzao... Meni je trulex to sto F30/6500 nisu posluzili za nauk drugima (a i samom Fudziju) tj. da im pomogne da shvate da je bolje 6 odlicnih megapiksela nego 12 mutnih/sumovitih...
[ xigma @ 18.07.2007. 01:29 ] @
Dobre ideje su najvažnije da bi se sad napravio neki pomak, zato bi bilo dobro da Fuji i eventualno Sigma (ako DP1 ikad izađe na tržište) ostanu u igri jer oni jedini eksperimentišu s novim tehnologijama senzora, ostali se drže utabanog bayerovog puta....
Mislim ok, nek sony i canon prodaju najviše fotoaparata agregatno, ali Fujiju je dovoljan jedan dobar kompakt godišnje da ostane u igri, jer se uvijek nađe publika koja će prepoznati kvalitet.
[ cozmo_im @ 18.07.2007. 07:02 ] @
Ahahahahah, Sony je bio prvi, Canon brze-bolje (cim je cuo sta ovi rade) otvara fabriku CMOS senzora za kompakte:

"Sony has revealed it is to invest 60 billion Yen (5 billion Yen more than Canon) over the next three years in its Kumamoto Technology Center (image sensor production). From the announcement: "Over the next three years, Sony will continue to strengthen its CMOS sensor manufacturing operations to provide growth markets such as mobile phones and digital still cameras with CMOS sensors that combine high image quality with advanced processing speeds."
UPDATE: Although this story only showed up on Sony's semiconductor page today it was on their press release page some time ago, so it looks like Canon were chasing Sony's tail on this one"

Postaje zanimljivo.

Eh, taj Canon.... ahahahahhahah.
[ kobac66 @ 18.07.2007. 07:54 ] @
Citat:
Abdee: Izgleda da u celoj prici oko revolucionarne godine postoji jedna mala zackoljica... Svi oni trenutno vise ulazu u razvoj senzora i pratece elektronike za mobilne telefone i HDV kamere jer po mnogim predvidjanjima trziste telefona ce sledecih godina i dalje da divlja (svet) a sve jeftiniji HD i ostali plazma i LCD televizori traze bolje kamere. Pogledajte trenutno stanje: na DSLR sceni se jos i desava stogod, ali trziste kompakt aparata je prilicno uspavano i inovacije se svode na ono sto je ili vec vidjeno ili je prilicno tupavo. I tu postoji logicno objasnjenje

Prateci stanje na polju digitalnih aparata i mobilnih telefona dolazi se do zakljucka da ce polako sve da se svede na jedan uredjaj koji ce u sebi objedinjavati solidan fotoaparat, kameru, telefon, plejer raznoraznih A/V formata i racunarcic solidnih mogucnosti.
Sve ovo vec postoji ali da bi se u uredjaj implementirao solidan aparat problem je optika koja je gabaritno velika za kvalitetnije senzore. Zakljucak se sam namece - osetljiviji senzor manje velicine povlaci za sobom i optiku manjih gabarita koja ce bez problema da se ubaci u te multifunkcionalne uredaje pa ce raznorazni ixus-style aparatici da izgube na aktuelnosti pa ce samim tim da se smanji njihova zastupljenost na trzistu.
Sve to doduse bi trebalo da donese dosta dobrog i na polju za same digitalne aparate ali najvise za prosumer i DSLR posto ce nizi segment vrlo verovatno da bude zapostavljen.

[ Abdee @ 18.07.2007. 08:21 ] @
Pazi, mislim da i optika vise nije neki problem. Pogledaj samo velicinu objektiva tj. citavog sklopa na Sony T aparatima... Taj "periskop" sistem u kombinaciji sa jos manjim senzorom bi se bez vecih problema mogao ugraditi "u gabarite" vecine naprednijih mobilnih telefona (Symbian Nokie na primer)...
[ Zarko Silic @ 18.07.2007. 09:53 ] @
Vec sada Nokia N95 pravi bolje fotke od bar polovine posojecih kompakta na trzistu. Problem je jos uvek cena tj vreme kada ce za prosecnog korisnika biti pristupacna.
[ Paramecijum @ 18.07.2007. 22:42 ] @
Citat:
... osetljiviji senzor manje velicine povlaci za sobom i optiku manjih gabarita koja ce bez problema da se ubaci...

