[ zorroz @ 15.07.2007. 21:17 ] @
CS3 (nije beta) ne prepoznaje Canon RAW (CRW) format.
Ima li resenja?
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 21:26 ] @
Imaš plagin za Photoshop, besplatan je, skineš ga i ubaciš u direktorijum gde piše u uputstvu.
ne instalira se, Photoshop jednostavno počne da prepoznaje taj format.
[ grozda @ 15.07.2007. 21:51 ] @
-=About DNG4PS (DNG For PowerShot)=-
http://digicanon.narod.ru

Converts RAW CCD files from Canon PowerShot
A610, A620, A630, A640, A710IS, S2IS, S3IS
to Adobe DigitalNegative (DNG) format.

-=License=-

Do whatever you want with DNG4PS software.
There is another license for dcraw.c

Thanks for using DNG4PS!

(C) loader 2006-2007
(C) Alezz 2007

[ Abdee @ 15.07.2007. 22:09 ] @
Paramecijume aj' ne upucuj coveka u pogresnom smeru. Radi se o "hack" RAW formatu koji nastaje kada se koristi "hack" firmware za neke kompakte i za koji PS nema podrsku. Resenje je konverzija u DNG pa tek onda uvlacenje u ACR ili neki drugi "razvijac".
[ zorroz @ 15.07.2007. 22:40 ] @
Ok, ovo sa konverzijom u DNG - "sljaka"
[ Paramecijum @ 15.07.2007. 22:50 ] @
hm... čovek je rekao Canon RAW.
Izvinjavam se ako to nije ono što sam ja mislio da jeste.
[ Abdee @ 15.07.2007. 22:58 ] @
U ovom slucaju CRW jeste ono sto nije tj. nije ono sto jeste tj. nije ono sto bi trebalo da bude a jeste slicno onome sto svi misle da jeste.
[ dragaspg @ 16.07.2007. 06:57 ] @
Ima resenja

Bible
Adobe Lightroom
http://rapidshare.com/files/17...otoshop.Lightroom.v1.0-Lz0.rar (skidaj dok admin ne obrise)

a imas i uz aparat neki softver cisto za konverziju

[ Zarko Silic @ 16.07.2007. 10:03 ] @
Skratite muke i filozofiju.
Raw Therapee v2.1 sve resava u cugu.
[ kamerman @ 16.07.2007. 16:54 ] @
Da li neko moze da mi objasni koja je razlika kada se slika u RAW formatu i nesto vise o njemu.Kupio sam Fuji f6500fd i on ima mod za slikanje RAW fotografija ?
[ xigma @ 16.07.2007. 17:21 ] @
Ono sto je u analognoj fotografiji bio negativ, to je u digitalnoj raw format.
Slikanjem u rawu možeš izvući maksimum iz fotoaparata, pogotovo ako je njegov interni procesor loš, tada su razlike između jpg-a i raw-a velike. U programima za konverziju rawa možeš mijenjati whitebalance, korigovati ekspoziciju, uklanjati aberacije, popravljati geometriju slike itd. i nakon toga sliku snimaš u jpg ili tif.

Za Fuji imas odlican free program za "razvijanje" raw-a, S7Raw
http://www.geocities.co.jp/SiliconValley-PaloAlto/9919/s7raw.html
[ Paramecijum @ 16.07.2007. 18:51 ] @
Moje iskustvo sa RAWom je da je to dobra varijanta za nekoga ko nema dovoljno znanja u Photoshopu jer, uprkos nastojanju, nisam uspeo da pronađem niti jednu realnu razliku između RAWa i minimalno kompresovano JPG-a (a imam drugara koji sa d50 neprekidno i uvek sve snima u RAWu. pa sam tražio da mi pokaže šta je to sve što dobija time, osim beskrajnog maltretmana koji ogromna većina slika ne zaslužuje.)
Pretpostavljam da neke stvarne razlike i koristi ima, ali nikako to nije da čovek sada sve redom škljoca u RAW.
Možda neke baš važne stvari i slike snimljene u teškim uslovima gde je svaki piksel informacija dobrodošao.