Samo polako. Optika ima svoje granice do kojih se može smanjivati.
Drugim rečima, nemoguće je napraviti sto puta manji senzor i staviti sto puta manje sočivo i očekivati nepromenjen rezultat.
Jedino ako se nađe adekvatna zamena za optiku što je možda poduhvat van granica poznate fizike.
[ xigma @ 18.07.2007. 23:00 ] @
Naravno, i staklo ima neku svoju "rezoluciju", ali senzori u današnjim telefonima i nisu uopšte tako malecki. Recimo senzor u SE K800 je Sonyjev cmos sa dijagonalom 1/2,8" što je već uporedivo sa nekim kompaktima. Ko zna, možda Canon izbaci nekog Ixusa sa mogućnošću telefoniranja :)
[ kobac66 @ 19.07.2007. 07:28 ] @
Citat:
Paramecijum: Samo polako. Optika ima svoje granice do kojih se može smanjivati.
Drugim rečima, nemoguće je napraviti sto puta manji senzor i staviti sto puta manje sočivo i očekivati nepromenjen rezultat.
Jedino ako se nađe adekvatna zamena za optiku što je možda poduhvat van granica poznate fizike.

Ima granice ali jos nisu dostignute, a da se ne varamo gomila ljudi je zadovoljna sa slikama koje prave sa svojim mobilnim telefonima danasnje generacije (preko 1,3Mp) tako da kada se aktuelizuju osetljiviji senzori od 4+Mp njihovoj sreci nece biti kraja. :)

[ NShappy @ 19.07.2007. 12:05 ] @
I ja sam mislo da nikada u telefonu neće biti dobar aparat. Ali kao što reče Abdee, pogledajte Sony T100. Gledah ga pre par dana u radnji. Taj prcoljak ima 5x optički zoom i optičku stabilizaciju slike. ?!?!?!? A za nepoverovati je koliko je to sočivo malo i koliko je ceo aparat tanak. Optički sklop bez sumnje može da stane u malo veći telefon.

E sada, zamislite sličnu konstrukciju ali recimo 3x zoom i bez stabilizacije. Naravno, bar 2x manje.

Naravno, neće nam to dati odmah. Treba prvo iscediti lovu iz do sada razvijenih optičkih modula za telefone.
[ cozmo_im @ 20.07.2007. 08:58 ] @
Citat:
Nebojsa Milanovic: Situacija se komplikuje

Konkurencija ne spava

http://www.dpreview.com/news/0707/07071701sonycmosinvestment.asp

Nebojsa, Sony je PRVI krenuo s fabrikom CMOS senzora, a Canon je onda brze-bolje posle par dana isto to odlucio, videvsi sta Sony radi. Ako dobro procitate vest, videcete da ustvari Canon juri Sony, a ja sam to i vec poslao par postova iznad.
[ Nebojsa Milanovic @ 20.07.2007. 11:52 ] @
Ne vidim šta to menja u celoj priči.

Inače, smešno je i pomisliti da je odluka o investiciji vrednoj 450 miliona dolara doneta za par dana.

Ono što je bitno za nas korisnike je da se konkurencija brendova nastavlja, a to je osnovni uslov napretka.
[ Kosta ******um Rex Persia @ 20.07.2007. 14:27 ] @
Ja ne očekujem bitno bolji kvalitet slike na tim budućim malim CMOS senzorima u osnosu na trenutne CCD, a pogotovo ne u odnosu na Fuji SuperCCD senzore. Verovatno će imati malo manje šuma i bolju oštrinu, ali ne toliko kao što Canon očekuje, tj. kako se indirektno shvata iz te objave.

Ja čekam sada da i Fuji objavi sličnu vest, i eto nama veselja. Ko zna, možda je moguće da Fuji izumi nešto poput Super-CMOS senzora, kao što je izumeo SuperCCD.
[ Nebojsa Milanovic @ 25.07.2007. 21:08 ] @
I Kodak se prijavljuje za trku :)

http://www.dpreview.com/news/0707/07072501kodakc513.asp
[ Zarko Silic @ 25.07.2007. 23:11 ] @
Izgleda da ponovo pokusavaju napraviti C MOS koji bi uspeo parirati CCD tehnologiji. Ovo ne rade prvi put. Pokusaji su postojali jos 2002 g. ali su prosli nezapazeno (Jenoptik JD C 3.1,Minox Leica M3 2.1, Minox DD1, ...).

Koliko ce imati uspeha sa novim ostaje da se vidi mada mislim da ce mali CMOS biti isti ili losiji od malog CCDa i da ce mu, pod uslovom da zazivi, trebati dosta vremena da dostigne “iskusnog” CCDa.
[ DjordjeRd @ 26.07.2007. 07:35 ] @
A ja mislim da je tu priča praktično završena, naravno, u korist CMOS-a. Jedino će u prvoj fazi cena biti diskutabilna. Biće skuplji u početku...
[ NShappy @ 26.07.2007. 21:37 ] @
I dalje postoji sumnja da će malecki CMOS biti bolji od maleckog CCD-a. Kod većih formata senzora je jasno da Canon beži svima. Ali za male formate, će vidimo.