[ Abdee @ 16.07.2007. 20:36 ] @
Cuti, Srdjane, smiri se, nista ne govori, broj do deset...
[ Bhamby @ 16.07.2007. 20:58 ] @
..., 9, 10.
[ .silja. @ 16.07.2007. 21:19 ] @
Jel to Kosta ******um dobio konkurenciju?
[ broker @ 16.07.2007. 22:31 ] @
Citat:
Paramecijum: Moje iskustvo sa RAWom je da je to dobra varijanta za nekoga ko nema dovoljno znanja u Photoshopu jer, uprkos nastojanju, nisam uspeo da pronađem niti jednu realnu razliku između RAWa i minimalno kompresovano JPG-a

Ako ne znas da iskoristis RAW, zaista neces videti neku razliku izmedju njega i JPG-a. Najmanje je tu bitna kompresija i pikseli.

Evo samo jedan primer: balans belog. U JPG je snimljen balans belog koji je odabran u trenutku fotografisanja. U RAW je sniljena samo informacija koji je balans belog odabran u trenutku fotografisanja, ali ti mozes da ga promenis. Naravno, balans belog nije jedini parametar koji je ovako zabelezen.
[ Paramecijum @ 17.07.2007. 00:16 ] @
Ja uvek mogu da promenim balans belog, na mojim snimcima bela NE POSTOJI, kao ni crna, sve je između; a da li je bela 3/2/1 ili 5/4/3 prilično je svejedno u praksi, ti bar znaš, Brokeru, ja sam radio balans belog u obradi još pre 15 godina kada je postojalo manje od 10 kompjuteraša u Srbiji koji su uopšte bili čuli za to.
Bitno je samo da ne bude 0/0/0.

OK, RAW-u nameravam da dam poštenu šansu, kada nabavim vrhunski objektiv, kada budem imao pred sobom vrlo težak kadar, svakako ću snimiti u RAW-u i videti šta se zaista može izvući iz toga i da li razlika vredi truda. Ima fotografija i situacija kada svakako mora da se izvuče svaki molekul informacije, ali i to treba znati kada je.
[ broker @ 17.07.2007. 14:42 ] @
Ne kazem da je nemoguce urditi balans belog na JPG, ali je to svakako golemo zaje*avanje i gubitak vremena, da ne pominjemo onu staru da prilikom svake manipulacije dolazi do degradacije. Sa RAW, te degadacije nema jer se manipulacija radi na samom izvoru.
[ Paramecijum @ 17.07.2007. 15:43 ] @
Sasvim je blisko pameti da će kvalitet sa RAW-a biti bolji nego JPG, ali ne zaslužuje svaki snimak da se njime bavimo.
Bio na nekoj promociji i stukao 280 snimaka; 2 ili 3 će otići u štampu, ostalo u arhivu. Kakav crni RAW.
Ali ako ti je primaran apsurdan kvalitet, baci onda Fudži i kupi Haselblad 39Mp, kakav bre RAW sa Fudžija kome to treba. Za naslovnu Plejboja, šta li?
[ broker @ 17.07.2007. 16:21 ] @
Citat:
Paramecijum: Sasvim je blisko pameti da će kvalitet sa RAW-a biti bolji nego JPG, ali ne zaslužuje svaki snimak da se njime bavimo.

To svakako. Ne vecini fotografija se nece mnogo dobiti pucanjem u RAW, ili, ako se dobija to nije dovoljno da opravda trosenje resursa i vremena za obradu.
[ kamerman @ 23.07.2007. 15:29 ] @
Hvala na odgovorima.U principu sam shvatio da ga treba koristiti za nesto specijalno da bi se mogolo obradjivati u Photoshop-u.Za ostalo je znaci gubljenje vremena.